Groot Gezin
Samengestelde gezinnen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

33. Kan kind alimentatie opeisen van vader?

Hallo,

Ik ben een meid van 17 en heb even een vraagje. Mijn ouders zijn sinds April 1994 gescheiden en mijn pa heeft nooit een cent alimentatie betaald. Alimentatie betalen = toch verplicht!?

Hij betaalt echt helemaal niks.. In die 10 jaar dat mijn ouders gescheiden zijn, heb ik nog nooit iets van hem gekregen. Mijn moeder heeft niet een super goed betaalde baan en moet 2 kinderen onderhouden, zij betaalt alles! Als wij nieuwe kleding ofzo moeten hebben, moet zij dat betalen! Terwijl ze al niet zo'n dikke pot heeft. Als ik mijn pa vraag of hij misschien 5 euro ofzo voor mij heeft, krijg ik het na lang zeuren wel. Maar dan is het eerste wat hij zegt "wanneer krijg ik het terug?" Dat vraag je toch niet?! :S

Hij heeft gewoon 3 kinderen op de wereld gezet en kijkt er daarna niet meer naar om. Zoiets moet toch niet zomaar kunnen? Wat nou als iedereen dat ging doen? :S

Mijn vraag is dus nu: kan ik hier iets aan doen? Kan ik van hem eisen dat hij al die alimentatie van al die jaren betaalt?

Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen! Alvast heel erg bedankt voor de reactie!

Groetjes, Berber

33.1. Antwoord op "kan een kind alimentatie eisen van een vader?"

Ha Berber,

Het ligt er aan wat de rechter destijds heeft besloten toen jouw ouders zijn gescheiden. Als jouw vader geen alimentatie hoefde te betalen, dan is het logisch dat dit niet gebeurt. Als jij 18 bent kun je, via de rechter, zelf alimentatie gaan eisen als jouw opleiding betaald moet worden. Dan wordt er ook de ibg gekeken naar het inkomen van beide ouders en op die manier weet je al of je vader in staat is een bijdrage te leveren. Mocht hij het dan alsnog niet doen dan stap je gewoon naar de rechter.

Sukses, Marieke

33.2. Onderhoudsbijdrage

De dochter van mijn huidige man, die 5 jaar bij ons heeft gewoond, besloot in juni 2004 om bij haar moeder te gaan wonen (toen net nog geen 18 jaar). Mijn echtgenoot heeft zijn dochter netjes gebracht en de problemen met de ex partner besproken (dochter had een gat in de hand, wij hadden hieromtrent duidelijke regels waar mevrouw zich niet aan wenste te houden). Vervolgens wordt het kind 18 jaar neemt een limiet bij de bank, sluit een maximale studielening af en een mobiele telefoon met abonnement, en komt gigantisch in de schulden. Moeder laat het allemaal gebeuren en vindt dat mijn partner (haar ex) nu maar onderhoudsbijdrage moet betalen. Dochterlief wil niet werken (geen zin) zelfs geen stage lopen voor de opleiding waar ze een financiele vergoeding kan krijgen. Wij moesten naar de rechtbank met dure advocaat die we uit eigen zak moeten betalen.

Alle bewijzen dat dochterlief met een behoorlijke spaar en priverekening bij ons is vertrokken hebben we op tafel gelegd, en dat dochterlief (met medeweten van haar moeder die er ook nog een graantje van meepikte) er een financiële puinhoop van heeft gemaakt moet bij de rechter bekend zijn. Toch zullen wij hier een forse bijdrage voor op tafel moeten leggen.

Zo makkelijk komt de jeugd van tegenwoordig er van af, gewoon je ouder voor de rechter zetten, een advocaat hoef ik toch niet te betalen, gewoon naar de gemeente een bewijs van onvermogen halen makkie!!!

Wij zijn er kapot van, dit onrecht, mijn partner zal i.p.v. 50 uur per week 60 uur per week moeten gaan werken terwijl dochterlief geen zin heeft. Wij zijn op zoek naar een super advocaat die deze zaak samen met ons wil aanvechten.

Lea

33.3. Reactie op onderhoudsbijdrage van Lea

Hoi Lea,

Kan me voorstellen dat jullie balen als een stekker. Punt is dat je man tot de 21e verjaardag van zijn dochter onderhoudsplichtig is. Als hij tot haar 18de verjaardag alimentatie betaalde blijft dat bedrag hetzelfde tot ze 21 is, anders wordt het door de rechtbank bepaald als jullie er samen niet uitkomen. Helaas! Maar dat je des duivels bent hoe dat meisje zich gedraagt en dat jullie er voor mogen opdraaien, kan ik me levendig voorstellen.

Groet en sterkte. Marieke L.

33.4. Onderhoudsbijdarge

Hallo,

mijn zus heeft een zoon van net 18 jaar. Nu wil zijn vader geen alimentatie meer betalen omdat hij net een paar weken geleden via het uitzendburo gewerkt heeft. Hij werkt nu inmiddels weer niet meer, maar zijn vader vindt dat hij geen recht meer heeft op die alimentatie. Mijn zus weet niet meer wat ze ermee moet doen. Ze wilde samen met een "mediator" tot een bemiddeling komen, maar nee hoor.

Nu is mijn vraag: kan dit zo maar of wint zij het als ze hiermee naar de rechter gaat?

Jolanthe

33.5. Reactie op onderhoudsbijdrage

Hallo Jolanthe,

In de eerste plaats mag de vader de alimentatie niet zomaar stoppen. Hij is wettelijk verplicht dit tot het 21ste levensjaar van het kind te betalen. Vanaf zijn 18de jaar heeft de jongen er recht op de alimentatie zelf te ontvangen. Als de vader de alimentatie wil stopzetten zal hij dit altijd middels een rechter moeten doen. Daarnaast kan niet jouw zus een zaak aan spannen, maar (omdat hij nu 18 is en zelf de rechthebbende partij) zal de zoon dit zelf moeten doen. Pa zal dan ook tot de kosten van het geding worden veroordeeld en dat is niet gering.

Sukses. Marieke L.

33.6. Alimentatie opeisen

Ik heb even een vraag waar ik de laatste tijd erg mee worstel. Mijn ex-vriend (ik ben nooit getrouwd met hem geweest) en ik zijn 12 jaar geleden uit elkaar gegaan toen onze kinderen 6 en 3 jaar oud waren. Hij zou de kinderen om de 2 weken komen ophalen maar dat verliep niet helemal soepel. Vaak kwam hij uren te laat of hij kwam helemaal niet opdagen en stonden de kinderen met hun koffertjes te wachten. Toen heb ik het bij de rechter maar vast laten leggen (1 weekend in de 3 weken). Dat ging dus even goed. Daarna kwam hij helemaal niet meer.

Mijn oudste dochter heeft mijn achternaam en mijn middelste zoon heeft zijn achternaam maar hij is van beide kinderen de vader. Nu zijn mijn kinderen bijna 18 en 15 jaar oud en ze zitten in een dure leeftijdsfase. 7 jaar geleden leerde ik mijn huidige man kennen en ik ben nu bijna 4 jaar getrouwd. Mijn huidige man heeft nooit geklaagd, maar nu de kinderen gaan studeren vindt hij dat ik alimentatie moet eisen van mijn ex-vriend omdat wij daar recht op hebben en het hard kunnen gebruiken. Mijn ex-vriend heeft nog nooit alimentatie betaald voor de kinderen.

Nu hoorde ik van iemand dat je zelfs alimentatie kan krijgen met terugwerkende kracht. Ik heb zelf geen contakt met mijn ex-vriend en de kinderen willen dat ook absoluut niet. Hij heeft mij een hoop ellende aan gedaan waardoor ik geen contakt met hem wil. Maar nu ik er zelf goed over nadenk en het financieel best moeilijk is met 2 pubers, vind ik ook dat hij ook zijn steentje bij moet dragen. Hij heeft zelf geen kinderen waar hij nu voor moet zorgen.

