Groot Gezin
Ervaringen meerlingen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

24. Tweeling-bevalling: voorkeur voor keizersnede of normale bevalling?

Odette is in verwachting van een tweeling (momenteel week 33). Nu het einde van de zwangerschapsperiode langzaam maar zeker nadert, vragen wij ons af wat in ons geval nu het beste zou zijn wat betreft de keuze van de wijze van bevallen. Tijdens de zwangerschap van onze dochter destijds had Odette last van haar bekken. Door onvoorziene omstandigheden is onze dochter uiteindelijk ter wereld gekomen via een keizersnede. Na de bevalling zijn de klachten bij het bekken gelukkig verdwenen. Nu heeft Odette weer last van haar bekken. Wij vragen ons af als Odette nu een "normale" bevalling ondergaat of de bekkenklachten dan zullen toenemen of is het - om na de zwangerschap geen bekkenklachten over te houden (drie kinderen straks zal immers behoorlijk druk zijn) - beter om ook hier weer te kiezen voor een keizersnede? Zijn er mensen met ervaringen en/of goede adviezen?

Odette en Peter

Reactie voor op de website?

24.1. Keizersnede of normaal bevallen?

Hallo Odette en Peter

Wij zijn sinds 10 weken de gelukkige ouders van twee zoons Dajo en Lars, ons derde en vierde kind. In de tweede zwangerschap van mijn dochter Marlon, kreeg ik ook last van mijn bekken. Ik ben gewoon bevallen (Marlon was 9 pnd). Na de bevalling waren de klachten gelukkig verdwenen. Tijdens de zwangerschap van Dajo en Lars ook veel last gehad van mijn bekken, kon de laaste maanden bijna niks meer doen. Ik ben met 36 1/2 week normaal bevallen van twee jongens van 7 pnd. Na de bevalling nog wel last gehad van mijn bekken maar nu na 10 weken is het bijna helemaal over. Het was gelijk na de bevalling al een heel stuk beter.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en wens je een goede bevalling toe en veel geluk.

Groetjes Gea

Reactie voor op de website?

24.2. Tweeling stuitbevalling

Vandaag heb ik te horen gekregen dat mijn tweeling in een stuit ligt. Dat was wel even schrikken, maar er is nog een kleine kans dat ze draaien. (Ik ben 30 weken zwanger)

De gynaecoloog vroeg hoe we tegenover een natuurlijke stuitbevalling stonden. Ik heb geen idee wat ik me hier bij voor kan stellen. Ik zou het heel prettig vinden als iemand die hier ervaring mee heeft, wat informatie kan uitwisselen. Misschien heeft iemand ook wel tips voor foldertjes of boeken met dit onderwerp.

Groetjes Desiree

Reactie voor op de website?

24.3. Tweelingbevalling: maak je niet druk

Hallo Odette en Peter,

Volgens mij valt er niet zo veel te kiezen. Een keizersnede wordt op medische indicatie uitgevoerd. Ik neem aan dat je onder controle staat van de gynaecoloog. Hij/zij zal dan waarschijnlijk beslissen of de kinderen met een keizersnee geboren moeten worden, maar een tweelingzwangerschap is niet automatisch een reden voor een keizersnede.

Overigens, mijn tweeling is via de normale weg geboren. Het waren de eerste twee, dus ik heb geen idee hoe een "normale" bevalling is, maar volgens mij valt het allemaal wel mee.

Maak je niet te druk. Wacht gewoon af hoe het gaat lopen, het komt zoals het komt. Als het voor de kinderen beter is als je op je kop gaat staan dan doe je dat.

Veel succes.
Marjan

Reactie voor op de website?

24.4. Keizersnee

Hallo allemaal,

Jammer dat ik dit niet eerder op de computer had, dan had ik van tevoren iets meer er over kunnen lezen. Onze tweeling Yara en Stan zijn nu 13 weken oud.

Onze kinderen zijn via een keizersnee geboren! Dit was gelijk al duidelijk omdat Yara stuit lag. Ik moet zeggen dat het me echt heel erg is meegevallen. Ik heb een ruggenprik gehad (voel je helemaal niks van) en de keizersnee zelf ook niet. Met een half uur waren de kinderen er en het was echt genieten! Yara woog 2700 en Stan 2850.

Ze zijn met 37.2 weken gehaald. Ik heb er nooit meegezeten dat het geen gewone bevalling is geweest.

Martine

Reactie voor op de website?

24.5. Bevalling niet echt anders

Hallo,

Ik ben op de natuurlijke manier van mijn 2ling bevallen, alletwee in stuit. Ik vond het niet veel anders dan een gewone bevalling (ik had er al twee). Ze waren alletwee rond de drie pond dus niet echt groot. Ik ben bevallen met 34 weken.

Heel veel geluk en succes!!!
Groetjes Astrid

Reactie voor op de website?

24.6. De makkelijkste bevalling

Hallo allemaal,

Ik ben 15 november 2000 bevallen van een tweeling. Ik ben met 39 weken en 1 dag bevallen en de dames wogen resp. 2900 en 3260 gram. Ik ben op een normale manier bevallen. Het ging zo snel dat er met acht minuten twee kindjes waren. Ingeborg lag tot 34 weken in een stuit en heeft zich in de 34ste week nog gedraaid. De bevalling ging zo snel en makkelijk, makkelijker dan mijn andere vier bevallingen.

Groetjes, Marjan

Reactie voor op de website?

24.7. Gewone bevalling

Hallo,

Twee jaar geleden ben ik met een keizersnede bevallen van een zoon. Nu ik zwanger was van een tweeling, ging ik er van uit dat het ook wel weer een keizersnede zou worden. Ik had ook erg veel last van mijn bekken en een kindje lag in een stuit. Maar niets was minder waar, een normale bevalling die heel soepel verliep. Mijn bekkenklachten waren niet meteen over, maar dat zou met een keizersede ook niet zijn geweest. We konden meteen gaan genieten van onze zoon en dochter.

Probeer je niet te druk te maken, het komt toch zoals het komt, sterkte.

Groetjes Elly

Reactie voor op de website?

24.8. 4 in een bevalling

Hallo,

Ik wilde ook even reageren. Ben moeder geworden van een tweeling 21-08-1998. Mijn bevalling ging niet zoals gepland. Mijn dochtertje is gewoon geboren en met de tangverlossing, mijn zoontje is met de vacuumpomp en daarna met een spoed keizersnee geboren omdat z'n navelstreng om zijn arm vast zat en steeds weer terug veerde. Ik was ontzettend rustig ik dacht alleen maar als ze er maar uit zijn!!

En het is mij ondanks alles ontzettend mee gevallen !!
Groetjes Anneke

Reactie voor op de website?

24.9. Geboortegewicht van een tweeling

Gaarne zou ik met mensen in contact komen die op dit moment ook in verwachting van een tweeling zijn (ik ben nu 28 weken zwanger van een tweeling).

Tevens zou ik graag willen weten wat het gemiddelde geboortegewichte is bij tweelingen. En hoeveel ze moeten wegen om ze mee naar huis te mogen nemen. En wie heeft er nog leuke teksten voor op een geboorte kaartje. Wat natuurlijk op tweelingen slaat.

Alle reacties zijn welkom.
Groetjes

Reactie voor op de website?

