Groot Gezin
Samengestelde gezinnen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

11. Juridische aspecten

De Jurofoon is een hulpdienst waar iedereen terecht kan met juridische vragen en/of rechtsproblemen.

11.1. Het ouderlijk gezag en de omgangsregeling

Hoe zit het met het ouderlijk gezag na een scheiding, en wat houdt een omgangsregeling nu precies in? Vóór 2 november 1995 lag de situatie heel anders, sommige nieuwe regelingen zijn nog niet ingeburgerd. Op de site Gezag, omgang en informatie kun je er van alles over lezen. Adviezen en aanvullingen vanuit de praktijk zijn natuurlijk welkom!

11.2. Onderhoudsbijdragen

Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen is bedoeld als een efficiënte en duidelijke schakel tussen burgers onderling en tussen burgers en overheid bij de inning van financiële bijdragen.

Landelijke Buro Inning Ouderbijdrage en zit in Gouda telefoon nr.: 0182-555555

11.3. Nuttige links

Een aantal nuttige sites met veel info over rechten en plichten: Over stief, adoptie en pleegkinderen of ouders:

11.4. Omgangsregeling: oproep vergelijkbare gevallen

Ik ben moeder van een zoontje van nu bijna 2,5 jr. Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, wou mijn ex vriend hier niets van weten, tenzij het een jongetje was. Nadat hij het presteerde om 100 wietplanten in de slaapkamer van mijn zoon te zetten en ik maar ergens anders moest gaan wonen, ben ik bij hem weggegaan.

Ik heb altijd mijn best gedaan om de deur open te houden ivm mijn zoon. Maar doordat mijn ex iedere keer discussie begon en o.a. niet wou vertellen wat hij allemaal deed met mijn zoon en hem in een camper mee op vakantie wou nemen. Hij vond ook dat die kleine toch nergens last van kon hebben en dat hij als vader niets met mij te maken had en toch deed waar hij zelf zin in had, terwijl ik voogd ben en hij geen ouderlijke macht heeft.

Ik heb toen o.a. in overleg met o.a. jeugdzorg besloten om de omgangregeling stop te zetten. Een hele belangrijke reden voor mij was dat mijn zoontje dermate gefrustreerd was door alle spanning die zijn vader steeds meebracht en daardoor heel hysterisch reageerde en hard met zijn hoofd op de grond bonkte. Als moeder gaat je dit door merg en been.

Ongeveer 2 a 3 weken na het op non-actief zetten van de omgang met mijn ex, werd mijn zoon steeds rustiger. Nu een half jaar later is dat gelukkig nog steeds zo. Alleen nu wil zijn vader een rechterlijke bezoekregeling afdwingen, wat mij gezien wat allemaal vooraf ging zeer verwarrend lijkt voor mijn zoon. Natuurlijk is er veel meer gebeurd dan hier boven staat geschreven, dit is maar een impressie van...

Ik zoek mensen die dit zelfde ongeveer hebben meegemaakt en die eventueel al een proces hebben gehad waarin een omgangregeling werd afgedwongen maar niet toegekend. Persoonlijk zou ik in mijn situatie zeggen mbt mijn zoon, als hij zelf vraagt om omgang met, ga je gang maar nu gezien zijn leeftijd en al het achterliggende niet. Ik ben blij met iedere reactie

Hilde

11.5. Bezoekrecht of niet, ze komen niet!

Het kan dus ook andersom, ik zal je een beetje vertellen wat er bij ons gaande is. Mijn partner heeft 2 kinderen uit een eerder huwelijk. Hij woonde af en toe bij mij, maar vanwege de afstand was volledig niet mogelijk, hij sliep regelmatig bij zijn ouders, wat overigens naast zijn ex was. Hij mocht zijn kinderen 1x per week zien bij zijn ex thuis. Als hij een vaste verblijfplaats had, mochten ze 1x per 14 dagen een weekend met hem doorbrengen.

Het huis werd verkocht, hij trok bij mij in en zijn ex ging bij haar moeder wonen. De kinderen mochten komen, dachten wij. Maar zijn ex heeft het tegengehouden. Toen ze uiteindelijk wel kwamen werd ik gezien als de boze heks (dit werd ook letterlijk gezegd).

Zelf heb ik 6 kinderen en deze kinderen moeten dus delen en van mijn kinderen hun kant is dat geen probleem. Maar deze 2 kinderen zijn meer aandacht gewend en is het moeilijker. In het begin liet ik dus meer toe dan normaal was. Maar toen er wel regels kwamen wilden ze ineens niet meer komen.

De oudste is naar jeugdzorg gegaan omdat ze problemen had met de scheiding. Ze was al een paar maanden niet geweest, en Jeugdzorg vertelde dat het beter was dat ze 3 maanden niet zou komen. Deze dame was niet eens op de hoogte van het feit dat ze nu ook al niet kwam(!). De jongste kwam nog wel, maar toen Jeugdzorg de oudste had gezegd dat ze niet hoefde, kwam de jongste ook niet meer. Mijn partner zegt er niet zoveel over maar het zit hem wel dwars, er over praten helpt toch niet.

Nu heeft de oudste bij jeugdzorg aangegeven dat ze wel wil, maar later naar bed wil, eten wat zij lekker vindt en elke keer leuke dingen doen. Wij kunnen hier niet aan voldoen vinden wij. Ook vindt Jeugdzorg dat mijn partner met zijn 2 kinderen elke keer alleen naar bijvoorbeeld Mac Donalds moet gaan. Maar dat kan je toch niet maken tegenover de rest... En gaat een andere ouder die niet gescheiden is ook elke 2 weken naar een pretpark??? Ik dacht het niet...

Dus als ze dan niet willen komen onder "normale" omstandigheden hebben wij samen besloten dat ze dan maar niet moeten komen. Jeugdzorg vindt dit stom. Maar bij Jeugdzorg willen ze ook niet met mij praten, ik word afgescheept, want het zijn mijn zaken niet... Nog zoiets vreemds, wie zorgt er dan voor die kinderen? Dat doen wij toch samen dacht ik...

Wij wachten wel af wanneer de kinderen weer "zin" hebben. Wij passen er voor om "pretpark" ouders te worden. Ik heb je hier niet echt mee geholpen, maar ik moest het even kwijt.

Groetjes en sterkte Yvonne

11.6. In je recht

Wij hebben een rechtzaak gestart juist om de kinderen bij ons te houden. De kinderen van mijn vriend bedoel ik. Zij, de moeder, geeft alleen maar aan dat ze het niet alleen aankan en vanaf januari dit jaar wonen ze bij ons. Er komt een onderzoek waarschijnlijk door de kinderbescherming om te kijken waar de kinderen beter af zijn, omdat zij nu aan heeft gegeven wel voor ze te willen zorgen. Daar had ik redelijk mijn hoop op gevestigd, maar als ik lees dat ze bij de jeugdzorg zulke idioten adviesen geven, dan zakt de moed ook in je schoenen.

Ik kan niet anders zeggen dat ik vind dat jullie in je recht staan. Mijn mening is dat je als ouders heel goed kan sturen hoe kinderen hun andere niet verzorgende ouder zien. Maar dan moet je je wel als een volwassene gedragen. En vaak gebeurt dat niet en kinderen en de niet verzorgende ouder zijn vaak de dupe. Maar vaker alleen de kinderen omdat zij niet kunnen kiezen, te jong zijn, om te kiezen tussen hun ouders. Ze houden onvoorwaardelijk van beide. Ik vind dan ook de moeder van die kinderen heel erg fout.

11.7. Van twee kanten

Ik heb een poosje terug een van de bovenstaande stukjes geschreven. Inmiddels zijn we maanden verder en ik ben inmiddels getrouwd. De kinderen van mijn man zijn al die tijd niet geweest. Voor onze trouwdag (aug 2001) hebben we een uitnodiging gestuurd en de oudste wilde niet komen, maar de jongste wel. Als het goed is, hebben we nu met de jongste weer een bezoekregeling. We laten het een beetje aan haar over, want als we het pushen, zal het tegengesteld werken. Haar was dus verteld dat haar vader haar niet meer wou zien, maar ze heeft het bij ons goed naar haar zin en we hopen dat haar moeder, nu niet moeilijk meer gaat doen.

Een ander verhaal is mijn (6) kinderen, die komen ook al sinds november 2000 niet meer bij hun vader. Na het hoger beroep is besloten dat hij dus een omgangsregeling van 1x per 14 dagen heeft. Hij moet ze halen en terug brengen. Naar die regel is ook een (belachelijk lage) alimentatie vastgesteld. Daarnaast moest hij overigens een bedrag van ruim 3000 gulden betalen aan achterstallige alimentatie.

14 dagen na de uitspraak, heb ik een telefoongesprek met hem gevoerd over hoe en wat. Toen wilde hij ze ineens maar 1x per maand zien en ik moest ze weer ophalen. Die achterstallige alimentatie heb ik dus nu nog niet, de deurwaarder int dat nu en ik hoop het voor 1 januari 2002 te hebben.

Tot die tijd heb ik gezegd dat hij de kinderen niet mag zien. Ik voel me daar enorm schuldig over. Maar op zijn manier, schieten wij en de kinderen overal bij in. Als hij de kinderen minder vaak ziet (wil zien) dan moet hij ook meer gaan betalen, want dan is zijn draagkracht anders. Ik wil best de kinderen ook weer ophalen, maar dat betekent ook dat die kosten weer naar draagkracht worden herberekend. Heel ingewikkeld allemaal.

De oudste (14) vindt het geloof ik niet zo erg dat ze er niet meer heen gaat, de jongsten (4, 6, 6) maakt het nog niets uit. En de vierde (10) keert zich ook al steeds meer. De op één na oudste (12) snapt het allemaal niet zo (of wil het niet snappen) maar wil wel gewoon hier wonen.

Ik vind dit zelf allemaal heel moeilijk, zo had ik het mij niet voorgesteld. Maar mijn ex gaat helemaal voor zijn nieuwe gezin en doet nog steeds net of alles mijn schuld is en wil alleen de leuke (goedkope) kant van het vaderschap. Ik hoop dat er toch snel wat bezinning bij hem komt, het is geen probleem als hij nooit meer komt, wij redden ons wel. Maar ons voor kosten op laten draaien en hij de rechten hebben, zo werkt het niet.

Yvonne

11.8. Ontzet

Ik ben 14 en heb twee broers (21, 19) en een zus (16). Mijn ouders zijn uit elkaar gegaan toen ik vier jaar ofzo was. Mijn vader had een drankprobleem, vandaar dus. Mijn vader had bezoekrecht en in het begin kwam hij ons elke vrijdag halen om te gaan zwemmen. Ik weet nog heel goed dat ik het altijd spijtig vond dat mijn moeder niet meeging, niet dat ik schrik had van mijn vader, maar ik (wij allevier) prefereerde mijn moeder.

Na enkele weken is mijn vader gestopt met komen, en in de periode daarna gingen we nog wel bij hem aanbellen om hem cadeautjes te geven voor vaderdag ofzo. Hij deed dan nooit open en ik weet nog dat dat mij kwetste. Ik weet niet waarom hij niet opendeed, sindsdien heb ik hem niet meer gezien, tenzij wel eens aan de overkant van de straat. Maar ik weet niet of hij nog wel beseft dat hij vier kinderen heeft, want mijn moeder was er toen bij en die moet hij herkend hebben. Maar hij reageerde niet.

Mijn vader heeft nooit alimentatie betaald, dus mijn moeder moest het met 1 inkomen weten te redden, vier kleine kinderen en maar 1 inkomen, daar bewonder ik mijn moeder toch in. In die periode ben ik van de trap gevallen, recht op mijn hoofd, en stond zij er alleen voor. Er was niets ernstig hoor, maar ik ben wel enkele uren "weg" geweest. In die periode heeft mijn zus ook haar been gebroken, een kind vijf weken in het ziekenhuis en drie andere thuis, probeer dat maar eens te regelen. Aan babysit bv kost dat een fortuin.

Toen heeft zij een man leren kennen, de man die nu, ondertussen bijna tien jaar later, nog steeds bij ons woont en voor ons een vader is en altijd is geweest. Hij heeft mijn moeder niet alleen emotionele maar ook een bepaalde financiële zekerheid gegeven.

Als ik dan zie dat er mensen zijn als mijn moeder en mijn vriend; en dan kijk naar mijn vader, die met zijn zatte botten rondloopt, geen alimentatie betaalt en totaal vervreemd is van zijn kinderen, dan denk ik , het moet in de wereld van twee kanten komen, en besluit ik dat het mij geen reet kan schelen, dat ik mijn vader niet ken.

Overlaatst is mijn grootvader aan zijn kant gestorven, en hoewel hij er misschien helemaal niets aan kan doen heb ik geen traan om hem gelaten. Soms vraag ik mij af of hij het wel waard is dat ik zijn familienaam draag.

Maartje

11.9. Altijd je vader

Hoi Maartje,

Ik heb in een soortgelijke situatie gezeten en weet hoe moeilijk het is. Toch heb ik me altijd gerealiseerd dat mijn vader altijd onderdeel van mijn leven zal zijn omdat je nooit kunt verdringen dat je uit hem bent voortgekomen.

Je moet niet te hard oordelen, hij kan zich schamen, niet meer durven komen. Als je ouder wordt zul je beseffen dat ieder mens fouten maakt, jijzelf ook, en dat je elkaar moet kunnen vergeven, anders zul je er nooit echt rust mee hebben. Je kunt boos zijn en zeggen dat hij het niet meer waard is een traan te laten, maar in je hart blijven toch die tranen omdat je zijn kind bent.

Ik hoop dat je ooit erover zult kunnen praten met hem, zult kunnen zien wat door alcoholisme wordt veroorzaakt, en wie de man is die hij eigenlijk had willen zijn, en dat je dan meer zult begrijpen. Misschien is hij een zwak mens, maar toch ook een mens met verdriet, het hoeft niet goed te komen, maar probeer zonder bitterheid aan hem te denken, in het belang van jezelf.

Sterkte ermee. (anoniem)

11.10. Nog even dit

Nog even dit (was ik vergeten te vermelden maar is zeer belangerijk). Mijn moeder heeft mijn vader uit het hoederecht laten ontzetten, wat betekent dat wij geen schulden van hem hoeven te betalen, hij geen bezoekrecht meer heeft en hij evenveel recht heeft om dingen over ons te weten als een wildvreemde. Met andere woorden, mijn vader is mijn vader niet meer.

Misschien heeft iemand hier interesse voor, in België gaat dat via de jeugdrechtbank, waar alle kinderen boven een bepaalde leeftijd moeten getuigen of ze akkoord zijn. Ik weet er natuurlijk het fijne niet van maar het is zeker de moeite waard om eens te informeren.

Maartje

11.11. Achternaam veranderen

Lieve Maartje,

ik denk dat je er inderdaad blij om moet zijn dat het je moeder allemaal is gelukt. Ik vind het mooi dat je dat nu al inziet, meestal kost het bij kinderen langer om hun ouders te kunnen waarderen. En wat betreft die achternaam, daar kan je zelf ook iets aan doen. Heb het er eens met je moeder en broers over. Als een ouder langer dan 5 jaar alleen voor een kind zorgt kan je naam veranderd worden. Dus misschien heb je dan binnenkort wel de achternaam van je moeder.

Ik wens je veel geluk toe.
Yvonne

11.12. Dankje

Beste anoniem,

Dankje voor je reactie. Ze heeft mij in zekere zin geraakt, maar mijn standpunt verandert (helaas?) niet. Soms weet ik niet of ik het wel goed vind, hoe ik erover denk, maar ik kan het met de beste wil van de wereld niet veranderen.

Alcoholisme is een ziekte, ok, maar toch vind ik dat je in geen enkele omstandigheden het recht hebt om vier kleine kinderen te kwetsen en te verwaarlozen. Ik denk ook niet dat ik er ooit met hem over zal praten, want hij heeft geen officieel adres en dus zou ik hem nooit vinden, moest ik het willen.

Misschien is een stuk van mijn hart hard geworden, en is mijn denkwijze inderdaad nogal hard, misschien kom ik later tot inkeer, maar ik denk (en hoop eigenlijk) van niet. Ik denk dat het mijn moeder wel zou kwetsen. Ik ken nog iemand die zoals jij denkt, en ik heb er eigenlijk veel bewondering voor. Gewoon niet verbitterd denken in zo 'n situatie. Dat geldt dan wel alleen voor jou, want de andere persoon heeft niet in zo 'n situatie gezeten en ik denk dat hij er zo op ingaat omdat hij er niets van snapt. Jij dus wel.

Maartje

11.13. Hoederecht opeisen

Dit is de eerste keer dat ik deze site bezoek en ik herken er heel veel in. Ik leg mijn situatie even kort uit, misschien kan iemand mij raad geven: Ik woon sinds 4 jaar samen met een man die een dochter van 11 heeft uit een vorig huwelijk. Ikzelf heb een dochter van 9 en samen hebben we ook een zoontje van 3.

Op het ogenblik van zijn feitelijke echtscheiding (nu 8 jaar geleden) is zijn dochter aan hem toegewezen omdat zijn ex-vrouw haar niet wou, ze hield liever haar café open. Er zijn een heleboel schulden geweest die door de vrederechter verdeeld zijn, ieder moest de helft betalen. Het gaat hier over een miljoenenbedrag, maar omdat zijn ex-vrouw zich steeds bewust zonder inkomen gezet heeft is mijn vriend door die schuldeisers aangeschreven en omdat hij borg gestaan had voor haar heeft hij dan uiteindelijk ook betaald.

Nu heeft hij het recht om dat bedrag van haar terug te eisen. Maar sinds hij de eerste keer geprobeerd heeft om via een gerechterlijke procedure dat geld terug te vorderen (nu 2 jaar geleden), is de situatie helemaal uit de hand gelopen. Sindsdien heeft ze onophoudelijk zijn dochter tegen ons opgezet en beweert ze dat wij haar in de gevangenis willen krijgen. Zijn dochter is ondertussen al zodanig onder de indruk van haar moeder's pleidooien dat ze ze ook gelooft en daardoor wordt de situatie thuis onhoudbaar.

We hebben de situatie dan na een tijdje weer stopgezet omdat er geen land meer te bezeilen was met zijn dochter, ze wou per sé bij haar moeder gaan wonen, vond (of vindt nog steeds) dat zij voor haar moeder moet zorgen. Terwijl ik vind dat de opvoeding die ze daar krijgt helemaal geen opvoeding is. Ze neemt haar mee naar traverstieshows, zit er tot een stuk in de nacht mee op cafe, heeft al 5 verschillende mannen gehad die het kind steeds 'papa' moet noemen (terwijl ze gedreigd heeft dat ze mij zou vermoorden als haar kind mij ook maar 1 keer 'mama' zou noemen), wanneer ze na een weekend bij haar moeder thuiskomt is ze oververmoeid.

Het idiote van de ganse zaak is dat bepaalde instanties nog geneigd zijn om het toe te juichen dat ze bij haar moeder zou gaan wonen omdat ze het toch zo graag wil. Maar wanneer dat zou gebeuren is ze een vogel voor de kat, dat hebben ze ook al op het pms (psycho-medisch-sociaal centrum) bevestigd.

Omdat we vinden dat we toch het recht hebben om die schulden terug te eisen, (ze werkt ondertussen voltijds) hebben we nu terug de procedure vereffening-verdeling ingezet, maar ik hou mijn hart al vast. Ze zal terug het hoederecht opeisen en een gigantische alimentatie erbij (terwijl ze zelf 5 jaar niets en de laatste 3 jaar maar   74,37 per maand betaalt). Daarbovenop wordt zijn dochter overtuigd van het feit dat wij de rijken zijn die haar moeder kapot willen, en dat speelt ze natuurlijk ook uit tegen ons thuis. In zoverre dat ik bij momenten twijfel aan het feit of onze relatie nog een lang leven beschoren is, want ik ben er natuurlijk het meest bij thuis. Mijn vriend werkt voltijds.

Herkent er zich iemand in deze situatie, reageer dan gerust of je kunt me ook mailen op mijn thuisadres.

Nathalie

11.14. Naam veranderen

Ik zorg al sinds 95 met mijn 2e man voor mijn 2 kinderen uit het eerste huwlijk. Mijn 1e man kijkt niet om naar de kinderen, en nu zou ik graag de kinderen hun naam willen veranderen. Hoe moet ik zoiets dan doen?

Fam. S

11.15. Hoe naam te veranderen

Hoi Fam. S,

Ik zit eigenlijk in dezelfde situatie. Bij de gemeente hebben ze boekjes waar alles in staat over naamsverandering. Zo is bepaald dat wanneer je kinderen boven de 12 jaar zijn jij en je huidige man na 3 jaar samen voor de kinderen te hebben gezorgd je de naam kan veranderen. Is er 1 kind in het gezin dat nog geen 12 jaar is moet je 5 jaar samen voor de kinderen hebben gezorgd. Ook zijn er kosten aan verbonden. Ik geloof iets van   226,89. Een mailtje naar je gemeente en ze sturen je alle gegevens naar je toe.

Groetjes, Marjan

11.16. Laat kinderen beslissen

Laat je kind zelf beslissen. Ik heb dat mijn kinderen ook de beslissing zelf laten nemen. De vader was alcoholist. Naarmate de kinderen ouder worden zien ze de dingen pas helder in, hoe hun vader werkelijk is. Ze vragen veel. Maar geef alleen antwoord op de vragen. Zeg niet wat het voor een vader is, probeer de vader niet in een kwaad daglicht te zetten.

De kinderen zijn naarmate ze ouder werden niet meer naar hem toe gegaan. Mijn kinderen weten nu dat hij zeer agressief is. Mijn kinderen hebben geen kontakt meer met de vader. Hij is pas overleden. Mijn kinderen hebben het zelf ondervonden.

P.S. Hij heeft de kinderen nooit geslagen. De vader van mijn kinderen was een lieve vader tot hij aan de drank begon.

Tien

11.17. Drank maakt alles kapot

Mijn moeder was ook getrouwd met een drankorgel. En dat is mijn vader. Ik schaamde me voor hem. Hij heeft mijn moeder zoveel pijn gedaan, ja hij had losse handjes. Mijn moeder heeft nu nog angst, ondanks dat hij dood is. Ik ben niet op de begrafenis geweest.

Maar toch denk ik wel eens aan de periode dat hij weinig dronk. Dan was het een hele lieve vader.

Hij heeft mijn moeder kapot gemaakt. Mijn moeder was zwanger, en hij zei dat het niet van hem was, vervolgens schopte hij mij moeder in haar buik. De volgende dag kreeg mijn moeder een miskraam. 2 weken is ze naar de dokter gegaan {mijn moeder heeft het nooit tegen iemand verteld, maar ik hoorde en zag alles}. De dokter zei dat mijn moeder zwanger was. Ze moest naar het ziekenhuis voor onderzoek, daar zagen ze dat ze zwanger was geweest van een tweeling. Mijn moeder heeft bijna de hele zwangerschap gesukkeld. Maar ik kreeg een zusje. Mijn vader zei tegen mijn moeder dat hij nooit voor dat kind zou zorgen, hij zei dat het niet van hem was! Ik weet het voor 100% zeker, ze lijkt sprekend op hem.

Mijn moeder praat nooit over die tijd. En ook niet over mijn vader. Alleen als mijn zusje jarig is, heeft ze het heel moeilijk. Ze is nu 12, waneer zou dat verdriet over gaan.

Ik ben blij dat hij er niet meer is, zo kan hij niemand meer kapot maken.

11.18. Naamwijziging

Beste fam. S

Ik heb jullie bericht gelezen, en kan me voorstellen dat jullie het graag zouden zien als de kinderen dezelfde achternaam hebben als jouw huidige man. Ik ben na mijn scheiding teruggekomen naar nederland, mijn 2 kinderen hebben nog steeds zijn achternaam. Zij hadden ook een andere nationaliteit. Die heb ik laten veranderen in de nederlandse omdat ik bang was dat er misschien anders rare dingen konden gebeuren.

Ik heb toen weer mijn meisjesnaam gekregen. Uit niets bleek, dat mijn kinderen mijn kinderen waren, zoals een oproep bij de apotheek, (klein voorbeeldje). Uit woede over mijn ex-man, en andere redenenen wilde ik dat ze mijn achternaam, zouden krijgen. Maar stel je voor, een scheiding maakt al indruk op een kind, een verhuizing, etc. En dan ook nog de achternaam! Ik voelde me bijna schuldig als ik ze hun identiteit (voor de kinderen dan, want hoe vaak schrijf je je achternaam!) afgenomen zou hebben.

Ik wens jullie veel succes, ik hoop dat jullie iets aan mijn ervaring hebben.

Groetjes, Anita

11.19. Geadopteerd door mijn stiefvader

Maartje, voor jou

Hoi! Ik ben nu 21 jaar, mijn ouders waren gescheiden toen ik 8 jaar was. Mijn zus die twee jaar jonger is en ik, gingen om de 3 weken een weekend naar onze vader.

Mijn moeder is nu al 12.5 jaar hertrouwd met een Belgische man, die ik overigens als mijn vader beschouw. Dankzij hem heb ik er 2 halfbroers en 3 halfzussen bij! Mijn biologische vader kwam ons altijd ophalen en weer thuisbrengen.

Ook hij was inmiddels hertrouwd. Telkens als we daar waren, werd mijn zus op handen gedragen. Zij mocht alles en ik moest maar toezien. Ik werd dat grondig beu en heb mijn moeder verteld toen ik ongeveer 11 jaar was, dat ik er niet meer naartoe wou gaan. De volgende keer dat hij weer voor de poort stond, weigerde ik dan ook om mee te gaan. Ik kon totaal niet opschieten met zijn nieuwe vrouw en met hem ook niet meer. Mijn zus is toen maar alleen gegaan, maar omdat ze dat ook maar niks vond om daar in haar uppie te zijn is zij niet lang daarna ook thuisgebleven.