Ik heb jaren met de kinderen alleen gewoond en moeten knokken om te eten. Hij feeste toen alleen maar door en ergens is dat toch ook niet eerlijk. Wij hebben een rechtsbijstand verzekering. Ik weet niet of die hier wat mee doen?

Ik hoop zo spoedig mogelijk wat van iemand te horen. Alvast vriendelijk bedankt...

33.7. Reactie op alimentatie opeisen

Hallo,

In de eerste plaats kun je het uit je hoofd zetten dat je nu ineens met terugwerkende kracht van jaren alsnog alimentatie kunt opeisen. Je hebt nooit eerder een eis gedaan, dus dat kun je echt vergeten. Wat wel kan is alsnog vanaf het hier en nu alimentatie eisen. Voor je 15-jarige kind moet jij die rechtzaak opstarten en je 18-jarige kind zal dat zelf moeten doen, daar kun jij niets mee doen. Ik zou inderdaad een poging doen als ik jullie was. Punt is wel dat, als je verliest, er kosten van het geding aan te pas komen die je moet betalen. Wellicht slim om eerst uit te zoeken wat de vader voor werk c.q. inkomsten heeft.

Gr.Marieke L.

33.8. Alimentatie eisen van m`n moeder.

Mijn ouders zijn recentelijk gescheiden (half jaar geleden) en ik, een jongen van net 16 jaar heb de keuze gemaakt om bij m`n vader te blijven.

Ik heb een broer van 19 jaar, hij heeft een baan en kan zichzelf onderhouden. hij woont bij m`n moeder en betaald haar elke maand € 200,00 aan kostgeld. dat vind ik nog wel normaal.

Maar nu het volgende, mijn vader MOET alimentatie betalen aan mijn MOEDER wat ik op zich al raar vind. Okej dat m`n vader voor mijn broer alimentatie zou moeten betalen okej, niks bijzonders. Maar mijn vader moet dus alimentatie voor mijn moeder betalen om zichzelf te onderhouden.

Ze zit in de ZiekteWet (wat één grote komedie is, ze mankeert niks) maar daar krijgt ze ook al geld van. En ze wordt financieel gesteund door een kennis van haar. M`n vader moet elke maand € 850,00 aan mijn moeder betalen als alimentatie. Dit vind ik persoonlijk veel te veel.

Mijn vader is 53 jaar en mijn moeder 46 jaar. Mijn pa gaat ook nog bijna met pensioen na 38 jaar gediend te hebben als LTZ0C, bij de defensie.

Mijn vraag is : Kan ik alimentatie Eisen van mijn moeder?

Graag spoedig antwoorden,
Groeten, Tim

33.9. Reactie op Tim

Beste Tim,

Ja, jij kan alimentatie opeisen van je moeder. Je woont nu namelijk bij je vader en die heeft de zorg en dus de kostne over jou. Je kunt het beste even contact opnemen met een goede advocate die je dit kan uitleggen. Vervolgens zou ik het gewoon zelf kenbaar maken aan je moeder. Als ze vervolgens moeilijk gaat doen en er probeert onderuit te komen dan kun je alsnog een advocate inschakelen.

Ik vind het heel erg netjes van jou dat je voor je vader opkomt. Dit zie je niet vaak. Petje af, je vader zal wel heel erg gelukkig zijn met een zoon zoals jij.

Wel vervelend voor je dat je moeder zo in elkaar steekt, geen goed voorbeeld.

Heel veel sterkte Tim!!

Anoniem

33.10. Reactie op Tim en anoniems advies

Hallo Tim en anoniem.

Twee dingen. In de eerste plaats vind jij het belachelijk dat jouw moeder alimentatie ontvangt van je vader. Vervolgens vind jij blijkbaar dat als jouw moeder geld krijgt jou daar wel een deel van toekomt! Dit is dus heel dubbel en ietwat hypocriet vind ik.

Afgezien daarvan zal ik je vraag over het recht hebben op alimentatie beantwoorden: nee! Jij hebt met je 16 jaar geen enkel recht op alimentatie. Tot het 18de jaar ontvangt de ouder de toegewezen kinderalimentatie (indien de rechter beslist heeft kinderalimentatie toe te kennen) en niet de jongere. Als de alimentatieplichtige niet betaalt is het in dat geval dan ook de ouder die rechterlijke stappen moet ondernemen en niet de minderjarige. In dit geval heeft de rechter beslist dat jouw moeder een bepaald bedrag aan partneralimentatie toekomt, dit is om in háár onderhoud te voorzien. Ongeacht wat een kind daarvan vindt. Je zult nul op het request krijgen als je denkt hiervan een graantje te kunnen meepikken.

Als jij 18 bent en alsnog de mening bent toegedaan dat jij recht hebt op alimentatie van jouw moeder, zul je zelf een zaak moeten aanspannen tegen je moeder.

Kortom: je hebt op dit moment nergens recht op en elke advocaat zal je dit vertellen.

Gr.Marieke L.

33.11. Aanvulling op reactie op Tims verhaal

Dag Tim,

Nog even een kleine aanvulling op mijn vorige bericht.

Het feit dat jouw moeder alimentatie krijgt toegewezen betekent dat ze blijkbaar niet in staat is geheel of ten dele in haar eigen onderhoud te voorzien. Het is volstrekt onlogisch om dan te redeneren dat zij geld krijgt èn dus alimentatie kan betalen voor jou. Dus ook als jij 18 bent en zij nog steeds alimentatie van je vader ontvangt kun je dat wel vergeten.

Gr. Marieke L.

33.12. Partneralimentatie

De verzorgende ouder kan een herziening van de partneralimentatie aanvragen, dat kun je als 16jarige niet zelf aanvragen. Partneralimentatie hoeft niet eeuwig betaald te worden, zeker als de situatie verandert. Zoals Tim schrijft heeft z'n moeder inmiddels een nieuwe relatie, dat verandert de zaak.

Regels rond de partneralimentatie zijn hier te vinden.

Roos

33.13. Weigering alimentatie

Ik heb met mijn partner een convenant opgesteld en bij de notaris ondertekend waarin een vast bedrag maandelijks aan alimentatie is afgesproken. Mijn partner is nu ontslagen en weigert de alimentatie nu te betalen, maar is ook niet op zoek naar werk. Kan dit zomaar dat hij niet meer betaalt terwijl ik de kinderen moet onderhouden van een klein salaris?

Peter

33.14. Reactie op weigering alimentatie te betalen

Gaat het hier over je partner of over je ex-partner?

Gr. Marieke L.

33.15. Gevraagd: goede raad.

De dochter van mijn vriend die afgelopen juli 21 jaar is geworden, heeft totaal onverwachts een brief via een advocaat gestuurd naar haar vader dat hij de afgelopen 3 jaar te weinig aan haar heeft betaald (hij betaalde € 140 p.mnd).

Hij heeft dit toen zij een mbo-opleiding ging doen met haar voorberekend en zij moest met dit bedrag en haar basisbeurs (€ 70 pmnd) daar makkelijk mee uitkomen. Nou niet dus, zij heeft een schuld opgebouwd van € 3500 en die mag hij als het aan haar ligt dus ophoesten.

Hij heeft na de eerst brief gelijk contact met haar gezocht zo van "wat maak je me nou". Daarop heeft zij gezegd dat ze spijt had en hij heeft voorgesteld dat ze langs kwam om het een en ander door te praten. Dat vond ze een prima idee, alleen deed ze het niet en stuurde via een advocaat een tweede brief.

Zij heeft echt nooit geklaagd dat het te weinig was, en ook nooit meer sinds het laatst gesprek haar tel opgenomen. Ook geen mail beantwoord en niet gereageerd op de voicemail.

Mijn vriend laat het maar op een rechtszaak aankomen en ziet wel waar het schip strandt. Maar hij is wel heel boos dat ze hem dit flikt er is werkelijk nooit iets voorgevallen (zover hij weet dan).

