Groot Gezin
Pleeggezin en adoptie
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

18. Gezocht: gast- of pleeggezin

Reactie voor op de website?

18.1. Wachtlijst pleegzorg

Wij doen inmiddels 5 jaar pleegzorg, met een aanbod om 3 kinderen op te nemen. Op dit moment woont er 1 kind bij ons en zijn er wat ons betreft 2 plaatsen over. Over deze 3 structurele plaatsen zijn een aantal jaren geleden afspraken gemaakt met de pleegzorg.

Om een lang verhaal kort te maken, er hebben nog nooit 3 kinderen in ons gezin gewoond. Waarom niet?? daarover krijg je nooit duidelijkheid.

En wat nog erger is, wanneer je met de ene pleegzorgwerker iets afspreekt, en je krijgt zoals in ons geval vanwege ziekte met een nieuwe te maken, dan lijkt het wel alsof deze nieuwe werker weer volledig op eigen houtje kan bepalen wat er gaat gebeuren. Alsof er in een eerder stadium nooit afspraken zijn gemaakt. Men kan zich altijd verschuilen achter afspraken, procedures, reorganisaties of wat dan niet.

De wachtlijst van 800 kinderen wordt in mijn visie voor een belangrijk deel bepaald door het feit dat er zich zo veel mensen bemoeien met een plaatsing dat ze een dagtaak hebben aan het vergaderen en rapporten.

De pleegzorg zou wat mij betreft wel eens wat kritischer naar zichzelf mogen kijken als het gaat om het vinden van plaatsen voor kinderen en de wachtlijst niet afschuiven op gebrek aan gezinnen, te weinig geld, of wat dan ook.

Hans

Reactie voor op de website?

18.2. Andere kant

Dat verhaal van Hans lijkt zo wel te kloppen, maar ik heb vanuit mijn werk (met kinderen die dan vaak in een pleeggezin gezeten hadden) ook vreselijke verhalen leren kennen, dus laat die procedure van het screenen alsjeblieft tijdrovend, maar zeer zorgvuldig zijn. Een kind heeft er niets aan als ze van de regen in de drup komt, of in ergere gevallen, nog meer schade oploopt.

Gelukkig zijn er ook heel veel hartelijke zorgzame mensen...!

Marja

Reactie voor op de website?

18.3. Naamgenoot, zelfde gedachten

Hallo, ja dat is echt schrijnend! Zoveel kinderen die in nood zitten en hulp zoeken en zo`n rompslomp met de papiermolen erom heen! Ik ben moeder van 4/oprichtster van een logeeropvang pgb en een groot hart voor speciale kinderen! Juist die het zo hard nodig hebben! Als stichting willen we ons de komende tijd verdiepen in extra opvang: crisispleegzorg, niet in gezin, maar wel een huis van de stichting dat we particulier gaan huren en daar kinderen gaan opvangen die keihard onze hulp nodig hebben! Met gediplomeerde leidsters/leidsters in opleiding/vrijwilligers gaan we dit op touw zetten allemaal.

Met dit loop ik al zo veel jaar in mijn hoofd, maar het is een hele organisatie, maar niet onmogelijk denk ik dan! We verwachten dan ook geen `makkelijke` kinderen, maar bereiden ons voor op zeer pittige kinderen die vaak veel hebben meegemaakt, hoeft niet altijd, maar vaak toch wel. Graag wil ik ieder een hart onder de riem steken die zich inzet voor kinderen waar dan ook,alleen moest het niet zo moelijk gaan met de papiermolens en de vele, vele regels erom heen! En, ouders/verzorgers kunnen ook zelf familie/kennissen vragen, maar dat zal ook wel niet zo makkelijk zijn denk ik, wij gaan hier echt voor aan de slag! Stichting uit logeren met PGB/Zwolle

Reactie voor op de website?

18.4. Misschien

Mischien kun je eens kijken op de site van pleegzorg. Dat is www.pleegzorg.nl. Mischien kunnen die je verder helpen.veel succes van een pleegmoeder.

Toos

Reactie voor op de website?

18.5. Zo word je pleeggezin

Als je pleeggezin wilt worden, maar niet weet hoe dat allemaal werkt, dan zou je het volgende kunnen doen: Zoek eens op internet met de zoekmachine naar de pleegzorg in jullie provincie, en bel of mail ze om informatie. Dat zullen ze je zeker toesturen. Lees de folders goed door, en reageer dan. Waarschijnlijk krijg je dan een gesprek met een medewerker, en daarna kun je een cursus volgen, die verplicht is als je pleegouder wilt worden.

