Groot Gezin
Ervaringen meerlingen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

9. Moulded Baby Syndrome (Asymmetrie)

Met 32 weken ben ik bevallen van een tweeling. Nu bleek dat 1 kindje al die tijd knel heeft gezeten in mijn baarmoeder. Waardoor 1 kant van het gezichtje wat afgeplat is. En het voetje staat een beetje scheef. Wij maken ons er erg veel zorgen over, want de artsen weten niet met zekerheid te zeggen of het helemaal goed komt. De 1 na de ander houdt een slag om de arm. Wel hebben ze er een naam aan gegeven het Moulded Baby Syndrome.

Herkent iemand dit verhaal misschien. En wat is het verloop hiervan. Of kent iemand misschien een arts die hierin gespecialiseerd is.

Graag hoor ik een reactie.
Alvast bedankt. Sandra

Reactie voor op de website?

9.1. Asymmetrisch

Hoi Sandra,

Onze tweeling is al weer 19 en toen zij geboren werden werd er ook geen naam aan gegeven. De oudste van de twee had ook een afgeplat gezicht, aan de zijkant. Het is bij hem behoorlijk weg getrokken en je moet ook goed kijken wil je nog iets zien. Het gekke is alleen dat zijn ogen en wenkbrauwen ongelijk staan. Als je recht voor hem staat, dan zie je dat hij scheef is. Zelf heeft hij er nooit last van gehad, want het is vrij snel "bijgetrokken".

Joke

Reactie voor op de website?

9.2. Asymmetrisch

Hoi,

Ik heb jullie verhaal gelezen en het komt mij zo bekend voor. Een van mijn tweeling Milan heeft ook een afgeplat hoofd en een scheve rug doordat hij in de verdrukking heeft gezeten in de baarmoeder. Mijn andere zoontje Luke heeft nergens last van gelukkig. Ik kan niet zeggen hoe het afloopt want bij mij zijn ze pas drie maanden oud.

Ik heb elke week fysio aan huis om het niet erger te laten worden. Vooral omdat hij ook een sterke voorkeurshouding heeft door het afgeplatte hoofd. Nu word ik doorverwezen naar het WKZ met hem. Ik ben heel benieuwd. Ik moest even reageren omdat het me zo bekend voorkomt en wij ons ook grote zorgen maken over de afloop.

Bij ons konden ze niet zeggen hoe hij zich verder gaat ontwikkelen. Door het afgeplatte hoofd loopt heeft hij ontzettend slappe nek spieren. Ik ben benieuwd of je ook mij verhaal herkent.

Groetjes van een moeder met 4 kinderen.

Reactie voor op de website?

9.3. Moulded baby - assymetrie

Mijn "moulded baby", onze Jelle, 9 maanden nu, tweeling, had een sterke voorkeurshouding. De kinderfysiotherapie heeft daarin wel iets geholpen maar de afplatting van zijn hoofdje bleef dusdanig ernstig dat wij toch gekozen hebben voor het helmpje. Na 3 maanden al 1 cm correctie op een afwijking van 2,5cm, dus dat gaat de goede kant op. Van het helmpje overigens geen last. Zijn nekspieren worden ook duidelijk sterker, veel oefenen op de bal zodat ie kan trainen.

Waar ik me veel drukker over maak is zijn scheve houding in ligstand. Hij ligt in c - vorm als ie op rug of buik ligt. Als ik hem rechtop zet, ondersteund laat zitten, zakt ie als een plumpudding in elkaar en krijgt ie een bochel op zijn rug. Uiteindelijk naar de kinderarts en die noemt het al scoliose, vergroeiing dus. Maandag naar de orthopeed en foto's maken, ben er niet gerust op.

Ben ook bang voor nog meer ergs, ik zie allerlei kleine "afwijkingen" aan mijn ventje. Zijn mond trekt ie vaak scheef, zijn ene oog is vaak iets verder open dan de andere, mond hangt vaak open. En het is een verschrikkelijk lange dunne pierlala met weinig kracht en snel moe. Zijn ontwikkeling blijft ook ver achter bij zijn tweelingbroertje, die kruipt al weg. Als ik Jelle in loophouding houd zodat zijn voetjes de grond net raken doet ie ook geen afzetpogingen, hij bungelt maar wat.

Verder is ie een heerlijke baby, vrolijk, goedlachs en alert. Zijn er meer mensen met een "moulded baby" die ook al die kleine dingetjes zagen, die al een stuk verder zijn? Graag ervaringsreakties.

Erna

Reactie voor op de website?

9.4. Uitgesproken asymetrie

Ons zoontje, Stan werd 7 maanden geleden thuis geboren. Pas na een zestal weken ging ik voor het eerst op bezoek bij een pediater omwille van spijverteringsklachten. Onmiddelijk had de dokter gezien dat er een uitgesproken symmetrie was bij onze baby. Verder werd er geen aandacht aan geschonken.

