Groot Gezin
Maatschappij
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

101. De economische bijdrage van het gezin

  Samenvatting: De waarde van de zorgtaken die door gezinnen worden verzorgd hebben een (vervangings)waarde van minstens € 50 miljard (een absoluut bodembedrag, in alle schattingen is de laagste waarde gekozen). Het gaat hier om de vervangingswaarde van bepaalde typen werk als voedselbereiding en kinderopvang.

  Maar daarmee zijn de feitelijke vervangingskosten, inclusief premies en vervangingswaarde van soort werk, tegen de € 100 miljard. Vergelijk: het Bruto Nationaal Product van Nederland bedraagt € 362 miljard!

  Het behoeft weinig betoog dat deze arbeid wel degelijk productief is: iedereen weet wat kinderopvang kost. Of: alle kleren naar de stomerij, alle maaltijden buitenshuis (voor een gezin met 4 personen zijn dat 28 keer ontbijt, lunch en diner per week, etc. En mensen moeten echt kleren aan en eten om te werken....

  Ter vergelijking: de kosten van levensonderhoud zijn in Scandinavische landen extreem hoog, in die landen wordt heel veel zorgarbeid professioneel uitgevoerd en dat komt via de belasting terug in de prijs.

Uitwerking en verantwoording

We zien in dit betoog een gezin als een leefeenheid met kinderen. Volgens een onderzoek van de Nationale Gezinsraad worden per gezin tenminste 50 zorguren besteed.

Om de economische (vervangings)waarde hiervan in te schatten gaan we uit van het minimum loon. Dat bedraagt (per 1 april 2004 voor werknemers van 23 jaar of ouder bij volledig dienstverband) per maand € 1264,80. Bij een werkweek van 50 uur kom je dus op:

  € 1264,80 * (50/40) = € 1581,- per maand
Per jaar komt dat neer op:
  € 1581,- * 12 = € 18.972,-
Volgens de Nederlandse Gezinsraad waren in 2001 in Nederland 2,4 miljoen gezinnen.

De totale zorgprestatie van de Nederlandse gezinnen heeft dus de volgende waarde:

  2.400.000 * € 18.972,- = € 45,5 miljard
Rekenen we de sociale lasten ook mee, dan komen we op een bedrag van tegen de € 100 miljard Ter vergelijking: het Bruto Nationale Product (BNP) van Nederland is:
  € 362 miljard
In het Persbericht Groot Gezin: ERKEN BIJDRAGE GEZINNEN AAN BNP wordt deze zaak aan de orde gesteld. Of kijk (online) naar de uitzending van Twee Vandaag over het onderwerp Jaar van het gezin.

101.1. Kinderopvang, dat gun je ieder kind. Dus aan het werk!

Nu moeten vrouwen toch wel echt aan hetwerk gaan. Want kinderopvang is geen enkel probleem hoor! Sterker, je doet je kind gewoon tekort als je het geen kinderopvang gunt!!

Men denkt in Den Haag kennelijk zo min over de ouderlijke opvoeding dat werkelijk alles beter is dan dat!

En mochten we nog twijfelen, dan is er wel de expert dr. Elly Singer!

  Den Haag, 2 april 2007 'Samen leven, begint met samen spelen', is te lezen in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. De regering onderkent het belang van kinderopvang en de meerwaarde voor het kind. Deze visie sluit precies aan op de campagne 'Kinderopvang, dat gun je ieder kind'. De campagne is een initiatief van de gezamenlijke brancheorganisaties in de kinderopvang. De campagne start vandaag met een officiële lancering van staatssecretaris Dijksma van Onderwijs op een kinderdagverblijf van kinderopvang DAK in Den Haag.

  De website www.datgunjeiederkind.nl , radiospotjes en brochures moeten ouders duidelijk maken dat kinderopvang goed is voor kinderen. Tot nu toe kwam kinderopvang vooral onder de aandacht als instrument voor arbeidsparticipatie van vrouwen. Maar kinderopvang biedt zoveel meer en daarover gaat deze campagne. Ontwikkelingspsycholoog en pedagoog dr. Elly Singer die al 25 jaar onderzoek doet naar kinderopvang aan de Universiteiten van Amsterdam en Utrecht, beaamt dat. 'Goede kinderopvang is een verrijking voor het kind', zegt Singer. Het draagt positief bij aan de ontwikkeling van kinderen, op sociaal-emotioneel, motorisch, creatief en cognitief gebied. Dat samen leven begint met samen spelen, daar is de kinderopvang van overtuigd. Kinderen krijgen op het kinderdagverblijf, bij de gastouder of op de buitenschoolse opvang de mogelijkheid om sociale ervaringen en vaardigheden op te doen. Vriendschappen opbouwen, rekening houden met anderen en kennis maken met verschillende waarden en normen zijn daar goede voorbeelden van. Behalve een leer- en ontwikkelomgeving zijn kinderopvangcentra en gastouderopvang een aanvulling op de opvoeding thuis. Ouders die nu al gebruik maken van de kinderopvang weten dit, blijkt uit diverse klanttevredenheid-onderzoeken. 'Maar kinderopvang zou er voor ieder kind moeten zijn. Het biedt een prima basis voor de overgang naar de basisschool. Het is daarom net zo belangrijk als onderwijs. De campagne laat heel goed zien waarom', zegt Gjalt Jellesma van BOinK, Belangenorganisatie voor Ouders in de Kinderopvang.