Ik heb toen mijn stiefvader gevraagd of het mogelijk was om ook zijn naam te mogen hebben, aangezien mijn zus en ik de enige waren met een andere naam. Hij was dolgelukkig toen ik het vroeg en we hebben dan ook meteen stappen ondernomen. Mijn zus wou het ook. We zijn toen naar mijn bio. vader gegaan en hem dat uitgelegd. Voor mij tekende hij direct! Zonder enige aarzeling...niets, ik voelde me op dat moment zo leeg. Voor mijn zus weigerde hij resoluut! Hetgeen genoeg zei voor mij.

Het heeft enkele jaartjes geduurd. Ik heb zeer fier dat ik nu de naamvan mijn stiefvader heb. Nu hoor ik er echt bij!

Mijn zus is ondertussen ingetrokken bij m'n bio. vader. Mijn grootvader aan zijn kant is recentelijk ook overleden en ze vroegen of ik ook naar de begrafenis wou. Na 10 jaar zouden ze opeens willen dat ik naar daar zou gaan. Mij niet gezien! Ik ben gelukkig nu. Ik heb een nieuwe familie en daar hou ik het bij. Ik ben nu een echt lid van de familie, ben Belgische en zou voor geen geld van de wereld terug willen gaan.

iemand

11.20. Ik zit in een vergelijkbare situatie.

Wellicht nog extremer maar daar zal ik nu maar even niet over uitwijden?!

Ik heb de ouderlijke macht en mijn ex spoort absoluut niet, hij is o.a. extreem geweldadig en onberekenbaar gebleken. Wij hebben 5 maanden geen contact meer met hem gehad, de kinderen hebben rust en nu ik ga trouwen begint het gedonder weer!

Hij heeft er een missie van gemaakt om mijn grote geluk te dwarsbomen, over de rug van 4 onschuldige kinderen!

Hoe kan ik dit een halt toe roepen? hem voorgoed uit ons leven bannen?

Ik hoop op jullie adviezen en hulp!

Jacqueline

11.21. Niet alleen

Ik heb met verbijstering een aantal sites ontdekt waarvan ik dacht deze nooit nodig te hebben. Ik ben 5 jaar getrouwd met een man met 3 kinderen uit een eerder huwelijk. Zelf hebben wij 2 kindjes. Al jaar en dag sinds dat wij een relatie hebben, kent deze met de kinderen zo zijn ups en douwns, hetgeen lijkt mij normaal is. Een van de kinderen zal altijd als wij wat leuks regelen dit probeen te verstieren. Ach zeggen wij het zal de pubertijd wel zijn. De andere heeft 1 jaar bij ons in huis gewoond maar miste haar moeder en zusjes zo erg. Deze dame past veel bij onze kindjes op en dat ging tot voor kort goed. De jongste is gewoon een lekker kind.

Nu loop ik iedere keer tegen kleine dingetjes aan waardoor ik mijn vertrouwen steeds meer kwijtraak. Dingen zoals liegen stiekem in mijn huis roken. Terwijl ze weet dat niemand daar mag roken. De vader doet het keer op keer af op een lacherige manier. Hij neemt zelden zijn verantwoordelijkheid. Dat zie ik ook wel bij onze 2 kinderen. Kortom ik help de kinderen met huiswerk, ze komen hier 6 dagen per week dus wat dat aan gaat hebben ze het goed.

Ook is de relatie met hun moeder en ons goed. Toch spelen de oudste 2 altijd hun vader tegen ons uit. Ze proberen altijd te roddelen, om geld te bedelen als ik het niet zie terwijl ik ze net heb gegeven. Ik wil niet zeggen dat ik alles zo perfekt heb geregeld, maar ik hoor wel van de meeste mensen om me heen dat ze veel bewondering hebben voor me, dus ik zal allicht iets goed doen.

Ik kan totaal niet bij mijn man terecht met mijn gevoelens in deze. Wie zou met mij kontakt willen opnemen of mij kunnen adviseren bij welke mailingslist aan te sluiten zodat we elkaar kunnen helpen in bepaalde situaties.

Mariëlle

11.22. Moeilijke situatie

Hoi,

na het lezen van jouw verhaal, Jacqueline, wil ik ook even wat kwijt. Mijn ex heeft en mag inmiddels al 5 jaar geen contact meer met mijn kinderen. Dit door geestelijke en lichamelijke mishandeling en bedreigingen na de scheiding. Inmiddels ben ik hertrouwd en mijn huidige man zorgt dus al 3,5 jaar voor mijn kids. Nou willen de kinderen ook graag zijn achternaam dragen omdat ze nare herinneringen hebben aan hun huidige naam. Vaak komen ze huilend uit school omdat weer vaak die achternaam gebruikt wordt.

We hebben wat gelezen over naamsverandering. Maar altijd kwam er ter sprake dat ex dus zijn toestemming moet geven hiervoor. Ik weet dat als hij hier enige notie van krijgt, wij weer flink in de ellende komen te zitten door bedreigingen etc. We zijn nu net gelukkig en het is sinds dat ik bij mijn huidige man ben lekker rustig. We weten dus echt niet wat we moeten doen en zijn bang voor als we wat doen.

Wie heeft hier ervaring mee en wie weet wat er voor mogelijkheden allemaal zijn?

Liset

11.23. Ga eens vrijblijvend naar een advocaat

Dat is mijn advies, want als je alleen het gezag hebt, als jij dit niet hebt kan je dit zeker krijgen na wat hij gedaan heeft. Kan jij een nieuwe voogd benoemen, die tevens na zoveel jaar de kinderen van een nieuwe achternaam kan voorzien. Een eerste gesprek bij een advocaat kost je niets, maar hij kan je uitleggen wat de mogelijkheden zijn.

Veel succes, Yvonne

11.24. Al je kinderen dezelfde achternaam?

Hetzelfde maak ik ook mee! Alleen heb ik 2 kinderen (meisje 10 en jongen 6) van allebei verschillende vaders, de vader van mijn dochter heeft haar nooit erkent en dus draagt zij mijn achternaam ook, en de vader van mijn zoontje heeft hem dus (jammer genoeg) wel erkent. Na ellendige en mislukte relaties met "de 2 vaders" ben ik eindelijk de man van mijn dromen tegen gekomen, en inmiddels gelukkig getrouwd. Maar nu wel zwanger van de derde. Wat ik nu zo graag wil weten is of er iemand is die weet hoe het zit als je AL je kinderen dezelfde achternaam wil geven, de achternaam van je huidige partner. De vader van mijn zoontje is het eigenlijk niet eens waard om zich vader te laten noemen, en ik wil dus dolgraag dat mijn zoontje (samen me mijn dochter, wat waarschijnlijk makkelijker zal gaan) hetzelfde gaat heten als mijn vriend en ik. Ik hoop dat je/iemand er iets over weet.

Claudia

11.25. Naamsverandering op het internet

Wellicht zijn de volgende sites interessant:

11.26. Naamsverandering op school

Mijn zoontje is niet van mijn huidige man. De bio keek niet naar hem om. Tot de tijd dat mijn man mijn zoontje kon adopteren heb ik de school verzocht de achternaam van mijn huidige partner te gebruiken. Dit was geen enkel probleem. Alleen bij officiele instellingen. Ook vrienden van mij op andere plekken in Nederland hebben dit gedaan. Ik hoop dat dit voorlopig voor jou een optie kan zijn.

groet, Madelon

11.27. Alimentatie berekenen en regels

Wil je de regels van de alimentatieprocedure weten? Kijk dan bij Rechtspraak.nl en lees het document Procesreglementen Familierecht Rechtbanken.

Wil je het alimentatiebedrag narekenen? Kijk dan op het Alimentatie Reken Centrum.

11.28. Ter verduidelijking

Ik ben Maartje van de reactie Ontzet en ik wou toch nog even duidelijk zijn. Het is misschien wel al een jaar geleden dat ik de reactie heb geplaats en misschien heeft niemand ze sindsdien nog gelezen, maar dat maakt niet uit. Ik heb mijn reactie en de reacties daarop eens teruggelezen en bij de reactie 'altijd je vader' bleef ik toch even stilstaan, omdat ik denk dat ik en de persoon van de reactie anders in elkaar zitten. Het is een anonieme reactie maar ik hoop dat deze de persoon in kwestie bereikt.

Anoniem, jij hebt het over de man die hij had willen zijn, mijn moeder heeft mijn vader twaalf jaar lang van de drank proberen te krijgen maar het lukte niet, eenvoudigweg omdat hij niet wou stoppen met drinken. Hij was ook bijna nooit thuis ofzo, eigenlijk heef hij denk ik bijna nooit aandacht aan zijn kinderen geschonken. Mijn vader was intelligent, hij had geneeskunde gestudeerd en had een hele dokter kunnen zijn, als hij maar van de pillen en de drank afbleef. Mijn vader kon de wereld aan, hij wou alleen niet.

Als ik erover nadenk vind ik dat je een enorm zwak figuur moet zijn om niet voor je kinderen te kiezen. Eigenlijk is het veel beter zo, want ik ben gelukkig en hij niet, en daar kan ik alleen blij om zijn.

Maartje

11.29. Ik ken het ook

Hallo, met katinka,

Ik zit in hetzelfde schuitje als jij. Ik ben 32 jaar en ben gescheiden, heb 3 kids van mijn eerste huwelijk. Ik woon nu samen met mijn vriend, hij heeft 2 kids uit een eerder huwelijk. Daarbij komt er ook nog 1 kid bij die hier vaak is, in totaal dan 3 kids.

Zijn kids komen hier graag maar leveren wel vaak commentaar op wat er hier in huis gebeurt. Ik mag nergens iets van zeggen, als ze iets doen. En ze vertellen alles door aan hun moeder, waar we een redelijke band mee hebben. Ik doe alles voor ze, maar in hun ogen niet goed genoeg. Als ik ze hun zin maar geef, is het goed.

Mijn en de kids van mijn vriend kunnen meestal niet goed met elkaar overweg. En af en toe draai ik dan ook flink door. Als ik het erover heb met mijn vriend, dat ik vind dat alles op mijn schouders terecht komt, zegt hij dat hij beter zijn best zal doen. Maar daar blijft het ook bij. Ik weet dan ook niet meer wanneer ik het goed doe.

Alle 6 de kids vinden dat ik de andere partij voortrek, terwijl dat niet zo is. Een hoop ellende vaak dus. Ik begrijp heel goed hoe je je voelt. Als je zin heb om me te mailen, nou graag. Misschien kunnen we elkaar wel helpen. Ik hoop snel wat van je te horen.

groetjes van Katinka

11.30. Mag kind van gescheiden ouders zelf vanaf 16?

Ik ben een meisje en ben bijna zestien. Mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder is in 1994 overleden. Thuis gaat het niet zo best. Maar ik heb gehoord als ik 16 zou zijn dat ik dan bij een tante ofzo kan gaan wonen. Ik zou graag willen weten of dat zo is

Nicky

11.31. Hoe moeilijk ook

Reactie op Ik zit in een vergelijkbare situatie.

Beste Jacqeline,

Je staat eigenlijk een beetje machteloos, maar wat je eventueel wel kan doen is eventuele pesterijen niet op je in te laten werken. Ik weet dat dat moeilijk is, zeker als je geraakt wordt via je kinderen, maar als je ex in de gaten krijgt dat zijn pesterijen geen vat op je hebben kan hij er mee stoppen. En als het nodig is: politie inschakelen, maar dan wel zo dat de kinderen daar niets van merken. Dus hulp regelen om je kinderen bezig te houden als het nodig is om de politie in te schakelen, bv. bij stalken. Maar ik weet eigenlijk niet genoeg om je te helpen, sterkte!

Veel geluk met je nieuwe liefde! Lilian.

11.32. Procederende ex

Mijn ex is zeer vermogend en betaalt een fors bedrag alimentatie, wat betekent dat ik voor de kosten van mijn eigen advokaat opdraai. Omdat we in huwelijkse voorwaarden waren getrouwd. Maar mijn ex blijft procederen, dan over het een, dan over het ander, om mij financieel op kosten te jagen (kapot te maken) wat hij inmiddels weet. Wat kan ik daar aan doen?

Als hij steeds aanvecht ben ik verplicht om een advokaat te nemen en wel op eigen kosten en ga zo failliet. Dit duurt nu al 2,5 jaar. En de volgende rechtszaken staan al weer klaar. Dus de kosten gaan aan het stijgen.

Wat kan ik doen om daar onderuit te komen, hij maakt er sport van om mij te laten bloeden. Hij wil schijnbaar niet inzien dat er ook nog een kind onder lijdt. Mijn schuld is inmiddels al gestegen naar 11.000 euro.

Wie kan mij raad of advies geven? groetjes Sabine

11.33. Iemand een ideetje voor een kaartje voor naamsverandering?

Ik ben Melanie, 18 jaar jong, en na 3 jaar is het eindelijk zo ver dat mijn achternaam veranderd is naar de familienaam van mij moederskant. Aangezien ik helemaal geen contact meer heb met m'n vaders kant is dit een hele grote opluchting.

Nu wil ik graag een kaartje (laten) maken, met daarop mijn nieuwe achternaam, met een gedichtje ofzo. Ik ben overal aan t kijken op het internet maar krijg alleen de juridische stappen ed, nou en die ken ik wel al.

Heeft iemand hier een ideetje voor me? Of is er iemand die me wil helpen?

Groetjes Melanie

11.34. Hoe verdeel je de kosten en rekeningen in een samengesteld gezin?

Het lijkt misschien een rare vraag, maar als je gaat samenwonen met een nieuwe man en je hebt zelf een kind, betekent dat dan dat ik 2/3 van alles moet betalen en hij 1/3? Ik vind niet dat hij voor mijn kind hoeft te betalen, maar hoe pak je zoiets aan? Ik zou graag wat ervaringen van ander mensen willen horen.

M.d.V.

11.35. Afspraken maken

Het lijkt mij toch dat je hierover afspraken moet maken. Natuurlijk hoeft je nieuwe man niet voor je kind te betalen, maar alleen het feit dat je een nieuwe man hebt, kan je veel geld kosten.

Ik zelf krijg geen tegemoetkoming studiekosten voor mijn kinderen omdat ik samenwoon, ondanks dat ik vind dat mijn vriend niet voor mijn kinderen hoeft te betalen. Verder heeft de ex van mijn vriend in een rechtszaak meer alimentatie geeist en dat ook (fors) toegewezen gekregen. De rechtbank zegt doodleuk dat ik de helft van al onze vaste lasten moet betalen.

Nou werk ik parttime, dus als ik de helft van al onze vaste lasten betaal en ook nog het verschil moet ophoesten van de studiekosten waar ik geen recht meer op heb, kom ik dik geld te kort. Ergens wel oneerlijk natuurlijk.

We wonen in een huis, betalen een hypotheek en verzorgen ook de twee kinderen van mijn vriend, waarvoor hij dus een smak alimentatie moet betalen. Aangezien we vinden dat die kindertjes ook een slaapkamer moeten hebben, waren we "verplicht" een huis met 5 slaapkamers te kopen. Achteraf gezien niet zo slim, we betalen ons blauw aan hypotheek, aan veel alimentatie en ik word aan alle kanten gekort omdat ik samenwoon. Ik ben dus ook minder gaan werken omdat een groot huis nou eenmaal meer werk met zich meebrengt dan een kleiner.

Je ziet het wel; misschien toch verstandig om een en ander af te spreken en misschien zelfs vast te leggen. Mocht er ooit een rechtszaak komen om wat voor reden dan heb je daar misschien wat aan!

Sterkte, Yvonne

11.36. Altijd je vader!?

Ik vind het niet gemakkelijk als iemand zegt: het is toch je vader. Ik heb begrip voor een ieders mening, maar er zit toch ook een heel andere kant aan heel veel zaken. Toen ik vijf was is mijn moeder (gelukkig gescheiden) na veel ellende waar ook drank in het spel was en mishandeling, vernedering, misbruik van de kinderen en dat hij bijna mijn moeder heeft vermoord. Dan kan ik niet zeggen het is en blijft je vader!! Ik heb al jaren een stiefvader en dat is mijn vader (mijn opvoeder). Ik wil nooit meer iets te maken hebben met mijn biologische verwekker nooit!!!!!!

Anja

11.37. Hoezo vervreemding?

Waarom is het dan zo belangrijk om de achternaam te veranderen? Om zo het kind hopenlijk te laten vergeten waar hij of zij vandaan komt? Hoe dan ook, als je de naam verandert betekend dit niet dat het kind zal vergeten wie hij/ zij is. Of is het allemaal weer uit eigen belang? Dat je lekker je ex te grazen kunt nemen, of dat je er niet meer aan herinnerd wordt dat jullie je kind samen hebben gemaakt?

Ga toch eens verder met het leven, en laat het verleden achter je en laat je kinderen in hun waarde. Laat ze zelf beslissen als ze oud en wijs genoeg zijn, en ze de gebeurtenissen zelf goed kunnen inschatten naar waarheid en belang. Zo, wat hebben jullie daar op te zeggen dan.

Floor.

11.38. Wie kan mij helpen

Ik ben een gescheiden vader met bij mijn ex 1 kind. Ik had een omgangsregeling maar deze was abrupt beëindigd doordat moeder mij valselijk had beschuldigd van incest. Hier begon de ellende. Moeder wou niet meer meewerken aan een omgangsregeling wat ik enigzins wel kan begrijpen, want kijk de man die je met DIT beschuldigt nog maar eens recht in zijn ogen. Met als gevolg dat moeder onder toezicht werd geplaatst.

De hulpinstanties zijn heel lang doorgegaan met het trachten weer iets op poten te krijgen, maar moeder bleef weigeren waarna ik mij zelf heb teruggetrokken in het belang van het kind.

Maar nu ondertussen heeft de instantie de ondertoezicht-stelling beëindigd en is een jaar later mijn kind met een zeer zwaar delict opgepakt en heeft binnen zijn woonplaats geen kans meer op een baan. Dit wetende heb ik de instanties gebeld en deze zeggen nu dat ik moet proberen een lijntje uit te leggen naar mijn kind nu er nog wat te redden valt. Makkelijker gezegd dan gedaan, eerst mag je niet en nu moet je.

Mijn vraag is eigenlijk. Is er een mogelijkheid om deze instanties die alleen nog hun salaris voor het oog hebben en van kinderen als het mijne melkoeien maakt, aansprakelijkheid toe te rekenen en hoe pak ik dit het beste aan?

Met vriendelijke groet Roel

11.39. Betichten van een wanprestatie?

Beste Roel,

Je verhaal roept wat vragen bij me op. Zo denk ik dat je kind onder toezicht werd gesteld, en niet de moeder. Wat je verhaal vooral bij mij oproept is dat je eigenlijk zou moeten kijken wie de verantwoordelijke was tijdens de onder-toezicht-stelling (dat is degene die bevoegd was om beslissingen te nemen). En die persoon/instantie zou je dan vervolgens aansprakelijk moeten stellen, en beschuldigen van een wanprestatie. Het lijkt me verstandig juridisch advies in te winnen, want het zal geen gemakkelijke weg zijn.

Nog beter is, denk ik, wanneer je ook namens je kind optreedt. Misschien lukt dat wanneer het je lukt het contact met je kind te herstellen.

Veel succes! Peter

11.40. Achternaam veranderen

Mijn ouders zijn sinds een paar maanden uit elkaar. Ik wil ook nog weinig met mijn vader te maken hebben. Daarom wil ik graag mijn moeders achternaam hebben. Kan dat zomaar? En hoe werkt dat allemaal? Ik hoop dat iemand antwoorden voor me heeft. Ik ben 18 jaar.

Sylvia

11.41. Voor Sylvia

Hallo Sylvia,

Na mijn scheiding wilde mijn dochter ook van achternaam veranderen. Ik ben naar het stadsdeelkantoor gegaan (waar je ook naar toe gaat voor een paspoort of identiteitskaart enz.) Daar liggen info folders voor naamswijziging. Als je 18 ben mag je zelf beslissen. De wijziging kostte toen wel FL 500,-- Wat het in euro's kost weet ik niet, maar daar kom je daar wel achter.

Veel succes. O ja, beslis niet te snel.

groeten Erica

11.42. Achternaam veranderen

Ik vond deze website heel goed, en wou graag mijn verhaal ook kwijt. Ik ben nu al 6 jaar gescheiden, en heb drie kinderen van mijn vorige huwelijk. Na 11 jaar samen te zijn geweest hebben mijn kinderen en ik heel veel ellende meegemaakt met mijn ex man. Na de scheiding is hij weggegaan en sindsdien heeft hij nooit meer contact met de kinderen gezocht en ook nooit alimentatie betaald.

Toen leerde ik een man kennen die ook gescheiden was van zijn vrouw. Zijn vrouw zat aan de drugs, maar toen werden de kinderen toch aan de moeder toegewezen, hij betaalde toen Fl. 2000,- aan alimentatie, maar al het geld werd versplild aan drugs. Na twee jaar rechtzaken heeft hij de voogdij en ouderlijke macht over de drie kinderen gekregen.

We wonen nu al 6 jaar samen met alle zes de kinderen en samen hebben wij ook een dochter van 2 jaar. Dus we wonen met ons negen in hetzelfde huis. Het ging in het begin een beetje stroef doordat zijn kinderen gewend waren te doen en laten wat ze wilden, maar door de jaren heen heb ik ze op een lijntje gekregen onder mijn regels, ik heb best veel regels thuis anders kan ik het niet aan, want mijn partner is een schat van een man, maar hij geeft heel zelden straf, dus ik moet alles doen. Maar het gaat nu goed.

Maar wat ik graag zou willen is dat ik de achternaam van mijn kinderen kan veranderen, we zijn een gezin met verschillende achternamen, en meestal als wij op vakantie gaan is dat weer een gedoe, en op school is dat ook vervelend voor de kinderen want aan hun wordt altijd gevraagd waarom ze een andere achternaam hebben dan hun huidige vader. De kleinste van mijn kinderen is nu al bijna 7, hij heeft de meeste problemen want hij kent alleen mijn huidige partner als zijn vader, zijn bio vader heeft hij nooit meer gezien, hij was toen 9 maanden toen wij waren gescheiden, mijn dochter was toen 1,9 maanden nu bijna 8, en de grootste was 7 nu 13 jaar.

In het begin wou ik hun achternaam veranderen naar die van mij, maar nu zou ik ze graag mijn partners achternaam willen geven. Ik ben nog niet getrouwd met hem omdat ik, steeds aan deze drie kinderen denkt, dus dat ze dan alleen met een andere achternaam blijven waarmee ze zich helemaal niet kunnen identificeren. Ze hebbben niet eens contact met iemand van de familie van mijn ex. Dus waarom zouden ze die achternaam houden. Ze zijn er zelf voor om het te veranderen.

Mijn probleem is ik woon op de Nederlandse Antillen, en weet niet hoe ik dat hier kan doen, ik was wel in Nederland getrouwd, maar sinds 1997 ben ik gescheiden. Zou ik het via Nederland kunnen doen of via de Nederlandse Antillen zelf.

De regels die er zijn vastgesteld om een naam te kunnen veranderen heb ik doorgenomen, ik woon al 6 jaar samen met mijn huidige partner en verzorg mijn kinderen samen met mijn huidige partner al 6 jaar, kinderen hebbben al 6 jaar geen contact met bio vader en wij weten niet eens waar hij zit, niet eens de LBIO kan hem vinden, maar hij loopt ergens rond in Nederland, kinderen hebben geen contact met familie van bio vader.

Dus er is helemaal geen enige band tussen de familie bio vader, en het ergste is kinderen kunnen zich niet identificeren met niemand. Als ik trouw zou ik graag willen dat mijn kinderen dezelfde achternaam krijgen als ik en mijn partner. Er zijn in totaal 7 kinderen in de familie waarvan 4 met dezelfde achternaam en drie met een andere.

Ik zal u iets vertellen dat is gebeurd en dat ik heel erg vond. Mijn partner de kinderen zijn 10, 11, 16, allemaal jongens. Van mij zijn de 7, 8, 13 twee meisjes een jongen en samen hebben wij een meisje van 2,5 jr. De kinderen van 7, 8, 10, 11 zitten op judo, ze hadden een wedstrijd, toen de scheidsrechter het jongetje van mij van 7 de naam had geroepen om naar voren te komen, wou hij niet gaan, hij begon te huilen, hij wou gewoon niet. Ik vroeg aan hem waarom ga je niet, en hij antwoordde dat de scheidsrechter de verkeerde naam had geroepen, en niet zijn naam. Wat hij hiermee bedoelde was dat de achternaam van zij stiefvader niet werd genoemd, en bij de anderen wel, dus hij wou niet meer meedoen. Zulke dingen maak ik wekelijks mee, en dat geeft de kinderen gewoon trauma, ik zou graag een snelle oplossing willen, niet iets dat jaren gaat duren. Mijn ex is nergens te vinden dus zo ie zo kan hij nooit tekenen, dus hiervoor moeten we een andere oplossing voor zoeken.

Graag reaktie en raad? Claudia

11.43. Alimentatie voor werkende zoon

Hoi,

Ik heb een vraag: mijn man is sinds 1997 gescheiden, vanaf die tijd betaalt hij maandelijks alimentatie voor zijn 3 kinderen. Zijn oudste zoon is 18 en heeft een fulltime baan. Mijn man betaalt nog alimentatie voor hem en de jongen moet zijn moeder ook nog kostgeld betalen. Kort samengevat komt het erop neer dat de ex van mijn alimentatie en kostgeld int.

Mag dit? Hoe lang moet mijn man nog voor die jongen betalen?

