Groot Gezin
Oproepen meerlingen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

1. Zwanger na 8 jaar

Graag info: Ik ben nu 9 weken zwanger van een tweeling, maar het is nog allemaal zo onwerkelijk voor ons. Na 8 jaar dokteren en 5 ivf's zijn we zwanger nu. Ben heel blij dat deze site bestaat en dat ik kan lezen hoe andere het allemaal mee maken.

Gelukkig voel ik mij goed en ben alleen misselijk van het tanden poetsen, en van de flessen voor moeders voor moeders. Ik verheug mij alweer op de tweede echo, en om dan weer te zien ofdat alles goed groeit.

Eind augustus ben ik uitgeteld, dus dat wordt nog even geduld hebben. Maar ik hou jullie op de hoogte.

groetjes

1.1. Gelukswensen

Lieve Angelinda,

Ik wens jou, als moeder van ook een tweeling, veel geluk toe en geniet van je zwangerschap.

Jolanda

1.2. Geweldig!!

Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap. Spannend allemaal natuurlijk? Ook bij ons waren er zes ivf-pogingen voor nodig, maar inmiddels zijn wij alweer drie jaar de trotse ouders van twee heerlijke knullen. Uit ervaring kan ik zeggen dat het alle ellende dubbel en dik waard is geweest.

Ik wens je heel veel succes gedurende de rest van je zwangerschap.

Esther

1.3. Gefeliciteerd!

Hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap!! Ik ben ook in verwachting van een tweeling door icsi en heb al een tweeling door icsi. Heel veel genieten meis!!

liefs Angelique

1.4. Alles dubbel: ook de voorpret!

Beste Angelinda,

Tja, het wordt een beetje saai, maar toch: bijzonder gefeliciteerd met je zwangerschap. Een tweeling nog wel. Ik weet nog goed dat ik het grote nieuws hoorde toen ik zeven weken zwanger was. Mijn man en ik stonden perplex: daar hadden wij nooit rekening mee gehouden (wij waren namelijk "puur natuur" in verwachting geraakt). Ondertussen zijn wij bijna drie jaar verder en onze tweeling is - na een prima zwangerschap en bevalling - uitgegroeid tot twee zelfbewuste peutertjes: jongetje en meisje. Druk maar errug leuk hoor. Ben zelfs al weer hoogzwanger van een derde (nee, dit keer is het er "maar" eentje). Voel me dus de koningin te rijk.

Als je informatie wil over zwangerschap en de tijd erna, kan ik je eigenlijk maar twee dingen aanraden: lees het Tweelingenboek van Anjo Geluk en Lenny Duivelaar. Te koop in elke goedgesorteerde boekhandel en in 'zwangerschapswinkels', zoals de Geboortewinkel. En daarnaast lid worden van de Vereniging voor Ouders van Meerlingen (zie hun eigen website).

Succes!

Liesbeth

1.5. Ook zwanger

Hoihoi,

Van harte met je zwangerschap, Ik ben op het moment ook zwanger van een tweeling, dDoor middel van een ivf behandeling. Ik ben uitgeteld op 3 juli dus ik moet ook nog even, maar er valt nog genoeg te regelen pffff. Nou ik hoop dat alles verder goed verloopt heel veel succes. Natasja

1.6. Eindelijk weer nieuws van mij

Ja hier ben ik weer en inmiddels is onze tweeling geboren op 6 augustus 2001. Ze waren 3 weken en 3 dagen te vroeg geboren. Het is een gezonde jongen Jari (2290 gram) en een gezond meisje Esmé (2310 gram) geworden. Ze zijn op de natuurlijke weg geboren allebei.

Verder gaat het eigenlijk heel goed. Inmiddels zijn ze alweer bijna 1 jaar en wegen alweer zo'n 10 kg. Ik ben nog steeds heel erg dankbaar dat wij dit geluk mochten krijgen. De zwangerschap was best zwaar, maar de jaren daarvoor waren nog veel zwaarder dus dan valt alles wel mee.

Ik hoop dat meerdere dit geluk mogen krijgen net als wij. Eén ding: geef de moed nooit op. In ieder geval ieder die nu zwanger is geniet ervan.

Liefs Angelinda

1.7. Bijzondere ogen helft tweeling

Ook wij zijn ouders van een dochter van ruim 3 jaar en een tweeling van nu 4 maanden, jongen Timo en meisje Indy, d.m.v. spontane zwangerschap. Heel druk maar wel heel bijzonder. Wat we ook heel erg bijzonder vinden dat Timo een blauw en een bruin oog heeft!! Dit hebben we nergens eerder gezien, wel geprobeerd op Internet wat te vinden, maar helaas. Misschien dat er mensen zijn die hier een betekenis aan verbinden of wel een internet adres weten waar meer in staat over dit uiterlijke kenmerk.

Heel veel groetjes,

1.8. Verschillende ogen

David Bowie (de popster) heeft ook 2 verschillende ogen....

Annelies

1.9. Niet blij met tweeling

Hallo,

Ik wil even reageren: ik ben ook zwanger van een tweeling, nu 10 wkn. Spontaan zonder behandelingen na 8 maanden gestopt te zijn met de pil. Maar ik vind het helemaal niet leuk, want wij hebben altijd gezegd: wij willen maar één kind. Ik weet het nu 5 wkn en wil dit echt niet. Kan iemand hier op reageren?

Ilse

1.10. Reactie op: niet blij met tweeling

Beste Ilse,

Ik ben een moeder van 4 jongens waarvan de jongste 2 een tweeling zijn. Ik begrijp dat het even slikken is. Als je er eens over wilt praten kan je me altijd mailen.

groetjes

1.11. re: niet blij met tweeling

Hoi Ilse,

Je zit in een nogal lastige situatie. In een zwangerschap gaan je hormonen nogal tekeer met je lijf. Daardoor zie je de dingen niet meer zo goed. Ik denk dat jouw vraag niet op de groot gezin site thuis hoort. Je zou beter met je huisarts kunnen praten. Zo'n oproep als dat van jou laat weer eens zien dat kinderen ook wel eens niet gewenst zijn. En de kinderen die de mensen hier hebben gekregen waren wel erg gewenst.

Ellen

1.12. Niet blij met een tweeling

Ik denk dat je opkijkt tegen de drukte, en het werk wat het met zich meebrengt. Of misschien het aandacht geven aan 2 in plaats van aan 1. Ik zou zeggen probeer de komende maanden er naar toe te leven dat het er 2 zijn. Het is nogal wennen als het er 2 blijken te zijn inplaats van 1. En praat er met anderen over bijv. op de meerlingensite.

Heel veel succes! Anita

1.13. Niet blij?

Hoi Ilse,

ik las met gemengde gevoelens je berichtje en ik moet toegeven dat het voor mij ook schrikken was dat we een tweeling zouden krijgen. Kun je misschien uitleggen waarom je er maar één wilde en weet je al hoe het nu verder moet? Als je het echt niet wilt dan zul je snel moeten beslissen wat je dan wel wilt. Ik moet eerlijk zeggen dat wij nadat we waren bekomen van de schrik, dat we het geweldig vonden. 2 kleine babytjes in een bedje en in de box. En nu dat ze 21 maanden zijn, je beleeft zoveel plezier aan kinderen. Het is een bijzondere tijd en misschien moet het even bezinken en kun je over een week of wat wel zeggen, okee we gaan ervoor en houden de tweeling. Ik hoop dat je eruit kan komen met je man en veel sterkte gewenst bij wat je ook beslist.

Cindy

1.14. Niet blij met tweeling, moeilijk

Hoi Ilse,

Ik nu natuurlijk zeggen, dat het vreselijk is dat je die tweeling niet wilt. Maar ik vind het wel goed van je, dat je het zo eerlijk durft te zeggen. Sommige mensen zijn niet geboren om moeder van veel kinderen te worden en jij komt er gelukkig eerlijk voor uit. Als je zwanger bent van een tweeling, laat je geen abortus doen, want dat ene gewenste kindje is er dan ook niet meer. En eentje laten adopteren is eigenlijk ook geen optie, omdat ik zelf een tweeling heb weet ik dat de ander hier een heel naar gevoel bij kan overhouden. Dan zou het best eens een huilbaby kunnen worden zonder lichamelijke klachten.

Maar wat heb je zelf in gedachten? En hoe staat je partner hier tegenover, weet hij dat jij dit denkt? En als je aan de gedachte went, kan je er dan niet toch blij mee zijn? Ik hoop dat je er uit kan komen, meer kan ik niet voor je doen.

Sterkte, Yvonne de V.

1.15. Ook zijn positieve kanten

Hallo Ilse,

Wat jammer dat je de geboorte van je tweeling met zulke gemengde gevoelens tegemoet gaat. Tja, we vergeten soms dat we ons lot geen van allen in de hand hebben, hoezeer we ook mogen denken dat we op ieder levensgebied "recht" hebben op keus.

Zeg, deze situatie heeft best zijn positieve kanten. Een tweeling mag een zwaardere zwangerschap en bevalling met zich meebrengen, maar het voordeel is toch wel dat je als het ware twee kinderen krijgt voor de prijs van een. Er is maar één bevalling en er is maar één stadium van luiers, rommel, plakvingertjes, gestoorde nachtrust, traphekjes, dutjes, babysitters en ga zo maar door. En je zult later ook zien dat ze aan elkaar gezelschap hebben, steeds in hetzelfde ontwikkelingsstadium verkeren wat spelen en leren betreft en heerlijk tegen papa en mama samen kunnen spannen. En ook zul je ondervinden dat je (noodgedwongen) veel vlotter met die twee omgaat dan collega moeders met hun eerste kind, want moeders met twee kleine kinderen tegelijk hebben geen tijd voor getuttel met eten en slapen.

Over het voor en tegen van maar 1 kind kunnen we het natuurlijk uren lang hebben. Niet iedereen heeft het voor het kiezen. Ik heb heel wat gesjouwd met mijn 4 kinderen. Iemand anders die ik ken heeft er maar 1 en die sjouwt zich net zo hard af. Tegelijk ouder en speelgenoot zijn is ook niet eenvoudig. En is het echt wel zo fijn voor een kind wanneer de ouders al hun hoop en teleurstellingen in dat ene kind investeren?

Houd er de moed maar in en laat ons over een jaar eens weten hoe het met je gezinnetje gaat.

Met hartelijke groeten. Annemieke.

1.16. Hoezo niet blij?

Ik zat met stomheid verslagen achter mij pc toen ik dit bericht las zeg. Je weet dat als je zwanger wilt worden, dat het risico er is dat je zwanger kunt worden van een meerling. Dat je dan nog durft te zeggen dat je dit echt niet wil, vindt ik gewoon niet normaal. Er zijn maar genoeg mensen die helemaal niet zwanger kunnen raken.

Zelf heb ik een meisjestweeling van 2 jaar en ik kan je vertellen het is fantastisch. Het is zelfs zo dat als ik kon kiezen ik weer voor een tweeling zou kiezen en niet voor een eenling.

Voor mijn gevoel mag je niet zeggen dat je niet blij bent met de komst van 2 kindjes tegelijk. Het zijn wel je eigen kindjes hoor!!

Ik hoop wel voor je dat je eraan kunt wennen, en geloof me het is het dubbel en dit waard. Je krijgt dubbel zo veel liefde en zwaar is het zeker niet.

Veel sterkte, Elske

1.17. Niet blij met de tweeling

Hoi Ilse,

Ook ik was in het begin niet blij met de mededeling dat ik zwanger was van een tweeling. Ik ben door de pil heen zwanger geworden en mijn vriend en ik hadden besloten dat we geen kinderen meer wilden. We hebben samen 2 kinderen van 3 jaar en 20 maanden. 's weekend komen de 2 oudste kinderen van mijn vriend ook bij ons (doordeweeks wonen ze bij hun moeder). Dus met 4 kinderen 's weekends vond ik het genoeg.