  Dankzij de investeringen van de afgelopen jaren is kinderopvang voor ouders goedkoper dan ooit. Zo is de tegemoetkoming van de overheid in de kinderopvangkosten fors gestegen en is de werkgeversbijdrage aan kinderopvang verplicht gesteld. Met dit kabinet zal de toegankelijkheid van de kinderopvang de komende jaren nog meer verbeteren. Kinderopvang is nu dus niet alleen goed betaalbaar, maar bovendien ook goed voor de ontwikkeling en een aanvulling op de opvoeding. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat kinderen kinderopvang leuk vinden!


101.2. Kinderopvang

Volgens Sharon Dijkstra (PvdA) is een kind beter af in de kinderopvang?

Ja: wel als je het kind van Sharon Dijkstra bent.

Nee: voor zo veel miljoenen andere kinderen.

Helaas is kinderopvang nodig voor veel mensen, maar ga het niet idealiseren.

101.3. Wat hebben ze toch een goed beeld van ouders

De zin: "De website www.datgunjeiederkind.nl, radiospotjes en brochures moeten ouders duidelijk maken dat kinderopvang goed is voor kinderen."

Geeft toch duidelijk aan dat je ouders iets moet wijsmaken! Alsof Nederlandse ouders zo dom zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de ouders heel goed zelf kunnen beslissen wat wel of niet goed is voor hun kinderen.

Het hele persbericht is een grote farce. Er spreekt minachting en wantrouwen uit. Daarbij is het ook niet eens fair, er wordt gesuggereerd dat het om het belang van het kind gaat. Maar dat kind wordt niets gevraagd. Laat Dijksma alsjeblieft eerlijk zijn en ook in dat persbericht zeggen dat ouders die zelf voor hun kinderen zorgen gewoon DOM zijn.

Nee Dijksma, de ouders zijn slim, ze trappen niet in de val van dit persbericht!

101.4. Kinderopvang zaligmakend?

Waarom zegt de regering nou niet gewoon dat het voor de economie van Nederland goed is als iedereen economisch aktief is? In plaats van dat ze neuzelen over de zaligverklaring van de professionele opvoeding? Den Haag wil iedereen aan het werk. Punt. En daarvoor is opvang nodig. Punt. Want waarom is er nu opeens zoveel aandacht voor de kinderopvang terwijl het al jaren slecht geregeld was? Juist....

Ga dan niet zeuren over hoe goed het wel niet is voor kinderen. Sociale vaardigheden leren kinderen gewoon thuis ook wel. Waarom nou zo angstvallig veel onderzoeken naar het welbevinden van kinderen in de kinderopvang op dit moment? Moet er iemand overtuigd worden misschien? Die arme domme thuisblijfmoedertjes misschien?

Annelies

101.5. Kinderopvang

Op de website van Trosrader: "Uit een onthullende reportage van Radar blijkt dat de omstandigheden op kinderdagverblijven de gezondheid van kleine kinderen kunnen schaden."

In ieder geval betreft dit zeker een kinderdagverblijf uit IJmuiden, waar kinderen blootgesteld zijn aan asbest. Fijn hè, regering. Vrouwen aan het werk willen sturen, maar goede opvang ho maar.

101.6. Nieuw kabinet over kinderopvang

Kinderopvang dat gun je ieder kind.

Een liefdevol gezin, DAT GUN JE IEDER KIND.

Bovendien GUN JE IEDERE OUDER ZIJN/HAAR EIGEN KEUZE daarin.

Ik vind het verhaaltje ook eng wat het kabinet nu brengt. Het klinkt mij helemaal niet prettig in de oren.

Er wordt nog net niet gezegd, dat de waarden/normen en sociale vaardigheden van kinderen die NIET naar de opvang gaan, beneden peil zijn. Maar je zou het haast gaan denken.

Grote onzin.

Ik vermoed dat de KDVerblijven inkomsten te kort komen, een slechte naam hebben, en dat ze dus de markt op moeten om te *verkopen*.

Intriest, heel erg intriest.

Ik zal je vertellen, toen ik zocht naar OPVANG om te zorgen dat ik zelf op de been zou blijven, was er niets nada noppes te vinden wat betaalbaar was.

En eerlijk gezegd denk ik dat daar veel mis gaat, de eisen die men aan mensen stelt (tegenwoordig), de manier waarop er tegen je aangekeken kan worden als je niet werkt (wil of kan). De finaciële zorgen die dat met zich mee kan brengen.De uitzichtloosheid. Al dat soort dingen werkt door in het gezin.

Enne alle kinderen in een KDV. Ik vermoed toch echt dat dat geen garantie is voor allemaal sociale kinderen met fantastiche normen en waarden.

Gelukkig zijn mijn kinderen groot was mijn 1ste reactie. Gelukkig heb ik geen kinderen, was de reactie van een meneer naast mij in het ziekenhuis.

Ze zullen het zo zwart/wit niet bedoeld hebben (mag ik hopen) maar het staat er toch maar mooi wel allemaal.

Ik wilde het gisteren al plaatsen het stuk, stond nl Maandag al in het AD. Maar kon er toen nergens meer iets over terug vinden.

Op de barricaden met zijn allen!

Groeten Marion (weduwe, moeder van 5, j16, j14, j12, m10, m7 )

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

De economische bijdrage van het gezin

 1. Kinderopvang, dat gun je ieder kind. Dus aan het werk!
 2. Kinderopvang
 3. Wat hebben ze toch een goed beeld van ouders
 4. Kinderopvang zaligmakend?
 5. Kinderopvang
 6. Nieuw kabinet over kinderopvang
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.