Vorige week was ik opnieuw bij de pediater en sprak ze opnieuw over de sterk uitgesproken symmetrie. Ze stelde kinesitherapie voor, 3 x per week. Stan heeft een heel duidelijk uitgeproken voorkeurshouding. Zelfs in lig-houding ligt hij nooit recht. Ik herken de C-houding waarover Erna het heeft. Stan is nu wel niet van een meerling.

Ook ik maak me zorgen over de evolutie. Ik moet zoveel mogelijk zijn rechterzijde vermijden te activeren. De kinesitherapeute sprak over doorverwijzing indien op korte termijn geen beterschap zou te zien zijn. Dan is het het werk voor osteopaat en chiropractor. Ik laat zeker nog iets weten binnenkort.

Debbie

Reactie voor op de website?

9.5. Sssymetrie

Hallo allemaal,

Ik heb een zoontje van nog geen 8 weken. hij heeft nu al een zeer sterke voorkeurshouding naar rechts en ook de C-houding herken ik bij hem. hij had al met 5 weken een behoorlijke afplatting aan de rechterkant van zijn hoofdje. Tevens huilt hij makkelijk als ik kleertjes over zijn hoofdje doe en hij overtsrekt zich ook vaak als ik hem oppak, hij kijkt dan erg ver achterover.

Ik heb al heel snel een manueel therapeut ingeschakeld. Zij dacht aan het Kiss syndroom, waarbij er tijdens de zwangerschap of bevalling iets niet goed komt te zitten in de bovenste nekwervels. Hij heeft nu pas twee behandelingen gehad en het gaat al een stuk beter. Hij kijkt veel vaker uit zichzelf naar links en ook de c- houding wordt minder rond. Ik moet hem ook zoveel mogelijk stimuleren links te kijken door geluid, licht etc van die kant te laten komen.

Ook krijg ik advies van een kinderfysio over hoe ik hem het beste kan benaderen en opppakken, enz. Ik heb meer verhalen gehoord van kinderen die veel baat hadden bij slechts een paar behandelingen van de osteopaat of manueel therapeut, evt. in combinatie met fysiotherapie. Die behandeling doet helemaal geen pijn, hij viel zelfs tijdens het behandelen in slaap!

Misschien hebben meer ouders hier iets aan, tenslotte is het altijd de moeite van het proberen waard!

Annelies

Reactie voor op de website?

9.6. Asymetrie

Hoi,

Mijn dochter ligt ook vaak in een komma en kan moeilijk naar rechts kijken. Ze heeft heel lang in 1 houding gelegen in mijn buik. Verder heeft ze nog meer spierafwijkingen en een verkorte onderkaak. Ze krijgt fysio en ze wordt begin maart opnieuw bekeken door een orthopeet, tevens zal ze geopereerd worden aan haar voetjes en heup.

Het is heel vervelend, zelfs als ze op haar buik haar hoofd probeert op te tillen, gaat het hoofd al scheef. Maak me veel zorgen. Toch is ze een heel vrolijke baby en huilt alleen als ze honger heeft.

Esther

Reactie voor op de website?

9.7. Scheve houding

Hallo, als mijn zoontje (1 van een tweeling) op zijn buik ligt dan valt hij vaak om naar 1 kant, ook lijkt hij een scheve houding te hebben, zijn benen liggen bijv. naar li en zijn lichaam trekt dan krom maar zou dit het kiss syndroom kunnen zijn?

MVG

Reactie voor op de website?

9.8. Assymetrie

Hoi Sandra,

3 van mijn 4 kinderen hadden een voorkeurshouding (dit kwam omdat die alle 3 aan de linkerkant van mijn baarmoeder zaten). Het is m.i. heel belangrijk dat je er bovenop zit: een (bijna) symetrisch hoofd is belangrijk voor je (motorische) ontwikkeling, en sociaal is het ook belangkrijk. Laten we wel wezen: je wilt niet dat je kind een soort circus-act wordt.

Ga naar een kinderfysio en ook naar de kinderarts. De fysio kan beoordelen of behandeling door een ostheopaat/chiropraktker/manueel therapeut nodig is. Het staat je natuurlijk vrij om sowieso naar 1 van de laatste 3 te gaan, voor de zekerheid. Hoe jonger je erbij bent, hoe beter het is!

Een kinderfysio kan echt ontzettend veel bereiken met je kind. bovendien leert hij/zij jou ook oefeningen en geeft die ook "hanteringsadviezen" zoals dat zo mooi heet.

suc6 ermee! Jacqueline

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Moulded Baby Syndrome (Asymmetrie)

  1. Asymmetrisch
  2. Asymmetrisch
  3. Moulded baby - assymetrie
  4. Uitgesproken asymetrie
  5. Sssymetrie
  6. Asymetrie
  7. Scheve houding
  8. Assymetrie
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.