Groot Gezin
Pleeggezin en adoptie
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

5. Het pleeggezin op internet

De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen heeft een eigen website!

De Stichting Pleegzorg Nederland heeft een uitgebreide website.

Veel informatie over allerlei aspecten vind je op de Wegwijzer voor Pleegouders.

Reactie voor op de website?

5.1. Mailinglijst pleegouders

Contact houden met andere pleegouders kan via de mailinglijst pleegoudersonline.

Reactie voor op de website?

5.2. Tarieven Pleegzorg

De tarieven voor pleegzorg vergoeding kun je vinden op Postbus 51.

Reactie voor op de website?

5.3. Algemeen

Reactie voor op de website?

5.4. Handicap of ziekte

Reactie voor op de website?

5.5. Juridische aspecten

Reactie voor op de website?

5.6. Verzekeringen

Hoe zit het met verzekeringen? Lees daarover op de Wegwijzer voor Pleegouders.

Reactie voor op de website?

5.7. Mailgroep voor pleegouders

Ik ben moderator van twee mailgroepen en deze zijn nog vrij klein. De ene groep is voor pleegouders, die welke vorm van pleegzorg dan ook doen. Wanneer iemand daar lid van wil worden dan zou ik willen vragen om eerst een mail te sturen naar mijn adres zodat ik na een korte kennismaking iemand toevoeg aan de groep.

Zo ook een mailgroep voor pleegouders die AMA's opvangen of kinderen die zonder status in Nederland verbijven. De procedure is eigenlijk het zelfde maar we zijn altijd blij als meer mensen hun belevenissen willen delen en staan dan ook open voor nieuwe leden.

Met vriendelijke groet.

Reactie voor op de website?

5.8. Vraag over emaillijsten

Hoi,

Ik heb de voogdij van een kindje. Graag zou ik met collega voogdij-ouders willen mailen. Wie weet of er een dergelijke emaillijst is en kan mij helpen aan de gegevens om lid te worden? Of 1 over gehandicapte kinderen, want het kindje heeft een handicap.

Al vast bedankt,

Reactie voor op de website?

5.9. Wij willen graag pleeggezin zijn

Hallo,

Wij, mijn man en ik, hebben al een poosje het gevoel dat we iets voor kinderen die het moeilijk hebben willen doen. We hebben hierbij dus ook zitten denken aan het pleegouderschap. Nu hebben we daar dus geen ervaringen mee, en we weten ook niet waar we ons daarvoor zouden moeten aanmelden. Wij willen dit doen vanuit een christelijke levensovertuiging. Is er iemand die hier ervaringen mee heeft, en eventueel een adres waar we ons hiervoor kunnen aanmelden?

Groeten Renata

Reactie voor op de website?

5.10. Adressen voor als je pleeggezin wilt worden.

Hallo Renata

Goed hoor dat jullie er over denken om pleeggezin te worden, er is hoge nood. Je kunt op pleegzorg kijken naar adressen bij jou in de regio. Dit is niet specifiek een christelijke instelling. Dat is de sgj wel.

Dan is er ook nog de William Schrikker Stichting, deze zoekt pleegouders die een gehandicapt kind willen opnemen in hun gezin. Deze is ook niet specifiek christelijk.

Dit zijn zo even wat internet sites. Ik hoop dat je hier wat mee kan, succes.

Groetjes van Gonny

Reactie voor op de website?

5.11. Pleegouder: ook een groot gezin

Ik vind deze site heel fijn, maar het is mischien ook wel iets voor pleegouders met veel pleegkinderen. Wij hebben meestal 4 pleegkinderen en zelf 3 eigen kinderen . Ik kijk regelmatich op deze site omdat ik het ook fijn vind. Ik heb dus ook een groot gezin.

Toos

Reactie voor op de website?

5.12. Portret pleeggezin

Als journaliste voor het tijdschrift JAN ( www.jan-magazine.nl) ben ik op zoek naar 'Levensverhalen'. Verhalen van 'gewone'mensen die iets bijzonders doen of hebben meegemaakt. Deze zogenaamde levensverhalen zijn integere portretten (in woord en beeld) van bijzondere gezinnen.