Ik ben nu 13 weken zwanger en ik heb er ook even over gedaan om aan het idee te wennen, maar we vinden nu dat het een speciale gebeurtenis is die niet iedereen overkomt. We vinden het nog wel moeilijk, maar we proberen het positief te bekijken. Ik hoop dat je er toch een beetje van kan genieten en probeer het positief te bekijken.

groetjes Rebecca

1.18. 2ling

Hallo Ilse

Een reactie van beetje schrikken van een papa. Ik ben een supertrotse vader van een ééneiige tweeling en nogwel jongens, terwijl deze vader ook altijd zei: ik wil maar 1 kindje (stiekem een meisje). Na 5 jaar onsuccesvol kwam toch, vlak voor het ziekenhuis er zich mee ging bemoeien, op natuurlijke manier het wondertje. En owee, de schrik voor de vrouw, toen we na 4 maanden te horen kregen dat het er 2 waren en misschien vanwege de grote wens en de lange tijd ernaar toe. Maar ik was op dat moment al supergelukkig.

Nu ze er zijn is het niet anders als met 1. Voor ons tenminste niet, want wij hebben geen idee hoe het met 1 zou zijn. Ik denk dat dat ook in jou geval een grote plus zal zijn. Denk maar, je hebt de druk als zijnde met 1 en krijg het geluk terug van 2.

Wil je toch een keer meer met een gelukkige papa praten, dan hoor ik het wel. Maar je krijgt een prachtig kado waar erg veel mensen jaloers op zullen zijn.

MvG René

1.19. Praktische vraag

Ik heb al een zoontje van bijna 1 maar ben (hoogstwaarschijnlijk) zwanger van nummer 2. Wat is nu het handigst: een 2lingwagen kopen of kan de oudste dan al op een kiddyboard (dan is hij 1 en 9 maanden)?

Verder, kunnen ze bij elkaar op de kamer? En wat moet ik dan veranderenn? Kan de oudste dan al in een groot bed (junior bed eventueel?)

Hoop dat er hier iemand is die daar op kan reageren.

En hoe zit dit als het er plots 2 zijn (bij ons komt het aan beide kanten voor dus de kans is aanwezig)

Lisette

1.20. Re practische vraag

Ik herken de situatie; zelf heb ik een dochter van nu net 4, en 1 van 2,5. Ik heb toen een 2lingwagen gekocht en ik heb er heel veel plezier van gehad. Als je die te duur vindt; ik heb hem toen 2de hands gekocht. Is misschien een idee.

Een peuter bij een baby op de kamer. Hangt denk ik van de peuter af. Hoe gedraagt hij zich tegenover de baby. Toen onze dochters 3 en 1,5 waren zijn ze samen op een kamer gegaan. Dat was eerst reuze gezellig maar gaat nu al een stuk beter.

Ik had de oudste in een groot bed toen ze 2,5 was. dat ging toen goed, volgens mij kan het ook wel eerder.

Als het er plots 2 zijn... succes, dan lijkt me een tweelingwagen sowieso handig!

Succes met alles! groet, mieke

1.21. Hoe gaat het

Ik ben erg benieuwd hoe het inmiddels met je gaat, Ilse. Kun je misschien wat van je laten horen? Hoeveel weken ben je nu zwanger? En hoever ben je nu in je acceptatie?

Groetjes Ineke

1.22. Re: Niet blij met een tweeling!

Ik snap dit echt niet hoor, tuurlijk zou het erg schrikken zijn als je hoort dat het er niet 1 maar 2 zijn. Maar om nou gewoon te zeggen dat je er echt niet blij mee bent, lekker voor je kindjes.

Er zitten nadelen aan een tweeling zwangerschap maar vergeet niet dat het een dubbel geschenk is, 2 levende wezentjes met alles er op en er aan, die afhankelijk zijn van hun mama, de 2 baby's in jou buik zijn dus afhankelijk van jou en vertrouwen volledig op je! Schaad dat vertrouwen van je kinderen niet, en probeer wat van je zwangerschap te genieten, als je nog zwanger bent, indien niet dan hoop ik dat ja van 2 gezonde baby's bevallen bent en anders dat je onderhand blij kunt zijn met het idee 2 baby's te krijgen!

Groetjes, Diana

1.23. Reactie op 1.9 Ilse> Niet blij met tweeling

Beste Ilse,

Ten eerste, petje af dat je het ronduit durft te zeggen dat je niet blij bent met de tweeling. Ik heb precies hetzelfde gehad maar heb het, op de gynacoloog en mijn man na, aan niemand laten weten. Ik begrijp precies wat je voelt. Mijn wens was ook om een kind te krijgen en die heb ik gekregen. Onverwacht raakte ik opnieuw zwanger van in eerste instantie dachten we 1 kindje, maar na 24 weken zwangerschap kwamen we erachter dat er twee op komst waren. Mijn wereld stortte in! Een kind was het plan, nummer twee was niet de bedoeling, maar drie ......

Mijn tweeling is geboren in goede gezondheid en zijn nu 1.5 jaar oud. Sinds een half jaar kan ik zeggen dat ik mij in mijn lot berust heb. Ik kan nu echt zonder een rot gevoel te hebben, kijken naar mijn kroost. Praat wel over je gevoelens, Ilse. Dat heb ik niet gedaan en nu ben ik van mening dat ik hierdoor een hele hoop mooie momenten aan mijn neus voorbij heb laten gaan zonder ervan te genieten. Natuurlijk mag je me mailen als je het even niet meer ziet zitten.

Sterkte,

1.24. Niet blij met tweelingzwangeerschap

Wat een harde taal zeg. Er zijn legio mensen die een moord doen voor een zwangerschap. Ook al zal dit een tweeling worden, graag zelfs denk ik. Ik zelf heb een tweeling van 10 maanden, mijn zwangerschap kwam spontaan. En ik moest ook even slikken en aan het idee wennen. Maar mijn zwangerschap is geweldig voorlopen en op dat gebied zou ik het zo weer overdoen. Maar ik vind twee genoeg en ik laat het hier bij. En geloof me het is druk maar je weet niet beter en als ze 4 zijn dan kunnen ze naar school en dan kan ik weer wat gaan werken.

Op vakantie zullen ze altijd een vriendje hebben en in hun bedjes hebben ze nu al hele verhalen met elkaar. Zij gaan dan altijd ''gezellig'' naar bed.

Groetjes, Inge

1.25. Niet blij met tweeling

Lieve Inge,

Ik begrijp je heel goed. Ik heb (inmiddels alweer 7 jaar geleden) hetzelfde meegemaakt. Echt! Het ging heel ver en ik had het gevoel dat niemand mij begreep. De verloskundige deed alsof ik gek was en zei dat ik maar naar een psycholoog moest. Ik wilde tenslotte een kind. Maar ik wilde er geen 2 tegelijk. Ik wilde met mijn baby mobiel blijven en alle dingen doen die ik voorheen deed. Dat ging niet meer met 2 kinderen. De droom van met zijn drieen zijn viel in duigen. Ik werd er echt depressief van.

Maar het goede nieuws is: Het gaat over. Tijd heelt alles. Echt waar. Geef jezelf tijd en schaam je nergens voor. Langzaamaan wordt alles makkelijker en er komt een dag dat je net als ik zo trots bent op je tweeling en beseft hoe bijzonder hun band eigenlijk is.

groetjes Sandra

1.26. Miranda, Bruin en groen

Hallo Miranda, één van mijn jongens heeft een dubbelkleurige iris, nl bruin en groen, volgens de oogarts erg bijzonder! Twee verschillende kleuren heb ik ook nog nooit gezien!

Gr. Michelle

1.27. Re tweeling en overstrekken

Hoi Marjan, ik heb een tweeling van nu 2 jaar en 4 maanden en na een nogal heftige bevalling kwam mijn zoontje als tweede ter wereld. De eerste was een dochterje. Mijn zoontje overstrekte eerst ook heel erg, maar mijn kinderarts wilde er nooit wat van weten. Het kwam volgens haar omdat hij te vroeg geboren was. Toen heb ik het met het consultatieburo besproken en heb toen ook via hun en de fisio die mijn zoontje toen al had een afpraak gemaakt met de manuele therapeut. En die constateerde dat hij het kiss syndroom had.

Na ongeveer 5 behandelingen hebben we bijna een ander kind terug gekregen. Het verschil was enorm. Zelfs onze kinderarts zag het verschil. Dus ik zou zeggen: informeer eens naar het kiss syndroom. Toen ik de omschrijving zag wist ik eigelijk meteen dat dat was wat mijn zoontje had. Veel succes met je tweeling en trouwens ik ben nu zwanger van mijn tweede tweeling en heb er vreselijk veel zin in.

groetjes Annette


1.28. reactie op mail welke wagen?

Hoi,

Ik heb zelf een tweeling j/m van nu 2 jaar en 3maanden en daarboven nog een zoontje van nu 3 jaar en 3 maanden. Toen de oudste 1 jaar en 8 dagen oud was, is onze tweeling 2 maand te vroeg geboren. Wij hebben toen een tweelingwagen gekocht, een Graco duoraider, en daar deed ik dan de oudste in met een van de tweeling en de lichtste van de tweeling (onze dochter) nam ik mee in een draagzak op de buik. Totdat de oudste kon lopen. Dit was toen hij 15maand oud was, en vanaf dat moment moest hij met het boodschappen doen zelf lopen (winkels gelukkig zeer dicht bij). En dit is eigenlijk heel erg goed gegaan. Ik hoop dat je hier iets aan hebt en wens je succes en veel geluk,

Ursula

1.29. Reactie op tweelingzwangerschap

Moeilijk voor je als je jezelf niet blij voelt. Zelf ben ik er een van een eeneiïge tweeling en kreeg na al een zoon te hebben een tweeling (jongen en meisje). Als tweeling voel ik zelf dat ik geen betere vriendin in mijn leven als mijn eigen tweelingzus kon wensen. Maar toen ik hoorde dat ik zelf ook een tweeling kreeg was ik wel verbaasd. Helemaal omdat ik alleenstaand was. Maar uit eigen ervaring wist ik dat je jezelf zo goed mogelijk moest gedragen qua eten, werkbelasting en je gevoel. Want in de buik kan een kind al een trauma oplopen als het bijvoorbeeld heel de tijd voelt dat het ongewenst is.

Ik dacht alleen nog maar: hoe moet ik de zwangerschap zo volledig mogelijk voldragen om te proberen zulke gezond mogelijke kinderen op de aarde te zetten. Want als er een ziek wordt of dood zou gaan of beiden wist ik dat ik emotioneel in elkaar zou storten. Ik had het emotioneel heel zwaar maar heb toen gekozen voor mijn kids. En nu dat ze eruit zijn en inmiddels 3 en half jaar zeg ik: het lukt me. Maar je moet niet vragen hoe. Het lijkt negatief.

Joyce

1.30. Reaktie op: niet blij met tweeling

Hoi,

Herkenbaar verhaal. Toen ik de 2 stippen op de echo zag en en er sprake was van een hartje 1 en een hartje 2, viel ik zowat van de onderzoekstafel en het eerst wat in me op kwam was: dit kan niet, dit wil ik niet..... en nog meer in die trant.

Heb ik ook meteen tegen de gyneacoloog gezegd en die wees me op de mogelijkheid van een selektieve abortus (1 vruchtje aborteren). Ik was meteen super opgelucht.: Het was te keren, er was nog een keuze. En dat had ik op dat moment even nodig.

Weekje over nagedacht, beetje laten bezinken en terwijl heeeeel af en toe er een schim op mijn netvlies kwam die er leuk uitzag (2 kindjes in mijn armen, 2 kindjes in bedjes etc.), overheerste het denken in problemen, geen plaats in huis, de nieuwe auto was alweer te klein, hoe financieel, mijn vriend wou eigenlijk voor zichzelf al niet meer kinderen meer.......

Veel praten over die selektieve abortus die mogelijk was, en allebei werden we steeds chagrijniger omdat gevoel en ratio steeds minder met elkaar klopte. Bij mijzelf begon er steeds meer leuks boven te komen en in gedachte begon ik de problemen die ik de week ervoor bedacht had al weer op te lossen.