24.10. Reactie op geboortegewicht en tekst voor kaartje

Hallo Mariska,

Ik wilde even reageren op je vragen, ik heb twee zoontjes van nu anderhalf. Ze zijn via een natuurlijke bevalling geboren, na 36 weken en 4 dagen. 1 hoofdligging 1 stuitligging, het kleinste kindje woog 2290 gram en de grootste 2600 gram. Ze mochten meteen mee naar de kraamafd. en hoefden niet in de couveuse. Na 4 dagen gingen we naar huis, de kleinste woog toen 2185 gram omdat ze de eerste dagen altijd afvallen. Het gedichtje van ons geboorte kaartje was als volgt:

  Tegelijk op deze wereld,
  maar alletwee uniek,
  een eigen plekje in het leven willen wij jullie
  met liefde geven.
Groetjes Linda

Reactie voor op de website?

24.11. Stuitligging

Ik ben 30 wkn zwanger van een twee-eïge tweeling. Ze liggen al een aantal weken allebei in een stuitligging. Ik ben onder behandeling bij een gynaecoloog in het ziekenhuis. Ik ben zeer benieuwd naar ervaringen van vrouwen die een natuurlijke bevalling hebben ondergaan met een dubbele stuitligging.

Overigens zal ik er over 1½ week ook met mijn gynaecoloog over praten. Ik maak me er toch best zorgen over en vraag me af of het allemaal wel mogelijk en 'te doen' is.

Graag jullie reaktie,

Bedankt,
Linda W

Reactie voor op de website?

24.12. Spontaan teruggedraaid

Hoi Linda,

Ik heb zelf een twee-eiïge tweeling van 6 maanden. Eén van de twee heeft tot 34 weken in stuitligging gelegen. Ze heeft zich met 34 weken nog gedraaid, dat is dus nog mogelijk. Volgens mijn gyneacoloog hoeft het niet anders te zijn dan een bevalling in hoofdligging. En helemaal niet als dit niet je eerste zwangerschap is.

Groetjes, Marjan

Reactie voor op de website?

24.13. Ervaring stuitbevalling tweeling

Zelf ben ik moeder van 4 kinderen 4 ½, 3 en een tweeling van 8 maanden. De tweede lag in een stuit, en de eerste van de tweeling ook. Alle keren ben ik gewoon bevallen. De 3e keer zwanger heb ik bijna 40 weken gelopen met een dikke buik. Een stuitbevalling vond ik zelf sneller gaan dan een hoofdligging. Bij de tweeling wilden ze inknippen, moest dus een wee wegpuffen, en toen was de eerste van de twee er al. Dus het kan erg meevallen. Succes.

Petra

Reactie voor op de website?

24.14. Tweeling stuitbevalling

Op 01-06-01 ben ik bevallen van 2 prachtige meiden Kelly en Lisa. Met 37.2 weken ben ik ingeleid. Kelly lag in hoofdligging en is, na inknipping, met een tang geboren. Lisa lag in stuit en is 2 min. later geboren. Zij is wel aan haar voetjes eruitgehaald. Helaas was het geen prettige bevalling, maar ik ben blij dat ik geen keizersnede heb gehad. Je herstelt veel sneller op de gewone manier. Succes.

Groetjes Wendy

Reactie voor op de website?

24.15. Natuurlijke bevalling na keizersnee

Hallo,

ik heb een tweeling van bijna 2 en we willen er nog graag een bij. Maar ik zie nu al op tegen de bevalling. Met de tweeling ben ik met een keizersnee bevallen en ik ben er een beetje bang voor dat ik met de derde op de natuurlijke manier moet bevallen. Zal de wond het wel houden met de weeën?

Kun je ook om een keizersnee vragen? De vorige keer is het mij goed bevallen. Ik mocht na 4 dagen naar huis en toen deed ik al weer boodschappen (de kinderen lagen nog in het ziekenhuis).

Heeft iemand info voor mij? Al vast bedankt.

Groetjes Isabel

Reactie voor op de website?

24.16. Stuitligging

Mijn 2 kinderen lagen in stuit. De bevalling duurde lang en is geëindigd in een keizersnee. Achteraf bleek mijn bekken te smal. Ze waren na 41 weken zwangerschap geboren en wogen 2665 gram en 3015 gram.

Ik vond het niet erg om een keizersnee te krijgen, en heb er ook wel leuke herinneringen aan. Ik heb gekozen voor een ruggeprik zodat je bij blijft en direct na de operatie de kinderen kunt zien. Het is zelfs zo in sommige ziekenhuizen dat als je kindje stuit ligt, je automatisch een keizersnee krijgt. Hier ben ik het niet helemaal mee eens, want je hoort ook veel succesverhalen.

Nou veel sterkte en ik hoop dat je een voorspoedige bevalling krijgt gewoon of met ingreep.
groetjes Alina

Reactie voor op de website?

24.17. Onderschat keizersnede niet

Beste Odette en Peter,

Allereerst van harte gefeliciteerd met jullie zwangerschap.

Ik ben zelf eind juli bevallen van een tweeling (meisjes) via een keizersnede. Dit omdat het ene meisje in stuit lag en het andere kindje volledig dwars. Een natuurlijke bevalling was dus geen optie: de dames lagen elkaar zo in de weg dat we dat geen van allen hadden overleefd (om het heeel dramatisch te stellen). Van te voren kreeg ik veel opmerkingen in de trand van "fijn, een keizersnede. Na 5 dagen ben je er weer helemaal bovenop".

Maar dat viel ontzettend tegen. Je bent snel geneigd te vergeten dat het hoe dan ook een buikoperatie is. Bovendien was ik van de zwangerschap volledig uitgeput. Snel herstellen was er dus niet bij. Bleek ook nog eens dat ik een bacterie had opgelopen waardoor ik een fikse baarmoederontsteking ontwikkelde. Na een week kon ik dus weer terug naar het ziekenhuis. Al met al heeft het zeker 5 weken geduurd voordat ik ook maar iets aan de verzorging van de meiden kon doen. Daarvóór was ik er simpelweg te ziek voor.

Onderschat een keizersnede dus niet (zoals ik heb gedaan). Maar bedenk ook dat ik gewoon botte pech heb gehad. Het hoeft dus niet per sé op een teleurstelling uit te lopen.

Anne

Reactie voor op de website?

24.18. Tweelingbevalling

Beste Odette en Peter,

Ik heb een tweeling van 2,5 jaar en een dochter van 5 jaar. Beide zwangerschappen heb ik last van mijn bekken gehad en bij de tweelingzwangerschap was dat ook behoorlijk pijnlijk. Toch ben ik beide keer natuurlijk bevallen. Van de oudste was de bevalling zeer zwaar met een vacuumpomp. De tweelingbevalling kon natuurlijk met de eerste in hoofdligging en de tweede in stuitligging. Ik wist niet wat ik meemaakte, want de bevalling ging super en behoorlijk makkelijk, omdat ik door "weeenzwakte" betrekkelijk weinig pijn voelde. De tweeling is met 37 weken geboren en Edith onze eerste was 5 pond en heel snel door het geboortekanaal en Susanne was 6 pond en 14 minuten later geboren in stuit.

Van mijn bekken heb ik nog steeds een klein beetje last al kan ik wel bepaalde sporten weer doen. Ik denk dat een eventuele keizersnede geen snellere genezing van mijn bekken zou hebben gegeven, omdat gewoon blijkt tijdens fysiotherapeutische behandeling dat bepaalde spieren lange tijd niet opti! maal zijn gebruikt, waardoor er klachten tijdens de zwangerschap.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn verhaal hebben en dat het bekken van Odette na de bevalling gewoon sneller geneest dan bij mij.

Mirjam

Reactie voor op de website?

24.19. Altijd anders

Ik wilde even reageren op de vraag of een stuitbevalling van een tweeling wel te doen is. Volgens mij wel. Tijdens de zwangerschap van onze tweeling bleek dat onze zoon in een stuit lag. Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht of de bevaling wel natuurlijk zou gaan of niet. Ik heb net als bij mijn andere zwangerschappen (de tweeling was nr. 4 en 5) een heel goed contact gehad met verloskundige en gyneacoloog. Iedere zwangerschap en bevalling is tenslotte anders en neem van mij aan dat alle standaardverhalen gewoon niet altijd op gaan.