Maar weet iemand wat nu wijs is om te doen moet hij ook een advocaat in handen nemen of toch maar op zijn beloop laten gaan.

Bedankt alvast voor het advies.

Irene

33.16. Erg vreemd ja!

Beste Irene!

Ze heeft schulden gemaakt, weet niet hoe ze die moet betalen en dan eureka!, misschien kan ze die aan haar vader doorschuiven en komt (met deskundige hulp) op het idee van "te weinig betaalde kinderalimentatie". Ze voelt zelf ook wel, dat het niet echt goed zit met wat ze nu doet en daarom durft ze geen contact met haar vader op te nemen.

Misschien moet haar vader toch over zijn hart strijken en samen met haar gaan bekijken hoe een en ander afbetaald kan gaan worden. In wanhoop maakt men rare sprongen en ik denk dat dit hier het geval is. Begripvol maar duidelijk naar haar toe: je wilt haar helpen maar wel op een eerlijke manier en niet d.m.v. kunststukjes als te weinig betaalde kinderalimentatie.

Misschien kunnen vader en dochter ook eens bekijken hoe een en ander in de toekomst vermeden kan worden en wat ze nu precies per maand kan besteden, zodat er in de toekomst geen nieuwe schulden ontstaan. Heb je hier wat aan?

Anna

33.17. reactie 27.16 erg vreemd ja!

"Misschien kunen vader en dochter ook eens bekijken hoe een en ander in de toekomst vermeden kan worden en wat ze nu precies per maand kan besteden, zodat er in de toekomst geen nieuwe schulden zullen ontstaan."

In het stukje daarboven las ik dit; "De dochter van mijn vriend, die afgelopen juli 21 jaar is geworden........."

Na de 21e verjaardag hoeft je geen alimentatie meer te betalen. (gelukkig...)

En een advocaat kan je natuurlijk altijd om advies vragen, maar als je er ook daadwerkelijk mee in zee gaat, bedenk dan wel dat daar natuurlijk ook weer kosten aan verbonden zijn, krijgt je dochter gelijk dan moet je EN de advocaatkosten betalen, en de 'achterstallige alimentatie'. En een advocaat kost aardig wat....

Misschien dat Irene weer een berichtje terug wil plaatsen wat jullie nu gaan doen, ben wel benieuwd. Veel succes.

Gr. Sylvia

33.18. Weer een brief

De 3e brief van de advocaat is binnen en daar staat in dat de dochterlief nadat de studiekosten eraf zijn gehaald maar € 68 p.mnd overhield om van te leven en dat is te weining. Nou ja, ze woont nog thuis en ze werkte 20 uur per week erbij. Hij mag nu nog een keer een voorstel doen anders wordt het een rechtszaak.

Mijn vriend laat het maar op een rechtszaak aankomen en weet het verder ook niet.

Ik hou jullie wel op de hoogte hoe het verloopt.

Irene

33.19. Wat moet ik doen?

Ik ben een meisje van 18 jaar. Mijn vader heeft vorige maand ander werk gekregen en wil zijn alimentatie niet laten herberekenen. Omdat hij nu wel veel meer gaat verdienen moet dat wel. Omdat ik 18 ben moet ik zelf een advocaat zoeken. Omdat mijn moeder ook naar een advocaat gaat voor mijn 3 jongere zussen kan ik ook mijn moeder opdracht geven mijn alimentatie aan te vragen. Zitten hier voor mij nadelen aan? Kan ik beter zelf een advocaat nemen?

Jaqueline

33.20. Minderjarig en wil haar alimentatie

Hallo,

Mijn vader betaalt al een tijdje geen alimentatie. Ik heb er recht op, het is van mij. Ook is mijn studiegeld gestolen door mijn vader en zijn vriendin. Als ik mijn alimentatie opeis, kan ik de opleiding volgen die ik wil gaan doen. Hoe kan ik als minderjarige (ik ben 15jaar) mijn alimentatie opeisen? Als het goed is, is een advocaat voor minderjarigen gratis. Weet iemand waar ik informatie kan krijgen en of een advocaat wel gratis voor mij is omdat ik nog jong ben?

groetjes Romy.

33.21. Reactie minderjarig en alimentatie

De alimentatie van je vader wordt betaald aan je moeder. Vanaf je 18e kan je het geld zelf op je rekening krijgen. Je moeder kan het lbio inschakelen om de alimentatie weer op gang te krijgen. Studiegeld hoort de persoon waar je bij woont ook te krijgen. Wat ik uit je bericht begrijp is dat je niet bij je vader woont, dus hij hoort dat volgens mij helemaal niet te ontvangen.

Maar misschien zit jij in een hele adere situatie want ik hoor je helemaal niet over je moeder?

Je kan ook altijd eventueel de kindertelefoon bellen en die kunnen dat ook voor je opzoeken of eventueel een telefoonnummer geven voor meer informatie. Veel succes

Gr. S

33.22. Minderjarig en je wilt je alimentatie

dag Romy,

Je kunt meestal bij een advocaat het eerste gesprek gratis krijgen. Hij / zij kan je adviseren wat de beste weg is.

Een advocaat kan Pro Deo (zeg maar gratis) voor je aan de slag, maar t zou zelfs kunnen dat je vader voor de kosten opdraait. Er zijn ook wel informatiesites van rechtswinkels en je kunt via de Jeugdzorg ook informatie krijgen. Is er een volwassene in jouw buurt die je vertrouwt en met je mee wil denken? Dat kan een mentor van school zijn, of iemand uit je familiekring.

Heel veel sterkte, want het is niet prettig dat je een conflict met je vader hebt over geld, terwijl je gewoon fatsoenlijk behandeld wilt worden.

Miep

33.23. Alimintatie opeisen?

Hallo allemaal.

Al 17 jaar ben ik gescheiden van mijn ex, mijn dochter is nu 19 jaar, mijn ex heeft nooit alimentatie betaald. Mijn vraag is, kan ik als nog alimentatie opeisen van hem via de rechter? Ik weet alleen dat mijn ex toen in de rechtbank heeft gezegd dat hij geen contact met zijn dochter wil. Ik was toen nog heel jong, heel veel problemen gehad met hem, en daarom heb ik niets gedaan.

Graag jullie reactie svp.

Sijra

33.24. Alimentatie zelf aanvechten door de kinderen

Hallo,

Ik ben inmiddels ruim 7 jaar gescheiden, er zijn toen afspraken gemaakt voor de alimentatie, (ik geen alimentatie voor de 3 kids en hij zou de schulden op zich nemen ook heb ik afstand gedaan van de koopwoning) wel is er afgesproken ne vastgesteld dat hij maandelijks een overzicht moets sturen en evenredig moets aflossen an alimentatie hoogte.

Dit is allemaal flauwekul dus want hij weigert overzichten te sturen en dus ook de afspraak na te komen.

Omdat ik en mijn huidige partner een te hoog inkomen hebben om een toevoeging te krijgen om een advocaat in handen te nemen zitten wij met de handen in het haar. Kinderen kunnen niet krijgen wat ze graag willen en nodig hebben, wij werken beide erg hard alleen voor onze exen en weten niet wat te doen.

Kunnen mijn kinderen zelf geen zaak aanspannen tegen hun vader vanwege het feit dat zijn weigering alimentatie te gaan betalen zij gewoonweg te kort komen om een leuk leven te hebben?

Zij zijn in de leefttijd van 12, 15, 19 jaar.

Anita

33.25. Landelijk bureau inning en onderhoudsbijdragen

Hallo, ik wilde toch even reageren. Ik weet niet of u er bekend mee bent, maar er is een bureau voor dit soort zaken, het landelijk bureau voor inning en onderhoudsbijdragen, afgekort het L.B.I.O. Ik zou daar eens informeren, hoe ze te werk gaan weet ik niet precies maar daar weten ze precies hoe dit soort zaken werken: www.lbio.nl/.