Hoezo geen plaats, vroeger lagen ze ook met 6 op een kamertje...., er zijn 6 en 7 persoonse auto's, geld kan gedeeld worden en zo krap zitten we ook weer niet en......

Maar we bleven maar bezig met die selektieve abortus want wij wilden er toch geen twee kindjes bij. Volgend gesprek met de gyneacoloog wees hij ons op de risico's van selektieve abortus... nee, die wilden we niet lopen.... en toen we weer buiten stonden waren we allebei bere-opgelucht. Abortusgedoe van de baan, wij gingen gewoon twee kindjes krijgen en de hele sfeer sloeg om, we werden weer vrolijk, gingen denken in oplossingen ipv in problemen en alle leuke beelden die ik zoveel mogelijk verdrongen had kregen de vrije loop.

Wat ik hiermee wil duiden is dat het gewoon enorm schrikken is, je hele beeld wat je had veranderd en het lukte ons niet om dat meteen te accepteren, vandaar die eerste vlucht in de mogelijkheid van een selektieve abortus (die we wellicht nooit hadden laten doen, ook als er geen risico's aan verbonden waren geweest).

Gun jezelf wat tijd om eraan te wennen en laat vooral ook de mooie beelden toe. Ga goed na wat nou eigenlijk je problemen zijn en probeer ze eens op te lossen alsof een goede vriending met jouw "probleem" je daarom zou vragen. Dan blijkt dat eigenlijk alles goed oplosbaar is.

Onze tweeling is inmiddels 9 maanden, ik ben echt heel erg gelukkig met ze en kan me nu nog moeilijk voorstellen dat ik echt ooit gedacht heb dat ik er 1 zou laten weghalen.... my god! Maar ik herinner me onze paniek echt nog heel goed en dat is de fase waar jij nou inzit en die is niet leuk maar je komt er echt wel uit.

Het is hard werken momenteel voor ons. Een tweeling is aanpoten, dat zal niemand ontkennen maar je wordt echt ook heel gemakkelijk met allerlei dingen en minder perfectionistisch. En als ik dan bekaf ben en het effe niet zie zitten met al die smurfen dan loop ik even naar dat bedje en dan zie ik daar die twee bollekes liggen en dan loop ik helemaal vol. Ik heb mezelf altijd bestempeld als "een niet rozig type" maar sinds ik die twee heb.....

Veel succes met je overwegingen, voel je vooral niet schuldig. Ik denk dat het een hele normale reaktie is en je komt er echt wel uit.

gr. Erna

1.31. 12 weken zwanger

Hallo allemaal

Ik kwam toevallig deze site tegen en ik moet zeggen dat je het veel leest dat via IVF/ICSI tweeling kinderen worden geboren.

Wij zelf hebben 2 ICSI behandelingen moeten onder gaan om zwanger te raken nu met de 2de behandeling is het gelukt. Wij hadden nooit verwacht zwanger te raken van een tweeling. In het begin was het wel even schrikken toen ze ons vertelde dat het een tweeling werd. Maar nu zijn we onwijs gelukkig dat we 2 kindjes krijgen.

We zitten alleen met zoveel vragen, soms waar je weinig antwoorden op kunt vinden zoals: wat je allemaal nodig hebt voor een tweeling enzo. Misschien is het allemaal wel een beetje vroeg, maar we kijken echt er naar uit tot we de tweeling in de armen kunnen houden.

Zou iemand mij info kunnen geven over wat je allemaal nodig hebt voor een tweeling?

Groetjes Larissa

1.32. Re: niet blij met tweeling

4 jaar geleden merkte ik dat ik zwanger was. Mijn twee oudste waren 5 en 3. We waren een lekker gezinnetje. Een derde was voor ons echt niet in de planning. Toen ik toch zwanger bleek te zijn heb ik heel hard moeten slikken, maar ging er toch voor. Na 12 weken bleken het er twee te zijn.

Tijdens mijn zwangerschap heb ik het gelaten over me heen laten komen. Ik had geen roze wolk, maar had me bij de situatie neergelegd. De eerste periode na de geboorte was ik alleen bezig met overleven en vroeg me ook niet af of het leuk was. Wel was ik jaloers op moeders die ik gezellig met 1 kindje zag lopen.

Ik was altijd een bezienswaardigheid op het schoolplein. Ik deed ontzettend mijn best om er niet uit te zien als die moeder van dat grote gezin. Toen de kleintjes twee waren barstte de bom, ik wilde dit niet. Ik ben naar de huisarts gegaan en heb een aantal gesprekken met een psycholoog gehad. Ik heb hier zoveel aan gehad.

Ik ben een trotse moeder van 4 jongens, ik denk nu niet meer bij alles "als ze er niet waren geweest dan." ...nee ze zijn er en ik ben er echt heel erg gelukkig mee, maar blij zijn met een tweeling is voor mij niet vanzelfsprekend.

Mijn advies ga ergens praten, succes

Iris


1.33. Niet blij met tweeling

Ik ben er ook net achter gekomen dat ik nu 7 weken zwanger ben van een tweeling en ik ben er ook niet echt blij mee. Ik begrijp ook dat er veel mensen zijn die graag kinderen willen en niet snappen hoe je zoiets kunt zeggen.

We hebben al een dochter van 2,5 en we wilden er wel een bij, maar twee extra lijkt de hele toekomst in de war te sturen. Ik heb het gevoel dat ik mijn vrijheid voorlopig wel kwijt ben. Ik voel me ook schuldig ten opzichte van mijn dochter omdat ik straks stukken minder tijd voor haar zal hebben. Ik heb tenslotte maar twee armen. En wie wil er nou op drie kindern passen? Zelfs voor opa en oma is dat te veel. Ik probeer wel aan het idee gewend te raken, maar ik vind het moeilijk. Ik weet ook wel dat als ze er eenmaal zijn ik heus wel van ze zal houden. Maar ik had mezelf nooit voorgesteld als moeder van drie kinderen. Ani


1.34. Moeilijk...

Beste Ani,

Gefeliciteerd met je zwangerschap. Ik kan mij voorstellen dat deze hele periode heel verwarrend voor jullie/jou is. Zelf ben ik moeder van 1 + 2 met 15 maand verschil.

Ik denk dat het verstandig is dat je gaat praten over je gevoel. Persoonlijk was ik vanaf heteerste moment erg blij met 2 ipv 1 erbij, maartoch hebben ook wij hulp gezocht vanwege al die gedachten die wij ook hadden (praktisch met name).

Nu is de oudste 4 en de tweeling net 3 en natuurlijk is het druk, lastig etc, maar in de praktijk valt het allemaal reuze mee. We hebben er weinig om gelaten en ook met 3 kinderen kan je nog zat ondernemen (tweelingbuggy+rug/buikdrager of twee-en-meer zitje/ bolderkar etc.).

Oppassen op onze kinderen? Ook dat leek een bezwaar, maar het is hoe je zelf met je kinderen omgaat. Thuis zijn het soms beste monstertjes, maar we kunnen ze rustig meenemen (zijn ook van jongs af aan gewoon mee uit eten geweest - oefenen kan je super bij de IKEA!) En tja, als je het even niet redt, dan is het juist zo belangrijk om even op adem te komen. Vraag dus ook in die zin rustig mensen en in de praktijk willen er vele meer mensen helpen dan je van te voren had gedacht.

Veel succes!

PS: je mag me ook rustig privé mailen.

1.35. Even een berichtje

Ik stuite toevalig op de site omdat ik als gastouder opzoek ben naar een leuke bakfiets, en las de berichten hier even door omdat het mijn interesse had.

Zelf moeder van 2 dames van 6 en 3 vind ik kinderen heerlijk. Maar ik snap ook dat sommige mensen gewoon maar 1 tegelijk wilden.

En dan 2 krijgen is even slikken. Mijn 1e mooie dame was voor mij en mijn man ook een verrassing. Ik wou net gaan studeren, was 18 jaar. Wij waren net 6 maanden samen. Ik voelde me niet goed. Had 2 weken griep, dacht ik. Want was wel ongesteld geweest, nou ja dacht ik. Want had gevloeid. Maar na al misselijk worden van eten e.d. dacht ik, ga maar eens langs de dokter.. Zwanger zijn zat niet in mijn hoofd. Nou en dan krijg je te horen gefeliciteerd: je bent zwanger! WAT!! En na een echo bleek 10 wk. De vloeing die ik heb gehad, was wellicht een broertje of zusje geweest van Noëmi.

Nou dacht ik: dag studie, dag jeugd, dag leven.... Ik wist de 1e 4 weken niet wat ik nou moest met dat "ding" in mijn buik. Maar met 18 weken was ik tot rust. Ik kreeg een wondertje. Studeren kan altijd nog dacht ik, en ik was toch al geen feestbeest dus. Het was wel goed zo.

Nu 6 jaar later, en dus nog 1 kind erbij, is mijn leven nog niet geheel compleet. Maar nu wil het wonder nog niet komen, dus even wachten. Maar voor oppas geen nood. Genoeg opvangmama's die wel willen inspringen. Hier is mijn regel: hoe meer hoe beter. Dus als nr 3 nog niet wil komen, dan vullen we ons huis met opvangkinderen. Hier lopen overdag 2 van mezelf en 4 van een ander rond. Heerlijk. En nee ik heb geen villa. Gewoon huisje 3 kamers, woonkamer,keuken, zolder, tuin.

Op de zolder slapen mijn man en ik. De kinderen slapen op 1 kamer. En de andere is een speelkamer, en nog een hobby/logeer kamer.

Zo zie je maar, van een WAT kan een WOW komen en nog een NOG MEER ook!

Fleur

1.36. zwanger!!!

Hallo dames,
Ik ben nu net 5,2 weken zwanger heb met 4 weken al een echo gehad omdat ze mijn cyclus waren het volgen. ik heb afgelopen jaar 3 miskramen gehad helaas maar met vol goede moed verder gegaan. ik ben al moeder van 2 kindertjes een dochter van 7 jaar en een zoontje van 4 jaar dus die gaan al lekker naar school, nu begon het nog meer te kriebelen want ben nu meer alleen dus handen weer vrij haha... maar nu zagen ze vorige week op de echo 2 vruchtzakjes!!!
Daar schrokken we wel van ik moest zelf heel hard lachen van de zenuwen nu krijg ik 20 november weer een echo om te zien of beiden hartjes ook kloppen ik ben wel erg nieuwschierig hoor, we hebben het met elkaar besproken en zelf hebben we ook voorkeur voor 1 baby maar als het er 2 zijn is het niet anders en dan zal ook dat vast wel goed komen. ik moet wel zeggen mijn man is minder in shok dan ik hhahah... maar we zagen het al voor ons we wilde mijn schoonouders het gaan vertellen met een mooi foto boek maar als het er 2 zijn kan mijn man beter eerst zelf gaan vertellen want mijn schoonmoeder kennende die raakt meteen in shok hahaha... zei is echt het type eerst alles negatief bekijken dan pas positief achja zo is ze. en we waren al onderling aan het lachen en grappen van als er iemand jarig is dan bellen ze ons van komen jullie maar andere dag want met jullie zit de kamer al vol hahaha... ik durf verder nog niet veel te denken wil de volgende echo even afwachten en dan zien we wel verder ik zeg altijd zo
ALLES GEBEURT MET EEN REDEN!!!!! en geloof mij, het is echt zo.

liefs eefje


1.37. Re: niet blij met tweeling

Geloof me Ilse, het is beter 2 kinderen te mogen ontvangen dan er ook maar een te moeten verliezen!