Elk mens is anders. Klein voorbeeld: onze oudste dochter was er in 3 uurtjes van het eerste pijntje tot geboorte terwijl onze tweede na 28 uur afzien ter wereld kwam. Volgens de gewone "normen" toch de omgekeerde wereld !?

De bevaling van de stuit ligging ging super. 's Morgens om 10.30 uur weeën en om 12.20 uur twee gezonde kinderen.

Vertrouwen dat de artsen weten wat ze doen en heel veel aangeven van mezelf voor en tijdens de bevalling deed het voor mij helemaal. Als je geen angst hebt met goed vertrouwen, ben je ook goed ontspannnen en ben je al ver op weg. Volgens mij hangt veel af van je persoonlijke omstandigheden en wensen.

Heel veel sucses!
Helga

Reactie voor op de website?

24.20. Geen spijt van keizersnede

Ik ben twee jaar terug bevallen van een tweeling via keizersnede. Ik moest er niet aan denken om op de 'normale' manier te bevallen, vooral omdat Bas voor de uitgang in stuit lag. Ik was doodsbang op 'verhaking' van de tweeling, en ik wilde absoluut niet dat er iets mis zou gaan. Natuurlijk is een keizersnede ook niet zonder risico, maar voor mijn gevoel was dat veiliger dan spontaan te bevallen. Vooral ook het feit dat mijn oudste met 43.3 weken ook met een keizersnede geboren is, omdat ik bij inleiding geen ontsluiting kreeg, was ik ervan overtuigd dat een keizersnede nu ook de juiste manier zou zijn voor mij, en ik heb er absoluut geen spijt van gehad!

Irene

Reactie voor op de website?

24.21. Reactie geboortegewicht tweeling van Mariska

Hoi,

Volgens mij is het niet te zeggen hoeveel een tweeling zal wegen, er zijn er genoeg die de drie kilo halen.

Mijn kinderen zijn geboren met 38 weken en ze waren 2080 gram en 37 cm en 2245 gram en 42 cm. Dysmatuur dus. Ze hoefden maar even in de couveuse. Hoeveel ze moeten wegen is ook niet zo belangrijk. Als ze zichzelf op temperatuur kunnen houden, goed groeien en goed drinken dan mogen ze naar huis. Ik geloof dat onze kinderen +/- 2300 gram waren toen ze naar huis mochten.

Jolanda

Reactie voor op de website?

24.22. Geboortegewicht van een tweeling

Hallo Mariska,

Volgens mij is het ook niet te zeggen hoeveel een tweeling zal wegen. Mijn gynaecoloog zei altijd dat ze qua gewicht op een eenling zouden lijken en hij had zo'n enorme buik nog nooit meegemaakt. Onze tweeling is geboren na een zwangerschap van 39 weken. Toen hebben ze me ingeleid omdat ik niks meer kon. Het ergste vond ik dat ik mijn oudste zoontje van 3 jaar niet meer zelf kon aankleden of in bad kon doen. De (tweeëiïge) tweeling wogen maar liefst 3100 gram en 49 cm en 3500 gram en 51 cm. Mijn schoonzusje is bevallen van 1 kindje dat 2880 woog.

groetjes Angelique

Reactie voor op de website?

24.23. Geboortegewicht

Hallo Mariska

Onze tweeling is alweer 15 maanden (geb: 28-10-2000). Het zijn twee gezonde jongens: Ruben en Marc. Ze zijn geboren na 37 weken en 5 dagen zwangerschap. Mijn bevalling is ingeleid op mijn verzoek want mijn maag kwam in de verdrukking. 4 uur na de inleiding zijn ze geboren. Ruben was 51 cm. en woog 3785 gr. en Marc kwam een half uur later en was 50 cm. en woog 3430 gr. Dus zoals je ziet hebben tweelingen niet per definitie een lager geboortegewicht. Heel veel succes en geniet ervan want het is een kostbaar bezit. groetjes:

Marga

Reactie voor op de website?

24.24. Ik had geen keus

Mijn tweeling is met 30 weken geboren nu alweer 3 jaar geleden. Er was mij van tevoren verteld wat er gebeuren kon. Het meest wenselijke was twee hoofdliggingen en het minst wenselijke was een dwarsligging. Oke, met 30 weken kwam de bevalling spontaan op gang er is nog geprobeerd om het te stoppen met weeenremmers, maar dat is maar 1 dag gelukt. Daar baalde ik erg van, omdat het de trouwdag was van mijn schoonzusje. Maar het was niet anders. Ik heb mijn man om 23.00 maar opgebeld, omdat het ineenen erg snel ging: ik had toen al 8 cm ontsluiting.

Het duurde voor mijn gevoel heel lang voor ik bij de 10 cm was, maar oké. Ons meisje is in een stuitbevalling gekomen en dat ging vrij snel. Er werd gelijk gekeken met de echo, maar mijn zoontje lag helaas dwars.Dus met spoed naar de ok gebracht en daar een keizersnede gehad. Mijn dochtertje is om 1.18 geboren met een geboortegewicht van 1144 gram en mijn zoontje was er om 1.48 met geboortegewicht van 1477 gram. Ja erg klein, maar dat is nu al aardig ingehaald. Tenminste, mijn zoontje is gemiddeld en mijn dochtertje zit nog ver onder het gemiddelde. Dat word nog onderzocht. Maar ik maak me er niet zo druk over en voor de rest is het een heerlijk stel van 3. Met alle leuke en minder leuke dingen van peuterpubers :-)

Liesbeth

Reactie voor op de website?

24.25. Bevallen d.m.v. een keizersnede

Hoi,

Soms heb je zelf geen keus over hoe de bevalling zal gaan, laat staan hoe je zwangerschap zal verlopen. Ik ben met 33 1/2 week zwangerschap opgenomen met gebroken vliezen. We hebben de bevalling tot 35 weken kunnen rekken door middel van weeënremmers. Je bent dan aan de ene kant bang voor een vroeggeboorte en aan de andere kant voor infectie.

Precies met 35 weken kreeg ik een infectie en dan is het snel beslist. Binnen een uur lag ik op de operatiekamer met een ruggenprik. In enkele minuten zijn onze dochters geboren, Kim en Kelly. Mooie meisjes met een gewicht van 1925 gram Kim en 2175 gram Kelly. Kim in de couveuze en Kelly in een warmtebedje.

Na een week werden we al naar huis gestuurd, tot verbazing van verloskundigen, huisarts en consultatiebureau. Veel te klein, Kim inmiddels 1800 gram en Kelly 2000 gram! Geen kraamzorg meer want die tijd had ik inmiddels in het ziekenhuis door gebracht.

Wij zouden niet hebben geweten hoe het zou zijn geweest zonder mijn moeder en vader. Wat een steun en toeverlaat!!!! Maar ook het consultatiebureau is de eerste 3 weken iedere dag langs gekomen. Inmiddels is er een opvangorgaan in het leven geroepen voor ouders die net als wij tussen wal en schip terecht komen.

Volgende maand, 23 juni 2002, vieren wij de eerste verjaardag van onze prachtige dochters. Alle minder leuke dingen zijn vergeten en het enige wat we nu nog doen is volop genieten.

Denise

Reactie voor op de website?