Caroline

11.44. Informatie over alimentatie

De verzorging en opvoeding van kinderen is een kostbare aangelegenheid waarvoor ouders verantwoordelijk zijn. Dit is wettelijk geregeld: ouders moeten voor hun kinderen zorgen tot deze 21 jaar zijn. Als ouders uit elkaar gaan, moet voor dit onderhoud een financiële regeling worden getroffen. De rechter stelt hiervoor een bedrag per maand per kind vast, de zogenaamde kinderalimentatie. Ouders regelen deze betaling onderling

Ouders moeten voor hun kinderen de kosten van verzorging en opvoeding betalen, totdat zij 18 jaar zijn. Maar als een kind meerderjarig wordt (18 jaar), houdt de financiële verplichting niet op. Ouders hebben voor hun kinderen van18, l9 en 20 jaar een 'voortgezette onderhoudsplicht'. Dit betekent dat zij de kosten van levensonderhoud en studie moeten betalen.Omdat ouders altijd voor hun minderjarige kinderen moeten zorgen, moet bij een scheiding of een ontbinding van het huwelijk voor de minderjarige kinderen een financiële regeling worden getroffen. En omdat de financiële verplichting van de ouders doorloopt tot een kind 21jaar is, moet ook voor de meerderjarige kinderen van18, l9 en 20 jaar een financiële regeling worden getroffen. Als één van de ouders alimentatie voor een kind betaalt, loopt die betaling door tot het kind 21jaar is. Pas dan stopt in principe de financiële verplichting van de ouder. Financiële verplichtingen van ouders staan los van het gezag. (Een stiefouder heeft dezelfde verplichting als een eigen ouder als de stief-ouder met de eigen ouder van het kind is getrouwd en het kind tot het gezin van de stiefouder en de eigen ouder behoort.)

Als een kind van 18, 19 of 20 jaar wel in het eigen onderhoud kan voorzien, bijvoorbeeld omdat het werkt, zou de alimentatiebetaling in overleg met het kind kunnen worden gestopt. Kunnen ouder en kind in zo'n geval niet tot overeenstemming komen, dan kan de ouder aan de rechter om beëindiging van de betalingsverplichting vragen.

11.45. Alimentatie en samengesteld gezin.

Hallo.

Sinds 5 jaar ben ik gescheiden. Heb zelf 2 prima boys van 14 en 16 jr. die bij hun moeder wonen en mij om het weekend verblijden met hun bezoek. Uiteraard ben ik verplicht alimentatie te betalen, hetgeen ik ook bereid toe ben. Alleen was ik 5 jaar geleden het niet eens met de hoogte hiervan. Van hetgeen ik betaal houdt m'n ex. geld over, oftewel wat ik betaal hebben mijn kinderen nooit in ons huwelijk gekost. Maar goed, het was/is niet anders.

Nu, 5 jaar later ben ik hertrouwd met een fantastische vrouw met 4 heerlijke kids (5, 9, 12 en 15 jr). Er zijn aanloopmoeilijkheden zat (geweest)... een ieder moest z'n plekje in het nieuwe gezin vinden.

Nu we dit grotendeels allemaal overwonnen hebben dreigt er een ander gevaar. De financiele kant. Helaas kan de ex van mijn huidige vrouw geen alimentatie betalen voor hun 4 kids (dit vanwege schulden). En aangezien mijn ex. over elk dubbeltje valt... is overleggen met haar niet mogelijk. Zelf heb ik een redelijk inkomen, maar om "rond" te kunnen komen, moet mijn vrouw werken. Haar inkomen wordt dan ook meegeteld tot onze draagkracht, dus in feite betaalt zij mee aan de alimentatie van mijn kids.

We krijgen daar steeds meer moeite mee, omdat wij weten dat mijn ex. vanaf het begin van onze scheiding al samenwoont. Zij hebben ieder ook een eigen inkomen en samen met mijn alimentatie, kunnen ze het er goed van rooien. Wij komen echter steeds meer in het nauw. Financieel gezien kunnen wij ons geen raadsman veroorloven en komen wij ook niet in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten hiervan.

Wie heeft ervaring met onze situatie of kan ons daarmee helpen. Wordt er bij een herberekening ook gekeken naar het inkomen van de huidige partner van mijn ex? Kortom: wie weet raad, wij voelen ons met de rug tegen de muur staan.

J&M.

11.46. Kinderalimentatie en partneralimentatie

Ik ben pas dit jaar gescheiden, maar in mijn convenant is wel opgenomen (en dat schijnt al een aantal jaar zo te zijn) dat wanneer diegene die alimentatie ontvangt een nieuwe partner heeft waarmee diegene gaat samenwonen, trouwen of geregistreerd partnerschap aangaat, dat dan de alimentatie vervalt. Ik heb het hier dan over de partneralimentatie.

We hebben het zo geregeld dat wanneer ik zou gaan samenwonen, de kinderalimentatie (die nu op het wettelijk verplichte staat ivm belastingaspect) omhoog gaat (naar het redelijke) en de partneralimentatie inderdaad verdwijnt. En volgens mij kan er een herberekening komen, want ook dat staat bij ons in het convenant. Wanneer de financiele situatie verandert bij mijn ex-man, er gerekend gaat worden naar Nibud normen. Naar mijn idee kunnen jullie dat wel aanvragen. Kan je niet een vrijblijvend advies vragen bij een gerechtswinkel? Ik ben daarbij ook heel goed (en gratis) geholpen.

Ik wens jullie veel succes, Corine

11.47. Bijdrage

Hallo,

Mijn broer is 3 jaar geleden het huis uitgezet en na een vervelende scheiding heeft hij nog wel een goed kontakt met zijn kinderen. Wij beheren zo'n beetje zijn administratie en nu kreeg hij vorig jaar zo'n leuke brief van zijn ex waarin zij hem verzocht eens beter op te letten dat de alimentatie verhoogd was en dat hij zo snel mogelijk moest zorgen dat dit in orde kwam. Nou ja, om te voorkomen dat hem dit jaar weer zoiets overkomt wil ik jullie wat vragen:
- Per wannneer wordt de alimentatie verhoogd?
- Hoe hoog wordt het dit jaar?
- En waar zoek je zoiets op?

Ik hoop dat jullie mij hiermee kunnen helpen.

Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank, Marja

11.48. Hoogte van alimentatie opzoeken

Op de internetsite van het LBIO kun je berekenen hoeveel de alimentatie omhoog gaat. Half november van ieder jaar is de indexering bekend. Kijk op www.LBIO.nl. Benodigde gegevens: jaar van uitspraak en bedrag dat toen is vastgesteld.

Laura

11.49. Vraag over achternaamverandering

Geachte dames en heren,

Mag mijn ex-vrouw de achternaam van mijn kind ook dan veranderen als ik alimentatie betaal (ik heb haar nu al een 1/2 jaar van haar moeder niet meer mogen zien)?

Mag zij de achternaam zonder mijn toestemming veranderen?

Ik hoop spoedig van u te mogen horen.

Met vriendelijke groeten, Maikel

11.50. Beslag op mijn loon?

Geachte dames en heren,

Ik heb nog een vraag. Ik heb mijn dochter al 4 maanden van mijn ex-vrouw niet meer mogen zien. Ik heb een tweede dochter (3 jaar oud) maar haar mocht ik nog nooit zien. Mijn exvrouw verwacht echter wel, dat ik maandelijks de alimentatie voor alle drie (2 kinderen, 1 vrouw) betaal, wat ik de afgelopen 3 jaar ook altijd deed. Mijn exvrouw heeft alweer een nieuwe vriend, volgens mij leven ze samen en ze werken allebei, mijn kinderen noemen hem al papa. De afgelopen 2 maanden heb ik nou gewoon niet betaald, omdat er iets moet gebeuren, de rechtbank blijft het maar uitstellen. Nou dreigt zij ermee, dat ze het geld van mijn loon af wil halen. Ik zit in mijn proeftijd en heb geen zin daardoor mijn baan te verliezen. Mijn vraag aan u, kan zij zo snel beslag op mijn loon leggen? Heb ik geen enkele rechten enkelt maar plichten?

Want ik denk, als ik mijn kinderen niet mag zien, betaal ik ook niet meer.

Met vriendelijke groeten, Maikel

11.51. voor Maikel

Hoi Maikel,

Jij zit in een moeilijke situatie, maar je hebt volgens mij meer rechten dan je zelf denkt. Je krijgt van mij een reactie, omdat ik in dezelfde situatie zit als jouw ex.

Ik had 4 kinderen, toen ik ging scheiden. Ze waren toen 4, 7, 11 en 14. Zij hebben mij dus ook hun versie verteld, en die kan voor jou van belang zijn. Mijn kinderen waren nl. heel boos op hun vader, omdat hij weigerde te betalen. Wie een kind maakt moet er ook minstens 20jaar financieel voor zorgen, ook al zie je ze niet, Het zijn jouw kinderen.

Mijn oudste dochter voelt zich vergeten door haar vader en wilde zelfs haar achternaam veranderen. Bij minderjarige moet de voogd of voogdes hier voor tekenen. Als jouw ex in haar eentje de voogdij heeft is zij degene die beslist.

Wat betreft de alimentatie: Als de rechter die heeft uitgesproken, dan is dat bindend en kan er loonbeslag worden gelegd. Als de rechter geen uitspraak heeft gedaan, dan beslis je zelf.

Denk dan wel na, hoe het over 15jaar zal zijn als de kinderen zelf nieuwsgierig zijn naar hun bio-vader. Voor hun is het makkelijker contact zoeken met iemand die (op de achtergrond) toch jaren zijn financiele steentje heeft bijgedragen, dan met iemand waarvan zij niets weten.

Om omgang met de kinderen te krijgen, kan je zelf ook naar de rechtbank gaan om een verzoek voor een omgangsregeling. Mijn ex heeft dit niet gedaan, waardoor mijn kinderen van mening zijn, dat hij dus geen moeite wilde doen voor zijn kinderen.

Dus mijn advies, als je in het leven van de kinderen wil blijven: betaal de alimentatie gewoon door en stuur kaarjes met kerst en een kadootje met de verjaardagen. Je kan bij de rechtbank ook om een herziening vragen van het maandbedrag, omdat je ex een nieuwe partner heeft. Maar denk vooral om de kinderen. Eens komt de tijd dat de moeder niet kan verbieden als de kinderen contact hebben met hun vader.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen.
Groeten Erica

11.52. Ouders die hun kinderen niet zien

Erg jammer vind ik het te lezen dat er ouders zijn die hun kinderen niet meer (mogen) zien. Ik vind dit onbegrijpelijk. Ik vind het onbegrijpelijk dat ruzies over de hoofden van de kinderen worden uitgevochten. Beide hebben gekozen om kinderen te krijgen. Die kinderen hebben daar nooit om gevraagd maar houden wel van beide ouders. Een band die je niet mag breken. Ik ben zelf gescheiden. Als ik geen kinderen met deze man had gemaakt zou ik hem nooit meer zien. Wij hebben een "goede" band omdat we samen kinderen hebben gemaakt. Dus houden we die zo omdat dat beter voor de kinderen is. Ouders zijn niet alleen financieel verantwoordelijk.

Maikel, wanneer je vrouw al samen woont hoef je geen alimentatie meer voor haar te betalen.

Uiteraard zijn er uitzonderingen, wanneer er mishandeling in het spel is. Dan vind ik dat een ouder met een derde zijn kinderen kan zien, of helemaal niet meer.

Ellen

11.53. Reactie op verhaal van lisete

In grote lijnen heb ik hetzelfde meegemaakt, maar in mijn geval komt er een onderzoek v/d raad van kinderbescherming zodat ze kunnen bepalen of mijn ex mijn 3 kinderen mag zien. Ik kan het hier niet allemaal aangeven maar ik zou het prettig vinden, Liset, als je mij je e-mail adres geeft misschien kan je mij hierin ondersteunen m.b.t. vragen die ik heb over mishandeling etc.

Lima

11.54. Sexueel misbruik en opeisen bezoekrecht

Ik wil in het kort mijn verhaal kwijt. In 1998 werd mijn toenmalige man beschuldigd van sexueel misbruik op zijn dochter uit zijn vorig huwelijk. Ik had nooit iets gezien of gemerkt dus steunde hem in de gerechtelijke procedure. In 1999 kregen wij een zoontje. In 2001 ben ik gescheiden van hem. Hij had bezoekrecht. Na een half jaar kwam mijn zoontje van bijna 3 met verhalen af wat zijn papa allemaal met hem deed. Ben naar vertrouwensartscentrum geweest en die zeiden me dat mijn kind sexueel misbruikt was door mijn ex. Heb mijn ex ermee geconfronteerd en stelde voor om van zijn bezoekrecht af te zien. In ruil daarvoor moest hij geen allimentatie betalen. Hij ging direkt akkoord.

Na zelf psychologische begeleiding te hebben gehad en gesprekken met de advokaat heb ik besloten om toch de allimentatie op te eisen. De reden daarvoor is omdat hij me een enorme schuldenberg heeft achtergelaten en omdat ik hem op die manier wil laten boeten voor zijn daden. Een kind van 3 wordt toch niet serieus genomen voor het gerecht aangezien ik alleen zijn verklaring heb en geen harde bewijzen.

Nu vermoed ik dat hij terug zijn bezoekrecht gaat opeisen. Ik heb wel een bewijs dat hij zijn kind niet meer gezien heeft sinds 2001 en dat er een adoptieregeling bezig is zodat mijn huidige partner mijn kind adopteert. Hiermee ging hij akkoord maar werd nog niet afgerond.

Is er iemand met hetzelfde geval of kan er mij iemand hulp bieden op juridisch gebied. DRINGEND.

Woon in België.

Groetjes, Cindy

11.55. Advies

Ik heb net je bericht gelezen en ik wou je het volgende erover zeggen. Mijn zoon nu 17 jaar heeft ook hele slechte herineringen aan zijn bio vader en hij wist dat hij geluk had dat hij een jongen is omdat hij dan zijn achternaam kon voortzetten. Je begrijpt dat dit het punt was o.a waardoor hij graag van die naam af wou, mijn ex zou voor geen goud het toestaan en toch hebben wij de aanvraag ingediend. Het is bijna 2 jaar wachten geweest en een hoop protesten van mijn ex. Maar als je kind 12 jaar is en ook kan uitleggen waarom, maak je zeker een kans. En voor het kind is het van belang, dat moet voorop staan.

Op 30 nov 2003 heeft mijn zoon zijn naamswijziging erdoor gekregen. Ik kan je alleen adviseren als het in het belang is van je kind DOEN.

groetjes Anita

11.56. Omgang

Hallo Hilde,

Hoe is het ermee?

Hoe ver zijn jullie wat betreft omgeng etc.? Ik zit in een soortgelijke situatie en wacht op ondezoek v/d raad. Graag zou ik van jou willen horen wat voor stappen je hebt ondernomen en of er al uitsprakk is gedaan door de rechter.

groetjes Drifa

11.57. Reactie Liset

Hoi liset,

Ik heb een vraagje je hebt het over lichamelijke en geestelijke mishandeling na de echtscheiding: is dat bij jou of bij de kinderen gebeurd? Want ik ben zelf geestelijk en lichamelijk mishandeld door mijn ex-man en meerdere malen met de dood bedreigd. Hij wil een omgangsregeling en daarom start binnenkort de raad van kinderbescherming met het onderzoek. Maar van mijn advocaat krijg ik steeds te horen dat ze kijken naar de kinderen en niet naar mij dat ik mishandeld ben. Hoe kan ik de raad ervan overtuigen dat mijn ex niet spoort en er alleen op uit is om mij te dwarsbomen? Mijn dochters waren bij sommige van de mishandelingen aanwezig en mijn oudste dochter van 5 wil niets meer met hem te maken hebben. Ze wordt boos en verdrietig als ze bij de huisarts etc. met de achternaam van haar vader wordt opgeroepen. Ik weet niet wat ik hiermee aan moet.

Is er iemand die dit mee heeft gemaakt en mij nuttige tips kan geven.

Oh ja en Liset hoe heb je het voor elkaar gekregen dat jou ex geen contact meer heeft met zijn kinderen?

Drifa

11.58. Mishandeling door partner

Beste Drifa,

Kijk eens op www.partnermishandeling.nl. Hier komen veel meer vrouwen die zoals jij mishandeld zijn door hun (ex)partner.

11.59. Naamswijziging

Ook ik zit in een vergelijkbare situatie. Ik heb een dochtertje van 20maanden. Haar vader heeft haar erkend en zij heeft ook zijn achternaam. De enige reden hiervoor was dat ik dacht dat het zo hoorde te zijn.

Ik heb nooit met haar vader samengewoond of gehuwd geweest en ik heb altijd het volledige gezag gehad. Hij is altijd agressief geweest tegenover mij en zelfs waar mijn dochter bij was. Hij is alcohol- en drugsverslaafd. Hij heeft zich nooit moeite gedaan om contact met haar te krijgen.

Nu heb ik een nieuwe vriend waar mijn dochter ook papa tegen zegt. Het is tenslotte ook haar vader!! We hebben een goed en gelukkig gezin. Iets wat ik altijd wilde voor mijn kleine meid.

Maar nu komt het probleem. Wij willen heel graag dat mijn dochter de achternaam krijgt van mijn vriend. Ook omdat we niet willen dat als we straks er een kindje bij hebben dat mijn dochter zich "anders" gaat voelen. Ze gaat binnenkort ook naar schooltje en willen niet dat zij straks vragen gaat krijgen zoals: mama, hoe kan het dat mijn broertje zo heet, en ik heet anders?!

Mijn dochter heeft er helemaal geen belang bij dat ze haar tegenwoordige achternaam blijft behouden. Het brengt alleen maar moeilijkheden.

Wat kan ik aan deze situatie doen? Ik hoop zo spoedig mogelijk een reactie te krijgen.

Al die voorbeelden op internet gaan over naamswijziging na echtscheiding, maar dit is bij ons niet het geval.

Groetjes Monique

11.60. Inkomen nieuwe partner

Na een scheiding ga ik nu samenwonen met mijn nieuwe vriendin. Haar inkomen wordt nu, als ik het goed begrepen heb, samengevoegd met mijn inkomen voor de draagkrachtberekening. Het zou dus kunnen zijn dat ik meer moet gaan betalen maar kan mijn vriendin hiervoor ook aansprakelijk worden gesteld? Kortom dat zij dus zelf moet gaan betalen? Lijkt mij niet, maar waar vind ik die garantie zwart op wit!

Wie kan mijn ongerustheid dus wegnemen door te vertellen en/of een informatie pagina te laten zien waaruit blijkt dat mijn nieuwe vriendin niet zelf hoeft te betalen.

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Frank

11.61. Reactie: Beslag op mijn loon

Hallo Maikel,

Een advies, neem een goede advocaat in de arm. Ten tweede: als ze een nieuwe partner heeft, heeft zij geen recht meer op alimentatie. Mochten zij beweren dat ze niet samenwonen, neem een cameraatje, post bij het huis of vraag iemand om dat te doen en neem foto's waarop data en tijd staan. Doe dat een weekje. Vraag anders bij de buren of ze iedere dag bij elkaar zijn. Kunnen ze opgeroepen worden als getuigen.

Blijf wel alimentatie voor je kinderen betalen. Kan je ex nooit tegen je kinderen zeggen dat je niks voor hun over had en dat je geen interesse voor hun had.

Beslaglegging op loon kan alleen via de rechtbank. Maar als ze dat doet zal ook naar voren komen dat zij zich niet aan de bezoekregeling houdt. Ik weet niet of ze het daarop wil laten aankomen want zelf zit ze natuurlijk hartstikke fout. Ben zelf een EX en begrijp niets van die van jou. Heb nooit alimentatie gevraagd van mijn ex-man, niet voor mezelf en ook niet voor de kinderen. We hebben alles in goed overleg samen geregeld en kunnen nu beter met elkaar opschieten dan toen we getrouwd waren. Dit is mede ontstaan doordat wij onze kinderen niet de dupe wilden laten zijn van de scheiding. Zij kunnen er immers niets aan doen.

Ik wens je veel sterkte Carla

11.62. Reactie op verhaal Yvonne

Het spijt met wel Yvonne, na je eerste verhaal gelezen te hebben had ik alle begrip voor je, maar na je tweede verhaal is dat helemaal weg. Zie je niet dat jij met je kinderen naar je ex-man hetzelfde doet als de ex van je partner naar jullie toe doet? Waarom vecht je het nu zelf weer over de rug van je kinderen uit? Steek de hand maar eens in eigen boezem zou ik zo denken!

Carla

11.63. Achternaam veranderen

Mm ja dat kan... onder de 16 ben je minderjarig en heb je toestemming nodig van je vader. Ze sijn nu mee bezig zodat je op 12-jarige leeftijd al je achternaam mag veranderen, dus jij mag hem gewoon veranderen als je dat wilt.

gr. Francis

11.64. Reactie op J&M 5.46

Hallo,

even een reactie op jullie verhaal. Wat jullie overkomen is, heb ik met mijn huidige man ook meegemaakt. Ik ben in 1993 gescheiden van mijn eerste man waar ik 2 zonen van heb (13 en 18), voor hun heb ik nog nooit alimentatie ontvangen. Nu moet ik wel zeggen dat mijn zoon van 13 al vanaf zijn zesde bij zijn vader woont, maar goed vlak daarna krijg ik een relatie met een man waar ik vrij snel zwanger van raakte, maar ik toendertijd geen eigen inkomen had, moest ik rondkomen van een uitkering. Afijn deze meneer had geen zin in samenwonen met mij en aangezien ik dus een uitkering had mocht ik hem beperkt zien anders valt het onder samenwoning, mijn andere twee kinderen woonden toen nog bij mij (1994). Deze man heeft wel zijn kind erkend, ik heb trouwens een schat van een meisje gekregen. Deze relatie is op de klippen gelopen, omdat de vader van het kind zijn verantwoordelijkheden niet kon nakomen.

Ik heb toen gekozen voor mijn kinderen. Ook deze meneer heeft op de dag van vandaag geen cent betaald voor zijn dochter is nu 8 jaar oud, ook hij ging vlak daarna samenwonen met een vrouw, ik heb via mijn advocaat alimentatie proberen te eisen, maar meneer had zogenaamd schulden. Maar goed, ik kom een paar jaar later een lieve man tegen, die ook kinderen heeft uit een vorig huwelijk, waar hij ook alimentatie voor moest betalen, heeft dat ook keurig netjes gedaan, alleen toen hij met mij trouwde, werd er met mijn situatie geen rekening gehouden in de bereking, dat wil zeggen, zijn inkomen was gedaald en de gezinssituatie was veranderd waardoor hij het toenmalige bedrag niet meer kon betalen, zijn ex-vrouw is toen een procedure gestart om de alimentatie toch door te laten betalen, zelf was ook inmiddels hertrouwd met een amerikaan, met hun situatie werd wel rekening gehouden. Hij kon zogenaamd geen werk vinden enz.

Mij werd min of meer gezegd dat ik maar moest gaan werken, omdat wij ook anders niet meer konden rondkomen. Ik kan mijn dus jullie situatie heel goed voorstellen, ik vind het trouwens schandalig, voor jouw vrouw dat zij niet eens moeder mag wezen voor haar kinderen, die zijn toch ook nog redelijk jong. Ze zouden eens een wet moeten maken waarop het moment komt dat echtparen uit elkaar gaan, een gelijke afspraak maken over de kinderen, zowel voor een omgang tenzij dat mogelijk is en een normale afspraak over geld zonder rechters en advocaten, want die verdienen er dik aan en de echtparen blijven met de brokken zitten, want waar het uiteindelijk om draait is dat twee mensen het niet meer met elkaar konden vinden, en dan vind ik dat je die ander moet kunnen loslaten en verder gaan met je leven, als je ex-partner komt te overlijden dan kan je ook geen beroep meer op hem doen. Als twee mensen weer iemand tegen komen, dan moet het toch niet zo zijn dat je die ander jarenlang het leven zuur probeert te maken.

Ik doe het al jarenlang zonder alimentatie van mijn exen, ben boos geweest en het is niet makkelijk om er financieel alleen voor te moeten staan, (nu gelukkig niet meer, want mijn partner steunt mij en is een goede vader voor mijn kinderen), maar inmiddels wonen de kinderen van mijn man ook bij ons, en daar zorgen wij samen voor. Maar ik wens jullie sterkte voor de toekomst, en onthoud, geld maakt niet gelukkig, maar jullie en je kinderen kunnen het wel met elkaar.

Groeten van Ingrid uit Almere.

11.65. Help, mijn leven word verziekt door mijn ex

Wie o wie kan mij adviseren? Mijn ex-man en ik zijn 2 jaar getrouwd geweest en hebben samen een zoontje. Tijdens het hele huwelijk ben ik zwaar mishandeld dor hem, zelfs tijdens mijn zwangerschap. En na de bevalling voor ons kind ben ik bij hem gebleven, wat al heel fout was. Maar eindelijk heb ik de stap genomen.

Na onze breuk heeft ie niks anders gedaan dan mij lastigvallen en mij bedreigen. Er waren zelfs dagen dat ie de bedreigingen waar probeerde te maken dit onder ogen van ons 2 jarige zoontje. Ik heb overal aangifte van gedaan maar de politie wil niks doen.

Nu, na bijna een jaar, ben ik een geweldige man tegen het lijf gelopen en ben heel gelukkig. Alleen de bedreigingen houden niet op en de politie wil nog steeds niks doen. Pas als het te laat is. Ook wil mijn ex zijn zoontje zien en dit is mijn grootste probleem. Ik weet dat ie totaal geen interesse heeft in hem, maar alleen dit doet om mij te pakken. Is er een manier om dit tegen te gaan? Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij geen omgangsrecht krijgt? Help aub

Celine

11.66. Alimentatie

Ik heb een probleem waar ik erg mee zit. Mijn ex-man betaalt alimentatie voor de kinderen. Dat is toendertijd door 3 verschillende advocaten berekend. Mijn ex vindt dat hij te weinig overhoudt om zelf prettig te leven. Hij onderneemt veel met de (oudste 2) kinderen (theater, bioscoop, Efteling, Eurodisney, vakantie). Eigenlijk veel uitjes die ik niet kan betalen, vooral omdat ik dat met onze 4 kinderen zou doen.

Mijn ex vindt dat ik aan zijn uitjes wel kan meebetalen en ook zijn kadootjes voor verjaardagen en de Sint wil hij niet meer zelf betalen, omdat hij vindt dat hij al genoeg aan alimentatie kwijt is.