Ploegman


1.38. Ook zwanger van tweeling en (nog) niet blij

Hallo,

Wij zijn ook zwanger van een tweeling en zijn helemaal (nog) niet blij. Ons dochtertje is 10 maanden. We wilden een niet te groot leeftijdsverschil tussen de eerste en tweede. Toen we de echo kregen bleken er 2 vruchtzakjes te zitten. We krijgen binnenkort weer een echo om te kijken of dan ook allebei de hartjes kloppen.
Het zijn vooral de practische zaken waar we ons druk over maken bijvoorbeeld, hoe ga je boodschappen doen, hoe doe je dat in de auto, en babyzwemmen, op vakantie gaan enz enz. En ik weet dat we eigenlijk niet mogen klagen, we waren meteen bij de eerste keer (op de natuurlijke manier) zwanger. En ik weet dat er heel veel mensen zijn die er heel veel voor over hebben om een tweeling te krijgen omdat ze niet zwanger kunnen worden. Dus ik durf eigenlijk ook niet te klagen. Maar op het moment vind ik het echt nog niet leuk en kan ik niet van mijn zwangerschap genieten.
Bij de eerste zwangerschap had ik de hele dag dat gevoel dat er een wondertje in me groeide enzo, maar nu heb ik dat blije gevoel niet. En ik verwacht dat als we 2 hartjes hebben zien kloppen we er anders over zullen gaan denken en ik denk ook wel dat we het leuk gaan vinden, maar hoe lang duurt het voor dit rot gevoel weg is? Ik vind het namelijk ook zielig voor de tweeling.

Groetjes van mij
Zwangere


1.39. Neem de tijd

Hoi,

Die beren op de weg hebben wij ook allemaal gezien. Wij gingen dan van 3 naar 6 kinderen in 1 keer maar ze blijven vergelijkbaar.

Praktisch: drie kinderen passen nog net in een gewone auto. Boodschappen doet 1 van ons vaak 's avonds. De kleine boodschappen met de kinderwagen of op de fiets. ( 2 in de fietskar, 1 in het kinderzitje achterop, 1 op het zitje voorop) in de winkel de fietskar mee naar binnen als buggy. Voor drie peuters is hij groot genoeg om even als buggy te dienen. Kinderwagen: duowagen en een draagzak of een drielingwagen. Vakantie: 2 of 3 kleine kinderen maakt niet zoveel verschil hooguit in het aantal campingbedjes.....

Mijn jongsten zijn nu anderhalf en eigenlijk loopt alles gewoon. Het is even wennen maar dat is het met een gezinsuitbreiding van 1 ook.

Ik vind het nu vooral heel erg leuk. Ze gaan zo leuk met elkaar om. Het is zo grappig om te zien hoe ze op elkaar reageren. Natuurlijk is het iets drukker als 1 baby erbij maar ik zet de jongsten nu gewoon tegelijk in bad. Bij jou zouden ze na een tijdje zelfs alledrie tegelijk in bad kunnen.

Natuurlijk is het een schrik als je er opeens meer dan 1 verwacht. Genieten kan je pas als je daarovereen bent. En zelfs als je aan het idee van ene tweeling helemaal gewend bent dan zal je deze zwangerschap anders beleven als die van je oudste.

Heel veel succes met je zwangerschap.
Ik heb het nog niet gezegd maar bovenal dubbelop gefeliciteerd!

groetjes Ingeborg


1.40. Zwanger van een tweeling en (nog) niet blij

Hoi Ingeborg,

Wat super dat je even gereageerd hebt. Had jij dan ook in het begin dat je er gewoon niet blij mee was? Ik geloof dat het wel wat minder aan het worden is het gevoel en soms denk ik, och eigenlijk is het best leuk. Ik denk dat het mijn hormonen zijn die het een beetje een negatief gevoel geven ofzo. We hebben de hartjes zien kloppen, dus het is echt waar, het zijn er 2. Wel heel bijzonder en onwerkelijk om te zien hoor. Ik vond 1 al heel bijzonder en ech een wonder, maar nu groeien er 2 wondertjes in mijn buik. Ik hoop maar dat ik er snel heel veel zin in krijg. Bedankt voor je reacie, ik vond het fijn om te lezen.

Groetjes, zwangere

1.41. Meer de schrik

Wij hadden al drie kinderen. En ik weet nog goed na die eerste echo met 7 weken dat er hier sprake was van een tweeling wij ook niet stonden te spingen. Maar idd alleen al het gedoe twee erbij! Ons sloeg ook de schrik om ons hart!. Maar voor alles is een oplossing zoals Ingeborg ook al schreef. En je hebt al ervaring met een. Dus als het over de verzorging gaat je staat niet met twee linkerhanden. En drie passen nog wel in een auto. Ik weet niet hoe jullie met de ruimte thuis zitten.

Mooi he die twee hartjes te zien kloppen! Wordt staks alleen nog maar mooier op die eccho. En als ze samen thuis zijn dan is het echt heel bijzonder. Probeer er vast van te genieten. Het was zo speciaal twee te voelen schoppen in je buik.

Hier zijn ze al weer 8. En die twee (jongens) zijn dol op elkaar. Heel veel sterkte met jullie zwangerschap.

Jessica

1.42. Reachtie op, meer de schrik.

Hoi Jessica,

Ook jij bedankt voor je reactie. Ik vind het erg fijn om te lezen dat niet iedereen meteen stond te springen. Als ik op Internet lees staat ere (bijna) overal, bv. woooow zwanger van eent weeling!! En dan denk ik, pff dat gevoel heb ik nog helemaal niet.

Morgen hebben we weer een echo, maar dan in het ziekenhuis. Ik ben benieuwd hoe ze er nu uit zien. Lijkt me heel gek om 2 kleine wondertjes te zien bewegen. Ik wil er heel graag van genieten, ik denk dat mn hormonen gewoon nog even niet mee werken, maar ik begin het wel een beetje leuker te vinden gelukkig. Eerst kon ik alleen maar denken, dat wil ik helemaal niet! En nu denk ik wel eens, het is eigenlijk best leuk toch en heel speciaal. Het zijn inderdaad de practische dingen, maar ja, ik verwacht dat die vanzelf wel lopen als ze er zijn. Ik heb me in het begin heel druk gemaakt om mijn dochtertje, ik was heel bang dat ze buitengesloten zou worden en ongelukkig zou worden. maar ja, er zit maar 1,5 jaar tussen dus nu verwacht ik eigenlijk dat het heel leuk gaat worden en dat ze dan lekker met zn 3tjes kunnen spelen. het huis gaat wel passen. En als ze groter worden en een eigen kamer willen, dan kunnen we altijd nog een slaapkamer op de zolder maken.

Hoe vaak moet je eigenlijk op controle in het ziekenhuis met een tweeling? En tot welke leeftijd kunnen kindjes in een buikdrager? Ik ben niet zo van de buikdragers, maar misschien is het toch wel handig straks de oudste met 1 van de tweeling in een tweelingwagen en de 2e van de tweeling in een buikdrager. 9en de tweeling natuurlijk wel om en om, dus niet altijd dezelfde dicht tegen me aan.

bedankt voor jullie reactie, echt heel fijn!

Groetjes Zwangere

1.43. Re: zwangere

Hoi hoi,

Hoe was de echo en konden ze je in het ziekenhuis nog wat meer duidelijk maken?

Voor mij was de zwangerschap eigenlijk 1 grote verbazing. Zelfs bij de laatste echo heb ik nog tegen de gyn gezegd dat als er straks maar 2 uitkomen en geen 3 geloof ik het ook. Ze kwamen toch echt met z'n drieen dus op de echo's hadden ze het wel al die tijd goed gezien......

Je zegt hierboven dat je op internet allen jubelverhalen leest over een tweelingzwangerschap. Volgens mij is het stiekum ook not-done om te zeggen dat je er niet blij mee bent. Net zoals sommige mensen liever een jongentje als een meisje hebben zeg maar.

Bij mijn jongste drie zijn de meisjes eeneiig. Ze lijken zoveel op elkaar dat ik ze nu (dik anderhalf) nog regelmatig door elkaar haal. Als je de verhalen leest hoor je ze als moeder toch echt na een paar weken uit elkaar te houden. Pas bij navraag bij andere ouders met een tweeling die heel veel op elkaar lijkt blijkt dat er veel meer ouders zijn die er problemen mee hebben......

Ik vind het vooral heel erg bijzonder een meerlingzwangerschap. Meer mensjes die tegelijk kunnen groeien en ontwikkelen. En dan gewoon, zomaar even als een kadootje....

groetjes, Ingeborg

1.44. Antwoord op Ingeborg

Hoi hoi,

ja precies, sommige mensen zijn heel boos als er iemand gezegd heeft dat ie er niet blij mee is. Maar ja, ik heb zoiets van, ik kan er wel over liegen en doen of ik heel blij ben, maar dan hou ik iedereen en mezelf voor de gek. Maar gelukkig ben ik nu wel blij. Ik heb zelfs al 2 dezelfde ledikantjes en 2 dezelfde campingbedjes gekocht hihi.

De echo was heel leuk! Die vrouw deed het zo enhousiast, dat ik het er ook van werd haha. Zooooo bijzonder om te zien! Ze waren allebei op een springkussen aan het springen. En je zag alles zo duidelijk!!! Ze gedragen zich als een tweeeige, maar ze zegt dat een heel klein percentage eeneige dat ook doet. Dus als ze allebei een ander geslacht hebben is het met zekerheid te zeggen dat het tweeeig is. Nog ongeveer 10 weekjes en dan weten we dat, hihi. Leukste lijkt me dan een jongetje en meisje, omdat er altijd gezegd wordt, meisjes zijn sneller (geloof ik ook wel hoor) maar dan lijkt het me wel eens leuk om dat verschil zo te zien dan. Maar goed, het cliche he... als ze maar gezond zijn, haha.

Ja 3, dat lijkt me helemaal onwerkelijk hoor!! Ik vind 2 al niet te geloven! Die echoscopist moest om me lachen omdat ik het maar niet kon geloven haha.

Nou leuk weer een berichtje van je te lezen :-)

Groetjes, Zwangere

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

2. Tweeling en overstrekken

Hoi,

Ik heb een 2-eiïge meisjestweeling van bijna 16 maanden. De eerstgeborene en zwaarste van de twee bij de geboorte heeft veel last dat ze zich overstrekt. Daardoor loopt ze een heel eind achter qua ontwikkeling. Ze kan nu sinds een paar dagen zitten, terwijl haar zusje al vanaf december los kan lopen. Ook de taal, er komen alleen nog maar geluiden uit. Ook met eten heeft ze problemen. Ze heeft hele harde ontlasting en kan nog steeds geen stukjes eten.

De kinderarts zegt er een goed gevoel bij te hebben, alleen delen wij dat gevoel niet. De fysiotherapeut maakt zich ook zorgen en ook de Integrale Vroeghulp is ingeschakeld. Graag zou ik in kontakt willen komen met ouders van een tweeling waarvan net als bij mij een kindje is die overstrekt, en wat de ervaringen daar mee zijn (arts, fysio, IV team enz)

Groetjes, Marjan

2.1. Hoop

Hoi,

Ik heb dus ook een tweeling (inmiddels 7 jaar) waarvan er 1 zich ook overstrekte. Niet in een extreme vorm als die van jou. Maar wat ik je wel kan zeggen is dat er hoop is, het komt allemaal goed.

Onze dochter loopt qua doen en laten ca. een jaartje achter, ze zit nu in groep 3 terwijl haar zus in groep 4 zit. Maar van het overstrekken heeft ze totaal geen last meer, een enkele keer 's nachts dat ze wakker wordt maar meer ook niet. Het komt dus wel goed.

Heb je vragen kan je me altijd mailen. Sterkte groetjes

2.2. Overstrekken kan dat zoveel kwaad?

Mijn tweeling is nu 7 maanden en de kleinste heeft zich vooral in het begin veel overstrekt, we hebben veel fysio gehad en nog. Ik vind het wel meevallen. Maar de fysio zegt dat het nog wel te merken is dat hij overstrekt. Is het echt zo dat ze daardoor zoveel achterstand door oplopen? Ik nam het niet zo serieus maar dat kan ik als ik jullie hoor maar beter wel doen dan.