24.26. Ervaring stuitbevalling

Hallo Desiree,

Ik wil even reageren op je oproepje voor stuitbevallingen. Vier maanden geleden (17-09-2002) ben ik bevallen van een tweeling, een dochter en een zoon. Al vrij vroeg wisten wij dat ze in stuitligging lagen en hebben we overlegd met de gynaecoloog of dit een natuurlijke bevalling kon worden of niet. Er even vanuit gaande dat dit zo bleef, deze ligging.

Zelf ben ik erg voorstander van een natuurlijke bevalling, zeker omdat ik er daarvan al twee achter de rug had. De tweeling zijn nummer 3 en 4.Dit was voor de gynaecoloog ook reden om te denken dat het goed zou gaan. De weg is al gebaand, zeg maar.

En het ging super! Dochter Nova werd gewoon geboren, daarna, met wat hulp om te voorkomen dat hij overdwars voor de uitgang terecht kwam, werd ook zoon Levi geboren.

Al met al is het mij bijzonder meegevallen en ik hoop dat jij dat na afloop ook kunt zeggen.

veel succes, Saskia

Reactie voor op de website?

24.27. Adres voor meerling-geboortekaartjes

Hoi Mariska

Ik weet niet of je inmiddels al bevallen bent van je tweeling, (zo ja gefeliciteerd!) dus ik reageer toch nog maar even. Mijn tweeling werd zes weken te vroeg geboren en wogen 2000 gram en 2220 gram. Ze hebben drie weken in het ziekenhuis gelegen, daar werd als criterium om naar huis te mogen het volgende gehanteerd:

Toen mijn kinderen uit het ziekenhuis ontslagen werden wogen ze 2370 gram en 2460 gram. Inmiddels wegen ze 11,7 kg en 12,5 kg, al echte kanjers dus!

Op je vraag voor leuke teksten voor op het kaartje heb ik misschien een leuk adres voor je:

www.planet.nl/~M.ART of bel 030-6773893.

Dit is een illustratrice die o.a. speciale meerling kaartjes maakt, en ook kaartjes speciaal voor de baby na de meerling! Ikzelf kwam met de tweeling te laat achter dit adres (bij de derde heb ik het wel gebruikt), toen maar had (vind ik) wel een leuke tekst op ons kaartje:

  It's double the trouble, twice the fun
  Having two babies instead of one!
(het scheelt misschien te weten dat mijn man een Schot is!) Ik hoop dat je wat aan mijn berichtje hebt! Succes en heel veel plezier met je kinderen. Geniet er van!

Groetjes Mica

Reactie voor op de website?

24.28. Mijn ervaring met stuitbevallig

Hoi Desiree,

mijn 2ling is inmiddels 21 maanden. Tijdens de zwangerschap lag er eentje in stuitligging. Tijdens de bevalling kwam hij als eerste. Er is echt geen verschil of ze nu gewoon of in stuit komen. Quinton werd om 6.45 uur geboren met een gewicht van 2770 gram en zusje Anber om 6.49 en woog 1460 gram. Ik wist zelf niet hoe de bevalling zou gaan of natuurlijk of de keizersnede. De artsen moesten op dat moment beslissen want ze wisten niet hoe de kleinste Anber zou reageren tijdens de weeën. Gelukkig is het goed gegaan met haar, anders had Quinton gewoon gekomen en Anber evt.met de keizersnede.

Ik hoop dat je aan dit berichtje wat hebt. Heel veel sterkte toegewenst en maak je er maar niet zo druk om, het komt wel goed hoor. En geniet nu nog maar van je rust want dat is straks wel anders. Ik ben wel wat gewend met 1 van 11 jaar en 1 van 9jaar en 2 van 21 maanden en 1van 10 maanden.

groeten Corina

Reactie voor op de website?

24.29. keizersnee, stuit en dwarsligging van de babies

Hoi Anne,

ik weet niet of je dit nog leest, aangezien het nu een jaar later is. Ik ben nu zwanger van een tweeling, 36 weken precies. Ik heb vanaf week 21 tot en met week 34 in het ziekenhuis gelegen vanwege dreigende vroeggeboorte, dus weeenremmers, antibiotica, longrijping heel de rattaplan. Maar nu willen ze er niet uitkomen, gelukkig. Als ik 38 weken en 2 dagen ben zal ik een keizersnee krijgen omdat babie 1 in stuit ligt en babie 2 dwars, dus hetzelfde als bij jou.

Ik ben eerlijk gezegd harstikke bang voor het revalideren, ik ben totaal niet mobiel, kan amper lopen vanwege de hele lange bedrust in het ziekenhuis en daarbij ben ik ook nog eens erg stevig van mezelf, dus verhoogde kans op wondinfectie?? Ik wil graag zelf snel voor mijn kindjes kunnen zorgen, hoe zijn de ervaringen van anderen die een keizersnee en wekenlange bedrust hebben gehad.

Groetjes Clourinda

Reactie voor op de website?

24.30. Bevallen en herstellen van een keizersnede

Hoi Clourinda

Ik ben Erica en ben een kleine drie maanden geleden bevallen van Sanne en Maartje mijn eeneiige tweeling met een keizersnede.

Ik besefte wel voor ik beviel dat een keizersnede echt niet neits was, maar dat het zo kon tegen vallen had ik nooit verwacht. Door de tweeling zwangerschap was ik al erg vermoeid dat kwam omdat ik met 37 weken ben opgenomen in het ziekenhuis met zwangerschapsvergifteging. Daarbij zoveel vocht vast hield dat ik niet meer kon lopen en een enorme buik want mijn meisjes wogen alletwee 6 pond de stuk. Ik heb erg lang moeten wachten op de bevalling want ik ben met 41 weken bevallen. Mijn gynaecoloog vond dat de natuur zijn gang moest laten gaan.

Ik vond de operatie pittig maar het herstellen hellemaal verschrikkelijk. Ik ben zelf ook een forse dame en mijn snee zit dus in een huidplooi. Gevolg daar van is dat de wond is gaan ontsteken en heeft zeker 8 weken geduurd voordat de wond genezen was. Dus moest ik 3 keer per dag mijn wond spoelen en opnieuw met gaas en verband verbinden. En de verzorging van de tweeling ging gewoon door. Een kleine tip: Er bestaat een instantie bij ons in brabant dat heet het RIO en daar kun je voor in aanmerking komen voor huishoudelijke ondersteuning. Want met een keizersnede mag je de eerste 6 weken niet stofzuigen,emmers dragen, ezv. Vraag hiernaar aan je huisarts. Je moet dan zelf een kleine bijdrage betalen. Doe dit, schaam je niet want het is al heftig genoeg bevallen en de verzorging van een tweeling.

Maar aan alles komt een eind, ook de ellende. Nu gaat het goed met ons door wat hulp in de omgeving. Ik wens jou een hele voorspoedige bevalling en revalidatie.

met veel groetjes Erica.

Reactie voor op de website?

24.31. Erica Bevallen en herstellen van keizersnede

Hoi Erica,

ben net weer terug van 4 dagen ziekenhuis, heb nu ook nog eens lichte vorm van zwangerschapsvergiftiging er bij gekregen, maar mocht gelukkig nog even naar huis. Mijn kinderen zijn op dit moment bijna 6 pond ieder dus een soortgelijke situatie. Ik woon ook in Brabant, maar ik dacht dat RIO me niet zou helpen in dit soort gevallen.

Heb je die vorm van thuiszorg van te voren geregeld of na de keizersnede en hoe snel krijg je dan hulp? Ik had begrepen dat THEBE weinig deed als het om korte termijn hulp ging.

Ik zou graag je reactie willen en je mag ook persoonlijk naar mijn eigen email reageren.

Groetjes

Reactie voor op de website?

24.32. Goede bevalling tweeling

Ik lees helaas veel verhalen over een vreselijke bevalling en alle ellende nadien.

