Groot Gezin
Maatschappij
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

75. Vragen mbt het Electronisch Kinddossier

Het Electronisch Kinddossier (EKD) wordt ingevoerd, nu al in een paar gemeenten als proef. In de toekomst wil men via het EKD alle kinderen in beeld houden.

Ouders zijn nog onvoldoende geïnformeerd over het EKD. Graag willen we antwoord op de volgende vragen:

 1. Wie is de eigenaar?
 2. Hoe is de inzage geregeld?
 3. Wie geeft inzage?
 4. Wie kan informatie toevoegen, wie kan informatie verwijderen?
 5. Wat te doen bij downloaden of uitprinten van informatie?
 6. Waar kunnen ouders de informatie vinden?
 7. Hoe weten scholen hun rechten en plichten?
 8. Wordt het LVS (leerlingvolgsysteem) gekoppeld aan het EKD?
 9. Wie is er dan verantwoordelijk?
Het CBP houdt zich ook bezig met het nauw volgen van de ontwikkelingen, zie: hier.

Lees ook de column Het EKD (elektronisch kinddossier): Gij zijt gewaarschuwd!.

75.1. Eng hoor

Eng hoor, volgens dat lijstje zouden mijn kinderen per direct uit huis geplaatst kunnen worden waarschijnlijk, want dat kan nooit goed gaan zo.... Merkwaardig dat ze ondanks alles toch zulke lieve kinderen zijn die het allemaal goed doen op school en in de maatschappij. Zal niet aan ons liggen dus. Wat ben ik blij dat ik nooit in handen van de "hulpverleners" ben gevallen.

Antoinette

75.2. Daar ga je

Gewoonweg ENG, dat Elektronisch KindDossier.... Want daar ga ik als goedwillende (en ook heel goed-doende) alleenstaande-moeder-met-laag-inkomen-en-groot-gezin....

Ik kom al nooit op het CB en bij de schoolarts. Ik ga daar ook zéker NOOIT meer komen. Ik blijf buiten beeld!! Want wie beslist op basis waarvan of het goed gaat of niet?? Of komen ze met een checklist de boel inspecteren en vinken ze aan wat niet deugt??

Ga toch de aandacht richten op die kleine groep waar het écht niet goed gaat. En ga geen heksenjacht openen op ouders die alleenstaand zijn en weinig verdienen. Want dat is nog lang geen garantie voor problemen! De meeste ouders doen het prima. Maar daar lijkt wel weinig vertrouwen in. Weer een stapje op weg naar de staatsopvoeding??

Groetjes, Annelies

75.3. Het is weer zover

Het is weer zover, de buromensen slaan toe. Zij weten precies wat goed is voor ieder individueel kind. Elk gezin met bepaalde kenmerken wordt in de gaten gehouden.

Goh en ze kunnen zelf zoveel veranderen aan bepaalde kenmerken. Neem b.v. het lage inkomen, de uitkeringen die minimaal zijn. Begeleid de mensen naar werk, geef ze daarnaast een fatsoenlijk inkomen en leer kinderen als vast vak op school, omgaan met geld. Neem de mogelijkheden van *rood* staan tot een zeer groot bedrag af van de mensen. Ook alle reclame over easy lenen, stopzetten. Wat niet kan, kan niet. Vallen er al 2 punten weg, de lage inkomens en de schulden.

Als mensen meer waardering krijgen in de vorm van geld voor hun werk, zal de inzet ook beter worden. Nu is het nog steeds lood om oud ijzer. Als uitkeringen hoog genoeg zijn, kunnen ouders ook nog kiezen om er zelf voor hun kinderen te zijn.

Alimentatie moet gewoon vast geïnd worden door een alimentatie instantie. Bij het krijgen van kinderen teken je voor de *Zorg* in welke vorm dan ook voor je kinderen. Hier mag niemand onderuit komen. Scheelt erg veel in gehannes, zorgen en uiteindelijk ziektekosten e.d voor de ouder die er om moet vechten. Vechtende ouders hebben geen tijd om andere zaken *goed* te regelen. Ouders in stress kunnen er niet *goed* (genoeg), ((soms)) zijn voor hun kinderen. Gevolgen kunnen niet uitblijven soms.

Maar ook de tweeverdieners die geen tijd meer hebben voor hun kinderen, levensstandaard juist te hoog. Die mensen creëren sleutel kinderen. En juist die kinderen die thuis geen basis hebben, omdat de ouders zelf ook *mogen* leven (en dat net ff te ruim nemen). die kinderen zijn de lastposten en aso,s van nu en morgen aan het worden. Zij krijgen geld genoeg om zelf te kunnen *overleven* en niet zelden wordt dat verkeerd gebruikt (drugs e.t.c) zij kunnen het immers dokken.(worden afgekocht door hun ouders).