Groetjes Silvia (25) mama van Jeremy en Damien

2.3. Ook ik ben een leek!

Ik ben ook moeder van een tweeling (8 weken oud) en vooral mijn jongste zoon, de zwaarste van de twee, overstrekt zich vreselijk en huilt veel. Ik heb ook tot nog toe niet doorgehad wat de gevolgen kunnen zijn van overstrekken! Het is maar goed dat ik jullie mailtjes heb gelezen!

Ik ben aan het kijken hoe mijn zoon reageert op inbakeren. Hebben jullie hiermee ervaring? Zowel positie als negatieve ervaringen hoor ik graag.

Groetjes Sofia (moeder van Bart en Thijmen)

2.4. Inbakeren nav overstrekken

Damien (de kleinste van de tweeling) overstrekte erg veel en ook gepaard met huilen. Nu zijn ze bijna 1 jaar en ik ben er met fysio goed vanaf gekomen. Ik kreeg goede adviezen en oefeningen (veel gebogen vast houden, zoveel mogelijk zelf voeden, niet rechtop laten zitten, etc.) Damien kreeg 2 keer per week bezoek van de fysio en later gingen we er eens in de drie weken zelf heen. Ook hebben we een osteopaat bezocht wat hem en ons erg goed heeft gedaan (die ene behandeling heeft echt wonderen gedaan). Hij is er nu helemaal vanaf en hij kruipt, staat en doet alles wat zijn broer ook kan (soms zelfs beter).

Ik denk dat het grotendeels aan je eigen instelling ligt hoe de ontwikkeling van je kindje verloopt. Ik ben jong (25) en denk overal nogal makkelijk over. Dat is voor ons ook goed geweest. Dat is denk ik de grote reden dat alles goed gaat met onze twee jongens. Je moet gewoon doen wat jij denkt dat goed is en hulp van buitenaf aannemen. Je wordt er alleen maar wijzer van.

Groetjes Silvia

2.5. Ergotherapie bij overstrekking

Hallo,

Ik las jullie mails en stelde mij de vraag of jullie contact hebben met een ergotherapeut voor behandeling van de overstrekking.

Ik ben bijna afgestudeerd als ergotherpeute en ben heel geïnteresseerd in werken met kleine kinderen en baby's.

Bij overstrekking is hulp nodig die een ergotherapeut kan doorgeven aan ouders en andere begeleiders.

Bedankt voor het reageren en al het beste met jullie tweelingen! (ik ben trouwens ook een deel van een één-eïge tweeling)

Daag,

2.6. Overstrekken

Hallo allemaal

Ik ben zwanger van een tweeling en ben een beetje op internet aan het kijken voor wat meer informatie.

Nu lees ik jullie verhalen allemaal en misschien een stomme vraag maar wat is overstrekken?

Groetjes

2.7. Kiss syndroom

Hoi Marjan,

Kijk eens op www.kiss-kinderen.nl. Mijn oudste zoon was ook erg overstrekt, had motorische problemen, huilbaby. Is een heel verhaal maar kwam er kort geleden achter (is nu bijna 12) dat hij kiss-sydroom heeft. Is behandeld door manuele therapeut en wordt nu een heel ander kind. Niet alle symptomen die daar staan aangegeven komen bij ieder kind voor.

Succes, groetjes Diny

2.8. Fysiotherapie bij overstrekken

Hallo Marian,

Mijn meisjestweeling is geboren na een zwangerschap van 26 weken. 1 van de gevolgen hiervan was overstrekken. Bij de eerstgeborene, in mindere mate dan haar zusje. Vanaf de ziekenhuisperiode (daar is men reeds gestart) tot anderhalf jaar later hebben mijn dochtertjes fysiotherapie gehad.

Ze zijn inmiddels bijna 4 jaar oud. En hebben geen enkel nadelig gevolg aan hun vroeggeboorte overgehouden, ook niet dus in motorisch opzicht. Ik ben ervan overtuigd dat de fysiotherapie hiertoe bijgedragen heeft.

Ik wens je veel geluk toe met je dochtertjes, houdt moed! Nancy

2.9. Oproepje Kiss syndroom

Hallo,

Mijn naam is Coba, en ons zoontje van drie heeft het kiss-syndroom. Ik zou graag met andere moeders hier dingen over uitwisselen. Het is nieuw voor ons en ook wel een beetje eng allemaal, maar we zijn erg blij dat we nu weten wat er is. Nou ik hoop dat ik gauw een reactie krijg. Alvast vriendelijk bedankt.

groetjes van

Noot redactie: Zie ook in de rubriek vragen de discussie Afgeplat hoofdje.

2.10. Kiss-syndroom

Hier een reactie op Coba; Toen mijn zoon Daniel ongeveer 9 weken oud was begon hij te huilen, panische huilbuien. Deze kwamen steeds vaker per dag. Toen had ik een artikel gelezen in de Wij Jonge Ouders, daar herkende ik veel in. Mijn arts wou daar niet aan geloven en zat er meer overin dat hij niet voldoende aankwam (in 4 weken maar 3 ons). Toen ben ik zelf naar een osteopaat gegaan, en na de eerste behandeling zag ik meteen resultaat. Hij heeft toen nog 2 keer een heftige huilbui gehad en daarna niet meer.

Nu, na 4 behandelingen, gaat het geweldig met hem. Hij maakt een grote groeispurt om weer op "het juiste gewichtschema" te komen. Hij hoeft nu geen behandeling meer. Hij is nu lekker vrolijk en huilt alleen als er echt iets is.(honger/vuile broek) Luister het meest naar jezelf! dan komt het beslist allemaal goed.

Anja

2.11. 2.10 Kiss syndroom en overstrekken

Hier een reactie op Coba en Anja en ook voor Daniëlle. Ons kindje is nu twee jaar, en alles gaat geweldig. De eerste drie maanden van zijn leven heeft hij veel gehuild. Hij wilde zijn hoofdje niet naar links draaien en wilde niet op zijn rug liggen. Als je hem optilde hield hij zich heel stijf: overstrekken en kromde zijn rug helemaal naar achteren, dat wil zeggen hij hing achterover en duwde zich met zijn handjes van je af. Hij at heel langzaam, borstvoeden ging niet en hij huilde heel erg veel. Hij leek helemaal geen slaap nodig te hebben en sliep soms maar twee keer een half uurtje overdag.

Wij hebben zes behandelingen van een chiropractor gekregen, die voelt aan de nek en de rug en kijkt naar de heupjes en naar de beentjes. Zij duwde zachtjes op plaatsen in de nek. Gevolgen: Ons kindje werd meer ontspannen, ging beter eten, sliep op beide zijden en kreeg daardoor weer een mooi rond hoofdje. Het huilen hield op en langzaam maar zeker ging hij beter slapen, vooral s'nachts. Je kunt zonder verwijsbrief naar een chiropractor. Bel er eens eentje op bij jou in debuurt en vraag of ze ervaring hebben met zuigelingen of jonge kinderen. Ga er heen! Ons leven is er nog mooier door geworden!

Jacqueline

2.12. Opnieuw een tweeling

Hallo,

ben opnieuw zwanger van een tweeling. En opnieuw weer twee-eiïg. We zijn er heel blij mee en ik ben benieuwd of er nog meer vrouwen dit meemaakten.

Groetjes, Hieke

2.13. Kiss-syndroom

Hallo Coby

Onze dochter is 3,5 jaar en vandaag hebben we pas te horen gekregen dat zij een kiss/kidd syndroom heeft. En eigenlijk ben ik nu blij dat het een naam heeft wij hebben ook al 3,5 jaar heel erg veel mee moeten maken met haar. Van huisarts tot kinderarts en weer terug. We werden continu van het kastje naar de muur gestuurd. En van het Kiss-syndroom had ik ook nog nooit van gehoord, maar als je op internet gaat zoeken kom je er toch steeds meer over te weten. Coby, als je nog meer wilt weten dan kun je me ook mailen. Ik wens je heel veel sterkte toe met jullie kindje.

Groetjes Ritschella

2.14. Kiss-syndroom

Hallo Coby,

Onze dochter heeft ook kiss gehad, ze overstrekte heel veel in combinatie met spugen. Ik las ook het artikel in wij jonge ouders en herkende zeer veel. De huisarts kende het niet en moest het eerst lezen in de jonge ouders maar gaf me gelukkig wel een verwijskaart voor de manuel therapeut, naar 4 behandelingen was alles in orde. Wordt kiss niet behandeld kan het nare gevolgen hebben in de toekomst, het beste is toch een manuel therapeut die hierin gespecialiseerd is.

Succes, Jane

2.15. Overstrekken bij tweeling

Hallo,

Ik ben moeder van een tweeling van 1.5 jaar oud. (jongen en meisje) Het jongetje (de zwaarste) overstrekte zich ook heel veel en had een voorkeurshouding naar rechts. Via de fysio zijn wij terecht gekomen bij een osteoop en hij is er helemaal van af.

Nan

2.16. Kiss-Syndroom

Ik mail voor mijn dochter, haar zoontje had ook een Kiss-Syndroom en keek altijd naar een kant. Ik heb op marktplaats een Save T sleep gekocht en dat gaat nu prima, lekker rustig slapen. En zijn zusje ook, die lag alle kanten op.

Veel sterkte met de kinders.
H de Jong

2.17. Na de diagnose?

Beste Diny,

Ook bij mijn zoon hebben we recent ontdekt dat hij het kiss/kidd heeft. Hij is 10, was 8 toen we er achter kwamen. D.m.v. manuele therapie is er fysiek al heel wat veranderd, maar met name op sociaal emotioneel gebied loopt hij achter bij zijn leeftijdsgenoten. Hij is een zeer gevoelig kind. Zijn leerprestaties zij uitstekend maar het contact met anderen is een probleem.

Ik vrees ook voor het nieuwe schooljaar met twee juffen die hem niet kennen. De kans dat hij als lastig en brutaal wordt gezien is erg groot. Hij heeft al een sociale vaardigheidstraining gedaan op school (kanjertraining) maar dat was een miskleun. Hij werd gezien als lastig en een probleemkind. Geen recht voor mijn kind.

Herken jij of iemand anders dit bij zijn of haar kidd-kind en wat heb je eraan gedaan?

Groetjes Alice

2.18. Informatie

Op de site van Huis en Tuin vind je allerlei informatie over het KISS syndroom.

2.19. Tweeling

Hallo, ik heet Claudia en ben 29 ik heb 4 kinderen en woon in Sicilië. Ik heb een meisje van 9 een jongen van 6 en een tweeling van 4. Ik woon al sinds 1990 in Sicilië. Ik heb tot mijn 13de in Nijmegen gewoond. Ik zou het leuk vinden om met ander moeders te e-mailen, vooral die net als ik tweelingen hebben.


2.20. Overstrekken een oorzaak van een vroeggeboorte?

Bij een te vroeg geboren tweeling (ook eenlingen) zie je regelmatig het overstrekken. Ook een van onze tweeling had dit probleem. Maar ook zijn oudere broer die zes weken te vroeg geboren is had dit ook.

Zij hebben bijden kinder fysio gehad. De oudste heeft ook lang last gehad van zijn motorische ontwikkeling. Zowel de fijne als de grove motoriek is moeizaam verlopen. Ook als ik hem nu 10 in bed zie slapen ligt hij niet echt ontspannen in bed. Als ik kijk naar de oudsten ligt hij er niet echt ontpannen bij. Een van de tweeling ( nu 4)was zich als baby ook aan het overstrekken. Ook hij heeft kinderfysio gehad als baby. Maar blijft toch wat meer moeite hebben met zijn motoriek. Ook in bed ligt hij vaak met zijn hoofd naar achteren terwijl zijn tweelingbroer dit niet heeft. Heeft dit dan echt te maken met een vroeggeboorte?

Jessica

2.21. Oorzaak vroeggeboorte

Hallo Jessica,

Ik heb zelf een te vroegg geboren tweeling, geboren na 26 weken zwangerschap en inmiddels bijna 8 jaar oud. Ze hebben na hun geboorte preventief en als stimulans anderhalf jaar lang fysiotherapie gehad, wekelijks een uur lang aan huis, op aanraden van de kinderarts vanaf het moment dat uit het ziekenhuis kwamen. Ook zij overstrekten zich.

