Groot Gezin
Maatschappij
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

70. Babybonus

    MADRID - Spaanse gezinnen die een kindje krijgen, ontvangen hiervoor vanaf dinsdag een bonus van 2500 euro van de regering. De Spaanse premier José Luís Rodríguez Zapatero maakte dit dinsdag bekend. De overheid wil zo proberen het geboortecijfer op te schroeven.

    Spaanse vrouwen krijgen gemiddeld 1,37 kinderen. Dit is het hoogste aantal sinds 1991, maar nog steeds een van de laagste cijfers in Europa. Dit aantal moet omhoog om het hoofd te kunnen bieden aan de naderende vergrijzing die pensioenen en andere sociale voorzieningen onder druk zet.

    Het geboortecijfer zou nog veel lager liggen als de 4 miljoen Latijnsamerikaanse en Noordafrikaanse immigranten niet naar Spanje waren gekomen. Vrouwen uit deze gebieden krijgen gemiddeld meer kinderen dan dames van Spaanse komaf

Erg jammer als je dus op maandag bevalt. Was hier ook niet zo iets in Duitsland? Ook triest voor de echtparen die wel willen maar waarbij het niet lukt. Ik hoop niet dat ze hier zoiets gaan invoeren. Alsof je voor geld nog wel een kindje wilt maken anders hoeft het niet. Te gek voor woorden. Heb je wat geld gebrek? dan maar een kindje? Je krijgt er nog geld voor ook. Zou mij benieuwen als ze het hier zouden invoeren wat er dan gebeurd. Staan de kranten dan vol met komentaar? Wat is jullie mening hier over?

Jessica

70.1. Babybonus?

Afgezien van de ethische vraag of je mensen met geld wilt lokken om kinderen te krijgen, vind ik de opzet nogal kortzichtig. Het is toch duidelijk dat als mensen wel kinderen willen, maar ze om uiteenlopende redenen toch niet krijgen, geld niet het lokmiddel moet zijn. Beter kun je de kosten van kinderen dan terugbrengen.

Geen kinderen geen bezwaar
Geen kinderen geen bezwaar
Nobis, E.

In het boek "Geen kinderen, geen bezwaar" wat ik pas heb gelezen valt te lezen dat juist in de tradionele katholieke landen als Spanje en Italie, waar het tradionele beeld van de vrouw als moeder bestaat, nauwelijks goede kinderopvang is, en parttime werken onmogelijk, het kindertal vanzelf laag blijft. Een vrouw die daar voor kinderen kiest zet zichzelf klem. Geen baan, geen pensioen, armoede, afhankelijk van familie voor kinderopvang. Ook in Duitsland lijkt de genereuze ouderschapsverlofregeling voor moeders alleen maar in hun nadeel te werken. Werkgevers passen er nu wel helemaal voor om een vrouw in de vruchtbare leeftijd aan te nemen, je moet 2of 3 jaar lang die baan vrijhouden en loon doorbetalen, als ze zwanger wordt.Met dan nog het risico dat ze niet terugkomt.

Het boek is overigens met respect voor alle keuzes geschreven, al belicht het de kant van vrouwen die niet voor kinderen kiezen en zet het kritische vraagtekens bij de altruistische motieven van vrouwen om wel voor kinderen te kiezen.De schrijfster dringt aan op een recht op betaald ouderschapsverlof voor BEIDE ouders, en meer carrieremogelijkheden voor parttimers (vaders EN moeders). Dit zal meer uitrichten dan babybonussen of onbetaald moederschapsverlof.

Het zwakke van deze redenering zit m.i in dat het vooral weer banen in de collectieve sector zal betreffen, wat een groot overheidsapparaat veroorzaakt en de belastingdruk omhoog brengt.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Babybonus

  1. Babybonus?
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.