Ach op school les krijgen in je gezonde verstand gebruiken en normale normen en waarden leren zou al een heel eind schelen. Nu wordt er te gemakkelijk gezegd: "ja, maar als ik er iets van zeg krijg ik..." En: "ach ze doen het allemaal." Ja zo worden er dus vrijbrieven gegeven voor de kinderen (en gelukkig nemen ze die niet allemaal aan, maar toch meer dan genoeg wel ((al is het soms maar voor een periode).

Maar nee, het is veel makkelijker een dossier aan te leggen, van elk kind. We kiezen gewoon wat mogelijke aanwijsbare redenen voor *slecht* en *ontsporend* gedrag en dan lost alles vanzelf op. TOCH??

Ik denk maar zo dat er toch minder kinderen ter aarde zullen komen in NL, want ik vermoed echt dat er mensen zullen zijn (ik dus zeker als ik aan het begin nog stond van de rit) die wel 3000000000 keer nadacht en dan w.s zou kiezen voor geen kinderen. Gewoon omdat men dan blijkt geeft geen vertrouwen in de mens te hebben. Zij gaan een controlerende functie vervullen. En wie zijn zij? De geleerden onder ons? Zij die nog geen kinderen hebben? Zij die alles uit boekjes weten, maar het in de praktijk wel kunnen vergeten? Altijd iemand die over je schouder meekijkt? Iemand die precies weet wat jij fout doet, ze zitten tenslotte naast je. Elke minuut van de dag. Toch??

Goh wat zullen we dan een ruimte weer krijgen in NL, maar wat zal dat slecht uitkomen voor de economie, voor de zorg voor ouderen, voor...

Nou weet je wat, dan gaan we de ouders prikkelen om kinderen op de wereld te zetten, we geven ze GELD!! He, een basisoplossing.

Verder zouden men nu gewoon veel strenger moeten zijn in bepaalde situaties. De straffen moeten duidelijker en hoger, er moet een zero tolerantie beleid zijn in bepaalde zaken, en dat moet beginnen bij de basis.

Van mij mogen ze de 12 /13 en 14 jarige zuip- en drugslappen op een tuchtschool zetten, waar ze leren wat normaal kinder gedrag is. De ouders er naast, want zij zijn het die hun kinderen die ruimte geven.

En dat zijn niet de ouders van 1ouder gezinnen, grote gezinnen of gezinnen met te weinig inkomen! Welnee, het zijn de verwende nest kinderen, die uiteindelijk eigenlijk helemaal geen warm/veilig nest hebben.

Ps, ik vraag me ook altijd nog af of men verschillend kijkt naar de oorzaak van 1 ouder gezinnen (overlijden/scheiden).

Nou maar ik nodig minister Rouvout uit hoor, voor een bakkie koffie. Kan ie er een zelfgebakken kinderzandkoekje bij krijgen. Of zou de voorkeur uitgaan naar koffie met spacecake??

Ps. iemand ook nog die demonstrerende school gezien gisteren, met de overblijfpauze van 2,5 uur, vanwege het bioritme van de kinderen. Net zo iets als een verlengde schooldag, maar dan anders aangekleed.

Zucht, ik ben zo blij dat mijn kinderen al redelijk groot zijn en ik zal mijn kinderen waarschuwen, goed na te denken als deze zorgelijke ontwikkelingen doorzetten.

Groeten Marion, weduwe, moeder van 5, j16, j14, j13, m10, m7.

75.4. EKD discriminerend!

Waarom zou het bij de mensen met een laag in komen e.d wel eens niet goed gaan met de kinderen? Ik heb zelf gezien als werkende in de jeugd hulpverlening dat het in alle lagen van de bevolking mis kan gaan met de kinderen. Dus ik snap dan ook niets van deze leidraad naar eventuele probleemgezinnen en kinderen. Zelfs bij tweeverdieners met veel geld kan het mis gaan (maar al te vaak gezien in de opvang). Ook goed opgeleide ouders waar het mis gaat met de kinderen zijn geen uitzonderingen. En juist daar was het vaak al te laat, want ze zijn dan al in de puberteit als ze in een instantie komen. Ook met deze kinderen mag je hopen dat het ooit weer goed komt. Net als de kinderen waar ze het vermoeden van zouden kunnen hebben dat het met deze kinderen fout zou kunnen gaan.