Het is een pittige cursus, waarin je jezelf ook tegen kunt komen. Na de cursus volgen nog een paar gesprekken, waarin je ook aangeeft welke vorm van pleegzorg je wilt bieden, crisis of perspectiefbiedend, full-time of weekend, enz. En of je voorkeur hebt voor een bepaalde leeftijd, geslacht, wat het beste bij jou gezin past, etc.

Als je dit allemaal gedaan hebt, sta je als pleeggezin geregistreerd, en kun je dus gaan pleeggzorgen. Veel succes !

Johanna

Reactie voor op de website?

18.6. Zo makkelijk gaat het niet

Het feit dat er kinderen wachten op een plaatsing heeft te maken met het feit dat er een goede match (plaatsing) gemaakt moet worden. Je kunt niet ieder kind uit iedere achtergrond zomaar bij iemand plaatsen. De voorziening van pleegzorg kijkt naar de achtergrond van het kind, maar ook naar de achtergrond van de pleegouders: denk aan geloof/gewoontes/cultuur etc. Bij een plaatsing (match) is iedereen gebaat dat die gaat lukken en niet na een paar maanden blijkt dat kind en pleegouders niet bij elkaar passen. Beter even wachten op plaatsing dan een foute plaatsing.

Elma

Reactie voor op de website?

18.7. Re: allenstaand en pleeggezin

Ja hoor het is zeker mogelijk om als alleenstaande pleegouder te worden. Kijk eens op www.pleegzorg.nl en zoek naar een pleegzorginstelling bij jou in de buurt. Er zijn vaak informatie-avonden waar je naartoe kan.

succes, Gonny

Reactie voor op de website?

18.8. Pleegzorg

Hallo,

Wij willen ons ook gaan opgeven voor pleegzorg. Het liefst jonge kinderen tot een jaar of twee en wat voor opvang maakt voor ons geen verschil. Is het zo dat het lang duurt voordat er een kindje geplaatst woont? Wij wonen in het oosten van het land?. Ik was gewoon benieuwd hoe lang we ongeveer moeten wachten.

gr Myndag

Reactie voor op de website?

18.9. Pleegouders in Overijssel

Hoi,

Wanneer je nog geen cursus hebt gehad en dus ook nog niet gecontroleerd bent door de raad van kinderbescherming en nog geen verklaring omtrent gedrag hebt aangevraagd ben je officieel nog geen pleegouder. Met een kind liefde en aandacht geven alleen ben je er niet. Het zijn vaak kinderen waar toch iets mee aan de hand is, hetzij vanuit het kind, hetzij vanuit huis. Je leert het een en ander over hechting, rouwverwerking enz.

Het duurt ongeveer een jaar voordat je officieel pleegouder bent. Dus dat is een kwestie van lange tijd.

Daarnaast ontvang je als pleegouder een vergoeding van ongeveer 15 euro per kind. Beschrijf je jezelf als pleegouder, zonder dat je bij de stiching ingeschreven staat, ontvang je geen cent. Je moet het zelf weten, maar ook ingeval van vernieling, ongeval enz. ben je niet verzekerd. Zo simpel is het niet om pleegouder te worden. Gelukkig niet.

Succes ermee, Jaren

Reactie voor op de website?

18.10. Gratis spullen lenen

Wist u dat je bij www.jemagerzijn.nlkleertjes, van wieg tot kinderwagen. Alles kan je daar gratis lenen als je pleegouder wordt. Het is een goede tip vooer iedereen, echt geweldige mensen zijn het die dat doen.
Even bellen en dan kun je de spullen die je nodig hebt komen uitzoeken.

Reactie voor op de website?

18.11. Hoe word ik pleegouder van een bekend kind

Kan iemand mij helpen aan informatie over hoe wij pleegouders kunnen worden van een vriendin van mijn dochter. Wij zijn gelukkig getrouwd, hebben een dochter van 15 en een zoon van 14. Schatten van kinderen waar wij totaal geen problemen mee hebben, dus zouden wij heel graag de vriendin van onze dochter willen opnemen binnen ons gezin. Zelf zit zij in een opvangtehuis omdat haar moeder even niet voor haar kan zorgen. Wij hebben haar vaker opgevangen als het even niet goed ging in het tehuis. Ze heeft wel een voogd en een Oma die te oud is om voor haar te zorgen. Wie helpt ons dit kind te helpen en haar die liefde en geborgenheid te geven waar zij zo naar verlangd ?

Irene

Reactie voor op de website?

18.12. Netwerkpleegzorg

De procedure is als volgt: De hele procedure kan heel eenvoudig afgewerkt worden met ouders, netwerkpleegouders en voogd.