Daarom dacht ik dat het leuk is om mijn verhaal hier neer te zetten. Ik ben 33 jaar en de mama van twee meiden van 5 en 6 jaar en spontaan zwanger van een eeneiïge tweeling. Mijn vorige bevallingen waren behoorlijk zwaar, dus daar reken je met twee helemaal op.

In de zwangerschap zelf alleen erg moe geweest en misselijk. Tot 36 weken ging het goed. Ik kreeg met 36 weken weeën en heb vier dagen gelegen. Maar alles stopte spontaan. Besloten werd om na het weekend in te leiden. Heel rustig begonnen met het infuus opendraaien tot stand 12! (hoogste stand) Toen ging het ontzettend snel en na een kwartiertje persweeën werd de eerste zoon geboren Denzel en woog 2530 gr. Na tien minuten werd Delano geboren 3350 gr. Allebei kerngezond en helemaal niet zo ontzettend klein als voorspeld in het ziekenhuis.

Na vier dagen mochten wij naar huis en loopt eigenlijk alles zeer voorspoedig. Behalve de borstvoeding. Na borstonsteking en flinke kloven na 3 weken gestopt.

Ze zijn op 5 augustus met 37 weken geboren en wegen nu 4630 gr. en 5120 gr., zijn ontzettend lief en ik vind het een enorme rijkdom. Behalve de nachten is weer even wennen, na 9 weken 2 voedingen s'nachts maar ze zullen het nodig hebben.

Ik wens iedereen veel sterkte bij wie het helaas niet zo is verlopen.

Natascha

Reactie voor op de website?

24.33. Mijn tweelingbevalling

Mijn tweelingbevalling.

Met 37 weken besloten ze om mij in te leiden. Ik was 33 kilo aangekomen en kon geen kant meer uit. Ik ben nogal klein en smal van postuur dus ik maakte me ernstig zorgen over de bevalling. Ik heb al een dochter van 5 en een dochter van 3 dus ik wist wel wat een bevalling in kon houden.

Ze hebben m'n infuus op 1 gezet en na drie uur tijd was ik bevallen van 2 zoontjes Milan en Luke. Milan woog 2800 gram en Luke woog 2900 gram. Ze vonden het onvoorstelbaar in het ziekenhuis. In drie uur tijd een volledige tweeling bevalling.

Ik moest nog 24 uur aan het infuus blijven om mij baarmoeder snel in te laten krimpen. En na deze 24 uur ging ik met kinderen naar huis toe. Een betere bevalling kon ik me niet wensen.

Ik wens iedereen succes maar ik moest mij positieve verhaal ook er even bijzetten. Het is niet altijd maar ellende.

Groetjes Bonny

Reactie voor op de website?

24.34. Bevallen na een keizersnede 17.15

Beste Isabel,

Mijn eerste kindje is met een keizersnede bevallen en dat vond ik erg pijnlijk. Echter, onze wens voor een volgend kindje was zo groot, dat ik na 5 maanden alweer zwanger was. Ik heb toen wel iets last gehad van de wond van de buitenkant, omdat die natuurlijk moest meerekken, maar dat is eigenlijk ook niet zo gek. Maar de bevalling verliep (op natuurlijke wijze) verder prima. Of zo'n wond het houdt, moeten ze in het ziekenhuis toch ook genoeg over weten, maar bij mij werd er totaal geen probleem over gemaakt. Ik zou het niet doen, nog een keizersnede! Nu ik in verwachting ben van een tweeling hoop ik toch echt dat ze via de normale weg ter wereld kunnen komen.

Succes met het keuze maken! En met de bevalling natuurlijk,

Groet, Barbara

Reactie voor op de website?

24.35. Bevallen van tweeling

Hoi allemaal,

op 7 oktober ben ik bevallen van Martijn en Joep via een keizersnede. Het viel allemaal erg mee, echter de wond heelde niet toen ik eenmaal thuisgekomen was. Heb gelukkig via het Rio hulp gekregen en die heb ik helaas nog steeds nodig omdat ik nu ook bekkeninstabiliteit heb. Met de kids gaat het prima bij geboorte wogen ze bij 37 weken 3000 en 2890 gram nu beiden 60 cm lang en wegen beiden 6 kg. Dus das fantastisch. Ikzelf heb de keizersnee niet als onprettig ervaren, het was kort, maar snel en de pijn viel me erg mee.

Groetjes, Clourinda tweeling 14 weken

Reactie voor op de website?

24.36. Twee geplande keizersneden

Een keizersnee hoeft geen ramp te zijn! Mijn botten zijn slecht en al ver voor ik zwanger werd was mij al bekend dat een bevalling bij mij niet via de natuurlijke weg zou mogen i.v.m. grote kans op een bekkenfractuur. Dat is dan waarschijnlijk ook een andere insteek dan wanneer het plots besloten wordt en je je helemaal hebt ingesteld op een naturlijke bevalling.

Toen ik 5 jaar terug van mijn dochter beviel had ik nauwelijks last van de wond. Het enige vervelende waren de naweeen en de darmkrampen. Ik heb niets meer/minder gekund dan een moeder die via de normale weg beviel.

De zwangerschap van onze jongens had ons meer zorgen moeten baren. Zouden mijn botten dat aankunnen: dubbel gewicht dat op het bekken drukt. Maar ik was met 20 kg. extra even zwaar als toen bij mij dochter. Alles ging perfect en met 38 weken zijn de jongens gehaald omdat dat goed uitkwam in het operatieschema! Zes en zeven pond wogen ze maar liefst. Deze keer heb ik een stuk meer pijn gehad, van de wonden van mijn buik die natuurlijk zo erg opgerekt was dat de buikwand wel heel dun en gevoelig was geworden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de extra pijn die ik had niet van de keizersnee op zich kwam, maar de conditie van mijn uitgerekte buikweefsel.

Intussen ben ik ruim 10 maanden verder. De mannen worden 5 maart alweer een jaar. Geen last meer van de wond en als ik het me kon veroorlven zou ik het zo nog 10 keer doen!

Linda, moeder Daimy, Finn en Levi

Reactie voor op de website?

24.37. Een tweelingbevalling: geweldige ervaring!

Hallo,

Ik ben 4 1/2 maand geleden bevallen van twee gezonde meiden en ik vond het hele ervaring! Onze oudste zoon (3 jaar) is geboren met een keizersnede ivm stuitligging. Deze bevalling is heel erg goed verlopen en wij kijken er met een heel goed gevoel op terug. Ik vond het een hele ervaring. Toen we wisten dat we een tweeling zouden krijgen vonden we dat heel spannend. In eerste instantie zag ik erg op tegen de bevalling, maar gaandeweg groei je er wel veel meer naar toe.

Rond de 30 weken leek natuurlijk bevallen mij doodeng, maar gaandeweg de weken hoopte ik steeds meer dat het natuurlijk zou kunnen verlopen.

Met 39 weken ben ik ingeleid. Het eerste kindje lag ik hoofdligging en het tweede kindje in een stuit. De bevalling is heel goed verlopen en ik vond het een hele ervaring. Geweldig om je kindje zelf op de wereld te zetten en meteen te mogen vasthouden. Ze wogen 2695 gram en 2665 gram dus we mochten de volgende dag ook meteen naar huis waar we een heerlijke kraamtijd hebben gehad.

De meiden groeien geweldig goed en we genieten volop.

groetjes, Karin

Reactie voor op de website?