Ik begrijp zijn redenering wel, maar ik probeer zo zuinig mogelijk te leven met 4 kinderen, onderneem dus niet veel buiten de deur en houd ook echt niet veel over. Terwijl ik zie dat hij wel spullen koopt, apart van de kinderen nog op vakantie gaat, dus het lijkt me niet armoedig.

Hoe denken anderen hierover en hoe gaan jullie hier mee om?

Francis

11.67. Inlichting onderhoudsgeld kind

Momenteel ontvang ik maandelijks 108 € voor mijn 12 jarige zoon van zijn vader. Gezien hij nu reeds in het eerste middelbaar zit en wij ondervonden dat dit stukken duurder uitvalt dan de lagere school hadden we graag geweten wat de normale bijdrage kan zijn voor een kind in het middelbaar? Hoe bereken ik dit? Gezien de vader ook niet instaat voor vakantieopvang en dergelijke en ook deze kosten voor ons zijn wilden wij ook daar een bijdrage voor. Waar begin ik? Moet ik de uitspraak die dateert van 1994 laten herzien?

Alvast bedankt voor uw reactie. Maureen

11.68. Einddatum alimentatie

Geachte mevrouw/mijnheer,

Ik betaal vanaf juli 1994 partneralimentatie aan mijn ex-vrouw. Kunt U mij zeggen hoe lang ik nog dien te betalen?

Met vriendelijke groet, N. K.

PS: kijk eens bij het Nibud

11.69. Vraagje ivm naamsverandering

Beste,

ik woon in België, ben sinds mijn 18de bezig met naamsverandering. Ik ben geboren binnen de 300 dagen na de echtscheiding van mijn moeder en kreeg zodoende de naam van mijn moeders exman. De exman van mijn moeder heeft mij nooit ontkend, maar ook nooit voor mij gezorgd. Mijn verlangen is om mijn moeders naam te krijgen. Maar dat is hier geweigerd door alle instanties op basis van vaderschapsbetwisting. Weten jullie misschien nog een oplossing wat ik kan doen? Ben intertussen al 23 jaar.Graag een antwoordje.

Dank bij voorbaat. Sarah.

11.70. Geslagen worden door vader - naamswijziging

Hallo,

Ik ben 14 jaar en word af en toe geslagen door mijn vader. Ik zou graag mijn achternaam willen veranderen. Weet hier iemand raad mee?

Mvg, Vincent

Noot redactie: Hier vind je een overzicht van de regels in België.

11.71. Draai het om

Je zal de omgansregeling los moeten zien van je kinder alimentatie -onderhoudsplicht.

Ik lees hier veel dat er mensen zijn die de onderhoudsbijdrage voor kinderen als aavulling van het inkomen voor de ex-partner zien of als kijkgeld. Als ik mijn kind niet mag zien betaal in niet!

Het is idd zuur als je jouw kind niet mag zien. Buiten dat het zuur is, is het tevens zeer onterecht. Een kind heeft namelijk recht op omgang met beide ouders. Als de ouder waar het kind woont deze omgang bellemmert, is het de taak van jou (de ouder waar het kind geen contact mee heeft) om te zorgen voor dit contact.

Benader het eens van deze kant en draai het om. Niet ik mag mijn kind niet zien, maar mijn kind mag mij niet zien!

Ga als eerste naar de raad voor kinderbescherming of buro kinderbelangen. Vraag of ze willen bemiddelen, om dit contact weer te herstellen. Zodat het kind zijn/haar recht krijgt.

Loopt dit op niets uit, stap dan naar de rechtbank. Is er nog een oude situatie van een voogd en toeziend voogd, laat dit dan omzetten naar een naar een 50/50 gezamelijk gezag regeling. Deze laatste regeling zal elke rechter toewijzen, mits er geen strafblad is van een geweldsdelict.

Maar ga voor het recht van je kind, en niet voor je eigen belang!!

Eric

11.72. Co-ouderschap weigeren of verhinderen?

Vraag: Zit volop in echtscheiding en ex vraagt co-ouderschap en betaalt ondertussen geen alimentatie. Kan ik als moeder van twee kinderen (3jr; 5 jr) co-ouderschap weigeren? Voorlopig wonen we nog in elkaars buurt, kan en mag ik verhuizen en op die manier verhinderen dat de rechtbank co-ouderschap aanbeveelt als tussenregeling?

Joke

11.73. Incassobureau

Misschien kan het helpen een incassobureau in te schakelen. Bij Global Justice bieden ook diensten aan particulieren, waardoor een gerechtelijke procedure wellicht omzeild kan worden. Bovendien kun je hier ook bemiddeling aanvragen. Voor alimentatie bieden ze zelfs en soort abonnement. De regeling is zodanig dat de kosten voor de alimentatie-plichtige zijn.

11.74. Waarom beslissen moeders uit rancune?

Beste Joke,

Waarom meen jij het recht te hebben om co-ouderschap te verhinderen? Je wil voorbij gaan aan het verzoek van je ex-man, het belang van je kinderen (?) en de beslissing van de rechtbank. Ik word altijd erg kwaad van de macht van vrouwen die, onder invloed van de emoties en kwaadheid die een scheiding nou eenmaal met zich meebrengt, beslissingen nemen die een ander zoveel mogelijk kwetsen. Denk na, sta erboven en probeer je toekomst zo goed mogelijk in te richten zonder rancune en andere ellende. Ik ken je ex niet, maar je hebt ooit zelf voor hem gekozen, hij vraagt nu zelf om co-ouderschap en je mag mij eens uitleggen wat jouw redenen zijn om dit te weigeren, behalve zelfbelang en woede. Welke middelen heeft je ex om zijn belangen of wensen duidelijk te maken?

Ik ben zelf sinds 2,5 jaar co-ouder en ben af en toe nog boos of geïrriteerd, maar voornamelijk trots op mezelf hoe goed ik met mijn ex alles uiteindelijk kan regelen.

Esther

11.75. Hoezo vervreemding?

Beste Floor,

Als je denkt dat, als je een nieuwe achternaam krijgt, dat ze dan ineens vergeten wie de vader is en waar ze vandaan komen, dan heb je het niet helemaal begrepen. Want wat er in het hoofd van een kind zit, verdwijnt niet met een nieuwe achternaam. Al willen sommige kinderen dat graag, mijn kinderen hebben weinig goede herinneringen van vader. Ook al vertel ik ook het goede, toch geeft die naam voor de kinderen een nare periode weer. En het is niet zo dat, als zij een nieuwe naam hebben, zij nooit meer contact kunnen opnemen met vader.

En wat betreft ex-pesten, niet alle gescheiden moeders zijn altijd maar met de expartner bezig.

groeten Hanneke

11.76. Gezamelijk gezag verplicht?

Hallo allemaal,

Ik heb vragen over gezamelijk gezag. Sinds een aantal weken zijn mijn ex en ik uit elkaar. Samen hebben wij een kindje van 10,5 maanden. Mijn ex heeft zijn kind erkend. Maar we hebben niet het gezamelijk gezag, op dit moment wil ik dat ook niet. Nu is het zover dat hij begint te dreigen met het inschakelen van een advocaat om mij te verplichten om te tekenen voor gezamelijk gezag. Kan dit zomaar? Wie kan mij hier meer over vertellen en wat moet ik wel en wat moet ik niet doen.

Ik weet het niet meer.

Sylvana

11.77. Draagkracht

Het is niet zo dat uw vriendin de verpliching heeft naar uw kinderen. Maar het ligt in het feit dat er bij u 2 inkomens zijn en zij de helft van de woonlasten kan dragen waardoor uw draagkracht dus stijgt.

Margaret

11.78. Bezoekrecht Dominique

Dominique, ik zou er graag meer over weten, dat je het bezoekrecht ongedaan hebt kunnen maken. Ben stiefmoeder van zoontje van 5 jaar. Mijn vriend heeft het exclusieve hoederecht, maar nu wil zijn ex dit.

Groetjes

11.79. Gezamelijk gezag - verantwoordelijk

Een vraag, als de kinderen bij mijn ex zijn, en ik ben het niet eens met dat zij mijn dochters (9 en 11jaar) s'avonds alleen weg laten gaan om te sporten. Wat kan ik daar mee, zij is te makkelijk in die dingen vind ik. Wij zijn toch beide verantwoordelijk, bij wie ze ook mogen zijn. Bedankt voor jullie reaktie.

Willem

11.80. Gezamelijk gezag-verantwoordelijk

Ik ben zelf gescheiden en uit ervaring weet ik, dat je daar dus niets aan kunt doen. Je ex is net zo verantwoordelijk als jij, maar als ze bij je ex zijn, kun je niet alles verbieden. Het is het huis van hen. Helaas....

Ik heb dit soort akkefietjes ook al gehad en je staat machteloos, echt waar. Ik moet dus proberen om mij er niet aan te storen. Mijn ex doet dat soort dingen ook, maar ja, hij voedt zijn kinderen ook op naar zijn goeddunken, net als ik.

groetjes Xandra

11.81. Betalingsplichtige moeder

Ik ben een alimentatieplichtige moeder en weet dit pas sinds drie maanden. Er werd beslag op mijn loon gelegd en ik bleek in een jaar (want zolang was ik blijkbaar al verplicht tot betalen) een schuld opgebouwd te hebben van ruim 20.000 Euro. Nu mag ik maandelijks een dikke 500 Euro betalen aan de sociale dienst voor mijn ex en twee kinderen. Maar mijn oudste zoon zijn echte vader betaalt ook al alimentatie aan de GSD! Ik woon nu ruim 10 jaar niet meer bij mijn ex en kids maar heb nog wel goed contact met allemaal al kan ik nu niet meer bijspringen als er broeken of wat extra's gekocht moeten worden omdat ik nu niet meer ontvang dan 728 Euro en een paar rottige centen.

Heeft iemand ervaring met soortgelijke situatie of briljante tips hoe ik dit aanvecht? Stuur me dan alsjeblieft een E-mailtje!

Diana

11.82. Kijkgeld

Ik heb een vraag. Ik ben nu sinds een jaar gescheiden. Ik heb 2 kinderen van 2 en 4 jaar oud. Mijn oudste loopt bij het maatschappelijk werk, omdat zij de situatie niet goed aan kan. Mijn ex heb ik al 20 keer gezegd dat ik met hem over de situatie wil praten. Maar hij weigert steevast. Hij informeert nooit hoe het met zijn kinderen gaat en/of wat er moet veranderen. Hij ziet zijn kinderen 1 keer in de 3 weken 1 dag. Het lijkt erop dat hij alleen zijn kinderen af en toe wil zien en dat het hem verder koud laat hoe het met ze gaat verder. Als hij maar een leuk dag met ze heeft. Een soort kijkgeld betaalt hij dus als alimentatie. Zo zie ik dat. Kan ik hem de omgang met zijn kinderen weigeren, omdat hij niet aan het welzijn van zijn kinderen denkt, maar alleen aan zich zelf?

Marjon

11.83. Een vraagje

Ik had gewoon een vraagje, ik vind dat ik er een goede reden voor heb en mijn broer ook. Wij dragen de achternaam van mijn vader, maar wij willen dat allebei niet meer en hebben een goede reden daarvoor. Maar ik wou weten hoeveel het kost en of het lang duurt. Alvast bedankt.

Anna

11.84. Bedankt Silvia

Hoi,

Ook ik wil mijn achternaam veranderen sinds mijn ouders gescheiden zijn, toevallig om dezelfde reden als jij. Je hebt niet veel aan mijn berichtje, maar dankzij jouw vraag weet ik nu dat ik niet de enige om die reden ben.

Bedankt daarvoor. Groeten Nathalie

11.85. Omgangregeling tegenhouden

Hoi,

Ik heb een vraagje. Ik heb een tweeling van 6 jaar en ben op dit moment bezig de achternaam van mijn kinderen op mijn naam te krijgen (ze dragen namelijk nog de achternaam van de vader).

Maar nu kreeg ik vandaag een brief binnen van zijn advocaat dat de vader van mijn kinderen een omgangsregeling wil met de kinderen. Wat ik dus absoluut niet wil. Omdat hij een slechte vader en man is en hij is veel met de politie in aanraking geweest gebruikt voor drugs en mishandeling. Hij heeft nooit naar de kinderen omgekeken en nu ik ze op mijn achtenaam wil, wil hij een omgangsregeling.

Maar nu is mijn vraag eigelijk: wie heeft zoiets ook meegemaakt en hoe lang duurt het ongeveer voordat de rechter een beslising neemt, zodat we eindelijk een keer rust hebben.

groetjes

11.86. Hoi Perry

Hoi Perry,

Ik ken je situatie een beetje, en heb dus ook een achternaamswijziging laten doorvoeren. Wel nog in het "gulden"-tijdperk (1998) en dat was destijds iets van van fl 500,- dus bij lange na niet €800,-.

Maar degene die daar alles vanaf weet is de Gemeente, afdeling burgerzaken / bevolking. Zij kunnen jou bij dit soort vragen helpen, en zeggen waar je moet beginnen met zoiets. Want dat wordt uiteindelijk in de naam der Koningin uitgesproken.

Ik wil je niet direct ontmoedigen, maar het duurt ook erg lang, een naamswijziging (althans bij mij). Zeker een paar maanden, want schrik niet, je bio-vader moet daar ook de toestemming voor geven. En als hij dat NIET doet krijgt hij 3 maal 2 of 3 maanden de kans om dat aan te vechten (dan ben je al 9 maanden verder ongeveer). Maar als hij niet reageert op de brieven van justitie, dan wordt dat gezien als toestemmen en dan gaan justitie daarmee accoord. En dan krijg jij wat jij wilt!! Eindelijk de naam van je moeder.

Ik wens je heel erg veel succes toe, en als je me privé wilt mailen over dit thema mag dat ook.

suc6 Maja

11.87. Omgangsregeling

Bij ons is sprake van een samengesteld gezin daar mijn inwonende tienerdochter een zoon heeft van bijna 2 jaar. We hebben ook nog een zoon. Het is supergezellig met z'n vijven en de jongste krijgt natuurlijk volop aandacht.

Vanwege de jonge leeftijd (16 jaar) waarop mijn dochter beviel en de negatieve reactie van haar toenmalige vriend hebben mijn vrouw en ik nadrukkelijk de verzorging, zorgen en verantwoordelijkheid voor zowel onze eigen kinderen als onze kleinzoon. Inmiddels is mijn dochter hard bezig met de studie aan de Pabo en het gaat prima met de opvoeding van haar zoon. Maar we hebben om verschillende redenen al de nodige tropenjaren achter ons en wellicht ook nog voor ons. Voor een belangrijk deel heeft dit te maken met haar kind en de omgang met de vader en de slepende procedures die me veel extra spanningen en werk bezorgen.

Eerst was mijn dochter die toen in 4 Havo zat langdurig ziek en is ze onderzocht en blijven zitten. Het onderzoek heeft uiteindelijk niets opgeleverd; vermoeden bestaat dat de pil die ze toen begon te slikken deze problemen hebben veroorzaakt. Vervolgens bleek ze op jonge leeftijd zwanger te zijn en wilde ondanks haar leeftijd het kind houden. Tevoren hebben we aangegeven dat we voor 100% haar keus zouden respecteren en achter haar zouden staan. We vonden wel dat ze de studie moest afmaken, zodat ze op eigen benen kon staan. Toen ze haar vriend vertelde dat ze zwanger was zat hij in Spanje met zijn ouders en daar hebben ze beslist dat hij het uit moest maken en hij wilde abortus.

Destijds hebben we op zijn keuze gelaten gereageerd en gedacht dat het na enige tijd misschien toch wel goed zou komen. Wij moesten van alles regelen om een kamer in huis vrij te maken en de babyspullen te kopen. Haar vriend en zijn ouders reageerden uit eigen beweging niet en vonden het prima dat wij tijdens de zwangerschap niet om geld en zo hebben gezeurd. Wij wisten al dat ze daar heel gierig zijn en hebben alles betaald.

Na verloop van tijd trokken ze weer met elkaar op en heeft hij het ongeboren kind erkend. Nu hebben we daar spijt van, maar destijds leek het met name voor het kind een goed plan. Kort na de geboorte kwam hij al minder en na 2 maanden bleek mijn kleinzoon last te hebben van koemelkallergie. Zijn vader kwam toen niet meer bij ons, omdat hij kort tevoren bij de zitting voor de voogdij had gezegd dat hij zich bij ons niet op zijn gemak voelde. Een echte vader met liefde en gevoel voor zijn kind zou zijn eigen ego natuurlijk opzij schuiven om zijn kind te kunnen zien en de band op die manier in stand te houden. Halsstarrig weigerde hij op onze verzoeken in te gaan. De mailtjes op financieel gebied bleven onbeantwoord. Begrip voor de ziekte en de daarmee samenhangende problemen had hij niet en van zijn familie kregen we haatmails en brieven. Zelf stuurde hij eenmaal per maand een mailtje.

Op Sinterklaas stuurde zijn advocaat ons een brief waarin hij om een standaard omgang vroeg zoals bij echtscheidingen het geval is bij ouders die een jarenlange band met hun kind hebben. Gelet op het eenzijdig verbreken van de band door de "vader wandelende zaadzak" voelden we daar niets voor. Bij de rechtbank werd een proefomgang opgelegd en tijdens 8 bezoeken bleek hij niet in staat om ook maar de geringste blik van herkenning bij de kleine op te roepen. Het kind verzette zich tegen de omgang en huilde constant. Ook de omgang via het Omgangshuis liep helemaal niet en is in belang van het kind gestopt. Zijn advocaat heeft een medewerker van het Omgangshuis bewust gemanipuleerd om de inhoud en de strekking van het officiele verslag naar hun hand te zetten. Bij de vervolgzitting werd mijn jonge dochter zwaar onder druk gezet om de door vader gewenste begeleide omgang te realiseren, maar door zijn leugenachtige gedrag van de afgelopen jaren was bij haar geen greintje vertrouwen meer. De uitspraak van de rechter was dat omgang van de vader moest worden ontzegd in het belang van het kind. Er stond echter als motivatie wel bij dat dit door toedoen van de moeder kwam.

Ons verzoekschrift om kinderalimentatie is uitgesteld omdat zij eerst de uitspraak wilden afwachten. Vervolgens werd een belachelijk verweerschrift ingediend met een frauduleuze draagkrachtberekening. Samen bedachten ze dat de vader er alleen onderuit zou kunnen komen door plotseling te komen met bij hen opgevangen geruchten dat het niet zijn kind zou zijn. Hij eiste een D.N.A.-test, maar had kennelijk niet verwacht dat wij dat slechts onder bepaalde voorwaarden wilden toestaan o.a. dat bij alledrie vader, moeder en kind uitsluitend bloed afgenomen zou worden en wel bij een van de twee geaccrediteerde instituten in Nederland Leiden en A'dam en dat er recht op contra-expertise zou zijn en hij de kosten volledig zou betalen. Kort geding werd door hem aangespannen en 2 dagen voor de zitting weer ingetrokken.

Tussendoor kwam nog een eerste brief van de vader, waarin hij een maand na de ontzegging van omgang doodleuk de eerste eis herhaalde. Door ons was een keurig verslag in het kader van de informatieplicht opgesteld van 3 kantjes, maar meneer vond het nodig om daar kritiek op te leveren, want uit jalouzie kan hij niet verdragen dat zijn zoon het bij ons prima naar zijn zin heeft en dat opa de vaderrol voor zijn kleinkind op zich heeft genomen. Kort na intrekken van het kort geding is hoger beroep aangetekend en het verzoekschrift is recent ontvangen. Voor het hof zal mijn dochter zich waarschijnlijk alleen met haar advocaat moeten zien te redden en dat vinden wij niet eerlijk, daar de werkelijke zorg en verantwoordelijkheid voor het kind bij ons, de grootouders ligt.

Van rancune en het om die reden willen ontzeggen van omgang van vader met kind is bij ons geen sprake. Bij de geboorte heb ik hem gezegd dat iedere boere... wel vader kan worden, maar dat vader zijn een echte kunst is. Dit heeft hij nooit begrepen, zoals hij ook een door mij opgesteld verslag met kritiek volkomen verkeerd heeft opgepakt en niets met die kritiek heeft gedaan althans in de positieve zin dan.

Het kind bleek gelet op ontbreken van een band en de afstandelijke houding van vader te jong voor deze omgang en om die reden zijn we van mening dat het beter kan worden uitgesteld tot het kind ouder is. Dan gaat mijn kleinzoon naar school en zal hij vanzelf wel zien dat zijn thuissituatie heel anders is dan die van anderen. Hij zal dan naar zijn vader gaan vragen en hem misschien ook wel willen zien. Tevoren kun je een ouder kind in elk geval voorbereiden op eventuele omgang.

Bij alles wat wij doen staat het belang van het kind voorop, maar wat moet je als de vader van het kind zo flexibel is als een betonpaal en vergelijkbare gevoelens heeft. Iedere situatie staat op zich en moet kunnen worden beoordeeld op objectieve wijze, maar de juridische procedures zijn bijzonder lang en vervelend, waarbij advocaten hun ware aard tonen. Bij gewone echtscheidingen is het beter om zo snel mogelijk mediation te doen en samen een goede regeling afspreken. Veel dwaze vaders zoeken echter de schuld nooit bij zichzelf maar vrijwel altijd bij de moeder en of haar familie.

Ik kan je alleen maar succes en met name wijsheid toewensen.

Ton

11.88. Reactie op naamsverandering

Degene om wiens naam wordt gevraagd, moet het kind gedurende diens minderjarigheid een bepaalde aaneengesloten periode hebben verzorgd en opgevoed. Dat moet zijn gebeurd onmiddellijk voorafgaand aan het verzoek. Als het kind jonger is dan twaalf jaar, is deze periode vijf jaar. Als het kind twaalf jaar of ouder is, is deze verzorgingstermijn drie jaar.

Stel nu, dat er meer kinderen in een gezin zijn, dat één of meer van deze kinderen jonger is dan twaalf jaar en het verzoek voor alle kinderen samen wordt gedaan. In dat geval geldt voor alle kinderen de termijn van vijf jaar.

In het geval van een echtscheiding gaat de verzorgingstermijn in op de datum waarop het vonnis tot echtscheiding is ingeschreven in de registers van de burgelijke stand. Bij verbreking van de buitenhuwelijkse samenleving geldt de datum waarop u volgens de gegevens van de gemeentelijke basisadministratie uit elkaar bent gegaan.

Het verzoek om naamswijziging moet worden gedaan door de wettelijke vertegenwooridger(s) van het kind, samen met degene van wie de naam voor het kind verzocht wordt. De wettelijke vertegenwoordiger is degene die het gezag heeft over het minderjarige kind. Wanneer beide ouders het gezag hebben moeten beide ouders het verzoek tot naamswijziging tekenen.

Voorwaarden voor toewijzing van het verzoek: Met ingang van 1 januari 2004 zijn de regels voor toewijzing van een verzoek tot naamswijziging van een minderjarig kind gewijzigd. De regels voor wijziging van de achternaam van kinderen jonger dan twaalf jaar zijn aangescherpt, voor kinderen van twaalf jaar en ouder geeft de instemming van het kind zelf de doorslag. De regels zijn als volgt:

Een verzoek om naamswijziging van een kind jonger dan twaalf jaar wordt toegewezen als beide ouders daarmee instemmen. Weigert één van de ouders dan wordt het verzoek op de volgende gronden wèl toegewezen:

Voor kijnderen van twaalf jaar en ouder wordt een verzoek tot naamswijziging ingewilligd als een kind daar zelf mee instemt. Weigert een van de ouders in te stemmen met het verzoek dan wordt de naamswijziging alleen toegewezen wanneer het kind bij zijn instemming blijft.

Groet, Marieke L.

11.89. De andere kant

Er is ook nog een andere kant van het verhaal. Deze kant wordt bijna niet belicht maar komt toch heel vaak voor. Ik heb een zoon van nu 10 jaar die een omgangsregeling heeft met zijn vader die deze regeling volledig aan zijn laars lapt. De omgangsregeling is vastgesteld door de rechter van vrijdag 18.00 uur tot zaterdag 18.00 uur eens in de twee weken. Dit omdat mijn ex bij de Jehova's getuigen is gegaan en de bijeenkomsten op zondag zijn. De rechter heeft bepaald dat dit geen goede uitwerking heeft op onze zoon en heeft dat hij dus zaterdag weer thuis komt. Mijn ex zegt dat hij zich niet aan de Nederlandse wet hoeft te houden want hij heeft zijn eigen Jehova wetten en moet en zal onze zoon indoctrineren in dit geloof.

Hij heeft medegedeeld dat hij niet eens in de twee weken kan komen maar eens in de maand en zelfs deze regeling komt hij niet na. Hij komt gewoon niet opdagen, belt niet af, daar moet ik iedere keer naar informeren. Ik ben hier mee gestopt omdat ik vind dat hijzelf deze omgang met onze zoon belangrijk genoeg moet vinden om deze te behouden. Hij heeft nog nooit spontaan onze zoon gebeld, betaalt geen alimentatie, vraagt niet naar schoolprestaties, komt niet bij afzwemmen of schoolvoorstellingen, kortom totaal geen interesse. Op dit moment is het zelfs zo dat hij heeft aangegeven in een telefoongesprek, toen ik met hem wilde praten en hij geen tegenspraak dulde, dat ik "hem" mocht houden en wij het wel weer zouden uitvechten in de rechtbank. Tot op heden heb ik niets van zijn advocaat gehoord.

Het is wrang voor onze zoon en wrang voor mij om te weten dat er ouders zijn die hun kinderen niet mogen zien. Let wel, hier gaat een proces aan vooraf en er is door de rechter in de meeste gevallen een weloverwogen beslissing genomen. Heel veel van deze "gevallen" zijn terecht en in het belang van het kind. In onze situatie is het wrang om met de andere kant geconfronteerd te worden. Ik had ook het liefst voor onze zoon twee belangstellende, oprecht liefhebbende ouders gezien en onze zoon nog wel het meest. Niet dat ik alles perfect doe, net als iedere ouder heb ik ook momenten waarop ik denk dat ik het niet goed doe en dat is gezond. Ik ben juist niet tegen een omgangsregeling, ik heb die juist aangemoedigd. De andere kant geeft niet thuis en dit is zeer triest.