En nu zou ik heel graag eens zo'n levensverhaal willen schrijven van een pleeggezin. Naar mijn idee zijn pleegouders een soort moderne engelen en ik heb bijzonder veel bewondering voor ouders die de zorg voor (een) pleegkind(eren) op zich nemen. In Nederland is een groot gebrek aan pleeggezinnen en wellicht kan zo'n interview eraan bijdragen dat meer mensen zich aanmelden als pleeggezin.

Ik ben dus op zoek naar een pleegmoeder (JAN is een tijdschrift voor vrouwen) die samen met haar gezin geportreteerd zou willen worden. Het zou gaan om een interview waarin ze vertelt over de mooie en moeilijke kanten van het pleegouderschap. Over haar ervaringen en drijfveren. Daarnaast zouden zij en haar gezin gefotografeerd worden. De doelgroep van JAN zijn vrouwen tussen de 30 en 45 jaar en ik ben ook op zoek naar een vrouw in die leeftijdscategorie.

Mocht u geinteresseerd zijn dan kun u mij bereiken via email.

Hartelijke groet,

Reactie voor op de website?

5.13. Gezinshuis Valkenswaard

Hallo allemaal,

Wij zijn vanaf januari 2007 gestart met ons gezinshuis. We geven 24 uurs opvang aan een jongen van 14 met een verstandelijke beperking via PGB. Een van ons heeft al 9 jaar ervaring met het runnen van een gezinshuis met 3 kinderen. Verder geven we na schoolse opvang aan een jongen van 8 met autisme, hij is best veel uren bij ons in huis.

Nu zijn we nog op zoek naar een jonger kind (omdat we nog maar een slaapkamertje over hebben) dus we zoeken mensen die ons verder kunnen helpen met het zoeken naar dat kindje wat onze hulp nodig heeft. Zelf zijn we met een stichting bezig om een gezinsboerderij op te zetten, alle kinderen die dan bij ons wonen gaan lekker mee. Zelf hebben we ieder een dochter een van 14 en een van 5.

Iedereen die een idee voor ons heeft of die gewoon even gezellig wil kletsen is van harte welkom om ons een mailtje te sturen.

Groetjes Nicole en Christel.

Reactie voor op de website?

5.14. Pleegouder en echtscheiding?

Ik vroeg mij het volgende af. Als je voor al hele lange tijd pleegouders bent als echtpaar van pleegkindjes. Dan besluit je als echtpaar uit elkaar te gaan, wat gebeurt er dan met de pleegkindjes waar je gezamelijk al gedurende lange tijd voor zorgt?

Monique

Reactie voor op de website?

5.15. Christelijke Pleegzorg

Hallo Renate,

Wij hebben hele goede ervaringen met de Stichting Gereformeerde Jeugdzorg (SGJ). Onze ervaring is wel dat er veel meer kinderen geplaatst worden door de regionale pleegzorg. (In Zeeland: AZZ) Enne.. als christelijk gezin kun je daar ook fantastisch werk doen! Met hele mooie ervaringen.

Succes ermee, Corine & Arjen Westeneng

Reactie voor op de website?

5.16. SGJ!

Ook wij hebben erg positieve ervaringen met de SGJ. Duidelijke christelijke achtergrond, betrokken bij de kinderen en de pleegouders en duidelijke afspraken. Kleine organisatie, korte lijnen en duidelijkheid. Natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis, maar dat heb je altijd met mensenwerk. SGJ is dus zeker een aanrader.

Reactie voor op de website?

5.17. Dilemma, tips gevraagd vanuit jullie ervaring

Beste lezers,

Wij zijn gelukkige ouders van een prachtig setje dochters (een tweeling van bijna 3). Nu willen we heel graag nog een kindje erbij, maar ik voel vanuit een soort moreel/ nobel besef al heel lang dat dit een adoptie of pleegkindje zou moeten zijn. Mijn man wil echter nog een eigen kindje, maar ik ervaar dat als een egoistische daad, omdat we al zo gezegend zijn met onze meisjes.

Nu, zitten we al 1 jaar verder en nog weten we niet wat we moeten doen. Ik probeer hem uit te leggen waarom het zo'n mooie en nobele daad is om een kindje zonder kansen in zijn eigen geboorteland, liefdevol op te nemen in ons gezin, maar mijn man is bang dat het kindje dan uiteindelijk toch gaat voelen dat hij/zij niet 'eigen bloed is' en dat vindt hij te zwaar voor het kindje en om zelf te dragen.