Ik hoop dat u er wat aan heeft.

Elea

33.26. Alimentatie tijdelijk naar pleegouder

Mijn zoon is tijdelijk uit huis geplaatst. Nu vind ik het logisch dat de door mij betaalde alimentatie wordt overgeheveld naar het pleeggezin. Hoe regel ik dit?

Kody

33.27. Alimentatie voor mijn zoon

Geachte, graag had ik geweten of ik via de staat alimentatie kan krijgen voor mijn zoon. Hij is 7 jaar. Ik was minderjarig toen ik hem kreeg, vandaar dat hij op mijn naam staat. De vader kijkt er niet naar om en laat hem aan zijn lot over. Het kan toch niet dat vrouwen zoals ik geen recht hebben op een bijdrage omdat de vader foert zegt, he?

vriendelijke groeten, Natalia

33.28. Mijn vader weigert alimentatie te betalen!

Hallo,

ik ben nu 19 jaar omdat ik meerderjarig ben moet ik zelf mijn zaak regelen. Mijn moeder heeft dit altijd voor mij geregeld. Omdat mijn vader een wanbetaler is, ligt de zaak al jaren bij het LBIO (landelijk bureau inningen).

Nu is het zo, mijn vader is voor een paar jaar getrouwd met een vrouw met 8 kinderen!! En hij heeft er 1 dus mij en wil niet voor mij betalen. Vorig jaar zijn ze failliet verklaard. Er is van alles geprobeerd en ik krijg gewoon mijn geld niet! Ze zeggen niet te kunnen betalen, maar kunnen dit makkelijk. Zijn vrouw gaat 5x in de week bingo'en, en speelt 6 boekjes dus (50 euro per avond ofzo). En ze gaan overal heen. Mijn vader zegt thuis te moeten blijven omdat hij een hernia heeft en voor een zieke stiefzoon moet zorgen. Maar nu op papier heeft zijn vrouw 2 banen. Alleen hij rijdt onder haar naam bij die baas! Absurd! Ook geeft hij karateles ofzo en gaat binnenkort na Maleisie. En dus werkt hij wel. Ze kunnen van alles, maar mij mijn alimentatie betalen ho maar!

Nu kreeg ik laatst een heel poststuk dik dossier en ik moet binnen 4 weken reageren anders wijst de rechter de nihielstelling toe, en hoeft hij dus helemaal niet meer te betalen. Er is al een achterstand van 3000 euro + dat hij nog 2 jaar moet betalen. Mijn rechtsbijstand doet niks. Ik werk me de blubber en woon samen met mijn vriend. Gelukkig helpen mijn moeder en stiefvader mij goed, maar nu moet ik dus ook nog 200 euro griffiekosten betalen en waarschijnlijk de advocaatkosten. Ik woon samen met mijn vriend en weet niet of ze hem als mijn partner zien en of ik in aanmerking kom voor een verklaring voor onvermogen en dus alleen eigen bijdrage moet betalen. Maar anders kan ik dus niet eens mijn alimentatie opeisen!

Voor een paar jaar terug heb ik de achternaam van mijn moeder aangenomen.

Mariska


33.29. minderjarig kind uit huis en financiele bijdrage

Kan iemand mij vertellen wat de gebruikelijke ouderbijdrage is voor een kind van 17 jaar. Onze zoon heeft het besluit genomen om uit huis te gaan. Hij is 17 jaar.

Na enige omwegen zijn wij de de raad van kinderbescherming terechtgekomen en daar hebben wij in onderling overleg besloten dat onze zoon met een bijdrage van onze kant op zichzelf gaat wonen.

Eerlijk gezegd weten wij niet wat gebruikelijk is bij de vaststelling van de bijdrage. Wij betalen momenteel een kleine 500 euro per maand (wij hebben dit bedrag vastgesteld aan de hand van de NIBUD tabellen). Hij zegt dat dit bedrag bedoeld alleen bedoeld is voor zijn drinken en eten.

Wij zijn eerlijk gezegd radeloos, want op deze manier kunnen de kosten makkelijk oplopen tot 1000 euro per maand en alhoewel wij redelijk verdienen, is dit een pijnlijke uitgave waar onze twee andere kinderen de dupe van gaan worden.

Als wij niet tot een vergelijk kunnen komen, willen wij eEigenlijk onze zoon verplichten weer naar huis te komen (eventueel met hulp), want dit is voor ons een onhoudbare situatie.

Kan iemand ons hierover advisren?

Met vriendelijke groet, Rudolf


33.30. minderjarig kind en financiele bijdrage

Beste Rudolf

Een kamer kost tussen de 200 em 350 euro (ik zou de goedkoopste nemen), voor eten en drinken en persoonlijke verzorging kun met 50 euro ver komen, dan heb je nog de boeken-school kosten en als hij 18 is 993 euro per jaar aan de IB-groep.
Dus kom je uit op tussen de 500 en 700 euro per maand Rederlijkerwijs moet hij ook maar een baantje zoeken om zijn deel bij te dragen. Als hij 18 is en hij studeert, krijgt hij iets van 236 euro basisbeurs per maand+ OV-kaart, dat kun je er dan weer van aftrekken. Op internet kun je zoeken naar kamers. Succes ermee.
Geertje


33.31. Ex-vrouw betaalt niet voor haar eigen kinderen

Beste allemaal,

Herkennen jullie mijn probleem? Mijn man zijn ex vertikt enige bijdrage te betalen voor hub kinderen. Na drie jaar be ik het zat! Wij zijn een samengesteld gezin van vier kinderen waarvan er tee van mijn huidige man zijn. Tijdens de scheiding van mijn man is bepaald door een advocate die nogal partijdig was dat de ex van mijn man niet in staat was om alimentatie te betalen. Ze hadden een gezamenlijke schuld, deze is na everedigheid van inkomen verdeeld. Mijn man geniet een WAO uitkering we zijn onder huwelijks voorwaarden getrouwd. Mijn man zijn ex heeft een volledig inkomen en woont in bij haar vriend. De afgelopen jaren werkte ik 20 uur per week maar daar ik het eigenlijk als gewoon aan nam dat ik eveneens de kosten van de kinderen van mijn man betaalde.

Daar dit niet meer op te brengen was ben ik 40 uur gaan werken. Nu is de maat bij mij vol, na alles te hebben betaald voor de kinderen waarvan er een naar het voortgezetonderwijs moest dus alle kosten die dat met zich mee brachten kan mijn man van zijn WAO uitkering niet betalen, dus die kosten heb ik betaald. Nu hadden de kinderen nog gympen nodig en een gymbroek voor school en hebben we de ex van mijn man aangesproken, deze blijft erbij dat ze niets wil betalen of kan betalen. Toch kan zij het financieel wel betalen om een auto voor zichzelf te kopen en woont ze nog steeds in bij een persoon, natuurlijk zal zij hier lasten voor moeten betalen maar dan nog!

Het is toch van de zotte dat een vrouw zo haar gezin in de steek kan laten en lekker kan gaan leven zonder maar enige verantwoording te dragen voor haar kinderen? Ik heb echt het gevoel dat ik niet alleen voor mijn gezin werk maar ook nog is voor de ex van mijn man! Wie heeft er een goede raad voor me? Een advocaat advoseerd om een nieuwe dragkracht berekening te laten maken en anders het op te eisen via de rechter.
wie kan mij advies geven wat ik het beste kan doen?


33.32. Op mezelf

Hallo, ik ben een meisje van 17 jaar. Mijn ouders zijn ongeveer twee jaar geleden uit elkaar gegaan. Ze zijn nooit getrouwd geweest.