Milo

11.90. Reactie voor Sabine op procederende ex

Als jij kunt aantonen dat het je ex enkel gaat om jou op kosten te jagen, zou je je advocaat kunnen vragen een aanklacht jegens hem in te dienen bij de rechter wegens misbruik van procesrecht.

groet, Marieke L.

11.91. Reactie op "wie kan mij helpen" van Roel

Dag Roel,

Een aanklacht indienen wegens wanprestatie kun je dus wel vergeten. De kinderrechter is degene die de ots heeft opgeheven. Voor alle duidelijkheid: ik ben bepaald geen liefhebber van de kinderbescherming en vind dat er veel te vaak onnodig geblunderd wordt maar....hoe hard het ook klinkt: jouw kind heeft ook een eigen verantwoordelijkheid. Jouw kind heeft een verkeerde keuze gemaakt en willens en wetens een geintje geflikt. Ik begrijp donders goed dat dit allemaal vreselijk pijn doet bij jou en je behoefte hebt om van je af te schoppen. Dat kost echter heel veel negatieve energie en met een klacht indienen bij een instantie schiet je niets op. Zij zijn namelijk niet verantwoordelijk voor de daad van jouw kind en konden deze een jaar daarvoor ook niet zien aankomen (en daarmee wordt wanprestatie meteen van de baan geveegd)! Ook met een ots kun je niet voorkomen dat kinderen/ouders de fout in gaan.

Is er misschien een mogelijkheid om samen met je kind alsnog in therapie te gaan zodat het contact alsnog kan komen en hem/haar verder steunen? Ik weet niet hoe oud jouw kind is en wat de kwestie precies inhoudt, maar als hij/zij een strafblad heeft zal hij/zij niet alleen in jullie woonplaats problemen ondervinden met werk zoeken. En als hij of zij volgens het jeugdrecht is veroordeeld hangt het van de straf af of hij/zij een strafblad krijgt. Niet alle delicten leveren namelijk een strafblad op in het jeugdrecht, de hoogte van de straf is hiervoor bepalend. Wel is het zo dat de gegevens sowieso in het justitiële documentatieregister komen te staan en bij een bewijs omtrent goed gedrag het probleem alsnog kan opduiken. Al het bv om een zedendelict gaat waarvoor hij geen strafblad heeft gekregen (bv voor het in bezit hebben van kinderporno met een taakstraf van 30 uur) en hij wil op een peuterspeelplaats gaan werken, kan hij die verklaring dus wel vergeten, ook al heeft hij geen strafblad. Alles bij elkaar hangt het dus van een aantal zaken af.

Steek je energie op een positieve manier in je kind en probeer hem/haar te helpen een nieuwe start te maken.

Ik wens je heel veel sterkte. Marieke L.

11.92. Reactie op vraag Celine,

Celine, Fijn dat je zelf je leven weer in de hand hebt en zelf controle hebt genomen over wat er gebeurt. Dat is echt heeeeel belangrijk voor je eigenwaarde. Vervelend genoeg word je in dit soort situaties keer op keer gestrafd voor een verkeerde keuze uit je verleden.

Helaas uit eigen ervaring weet ik dat de politie niks kan doen. Merendeels komt dat omdat het een civiele situatie is. Blijf aangiftes doen en ga op zoek naar een strafrecht advocaat om te kijken of je iets kan doen met de bedreigingen. De rechtbank kijkt voornamelijk naar het nu en niet naar wat er vroeger allemaal gebeurt is.

Hou zelf een soort dagboek bij wat er allemaal gezegd, gemaild ect wordt door je ex. Bewaar alles, en print alles uit.

Vraag aan de politie wat je wel kan doen om jezelf (en je gezin) te beschermen. Tips mag de politie geven. Ingrijpen mogen ze pas doen als er een overtreding is gebeurd (met andere woorden fysiek).

Ook al is je ex zo geschift als een ik weet niet wat. Toch heeft hij in het nederlandse recht, recht op omgang met zijn kind. En heeft het kind recht op omgang met beide ouders.

Lieve Celine ik ben de eerste die zegt dat het recht niet recht is maar krom!! Maar de zaken zijn nu eenmaal zo. Wanneer jij altijd het zelfde verhaal blijft vertellen (agressie, bedreigingen, dat hij jou wil straffen voor het verlaten van hem, dat hij uit is op geld (boetes voor weigeren omgang) ect, ect) heb je een zware periode voor de boeg. Met een goede advocaat moet je op tijd alles tackelen. Probeer bewijzen te verzamelen van zijn agressieve gedrag (bijv. aangiftes, veroordelingen, getuigen ) Wees niet bang om je kind in te zetten voor onderzoeken bij instanties, maar wees zooo allert op de doelstelling van elke organgisatie.

Bijvoorbeeld, het belang van de RvdK is niet het kind. Zij werken als volgt. Wie betaalt bepaald. Met andere woorden. Wanneer de RvdK ingeschakeld wordt (meestal op advies van een rechtbank), dan stelt de rechtbank een onderzoeksvraag. Alleen daar mag de RvdK antwoord opgeven. Al zijn ze getuigen van de ergste zaken ten tijde van het onderzoek. Ze mogen alleen antwoord geven op de vraag. Ook werken ze met uren budgetten. Met alle gevolgen van dien als het langer duurt.

Goed, wees alert. Wanneer je je ex goed kent, probeer te bedenken wat hij zal doen en wees hem dan voor. Alles samen met een advocaat. Regel waar jij en je kindje recht op hebt! Dat is helaas in Nederland niet zo veel (sorry mijn frustratie).

Onthoud een ding in het nederlandse recht is het zo dat wat er ook is gebeurt, vader en kind recht hebben op omgang! Jij moet aantonen waarom dat recht niet terecht zou zijn. Men wil duidelijke niet subjectieve bewijzen.

Ontzettend veel succes en heel veel sterkte en liefde van mij

superwoman

11.93. Reactie op partneralimentatie N.K.

beste N.K.

bij mijn weten is de partner-alimentatie tot het moment dat uw partner òf zelf in haar inkomen voorziet, òf een nieuwe partner heeft met een inkomen.

succes, SW

11.94. Reactie op co ouderschap Esther

Beste Esther,

Goed van jou en je ex om zaken zo op te lossen. Duidelijk is dat jullie beiden veel redelijkheid in jullie hebben. Dat kan ook alleen om co-ouderschap te laten slagen.

Maar wie ben jij om zo te reageren! Joke heeft een aantal vragen. Voor ze een besluit wil nemen heeft ze het volste recht om alle opties van alle kanten te bekijken.

Kennelijk heeft ze haar redenen om te twijfelen aan co-ouderschap met haar ex. Ga nou niet uit van je eigen referentiekader in die situatie. Probeer niet te spiegelen en te oordelen wanneer je niet de situatie goed kent.

Succes met je beslissing joke.

SW

11.95. Reactie op naamswijziging Sylvana

Beste Sylvana,

Nooit kan jouw ex jou verplichten/dwingen tot het delen van de ouderlijke macht.

Dit moet samen aangevraagd worden. Wanneer dat niet is gedaan zal hij een verzoek bij de rechter moeten indienen om of zelf het volledige gezag te krijgen of gezamelijk. In dat geval moet hij zwaarwegende redenen kunnen aanvoeren waarom jij niet in staat zou kunnen zijn om het gezag goed uit te voeren.

Bij twijfel schakel een advocaat in! Gespecialiseerd in dit soort zaken.

Veel succes en laat je niets wijsmaken Sylvana. Zoek zelf je antwoorden. Je bent nu op jezelf aangewezen.

SW

11.96. Reactie op omgangsregeling Ton

Beste Ton,

Complimenten hoe jullie je dochter en nu ook jullie "kleine" zoon steunen en veel liefde geven.

Strijd is zo wie zo energievretend. Maar wanneer er onredelijkheid en vooral oneerlijkheid bij komt kijken is het killing. Het is frustrerend dat door een verkeerde keus/beslissing in het verleden je nog steeds gestrafd wordt. (dan heb ik het over de keus van een vriendje niet over de beslissing kindje houden of niet!)

Uit je verhaal begrijp ik min of meer dat jullie je dochter zoveel mogelijk haar studie laten doen zodat ze als een evenwichtige, financieel onafhankelijke jongedame straks op zich zelf kan gaan wonen met haar zoon. Dit gaat haar zeker lukken.

Wanneer jullie zo serieus bezig zijn met opvoeden moet je je geen zorgen meer maken over de toekomst. Hoe lang zaken ook duren, hoeveel je ook moet incasseren jullie redden dat wel! Het zal niet altijd makkelijk zijn. Vaak zal een zenuwinzinking op de loer liggen. Maar hou vol. Tijd zal in jullie voordeel zijn en gaan werken.

Misschien overbodige tips, anders het volgende:

Probeer zo te handelen dat jullie het gras voor de voeten van bio vader wegmaaien.

Ga door zoals jullie nu doen. Jullie dochter heeft informatieplicht naar de bio vader toe. Plan een aantal momenten in het jaar, bijv. de feestdagen zoals kerst-pasen-zomervakantie-herfst, leg ze vast en laat dit de advocaat van bio vader weten.

Ga niet in een keer op je einddoel af, maar sla tussendoor paaltjes.

Communiceer alleen op schrift (dus email), dan heb je altijd zwart op wit bewijs van zijn reacties.

Hou een soort dagboek bij wat hij en jullie wanneer doen.

Jullie dochter heeft ook recht op partner alimentatie en kinderalimentatie.

Bio vader en kind hebben recht op omgang.

Blijf in alle communicatie correct zonder te "wijzen" naar de bio vader. Hou het bij feiten en persoonlijke belevingen/observaties van uw kleinkind (ik merk dat... last van heeft, ik voel me door jou ... ect.).

Kennelijk heeft leeftijd geen rol in dit geheel gespeeld en worden de kinderen als volwassenen behandeld in het rechtsysteem. Jammer.

Ton ik wens jullie allemaal veel succes en wijsheid. Blijf veel liefde met elkaar delen. Dat kan hij jullie nooit afpakken.

SW

11.97. Vader spoorloos en kind heeft paspoort nodig

Een kennis zit met een probleem. Op 4 mei 2005 moeten moeder en kind (1jaar) met vakantie gaan, intussen zijn alle ticket betaald. Gisteren ging zij naar de gemeente om haar kind in haar paspoort te laten inschrijven, daar kwam ze erachter dat haar ex man moet ook tekenen voor toestemming. Ex man is al jaren niet te vinden, vermoedelijk zit hij in het buitenland.

Mijn vraag is aan iemand die me hier kan helpen met informatie, hoe ik dit probleem voor haar kan oplossen voor 4 mei.

Wendalla

11.98. Re: Vader spoorloos, kind heeft paspoort nodig

Hallo, bel de marechaussee op Schiphol even, die kunnen het je vertellen.

groet, Marieke

11.99. Partneralimentatie

Hallo, partneralimentatie kan in beginsel hooguit voor 12 jaar worden toegewezen. Als het huwelijk 5 jaar of minder heeft geduurd voor ten hoogste 5 jaren. Een eigen inkomen hoeft geen reden te zijn de partnerali stop te zetten. Hangt af van de hoogte van het inkomen en van de levensstijl die de ex partner gewend was te hebben tijdens het huwelijk.

Gr. Marieke L.

11.100. Reactie op superwomens advies aan Celine

Hallo,

Stalking (het hinderlijk volgen), en dat is waar Cline het over heeft, is wel degelijk een strafbaar feit en valt niet onder het civiele recht, hoewel het als onrechtmatige daad kan worden omschreven op een dagvaarding. Het is een overtreding uit Boek 3 van het WvS en als je onder artikel 426bis SR kijkt dan zie je dat het dus wel degelijk foute boel is als je je aan zoiets schuldig maakt (het is een overtreding en geen misdrijf). Voor zaken uit het civiele recht moet je in het Burgerlijk Wetboek zijn en daar vindt je dit niet in terug.

Probleem is dat je met bewijzen moet komen, daar heb je volkomen gelijk in, dus verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal. briefjes, afluisterapparaat op je eigen telefoon die gesprekken opneemt, foto's (zijn wel geldig tijdens een rechtszitting, gelden als eigen waarneming door de rechter gedaan) etc. De politie mag niet weigeren als jij aangifte komt doen na een voorval. Blijf elke keer als er een bedreiging is geweest volhouden dat je eist dat er een procesverbaal wordt opgemaakt. Gewoon zeggen "ik kom aangifte doen".

Mocht je keiharde bewijzen hebben en men weigert alsnog tot vervolging over te gaan dan kun je de Officier van Jusitie aanschrijven (een art.12 procedure). Sukses Celine, en hou vol.

Marieke L.

11.101. Wie kan mijn vraag beantwoorden

Ik ben al een aantal jaren gescheiden en heb daardoor een paar jaar een bijstandsuitkering ontvangen. Ik heb daarna 2 jaar gewerkt en ontvang nu een WW-uitkering en aanvullend een bijstandsuitkering. Mijn ex-vrouw werkt en heeft een vast inkomen. Na onze scheiding zijn wij een co-ouderschap aangegaan en dat betekent dat mijn dochters doordeweeks bij mij zijn, en in de weekenden bij mijn ex-vrouw zijn.

Wij wonen in het Noorden van het land en nu wil ik gaan samenwonen met mijn vriendin, die in de buurt van Leiden woont. Ik denk dat onze co-ouderschap hier dan zou stoppen en ik alimentatie zou moeten betalen. In mijn eentje is het allemaal haast niet meer op te brengen vanwege mijn hoge lasten. De kans voor mij op een baan is in het westen van het land is groter, waardoor ik ook (financieel) meer kan betekenen.

Mijn vraag is dan, of mijn nieuwe vriendin met haar vaste inkomen ook mede aansprakelijk is voor de eventuele hoogte van de alimentatie, of wanneer mijn inkomen te laag zou zijn het inkomen van mijn vriendin ook mee telt voor de alimentatie van mijn dochters?

Jan

11.102. aan Jan, reactie op "wie kan mijn vraag beantwoorden".

Dag Jan,

Als je samen gaat wonen gaat de rechter er van uit dat de gezamenlijke kosten gedeeld worden. Dus: ieder betaalt de helft van de woonlasten, eten en drinken, telefoon, verzekeringen etc. Dat betekent dus dat jouw vriendin als ze nu bv 1000 euro per maand kwijt is aan vaste woonlasten dan ineens de helft kwijt is. Omgekeerd betekent dat ook dat jij maar voor de andere helft hoeft te betalen en dus "geld overhoudt" (jaja, rijke man!)

Een rechter kijkt dus naar wat jij overhoudt en wat dan de mogelijkheden zijn. Als jij dan de kinderen ook een stuk minder bij je hebt hou je daarvan dus ook meer geld over en dat geld zou mogelijk aan je ex kunnen worden toegewezen.

Sukses en heel veel geluk in je nieuwe relatie. Marieke L.

11.103. Verbazing over je beslissing

Hoi Jan, ik kan me aansluiten bij het vorige antwoord dat al gegeven is maar ik wilde eigenlijk mijn verbazing uitspreken over het feit dat je gaat samenwonen in Leiden terwijl je couderschap hebt! Kun jij je kinderen ineens zo lang missen? Heb je goed bedacht wat voor gevolgen het voor de kinderen zal hebben en voor de verhouding met je ex als jij deze beslissing neemt?

Willeke

11.104. Betaalt mijn vriendin echt mee?

Ik zit in een vergelijkbare situatie, al is het veel vroeger in de tijd. Ben in het proces van scheiding, en de vraag is, of het inkomen van mijn vriendin meegeteld gaat worden in de vaststelling van mijn alimentatieverplichting voor mijn (nog) vrouw en drie kids. Heb je op je vraag al antwoorden gehad, en kan je mij wat vertellen hoe dat op dit moment in NL zit (wij wonen op dit moment in het buitenland)? Is het echt zo, dat de inkomens van mij en mijn vriendin, met wie ik sinds kort een kind heb, samengeteld worden, en dus mijn vriendin in feite voor mijn kids en mijn vrouw mee betaalt?

Andreas

11.105. Handige site

Misschien kun je eens een kijkje nemen op www.alimentatie.nl. Het inkomen van jou vriendin bepaalt niet de hoogte van jouw alimentatie. Als jullie gaan samenwonen worden jouw woonlasten gehalveerd en dat betekent dat er meer ruimte is voor alimentatie.

willeke

11.106. Co-ouderschap niet zien zitten

Tip over co-ouderschap en zelf een vraag.

Co-ouderschap kan je alleen samen overeenkomen. Het kan dus niet 'afgedwongen' worden via een procedure. De rechtbank kan wel een omgangsregeling bevelen. Die sluit doorgaans aan bij de situatie ten tijde van het huwelijk. Maar meestal houdt een ouder wel recht op een weekend eens in de twee weken, ook al deed deze ouder nauwelijks of niets in de opvoeding. Maar meer tijd kan de rechter natuurlijk ook toewijzen.

Ik ben zelf van mening dat mensen die heel erg nodig co-ouderschap willen afdwingen en niet willen overleggen meteen de mist in gaan. Co-ouderschap is namelijk gebaseerd op overleg en werkt alleen indien beide ex-partners goed met elkaar overweg kunnen. Mijn ex en ik kunnen dus niet meer goed overweg, hoewel ik dat wel hoopte en verwachtte.

Zelf heb ik ook een vraag: zijn er mensen die tips hebben in het geval dat een ex partner (die nooit deel heeft genomen in de opvoeding en geen aandacht aan zijn kind heeft willen geven maar wel aan alcohol), nu ineens gaat roepen dat hij er wel wil zijn (al twee jaar beloofd) en co-ouderschap wil, maar boos wordt omdat ik dat niet wil, in zijn eentje vertelt dat papa en mama gaan scheiden en dat mama boos op papa zou zijn, mij verwijt nooit er geweest te zijn en dat ik mijn kind zou slaan of zelfs mishandelen en weet ik allemaal niet waarmee hij nogmeer mee aan kan komen...??

Ik ben bang dat hij alleen maar zo moeilijk mogelijk wil doen om de echtscheiding te voorkomen, het probeert te rekken en als er toch gescheiden wordt, de negatieve gevolgen voor onze dochter alleen maar aanmoedigd om gelijk te krijgen dat we niet moeten scheiden. Heb ik gelijk en wat kan ik doen? Ik wil gewoon geen ruzie en er zijn voor ons kind, ik kan alleen niet meer bij hem zijn en durf haar niet lang bij hem alleen te laten omdat hij zoveel drinkt en geen aandacht aan haar geeft.

Louise

11.107. Inkomen nieuwe partner

Hallo Frank

Wij wonen ook sinds kort samen en omdat wij bewust geen samenlevingscontract hebben genomen (omdat d's ex telkens de alimentatie omhoog wil schoeven) hoeft a niet mee te betalen aan de alimentatie. Dus zonder samenlevingscontract hoeft je vriendin niet mee te betalen. Wij hopen dat je wat aan deze informatie hebt.

Groetjes D en A

11.108. Misschien kun je beter gaan sparen

... want wat jullie beweren D en A, is niet waar. Het gaat niet om de registratie maar om de vermindering van woonlasten.

Willeke

11.109. Gezamelijk gezag

Hoi Sylvana,

ik begrijp je wanhoop. Maar naar verschillende procedures is het mij niet gelukt om alleen het gezag te krijgen. Je moet kunnen aantonen waarom je expartner geen gezag kan hebben. Mijn ex mishandelde mij en de kinderen. De mishandelingen aan de kinderen worden weggeblazen!! Want je moet van iedere mishandeling aangifte hebben gedaan en daarnaast kom je in de mallemolen van de kinderbeschermin terecht. Ex belooft beterschap en daar is de zaak mee afgedaan en zijn we 1 jaar verder. Tip: niet aan beginnen tenzij je alles op papier hebt staan.

Sterkte!! groetjes Netty

11.110. Inlichting onderhoudsgeld kind

Wel, als stiefmoeder van 3 kinderen, waarvan de jongste van 14 jaar 10 dagen per maand en de helft van de vakanties bij ons is, kan ik je enkel vertellen dat wij 150 euro per maand als alimentatie betalen voor hem, plus de helft van een kamp per jaar. Dit tot hij 18 is en dan krijgt hij zolang hij studeert 275 euro per maand. De ex-vrouw krijgt ook het kindergeld, dus... als ik jou was zou ik het zeker laten herbekijken.

Succes, Bientje

11.111. Naamsverandering

Mijn kinderen willen graag hun achternaam veranderen, d.w.z. hun vaders achternaam veranderen in hun moederes achternaam. Nu weet ik dat dat geld kost, 250 euro per kind. Is er ook een mogelijkheid dat het geen geld kost? Zit momenteel in een uitkering. Heeft u hier een antwoord over?

vriendelijk groet jkater

11.112. Bericht aan jkater

hoi jkater,

je zou je eens kunnen informeren bij de gemeente afdeling burgerzaken, daar moet je ook beginnen met deze aanmelding wellicht dat hun een tip hebben. En anders ga eens praten met je bijstandsconsulent, wellicht is er ergens wel een "potje" voor?

Groetjes Maja

11.113. Co-ouderschap

Hallo beste ouders

Ben een man van 38jaar, heb reeds geruime tijd terug een gezin kunnen stichten met een lieve vrouw en met haar 8jarige dochterje wat zeer goed uit komt met mijn zoontje van de zelfde leeftijd.

Heb 15jaar al een zaak die ok is, zodoende gaat bijna alles naar wens bij ons, maar...

Naar aanleiding van mijn co-ouderschap wat ik reeds 5jaar heb bekomen zijn mijn problemen nog steeds niet opgelost met mijn ex, verre van zelfs. Mijn zoon wil niet meer terug gaan naar mijn ex, omwillen dat zij mij steeds slecht maakt en hem van alle fabels wijst maakt die niet waar zijn om mij maar in discrediet te brengen. Elke 3maand word ik toch wel op het politiekantoor gevraagd voor één klachtneerleging van mevrouw zeker.

o.a.diefstal van mijn eigen grasmachine die trouwens met de verdeling aan mij toegewezen is, waarvan zij toch op de hoogte was!
o.a. lastig vallen bij overgaven van documenten waarbij geen woord is gewisseld?
o.a. te laat brengen van mijn zoon na een goedkeurend telefoontje van haar, op de dag dat mijn moeder werd begraven enz...
Mag het nog iets meer zijn? Ok dan. Verleden jaar heeft men ex mijn zoon (spaanse vankantie) betrokken bij een sexpartij met haar toemalige vriendje. Onze zoon heeft alles gezien wat er te zien valt onder de normen van sex! Hij heeft verslag uitgebracht bij thuiskomst, Gevolg? pv opgesteld bij de politie en maar hopen dat ze zulke mensen gewoonweg het co-ouderschap ontzeggen.

Hierbij wil ik ook een vraag stellen, wat moet ik doen het totaal co-ouderschap te bekomen omwillen deze feiten en omwillen van het steeds van kwaat tot erger gaan Op welke leeftijd mag mijn zoon kiezen waar hij graag zou verblijven?

met vriendelijke groet, Frank

11.114. Reactie op mogen kiezen met co-ouderschap.

Ik herken Uw verhaal wel een beetje en ik ben net bij een advocaat geweest. Er moeten officiele bewijzen zijn, op papier en anders kunt U niets doen. Of uw zoon wel of niet wil veranderen, dat maakt nog niet uit. Hij is nog niet 12 en zolang hij niet 12 is, mag hij officieel niet kiezen.

U kunt kijken of er een psycholoog is, die wil kijken in hoeverre het Uw zoon schaadt. Verder zou ik U aanraden naar een advocaat te gaan en vragen of U via de advocaat iets kunt doen.

Ik zit in een soort gelijkwaardige zaak en ik kan alleen maar toekijken en niets doen. Mijn jongste die is 5jaar....

Ik hoop dta U wat heeft aan mijn reactie.

met vriendelijke groeten,
Xandra

11.115. Draagkracht vergroot!

Nee. Het werkt zo: Doordat jouw vriendin een eigen inkomen heeft, wordt ze geacht de helft van de woonlasten te dragen. Daardoor wordt jouw draagkracht vergroot! Ze heeft niet de verplichting voor jou kids te zorgen, maar doordat ze er een andere draai aangeven (dus i.v.m woonlasten) kan jij meer afstaan aan alimentatie!

Margaret

11.116. Hoe nu nog alimentatie regelen?

Wie kan mij advies geven: Ik ben gescheiden sinds 1997. Heb drie kinderen uit dit huwelijk (nu 14, 11, 10). Omdat wij beiden destijds in de bijstand terecht kwamen (want zijn bedrijf was failliet en hadden beiden geen baan) was er geen sprake van alimentatie. Hij kreeg een vriendin in het buitenland, ging samenwonen en begon daar opnieuw voor zichzelf maar omdat een startend bedrijf in het begin niet winstgevend is, kon hij niet meer bijdragen aan het levensonderhoud van zijn kids dan af en toe een kleine bijdrage. Hij is nu een aantal jaren bezig en het bedrijf loopt m.i. redelijk al heb ik geen idee van de omzet e.d.

Ik werk inmiddels parttime (10 uur per week) én woon samen met mijn vriend met wie ik twee kinderen heb gekregen. Mijn partner heeft een fulltime baan. Ik heb nu de afspraak met mijn ex dat hij € 250 in totaal voor zijn drie kinderen bijdraagt maar we vragen ons af of dit wel redelijk is. We hebben nooit iets officieel bij de rechter vast laten leggen.

Een onderzoek door een advocaat kost geld en eerlijk gezegd hoewel dat een goede investering zou zijn als het iets op zou leveren voor ons, hebben we daar het geld niet voor en daarnaast wil ik graag het contact met mijn ex goed houden en hem niet voor een rechter dagen of zo.