Door contacten met andere ouders van prematuren ben ik er achter gekomen dat m.i. (te) veel zaken waar men als ouder van een prematuur tegenaan loopt worden geweten aan het feit dat het kind prematuur was maar welke eveneens vaak voorkomen bij a terme geboren kinderen (op tijd geborenen) en dat e.e.a. vaak ook samenhangt met genetische aanleg. Wat niet wil zeggen dat e.e.a. niet kan samenhangen met vroeggeboorte. Het is echter wel zo dat bij kinderen die te vroeggeboren worden het daar wel meestal direct wordt aan gerelateerd.

Kortom de vraag blijft of e.e.a. samenhang heeft. Nogmaals het zou kunnen maar hoeft dus niet... Onze ene dochter is erg sportief. Ze voetbalt en speelt tennis (en niet slecht). De ander beweegt ook prima maar is echter creatief aangelegd. Wij merken dan ook motorisch niets meer van hun extreme vroeggeboorte. Nogmaals het kan dus wel een oorzaak zijn maar hoeft niet....

Vriendelijke groeten, Nancy

2.22. Re: vroeggeboorte en overstrekken

Ik weet niet of dit met elkaar te maken, onze zoon die 10 dagen te laat werd geboren overstrekte heel erg. Zijn (premature) zusje helemaal niet. Zoon heeft fysio, ergotherapie enz gehad en is motorisch nog steeds onhandig. Dochter springt, klautert, schrijft enz. met het grootste gemak, heeft dus geen enkele motorische achterstand.

Joleyne

2.23. Kiss-syndroom

Dag dames,

Door een nogal ontstuimige bevalling (Moana nu twee jaar en een maand) heeft ze volgens ons het Kiss opgelopen. (Ze werd nogal hard aan haar nek getrokken tijdens de bevalling).

Na enkele maanden zagen we eenzijdigheid van haar motoriek en zijn met haar naar de dokter gegaan. Voordat we aanklopten bij de dokter ff op internet gekeken (en al snel dachten we aan Kiss). De artsen hebben het niet zo op manueel therapie en zullen ook niet zo snel een baby/ kind/ peuter naar zo'n behandeling sturen. Op ons verzoek hebben we een verwijzing gekregen en maar goed ook. Na 3 behandelingen ging het goed, later nog een extra behandeling en nu na ruim een jaar (denk ik) gaat het weer een beetje mis... dus we gaan weer naar de therapeut.

Conclusie ga op je eigen gevoel af en doe wat je nodig vind voor de kleine.

Gr. Sjon en Marjolijn

2.24. Overstrekt

Hallo,

Ik wil toch even reageren op deze site over tweelingen, omdat het heel belangrijk is dat er snel wordt ingegrepen.

Mijn zoon is nu 18, en bij zijn geboorte dacht ik dat er iets mis was. Hij lag steeds met zijn hoofdje achterover, zich uit te rekken. maar ik wist het niet zeker. De vroedvrouw zei ook dat er niks aan de hand was. Tot hij met 3 maanden hoge koorts kreeg na de inenting, en we naar het ziekenhuis moesten. Daar zeiden ze dat hij overstrekt was.

We kregen oefeningen, o.a met zijn heupen draaien en daarbij een liedje zingen, en ik moest ervoor zorgen dat zijn rugje rond bleef met een molton tussen zijn beentjes en over zijn hoofdje.

Hij ging heel laat lopen ton hij twee en half jaar was, en praten. En deed veel met een kant. De dokter zei ons dat de gevolgen van de overstrekking zouden verminderen als hij ging lopen.

Hij moest naar een bijzondere school, omdat hij ongeveer 3 jaar achterliep in zijn ontwikkeling. We gingen in de eerste 10 jaar van zijn leven ook ongeveer 3 keer in de week naar het revalidatiecentrum voor therapie. Ze dachten daar ook aan dyspraxie, dat is als de verbinding tussen 2 hersenhelften niet goed is ontwikkeld, daar kreeg hij ook therapie voor. En hij heeft 2 zwemdiploma s gehaald.

Later hoorde ik van het Kiss syndroom, mijn ouders wonen in Dordrecht en er was daar een fysiotherapeut die dat ontdekt heeft. Maar toen was het al te laat voor mijn zoon. Hij was toen al 12 jaar en had er al 10 jaar therapie opzitten, zoals logopedie, motoriek, enz. Nu is hij dus 18 en 1 meter 85, maar hij loopt nog steeds achter in zijn ontwikkeling.

Eveline Salario


2.25. Overstrekken

Hallo allemaal,

Wij zijn trotse ouders van onze dochter Isabella (bijna 3) en van onze tweeling Luca & Matteo (nu 8 maanden).

Wij herkennen ons voor een groot gedeelte in de bevindingen van iedereen als het gaat om overstrekken. En we kunnen ons goed voorstellen hoe lastig dat is. Het volgende speelt er namelijk bij ons:

Bij zowel Luca als Matteo heeft men geconstateerd dat er een behoorlijke achterstand is in ontwikkeling (kijken een groot deel van de tijd je niet aan maar meer langs je heen, lachen betrekkelijk weinig, pakken weinig dingen aan met hun handen), dat ze erg gespannen zijn (beide overstrekken extreem, hebben voorkeurshouding naar rechts, zijn veel te sterk in hun rug en nek, komen niet aan doordat ze zo erg veel energie verbranden door de spanning)en dat er voedingsproblemen zijn (krijgen bijna 50% van de voeding per sonde).

We lopen nu al 5 maanden in de hele medische molen (hebben in het RKZ in Beverwijk en het VU in Amsterdam gelegen), waarbij ze al meerdere malen een EEG, MRI, CT-scan, bloedonderzoek, onderzoek op stofwisseling en onderzoek op chromosomen hebben gehad. En wellicht dat jullie het al kunnen raden; tot op de dag van vandaag weet men nog steeds niet wat ze hebben. Als algemene diagnose wordt aangegeven dat ze een ernstige congenitale encephalopathie hebben dat zich uitend in een pervasieve ontwikkelingsstoornis met autisme (wij hopen niet dat we nu iemand onnodig aan het schrikken maken want dat is niet de bedoeling en niet iedere situatie is hetzelfde).

Vandaar dat er redelijk wat overeenkomsten te vinden zijn als het gaat om overstrekken. Maar is er iemand die vanuit zijn/haar eigen situatie ook de andere symptonen hierin herkend?

Groeten Jacques & Marinella

2.26. Hoe verder de leeftijd verstrekt

Hoi allemaal,

bij mijn zoontje kwam ik er al gelijk achter dat hij het kiss-syndroom had, en ben gelijk met therapie begonnen. Na 7 maanden is hij gestopt met huilen. En merkte met der loop der jaren, dat er iets was. Hij liep pas bij 20 mnd, hij heeft het kruipen overgeslagen.

Nu is hij 5,5 jaar en naar allerlei onderzoeken, hebben ze mij gisteren verteld dat hij kernautist is met een lichte verstandelijke handicap. Ik geloof dat niet, omdat alle kenmerken van het kiss-syndroom heeft hij allemaal achter de rug, en zie nou allerlei dingen terug

- problemen met zijn motoriek en evenwicht
- kwijlen bij gespannen gebeurtenissen
- lichaam gespannen
- moeilijk concentreren
- lichamelijkcontact
enz enz

Kan iemand mij wat meer duidelijkheid geven.? Ik denk namelijk dat het allemaal met het kiss-syndroom te maken heeft. En niet met een kernautist (kernautist is de klassieke vorm van autisme).

Mijn zoontje is altijd lief en bezorgd, wilt alles weten, en praat in principe de hele dag. Hij speelt wel veel alleen en heeft wel structuur nodig, en houd van imitatie spelletjes. Maar ik zie en echte autist echt anders.

Kan iemand mij verder helpen.

gr Pascalle

2.27. Overstrekken

Onze eeneiige tweeling is met 35 weken geboren en Demi, de eerste is met een vacuumextractie geboren. Zij heeft erg veel last gehad met overstrekken en een voorkeurshouding naar links. Wij hebben veel baat gehad bij behandeling met een osteopaat en een cursus babymassage via jeugdgezondheidszorg. Met name de tiltechnieken en houdingen mbt vasthouden hebben haar goed gedaan. Echter is ze er nog niet en gaat ze nu samen met haar zus naar een kinderfysio ivm de voorkeurshouding die (in mindere mate) er nog wel is.

gr Marion

2.28. Overstrekken en autisme

Hallo lieve ouders ik ben een moeder van 5 kinderen (geen tweelingen). Mijn eerste zoontje is met 27 weken geboren, overstrekte ook heel erg en maakte geen contact keek langs je, bonkte met zijn hoofd, liep laat, praatte pas toen hij ruim 3 was, liep op tenen. Hij heeft toen nooit fysio gehad daarvoor. Hij is nu 11, heeft een diagnose pdd-nos (niet schrikken).

Op dit moment ben ik pas moeder van een dochtertje. Aan deze zwangerschap heb ik vrij ernstige bekkeninstabiliteit overgehouden. De bevalling was niet prettig voor mij of mijn dochter. Zij lag met haar hoofd in haar nek en was een sterrekijker. Na 18 uur weeen toch een keizersnede. Ook zij overstrekte zich heel erg.

Omdat ik voor mijn klacht bij een chiroprakter loop en daar een folder zag over chiropraktie bij babies, heb ik dit probleem voorgelegd. Na de eerste keer dat zij daar was geweest, lag ze al heel anders in de wieg. Zelfs op haar rug. Dit deed ze nooit. Nu na drie keer ben ik erg positief. Ik heb een hele andere baby, veel ontspannender (misschien een idee). Onze ziektekostenverzekeraar vergoedt het gelukkig. Eerst moet je elke week en nu na 3 maal mag er 2 weken tussen zitten (ook zij was 4weken te vroeg).

In ons gezin is nog een jongetje met pdd-nos en een heel laag iq. Dit kindje is op tijd geboren (het kan ook erfelijk zijn). Ik hoop dat jullie iets aan deze info hebben.

groetjes Saskia

2.29. Op zoek naar Alice

Hierboven lees ik het verhaal van Alice. Dit is voor mij zo herkenbaar! Heel graag zou ik met Alice in contact willen komen om ervaringen uit te wisselen etc. Maar helaas staat er geen e-mailadres bij. Dus, mocht je dit lezen Alice of kent iemand haar, laat me dit alsjeblieft weten!

Alvast bedankt.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

3. Eeneiïge drielingen?

Ik wil alleen even weten of er ook eeneiïge drielingen bestaan.

B.V.D.

3.1. Vragen over ééneiïge drielingen

Sinds 1993 zijn wij de trotse ouders van een drieling. Volgens de dokters bij de geboorte betrof het een eeneiïge drieling.
  1. Bestaat een eeneiïge dieling wel?
  2. Hoe weet men dat het een eeneiïge dreiling is?
Vriendelijke groeten, Paul

3.2. Drielingen op internet

Hoe je het bij een tweeling bepaalt kun je lezen op Eeneiige en twee-eiige tweelingen. Misschien heb je wat aan de informatie op babyinfo.nl: Meerlingen - Eeneiig of meereiig?De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie NVOG heeft een interessante brochure over dit onderwerp.

Kijk anders eens op de engelstalige site David, Donny, and Darren: A Book About Identical Triplets. Of ga naar Facts about Multiples voor allerlei feiten over meerlingen.

Tot slot wordt gewezen op Tweelingen en andere meerlingen van Obgyn.net.

3.3. Andere meerling geboortes

Een meerling ontstaat wanneer er meer dan 2 eicellen zijn, of er één enkele bevruchte eicel is die zich splitst in meerdere bevruchte eicellen.