In februari word ik 18 jaar, en dan wil ik het liefst gelijk op mezelf gaan wonen. Mijn moeder en haar vriend hebben een redelijk inkomen, hoewel we toch aan het einde van de maand soms krap zitten. Ik heb een broertje en een zusje en er is nog een broertje op komst. Mijn grote vraag is of ik geld van mijn vader kan krijgen en hoe ik dat dan moet aanpakken. Ik krijg maandelijks 70 euro van hem, maar dat staat niet tegenover de kosten die mijn moeder voor mij maakt.

Is het mogelijk om van mijn kant geld op te eisen van hem, of krijg ik niet meer dan de 70 euro die mij elke maand wordt gegund?

mvg, samantha


33.33. Alimentatie

Goede morgen ik betaal al 7 jaar 500 euro aan mij ex. Zij heeft het huis gekregen, ik heb 100 duizend camper gekregen. We hebben geen kinderen meer die nog in huis waren. En zij heeft ook nog een baan.Het is een rib uit mijn lijf om dit te betalen. Is er een mogelijkheid niet meer te betalen? Ik ben al 61 jaar en moet ook nog een schuld aflossen van 86000 euro voor mijn huis. Is dat mogelijk?

Johan

33.34. Reactie voor Tim

Dag Tim,

Jij hebt een betere band met je vader dan met je moeder, dat blijkt uit de dingen die je zegt. Ook is de invloed van je vader erg groot, dat blijkt wel uit het feit dat je zegt dat mams niets mankeert. Waar haal je die wijsheid vandaan. Maar feit is wel dat de rechter heeft bepaald dat je moeder recht heeft op deze partneralimentatie. Dus is het terecht dat ze die ook ontvangt.

Ik vind dat jij als 16 jarige je wel een beetje als een ouwe kerel opstelt aangezien het financiele gedeelte iets is tussen je vader en je moeder. En jij staat buiten de partneralimentatie. Verder vind ik het erg dat jij als 16-jarige je druk maakt om de eventuele alimentatie waarvan jij denkt dat je er recht op hebt. Als dat zo is had de rechter wel anders geoordeeld.

Ik neem aan dat je een goed leven hebt bij je vader en niets te kort komt. Concentreer je op je studie hobby's vrienden en andere leuke dingen. Vraag kinderbijslag, zakgeld, zoek een baantje. Succes!

Yvon

33.35. Kan kind alimentatie opeisen van vader?

Dag beste mensen,

ik had een paar vraagjes. Ik heb een vader die niet naar me omkijkt en heb een moeder die er alles aan doet om ons genoeg te geven wat we nodig hebben. Mijn ouders zijn al heel lang gescheiden, maar nooit getrouwd geweest. Maar goed, toen ik vier was waren mijn ouders gescheiden. Maar omdat mijn ma boos op hem was, heef ze toendertijd gezegd bij de rechter: ik heb zijn geld niet nodig. Dus heb ik nooit alimentatiegeld gehad. Maar ik ben nu inmiddels 20 en wil opleidingen doen. Maar met de uitkering van ma kan ik dat niet doen.

Mijn vraag is: kan ik nu omdat ik al achtien ben geweest, alimentatie aanvragen met terugwerkende kracht?

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.
groetjes Majairo

33.36. Mijn dochter van 19 wilt bij haar vader wonen

11 jaar geleden ben ik gescheiden, mijn kinderen waren toen 8 en 12 jaar. Mijn zoon van 12 wilde met papa mee naar een nieuw huis en nieuw gezin. Dit is dan ook gebeurd, ik heb nooit alimentatie voor mijn dochter willen hebben en heb dan ook nooit wat gekregen.

Mijn ex wilde nadat hij opnieuw getrouwd was (precies 1 jaar na de scheiding) geen contact meer met mijn dochter en heeft dan ook nooit meer iets van zich laten horen. Mijn dochter heeft meerdere malen contact gezocht met hem maar tevergeefs.

We zijn nu 11 jaar verder en het is mijn dochter gelukt om contact met haar vader en inmiddels een zusje te krijgen. Ik heb sindsdien mijn dochter extreem zien veranderen. Alles wat papa zegt, doet of geeft is heilig. Het gaat nu zover dat ze zelfs bij hem wil gaan wonen. En volgens haar heeft papa gezegd dat mama dan alimentatie voor haar moet gaan betalen tot haar 21ste.

En dat klinkt haar als goud in de oren.

Ben ik verplicht om mijn dochter van 19 alimentatie te betalen?

Ilse

33.37. Kinderalimentatie

Reactie op Kan kind alimentatie opeisen van vader?

Goedendag,

Mijn expartner en ik zijn al ruim 5 jaar uit elkaar. We hebben een dochter van 7 en destijd hebben wij een alimentatiebedrag afgesproken en vastgelegd in een convenant. Daarin ook vermeld dat we niet zouden indexeren en er dus geen wijzigingen in plaats zouden vinden. Het was dus gebaseerd op het inkomen van 5 jaar geleden. In de tussen tijd heeft mijn ex een eigen zaak gehad is toen het dubbele gaan verdienen, maar wij hebben nooit een cent extra gezien (geen probleem want dit was zo afgesproken).

Nu is mijn ex weer in loondienst en verdient iets meer dan 5 jaar geleden, maar met dit verschil dat hij twee kinderen bij een andere vrouw heeft. En die vrouw weigert zelf te gaan werken. Nu komt hij aan met dat de alimentatie verlaagd moet worden, omdat zijn inkomen lager is geworden en hij een gezin moet onderhouden. Dus heel in het kort omdat zijn partner weigert te werken wordt mijn dochter de dupe.

Kan hij hier zomaar mee wegkomen? Als hij een dik salaris heeft niks zeggen maar als hij weer zijn "oude" salaris heeft de alimentatie naar beneden willen doen.

M

33.38. alimentatie

Reactie op Alimentatie tijdelijk naar pleegouder

Hallo Ik heb een vraag mijn dochter van 19 jaar woont samen met haar vriend en werkt 20 uur in de week nu wilt haar vader geen alimentatie meer voor haar betalen mag dat het moet toch tot 21 jaar? Vriendelijke groet moeder van Tamara


33.39. Beste M

Reactie op Kinderalimentatie

Volgens mij is het zo, dat als er een convenant ligt er niet gewijzigd kan worden. Zoals je zelf al schreef staat er in het convenant dat er niet geindexeerd zal gaan worden. Daar heb je je antwoord. Ik neem aan dat het convenant van kracht blijft zolang de kinderen nog geen 21 zijn?

Als hij inderdaad zou willen gaan verlagen, zal hij naar een rechter moeten en dat verliest hij. Want hij kan het nu ineens allemaal niet meer bekostigen, maar wel 2 kinderen bij zijn huidige vrouw verwekken?

Trap er maar niet in, want toen hij veel meer verdiende deed hij er ook geen schepje bovenop, dus nu ook geen schepje er van af!

Heel veel succes!

Groet, N


33.40. Alimentatie & Schulden

Ik heb een vraag, misschien dat iemand me kan adviseren?

Als je een behoorlijke schuld hebt, die voortkomt uit de verkoop van een gezamenlijke woning, waar eigenlijk beide partijen voor de onverdeelde helft voor de schuld zouden moeten opdraaien. Maar om onduidelijkheden in een convenant de schuld alsnog geheel voor 1 van de partijen voor de rekening komt.

Kan de ex dan ook nog om alimentatie vragen bij een co-ouderschap? En waarbij zij ook nog eens alle kinderbijslag vangt?

Ik hoor het graag van iemand...