Nell

Reactie voor op de website?

18.13. Wachttijd voor de pleegouders na aanmelding?

Wie oh wie weet iets over de wachttijd voor de pleegouders na aanmelding als pleegouder?

Wij hebben gehoord dat je na aanmelding wel 1 1/2 moet wachten dat er daadwerkelijk een kindje in je gezin wordt geplaatst?

Weet iemand hier iets over?

Monique

Reactie voor op de website?

18.14. Regels

Na aanmelding bij pleegzorg en het doorlopen van de pleegoudercursus worden jullie op de lijst geplaatst. Er wordt gezocht naar een goede match, waarbij het pleegkind centraal staat. In de praktijk kan dat betekenen dat er geen kind op de wachtlijst staat dat in jullie gezin past. Dat heeft te maken met vraag- en aanbod in de regio. Voor sommige leeftijdsgroepen pleegkinderen is gemakkelijker een gezin te vinden dan voor anderen. Bij pubers is het meestal iets moeilijker. Het beste kun je informeren bij de pleegzorginstelling in je regio, daar kunnen ze je wellicht meer vertellen. Succes!

Reactie voor op de website?

18.15. Pleegkinderen uit je eigen regio

Komen de geplaatste pleegkinderen uit je eigen regio? Of is dit landelijk?

Monique

Reactie voor op de website?

18.16. Pleegkind uit eigen regio

Over het algemeen komen pleegkinderen uit de regio waar je woont omdat het anders wel heel omslachtig en tijdrovend wordt met ouderbezoeken. De meeste pleegkinderen zien tenslotte hun ouders nog

Linda

Reactie voor op de website?

18.17. Regionaal geregeld

Het plaatsen van pleegkinderen wordt regionaal geregeld. De gedachte hierachter is dat bij plaatsen binnen de regio is het makkelijker om het contact met de bio-ouders en/of familie in stand te houden. Regionaal werken instanties die wel werken volgens de regels van Pleegzorg, maar binnen de regio een beter overzicht hebben over vraag en aanbod en zo beter op de behoefte van het pleegkind in kunnen spelen.

Nell

Reactie voor op de website?

18.18. Netwerkpleeggezin

Een netwerkpleeggezin is niet zo eenvoudig als er geschreven wordt. Ook dan word je gescreend en je krijgt met jeugdzorg te maken. Ik weet er alles van. We zijn een netwerkpleeggezin doordat mijn exzwager niet voor zijn kind kon zorgen. Maar nu krijgen wij de zwarte piet toegespeeld, wij hebben ook gezegd nu, omdat het mijn eigen gezin schaadt, van we stoppen ermee. Aangezien jeugdzorg meer kapot maakt dan je lief is, is het superzwaar.

Ik raad ook aan, aan iedereen, om er zeer goed over na te denken wat je doet. Want het is zwaar en emotioneel. Mijn hart huilt nu, ook ons pleegkindje laten we weghalen woensdag, omdat jeugdzorg over het hoofd van het kind meegaat met de biologische ouders, en bang zijn dat ze blunderen bij de rechter. Nou als jeugdzorg er zo over denkt, dan is het voor mij duidelijk: het is dus niet in het belang van het kind. En als je de kranten openslaat dan lees je het ergste van het ergste over jeugdzorg. Net zo als afgelopen maandag 7 april, dat jeugdzorg sexueel misbruik bij pleeggezinnen gedoogt.

Waar moet dit heen? Waar zijn ze mee bezig? En dan vinden ze het gek dat kinderen op het verkeerde pad terecht komen!

Ilona

Reactie voor op de website?

18.19. Zuid-Hollandse pleegzorginstelling

Een reactie of drie hiervoor werden een aantal pleegzorginstellingen benoemd in Zuid Holland. Ik miste hier de SGJ. Nu is deze stichting christelijk georienteerd, dus misschien daarom niet zo bekend. Maar toch het vermelden waard en met een kleine 300 plaatsen landelijk gezien toch aanwezig. Wijzelf hebben in de vijf jaren dat we aangenomen zijn als pleegouders zeven plaatsingen gehad. Deze varieerden van kort- tot langdurige plaatsingen en qua leeftijd voornamelijk tieners (dat past beter bij de leeftijd van onze eigen kinderen) en een dubbelplaatsing van twee meiden van drie en vier. De begeleiding hebben we als zeer goed ervaren. Er werd goed geluisterd naar de verhalen achter de verhalen en onze ervaringen als pleegouder werden niet afgedaan als 'on-professioneel gekwebbel'. Dat horen we wel eens anders... Als jullie vragen hebben over pleegzorg of de SGJ in het bijzonder, we zijn bereikbaar via .