Drielingen kunnen zich op één van de volgende drie manieren ontwikkelen:

  1. ééneiïg (monozygotic triplet): een bevruchte eicel splitst zich in 3en, dit is de identieke, monozygotische drieling. De resulterende tweelingen zijn genetisch gelijk - zelfde geslacht, zelfde haar en oogkleur en zelfde bloedgroep.
  2. 2 bevruchte eicellen (dizygotisch), maar één splitst zich. Dit leidt tot een identieke tweeling samen met niet identieke derde. Twee van de drieling zijn nu genetisch gelijk, de andere verschilt hiervan zoals van een andere broer of zus.
  3. 3 bevruchte eicellen (trizygotisch): zoals het geval met dizygotische tweelingen, maar nu met 3 afzonderlijke bevruchte eicellen. De kinderen zijn alledrie genetisch verschillend.
In de 2 laatstgenoemde gevallen kunnen de drietallen van dezelfde of verschillende geslachten zijn. Gelijksoortige combinaties komen bij vierlingen, vijflingen, zeslingen en zevenlingen voor, bijvoorbeeld:

Nog wat getallen:


3.4. Ontstaan en vormen van tweelingen

Wil je bovenstaande voor tweelingen nog gedetailleerder lezen, kijk dan op www.meerlingen.nl. Vergeet niet de 2ling chart te bekijken.

3.5. én-eiïge 3-ling bestaat!

Jazeker, één-eiïge drielingen bestaan. Ik ken er zelfs een. Ze wonen in Assen, zijn drie meiden van inmiddels 7 jaar!

Else

3.6. Of een-eiïge drielingen bestaan?

jazeker, want ik ben er zelf een. Ik ben 16 jaar en vroeger leken ik en m'n zusjes erg op elkaar, maar dat valt nu mee, omdat we ons haar anders hebben, andere kleding aandoen, etc.

Esther

3.7. Of ze bestaan? Jahoor!

Hallo,

Ten eerste wil ik even een reactie geven op jullie site, ik vind hem erg leuk. En tja, dan over de vraag of eeneiige drielingen bestaan? Ik denk het toch wel als ik mag geloven dat ik er zelf 1 ben. Dus ze bestaan wel!


3.8. Eeneiïge drieling: ik ben de moeder

Soms surf ik wat op het internet en kom ik toch weer uit op een meerlingen site. Niet zo vreemd want ik ben moeder van een 1-eiïge drieling (drie meisjes). Momenteel zijn ze 20 maanden. Ze zijn gezond, vrolijk, erg ondernemend en gaan richting de peuterpubertijd.

Ik vraag me vaak af waar ik goed aan doe. Er is tegenwoordig veel info te vinden over het opvoeden van 1-eiïge meerlingen. Leuk, maar allemaal tekst. Graag zou ik eens reakties willen horen van mensen die zelf onderdeel zijn (klinkt niet netjes, maar ik bedoel het wel netjes) van een 1-eiïge drieling. Wat vond je vervelend, wat juist leuk, wat zou je zelf anders doen, wat zou je zelf hetzelfde doen als je moeder wordt/bent.

Alle reakties zijn welkom.

groetjes, Judith

3.9. Eeneiïge drieling: ik ben de moeder

Hoi moeder van de drieling,

Ik ben zelf ook 1 van een 1-eiïge drieling, ook 3 meisjes. U vroeg wat over de opvoeding. Ik ben nu 17 jaar. Ik weet dat toen ik wat ouder werd (rond de 8/9 jaar) ik het niet leuk vond om dezelfde kleren te dragen. Wat ik ook niet leuk vond was dat mijn moeder ons drieling noemde waar wij bij zaten. Het is belangrijk om altijd alle 3 de namen te noemen, immers, we (en uw drieling) zijn toch 3 aparte kinderen! Verder zou ik u geen tips willen geven, heel veel sterkte met het opvoeden van uw drieling!

Groeten, Esther

3.10. 1 eiïge drieling

Hallo,

Ik ben Indira, en vorig jaar 25 april moeder geworden van een 1 eiïge drieling. Ik ben op zoek naar info, of andere 1 eiïge drielingen om me te kunnen focussen op de toekomst.

Ik hoop wat van je te horen....

Groetje

3.11. Drieling zwangerschap

Hoi,

Ik ben op zoek naar reactie van mensen met een drieling zwangerschap. Ik ben zelf bijna 9 weken zwanger van een ééneiïge drieling. Alle drie zitten ze wel in 1 vruchtzak wat het nog moeilijker maakt blijkbaar. Heeft iemand hier ervaring mee?

Groetjes Sigrid

3.12. Voor Sigrid

Hoi Sigrid,

Ik ben sinds 1,5 jaar moeder van een drieling. Als ik je ergens mee kan helpen of wat vragen kan beantwoorden kun je me even e-mailen.

groeten,

3.13. Zwanger van een twee-eiïgedrieling

Hallo!

Ik had even een vraag. Ik ben inmiddels 11 weken zwanger van een twee-eiïge drieling. Nu praten de artsen over een risicovolle zwangerschap. Over anderhalve week gaan ze kijken hoe het met de twee gaat die bij elkaar inzitten. Ze hebben het over eventueel het weghalen van die twee als er iets met de vaten mis blijkt te zijn. Als dit nou goed blijkt te zitten waarom moet het dan zo'n probleem zijn? Gelukkig is het ziekenhuis waar ik nu ben niet zo pessimistisch.

Wie heeft hier ervaring meen en kan mij er wat over vertellen??

Groetjes Petronel

3.14. Voor Petronel

Jeetje Petronel,

je schrijft nogal wat. Laat weten hoe het gaat na het bezoek aan het ziekenhuis. Nee ik heb geen ervaring, maar je verhaal deed me wat. Wel zou je kunnen zoeken bij google.nl (waarschijnlijk heb je al op het internet gezocht, maar toch..) en twee-eiïge drieling intoetsen, dan komt er nogal wat info omhoog over meerlingen.

Sterkte Ellen

3.15. Reactie voor Ellen van Petronel.

Ellen bedankt voor je reactie. Ik ben inmiddels geweest en het was vor ons redelijk positief. Het tussenvliesje tussen de eeneiïge tweeling was er wel en zover als het er nu uit zag was het met alle drie goed.

Natuurlijk kunnen er alsnog problemen optreden maar ook daar zijn tegenwoordig behandelmethodes voor die mij wel geruststellen. In Groningen word je heel goed opgevangen en nemen ze alle tijd voor je om beslissingen met je af te wegen.

Eindelijk zijn we nu wat blijer en durven we meer te gaan hopen.
Groetjes Petronel

3.16. Voor Petronel

Hoi Petronel,

Ik ben zelf ook moeder van een twee-eiige drieling. Zij zijn inmiddels ruim twee. Als je graag contact wil of iets wilt weten/overnemen mail me gerust. Veel succes tijdens je zwangerschap en natuurlijk ook daarna.


3.17. Ook zwanger van een drieling

Sigrid,

Hoera, nog een a.s. moeder van een drieling in 1 baarmoeder! Ik heb me sufgezocht. Ik ben nu (eind feb 2004) 16 weken zwanger van een monochoriale, triamniotische drieling (1 zak, met tussenschotjes). Ik heb alle dramaverhalen over het transfuseur-transfuse syndroom, hoge bloeddruk, vroeggeboortes enz. gehoord en gelezen en in week 12 besloten me daar niet meer mee bezig te houden. Ik werd er veel te ongerust van en dat wil ik juist niet. Mijn 'tactiek' om de kindjes zo lang mogelijk bij me te houden is:
- eten wanneer ik trek heb (kleine porties verdeeld over de dag)
- veel water drinken (afvoer afvalstoffen)
- extra ijzer slikken (op aanraden van de gyn)
- veel slapen (tussendoor-tukjes en vroeg naar bed)

Daarnaast koester ik mijn buik om de kindjes te laten weten dat ik ze geweldig vind. 's Ochtends en 's avonds masseer ik 'm met olie en cremepjes, ik aai mijn buik regelmatig tussen de bedrijven door en ga dagelijks een uurtje buik liggen en met de kindjes praten en (weer) buik aaien.

Hoever ben jij ondertussen?

groeten, Karin

3.18. Meerling.pagina.nl

Hoi!

Kijk ook eens op meerlingen.pagina.nl en dan op het prikbord. Daar is iemand pas bevallen van een drieling en is ook iemand volgens mij even ver als jou zwanger van een drieling. Ook prikt er vaak een moeder van een eeneiige drieling. Wie weet kun je ook met hun ervaringen uitwisselen! Je kunt gewoon een oproepje zetten, je krijgt genoeg reacties!

groeten Nelske moeder van Sarah en Rachel (4-12 -2002)

3.19. Eeneiïge drieling

Jaaa zeker dat eeneiige drielingen bestaan! Ik ben er een deel van. Mijn zussen en ik zijn een eeneiïge drieling van inmiddels 19 jaar.

Sandy

3.20. Moeder van een drieling van 6!

Hoi,

Als je eens zin hebt om te mailen over zwangerschap, geboorte en opvoeden van een drieling, niet een-eiïg, twee meisjes en een jongen van nu 6 jaar, dan heb je vanaf nu mijn mailadres.

groetjes uit Nieuwegein

3.21. Drieling!

Hallo,

Nou ook wij hebben precies hetzelfde doorgemaakt, we hebben alle enge verhalen van de artsen achter ons gelaten en hebben nu een gezonde drieling van 9 maanden. Allemaal meiden, twee meiden die eeneiig zijn en een eenling. Het gaat hartstikke goed! Als je eens wat dieper hier op in wil gaan, kan ik je wel het een en ander vertellen.

groetjes

3.22. Twee-eiïge drieling

Hoi,

Ik ben moeder van een twee-eiïge drieling en zat met hetzelfde probleem in het hetzelfde ziekenhuis UMCG (AZG). Gelukkig is het bij mij goed afgelopen. Mail gerust.

Groetjes

Lianne 10-04-05

3.23. Ik ben een drieling

Hallo iedereen,

Ik ben geen groot mens, nee, ik ben 11! Ik ben alleen wel een drieling.

Mijn zussen heten Iris en Roos en wij hebben heel vaak ruzie, wat erg typisch is.

Eigenlijk heet ik Britta, maar ik heb mezelf ooit Britt genoemd, en zo heet ik nu!

Om een vraag waar veel mensen mee zitten te beantwoorden, is het leuk om een drieling te zijn: ja, want je bent nooit alleen, en je wordt heel vaak bewonderd. Nee, want iedereen kijkt je na en stelt deze vraag, en je ziet altijd 2 dezelfde van jou, dat is soms erg vervelend.

Nou, ik ben erg verschillend van mijn zussen, maar toch lijken we erg op elkaar.

Dag dag, en fijn dat jullie dit lezen, ik moest het ff kwijt!!

2 mei 2005

ps: ben 8 mei jarig!!

3.24. Mama van ééneiige drieling van 7 jaar

Hallo,

wat ik naar vond was de reactie van de mensen. Ze zien de kinderen niet als individuutjes. Maar juist dat hebben de kinderen nodig om een eigenheid te ontwikkelen. Het is wel schattig met de zelfde kledij maar ik denk dat het leuker is voor hen om zelf een eigen identiteit te vormen en zeker als ze hetzelfde uiterlijk hebben. Maar wie ben ik? Ze zijn amper 7 jaar, dus nog veel plezier voor de boeg en iedere dag brengt raad!

Veel succes aan alle mama's groetjes uit de Ardennen

Nancy

3.25. Eeneiige drieling

Hey!

Ik beland zomaar op deze site om eens te kijken of ik mede - drielingen tegen kon komen:). Zelf ben ik 1 van een eeneiige drieling. Wij zijn nu 20. Ik las van Sandy (19 jaar) dat jullie ook eeneiig zijn! Het lijkt me leuk om eens contact te hebben met andere eeneiige drielingen van onze leeftijd! Als je zin hebt, laat maar wat horen!