33.41. Mag je als ouder niets tegen een verwend jongetje zeggen?

Mijn vriend heeft een couvenant op gesteld na zijn scheiding. Zijn ex vond dat zij rijkelijk moesten blijven leven. Ze leeft al sinds de scheiding samen met een werkende partner.
Mijn vriend heeft toenertijd getekend dat hij 1010 voor 2 kinderen betaalt per maand, en hockeyvereniging 1000 pj en nog een club en vioolles 1200 pj en schoolgeld 1500 pj en boeken geld 1700 pj en schoolvakanties. Oke het is omgerekend 20.000 netto perjaar.
Er was ook spaargeld en dat is verdeeld. 25000 om te studeren. per kind. Nu is de zoon 18 geworden en als je die 25000 en studie geld en zakgeld enzz bij elkaar opteld heeft de zoon 1300 per maand voor zijn niets doen als de 3 jaar studie al betaald is.
Mijn vriend wilde de alimentatie inkorten omdat hij vindt dat zijn moeder die werkt en goede baan heeft ook een kleine bijdrage kan doen. Het gaat om 100 euro, mijn vriend vindt dat zijn zoon ook wel eens een baantje kan gaan zoeken. Nu heeft hij met een rechter gedreigd omdat mijn vriend die 500 e permaand aan de zoon moet betalen, omdat meneer auto rijdt en een flat wil huren enz.
Mag je als ouder helemaal niet meer zeggen dat een kind ook een bijbaantje moet gaan zoeken? Als die 25000 studie geld over 3 jaar verdeeld is dat toch al meer dan 500 per maand??? De zoon wil de 25000 hebben (inde couvenant stond dat het voor studiegeld was. De zoon zegt dat hij daar recht op heeft, na luxe dingen van het geld te hebben gekocht heeft mijn vriend de helft terug laten boeken zodat mijn vriend het kan geven als er schoolgeld binnen komt.De moeder heeft spaargeld wat een andere oma heeft gespaard op oma's naam staan en nu zegt ze dat wij alles moeten betalen omdat het andere geld niet op zoons naam staat maar op haar naam. Nu willen ze een rechter op ons afsturen. Hoe sterk staan wij?
Vriendelijke groet Dian


33.42. Re : verwend jongetje

Als de zoon 18 jaar is, zal vader met zoon moeten overleggen en dan geldt het convenant niet meer. Vader moet bij een studie een vastgesteld bedrag betalen per maand (dat was altijd ca. 240 euro per maand, kijk maar op de site van de IB groep).
Tja, en de jongeman mag zelf ook een baantje nemen, niks mee, dat staat ook nog goed op zijn CV.
Miep


33.43. Vraagje?

Ik heb wat jaren in de schuldsanering gezetten. Aan het begin van de periode waren mijn ex en ik overeengekomen dat hij zo 125 euro per kind zal bijdragen in hun onderhoud. Niets via een advocaat (dom).

Maar na 3 maanden vond hij zich het recht van spreken dat ie niet voor de in mijn huis aanwezige huisdieren wilde betalen. Ik heb toen contact gehad met een advocaat om naar de rechter te gaan voor alimentatie. Door de hoge kosten zag ik dat toen niet zo zitten en heb de zaak maar zo gelaten. Nu is de schuldsanering met schone lei verleend. Dus belde deze advocaat mij op met de vraag of ik nog stappen willen ondernemen. Nu zit ik in de sociale dienst en vertelde ze mij dat ik wel wat moet doen omdat ik anders problemen met mijn uitkeringinstantie zal krijgen omdat ik geen alimentatie eis van mijn ex.

Eerlijk gezegd is hij manisch deprisief en licht schizofreen. Dus moeilijk aan afspraken te houden enz. Ik heb dan ook geen contact meer met hem. Ik heb 2 zonen waarvan de jongste over 2 dagen 16 wordt en de oudste 17 is. Wie kan mij wat advies geven in deze zaak?

Miranda

33.44. Kan dat zomaar

Hallo,

Mijn ouders zijn in 1998 gescheiden op een vervelende manier. Ik ben toen toch contact blijven houden met mijn vader en dat vond mijn moeder niet erg leuk. Uiteindelijk werd ik voor mijn moeder onhandelbaar (puberen) en wou mijn vader gewoon blijven zien. Uiteindelijk ben ik toen door mijn moeder met 2 vuilniszakken in een taxi gezet op weg naar mijn vader zonder geld. Mijn vader heeft het huis waar wij toen in woonden (koophuis) achtergelaten aan mijn moeder. Er waren toen ook al wat hoge schulden. Uiteindelijk mocht ik van de kinderbescherming zelf bepalen waar ik wou wonen. Dat was dus mijn vader.

Het probleem was alleen dat mijn vader en zijn nieuwe vriendin toen weinig inkomsten hadden, plus de schulden die nog liepen (moeder stuurde de deurwaarders naar ons door). Wij woonden in een huis waar niets aan gedaan was. Ik sliep op een matras, en een paar dozen waren mijn kledingkast. Ik kostte toen een hoop geld wegens de middelbare school en kleding etc. In de loop der jaren is alles opnieuw opgebouwd en naar langer de tijd verstreek kwamen er ook meer meubels etc. Ik kan eerlijk zeggen dat we soms in een week maar een paar gulden hadden om te eten.

Mijn moeder die dus nog met mijn zusje was achtergebleven werd gesteund door familie en werk. Wekelijks kwamen daar de etenspakketen binnen en het huis werd opgeknapt. Ik had het daarintegen wat moeilijker. Op mijn 16e ben ik zwanger geraakt en op mijn 17e na de bevalling gaan inwonen bij mijn schoonouders wegens de ruimte. Mijn vader onderhield mij toen nog steeds met kleding etc. Ook heb ik tot mijn 21ste een mobielabbo gehad dat mijn vader betaalde.

Nu ben ik 24 en heb zelf al de moeilijke financiele situaties meegemaakt, en heeft mijn vader mijn gezin al met 1000den euro's geholpen wat we niet terug hoefden te betalen. Zelfs vandaag nog omdat onze auto gerepareerd moet worden en wij het niet direct hebben, kan ik vanavond nog 350euro ophalen.

Nu ben ik er met toeval achter gekomen dat mijn moeder alimentatie gaat eisen van mijn zusje (nu 17). Ze doet dat via een instantie die nu voor de afgelopen 6 maanden gaat terugeisen tot nu aan haar 21ste. Tuurlijk kost zij nu veel geld met opleidingen etc. Maar dat kostte ik ook. Mijn moeder heeft mijn vader daar nooit mee ondersteund en mijn vader dat nooit gevraagd an mijn moeder. Ik vind dit wel onzin om nu opeens geld te eisen! Mijn moeder is opnieuw getrouwd 8 jaar geleden, heeft haar huis wat ze toen met mijn vader heeft gekocht verkocht voor een meerwaarde en woont nu zelf in een eensgezinswoning.

Ik kan tot de dag van vandaag nog steeds bij mijn vader terecht voor alles. Mijn vader en zijn vriendin hebben onlangs een baby verloren en ik ben bang dat ze dit er niet meer bij kunnen hebben. is er iets wat ik kan doen? Mijn moeder luistert niet naar mij en vindt dat ze er recht op heeft. Ik niet!

R

33.45. Alimentatie

Reactie op Aanvulling op reactie op Tims verhaal

Ik ben in 2000 gescheiden, en heb een uitgebreide omgangsregeling met mijn ex-man. Inmiddels zijn wij allebei hertrouwd. De kinderen verblijven ook 3 dagen per week bij hem. De hoogte van de alimentatie is zodanig vastgesteld dat wij ieder de helft vd kosten op ons nemen.

Nu is het al bijna 11 jaar zo dat ik alle kosten (kleding, school, sport, feestjes, ziektekosten.. etc van de alimentatie moet betalen die ik krijg) en hun vader is niet van plan om welke kosten dan ook te delen. Hij vindt het bedrag dat ik maandelijks voor onze 2 kinderen krijg €440 ruim voldoende om alles te bekostigen. Ik heb in al die jaren al 3 verschillende advocaten hierover gesproken omdat ik van mening ben dat dit niet correct is.

De kinderen zijn nu 13 en 16 jaar oud en het kostenplaatje ziet er na 10 jaar uiteraard heel anders uit. Tot mijn stomme verbazing wordt mij keer op keer verteld dat ik hier genoegen mee moet nemen omdat mijn exman een eigen zaak heeft en het heel erg moeilijk wordt om een nieuwe berekening te laten maken.