24.38. Tweelingbevalling natuurlijk of keizersnede

Hoi allemaal, (25-05-04)

Ik ben a.s. zaterdag 37 weken zwanger van mijn eerste twee. Ze liggen alletwee in stuit. Nu krijg ik de keuze van mijn gynaecoloog of keizersnede of natuurlijk. Ik vind het moeilijk omdat dit de eerste zwangerschap is. Is er iemand die dezelfde ervaring heeft? In de voorgaande reactie's lees ik over vrouwen die al kinderen hadden gekregen.

groetjes Ankie

Reactie voor op de website?

24.39. Bewust natuurlijk

Hoi, ik zat met het zelfde dilemma en de gyn gaf mij ook de keuze. Ik heb er voor gekozen om gewoon te bevallen met de zekerheid dat als het niet ging, dat er meteen over gegaan zou worden tot keizersnee. De 2e ging niet makkelijk en zat wat klem met zijn armpje. Hij is er echt uitgetrokken en heeft daardoor wat zuurstoftekort gehad. Nu zijn het 2 heerlijke mannetjes van bijna twee en als ik eerlijk ben, ik zou weer voor een natuurlijke bevalling kiezen.

Veel succes met je keuze. Cindy

Reactie voor op de website?

24.40. Lekker makelijk!

Hoi Ankie

Lekker makelijk van je gyn om de keuze aan jou over te laten, ik weet niet of je in tussen al bent bevallen maarik zou dit wel een moeilijke keuze vinden. Mijn gyn was hierin veel makelijker, die gaf al meteen aan bij allebei in een stuit zou het een keizersnee worden, terwijl ik toch al van twee kinderen was bevallen. Met 36 weken hebben ze mij ingeleid omdat ik zelf helemaal op was, kon de weeen niet meer opvangen en heb hiervoor iets kalmerend gekregen. Ons eerste meisje is met haar hoofdje geboren en ons tweede meisje in een stuit. Als zij zou dwars gaan liggen nadat de eerste geboren was, zou het nog een keizersnee kunnen worden. Gelukkig bleef ze goed liggen en het ging ook gemakkelijk, omdat de eerste al was geboren. Maar ik moet je wel bekennen, als ze tegen mij hadden gezegd "het wordt een keizersnee", dan had ik dit niet erg gevonden.

Voor jou zijn het je eerste twee en kun je gelukkig nog veel uitrusten wat je ook zeker moet doen.Iik wens je heel veel sterkte met je keuze en ga op je gevoel af, dat is vaak het beste.

groetjes Astrid J

Reactie voor op de website?

24.41. Lekker makelijk, zo ging het bij mij ook!

Hallo,

ik wilde graag reageren op het verhaal van Astrid J . Ik ben moeder van 3 kindertjes. Wij hebben 1 jongen van ruim 5 en 2 meiden vam 2. Mijn zwangerschap was echt 10x niks, wil het ook echt niet over doen. Daarentegen verliep mijn bevalling geweldig goed en snel. Mijn eerste bevalling duurde maar liefst 9 uren, ik dacht nu komen er twee, dus ga maar uit van het dubbele, 18 uren. Maar dit ging gelukkig niet gebeuren. Om 4 uur s'nachts braken mijn vliezen (1 dag na mijn verjaardag), ziekenhuis gebeld en we moesten toch alvast maar komen ondanks ik nog geen enkele wee had.Om kwart over 5 kwamen we in het ziekenhuis aan en daar kwamen mijn weeen, volop.

Om kwart over 6 bleek ik al volledige ontsluiting te hebben. Om 10 voor 7 is Rianne geboren met een gewicht van 3000 gram en 11 minuten later werd Marloes geboren met een gewicht van 2780 gram. De meiden zijn precies met 38 weken geboren en groeien als kool. Ik had ze voor geen goud willen missen.

Heel veel mensen zeggen altijd, jij liever dan ik of ik ben blij dat ze bij mij maar per keer kwamen. Ik denk dan maar zo, die mensen hebben niet DIE ervaring die wij wel hebben. Wij vinden het geweldig. Ik wil iedereen heel veel geluk en succes wensen met hun kindertjes.

Maria

Reactie voor op de website?

24.42. Geboren op 3 juni 2004

In mijn vorige reaktie moest ik nog de keuze maken tussen een normale bevalling en een keizersnede. Op 3 juni zou ik op controle gaan bij de gynaecoloog (bijna 38 weken). Ik had de dag daarvoor de keuze gemaakt voor een geplande keizersnede. Ik had het gevoel dat ik vruchtwater verloor maar wist ook niet hoe dat was. Toen de gynaecoloog een datum met ons gepland had kaartte ik dit aan. Ze gingen het controleren en inderdaad de vliezen waren gebroken en gingen meteen over tot de keizersnede. Twee uren later waren we de trotse ouders van twee dochters Luna en Esra kerngezond (twee-eiig).

Ik vond de ruggenprik en de operatie heel erg meevallen en ik zou het zo weer doen. Ik wil dit toch even vertellen voor mensen die misschien nog een keuze moeten maken. Neem de beslissing en volg je eigen gevoel. Een keizersnede kan heel mooi zijn dat is mijn ervaring.

gr. Ankie (een trotse moeder)

Reactie voor op de website?

24.43. Juist lekker om zelf te kiezen

Nog even reactie op astrid j. Mijn gyn zei daar wel bij dat hij liever een gewone bevalling wilde doen omdat een keizersnede toch een operatie is. Bovendien snijden ze je buikspieren ook door en waren mijn kindjes niet zo groot. Diego was 46 cm en 2620 gram en Rafael 48 cm en 2960 gram. Hij vond dat het heel goed ging met de kids en dat een gewone bevalling heel goed mogelijk was. Er was weinig risico te verwachten en achteraf ben ik gewoon heel blij. Ik wist zowiezo van te voren dat dit de enige 2 kids van ons blijven en ik wilde gewoon heel graag het zelf proberen om dat gewoon meegemaakt te hebben. Maar uiteindelijk moet je het samen met je man beslissen.

Cindy

Reactie voor op de website?

24.44. Stuitligging tweeling

Hallo allemaal,

Ik ben inverwachting van een 2-ling en ben nu bijna 36 weken. Bij ons liggen ze beide al maanden in een stuitligging (1ste voet-2de billen.) Ik word nu voor de keuze gesteld: "normaal" bevallen of met een keizersnee.

Ik heb al verschillende dokters gehad en ze zeggen allemaal wat anders. Wat moet ik hiermee. Ik ben geen dokter dus als ze het samen al niet met elkaar eens zijn, hoe moeten wij hier dan uitkomen. Dus ik weet niet goed wat ik moet doen.

Ik wil natuurlijk zo min mogelijk risico lopen voor de kinderen. Dus zou een keizersnee dan toch het beste zijn?! Is er misschien iemand met dezelfde ervaring die mij een tip kan geven?

Groetjes Renata

Reactie voor op de website?

24.45. Stuitligging tweeling

Hoi Renata,

ik las je verhaal en wil je mijn bevalling wel vertellen. Ik ben bevallen van twee meisjes, de eerste kwam met haar voetjes en de tweede met haar billen. Het is te doen en ik heb van tevoren met de gynaecoloog afgesproken dat als ik zou zeggen "stop tot hier en niet verder" ik direct (alsnog) een keizersnee zou krijgen. Achteraf was dit gelukkig niet nodig. Ik ben blij dat het zo gegaan is, een keizersnee is toch een behoorlijke operatie.

Veel succes hoor, je mag me mailen als je meer wilt weten, groetjes Eline

Reactie voor op de website?

24.46. Onze tweeling met keizersnee

Ook onze tweeling is op de wereld gekomen via een keizersnee. "Gepland" ja aan de ene kant wel, 1 dag van tevoren. Ik was toen 38 weken en 6 dagen zwanger, kinderen dus geboren met precies 39 weken.