3.26. Moeder van een drieling

Ik heb een zoon van 3 en een drieling van een jaar. Ik ben zelf erg positief over de hele gang van zaken en doe ook alles samen met m'n man. Ook de zwangerschap is zo goed gegaan dat ik me wel eens druk maak over al die klaagverhalen. Zijn er dan helemaal geen positieve dingen te vertellen die een zwangere vrouw een hart onder de riem te steken? Heb je vragen over drielingonderwerpen of wil je effe kletsen mag je me gerust mailen. Wie weet hebben we wat aan elkaar.

Groetjes

3.27. Tweeling, 1 met handicap

Hallo, ik ben een jonge moeder van 26 met twee schatten van jongens van 2 1/2 jaar. Na een hoop onderzoeken en testen enz. zijn we erachter gekomen dat een van twee een verstandelijke beperking heeft. Hij vertoont ook milde kenmerken van autisme maar is nog te jong voor een diagnose. Daarnaast is de rechterkant van zijn gezicht verlamd en heeft hij maximaal gehoorverlies rechts. Hij loopt op speciale korsetschoenen met steunzolen erin omdat hij platvoetjes heeft en zijn enkels scheef staan. Hij gaat nu naar een orthopedagogisch dagcentrum.

Zijn tweelingbroertje is helemaal gezond en mankeert echt helemaal niks.

Nu is mijn hulpkreet: zijn er meer ouders die in een soortgelijke situatie zitten? Ik wil graag ervaringen uitwisselen, omdat het gewoon echt moeilijk is om zo een tweeling die zo verschillend zijn op te voeden!

Graag reacties via mijn email. Groetjes

3.28. 1-eiige drieling bestaat!

Bij een 1-eiïge tweeling en bij een 1-eiïge drieling is het zo dat er bij de celverdeling de eicel splits in 2 of 3 delen. De losse delen ontwikkelen zich tot een 2 of 3 baby's. Het gebeurt bij tweelingen en wat minder vaak bij drielingen. Maar het gebeurt ja!!

Janne

3.29. Voor Esther, moeder van drieling

Hoi Esther,

Ik ben Marjolein Saelman van Oi Mundo Casting in Amsterdam. Wij zijn voor een korte film van de NPS/VPRO op zoek naar een eeneiige drieling! Hebben jij en je zusjes misschien intresse? Als je het leuk zou vinden kun je foto's sturen en wat gegevens over jullie. Dat kun je doen naar .

Groetjes

3.30. Spontaan zwanger van een drieling

Hoi,

Ik heb even een brutale vraag, zijn er ook moeders van drielingen spontaan zwanger geraakt? (zonder medische hulp)

Ik hoor het graag!

Gerlinde

3.31. Spontaan zwanger van 3-ling: ja

Hi Gerlinde,

Ik ben 3 jaar geleden spontaan zwanger geraakt van een 3-ling. En dan ook nog eens een 1-eiïge. En dan ook nog eens na 2 miskramen. Het kan dus. Ik ken trouwens plenty moeders van 3-lingen die spontaan zwanger zijn geraakt van hun kroost.

groeten, Karin

3.32. Spontaan zwanger

Hoi, ja hoor, spontaan zwanger kan echt, na ons tweede wilden wij graag een derde kindje, en dat bleken er drie te zijn! Toen de drieling was geborden was de tweede 14 maanden en de oudste 3 jaar! Gelukkig is dat nu drie jaar geleden!

Joke

3.33. Drieling puur natuur

Antwoord op een ietwat brutale vraag, of je ook spontaan kunt zwanger geraken van een meerling zonder medische hulp. Ik ben moeder van een identieke drieling, ze kwamen héél onverwachts met z'n drieën én puur natuur. Volledig biologisch gekweekt zeg ik soms tegen mensen die durven vragen "of ik misschien medicatie heb genomen of zo,..." daarbij wil ik ook graag nog even vermelden dat identieke meerlingen een speling zijn van de natuur, daar heb je met medicatie of andere medische ingrepen volgens mij geen vat op.

Bieke

3.34. Oproep

Hallo,

mijn naam is Carla, en ik heb 2 gezonde kinderen van 3 en 6. We wilden graag een derde en laatste kindje. Ik ben nu 9 weken zwanger en kwam erachter bij de verloskundige dat ik zwanger ben van een drieling. Ik ben me echt rot geschrokken, ik ben gewoon via de normale weg zwanger geworden. Ik zie erg tegen de verdere zwangerschap en bevalling op. Ik schaam me ook want ik ben eigelijk niet meer blij dat ik zwanger ben. Ik heb in het ziekenhuis gehoord dat ik rekening moet houden met het feit dat de baby's met 30 weken al geboren kunnen worden. Ik wil ook geen keizersnede. Wie heeft er voor mij tips of info?

Carla

3.35. eeneiige drieling

Hallo, ik ben momenteel zo'n 10 weken zwanger van een eeneiige drieling. De verloskundige melde ons dat we in verwachting waren van een tweeling maar bij de 1ste controle bij de gyneacoloog bleek het om een drieling te gaan; en dan nog eeneiig ook! En dat op de natuurlijke manier.
Wat een verrassing, maar ook best wel eng. Hopelijk blijven ze alle drie goed groeien en gezond. We hebben al een lieve zoon van 7 en dus hopen we straks (in mei/juni) een heerlijk groot gezond gezin te hebben. Nog tips?
Monique uit IJsselstein.


3.36. Gefeliciteerd!!

Hoi Monique,

Gefeliciteerd met jullie drie wondertjes in wording, wat zullen jullie zoon trots zijn, straks in 1x grote broer van 3 baby'tjes!!

Simone mama van 4 ridders en 2 prinsesjes (onze prinsesjes zijn twins)


3.37. Gewoon bevallen na een drieling per keizersnede?

Dag moeders van drielingen,

Zelf heb ik ook een eeneiige drieling van inmiddels vier jaar. Na een problematisch begonnen bevalling heb ik mijn kroost uiteindelijk mogen begroeten door middel van een uiteindelijk en in aller ijl ingezette spoedkeizersnede. Inmiddels ben ik 15 weken zwanger van nummer vier. De gynaecoloog doet daar heel luchtig over en vindt dat ik gewoon vaginaal zou moeten bevallen, maar ik ben daar na die keizersnede wat huiverig voor. Verhalen over een scheuring van de baarmoeder op de plaats van het oude litteken en dat soort informatie maken mij nogal ongerust.

Zijn er moeders van drie- of meerlingen die hier een (goede of slechte) ervaring mee hebben? Zo ja, dan hoor ik dat graag.

Alvast bedankt voor eventuele reacties. Groetjes,


3.38. Jazeker, gewoon bevallen na keizersnee

Ik ben na mijn drielingzwangerschap (spontane eeneiig,3 jongens) 5 keer normaal bevallen. Ik ben wel extra opgevolgd geweest door de gyneacoloog. Het is dus perfect mogelijk.

Cat

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.


3.39. Oudste drieling?

Mijn drieling-tantes zijn geboren op 7 april 1925. Zij zijn nog alle 3 in leven en zijn dus 78 jaar en nog in goede gezondheid. Ik ben erg benieuwd of er bekend is of zij de oudste drieling van Nederland zijn. Ik weet nl. niet waar ik dat moet zoeken.

Fam. vdB

3.40. Reactie op uw vraag

Ik moet u helaas teleurstellen omdat mijn vader een van een mannelijke drieling is. Zij zijn geboren op 9-Juni 1922. Dat maakt hen ouder dan uw tantes. Oh ja, ze leven alle 3 nog in volledige gezondheid.

r.moison

3.41. drieling, niet de oudste

Mijn zussen en ik, drieling Agnes, Ans en Maria Peer zijn wel niet de oudste drieling van het land, maar wel van Arnhem. 27 februari vieren wij onze 60-ste verjaardag. Ja wij zijn een spontane drieling (2-eiig) en ik vond het leuk dat er altijd iemand in de buurt was om te spelen of delen, toen we nog jong waren. We waren altijd een steun voor elkaar.

Maria Peer

3.42. Aanvulling

Is misschien ook wel leuk om te weten voor de Arnhemmers.

Trio IJs, heeft jarenlang op de Steenstraat in Arnhem gezeten. Je kon er van die heerlijke Italiaanse ijs kopen.

De Naam Trio dankt haar naam aan de drieling die geboren was bij eigenaar van de ijssalon en dat was een Italiaan. Deze drieling was dus een Italiaanse drieling. In de zaak zag je, als reclame, een grote ijshoorn met drie babyjongetjes erin. De oudere Arnhemmers zullen zich dat nog wel herinneren.

De Italiaanse drieling was een paar jaar ouder dan de eerste Arnhemse drieling.

groet allemaal.

Maria

3.43. Italiaanse drieling

Ik heb deze drieling gekend. Het waren niet drie jongens maar 1 jongen genaamd: Italo. En 2 meisjes genaamd: Anneke en Pierina.

van de Weerd

3.44. Tweeeiige drieling

Hallo, zomaar ineens komt het idee bij me op om op zoek te gaan naar de oudste drieling. Mijn twee zussen en een broer zijn namelijk 63 jaar oud en in redelijke gezondheid. Nu weet ik dat ze niet de oudste drieling zijn.

groet Erica

3.45. Mama van eeneiige drieling

Ik ben op 6 april 2010 moeder geworden van een eeneiige drieling door een spontane zwangerschap. Onze drie dochters zijn dus inmiddels al zo'n 21 maanden jong en hun grote broer van bijna 9 jaar is beretrots op hen. Destijds schrokken wij ons wild, dat we er niet 'een 2de kindje bijkregen' maar dat ons gezin ineens verdubbelde van 3 naar 6 personen. Nu genieten we (ondanks de vele gebroken nachten) nog steeds van ons grote, gezonde gezin. Wat een wonder!!!

Groetjes, Monique (IJsselstein)

3.46. Oudste drieling ?

Mijn moeder is van een twee-eiige drieling geboren op 9 februari 1937 te Buggenum (Limburg). Ze zijn allemaal nog in leven en worden vandaag dus 75 jaar. Toevallig kom ik op deze site terecht en zie ik dat in 2003 er een drieling was van 78 jaar oud en in 2005 een drieling van 83 jaar oud. Toch mooi om dit te lezen omdat een drieling vroeger iets heel speciaals was. De geboorte haalde destijds de landelijke kranten.

Ik ben wel benieuwd of er nu (2012) nog oudere drielingen zijn.

Stef

3.47. Oudste drieling

Hallo.

Ik heb laatst een reactie geplaatst mbt.de oudste drieling van Nederland (nr.4.46). Ik heb inmiddels begrepen dat van de drieling uit 1922 (reactie 4.40), de oudste van Nederland, er vorig jaar helaas een is overleden in de fantastische leeftijd van 88 of 89 jaar. Ik zou graag in contact komen met de drieling uit 1925 (reactie 4.39). Hebben jullie voor mij een adres of is het anders mogelijk dat jullie mijn e-mail of adres aan hen doorgeven. Het lijkt de familie leuk om als oudste drielingen contact met elkaar te hebben.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

4. Doopsel van tweeling

Wij zijn op zoek naar aangepaste liturgische concepten voor de kerkelijke doop van onze tweeling. Wie heeft suggesties en wil die met ons delen?


4.1. Doopviering

We stelden hierboven een vraag rond dopen van tweelingen. Intussen is onze tweeling gedoopt. Geïnteresseerden kunnen onze doopviering hier ophalen:

Het document
De muziek

groeten en dank Didier

4.2. Doopjurkjes / dooppakjes (ook voor meerlingen).

Ik ontwerp en naai doopjurkjes en dooppakjes van de mooiste stoffen en zelfs van uw trouwjurk als er voldoende stof aan zit

De doopouders die een doopjurkje bij mij hebben gekocht vertelden mij dat ze niet zo gemakkelijk te koop zijn.

Op uw vraag maak ik de mooiste jurkjes/pakjes voor deze speciale dag voor u en uw kindje. Bel mij gerust eens op voor meer informatie 06-27386095 of neem eens een kijkje op de website bibaloe knop webalbum.Misschien spreken of zien we elkaar. Vriendelijke groeten

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.