Wie heeft hier ervaring mee en kan mij hierover advies geven? Ik wil heel graag weten n.a.v. een nieuwe berekening of dit bedrag inderdaad juist is.

Gr Regina

33.46. Indexeren

Hallo Regina,

is het bedrag wel elk jaar geïndexeerd? Dan zou je inmiddels op een hoger bedrag moeten zitten. Ik heb het even voor je berekend maar dan zou het 576 euro moeten zijn.

groetjes Jetje

33.47. Alimentatie opeisen?

Reactie op Alimentatie opeisen

Als je daar een antwoord op weet, kan je deze dan eens doormailen? Ik ben namelijk op zoek hoe ik zonder veel ruzie alimentatie kan krijgen van mijn ex.

Cindy

33.48. Voor Regina

Beste Regina,

Jullie hebben dus een co-ouderschap en de kinderen blijven in vrijwel even grote delen bij jou of hun vader (jij een dag meer).

Ik vind eigenlijk 440 euro best wel een redelijk bedrag, los van het feit of het niet of wel geindexeerd is. Je maakt mij toch niet wijs, dat 2 jongens van die leeftijd 880 euro per maand kosten aan kleding, feestjes, zorgverzekering etc. Nu lijkt het wel of vader al die kosten op mag hoesten, zodat jij en je partner daarvan gevrijwaard zijn. Ook die extra bedragen, los van voeding, moeten gedeeld worden en opgebracht door beide ouders.

En het bedrag van 440 euro dat 11 jaar geleden betaald werd voor 2 kleuters is zelfs groot (te groot?) te noemen.

En natuurlijk kun je het aanvechten, het resultaat zal twijfelachtig zijn en als de relatie met hun vader redelijk tot goed te noemen is, zou ik er geen energie aan verspillen. Kan de verhoudingen immers alleen maar verslechteren.

Anna

33.49. Alimentatieplichtig

Ik heb een kind van 13, ben nooit getrouwd geweest met de vader, zelf is hij getrouwd, kind draagt vaders achternaam, maar krijgt geen alimentatie. Heb 'n paar vragen. Kan ik naar de rechter stappen voor alimentatie voor kind? (al zegt de vader dat hij niet werkt) Wat te doen als hij idd niet werkt en wat te doen als hij wel werkt. Aan wie moet hij alimentatie betalen, aan mij of aan kind (bankrekening)? Wat kan ik doen als hij besluit op bankrekening van kind te betalen? Is dat wettelijk mogelijk? Kan ik hem aanspreken of naar de rechter voor al de jaren die hij geen alimentatie heeft betaald om toch te doen? Dus alimentatie met twk? Als hij niet meewerkt, kan ik de achternaam van mijn dochter veranderen in mijn achternaam? Hoe doe ik dat? Dank u vriendelijk om mij te helpen.

Marianna

33.50. Marianna

Je informatie is te sumier om echt goed op te kunnen antwoorden.

Je geeft aan dat je niet getrouwd bent geweest, maar had je misschien wel een samenlevingscontract....

Hebben jullie destijds beiden de voogdij op je genomen, of alleen jijzelf...

Zomaar wat vragen die van groot belang kunnen zijn, om een helder antwoord te krijgen.In ieder geval dat je weet waar je aan toe bent.

Ik zou in jou geval toch contact opnemen met het juridisch loket, of een afspraak te maken met een rechtswinkel. (in veel gemeentes beschikt Stichting Welzijnwerk ook over een juridisch medewerker)

Deze vraag is te complex om even in 8 regels op een forum te zetten.

Wens je veel succes

Vickey

33.51. Voor Marianna

De kans Marianna, dat je na zoveel jaar nog recht hebt op alimentatie voor je kind is bijzonder klein. Je had hier in een eerder stadium over moeten beginnen, nu is het waarschijnlijk te laat. De rechter zal oordelen, dat je al deze jaren zonder alimentatie in staat bent geweest het kind op te voeden en op die grond je aanvraag afwijzen.

En alimentatie met terugwerkende kracht is een gotspe, maar dat had je waarschijnlijk, na het voorgaande, al wel begrepen.

Anna

33.52. Als kind van 16 wil verhuizen naar de vader moet ik dan alimentatie betalen?

Mijn dochter van 16 krijgt niet haar zin en gaat naar haar vader, als hij haar ompraat om daar te gaan wonen moet ik dan alimentatie betalen? Ik ben getrouwd en ex is ook weer getrouwd, de alimentatie is nooit herzien, en hij heeft al geruime jaren een eigen bedrijf. Wij hebben het niet breed en er lopen nog een aantal zaken die betaald moeten worden, mijn ex doet alles om mij dwars te zitten, wat moet ik doen? Is het zo dat als ze wel bij mij blijft wonen ik een herziening kan aanvragen voor de alimentatie? maar is dat niet vreselijk duur?

Wilma

33.53. Alimentatie van mijn vader

Hallo,

Mijn vader is 1 dag voor mijn geboorte vertrokken. En heeft mijn moeder achterlaten met 1 kind en ze stond op springen. Natuurlijk heeft mijn moeder geprobeerd om alimentatie te krijgen. En dat is ook uiteindelijk gelukt. Maar in kleine maten. Mijn moeder heeft in totaal in 2 jaar elke maand ongeveer 35euro gekregen per kind. Dat is natuurlijk niet veel. Nu dat ik 19 jaar ben en mijn alimentatie vorig jaar is stop gezet uit het niets, wil ik het zelf gaan aanvechten.

Ook omdat vorig jaar zijn zoontje is overleden en dus niemand meer te onderhouden. Heb ik helemaal recht op geld.

Ik heb nu een studie van 4 jaar erop zitten die mijn moeder helemaal betaald heeft. En ik ben van plan om volgend jaar aan een HBO te beginnen. Natuurlijk kost dat veel geld.

Mijn vraag is dus, kan ik dat zelf aanvechten? Krijg ik dan een pro deo advocaat? En waar kan ik het beste beginnen?

Dank jullie wel alvast,

Joanna

33.54. Vraag alimentatie

Hoi,

Hierbij plaats ik een bericht omdat ik met een ingewikkelde situatie zit. Sinds 2000, 2001 is mijn moeder gescheiden van mijn stiefvader. Hij heeft mij enkele jaren daarvoor geadopteerd, wat dus inhoud dat hij mij heeft erkend en officieel mijn vader is. Nu is hij kort na de scheiding verdwenen en heeft hij een financiële ravage achtergelaten. Moeder in de schulden en geen alimentatie betalen voor mij. Ik was inmiddels achttien. Mijn stiefvader is verdwenen en was misschien zelfs naar het buitenland. Dat bleek toen we het geld wilde innen.

Nu ben ik twee jaar geleden met een nieuwe opleiding begonnen, ben inmiddels negentwintig, maar wordt geconfronteerd met het verleden. Ik kan namelijk niet een aanvullende beurs krijgen door alleen mijn moeder mee te laten rekenen, omdat ib groep de relatie tussen mij en mijn stiefvader niet als onverzoenlijk rekent. Hierdoor moet ik hem opnieuw gaan zoeken.

Ik raak geïrriteerd van het idee, omdat hij voor veel problemen heeft gezorgd en nooit een cent betaald heeft. Nu wil ik weten op grond van zijn verdwijning naar het buitenland of er nog sprake kan zijn van verjaring wat betreft alimentatie. Ik kon namelijk nooit een stuitingsbroef sturen en er is nooit een mogelijkheid geweest om hem te vinden en dus te laten betalen. Hoe moet ik godsnaam omgaan met deze situatie?

Joseph

33.55. Laat het rusten

Beste Joseph,

Je bent nu 29? Laat het rusten en begin opnieuw. Alimentatie kun je volgens mij niet met terugwerkende kracht opeisen.