Ik heb voorgesteld dat we samen naar een adoptieinformatiedag gaan ofzo, zodat wij samen goed geinformeerd worden en zodoende een keuze kunnen maken. Weten jullie of dit bestaat of hebben jullie tips, soortgelijke ervaring/ dilemma's. Heel erg bedankt voor jullie reactie.

Mvg Mireille

Reactie voor op de website?

5.18. Re: Dilemma (Mireille)

Ik wilde graag reageren op jouw dilemma om een derde adoptie of pleegkindje te willen uit nobele overweging.

Als je je verdiept in de adoptiewereld dan zal je zien dat het heel moeilijk om een kindje te adopteren. Er zijn zoveel adoptieouders die ongewenst kinderloos zijn die moeten wachten om te mogen adopteren. En dan is het nog de vraag of hun zo verlangde kinderwens uit zal komen!

Jullie hebben al 2 prachtige dochters, als jullie in deze gelukkige positie ook nog eens aansluiten op de enorme wachtlijst voor een adoptiekindje dan ontneem je iemand anders hun geluk!

Diane

Reactie voor op de website?

5.19. Landelijk tekort aan pleegouders ?

3.10 Er is een groot tekort aan pleeggezinnen. Dat wordt er geschreven. Mijn man en ik hebben ons opgegeven bij de STAP cursus in Zeeland. Maar we krijgen te horen dat er zoveel aspirant pleegouders zijn dat we gebeld worden als we aan de beurt zijn voor een cursus. Dit loopt nu al 4 maanden. We horen nog steeds niets, kunt u dit verklaren als de nood zo hoog is?

Met vriendelijke groet, Anneke

Reactie voor op de website?

5.20. Re: Landelijk tekort aan pleegouders?

Reactie op 3.10/3.20: Landelijk tekort aan pleegouders ?

Dit is dus precies wat er mis is in pleegzorgland. Er wordt slecht met pleegouders en met pleegkinderen omgegaan. En dat begint al bij de selectie.

En als je dan eenmaal pleegouder bent hoor je gewoon te doen wat de voogd wil. Kom als pleegouder vooral niet voor je pleegkind op. Dan deug je niet in de ogen van dit soort instanties en wordt het pleegkind gewoon overgeplaatst naar een ander pleeggezin. Zogenaamd in het belang van het pleegkind. Het belang van de biologische moeder is in hun ogen nog steeds het belang van het kind.

Nu is het zo dat een kind geen pleegkind meer is als het 18 jaar is. Dan moet het zichzelf verder maar redden. En dat er dan allerlei problemen onstaan en dat zelfs bejaarde ex-pleegkinderen nog steeds last hebben van de manier waarop de pleeginstantie met hun omging toen ze klein waren daar maken pleegzorg instanties zich niet druk over. Nee wat dat betreft heeft Agnes Kant gelijk. Rouvoet kan er nog zoveel geld bij gaan doen, zolang pleeginstanties zo door kunnen gaan komt het nooit goed met de wachtlijsten.

Het wordt tijd dat er een cursus komt voor alle medewerkers van pleeginstanties: Hoe ga ik fatsoenlijk om met pleegouders en pleegkinderen.

Liesbeth

Reactie voor op de website?

5.21. Re. landelijk tekort aan pleegouders

Ik ben het volledig met de reactie van liesbeth eens, wij zijn pleegouders van een meisje van 7 die al 6 jaar bij ons woont en wij proberen op te komen voor de belangen van dit kind, echter pesterijen en dreigingen vanuit de gezinsvoogdij zijn dan maar heel normaal.

Er is inmiddels een werkgroep die bezig is om mensen die dergelijke ervaringen hebben te verenigen en die proberen om tot kinderrechters en de raad van de kinderbescherming door te dringen. Je mag me mailen voor meer gegevens of als je contact wilt en je verhaal wilt vertellen (hoe meer verhalen en casussen hoe beter uiteraard) en ik kan je in contact brengen met mensen die proberen je verder te helpen.

Reactie voor op de website?