Het zijn daar echt niet alleen de kinderen uit de minderbedeelde, probleem gezinnen die daar terecht komen. Ik vind dat hele plan E.K.D dus ook erg discriminerend. En daar komt dan ook nog bij dat er dus niet meer omgeken wordt naar de kinderen die niet aan die criteria voldoen. En ook dat vind ik dus zorgwekkend. En hiermee los je het probleem dan ook niet op.

75.5. Protest

Kunnen we niet op een of ander manier tegen dit soort maatregelen in opstand komen? Er is een uitgebreide privacy-wet, maar nu mag er van een kind ineens van alles vastgelegd worden. Moeten we hier geen toestemming voor geven, kan dit allemaal zo maar. Je hebt toch ook inzagerecht en kan eisen dat dingen aangepast worden in bijvoorbeeld je medisch dossier! Dan kan je dat als ouder toch ook voor het kind waar jij het gezag over hebt!

Sandra

75.6. Wat ik me ook afvraag.. (ELK dossiervraag)

is.. (op vakantie kom je soms op ideeen) het volgende: zouden artsen en verpleegkundigen niet gaan weigeren dit uit te voeren? Net als artsen geweigerd hebben bepaalde aanbevelingen of richtlijnen van de overheid of de verzekeringsmaatschappijen uit te voeren?

De verloskundige zou kunnen redeneren: ik ben aangesteld om de moeder te helpen een kind zo gezond mogelijk ter wereld te brengen, niet om me te bemoeien met haar inkomen, relatie of etnische komaf.

Artsen en verpleegkundigen zouden kunnen redeneren: wij zijn er voor gezondheidszorg, niet voor oordelen over leefstijl oid. Zoals ook altijd wordt geredeneerd als het om opereren/behandelen van rokers of drinkers of verslaafden gaat.

Is er uit de medische hoek al iets vernomen hierover of blijft het stil daar?

75.7. EKD de grote winnaar

En wie is de winnaar van de "Big Brother Award"? Het EKD, zie: www.bigbrotherawards.nl.

75.8. Wat zijn ze van plan?

Wat zijn ze van plan? De jeugdgezondheidszorg in Nederland krijgt één elektronisch kinddossier voor 3,8 miljoen kinderen van 0 tot 19 jaar: EKD.NL. Zo staat op de website van de regering te lezen. Maar wat betekent dat dan?

Lees meer op hetverzet.nl.

75.9. Krijg er de kriebels van

Hallo,

Wou dit even kwijt, ik vraag me af waar de wereld heen gaat als je zelf moet gaan oppassen wat je tegen je eigen huisarts of verloskundige zegt. Persoonlijk krijg ik er een onrustig gevoel van. Bij alles wat je zegt, doet en denkt moet je dan eerst 10 keer nadenken of dat het misschien verkeerd over zou kunnen komen.

Ik krijg er de kriebels van.......

Marijke

75.10. voorkomt het EKD nu echt het kinderleed?

Ook ik krijg hier de kriebels van. Je zal maar niet goed kunnen met je verpleegkundige of concultatiebureau arts. Ja sorry hoor het zijn af en toe van die mutsen. Ben al een paar keer doorverwezen voor gehoor en ogen testen en er was weer niets aan de hand. Met de jongste tweeling was ik het dan ook zat om daar weer naar toe te gaan de meeste prikken heeft de kinderarts gedaan en daarna ben ik alleen gegaan voor een prik toen ze vier werden en toen vond ik het weer best. Deden daar ook niet moeilijk over dus een smoesje voor kwaadwillende ouders is zo gemaakt. Ook met de wat oudere kinderen naar de schoolarts gaan zo onpersoonlijk, vragenlijstje afwerken en dat was het. Echt tijd verspilling.

Als ze op de middelbare zitten hoef je niet aanwezig te zijn.Volgens mij kun je als ouder het nu nog steeds omzeilen, even een prikje halen en als je een gespekje hebt gewoon zeggen dat het goed gaat. Zo is het toch ook nog steeds gegaan bij de gezinnen waar het fout bij afliep.Zolang ouders de schone schijn ophouden of niet om hulp willen of kunnen vragen heeft volgens mij dat hele EKD geen zin. Sla de krant er maar weer op na de gevallen waar iedereen weer van staat te kijken zijn weer niet bekend bij de zogenaamde hulpverleners?

Nee want die zouden wel gek zijn om te melden dat het niet goed gaat of ze zijn gewoon te gestoord om te beseffen wat ze hun kinderen aandoen. Helaas zou ik niet weten hoe je het kinderleed in Nederland zou moeten stoppen.Volges mij zorgt dat EKD ook hier niet voor om alle kinderleed te vookomen.