Probeer je eigen broek op te houden! Lukt het niet linksom, dan maar rechtsom. Ga op zoek naar je mogelijkheden: wat kan wel en wat kan niet. Bouw daar je toekomst op. Ga uit van je eigen kracht. Je bent sterker dan je denkt. Heb je nog iets te verwerken, zoek hulp. Laat je leven niet vergallen door iemand die niet eens je bloedverwant is. Houd je koppie erop en ga ervoor!!! Veel sterkte.

Annemieke

33.56. Achterstallige alimenatie opeisbaar na 18e verjaardag?

Ik heb de volgende vraag:

De rechter heeft vastgesteld dat ik een bepaalde bedrag aan kinderalimentatie moest betalen. Dit heb ik keurig gedaan tot 2 jaar terug. De reden hiervan is dat ik verhuisd ben naar het buitenland en dus geen Euro's meer verdiende. Het alimentatie bedrag heb ik toen ZELF verminderd naar wat ik kon betalen. Nu eist mijn ex dat ik mijn draagkracht opnieuw moet laten vaststellen door de rechter. Dat heb ik niet gedaan. Nu wordt mijn dochter over een paar dagen 18 jaar. En ik wil rechtstreeks aan haar alimentatie betalen. Kan mijn ex mijn nog verplichten om de achterstand (vanwege het ZELF verminderen) van het kinderalimentatie nog opeisen? Of heeft zij het recht verloren omdat mijn dochter nu 18 is en moet mijn dochter zelf de achterstand aanvechten? Dus heel concreet kan mijn ex mij nog verplichten om de achterstand te betalen nu onze dochter 18 is of had zij dit moeten doen voordat onze dochter 18 werd?

Peter

33.57. Achteraf alimentatie opeisen

Mijn vader heeft vanaf mijn tweede jaar nooit alimentatie betaald, ondanks een goede baan, mijn moeder was geestelijk niet in staat om hier achteraan te gaan als kind. Kan ik, nu ik volwassen ben alsnog over de verloren jaren alimentatie eisen?

Dennis

33.58. voor Dennis

Nee.

Anna

33.59. Kunnen wij de alimemtatio op ons buik schrijven?

Sinds mijn ouders uit elkaar zijn hebben mijn broer en ik geen contact meer met mijn vader, omdat mijn broer en ik dat zelf niet willen. De uitspraak van de rechter was dat mijn vaders alimentatie moet betalen, maar wij moeten schoolfoto's en rapport cijfers sturen.

Zoals gezegd hebben wij dat de foto's en cijfers gestuurd. Tot dat mijn vader geen alimentatie betaalde. Hij zegt dat hij er geen geld voor heeft, maar toch horen mijn broer en ik van andere familieleden dat hij vaak op vakantie gaat en dat hij veel ondernemingen heeft.

33.60. voor 33.59

Schakel het LBIO in. Zij kunnen de alimentatie voor jullie innen als er recht op bestaat.

Anna

33.61. Kan iemand mij helpen.

Hallo,

ik heb al zoveel mogelijk proberen na te lezen maar heb niet het antwoord waar ik naar zoek. dit is mijn verhaal ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen. mijn ouders zijn in 1998 gescheiden mijn zus en ik waren toen net 2 jaar oud. de uitspraak van de rechter luide gedeelde voogdij maar onze vader was verplicht om ons om de week op te zoeken en wij zouden dan dat weekend bij hem zijn dit heeft hij maar een keer of drie gedaan en daarna nooit meer ook zou hij alimentatie moeten betalen en dat heeft hij twee keer gedaan dat was toen der tijd 250 gulden nu zijn wij 20. graag zou ik willen weten of iemand man kan vertellen waar ik recht op heb en vanaf wanneer ik weet dat dit tot mijn 21 is maar niet of dit dan vanaf nu pas geld of vanaf mijn 2e.

ondertussen is onze moeder overleden toen wij 13 jaar waren. toen hij dit hoorden wilde hij dat wij bij hem kwamen wonen dit wilden wij natuurlijk niet want hoe kun je bij iemand wonen die je niet kent. wij wonen momenteel bij onze oma zij zou normaal sinds ons 13e recht hebben op de alimentatie. het geld heeft hij dat weet ik maar verder durf ik niks te zeggen hij heeft nog een dochter en twee zoontjes bij zijn nieuwe vrouw die krijgen alles wat ze willen maar naar ons heeft hij nooit omgekeken. ik heb al gekeken bij het LBIO maar wil eerst zien wat ik zelf kan doen en of dit dan ook zin heeft.

sorry voor mijn lange verhaal maar ik hoop dat iemand mij eindelijk eens kan helpen.

alvast bedankt,

Karima

33.62. Voor Karima

Jij en je zusje zijn nu 20. Aangezien iemand tot aan het 21ste jaar van de kinderen alimentatie moet betalen, zijn jullie (bijna!) te laat. Het bedrag is niet achteraf nog te innen.

Hopelijk hebben jullie een goed opleiding/baan en kunnen jullie jezelf bedruipen in de toekomst. Want alimentatie gaan jullie helaas niet meer krijgen.

Succes met alles! Anna

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Kan kind alimentatie opeisen van vader?

 1. Antwoord op "kan een kind alimentatie eisen van een vader?"
 2. Onderhoudsbijdrage
 3. Reactie op onderhoudsbijdrage van Lea
 4. Onderhoudsbijdarge
 5. Reactie op onderhoudsbijdrage
 6. Alimentatie opeisen
 7. Reactie op alimentatie opeisen
 8. Alimentatie eisen van m`n moeder.
 9. Reactie op Tim
 10. Reactie op Tim en anoniems advies
 11. Aanvulling op reactie op Tims verhaal
 12. Partneralimentatie
 13. Weigering alimentatie
 14. Reactie op weigering alimentatie te betalen
 15. Gevraagd: goede raad.
 16. Erg vreemd ja!
 17. reactie 27.16 erg vreemd ja!
 18. Weer een brief
 19. Wat moet ik doen?
 20. Minderjarig en wil haar alimentatie
 21. Reactie minderjarig en alimentatie
 22. Minderjarig en je wilt je alimentatie
 23. Alimintatie opeisen?
 24. Alimentatie zelf aanvechten door de kinderen
 25. Landelijk bureau inning en onderhoudsbijdragen
 26. Alimentatie tijdelijk naar pleegouder
 27. Alimentatie voor mijn zoon
 28. Mijn vader weigert alimentatie te betalen!
 29. minderjarig kind uit huis en financiele bijdrage
 30. minderjarig kind en financiele bijdrage
 31. Ex-vrouw betaalt niet voor haar eigen kinderen
 32. Op mezelf
 33. Alimentatie
 34. Reactie voor Tim
 35. Kan kind alimentatie opeisen van vader?
 36. Mijn dochter van 19 wilt bij haar vader wonen
 37. Kinderalimentatie
 38. alimentatie
 39. Beste M
 40. Alimentatie & Schulden
 41. Mag je als ouder niets tegen een verwend jongetje zeggen?
 42. Re : verwend jongetje
 43. Vraagje?
 44. Kan dat zomaar
 45. Alimentatie
 46. Indexeren
 47. Alimentatie opeisen?
 48. Voor Regina
 49. Alimentatieplichtig
 50. Marianna
 51. Voor Marianna
 52. Als kind van 16 wil verhuizen naar de vader moet ik dan alimentatie betalen?
 53. Alimentatie van mijn vader
 54. Vraag alimentatie
 55. Laat het rusten
 56. Achterstallige alimenatie opeisbaar na 18e verjaardag?
 57. Achteraf alimentatie opeisen
 58. voor Dennis
 59. Kunnen wij de alimemtatio op ons buik schrijven?
 60. voor 33.59
 61. Kan iemand mij helpen.
 62. Voor Karima

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.