De twee weken ervoor tijdens de decemberfeestdagen verwachtte mijn gyn elke keer een telefoontje het is zover. Maar het leek er niets eens op. Behalve de te verwachtte vermoeidheid bij 39 weken had ik nergens last van en ben dus ook gewoon in m'n eentje naar de gyn voor controle. Mijn man wilde al verlof nemen, maar ik had het liever dat hij dat deed wanneer ze al waren geboren. In Suriname kent men geen ouderschapsverlof dus meer dan 2 weken had hij al niet.

Na de controle bleek dus dat ik nog helemaal geen ontsluiting had en aangezien de dames niet echt meer gegroeid waren werd tot een keizersnee besloten. Echt ik teken er zo weer voor. De ruggeprik waar ik doodsbang voor was viel reuze mee en ik werd heel goed begeleid. Continu werd er gevraagd hoe ik mij voelde en werd er verteld wat er zou gebeuren. Ook na de uitwerking van de ruggeprik was de pijn dragelijk en de wond is goed en voorspoedig genezen.

Na 5 dagen mochten we naar huis en behalve badjes tillen/vullen/ledigen deed ik alles zelf. Wat mij zo zwaar was gevallen was de bv.

Maar ik weet dat het ook anders kan hoor en ik ken zelfs iemand die nu na 2 1/2 jaar nog steeds last heeft van de binnenwond. Achteraf bekeken ben ik toch blij met de keizersnee want als ik nu aan bevallen zou denken vind ik het erg griezelig. Er komt voor mij geen bevalling meer. Aangezien mijn jongste van de tweeling een hersenbeschadiging heeft opgelopen tijdens de zwangerschap hebben wij besloten dat zij alle aandacht en tijd verdient, die wij anders dan nog aan een derde zouden besteden. Ik ben blij en trots op mijn twee meisjes.

Ik wens iedereen die nu nog zwanger is en ofwel een natuurlijke bevalling heeft of een keizersnee alle sterkte van de wereld toe. En een opmerking als: een keizersnee is geen echte bevalling (die kreeg ik dus) leg je gewoon naast je neer, mensen weten soms duidelijk niet wat ze moeten zeggen en dan zeggen ze zoiets.

Geniet van de zwangerschap

groetjes Renate

Reactie voor op de website?

24.47. Stuitligging

Ik ben geboren in een stuitligging. Ik heb hierdoor zuurstoftekort gekregen en daardoor een hersenbeschadiging opgelopen. Als ik zelf zwnager zou worden dan zou ik absoluut voor een keizersnee kiezen.

Esther

Reactie voor op de website?

24.48. Dwarsligging bij tweeling

Hallo,

Ik ben nu bijna 31 weken zwanger van een tweeeïge tweeling. Alles gaat verder goed,alleen ligt het ene kindje dwars en het andere kindje ligt in een hoofdligging. Het kindje dat dwars ligt,ligt beneden en is dus de eerste. Áls hij zou draaien, draait hij waarschijnlijk is een stuitligging. Ik hoop natuurlijk dat hij in een hoofdligging draait. Alles kan.

Als hij dwars blijft liggen, wordt het een keizersnee. Ik vind dit echt doodeng. Als ik op controle moet, vind ik het al niks om in een ziekenhuis te zijn. Laat staan als ik onder het mes moet. Heeft iemand hier ervaring mee?

En kun je bv kiezen tussen een algehele narcose en een ruggeprik? Ik zou nl een algehele narcose willen {denk ik}, omdat ik bang ben dat ik in paniek raak als ik daar lig.

Groetjes Christiene.

Reactie voor op de website?

24.49. Geboortegewicht van bijna 8 pond

Vanaf het moment dat ik zwanger was heb ik het gelijk tegen iedereen verteld, ik deed de test na 4 weken en een dag later vierde ik mijn verjaardag en toen hebben we het maar meteen tegen iedereen verteld. Normaal wacht je een tijdje maar we hadden allebei zoiets van als het dan fout gaat dan weet ook iedereen waarom je verdrietig bent.

Na 8 weken moest ik op controle bij de gynacoloog omdat ik daar voordat ik zwanger werd al kwam voor een verkeerd uitstrijkje, hij heeft toen ook een stukje van mijn baarmoederhals weggehaald. Dus de wens om zwanger te worden was daarna extra groot. Ik zei gelijk tegen de gynacoloog of ik geen echo kon krijgen omdat ik zelf al dacht dat her er meer als 1 zou zijn, het ging allemaal zo hard, werd ook heel snel veel dikker, en mijn moeder is van een drieling.

Hij zei dat als er plek zou zijn in de echo kamer dat het dan wel kon. Dat was het geval en met 8 weken is er een vaginale echo gemaakt, ik zag het gelijk, het waren er twee. We hebben vriendelijk verzocht om nog es goed te kijken, maar nee het waren er echt maar twee. Gelukkig maar.

Heel de zwangerschap heb ik echt nergens last van gehad, nooit ziek geweest, alleen op het laatst last van zuur en als ik sliep een dood gevoel in mijn benen van het liggen op een kant.

Mijn gynacoloog zei dat je bij een tweeling 2 tot 3 weken kado kreeg omdat de meeste tweelingen rond de 37 weken geboren worden.Nou mooi niet. Tot aan de 38 weken hebben ze zich echt constant gedraaid.Ik heb tot 39 weken en 2 dagen gelopen en toen zijn ze uiteindelijk met de keizersnede gehaald. Ze lagen allebei in stuit. Ik kreeg een ruggeprik en de eerste was een meisje waar de (belgische) gynacoloog helemaal van schrok, "amai das unne grote". Samantha woog maarliefst bijna 8 pond, 3920 gram om precies te zijn. Toen kwam de tweede, weer een meisje, Lisa, en och gossie wat was dat zielig om te zijn, deze kleine meid woog maar 2240 gr. Achteraf zei de gynacoloog dat we niet moesten schrikken van de kleinste want dat was een normaal gewicht voor een tweeling maar dat de eerste abnormaal groot was. Na 3 maanden had ze haar zus helemaal ingehaald.

Ze worden over twee weekjes 1 jaar, ze zijn even groot hebben dezelfde maat, we weten nog niet of het 1 of 2 eiig is maar dat zal de toekomst uitwijzen, wijzelf vinden ze heel verschillend.

Het zijn schatjes en ze zijn zo makkelijk, ze houden elkaar goed bezig dus ik heb tijd genoeg om dingen te doen in huis. Als iemand zegt, druk, dan zeg ik, nee hoor, 1 kindje is veel drukker, die hangt heel erg aan jou. En onze tweeling vermaakt zich met elkaar.

Fiona

Reactie voor op de website?

24.50. Geboortegewicht van een tweeling

Hallo Mariska,

Ik heb twee dochtertjes van bijna tien maanden en ze zijn geboren met 37 weken en vijf dagen, nadat ik was ingeleid omdat ik pre-eclampsie had. Het geboortegewicht van de eerste was 2660 gram en van de tweede was dat 2410 gram en de tweede (Amber) moest wel een paar dagen op de warmtekamer blijven i.v.m haar wat te lage gewicht. Maar na vijf dagen mochten we allemaal naar huis toe, ook Amber al woog ze op dat moment maar 2385 gram. Dus dat wil ook niet alles zeggen. Want ze liet zich goed horen volgens zeggen.

Ik had ook nog zelf een gedichtje geschreven voor op het geboortkaartje.

