Groot Gezin
Samengestelde gezinnen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

47. Probleempje

Vader en moeder recent gescheiden, zoon woont bij vader, dochter woont bij moeder. Vader heeft een royaal inkomen, alles voor de zoon van 18 wordt betaald, kleding, eten, wonen, verzekering, studiekosten etc. Zoon heeft een baantje van 1 dag in de week. Zoon woont 4 dagen bij vader en besloot om reiskosten uit te sparen (ov. geldt niet in het weekend, reiskosten 1.10 euro) 3 dagen bij moeder te bivakkeren om die 1.10 uit te sparen.

Moeder heeft een bijstandsuitkering. Moeder heeft op dit moment 25 euro te besteden aan eten, drinken. Moeder vraagt aan zoon kostgeld van 15 euro voor het weekend. Zoon heeft 100 euro van het bijbaantje en 50 euro studiefin. Zoon is altijd welkom zonder te betalen, maar vast 3 dagen in de week is te duur. Is de bijdrage die gevraagd wordt onredelijk?B.

47.1. Reactie op "probleempje".

Hoi, die bijdrage is absoluut zéér redelijk. Het verbaast me dat die vader dat niet betaalt.

Groet,Marieke

47.2. Mijn achternaam

Hoe kan ik mijn achternaam veranderen? Hoeveel kost dat? En wat moet ik er allemaal voor doen? Ik ben nu 19 jaar en mijn vader en moeder hebben nooit voor mij gezocht. Moeten zij dan betalen voor mij, want ik heb geen werk en zo enkel een leefloon van het ocmw. Kan dat allemaal zo? Ik dank u vriendelijk,

groetjes van Ellery

47.3. Alimentatie vraag

Hallo allemaal,

Ik heb even een vraag waar ik geen antwoord op heb. Ik ben gescheiden en heb twee kinderen, mijn ex man betaald alimentatie voor de kinderen. Ik heb inmiddels een nieuwe relatie en wij willen een samenlevingscontract afsluiten.

Mijn vraag: komt de alimentatie dan te vervallen of niet?

met vriendelijke groet, Constance

47.4. re: alimentatie vraag

Hoi Constance

De alimentatie die je ex voor je kinderen betaalt zal nooit in het gedrang komen. Dit is geld dat voor het kind is.

Alimentatie die je ex evetueel aan jou zou betalen komt wel in het gedrag dan. Maar als ik het lees gaat het alleen over de kinderen. Daar zal hij voor moeten blijven betalen totdat ze 21 jaar oud zijn (of ze eerder werk zouden hebben ).

Succes ermee

47.5. Naamswijziging

Hallo Ellery,

Op de site van postbus 51 kan je een brochure aanvragen over naamswijziging. Die wordt je dan gratis toegezonden. Daarin staat precies de procedure. Omdat er een hoop administratieve zaken bij komt kijken, kan het wel een half jaar duren voordat het definitief rond is.

Succes! Erica

47.6. Reactie op probleempje

Beste B,

Ik vind persoonlijk dat je dit niet kunt vragen aan je zoon. Ik kan me voorstellen dat je zoon vindt dat het niet leuk is om bij je te zijn en daar voor te moeten betalen. Hij werkt inderdaad en heeft een klein bedrag voor zichzelf. De rest wordt betaald door zijn vader. En terecht. Ik neem aan dat de vader ook geld betaald voor zijn dochter?

Ik vind persoonlijk dat het jouw probleem is dat je wat minder hebt en NIET het probleem van je zoon. Jouw huis hoort ten alle tijd open te staan voor je kinderen. Ik begrijp best dat je niet veel geld hebt maar waarom doe je daar dan niets aan? Mischien weet ik niet alles en kun je bijvoorbeeld niet werken door een ziekte of zo en dan zal ik niets zeggen, maar als dit niet het geval is vindt ik dat het jouw verantwoordelijkheid is en niet die van je zoon!

Zijn liefde en het feit dat hij bij jou wil logeren heeft niets met geld te maken, ik vind dan ook niet dat hij daarvoor zou moeten betalen....

Sorry

47.7. Reactie op alimentatievraag van Constance

Hallo Constance,

Indien het om de partner alimentatie gaat moet je er rekening mee houden dat je ex-partner het samenwonen van jou en je nieuwe vriend, kan aankaarten bij de rechtbank.

Wat betreft de kinderalimentatie, ook in dit geval is het mogelijk dat je ex-partner verandering van het te betalen bedrag aan kan vragen. Wanneer er veranderingen van leefomstandigheden zijn, is het altijd mogelijk dat de kinderalimentatie naar een lager bedrag omgezet wordt. Dit is afhankelijk van jullie gezamenlijke inkomen( van jou en je huidige partner) en van de leefsituatie van je ex- partner. Bijvoorbeeld: verandering van inkomen van je ex- partner. Dit moet hij echter zelf aanvechten bij de rechtbank.

Financiële zaken zijn lastig en al helemaal bij echtscheidingen. Leven als vrienden, maar rekenen als vijanden gaat dan letterlijk op.

Ik wens je veel succes met de rompslomp die eventueel komen gaat, alhoewel het beter zou zijn als dat uitbleef.

Met vriendelijke groet,

Anoeska

47.8. Vraag rond alimentatie

Mijn zoon is 16 en zou na de vakantie naar de militaire school gaan, hij zou daar dan binnen twee jaar zijn diploma halen. Mijn vraag is nu, hij zou daar maandelijks 500 euro soldij krijgen, moet mijn ex dan nog alimentatie betalen voor hem of ben ik dat kwijt? Er staat niks in de uitspraak daarover. Mijn kinderbijslag voor hem ben ik dan kwijt, dat weet ik wel al. Maar nu de alimentatie?

Kathy

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Probleempje

  1. Reactie op "probleempje".
  2. Mijn achternaam
  3. Alimentatie vraag
  4. re: alimentatie vraag
  5. Naamswijziging
  6. Reactie op probleempje
  7. Reactie op alimentatievraag van Constance
  8. Vraag rond alimentatie
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.