Groot Gezin
Pleeggezin en adoptie
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

17. Bovenplaatsing?

Dag mensen,

Gaarne zinvol advies. Na lang nadenken hebben we, om financiele redenen onze adoptieprocedure afgebroken. We hebben nu ingeschreven voor pleegzorg, maar willen om onze eigen emoties wat rust te gunnen nu alleen gaan voor een perspectief biedende hulpverlening en een klein kindje, onder de twee. We willen er uiteindelijk wel meer. Is het verstandig dan nu een ouder kindje te nemen en daarna alleen jongeren? Bij adoptie noemt men dit onderplaatsing, in tegenstelling tot bovenplaatsing waarbij het risico bestaat dat er een ouder kindje later binnenkomt en je een vreemde gezinsopbouw krijgt.

Graag zinvolle raad. Zevenster

Reactie voor op de website?

17.1. Antwoord bovenplaatsing?

Hallo,

Een redelijk herkenbaar verhaal voor ons. Wij zijn ook gestopt met de adoptieprocedure, maar dit had er ook mee te maken dat wij twee vrouwen zijn en het toch wel erg moeilijk wordt om dan te adopteren. Inmiddels zijn we pleegmoeders van 2 jongens van 4 en 1. Ze zijn bij ons komen wonen toen ze 11 en 8 maanden oud waren. Ook wij hebben uiterst duidelijk aangegeven dat wij voor langdurig perspectief biedende pleegzorg willen gaan, maar ook willen we je er echt op wijzen dat dit nog geen volledige duidelijkheid wil geven. Simpelweg omdat het pleegzorg is.

Bij onze oudste zoon is het voor ons wel duidelijk; hij zal bij ons blijven tot hij groot is. Voor onze jongste was het tot een maand geleden ook erg duidelijk; hij zou bij ons groot worden. Een maand geleden is er vanuit het niets familie opgedoken die aangegeven heeft voor hem te willen zorgen. Nu is de kans dat dit echt gebeurt klein, maar het brengt wel onrust. Wij hebben ervoor gekozen niet voor een bovenplaatsing te gaan. Pleegzorg vond dit ook niet verstandig; omdat het voor onze oudste "natuurlijker" is als er een jonger kindje kwam (mede omdat het een langdurig perspectiefbiedende plaats is).

Natuurlijk is dit per kind verschillend, maar dit is onze keus geweest. Als wij voor een derde kindje gaan zullen we opnieuw een onderplaatsing doen. Alleen als we bijvoorbeeld voor een weekendpleegkind zouden kiezen zullen we aan een bovenplaatsing denken. Succes ermee. Ik hoop je niet te veel afgeschrikt te hebben; want het blijft een bijzonder mooie taak!

Petra

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Bovenplaatsing?

  1. Antwoord bovenplaatsing?
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.