Groet, Maaike.

Reactie voor op de website?

18.20. Antwoord naar pleeggezin

Via het Comité voor bijzondere jeugdbijstand kan je geplaatst worden in een pleeggezin. Het comité zal een pleeggezinnendienst opbellen met de vraag naar een pleeggezin voor jou. De pleeggezinnendienst zal eerst informatie over jou verzamelen (verleden, ouders,...) De dienst zal verschillende pleeggezinnen selecteren (zal onderzoeken of gezinnen geschik zijn om pleeggezin te worden). Als er gezinnen toegelaten worden, wordt er gekeken of het gezin ideaal is voor jou. Dan wordt je in het gezin geplaatst. Om de 6 maanden wordt de pleegplaatsing herbekeken en verlengd. Het is dus best als een pleeggezin je wens is dat je dit laat weten aan de sociaal werker die jullie begeleidt. Die persoon zal meer weten over de stappen naar het comité.

Groetjes en succes!

Reactie voor op de website?

18.21. Liesbeth

Ehm Liesbeth, om te beginnen is het haar kindje niet, wat halen pleegouders zich af en toe in hun hoofd vraag ik me af?

Natuurlijk zullen er kinderen zijn die beter niet teruggeplaatst kunnen worden, ikzelf zit in een situatie dat er al 3 jaar bewijs is dat mijn kinderen onterecht uit huis zijn geplaats, mijn zoontje gelijk na de bevalling, eerst naar mijn schoonouders, toen zonder mijn wetenschap en of toestemming en zonder gescreend te zijn door wat voor instantie dan ook, naar een oom en tante die hem proberen te houden wánt ongewenst kinderloos!

Je zult begrijpen dat dit soort zaken mij dan in het verkeerde keelgat schieten, want mijn zoon krijg ik waarschijnlijk nooit meer thuis, dank je wel Jeugdzorg!

Hoe dan ook, pleegouders zijn GEEN pappa en mamma van het pleegkind, ik dacht ook dat pleegouders heel erg duidelijk werd gemaakt bij zo'n cursus dat de echte ouders altijd de pappa en mamma blijven.

Pleegouders van mijn zoon presteerde het zelfs mijn zoon te leren hen pappa en mamma te noemen en zij noemde zichzelf ook pappa en mamma zelfs waar wij bij waren en als wij daar problemen mee hadden kwamen we maar niet! En dit mag allemaal van Jeugdzorg, ze mogen totaal hun eigen plan trekken, hoeven zich niets van ons aan te trekken

Ik ben dan ook op zoek naar 'normale' pleegouders in Zuid-holland voor mijn zoontje. Eigenlijk ben ik fijn een leuke baarmoeder geweest voor deze toch al in en in verwende mensen.

Ien

Reactie voor op de website?

18.22. Advies gevraagd: netwerk pleeggezin

Reactie op Voor Ilona Netwerk pleeggezin

Hallo, ik ben een oma van ons kleinzoontje van 18maand die door de moeder in de steek is gelaten en heeft gedumpt bij onze zoon de vader van het kindje. Hij heeft een week bij ons gewoond en gisteren bij ons weggehaald door de William Schrikker Stichting naar een pleeggezin. Volgens hen kwamen wij als oma en opa niet in aanmerking voor netwerkpleeggezin.

Het kindje had zoveel verdriet, want hij wist niet wat hem gebeurde, dat hij maar zo mee ging met twee wildvreemde mensen. Wat kunnen wij doen om ons kleinkind zo gauw mogelijk terug te krijgen, zodat hij toch bij zijn oma, opa en papa kan opgroeien?

gr oma

Reactie voor op de website?

18.23. Advies gevraagd

Hallo,

graag zou ik wat meer te weten willen komen over pleegzorg of andere opvang.

Ik ben een alleenstaande moeder van 4 kleine kinderen. Verder heb ik bijna niemand in mijn omgeving die mijn kinderen kunnen opvangen. Afgelopen week ben ik in een hele vervelende situatie terecht gekomen; ik had een acute blindedarmontsteking en werd meteen opgenomen. Gelukkig hoefde ik maar 2 dagen in het ziekenhuis te blijven, maar mijn herstel gaat nu natuurlijk moeizaam, met 4 van die belhamels in huis.

Nu ben ik wel heel erg bang geworden, stel dat ik langer 'arbeidsongeschikt' ben, wie moet er dan voor mijn kinderen zorgen? Ik zou het afschuwelijk vinden, als ze bij onbekende mensen terecht zouden komen. Nu is mijn vraag, bestaat er iets als crisispleegzorg, maar dan in een andere vorm, dat je bv samen kennismaakt, al een band samen schept, en bv ook kan zeggen, de kinderen komen 1 x per mnd vast logeren(de vader is bijna niet in beeld, waardoor het voor mij 24 uur per dag doorgaat). Ik hoop dat er iemand advies heeft.