Wat kunnen we doen? Wie weet raad?

Sandra.

11.117. Hulp bij scheiding

Hallo allemaal

Wij ouders van 2 kinderen staan voor een scheiding. Vraag hoe pak je dit aan? Wie heeft ervaring met begeleiding van bv de scheidingmakelaar . Graag horen wij reacties van ouders met ervaring wat je wel of juist niet moet doen. Het is al moeilijk genoeg dus een beetje hulp is welkom .

Gr ouders uit Groningen


11.118. Kosten van achternaamsverandering

Hallo, zou u mij kunnen helpen met mijn vraag, Ik heb 2 dochters van mijn ex we zijn al 10 jaar uit elkaar. De kinderen hebben de achternaam van mijn ex-man, Ik (en mijn dochters) zou(den) graag mijn eigen achternaam willen. Hoe gaat dat in zijn werk en wat zijn de kosten die eraan verbonden zijn? Zou u mij daarmee kunnen helpen??

Alvast bedankt. Vriendelijke groet Bianca

11.119. Voor Celine

Hoi Hoi Celine,

Ik heb hetzelfde bijna als jou meegemaakt, ben 19 jaar heb ook een zoontje van nu 2 en half en zijn vader heeft mij 4 jaar lang mishandeld, maar ben ook gebleven bij hem door de zwangerschap. Maar het slaan bleef. Ik ben ook bij hem weggevlucht naar me ma maar heb ook aangifte gedaan. Mij hebben ze wel geholpen (gelukkig). Mag ik vragen waar je woont? Want in elke stad moet de politie je toch helpen! Maar ik ben er nu eigenlijk pas van af maar met een zinloze uitspraak, dus ja eigenlijk heeft hij zijn straf niet gekregen. Het is nu wel rustig, gelukkig maar. Ja ik hoop dat het je toch lukt met je nieuwe vriend.

1 Tip: BLIJF STERK MEID JE KOMT ER ECHT WEL DOORHEEN.

Liefs Priscilla

11.120. Hetzelfde probleem

Hallo, ik zit met hetzelfde probleen maar bij mij is het zo, dat mijn dochter van 4 zelf niet meer wil, het is elke keer weer een gevecht om ze mee te laten gaan, ik heb ook alleen de ouderlijke macht, ze is wel erkend door mijn ex. Ik weet ook niet wat ik moet doen, mocht jij iets weten help mij dan ook, zogauw ik erachter ben zal ik zelfde doen met jou, alle info zal ik doorsturen naar jou, in de hoop dat dit een keer over gaat.

groetjes en weet je staat er niet aalleen voor, Jessie

11.121. Naamsverandering

Ik zie hier heel veel over naamsverandering maar kom er niet echt uit. Mijn zoon van 16 liet me pasgeleden weten dat hij de achternaam van zijn vader niet meer wil maar deze wil laten veranderen in de mijne. Hij heeft redenen maar de vraag verastte mij toch.

Hoe kan hij dat het beste aanpakken?

groetjes, Mandy

Noot van de redactie:Kijk eens op Ouders Online.

11.122. Naamsverandering

Ben voor 2de keer gehuwd, 2 kinderen uit 1ste huwelijk van mijn man, 2kinderen uit mijn 1ste huwelijk (ik was weduwe), en 2 kinderen samen. Gehuwd met contrakt van algemene gemeenschap van goederen. Blijkt nu dat mijn 2 kinderen uit 1ste huwelijk niet wettelijk van ons erven. Kan mijn man mijn 2 kinderen uit 1ste huwelijk adopteren. Die kinderen zijn wel 30 en 36 jaar oud.

De Groote Lia

11.123. Op vakantie met opa en oma

Mijn dochter mag met mijn ouders mee op vakantie naar de Domenicaanse, maar mijn vraag is, aangezien ik gescheiden ben, wat ik moet regelen bij de gemeente, een apart paspoort? Een handtekening van mijn exman voor toestemming?

Wie kan mij er mee helpen. Ze willen in mei 2 wk naar de Domenicaanse Republiek. Van mij mag ze, maar nu nog haar vader en het geregel.

Ik hoop gauw wat te horen

Groetjes Caby

11.124. Radeloos!!!

Mijn ex is drie jaar geledn bij mij en onze dochter weggegaan. Hij heeft haar toen tijdens het weekend gezien. Helaas ging dit al snel mis. De buren van hem hoorden haar hele nachten huilen, hij vergat haar eten te geven, waste haar niet, hij had geen slaapplaats voor haar, behalve in zijn eigen bed en tot overmaat van ramp lagen de drugs rond te slingeren in het huis. Na dit laatste gezien te hebben, heb ik hem een brief gestuurd (via de advocaat) dat hij haar onder die omstandigheden niet meer mocht zien.

Hij heeft nooit op die brief gereageerd, dit duurde wel twee jaar lang. In die tussentijd is hij regelmatig met de politie in aanraking geweest, ook wegens drugsgebruik etc. Nu wil hij onz dochter weer zien. Er loopt op dit moment een onderzoek bij de Raad. Op dit moment heeft hij enorme schulden, geen vaste woon- of verblijfplaats en vermoed ik nog steeds drugsgebruik. De raad is van mening dat hij toch capabel is om omgang met haar te hebben.

Omdat ik vertrouwen had in de Raad ben ik accoord gegaan met een proefbezoek onder toezicht van de Raad. Nu komt het ergste. Onze dochter wist niet van zijn bestaan. Sinds haar tweede heb ik een nieuwe vriend die zij papa is gaan noemen. Nu heb ik haar op een rustig tempo verteld over haar echte vader en dus laten wennen aan het idee dat ze hem zou gaan zien.

Het proefbezoek ging erg goed, maar daarna ging alles mis. Ze kan niet slapen, huilt veel, is erg onzeker, doet het slecht op school en komt erg verward over. De school is van mening dat zij op dit moment niet klaar is om omgang met haar vader te hebben en vindt dat het mijn taak is om voor haar op te komen en te zorgen dat de omgang pas plaats zal vinden als ze wat ouder is.

Nu heb ik dit bij de Raad gemeld, en wordt er gedaan alsof ik de omgang tegenhoud. Zij willen er gewoon mee doorgaan.

Natuurlijk wil ik het beste voor onze dochter, ik zie ook dat ze er nu niet tegen kan, maar wat moet ik nu doen??? Ik wil dat onze dochter hier niet onder lijdt en gewoon een zorgeloos leven kan leiden. Maar de Raad denkt daar duidelijk anders over. Zij vinden dat we maar even moeten doorzetten. Maar het gaat nu al 5 weken slecht met haar... Ik ben echt radeloos...

Sabine

11.125. Reactie op Radeloos

Wat een verschrikkelijk verhaal. Misschien moet je via de advocaat de Raad per brief op voorhand verantwoordelijk stellen voor alle schade die je kind opdoet wanneer de Raad zijn zin doordrijft. En het lijkt me ook raadzaam om de school te vragen (in het belang van je kind) hun mening op schrift te stellen. En tenslotte zou je ook de huisarts misschien kunnen vragen advies uit te brengen.

Heel veel succes! Theo

11.126. Radeloos

Hoi Sabine,

Ik zou de school inschakelen en die contact laten opnemen met de "wijze mevrouwen en meneren". De school kan resultaten overleggen die er niet om liegen.

Veel succes. Ron

11.127. Co-ouderschap

Beste Joke,

Ik heb deze "dreigende vraag" ook gehad, net na mijn scheiding en heb dit toen direct aan mijn advocaat voorgelegd en gezegd dat ik dat absoluut niet wil! En ik heb begrepen dat co-ouderschap helemaal geen wettelijk iets is? Het is een naam welke ouders van tegenwoordig verzonnen hebben voor "meer omgang" dan om de 2 weken een weekeind. Je ex kan je hier niet toe dwingen, ook niet via de rechter! Als jij er niet aan mee wil werken, gaat het hele verhaal niet door! Want het mag... maar moet niet! En jou kinderen zijn minderjarig dus ze worden ten alle tijden aan jou toegewezen, dus laat maar lullen joh!

Ik zou wel een eindje uit zijn buurt verhuizen, dan komt hij ook sneller van die gedachten af en jij van zijn gezeur??

Succes Carrolyn

11.128. Co-ouderschap kun je niet afdwingen

Mijn ex wilde co-ouderschap afdwingen. We hebben afspraken op papier gezet en ondertekend. Vervolgens heeft hij de meest vuile rotstreken uitgehaald, mij beschuldigd van het hebben van een ander, privémail gelezen en uitgeprint, de twee kinderen geslagen, geïntimideerd en na twee maanden weer een andere mevrouw in huis gehaald.

Hij blijft de term co-ouderschap gebruiken terwijl dat nergens op slaat. Mijn zoon heeft twee maanden geleden het contact met hem verbroken. Dochter gaat nog wel maar dat duurt ook niet lang meer. Beide kinderen hebben hun school verzocht geen contact meer op te nemen met die man.

En ondertussen blijft die meneer maar verkondigen dat hij co-ouder is. Ik laat hem maar kletsen. Spreek of zie hem al drie jaar niet meer, heb een baan en een eigen huis en het gaat hartstikke goed. Ik heb die man meteen na de scheiding losgelaten. In mijn geval was dat het beste.

Ilse

11.129. Wie kan mij adviseren?

Hallo,

Ik ben moeder van twee lieve zoontjes van 7 en 3 jaar. Ik ben 2 jaar geleden gescheiden, omdat mijn man een andere vrouw had ontmoet. We hebben een omgangsregeling vastgelegd en de kinderalimentatie vastgesteld. Nou, in het het begin kwam mijn ex de kinderen netjes halen, maar geleidelijk werd dat al minder. Steeds weer een andere smoes etc. Op een dag kwam hij helemaal niet meer!! Hij heeft nu al anderhalf jaar geen enkel contact met de kinderen opgenomen!!

Ik heb sinds een jaar een hele lieve vriend ook vader van 2 meiden, en we wonen sinds een paar maanden samen. Dit gaat heel erg goed, en hij is voor mijn kinderen een hele lieve stiefvader. De kinderen zijn gek op hem, en beschouwen hem al echt als hun vaderfiguur. Mijn ex woont op een camping ergens. We hebben gezamelijk gezag. Maar jullie begrijpen misschien wel, dat ik dat om wil zetten naar het gezag alleen of nog liever dat samen met mijn vriend.

Mijn kinderen missen, hun biopapa niet, ik probeer er vaak over te beginnen, heb het boekje bang, boos, blij etc. maar de oudste wil er niet over praten en lijkt niet verdrietig te zijn. De laatste tijd denk ik weleens wat er met de kids zal gebeuren als ik kom te overlijden.

Mijn vriend houdt al heel veel van de jongens en wil voor de kinderen blijven zorgen als ik er niet meer zou zijn. Maar hoe moet ik dit regelen? Waar moet ik beginnen?

Wie kan mijn vragen beantwoorden. Graag wil ik mijn vriend als vader voor de kinderen hebben, officieel. Ik maak me hier erge zorgen over en zou dit graag goed geregeld willen hebben. Ook de kinderalimentatie betaalt mijn ex niet, en daar is nu loonbeslag voor gelegd. Als iemand mij kan helpen heel erg graag.

Groetjes, Ariloda.

11.130. Help, mijn leven wordt verzziekt door mijn ex

Beste Celine,

Ik zit in een identieke situatie als jij, maar dan ook volledig dezelfde situatie. Bij jouw ex draait alles om macht en controle over jou. Indien je dit zou kunnen zeggen aan een psycholoog, aangesteld door een rechter, dan zou dit misschien kunnen betekenen dat hij het kind maar minimaal zal kunnen bezoeken.

Verder zou je een advokaat moeten vinden die een onderzoeksrechter aanspreekt en hem alle copy's van de PV's wil doorgeven. Daarbij heb je het recht om een onderzoek te laten doorgaan om een eventuele veroordeling te bekomen.

Veel geluk Patsy

11.131. Kinderalimentatie: hoe vast is de vaststelling??

Dag, mijn naam is Carel, ik ben al zo'n 6 jaar gescheiden, waarbij de drie kinderen bij mijn ex zijn blijven wonen. Zowel met omgangsregeling als met alimentatie is destijds alles goed geregeld, bedragen conform regels berekend door gezamenlijke advocaat en vastgelegd in convenant, jaarlijkse indexatie enz. enz.

Nu deelde mijn ex me onlangs mee, dat als ons oudste kind vanaf haar 21e geen alimentatie meer ontvangt, ik dat alimentatiebedrag voortaan aan de twee andere, nog minderjarige kinderen moet geven (naast de al aan hun verstrekte bestaande alimentatie), omdat ik daarvoor dus genoeg financiële ruimte krijg. Later bij nummer twee hetzelfde. Is dat het gebruik? Ik lees daar nooit iets over.

Voordat ik een advocaat ga raadplegen voor een nieuwe berekening of zo: weten jullie iets over dit soort situaties? Mijn financiële situatie is de afgelopen jaren, na de scheiding, niet veranderd, die van mijn ex is iets verbeterd. Moet er na elke '21e-verjaardag' weer een nieuwe berekening gemaakt worden van de financiële ruimte van mij? Volgens de -geïndexeerde- normen van een paar jaar geleden of volgens die van dit moment? Moet de nieuwe situatie van mijn ex dan ook worden meegeteld (o.m. opnieuw gehuwd)?

Let wel: het gaat me absoluut niet om het ontwijken van betaling maar over het zoeken naar duidelijkheid hoe dit nu zit en geregeld moet worden.

Ik lees graag jullie reacties,
Vriendelijke groet, Carel

11.132. Kinderalimentatie: hoe vast is de vaststelling

Hallo Carel,

Het verhaal van jouw ex is gebaseerd op pure hebzucht en beduvelarij. Als jij hier nu maar intuint zit zij op rozen. Het is dus puur uit de duim gezogen. Je hoeft haar geen cent extra te gaan betalen, de alimentatie van het kind wat nu afvalt hou je lekker in eigen zak, totdat zij een rechtszaak heeft opgestart en de rechter bepaalt dat jij meer moet gaan betalen. Niet doen dus, want als je eers een aantal maanden met haar mee gaat in deze eis kun je hem niet makkelijk teruggedraaid krijgen. Ze heeft echt geen enkel recht hierop!

Sukses, Marieke L.

11.133. Geldwijzer alimentatie

Hallo,

Ik las je berichtje en mijn mond viel open van verbazing. Wij hebben thuis een boekje over alimentatie e.d. en hebben dit dus eens open geslagen. Hieronder vind je wat info. Ik hoop dat je er iets aan hebt

De alimentatie plicht blijft bestaan tot hun 21ste jaar of financieel zelfstandig zijn (dus bijv. dat ze een baan hebben) . Dit komt uit het boekje Nibud Geldwijzer Alimentatie.

Vanaf 18jaar ontvangen de jongeren de alimentatie zelf! Vanaf die leeftijd kunnen ze dus ook vrijwillig afstand doen van die alimentatie. Dit moeten ze wel overeenkomen met de alimentatieplichtige ouder. Dit staat dus ook in dit boekje.

Veel succes ermee.

groeten Xandra

11.134. Reactie inkomen nieuwe partner

Beste D en A,

Ik denk dat jullie ernaast zitten. Ik ben nl zelf in juli gaan samenwonen, wij hebben ook geen samenlevingscontract maar krijgen toch een advokaat op ons dak om 1100 euro te gaan betalen in plaats van 600 voor haar en hun zoon. Ik werk maar part-time, maar mag straks te werk voor haar uitgaans leven. En met terugwerkende kracht vanaf augustus.'

groet Nelleke

11.135. 7.125 reactie op Lia

Volgens mij kan adoptie niet als de kinderen meerderjarig zijn. Hoewel er sinds kort wel een openingetje is. Een meerderjarige vrouw heeft succesvol een adoptieprocedure voor elkaar gekregen, zij is, hoewel meerderjarig, door haar pleegouders geadopteerd. De rechter gaf hiervoor toestemming. Maar het was een hele specifieke zaak, en een familierechtadvocaat kan je beter vertellen of jullie zaak hiervoor in aanmerking komt. Als het alleen om erfrechtelijke aspecten gaat, lijkt de kans me niet zo groot.

Ini

11.136. Reactie op Nelleke

Nelleke, dat je een advocaat op je dak krijgt, zegt nog niet perse iets over of je ook moet betalen. Advocaten gebruiken in brieven graag spierballentaal (dat hoort bij hun vak). Een advocaat die voor jou opkomt, kan je beter vertellen of je ook echt moet betalen voor de ex van je partner. Mij lijkt het sterk. (een jurist van het Bureau voor Rechtshulp, Sociaal Raadslieden, of rechtsbijstandverzekering is veelal de goedkoopste oplossing) Niet zomaar klakkeloos aannemen dat je wel zal moeten betalen hoor.

Ini

11.137. Drank maakt alles kapot

Ik wil even reageren op het artikel van drank. Ook ik heb met een persoon te maken gehad die een alcoholprobleem had/heeft. Ben 11 jaar getrouwd geweest met een man die geen maat kon houden in de drank. Ik werd vernederd en geslagen als hij gedronken had, en toch bleef ik bij hem, waarom?

Omdat we een kind samen hadden. Dus dacht ik dat het wel weer zo goed komen. Maar na 11 jaar huwelijk zag ik eindelijk in dat ik geen andere keus had, dan hem te verlaten.

Ik heb toen voor mezelf de keus moeten maken en ben weggegaan met mijn kind naar mijn ouders toe. Nu, zoveel jaar later, laat hij me niet met rust. Maar inmiddels ben ik sterker geworden en kan ik alles weer aan met mijn kind. Mijn zoon heeft daarom ook geen contact meer met zijn vader, en het is beter zo vind ik.

Dat wilde ik even kwijt.

groetjes Petra

11.138. Wanprestatie? Reactie op "wie kan mij helpen"

Dag Roel en Peter (die reageerde).

m.i. is een aanklacht voor wanprestatie (art.6:74 BW) niet mogelijk. In dat geval zou Roel namelijk de schuldeiser moeten zijn van de voogdijinstelling en dat is hij niet. Bovendien is datgene wat een voogdijinstelling moet doen een z.g. "inspanningsverplichting". Dit betekent dat men zich moet inspannen om iets te bereiken, maar het niet als eindeis wordt gesteld dat datgene ook daadwerkelijk wordt bereikt.

Voor wanprestatie dien je aan te tonen dat de schuldenaar niet nagekomen is en daardoor tekort geschoten. Dit kun je echt wel vergeten. Blijft het een treurig verhaal, maar de voogdijinstelling is niet verantwoordelijk voor het wangedrag van jullie zoon.

Sterkte ermee. Marieke L.

11.139. Herberekening van alimentatie

Ik zit met een vraag. Ik krijg 200 euro alimentatie voor mijn drie kinderen en mijn ex is ondertussen getrouwd met een andere vrouw die twee kinderen heeft. Ik wil mijn alimentatie laten herberekenen maar vraag me af of ik recht heb op meer alimentatie?

Silvia.

11.140. Vader wil dochter niet erkennen omdat hij dan alimentatie moet betalen

Ik heb een dochter van 6 jaar, de vader heeft haar nooit erkend, omdat hij meende dat hij dan alimentatie moet betalen. Ik heb haar wel altijd naar hem toe laten gaan, omdat ik vind dat een kind recht heeft op een vader, en hij ook nog eens erg leuk met haar omgaat. Zelf zou ze het vreselijk vinden als ze haar vader nooit zou zien.

Al 6 jaar lang vraag ik aan hem om zijn kind te erkennen. Dit wilde hij steeds niet of stelde het uit, het was op deze manier toch ook goed genoeg? Ik heb het er en paar jaar bij gelaten, ik zag dat mijn dochtertje gelukkig was als ze naar hem toe ging.

Afgelopen jaar 2005 heb ik hem zover gekregen om te erkennen, maar dan wilde hij wel dat zij zijn achternaam zou krijgen, bij hem inwonen, hij kinderbijslag en ik bezoeksregelingen. U begrijpt natuurlijk wel dat ik daar niet mee ingestemd heb, was meer met stomheid verslagen.

Daarna kwam hij met: wel erkennen, maar dan wel gezamelijk gezag. Om eindelijk zijn kind te laten erkennen stemde ik mee, en we zouden 2 janauri 2006 samen naar het gemeentehuis gaan voor de erkennig.

In de tussentijd is hij een meid tegengekomen, waar hij nu (illegaal) mee samenwoont, zij heeft namelijk een uitkering, en hij heeft zijn eigen koophuis nog.

Op 2 janauri vroeg ik hem, gaan we nu nog erkennen? Nee, was het antwoord, meneer wilde nog wat meer informatie en dingen regelen, weer uitsel dus. Plotseling liggen er 3 documenten in mijn brienvenbus, die ik zou moeten ondertekenen van hem voor die ging erkennen.

 1. ik moet hem zwart op wit geven dat hij nooit onkosten en alimentatie schuldig is.
 2. het gezamelijk gezag aanvragen
 3. zijn dochter 7 weekenden achter elkaar bij hem, en ik maar 1.
Ik kreeg opeens een brief van de sociale dienst (steekproef) waarop ik de naam en adres etc van de vader in moest vullen. Ik heb hem gebeld, en gezegd: ik kan gewoon jou naam etc invullen aangezien je toch wil/gaat erkennen. Hij werd helemaal boos, en kermde dat hij dan alimentatie moest gaan betalen, en dat ik de sociale dient had verwittigd in deze zaak. Toch heb ik zijn naam ingevuld, wil geen fraude plegen, en zag dit ook als een lichtpuntje, dit was een manier waarop ik hem waarschijnlijk eindelijk zijn kind kon laten erkennen.

Opeens kreeg ik een brief van meneer dat hij geen contact meer met me wilde, want hij voelde zich bedreigd, alleen met Melanie, en alles moest maar via mijn maatschappelijk werker gaan.

Samen met de maatschappelijk werker, heb ik een brief opgesteld waarin stond dat ik toestemming gaf om zijn kind te laten erkennen. De maatschapplijk werker heeft dit aan hem overhandigd, en ze hadden afgesproken dat hij die maandag naar het gemeentehuis zou gaan met mijn toestemmingsbrief. Die maandag belde hij maatschappelijk werker op, met de mededeling dat hij van al het erkennen niets snapte, en nog meer info wilde. Toevallig zat ik bij mijn maatschapplijk werker om die tijd, de telefoon stond op luidspreker. Toen zei hij tegen de maatschap; als ik nu ga erkennen, moet ik zeker gelijk alimentatie betalen?

Uiteindelijk heeft hij nog steeds niet erkend, en ook niets meer van zich laten horen aan mijn maatschappelijk werker.

Toen was ik alles zat, 6 jaar lang aan het lijntje gehouden, heb een advocate ingeschakeld, en heb de documenten meegenomen, die ik eerst van hem moet ondertekenen. Ze moest er om lachen, namelijk; ik zou hem nooit zwart op wit kunnen geven dat hij nooit alimentatie moet betalen, ik ben de belasting niet. Ze vroeg of ze de documenten mocht verscheuren, en dat heeft ze gedaan.

Nu heeft de vader intussen een brief gekregen van de advocate waarin oa staat:

Een ijzersterke zin op het laatst: Ik vernam van mevrouw dat u uw dochter niet wil erkennen, omdat u meent dat u dan onderhoudsplichtig wordt, dit is uiteraard zo, maar ook als biologische vader ben u dat.

Nu wil hij niet meer met me praten, geen contact meer, wel met zijn dochter. De slaapkamer van mijn dochtertje is weggehaald bij het adres van zijn vriendin tot aan de laatste paar sokjes van haar toe. Dit omdat hij nu bang is dat ze erachter komen, omdat zijn vriendin een uitkering heeft.

En nog eist hij bezoeksregelingen etc, terwijl hij nog steeds niet heeft erkend. Ik laat mijn dochter naar hem toe gaan, hij mag in zijn handjes klappen dat ik dat steeds gedaan heb (in het belang van mijn dochter), terijl hij tot nu toe weinig tot geen recht op haar heeft, aangezien hij en niet erkend heeft en niets betaalt en ook geen gezag heeft.

Nu wacht ik op het moment waarop hij contact opneemt met mijn advocate, er staat geen minimale reactieperiode bij, omdat volgens haar de meeste mensen toch niet reageren, en heeft iets aangevraagd bij de raad, dat duurt 3 tot 4 weken, heeft hij in deze tijd geen contact opgenomen, dan volgt er een gerechtelijke brief.

Wie heeft ervaring met iets soortgelijks als wat ik nu doormaak? Zou graag wat meer informatie willen, aangezien ik een leek ben op deze gebieden.

alvast bedankt Natasja

11.141. Reactie op Natasja: vader wil geen alimentatie betalen

Hallo.

Art. 1:5 lid 2 BW stelt dat indien een kind door erkenning in familierechtelijke betrekking met de vader komt te staan het de geslachtsnaam van de moeder behoudt, tenzij de moeder en de erkenner ter gelegenheid van de erkking GEZAMENLIJK verklaren adt het kind de geslachtsnaam van de vader zal hebben.

Je kunt via de rechtbank een verzoek doen tot vaststelling van het vaderschap (art.1: 207 lid 1, 3 BW). Dit moet wel binnen 5 jaar na de geboorte van het kind gebeuren.

Art 1: 208 BW stelt dat "bij de uitspraak waarbij het vaderschap wordt vastgesteld, kan de rechter op een daartoe strekkend verzoek t.b.v. het kind een bijdrage toekennen in de kosten van verzorging en opvoeding zoals bedoeld in art. 404 of in de kosten van levensonderhoud en studie als bedoeld in art.395 a." Het komt er op neer dat pa doordat bewezen zal worden dat hij de biologische vader is op jouw verzoek tot alimentatiebetaling kan worden verplicht.