  Vier handjes en vier voetjes
  twee kleine mensjes zo zoetjes
  twee kleine meisjes
  wie had dat nou gedacht
  jullie papa en mama te worden
  dat hadden wij nooit verwacht
  eentje kon het er wel wezen
  maar met twee voelen wij ons zeer geprezen
  twee meisjes o zo klein
  wat voelen wij ons gelukkig
  jullie papa en mama te zijn.

  Groetjes Wendy

  Reactie voor op de website?

  24.51. Tweeling bevalling / 1 in stuit

  Mijn tweelingbevalling ging heel makkelijk. De eerste was een hoofdligging en de tweede was 1 week voor de bevalling in stuit gedraaid. Ik had mij van tevoren wel druk gemaakt. De eerste ging heel erg gemakkelijk en snel en de tweede in stuitligging ging net zo snel en makkelijk als de eerste.

  Al met al ben ik 4 uur bezig geweest vanaf het eerste pijnscheutje tot ze geboren waren. De stuitligging was geen ander gevoel dan de hoofdligging. Mijn kindjes - een jongen en een meisje - waren allebei boven de 3 kilo en met 38 weken geboren. Ik zeg er wel bij dat het allemaal misschien wat makkelijker ging omdat ik al een zoon en een dochter heb, dus de weg was al gebaand zullen we maar zeggen.

  Monique

  Reactie voor op de website?

  24.52. Tweeling 1 hoofd / 1 stuit

  Ook hier 1 in hoofdligging en 1 in volledige stuit met 38 weken ingeleid. De bevalling duurde amper 4 uurtjes en tussen nr 1 en 2 zat amper 8 minuten! Beiden wogen rond de 2500 gram en mochten meteen mee naar de kraamkamer. Na 3 dagen ziekenhuis, de lichtste moest even gaan groeien en deed dat dus meteen al na de eerste twee dagen, mocht ik naar huis.

  Ik was blij dat er geen moment is gesproken over een keizersnede, het zou niet in mijn hoofd zijn opgekomen, tenzij de risico's echt heel groot zouden worden geacht. Het is een niet te onderschatten operatie! Daarnaast is het voor de borstvoeding ook veel beter. Ik kon meteen aanlegggen en vanaf de eerste voedingen gaan experimenteren met verschillende houdingen voor het voenden.

  Nu kon ik amper 3 uur na de bevalling op mijn bed springen en er weer uit. De nieuwe pleog verpleegsters zeiden nog: het is dat we je status hebben gelezen en dat je buik wat minder dik is, anders zouden we niet geloven dar jij vandaag bent bevallen! Waarna ik overigens wel naar bed werd gedirigeert om toch nog even te genieten van de relatieve rust voor het naar huis gaan!

  Het scheelt denk ik wel of je al kinderen hebt gehad en of je kinderen 2500 of 3500 gram wegen!

  Groetjes, Astrid
  mama van drie (en eh, doe mij er nog maar 2...;-) ;-))

  Reactie voor op de website?

  24.53. Mama van 9 kinderen 32 weken zwanger van een tweeling en toch beetje bang

  Kijk ik ben nu 32 weken zwanger van een tweeling, heb nog 9 kinderen, een van 16 van 15 van 12 van 10 van 9 van 7 van 5 van 3 en van 20 maand. Ben dus al heel wat gewoon om te bevallen. Ben telkens op natuurlijke manier bevallen zonder verdoving. Dat ging steeds heel vlot. Nu heeft de dokter mij gezegd dat deze 10-de zwangerschap toch een risico met zich meebrengt op bloedingen tijdens de bevalling. Ik heb er toch beetje angst door gekregen, zie dat ik sterf tijdens de bevalling, wat dan met de kinderen? Ik denk dat er te weinig mensen stilstaan bij de eventuele risico bij een bevalling. Het kan mislopen, daar ben ik mij nu van bewust. Ik hoop dat alles goed verloopt, en dat mijn 2lieve jongens veilig worden geboren. Ik ben uitgerekend op eind februari 2007.

  Reactie voor op de website?

  24.54. Keizersnede

  Om wille van de risico's voor het kind dat als tweede geboren wordt bij een normale tweeling-bevalling, adviseer ik een sectio. Dit is ook wenselijk wegens de eerdere sectio.

  , arts, degezondepatient.nl

  Reactie voor op de website?

  24.55. Bevalling tweeling

  Hoi Odette en Peter;

  Bij mij zijn ook (ik dacht) alle scenario's langs geweest. Wat nou als en hoe nou zo...

  Ik zag er enorm tegen op aangzien ik ook zo'n pijn in mijn bekken had. Ondanks de fysio (wat echt wel heeft geholpen). Ik was zo bang dat het uiteindelijk in een keizersnede zou eindigen.

  Bij mijn eerste was het een bevalling van ruim 20 uur, dus toen mijn vliezen braken hadden we zoiets van...ach rustig aan. Toch werd ik enigsinds onrustig en wilde wel met tempo naar het ziekenhuis. Nou 2,5 uur later hadden we 2 kleine jongentjes die binnen 3 minuten na elkaar geboren waren.

  Ik had alles in mijn hoofd gehad, maar dit toch even niet.

  De arts is letterlijk van de gang getrokken, in ze jas gehezen en kon kind 1 opvangen.

  Nan

  U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

  Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

  Uw naam:
  Uw e-mail adres:
  Titel van uw bijdrage:

  Uw reactie:

  Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Tweeling-bevalling: voorkeur voor keizersnede of normale bevalling?

 1. Keizersnede of normaal bevallen?
 2. Tweeling stuitbevalling
 3. Tweelingbevalling: maak je niet druk
 4. Keizersnee
 5. Bevalling niet echt anders
 6. De makkelijkste bevalling
 7. Gewone bevalling
 8. 4 in een bevalling
 9. Geboortegewicht van een tweeling
 10. Reactie op geboortegewicht en tekst voor kaartje
 11. Stuitligging
 12. Spontaan teruggedraaid
 13. Ervaring stuitbevalling tweeling
 14. Tweeling stuitbevalling
 15. Natuurlijke bevalling na keizersnee
 16. Stuitligging
 17. Onderschat keizersnede niet
 18. Tweelingbevalling
 19. Altijd anders
 20. Geen spijt van keizersnede
 21. Reactie geboortegewicht tweeling van Mariska
 22. Geboortegewicht van een tweeling
 23. Geboortegewicht
 24. Ik had geen keus
 25. Bevallen d.m.v. een keizersnede
 26. Ervaring stuitbevalling
 27. Adres voor meerling-geboortekaartjes
 28. Mijn ervaring met stuitbevallig
 29. keizersnee, stuit en dwarsligging van de babies
 30. Bevallen en herstellen van een keizersnede
 31. Erica Bevallen en herstellen van keizersnede
 32. Goede bevalling tweeling
 33. Mijn tweelingbevalling
 34. Bevallen na een keizersnede 17.15
 35. Bevallen van tweeling
 36. Twee geplande keizersneden
 37. Een tweelingbevalling: geweldige ervaring!
 38. Tweelingbevalling natuurlijk of keizersnede
 39. Bewust natuurlijk
 40. Lekker makelijk!
 41. Lekker makelijk, zo ging het bij mij ook!
 42. Geboren op 3 juni 2004
 43. Juist lekker om zelf te kiezen
 44. Stuitligging tweeling
 45. Stuitligging tweeling
 46. Onze tweeling met keizersnee
 47. Stuitligging
 48. Dwarsligging bij tweeling
 49. Geboortegewicht van bijna 8 pond
 50. Geboortegewicht van een tweeling
 51. Tweeling bevalling / 1 in stuit
 52. Tweeling 1 hoofd / 1 stuit
 53. Mama van 9 kinderen 32 weken zwanger van een tweeling en toch beetje bang
 54. Keizersnede
 55. Bevalling tweeling

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.