Jessica

75.11. Vragen voor schoolartsen

Nou ik mag hopen dat die van ons die vragen "goed" hebben ingevuld. Onze dochter had een paar maanden geleden ook een vragenlijst over drugsgebruik. Wat ik begrepen heb dat veel kinderen uit haar klas en ook zij die niet al te serieus hebben ingevuld. Je zou denken dat ze de hele dag dus knetter stoned in de klas zouden zitten. Dus ik hoop dat die vragen die voor die schoolarts bekeken worden met een korreltje zout worden genomen. Gezien de humor van onze pubers over wat ze zelf vinden van die ja duuu vragen en huuuu vragen, gaat je niets an vragen. Ik hoop dat die schoolartsen gevoel voor humor hebben. Ik heb trouwens nog geen veronrustend telefoonje gehad van die instansie dat die twee wel aan het ontsporen zijn gezien de antwoorden van hun vragen lijst. Gek he!

75.12. Weigeren EKD?

Wat ik mij afvraag, kun je ook weigeren? dat er geen EKD van je kind gemaakt wordt?

Gisteren heb ik deze vraag op het cb aan de cb-arts gesteld, maar die wist er niets van. Ze kreeg volgend jaar een cursus. Maar ik vind dit zo'n inbreuk op de privacy en deze vragen raken m.i. kant nog wal. Natuurlijk gaat het over de ontwikkeling van het kind, maar dit is idd Big Brother betutteling ten top, dit gaat niemand iets aan en zodra het wel iemand iets aangaat is het nog vroeg genoeg om een dossier te gaan bouwen, maar of dat dan digitaal moet?!

Esther

75.13. EKD goed of niet goed?

Mijn eerste reactie op het idee van Rouvoet om een EKD aan te leggen was positief. Ik dacht: "nu komt er eindelijk een einde aan de wijze waarop ouders hun kinderen op onverantwoorde manier opvoeden". Ik heb in mijn omgeving veel te maken gehad met kinderen die zowel geestelijk en lichamelijk te gronde werden gericht door hun ouders, al dan niet goed bedoeld. Deze kinderen kunnen op latere leeftijd zoveel problemen krijgen en komen hierdoor bij instanties terecht, die eigenlijk al weten dat er weinig meer aan te doen is.

Deze kinderen zijn al te veel beschadigd, de weg naar een betere en bevredigende toekomst is een hele lange. Misschien ben ik naïef, maar ik denk dat zo'n dossier wel kan gaan werken om vroegtijdige problemen op te sporen zodat tijdig aan de bel getrokken kan worden.

Helaas zijn veel mensen bang dat door dit dossier ouders dusdanig op de vingers worden gekeken dat men al gauw geen artsen of consultatie bezoeken durft te plegen, want stel je nu voor dat je wordt beticht van mishandeling of verwaarlozing.

Uit geschreven artikel over dit onderwerp merk ik wel degelijk een keerzijde en beginnen natuurlijk ook bij mij de twijfels de kop op te steken. "Gaat het kinddossier werkelijk betekenen dat mensen haast bang worden om kinderen op de wereld te brengen omdat zij het gevoel krijgen dat zij letterlijk in de gaten gehouden worden"? Ik ben van mening dat het opvoeden van kinderen heel moeilijk is en vooral in deze maatschappij, verder sluit ik mij aan bij de opmerking dat alleenstaande ouders en minder bedeelden meer problemen zouden hebben bij het opvoeden dan mensen met een andere positie of ander milieu; ik ben het daar ook zeker niet mee eens.

Kinderen met problemen komen uit elke hoek van de samenleving; of men nu rijk of arm is. Ik ben op dit moment nog niet erg negatief over het kinddossier en zie ook de positieve waarde, ik hoop alleen dat we er met z'n allen heel wijzelijk mee om gaan en het niet voor nog meer problemen zorgt!

Esther

75.14. Regionale elektronische patientendossiers

CBP: Twee regionale elektronische patiëntendossiers in strijd met de wet Patiënten niet geïnformeerd over opname van hun gegevens lees verder op deze pagina.

75.15. Regels rond EKD

De regels rond het EKD en het gebruik daarvan op:| www.ddjgz.nl/.

Vragen mbt het Electronisch Kinddossier

 1. Eng hoor
 2. Daar ga je
 3. Het is weer zover
 4. EKD discriminerend!
 5. Protest
 6. Wat ik me ook afvraag.. (ELK dossiervraag)
 7. EKD de grote winnaar
 8. Wat zijn ze van plan?
 9. Krijg er de kriebels van
 10. voorkomt het EKD nu echt het kinderleed?
 11. Vragen voor schoolartsen
 12. Weigeren EKD?
 13. EKD goed of niet goed?
 14. Regionale elektronische patientendossiers
 15. Regels rond EKD

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.