Art. 1: 253c stelt dat de vader die nooit het gezag heeft uitgeoefend dit via de kantonrechter kan verzoeken. Maar.. lid 2 van dit artikel stelt dat wanneer de moeder het gezag over het kind uitoefent, dit verzoek slechts wordt ingewilligd, indien de kantonrechter dit in het belang van het kind wenselijk oordeelt.

oftewel: als jij het niet wilt hou je je poot stijf en dan bepaalt de kantonrechter of hij wel of niet een deel van gezag krijgt. Ook als hij geen gezag heeft of krijgt moet hij alimentatie betalen als de rechter hem daartoe heeft veroordeeld. Je hebt dus geen recht op alimentatie zolang er geen rechterlijke uitspraak ligt.

Resumerend:

 1. Als hij niet wil erkennen stap dan naar de rechter en verzoek daar om een vaderschapstest.
 2. Als het vaderschap bewezen is doe dan meteen een eis om alimentatie.
 3. Als jij niet wilt dat jullie het gezamenlijk gezag krijgen weiger dit dan, dan moet hij het via de rechter zien te krijgen.
 4. regel meteen een bezoekregeling. b.v. om de week een weekend of net wat je wilt.
 5. Ook als hij geen gezag mag uitoefenen moet hij de alimentatie betalen.
Groet en sukses. Marieke L.

11.142. Reactie op Silvia: herberekening

Hallo Silvia,

een rechter kijkt naar de inkomsten van beide mensen (jouw inkomsten en die van je ex) en berekent dan de werkelijke onkosten van jouw ex. Daar zijn richtlijnen voor. Als die vrouw een baan heeft wordt er vanuit gegaan dat de helft van de huishoudelijke kosten (huur, vaste lasten, eten drinken enz.) voor haar zijn waardoor je ex meer ruimte krijgt om te betalen. Hij is niet verantwoordelijk voor haar kinderen. Zijn eigen kinderen gaan voor, hij wist dat hij die had toen hij een nieuwe relatie aanging, dus die nieuwe relatie is geen argument. Dan moet die vrouw maar meer gaan werken is dan de stelling.

Wel wordt gekeken hoe vaak jouw kinderen bij hun vader zijn. Als jullie b.v een co-ouderschap hebben en de kinderen zijn voor de helft bij hun vader, wordt het wel een ander verhaal dan waanneer de kinderen 2 maal per maand een weekendje bij hun vader zijn.

Gr.Marieke L.

11.143. Vertrouw de Raad niet!

Hoi Sabine,

Ik heb je verhaal gelezen en hoe verbazingwekkend de reactie van de Raad ook is, ik kijk nergens meer van op. Ik heb in mijn echtscheiding ook met ze te maken gehad wegens een vermoeden van sexueel grensoverschrijdend gedrag van mijn ex jegens mijn oudste dochter. Kort samengevat gingen ze volledig voorbij aan mijn argumenten, probeerden ze mij als labiel te bestempelen en hebben ze het kind in kwestie nooit gezien, laat staan onderzocht. Ook zorgen van andere hulpverleners (artsen) werden genegeerd.

Het gaat mij nu niet om mijn verhaal, maar wel om je mee te geven dat je ze op voorhand moet wantrouwen. De Raad voor de Kinderbescherming lijkt zich meer te richten op vaderbescherming en gaat daarin over de grenzen van het normale. Volgens mijn toenmalige advocaat laten ze zich daarin ook sterk leiden door trends. En aangezien vaders lang in het verdomhoekje hebben gezeten in scheidingen, voelen ze zich nu kennelijk geroepen het voor iedere vader op te nemen. Ook als dat overduidelijk niet kan.

Als ik je verhaal goed lees is je dochter nu vijf jaar. Ze heeft een vaderfiguur in haar leven en het ging goed met haar tot dat bezoek aan haar vader. Als je kind daar zo enorm van overstuur is, kan ze daar niet heen. Als de Raad niet bereid is daarnaar te luisteren, zijn ze dus niet bezig je kind te beschermen.

Ze zullen misschien argumenten aanvoeren dat het op lange termijn schadelijk is voor het kind als het geen contact heeft met de natuurlijke vader, maar dat menen ze niet werkelijk. Ze hebben maar een missie en dat is dat in principe alle kinderen van gescheiden ouders zoveel mogelijk omgang moeten hebben met beide ouders. Dat is de huidige trend in de rechtspraak.

Mijn advies: let tien keer zo goed op in contacten met de Raad en leg hun adviezen zo veel mogelijk naast je neer. Laat alles toetsen door je advocaat en neem die bij voorkeur mee als je bijvoorbeeld een gesprek met de Raad moet voeren.

Bescherm je kind! Iemand anders doet het niet.

Veel sterkte L.

11.144. Wat kunnen we doen?

De moeder van mijn stiefzoontje van 8, heeft voor de 2e keer de benen genomen en laat niets van zich horen. Toen M. 2 was heeft ze hem ook al alleen achtergelaten en kwam plotseling na een jaar terug. Mijn vriend en zijn ex hebben nu gezamenlijk gezag, maar we zijn het nu echt zat. Het ventje lijdt hier enorm onder en we willen een terugkeer van moeder met alle gevolgen van dien voorkomen. Kunnen wij hierin volgens jullie het volledige gezag krijgen met eventueel een bezoeksregeling voor moeder mocht zij ooit terugkomen, of staan we niet zo sterk?

Verder is het ook zo dat ze nooit echt naar haar kind heeft omgekeken en hem redelijk verwaarloosde. Nu is het inmiddels ook zo dat ze bij een nieuwe man een kind heeft gekregen, dat is nu 2, en dat ook achter heeft gelaten.

Moeilijk verhaal maar ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is.

Groetjes Nicole

11.145. Reactie voor Nicole

Hallo Nicole,

Als er op dit moment gezamenlijk gezag is en de situatie inderdaad is zoals je zegt, kunnen jullie overwegen naar de rechter te gaan en een verzoek in te dienen de moeder uit het gezag te ontzetten (art.1:251 lid 2 BW) en de vader allen het gezag toe te wijzen. In dat geval doe je er verstandig aan meteen bezoekregeleing te vragen. Ongetwijfeld zal een rechter dit verzoek niet zomaar honoreren, maar zal er grondig onderzoek en hoor en wederhoor plaatsvinden

  Een verzoek doen om je man en jou het gezamenlijk gezag toe te wijzen (art.1:253t lid 2) is later ook mogeljk, je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Die voorwaarden zijn:
  1. dat de ouder en de ander op de dag van het verzoek gedurende ten minste een aaneengesloten periode van één jaar onmiddellijk voorafgaande aan het verzoek gezamenlijk de zorg voor het kind hebben gehad; en
  2. de ouder die het verzoek doet op de dag van het verzoek gedurende te minste een aaneengesloten periode van drie jaren alleen met het gezag belast is geweest (art. 1: 253t lid 2 BW).
  Bij het bovenstaande verhaal ga ik er van uit dat jullie in Nederland wonen want het Belgische recht is anders.

  Gr. Marieke L.

  11.146. Verwaarlozing kinderen

  Mijn vriend heeft 3 kinderen uit zijn vorige relatie. De kinderen zijn elk weekend bij ons. Zijn ex zorgt niet voor de kinderen, ze wonen dan ook bij haar ouders. Wel vangt ze elke maand de alimentatie voor hen en krijgt ze ook het kindergeld. Kan dit eigenlijk zomaar?

  Groetjes Lies

  11.147. Reactie op verwaarlozing kinderen

  Hallo, wat ik niet uit je bericht kan opmaken is of jullie in Nederland of in België wonen. Mochten jullie in Nederland wonen, dan kun je toch bureau Jeugdzorg gaan inschakelen?

  Gr.Marieke L.

  11.148. Thanks!

  Hoi Marieke, bedankt voor je antwoord. We hebben van de advocaat te horen gekregen dat we moeten wachten met het starten van de procedure. volgens hem is het verstandig om pas met de procedure te beginnen, wanneer zijn moeder contact met ons opneemt via een advocaat. Inmiddels is zij 9 weken weg, we weten nog steeds niet waar ze is. Het paspoort van mijn stiefzoontje verloopt binnenkort en ook wij kregen te horen dat beide ouders moeten tekenen... hebben we dat weer grrr.

  Nu moeten we dus via de rechtbank een handtekening krijgen, die geldt als handtekening van bio-moeder. Ik snap de regel aan de ene kant wel, maar het maakt ook dingen zoveel moeilijker!

  11.149. Afnemen van kinderen

  Ik heb het ouderlijke gezag over mijn kinderen, maar mijn ex heeft ze in de vakantieperiode nu, en heeft al gezegd dat hij ze niet terug brengt. De kinderen willen zogenaamd niet... 9 en 11 jaar oud. Mama werkt en het normale leven is natuurlijk hectisch en wij kunnen dan niet veel leuke uitjes doen. Papa is werkloos en doet volop leuke dingen met ze. Hij beweert dat het uit de eigen monden komt van de jongens dat ze niet terug willen.

  In hoeverre heb ik kans dat ik ze wel terug krijg en wat moet ik nu doen? Wil me niet op kosten jagen omdat ik domweg dat geld niet heb, maar dat wordt me wel opgedrongen op deze manier. Wil gewoon weten hoever kinderen inspraak hier in hebben en wat verder?

  José

  11.150. Hulp door een mediair van de rechtbank

  Hallo Hilde,

  Er is een oplossing door de rechtbank een mediair in te laten schakelen. Die kijkt wat het belang is van het kind (en waarom het kind echt niet wil). Zij komt bij je thuis en praat met je kind en vraagt door waarom het niet naar de vader wil (emotionele en geestelijke problemen). Dat brengt ze naar de rechtbank en die neemt meestal over wat de mediair zegt. Ook krijg je een gesprek met de vader door de mediair.

  Als ze zien dat er van jouw kant geen probleem is en het kind niet wil, dan is ook de eis van de mediair dat er geen bezoekregeling meer is. Met mijn dochter gaat het nu prima, ze hoeft nooit meer haar vader te zien ivm nare ervaringen.

  groetjes Edmee

  11.151. Reactie op Diana, betalen aan GSD

  Beste Diana,

  In het verleden ben ik een korte periode bijstandsmaatschappelijk werkster geweest, en vanuit de kennis die ik heb opgedaan, heb ik een aantal vragen: Is je ex als gevolg van jullie scheiding in een bijstandsuitkering geraakt? Zo niet: Dan kun je niet verplicht worden om mee te betalen aan de uitkering van je ex. Zo wel, heb je dan de afgelopen 10!! jaar geen papieren ontvangen van de uitkerende instantie? Dan zijn zij in gebreke, en daar hoef jij niet met terugwerkende kracht voor op te draaien. Zij zijn namelijk verplicht om aan jou papieren te zenden waarin je moet aangeven hoeveel inkomen je hebt en wat je lasten / kosten zijn.

  Er zijn heel veel zaken die je kan opvoeren als lasten, en mijn advies zou dan ook zijn om daar iemand, bijvoorbeeld van sociale raadslieden of een advocaat (rechtsbijstand) bij te halen. Hiermee kun je dan het bedrag dat je per maand zou moeten betalen verlagen. Verder kun je altijd bezwaar indienen tegen een opgelegde betalingsverplichting. (Moet binnen een periode van 6 weken of bij gewijzigde omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het niet meer kunnen voldoen aan de financiele verplichting).

  Een bezwaar zou gericht kunnen zijn op de hoogte van het bedrag, of omdat je van mening bent dat de termijn van scheiding al zo lang geleden is, waarin je al die tijd niet de verplichting hebt gehad om bij te dragen aan de uitkering van je ex.

  Het verhaal over de vader van je oudste zoon, die ook betaalt aan de GSD begrijp ik niet goed. Natuurlijk kun je in overleg met je ex deze zaken aangaan. Deze heeft er zelfs belang bij, want van jouw betaling aan zijn/haar uitkering wordt hij/zij echt niet beter, hij/zij gaat er financieel niet op vooruit. Je zou met hem/haar kunnen afspreken dat als je niet meer zou hoeven bijdragen of veel minder, je dan weer zou kunnen bijdragen in de vorm van bijvoorbeeld eens wat kleding of een paar schoenen. Je moet er echter wel voor waken dat dit niet structureel wordt, want dan wordt je ex weer gekort op zijn/haar uitkering.

  Succes, en ik hoor graag eventuele vervolgstappen.

  Groetjes, Anneke

  11.152. alimentatie

  Ik ben zeven jaar gescheiden van mijn ex en wij hebben samen acht kinderen. Tijdens de scheiding vond mijn advocaat het niet nodig om alimentatie te vragen omdat ik toch een uitkering had. In de tussen tijd heeft mijn ex 40.000 euro schuld gemaakt en nooit iets betaald voor mijn kinderen. Is er een oplossing zodat ik alsnog alimentatie kan krijgen zonder dat er naar zijn schuld gekeken word?

  Angelique

  11.153. Adoptie alimentatie

  Hoi, ik heb een vraag. Mijn vriend is gescheiden en heeft een zoontje van 8 jaar. Hij heeft zijn zoontje al 2 jaar niet gezien, heeft er alles aan gedaan, 2000 euro al betaald aan advocaat en nog mag hij zijn kind niet zien. Zijn ex is met de noorderzon vertrokken en zijn zoon meegenomen. Wel heeft hij een brief gekregen dat ze opnieuw getrouwd is en haar nieuwe man t kind wil adopteren. Op t moment zien we gewoon geen uitweg. Hij mag zijn kind nooit meer zien en t is echt menens.

  Dus ik heb een vraag: als hij t kind laat adopteren, hoe zit t met met de achterstallige alimentatie? En de maandelijkse alimentatie, want als hij hem toch niet kan zien heb ik zoiets dan zetten we alles op een rekekening. Ooit zal die toch contact zoeken en dan hebben we een mooie spaarcent voor hem. Hij heeft er uiteraard recht op, alleen ik gun t haar niet. Dus wil ik alles aan de kant zetten. We hebben bewijzen genoeg dat ze niet mee wou werken op papier. Op deze manier krijgt hij zijn geld en niet de ex, ze is toch getrouwd nou.

  moi

  11.154. Denk goed na!

  Hoi Lianne,

  Weet je zeker dat je vader niks meer met je te maken wil hebben? Of wordt dit verteld door je moeder (en evt andere familieleden)?

  Misschien wil je vader je wel even wat rust gunnen, zo'n scheiding is natuurlijk niet niks. Denk goed na hoor voordat je je naam laat veranderen.

  gr. ik

  11.155. Mijn achternaam veranderen

  Ik ben suzanne, en nu 18 jaar.

  Ik heb geen leuke jeugd gehad en dat kwam door mijn vader. Wat mij pijn doet is dat ik zijn achternaam moet dragen. Daarom wil ik deze veranderen in die van mijn moeder. Ik ben op het gemeentehuis geweest en heb al navraag gedaan. Kan iemand zijn/haar ervaring hier over delen.

  Suzanne

  11.156. Achternaam veranderen

  Hey Suzanne,

  Ik ben al een tijdje 18 jaar en zit eigenlijk met het zelfde probleem. Zelf heb ik totaal geen leuke jeugd gehad en dat ook dankzij mijn eigen vader. Ook ik draag zijn naam. Ik zou deze naam graag willen verandreren maar ook niet in die van mijn moeder. Puur omdat ik weet dat dan de hele familie zou vragen hoe, wat waar en waarom. Ik ga nu samen met een collega van mij op het werk een brief indienen bij de gemeente. Wij zetten daar dan ook in waarom ik mij naam wil verderen en waardoor het allemaal komt. Wat ga jij ermee doen? En is er eventueel al iets gedaan? Mail maar even terug.

  Groetjes Jessie

  11.157. Radeloos

  Beste Sabine,

  Ik heb je bericht gelezen, schokkend! En dat is dan de liefde van een vader? Nee Sabine ga voor je kind staan en blijf daar staan en maak geen plaats voor mensen die het allemaal beter weten achter hun tafeltje of een moment opname hebben van de vader in deze kwestie. Ga voor haar staan als een leeuw. Jouw taak is bescherming bieden aan het kind wat je hebt mogen ontvangen, maar blijf het beschermer!

  Ik heb ook een afschuwelijke scheiding achter de rug, nu 3jaar geleden. De leugens vlogen door de rechtzaak, en alles wat hij zei werd gelijk voor waar aangenomen. Hij was het slachtoffer, niet de kinderen! Mij werd gezegd door de advokaat, als je kind ziek wordt en het wil niet zeg je: ze is ziek ze kan niet mee.(punt) Al eist hij of maakt hij bombarie politie bellen en zeggen mijn kind is erg bang voor hem (wie weet wat hij met haar doet in zijn bed), de angst is niet voor niets!

  Mijn raad: ben als een leeuw (moeder). Je kunt het ik weet het zeker dat het in je zit want je bent een moeder! Pak alles aan en gebruik je liefde voor je kind en ga naar de huisarts, psychiater, ga informeren bij de kinderbescherming of dit wel de juiste weg is voor het kind? Rechtshulp, buren, overburen, burgermeester, school. Zet een muur om je kind van bescherming en ga er voor! Zorg dat ze straks niet kunnen zeggen (doen ze) als het te laat is: Ja is dat nou een moeder?

  Want daar gaan de vingers toch altijd naar toe! Sabine kop op en recht vooruit! Jij kan het en laat je kind niet mee trekken in zijn waan! En de mensen die deze waan (hij is en blijft de vader) vast blijven houden. Hij heeft laten zien en horen (angst van je kind) dat hij geen vader is en blijft!

  Heel Veel Sterkte en.....Je kunt het!!! Vecht voor de liefde van je kind!

  Monique

  11.158. Andere achternaam op school

  Hallo, ik ben gescheiden en was een altijd meeverzorgende vader die weet wat zijn verantwoordelijkheden zijn en die ook neemt. Mijn dochter was 8 toen haar moeder de achternaam bij de sportclub veranderde in haar achternaam, reden: dochter wil dit. Ik heb steeds aangegeven dat ik dit verontrustend vind en bang ben dat dit een losweekproces in gang zet. Mijn omgang met de kinderen werd slechter, moeder liet de kinderen zelf beslissen of ze naar mij toegingen en de afspraken werden steeds eenzijdig gewijzigd. Ik ben niet iemand van harde aanpak of gelijk naar de rechtbank en bleef aandringen op de omgangsregeling afspraken waardoor ik (en de familie en vrienden) mijn kinderen niet consequent en steeds minder ging zien.

  Een jaar later heeft haar vader onze zoon van toen 6 ook met haar achternaam ingeschreven bij de voetbalclub. Bij het ministerie van justitie navraag gedaan, krijg ik te horen dat dit ook op school mag. Nu hebben ze het ook over naamswijziging in de toekomst. Wie heeft hier ervaringen mee??

  Rob.

  11.159. Beslaglegging loon

  Helaas is het zo, als de man de kinderen niet mag zien om wat voor een reden dan ook, hij gewoon de alimentatie voor de kinderen door moet betalen en mag de vrouw loonbeslagleggen vanaf de eerste maand dat de man niet heeft betaald. De rechter zegt kei-hard: het is geen kijkgeld. Ik ben zelf een vrouw van 38 ben gescheiden en vind dat ik het heel schappelijk doe met mijn ex. Heb zelf op dit moment geen baan maar ik wil geen partneralimentatie. Ik vind dat als je gaat scheiden ook de wegen scheiden en dat je dan alleen samen verantwoordelijk bent van de kinderen.

  Zoveel vrouwen kleden hun ex letterlijk en figuurlijk uit, wat ik een enorme schande vind. Ook de man moet een kans hebben om opnieuw te beginnen. Een alleenstaande vrouw krijgt zoveel toeslagen. Vrouwen wees een beetje mansgenoeg en heb een beetje trots dan alleen je ex het moeilijk te maken.

  Ik krijg 76 euro per kind, niks voor mezelf, heb ik zelf voor gekozen. Maar de vrouwen van tegenwoordig denken alleen maar aan zichzelf. En wie de beslissing ook heeft genomen. Als vrouw zijnde kan je jezelf nooit meer in de spiegel aankijken als je de vader van je eigen kinderen uitkleedt. Kan je je kinderen nog wel in de ogen aan kijken! Denk daar maar eens over na vrouwen van deze tijd. Ik walg van jullie.

  Angelique

  11.160. lbio

  Goed instelling.

  Ben uit mijn koophuis gezet waar ik 400 euro moest betalen en zit nu in een huis van 1750 euro per maand. Met de verkoop hebben ze niks gewonnen. Leve de rechtsgang in nederland!!!! Voor de mannelijke ouder.

  Ewald

  11.161. gezinsadvocaat?

  Goedemiddag,weet iemand op dit forum misschien een gezinsadvocaat,of iemand die ons verder kan helpen.Het gaat om een naamsverandering van 2 kinderen. Bij voorbaat dank!


  11.162. Naamswijziging

  Stel dat beide wettelijke vertegenwoordigers van het kind jonger dan twaalf jaar instemmen tot naamswijziging van het minderjarige kind, geldt dan ook de regel dat degene om wiens naam wordt gevraagd een aaneengesloten periode van vijf jaar het minderjarige kind moet hebben verzorgd en opgevoed?

  Katja


  11.163. Informatie over regels rond Naamwijziging

  Kijk eens op naamswijzigingHier vind je alle informatie over de regels en wetten rond Naamwijziging

  11.164. Naamsverandering

  Ik heb je verhaal zo gelezen en snap goed wat je bedoelt. Wij hebben hiet in huis ook drie verschillende achternamen, maar we nemen "het gedoe" voor lief. Je moet er in je achterhoofd altijd rekening mee houden dat de naam van begin af aan bij de persoon hoort. Ik heb ergens de opmerking gelezen dat je beter kunt wachten dat de kinderen oud genoeg zijn om zelf te kunnen beslissen welke achtrnaam ze willen. Is het toch problematisch geef ze dan jouw achtrnaam en niet die van je partner. Dan blijft het toch eigen.

  Groet Floortje

  11.165. Naamsverandering dochter

  Hallo allemaal.

  Ik zit met een vraag. Mijn dochter wordt dit jaar 17 en gebruikt al 6 jaar de achternaam van mijn partner. Ze heeft geen contact met haar biologische vader (dat wil ze zelf al minstens 12 jaar niet meer). Nu wil ze haar naam officieel laten wijzigen in die van mijn partner, maar wil niet dat haar biologische vader daar achter komt. Haar biologische vader heeft geen gezag over haar, maar betaalt via LBIO wel alimentatie wat hij nu rechtstreeks aan haar wil betalen (Heeft hij middels een brief laten weten).

  Is het mogelijk zonder dat hij op de hoogte gesteld wordt dat ze haar naam officeel kan laten veranderen? Ze is bang in een hoop problemen als hij op de hoogte gesteld wordt en ook bezwaar maakt. Het liefst wordt ze geadopteerd door haar "stiefvader", maar ik denk dat dat helemaal niet kan zonder dat mijn ex op de hoogte gesteld wordt en bezwaar kan maken. Ik heb geen idee wat mogelijk is, aangezien hij geen ouderlijk gezag heeft.

  Misschien dat iemand wat meer duidelijkheid kan geven?

  Monique

  11.166. Achternaam veranderen

  Hallo,

  Ik zit met iets, ik ben namelijk alleenstaande moeder die naar school gaat. De vader komt de kleine wel zien iedere week. Mijn kind heeft mijn achternaam, pas geleden zei de vader tegen me dat hij zijn kind wil erkennen en zijn achternaam aan het kind geven.

  Mijn vraag is dan .. zal ik all mijn toelagen verliezen hierdoor? Dus kinderopvang toeslag en gemeente opvangbijdrage. kinderbijslag. Want als dit zo is zal ik het niet doen, want hij heeft geen vaste baan. En wie zal dan voor zijn opvang gaan betalen en andere dingen die ik niet zelf kan doen.

  Hoop er een antwoord hierop te krijgen.

  Dank je wel.

  11.167. Vader wil alimentatie nihil verklaren.

  Mijn dochter van 20 is nog in opleiding. Zij ontving de eerste 2 jaren een volledige studietoelagen. Omdat haar vader zijn belastingsaangifte over het jaar 2006 niet had ingevuld had ze dat jaar geen recht op volledige studietoelagen.

  Mijn dochter heeft er toen voor gekozen om het buiten beschouwing laten van haar vader formulier aan te vragen. Daarvoor moet nog al wat ingevuld en aangevraagd worden. We blijven steken bij de alimentatie. Om aan te tonen dat wij nooit geen alimentatie ontvangen hebben moest het lbio worden ingeschakeld. Na een lange weg kregen we van de advocaat van haar vader een brief thuis gezonden dat hij de alimentatie nihil wil laten verklaren. In de brief staan enkele onwaarheden zoals dat we stilzwijgend hebben toegestemd dat hij geen alimentatie hoeft te betalen. En dat ze haar eigen kan onderhouden doordat ze een bijbaantje heeft.

  Mijn vraag is eigenlijk: Mijn dochter verdient weinig tot niks. Wij onderhouden haar nog steeds. Kan zij een advocaat krijgen die haar niet de kop kost?

  Zo niet loopt door die onwaarheden die in de brief staan haar studiefinaciering in gevaar?

  Wie heeft ook zo iets meegemaakt en kan me daar een beetje verder mee helpen?

  Nicole

  11.168. Gescheiden? Een nieuwe financiële situatie

  Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Geld is dan misschien niet het eerste waar u aan denkt. Toch is het belangrijk om uw geldzaken samen meteen zo goed mogelijk te regelen. Dat kan veel problemen en ruzie achteraf voorkomen.

  Lees meer hierover bij het Nibud.

  11.169. Alimentatiekwesties waarin het LBIO niets meer kan betekenen

  Mijn naam is Anne de Kort en ik ben 18 jaar. Ik kom uit een gezin met 4 kinderen. Mijn ouders zijn gescheiden sinds ik 4 ben. Mijn 'vader' heeft een alimentatie plicht. Deze is hij een aantal jaar nagekomen, maar sinds 4 jaar krijgen wij níets meer. Ofwel: mijn moeder staat er alleen voor met 4 kinderen (18, 16, 14, 12). Onze zaak is in behandeling geweest bij het LBIO, op dit moment hebben wij nog recht op enkele tienduizenden euro's. Helaas heeft het LBIO gezegd niets meer voor ons te kunnen doen gezien mijn vader zich bevindt in Bali, waar geen verdrag mee is gesloten.