5.22. adoptie

Hallo

Wij hebben een pleegkind ,ze is een ama's en woont sinds 2003 bij ons. Zij is spontaan, leergierig, gewoon een uitstekende kind van 16 jaar, toen ze bij ons kwam was ze 11 jaar. Wij beschouwen haar nu als onze kind. Wij willen haar nu voorgoed verzorgen en opvoeden. Wij willen haar adopteren als onze kind en nemen alle verandelijkheid voor haar zodat ze bij ons kan altijd blijven en ze alle rechten en plichten krijgt zoals mijn kinderen.

Wij vragen of iemand ons kan vertellen welke stappen we moeten ondernemen om de procedure in gang te zetten.

Uw advies zal heel erg prijs worden gesteld!

Q D Tran

Reactie voor op de website?

5.23. pleeggezin in het Noorden gezocht

Ik ben op zoek naar een pleeggezin voor mijn zoon van 9 jaar. In Zuid Drenthe of Noord Overijssel. Er loopt een traject bij BJZ Drenthe maar op dit moment zijn er geen passende gezinnen. Mijn zoon zit op regulier onderwijs, heeft een normaal IQ, is redelijk zelfstandig en kan zich normaal gedragen. Maar hij heeft een psychische stoornis (hechting, selek. mutisme, zwakke soc. emotionele ontwikkeling) en daardoor is het voor mij heel zwaar om hem op te voeden. Ik ben zijn enige ouder. Ik kan en wil het niet meer alleen doen, ik ben moe, kapot. Zit al 3 jaar in de hulpverlening, heb hulp gehad van mijn ouders, een logeerhuis, maar ik wil geen tijdelijke oplossingen meer maar een structurele oplossing.

Wel hou ik graag contact met mijn zoon. Bijvoorbeeld één of twee dagen per week. Wie kan mij helpen of weet iets? Alvast heel erg bedankt voor je reactie.

Reactie voor op de website?

5.24. Artikel De Stentor over Jeugdzorg en ingezonden reacties op internet

Reactie op Het pleeggezin op internet

Kijk eens op de link hieronder, er staan allerlei ervaringen m.b.t. Jeugdzorg. Je kan er ook een reactie kwijt

Liesbeth

Reactie voor op de website?

5.25. Onzinnig artikel

Dat er problemen zijn bij Jeugdzorg is bekend. Maar om er zo ongenuanceerd mee om te gaan draagt niet bij tot een oplossing.

Het lijkt me dat al dat commentaar de problemen alleen maar versterkt.

Roos

Reactie voor op de website?

5.26. Re Artikel de Stentor

Het artikel is wel een beetje erg eenzijdig onderzocht en binnen een uiterst beperkte groep. Ook de reacties zijn niet bijzonder genuanceerd over het algemeen. Of we op deze manier de benodigde verandering bij jeugdzorg voor elkaar krijgen waag ik te betwijfelen.

Gerrit Jan

Reactie voor op de website?

5.27. Re: gezinshuis 4.27

Een aantal jaren terug had je "Vliet en Burg" een kinderhuis in Voorburg, dat was van het Leger des Heils. Misschien dat het Leger des Heils een gezinshuis of gezinsgroep heeft in de regio Den Haag.

Els

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Het pleeggezin op internet

 1. Mailinglijst pleegouders
 2. Tarieven Pleegzorg
 3. Algemeen
 4. Handicap of ziekte
 5. Juridische aspecten
 6. Verzekeringen
 7. Mailgroep voor pleegouders
 8. Vraag over emaillijsten
 9. Wij willen graag pleeggezin zijn
 10. Adressen voor als je pleeggezin wilt worden.
 11. Pleegouder: ook een groot gezin
 12. Portret pleeggezin
 13. Gezinshuis Valkenswaard
 14. Pleegouder en echtscheiding?
 15. Christelijke Pleegzorg
 16. SGJ!
 17. Dilemma, tips gevraagd vanuit jullie ervaring
 18. Re: Dilemma (Mireille)
 19. Landelijk tekort aan pleegouders ?
 20. Re: Landelijk tekort aan pleegouders?
 21. Re. landelijk tekort aan pleegouders
 22. adoptie
 23. pleeggezin in het Noorden gezocht
 24. Artikel De Stentor over Jeugdzorg en ingezonden reacties op internet
 25. Onzinnig artikel
 26. Re Artikel de Stentor
 27. Re: gezinshuis 4.27

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.