Groot Gezin
Samengestelde gezinnen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

48. Ouderlijk gezag wel of niet

Goedendag, mag ik ons eerst even voorstellen. Wij zijn momenteel een gezin van een vader en moeder en 5 kids . Op 17 April 2004 leerde ik mijn vriend kennen. Na zeer korte tijd woonden we al samen, en dat gaat allemaal ook heel goed. Mijn dochters kunnen het goed vinden met hem en samen hebben ze ook veel lol.

Vaak reden we met ons tweeën naar Groningen om daar zijn zoon en dochter te gaan halen voor een weekendje samenzijn. Dat was altijd leuk en gezellig, en we hebben ook nooit problemen gehad. ook niet met zijn ex-vrouw.

Tot mijn vriend en mij op een bepaald ogenblik van de kids hoorden dat zijn ex-vrouw een nieuwe vriend had, een Engelsman. En dat zijn ex-vrouw van plan is te gaan verhuizen naar Engeland. Dus wij hebben ons verhaal gehaald. Ze vertelde ons van "nee, dat was nog ver in de toekomst", en wij waren gerustgesteld .

Helaas wil het geval dat mijn vriend zijn dochter Aileen (nu inmiddels 11 jaar) een aangeboren afwijking heeft met de naam PDD-NOS, en daarbij ook nog eens een gecompliceerde vorm van autisme. Plus dat we Aileen hebben laten testen en nu blijkt dat Aileen (zoals haar moeder altijd vertelde, Aileen zou het verstand hebben van een meisje van 8) op sommige dingen zelfs op het nivo te liggen van 5 a 6 a 7 jaar. Nou hebben wij daar in eerste instantie een flinke klap van gehad en veel dingen geregeld voor haar, zodat we zeker weten dat Aileen gelukkig is en dat is ze ook.

Maar Aileens echte mama vertelde dat Aileen met verloop van tijd niet meer thuis zou kunnen blijven wonen. Dat was ons te gek, want je stopt niet zomaar een kind in een of ander tehuis. Aileens echte mama dreigde op een bepaald moment met "ik stop haar in een tehuis hoor, het is me te gek, te veel." Waarop wij ALLEBEI in koor hebben geroepen: "nee als je dat doet komt ze bij ons wonen, ze gaat niet in een tehuis."

Afijn, eind mei 2005 kregen wij te horen, alles ging zo goed met haar nieuwe vriend, wij moesten maar voor Aileen gaan zorgen, want ze vertrok naar Engeland met haar zoontje van 12. Voor Aileen was daar geen geschikte school te vinden (duh) alsof er in Engeland geen kinderen lopen die PDD-NOS zouden bezitten. En ze zou toch nooit Engels kunnen leren of zich verstaanbaar kunnen maken, zo werd ons medegedeeld. Nou daar sta je dan, mag je alles gaan regelen. Want mevrouw vertrok wel heel erg snel en op 12 juni 2005 werd Aileen voor de deur afgezet na een ritje van 6 uur te hebben gehad vanuit Groningen naar Zeeuws Vlaanderen. Er werd niet aangebeld, maar gelijk uitgeladen Aileen helemaal over de rooie want mama ging haar verlaten en geloof het of niet, op 20 minuten was alles uitgeladen en was het afscheid ook al genomen en vertrok ze. Weg was mama.

Mama beloofde van alles maar komt niks na. Na inmiddels 8 maanden voor Aileen te hebben gezord, willen wij dingen gaan regelen. Want er is niks via een rechter gegaan, daar was de tijd te kort voor. Als wij wat willen doen moeten we de handtekening van haar vragen en die krijgen we niet want: we krijgen geen adres om papieren naartoe te kunnen sturen. We hebben inmiddels van de wijkagent de stukken gekregen die de rechter qua uitspraak heeft gedaan. Maar nu is mijn vraag: eenmaal een uitspraak van een rechter, is die dan onherroepelijk? Of maken wij met dit zo te vertellen nog een kans op een uitspraak die te herroepen is, zodat wij de voogdij of gezag krijgen. Want mevrouw heeft het zo gespeeld, zien we, dat alleen zij het gezag over de kids had, en niet , zoals ze hem altijd heeft voorgehouden, dat ze gezamelijk het gezag hedden .

Met vriendelijke groetjes van uit het Zeeuwse land, Marinus, Gonnie en Aileen

48.1. Reactie op ouderlijk gezag of niet

Beste Marinus en Gonnie,

Neem een advocaat en span een zaak aan. Vraag het gezag. Dit kan, maar wel met behulp van een advocaat en de rechter. Het feit dat moe haar kind achterlaat zonder de zaken goed te hebben geregeld voor het kind spreekt voor zich. Verzamel zoveel mogelijk bewijs.

Groet en sukses. Marieke L.