  Al eerder hebben wij ons probleem aangekaart bij 3 verschillende ministers. Helaas kregen wij van sommigen simpelweg geen enkel antwoord, maar we kregen ook te horen dat ministers zich niet mengen in persoonlijke zaken.

  Aangezien ik over enkele jaren geen recht meer heb op alimentatie en de situatie er in ons huishouden ook niet beter op wordt wil ik graag nog 1 keer proberen om het probleem aan te kaarten. Ik heb al bij het LBIO cijfers opgevraagd over het aantal zaken waarin zij niets kunnen doen en de hoogte van het totaal bedrag dat niet geïnd kan worden. Ik wacht nog op een reactie van hun kant.

  Om ons verhaal verder te kunnen onderbouwen ben ik op zoek naar andere ouders/gezinnen die hun vordering ook in handen hebben gegeven bij het LBIO, maar waarvoor ook niets gedaan kan worden. Ik hoop dat we met een aantal zaken samen sterk staan en dat de politiek hier wél naar zal willen kijken.


  11.170. Omgangsrecht?

  Hallo Hilde ,

  Ik denk dat het van groot belang is dat je een goeie advokaat neemt eentje die terzakekundig is dus weet waar hij of zij over praat dus met specialisatie familierecht.

  Je kunt een advokaat zelf uitzoeken ook als je een toevoeging hebt dus je moet je niets op laten dringen. Het is toch te gek voor woorden dat een instabiele vader een omgangsregeling krijgt wat heel erg slecht is voor je zoontje en dus ook voor jou.

  Ikzelf ben met een Egyptenaar getrouwd geweest ben weggegaan met mijn drie kinderen, gescheiden, hij kreeg geen omgangsrecht en heeft het ook niet aangevochten. Maar ik had honderd procent niet meegewerkt aangezien ik altijd bang ben geweest voor ontvoering en Egypte geen uitleveringverdrag heeft. Dus bij een eventuele ontvoering krijg je je kinderen nooit meer terug.

  Is natuurlijk een hele ander situatie maar blijf het omgangsrecht aanvechten. Daarbij wens ik je heel veel sterkte want rust is in jullie leven van levensbelang!

  Warme groet, Yvon

  11.171. Kinderalimentatie of parneralimentatie

  Gaat het hier over kinderalimentatie of partneralimentatie?

  Jola

  11.172. Nieuwe partner

  Meer omdat hij is gaan samenwonen, get a life! Je klinkt wel heel hebzuchtig. Wees blij dat je wat krijgt. Ik heb 4 kinderen en krijg nix.

  j

  11.173. Gezamelijk gezag

  We hebben een heel groot probleem met mijn ex man, die ons leven probeert te vergallen. Bijna 4 jaar geleden ben ik gescheiden en we hebben twee kinderen, toen 3 en 6 jaar. Na een aantal malen bij hun vader te zijn geweest, kwam eruit dat hij ze sexueel mishandelde en veel sloeg. Na gesprekken met en op advies van jeugdzorg, heb ik ze thuisgehouden. Ruim tweeenhalf jaar hebben we daarna niks meer van hem gehoord; geen kaartje, geen telefoontjes .. niks.

  Ineens na die twee-en-half jaar staat er een deurwaarder voor onze deur (ik ben ook hertrouwd) met een gerechtelijk bevel voor een kort geding. De vader wil de omgangsregeling. In het kort geding heeft de rechter beslist dat het niet in het belang is van de kinderen dat zij nog naar hun biologische vader gaan. Probleem opgelost zou je denken, maar niks is minder waar. Nu wil hij op alle manieren zijn gezag laten gelden, en overal waar ik met de kinderen kom (ze hebben een stoornis waardoor ik veel met ze in het medisch circuit kom) gaat hij bellen dat hij alle dossiers wil inzien en waag het eens ergens heen te gaan waar hij geen toestemming voor heeft gegeven!

  We voelen ons gestalkt door mijn ex. Nu gaan we ook verhuizen binnenkort en moeten de kinderen ook naar een andere school. Maar hij gaat gewoon geen toestemming geven! Ik sta bijna op een inzinking en mijn huidige man is in alle staten. Heeft iemand hier ook ervaring mee??

  Neeltje

  11.174. Bezoeksrecht

  Geachte, wij hebben om de 2 weken bezoeksrecht van mn man zn 2 dochters 4j en 9j. Plots wil de oudste niet mee omdat ze in tweekend niet door ons kan vervoerd worden naar een chiro feest omdat wij weg moeten, kan dit?

  Bensly

  11.175. Re: Bezoeksrecht

  ja Bensly, dat kan. Soms heeft een kind een feestje afgesproken, of iets anders. Als het af en toe eens voorkomt, is dat toch geen ramp? Geen drama van maken en volgende keer gewoon weer leuk doen.

  Als het vaker voorkomt, kan je met de bio-mam misschien wat betere afspraken maken (de een halen, de ander brengen ofzo).

  Sterkte ermee. Kijk ook eens op www.stiefmoeders.nl.

  Mamamiep

  11.176. Kinderen niet zien

  Hallo,

  Ik heb een vraag aan U, en weet niet waar ik er mee naar toe moet gaan. Kunt U mij daar mee helpen?

  Graag wil ik mijn kinderen van 11, 7 en 6 jaar zien. En dat willen mijn kinderen ook graag. Maar de moeder, mijn ex, houdt dat tegen, en verbiedt elk contact met zijn kinderen.

  Is de vader dan verplicht om alimentatie te betalen voor zijn kinderen, terwijl hij ze al ruim 2 jaar niet heeft mogen zien? Zelfs telefonische contact is via de ex niet mogelijk, terwijl de kinderen, niets liever willen dan contact met de vader.

  Graag wil ik antwoord op deze vragen of de regels van het burgerlijk wetboek. Bij voorbaat hartelijk dank voor Uw medewerking.

  Met vriedelijke groeten, Arie en z'n vriendin Marianne

  11.177. Bijna ex betaalt niet afgesproken bijdrage voor lasten

  Goedendag,

  Sinds mei vorig jaar leven bijna ex en ik gescheiden van tafel en bed. Omdat zij de kinderen en mij als stront behandeld komen we er niet uit, ook niet met een mediation advocaat. We hebben nu allebei een eigen advocaat en omdat ik niet zo veel verdien en niet meer kan gaan werken, i.v.m. kids en studie, en wij een koophuis hebben moet bijna ex bijdragen voor ons.

  Het huis kost 1600,- en daarvoor betaalt zij 850,- (en ik 450). De draagkrachtberekening leverde ook een bijdrage van 290,- op voor onze zoon van bijna 18. Zij verdient 2500- en ik 1400,-, maar zij heeft een nieuwe partner met een inkomen van 1000,-. Ze hebben nu een grote en dure woning gehuurd (vrije sector) om onder de bedragen uit te komen. Zij betaalt nu al een paar maanden minder (650,- ipv 850,-) nadat zij mij een brief had gestuurd met de vraag of ik akkoord ging met verlaging van de alimentatie van onze zoon omdat ze met haar nieuwe gezin in een andere woning is getrokken. Daar ben ik niet mee akkoord gegaan omdat ik moet leven van 200,- in de maand met zijn drietjes. Onze dochter van 20 werkt maar heeft een minimuminkomen en zal, als zij dat wil, zelf geld aan haar Ma moeten vragen. Echter de kids willen geen contact met haar omdat zij ze dwingt kennis te maken met haar nieuwe vriend. Die 3 hebben dan ook regelmatig erge woordenwisselingen als ze elkaar zien of spreken en zijn erg boos als ze hun Ma met nieuwe partner en kids tegenkomen enz.

  Mijn advocaat beantwoordt mijn mailtjes zo goed als niet (komt dat omdat ik alleen de bijdrage hoef te betalen?) en nu heeft zij mijn bijna ex laten bellen met de melding dat ik gezegd zou hebben dat zij haar spullen kon komen ophalen nadat we telefonisch een afspraak hebben gemaak. Ze had verzoek in gediend om een deel van de inboedel te mogen ophalen en ook dat heb ik geweigerd omdat ze er afstand van gedaan heeft en mijn kids en ik geen nieuwe spullen kunnen kopen. Ik heb niets gezegd over de spullen, ik heb gevraagd om uitleg waarom er minder betaald wordt en waarom we daar niets aan kunnen doen en of zij haar advocaat wilde vragen naar de redenen. Mijn advocaat zegt dan alleen maar; nee, als het om de alimentatie ging wel (deurwaarder) maar voor de bijdrage in de woonlasten kunnen we niets doen omdat jullie binnenkort opnieuw voor de rechter moeten komen. Is dat flauwekul of hoe zit dat?

  Heb al gezegd dat ik niet zoveel vertrouwen heb in haar, maar daar moet ik me vooral geen zorgen om maken. Bij de voorbespreking gister voor de rechtzaak zegt zij; het is een lastige zaak en de rechter moet veel lezen??? Wat is dat voor een reactie? Kan ik nu (heb nog 6 dagen voor we moeten voorkomen) alsnog naar een andere advocaat? Heeft hij/zij wel genoeg tijd om de stukken (totaal zeker 450 bladzijden) door te nemen en mij wel goed te vertegenwoordigen? Kids en ik zitten constant in de financiele problemen en we staan nu ook geregistreerd bij BKR! Zal niet lang meer duren of de deurwaarders zullen komen en/of we worden op straat gezet. De uitspraak al ook nog wel even op zich laten wachten tenslotte.

  Graag jullie reactie en vooral tips, in elk geval bedankt alvast en allemaal sterkte hoor.

  Groet Joost

  11.178. voor Joost

  Uw bijna ex huurt een "dure" woning? Ik vind de woning waarin U nu met beide kinderen woont erg duur, maar liefst 1600 euro per maand! Is het niet slimmer deze woning te verkopen en ook te gaan huren?

  Aan Uw dochter kunt U kostgeld vragen, zij verdient immers een inkomen. Ik denk niet dat Uw ex om die reden nog verplicht zal gaan worden kinderalimentatie aan haar te betalen.

  Uw zoon zal, als hij 18 is, zelf met zijn moeder om de tafel moeten om een bedrag aan kinderalimentatie te bepalen wat beide partijen redelijk vinden.

  En waarom Uw bijna ex niet wat spulletjes uit de voormalige echtelijke woning mag halen, is mij een raadsel.

  Huur een woning, vraag aan Uw dochter kostgeld, laat zoonlief zelf met zijn moeder onderhandelen over een onderhoudsbijdrage, laat Uw volwassen kinderen meehelpen in de huishouding, zodat U kunt studeren, werken en vrije tijd overhoudt. Plaats U zelf niet zo in de slachtofferrol en vooral: probeer financiele zaken van de emoties te scheiden.

  Succes! Annaa

  11.179. Reactie

  Volgens mij hebben de kinderen "niets te willen", dat klinkt beetje lullig maar volgens mij is het wel zo. Als jij eenhoofdig gezag hebt dan heeft je ex ook nog eens "niets te willen"! Ik zou toch een jurist raadplegen, dit kan ook via het juridisch loket (zie site). En als je een laag inkomen hebt dan krijg je de kosten of een deel daarvan betaald door de staat, het juridisch loket kan je ook hierover meer vertellen. Laat je niet intimideren maar informeer wat je rechten zijn en hoe je die kunt uitvoeren.

  Heel veel succes gewenst! groetjes, B.

  11.180. Naamsverandering

  Realiseer je goed wat je doet en wat de psychische gevolgen zijn voor je kind. Wij proberen al jaren een band op te bouwen met de kinderen van mijn man. Zijn ex verzaakt aan alle kanten en gaat nu ook hun naam in die van haar veranderen (10, 12 en 14 jaar oud). Wij zijn zelf psychotherapeut en zijn verbijsterd dat een moeder haar kinderen voor een dergelijk loyaliteitsconflict kan stellen. Dit is zo beschadigend voor hun identiteit. Je kan de vader namelijk nooit wegpoetsen en hij wordt opnieuw belemmerd in het opbouwen van een band met zijn kinderen. Kinderen kunnen dit beter zelf beslissen als ze oud en wijs genoeg zijn.

  betrokken stiefmoeder

  11.181. Wettelijke regels rond familie, jeugd en gezin

  Een overzicht van de Overheid over alle wettelijke regels rond familie, jeugd en gezin: www.overheid.nl/particulieren/familiejeugdengezin.

  11.182. Vader verstoot oudste zoon

  7 jaar geleden zijn mijn ex en ik uit elkaar gegaan. We hadden twee jonge kinderen samen. Al snel kwam ex met een nieuwe vriendin (stiefmoeder) aanzetten.

  Na een half jaar verbrak hij deze relatie en binnen een maand was daar stiefmoeder nummer 2.

  Inmiddels had ik een vriend gekregen. Met die man woon ik nu 5 jaar samen en wij hebben samen een kind gekregen. Met zijn kind uit vorige relatie, hebben wij nu een samengesteld gezin met 4 kinderen.

  Stiefmoeder nummer 2 heeft snel twee kinderen gekregen en anderhalf jaar geleden is mijn ex van haar gescheiden. Mijn kinderen zien stiefmoeder nummer 2 als stiefmoeder.

  Maar al voor de scheiding kwam daar stiefmoeder 3 met twee eigen kinderen. Ex ging meteen met haar samenwonen. Mijn kinderen mogen stiefmoeder nummer 2 niet meer zien. Ze zien haar kinderen wel in het weekend bij hun vader. En er is natuurlijk weer een kind gemaakt. Mijn ex is nu vader van 5 kinderen bij drie vrouwen.

  Het botert niet tussen mijn oudste kind van 11 en stiefmoeder nummer 3. Als ik zo de verhalen hoor van mijn twee kinderen, is dat werkelijk van beide kanten. Zijn vader en zij vinden dat mijn kinderen haar moeten omhelzen en zoenen. Mijn beide kinderen zijn ietwat sceptisch, want wie weet, hebben zij over twee jaar wel weer een nieuwe stiefmoeder. Dus zij hechten zich niet aan stiefmoeder 3.

  Omdat ex het nu heel druk heeft in zijn nieuwe gezin met af en toe 7 kinderen, mogen zijn biologische kinderen niet op een sport die in het weekend speelt. Ook als zij een feestje hebben in het weekend mogen zij daar niet heen, want de familieagenda gaat voor de kinderen.

  Mijn oudste kind protesteert hiertegen en is een weekend thuisgebleven, omdat hij een feestje had van zijn beste vriendje en vader hem daar niet heen wilde hebben.

  Er is ruzie ontstaan en in het daaropvolgende weekend heeft mijn zoon stiefmoeder nummer 3 geen omhelzing gegeven, maar alleen gedag gezegd. Ex liep boos achter mijn auto aan, schreeuwend dat mijn zoon van stiefmoeder 3 met respect afscheid moest nemen.

  Ex eiste sindsdien met zoon een gesprek met stiefmoeder. Zoon had daar geen zin in, want hij voelt zich geintimideerd door hen twee en hij vindt dat zij ook geen respect voor zijn gevoelens hebben. Vader heeft in de zomervakantie 7 weken geen contact gezocht. Vraagt nooit naar hoe het op school gaat, of hoe dingen in het leven van de kinderen gaan.

  Gisteravond stond mijn ex voor de deur om zoon op te halen voor gesprek bij hem thuis met stiefmoeder. Zoon weigerde, gaf aan eerst alleen met vader te willen praten in mijn huis.

  Vader gaf hem toen de keus: of met hem mee en met stiefmoeder gaan praten, of niet meer bij vader thuis komen. Mijn zoon van 11 moest daar tussen kiezen!! Hij gaf als antwoord: keuze 2.

  Wat is jullie mening over dit verhaal?

  Verbijsterde, betrokken moeder.

  11.183. Achternaam veranderen

  Reactie op Achternaam veranderen

  beste,

  had graag geweten wat ik moet doen en waar ik moet zijn om mijn oudste zoontje mijn achternaam te geven. Hij heeft nu de naam van mijn ex en hij is er niet de biologische vader van.

  Monique

  11.184. sexueel misbruik en opeisen van bezoekrecht

  Reactie op Sexueel misbruik en opeisen bezoekrecht

  hallo

  ik heb net je verhaal gelezen. Mijn zoontje is namelijk tot zijn 4e jaar sexueel misbruikt door zijn Opa en Oma aan zijn vaders kant. De dag dat ik dat te weten ben gekomen heb ik mijn zoon daar nooit meer naar toe gedaan. Nu hebben de Opa en de Oma een proces aangespannen om bezoekrecht te krijgen, en hebben dit tot 2 maal toe gewonnen. Ikzelf heb een klacht ingediend, maar de politie kan niets doen omwille dat het enkel maar mijn zoon zijn woord is en er geen bewijzen zijn. Nu is mijn zoon zijn papa terug, vader geworden van een dochter, en ik kom te weten dat hij zijn dochter ook naar die grootouders brengt, terwijl hij weet wat er met zijn zoon is gebeurd. de politie doet niets, het gerecht doet niets, en ik moet zwijgen over hoe ze zijn want anders doe ik aan eerroof. En nu weet ik niet meer wat te doen.

  groetjes Lore

  11.185. Verdeling kosten bij samenwonen

  Ik woon sinds kort samen met mijn vriend en zijn dochter van 14 jaar. Ze zijn bij mij komen wonen. Nu lijkt mij het logisch dat de huur en internetkosten gedeeld worden en energie, gas, water en levensonderhoud gedeeld wordt op basis 2/3 en 1/3. Mijn vriend vindt dat hij dan teveel moet betalen. Wie kan mij hier in raadgeven?

  Anja

  11.186. Kind van naam afhalen

  Kan een vader die een kind heeft uit een vorig huwelijk, (het kind draagt zijn achternaam) van zijn naam laten halen en hoe?

  Charlie

  11.187. Ex-partner weigert adoptie

  Hallo,

  Ik ben een vrouw (meemoeder) die samen met een andere vrouw (biologische moeder) een kindje hebben gekregen tijdens een geregistreerd partnerschap. Nu zijn we inmiddels een jaar uit elkaar en we hebben een gezamenlijk co-ouderschap. Ik heb ook het gezag over het kindje. Echter ik zou het kindje heel graag willen adopteren. Helaas mijn ex-partner weigert. Welke stappen kan ik ondernemen om toch de mogelijkheid te krijgen om het kindje te adopteren.

  Salfi

  U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

  Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

  Uw naam:
  Uw e-mail adres:
  Titel van uw bijdrage:

  Uw reactie:

  Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Juridische aspecten

 1. Het ouderlijk gezag en de omgangsregeling
 2. Onderhoudsbijdragen
 3. Nuttige links
 4. Omgangsregeling: oproep vergelijkbare gevallen
 5. Bezoekrecht of niet, ze komen niet!
 6. In je recht
 7. Van twee kanten
 8. Ontzet
 9. Altijd je vader
 10. Nog even dit
 11. Achternaam veranderen
 12. Dankje
 13. Hoederecht opeisen
 14. Naam veranderen
 15. Hoe naam te veranderen
 16. Laat kinderen beslissen
 17. Drank maakt alles kapot
 18. Naamwijziging
 19. Geadopteerd door mijn stiefvader
 20. Ik zit in een vergelijkbare situatie.
 21. Niet alleen
 22. Moeilijke situatie
 23. Ga eens vrijblijvend naar een advocaat
 24. Al je kinderen dezelfde achternaam?
 25. Naamsverandering op het internet
 26. Naamsverandering op school
 27. Alimentatie berekenen en regels
 28. Ter verduidelijking
 29. Ik ken het ook
 30. Mag kind van gescheiden ouders zelf vanaf 16?
 31. Hoe moeilijk ook
 32. Procederende ex
 33. Iemand een ideetje voor een kaartje voor naamsverandering?
 34. Hoe verdeel je de kosten en rekeningen in een samengesteld gezin?
 35. Afspraken maken
 36. Altijd je vader!?
 37. Hoezo vervreemding?
 38. Wie kan mij helpen
 39. Betichten van een wanprestatie?
 40. Achternaam veranderen
 41. Voor Sylvia
 42. Achternaam veranderen
 43. Alimentatie voor werkende zoon
 44. Informatie over alimentatie
 45. Alimentatie en samengesteld gezin.
 46. Kinderalimentatie en partneralimentatie
 47. Bijdrage
 48. Hoogte van alimentatie opzoeken
 49. Vraag over achternaamverandering
 50. Beslag op mijn loon?
 51. voor Maikel
 52. Ouders die hun kinderen niet zien
 53. Reactie op verhaal van lisete
 54. Sexueel misbruik en opeisen bezoekrecht
 55. Advies
 56. Omgang
 57. Reactie Liset
 58. Mishandeling door partner
 59. Naamswijziging
 60. Inkomen nieuwe partner
 61. Reactie: Beslag op mijn loon
 62. Reactie op verhaal Yvonne
 63. Achternaam veranderen
 64. Reactie op J&M 5.46
 65. Help, mijn leven word verziekt door mijn ex
 66. Alimentatie
 67. Inlichting onderhoudsgeld kind
 68. Einddatum alimentatie
 69. Vraagje ivm naamsverandering
 70. Geslagen worden door vader - naamswijziging
 71. Draai het om
 72. Co-ouderschap weigeren of verhinderen?
 73. Incassobureau
 74. Waarom beslissen moeders uit rancune?
 75. Hoezo vervreemding?
 76. Gezamelijk gezag verplicht?
 77. Draagkracht
 78. Bezoekrecht Dominique
 79. Gezamelijk gezag - verantwoordelijk
 80. Gezamelijk gezag-verantwoordelijk
 81. Betalingsplichtige moeder
 82. Kijkgeld
 83. Een vraagje
 84. Bedankt Silvia
 85. Omgangregeling tegenhouden
 86. Hoi Perry
 87. Omgangsregeling
 88. Reactie op naamsverandering
 89. De andere kant
 90. Reactie voor Sabine op procederende ex
 91. Reactie op "wie kan mij helpen" van Roel
 92. Reactie op vraag Celine,
 93. Reactie op partneralimentatie N.K.
 94. Reactie op co ouderschap Esther
 95. Reactie op naamswijziging Sylvana
 96. Reactie op omgangsregeling Ton
 97. Vader spoorloos en kind heeft paspoort nodig
 98. Re: Vader spoorloos, kind heeft paspoort nodig
 99. Partneralimentatie
 100. Reactie op superwomens advies aan Celine
 101. Wie kan mijn vraag beantwoorden
 102. aan Jan, reactie op "wie kan mijn vraag beantwoorden".
 103. Verbazing over je beslissing
 104. Betaalt mijn vriendin echt mee?
 105. Handige site
 106. Co-ouderschap niet zien zitten
 107. Inkomen nieuwe partner
 108. Misschien kun je beter gaan sparen
 109. Gezamelijk gezag
 110. Inlichting onderhoudsgeld kind
 111. Naamsverandering
 112. Bericht aan jkater
 113. Co-ouderschap
 114. Reactie op mogen kiezen met co-ouderschap.
 115. Draagkracht vergroot!
 116. Hoe nu nog alimentatie regelen?
 117. Hulp bij scheiding
 118. Kosten van achternaamsverandering
 119. Voor Celine
 120. Hetzelfde probleem
 121. Naamsverandering
 122. Naamsverandering
 123. Op vakantie met opa en oma
 124. Radeloos!!!
 125. Reactie op Radeloos
 126. Radeloos
 127. Co-ouderschap
 128. Co-ouderschap kun je niet afdwingen
 129. Wie kan mij adviseren?
 130. Help, mijn leven wordt verzziekt door mijn ex
 131. Kinderalimentatie: hoe vast is de vaststelling??
 132. Kinderalimentatie: hoe vast is de vaststelling
 133. Geldwijzer alimentatie
 134. Reactie inkomen nieuwe partner
 135. 7.125 reactie op Lia
 136. Reactie op Nelleke
 137. Drank maakt alles kapot
 138. Wanprestatie? Reactie op "wie kan mij helpen"
 139. Herberekening van alimentatie
 140. Vader wil dochter niet erkennen omdat hij dan alimentatie moet betalen
 141. Reactie op Natasja: vader wil geen alimentatie betalen
 142. Reactie op Silvia: herberekening
 143. Vertrouw de Raad niet!
 144. Wat kunnen we doen?
 145. Reactie voor Nicole
 146. Verwaarlozing kinderen
 147. Reactie op verwaarlozing kinderen
 148. Thanks!
 149. Afnemen van kinderen
 150. Hulp door een mediair van de rechtbank
 151. Reactie op Diana, betalen aan GSD
 152. alimentatie
 153. Adoptie alimentatie
 154. Denk goed na!
 155. Mijn achternaam veranderen
 156. Achternaam veranderen
 157. Radeloos
 158. Andere achternaam op school
 159. Beslaglegging loon
 160. lbio
 161. gezinsadvocaat?
 162. Naamswijziging
 163. Informatie over regels rond Naamwijziging
 164. Naamsverandering
 165. Naamsverandering dochter
 166. Achternaam veranderen
 167. Vader wil alimentatie nihil verklaren.
 168. Gescheiden? Een nieuwe financiële situatie
 169. Alimentatiekwesties waarin het LBIO niets meer kan betekenen
 170. Omgangsrecht?
 171. Kinderalimentatie of parneralimentatie
 172. Nieuwe partner
 173. Gezamelijk gezag
 174. Bezoeksrecht
 175. Re: Bezoeksrecht
 176. Kinderen niet zien
 177. Bijna ex betaalt niet afgesproken bijdrage voor lasten
 178. voor Joost
 179. Reactie
 180. Naamsverandering
 181. Wettelijke regels rond familie, jeugd en gezin
 182. Vader verstoot oudste zoon
 183. Achternaam veranderen
 184. sexueel misbruik en opeisen van bezoekrecht
 185. Verdeling kosten bij samenwonen
 186. Kind van naam afhalen
 187. Ex-partner weigert adoptie

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.