Groetjes, Nancy.

Reactie voor op de website?

18.24. Re: advies gevraagd

Mijn zus en zwager zijn voor een gezin uit hun kerk zo'n opvang gezin als waar jij het over hebt. Deze alleenstaande moeder heeft 5 kinderen en 3 daarvan logeren regelmatig een weekend of een gedeelte van een vakantie bij hen. Zo heeft de moeder ook eens even tijd voor zichzelf. (de andere 2 kinderen zijn tieners en hebben hun eigen drukke bezigheden in het weekend) Ik weet niet of je tot een kerkelijke gemeente behoort en uit welke regio je komt, maar contacten leggen met een kerk of andere bekenden uit je omgeving zou een mogelijkheid zijn.

Els

Reactie voor op de website?

18.25. Pleeggezin

Reactie op Advies gevraagd

Goedemiddag.

Al geruime tijd denk ik erover om pleegouder te worden. Nu heb ik bij Spirit informatie opgevraagd en ga ik de 10e naar een infoavond. Nu lees ik op diverse forums dat het bijna 1 jaar duurt eer je en kind een rustige haven mag/kan bieden. Kunnen jullie mij vertellen of dit ook sneller mogelijk is? Heb zelf 2 kinderen, ben onderwijzeres geweest en heb alle ruimte en rust om dit per direct op te pakken. Wie kan mij vertellen of er een versnellingsprocedure bestaat of dat er ook pleegzorg geboden mag worden buiten het verplichte traject. 1 kind te lang op de wachtlijst is al te veel!

Wendy

Reactie voor op de website?

18.26. Voor Wendy

Hallo Wendy,

Wij zijn ook al weer heel wat jaartjes pleeggezin voor diverse kinderen. Mijn vraag is waarom je een versnelde procedure zou willen. Ik denk dat je veel meer hebt aan een degelijke (en dus langere) procedure, want er komt veel meer kijken bij het verzorgen van een pleegkind dan je op het eerste gezicht zult denken.

Mijn advies: ga naar een info avond en staal al je vragen. En ga daarna gewoon het (lange) project in! Je zult er veel van opsteken... meer dan je nu zult denken!

Groetjes Sonja

Reactie voor op de website?

18.27. Parlan Jeugd & Opvoedhulp zoekt gezinshuisouders

Parlan Jeugd & Opvoedhulp zoekt gezinshuisouders. Wij hebben in ít Zand een huis beschikbaar. Een huis dat groot genoeg is voor een gezin met daarnaast gezinshuiskinderen. Een groot gezin dus. Het huis heeft 7 slaapkamers en 2 badkamers. De buren zijn al gezinshuisouder bij Parlan. Maar gezinshuisouder in het eigen huis mag natuurlijk ook. Voor meer informatie: www.parlan.nl/professionals/gezinshuizen

Met vriendelijke groet,

Reactie voor op de website?

18.28. Een thuis

Wij zijn een stel 50+, melkveehouder (Overijssel) en hebben genoeg ruimte om 1 of 2 kinderen in huis te nemen om hen alle aandacht, liefde en warmte te geven. Voor meer informatie, graag een privé bericht.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Gezocht: gast- of pleeggezin

 1. Wachtlijst pleegzorg
 2. Andere kant
 3. Naamgenoot, zelfde gedachten
 4. Misschien
 5. Zo word je pleeggezin
 6. Zo makkelijk gaat het niet
 7. Re: allenstaand en pleeggezin
 8. Pleegzorg
 9. Pleegouders in Overijssel
 10. Gratis spullen lenen
 11. Hoe word ik pleegouder van een bekend kind
 12. Netwerkpleegzorg
 13. Wachttijd voor de pleegouders na aanmelding?
 14. Regels
 15. Pleegkinderen uit je eigen regio
 16. Pleegkind uit eigen regio
 17. Regionaal geregeld
 18. Netwerkpleeggezin
 19. Zuid-Hollandse pleegzorginstelling
 20. Antwoord naar pleeggezin
 21. Liesbeth
 22. Advies gevraagd: netwerk pleeggezin
 23. Advies gevraagd
 24. Re: advies gevraagd
 25. Pleeggezin
 26. Voor Wendy
 27. Parlan Jeugd & Opvoedhulp zoekt gezinshuisouders
 28. Een thuis

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.