48.2. Wat moet ik daar mee?

Ik kan niks vinden bij jullie op de site over een moeder die haar zoontje heeft bijna 3 jaar en zijn vader nu weer in engeland woont en hem alleen erkent heeft op het stadhuis en voor de rest niks... wat ik daar mee aan moet nu hij mijn zoontje op wil eisen en mee wil nemen

mvg nathaly zeer onrust

48.3. Reactie op Wat moet ik daarmee

Hallo Nathaly,

Een vader die ineens terugkomt na zo een lange tijd, kan niet zomaar een kind opeisen. Wanneer hij iets te eisen heeft zal hij dit moeten doen via een advokaat en de rechtbank. Wanneer hij dit doet, neem je zelf een advokaat in de hand en leg je het probleem voor. Geloof me, er is geen rechter die een kind zomaar bij de moeder weghaalt. Ik spreek uit ervaring.

Vriendelijke groet,

Anoeska

48.4. Kan mijn ex na 6 jaar nog zomaar ouderlijk gezag krijgen?

Mijn ex heeft zijn kind wel erkend. Maar was altijd te "lui" om het ouderlijk gezag aan te vragen (we waren niet getrouwd). Hoewel ik hem daar destijds een aantal keren toe heb aangespoord.

Nu 6 jaar later en al 5 jaar uit elkaar. Hij is er vandoor gegaan met een ander. Wil hij ineens het ouderlijk gezag over hem. Ik ben het daar niet mee eens. Waarom: Omdat ik vind dat hij geen verantwoording genoeg heeft. Namelijk: alimentatie niet betalen. Er is nu loonbeslag gelegt op zijn loon door het lbio.

Hij wilde zijn kind rond de feestdagen zomaar een paar weken niet meer zien. Achteraf omdat hij een nieuwe vlam heeft en hij zijn zoon daar niet bij kon gebruiken. Als mijn zoon het weekend daar is, komt hij niet of nauwelijks buiten. Hij paait hem altijd met dure kadoos terwijl hij geen geld heeft voor de alimentatie. Hij liegt over veel dingen. Mijn kind eet bij hem alleen maar pannekoeken en chips. Terwijl hij overgewicht heeft enz...

Maar zou een rechter na 6 jaar zomaar het ouderlijk gezag ook aan hem geven?

Groetjes,Lara

48.5. Puberaal gedrag waar de kids het dupe van zijn!

Onvoorstelbaar maar triest en niet te doorgronden dat bepaalde mannen/ vrouwen hun kind(eren) niet als 1e prioriteit kunnen aanhouden als een relatie ten einde komt. Hun eigen avontuurtjes blijken dan voor alles te gaan. Afspraken en beloftes waar vanaf wordt gezien. Men is dan ineens zeer inventief en draagt dan allerlei onzin redenen aan om maar af te zien van de verantwoordelijkheden jegen het kind(eren).

De tijd voor de relatiebreuk en voordat allerlei vage "vlammen" in het "spel" betrokken waren, deed men zeer "gewichtige" uitspraken zoals ik laat mijn kind(eren) nooit stikken en ik zal altijd goed voor mijn kind(eren) zorgen. Gedurende de strijd die er dan aangevangen wordt, is er met het gedrag en de uitgesproken woorden totaal geen aansluiting! Het is triest dat de kind(eren) altijd het dupe zijn binnen zulke situaties. Mensen maken maar kinderen, maar echt goed voor ze zorgen in goede en slechte tijden...???

Ik heb zoiets van als je als ouder de gemaakte afspraken kunt nakomen jegens je kind(eren). En je weet je na een relatiebreuk netjes en integer te gedragen naar je ex-partner dan heb je recht van spreken over gezamelijk gezag. Wij als volwassenen moeten niet vergeten dat "wij" verantwoordelijk zijn voor het welzijn van onze kinderen en er een enorm grote verantwoordelijkheid in onze handen is gelegd! Ons houding heeft grote invloed op hoe onze kinderen zich psychisch ontwikkelen en hoe zij bepaald verlies/ verdriet verwerken. Wij zijn de aangewezen personen om ten aller tijden in het belang van onze kind(eren) te denken/ handelen.

Wij moeten blijven denken over de gevolgen, wat wel en niet verantwoord is tov onze kind(eren). Wij hebben als ouders per slot van rekening een morele verplichting jegens onze kind(eren)!

To all the players/ fuckers: remind 1 thing: What comes around goes around... wat je oogst is uiteindelijk wat je zaait ;)

Keep the faith en hou je sterk. Ga voor het geluk van het kind(eren) en natuurlijk jezelf.

liefs Chika

48.6. Pleegmoeder vraagt gezag

Hallo,

Al 7 jaar is mijn pleeg/kleinkind bij me. Vanaf de geboorte dus. Mag ik als pleegmoeder het gezag aanvragen? Er zijn momenteel veel problemen en vader wordt aangespoord om gezag aan te vragen. Dank U.


48.7. Gezag en pleegmoederschap

Beste Katie,

Dan zou je dat het beste bij een advocaat advies kunnen inwinnen! De rechter maakt altijd de uiteindelijke beslissing na evt vooronderzoek.

Sterkte ermee,

gr Marijke

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Ouderlijk gezag wel of niet

  1. Reactie op ouderlijk gezag of niet
  2. Wat moet ik daar mee?
  3. Reactie op Wat moet ik daarmee
  4. Kan mijn ex na 6 jaar nog zomaar ouderlijk gezag krijgen?
  5. Puberaal gedrag waar de kids het dupe van zijn!
  6. Pleegmoeder vraagt gezag
  7. Gezag en pleegmoederschap
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.