Groot Gezin
Ervaringen meerlingen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

36. Wanneer neem je zwangerschapsverlof?

Ik lees in het tweelingenboek dat wanneer je na 5 maanden zwangerschap complete rust neemt de kans op langere zwangerschap toeneemt. Wanneer nam u verlof? Ik heb thans een zoontje van 2 en verwacht een tweeling volgend jaar begin maart.

Simone

Reactie voor op de website?

36.1. Let op jezelf

Hoi Simone,

Ik denk dat het er mee te maken heeft hoe je je voelt. De één werkt (nog), de ander is thuis. Hoe verloopt je zwangerschap en hoe druk heb je het thuis. Ik denk dat er meerdere factoren meespelen.

Ikzelf werkte zo'n 25 uur per week, maar ivm eerdere zwangerschappen met vroegtijdige weeën moest ik met 14 weken al stoppen om zoveel mogelijk rust te nemen en vroegtijdige weeën zolang mogelijk te voorkomen. Ik denk niet dat je zoiets uit een boek kan halen. Bespreek dit anders eens met je verloskundige/gyneacoloog, misschien kunnen zij jou iets adviseren.

Als je je eerder niet meer goed genoeg voelt om te werken, kan je je ziek melden. Denk om je zelf en die twee kleintjes. Een tweelingzwangerschap vergt meer van je dan je af en toe denkt(na de zwangerschap merk je dat ook vaak goed.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Fijne zwangerschap, geniet ervan.

Groetjes Mireille

Reactie voor op de website?

36.2. Zwangerschapsverlof

Hoi Simone,

Ik ben nu bijna 31 weken zwanger van een tweeling, en ik ben vorige week gestopt met werken omdat ik telkens last van gespannen (harde?) buiken had. Ik werkte maar 15,5 uur per week, maar ik moest veel lopen en bukken en dat ging gewoon niet meer. Dus ben ik 4 weken eerder gestopt als gepland. Ik denk ook dat je het zelf het beste voelt als het teveel gaat worden. Vooral als je al een kleintje thuis hebt lopen, dan lijkt het me best zwaar worden.

Succes!
groetjes, Paula

Reactie voor op de website?

36.3. Zwangerschapsverlof bijtijds aankondigen

Hoi Simone

Ik heb afgelopen mei 2 jongetjes gekregen en mijn dochtertje was toen 1 jaar en 9 maanden. Mijn gyneacoloog zei bij de eerste ontmoeting meteen dat ik op mijn werk moest melden dat ik met 28 weken òf halve dagen zou gaan werken (werk 32 uur per week) òf geheel zou stoppen.

Op het moment dat hij dat zei vond ik dat erg overdreven. Ik voelde me goed en kon me niet voorstellen dat ik 2 maanden later me zo moe zou voelen dat ik met mijn werk zou stoppen.

Maar het klopte precies. Ik kreeg erg last van mijn rug en van vermoeidheid en in week 28 ben ik halve dagen gaan werken en met week 30 moest ik helaas constateren dat ook dit te zwaar werd.

Ik was achteraf wel opgelucht dat ik het op mijn werk gemeld had. Nu was er rekening meegehouden zodat ik mijn werk goed kon overdragen aan mijn vervanger.

Verder voel je het zelf het beste wanneer werken en de dingen erom heen te veel worden. Succes!!

Carmen

Reactie voor op de website?

36.4. Stop op tijd (wanneer je gevoel het zegt)

Ik heb tot 34 weken zwangerschap door gewerkt en dat vond ik echt vreselijk zwaar en zou het ook geen tweelingzwangere aanraden. De zwangerschap na 34 weken werd ondanks stoppen met werken steeds zwaarder. Toch bleven de kinderen tot 38 weken zitten (toen werd ik ingeleid).

Ik vraag me wel eens af of de kinderen misschien groter waren geweest bij geboorte als ik niet zolang had doorgewroet. Mocht ik het overdoen was 28 weken wel de limiet wat werken betreft. Wees in ieder geval niet te hard voor jezelf en stop als het niet meer gaat.

Jolanda

Reactie voor op de website?

36.5. Wanneer stoppen met werken?

Dag allemaal.

Ik ben nu 16 weken zwanger van een tweeling en veel moe. Ik vraag me af wanneer het wijsheid is te stoppen met werken? Ik heb de indruk dat mensen in mijn omgeving het stoppen met werken bij ongeveer 24 weken overdreven vinden. Wie weet hier iets over te vertellen?

Pascale

Reactie voor op de website?

36.6. Verlof

Wij verwachten een tweeling voor november 2002. Ik zou graag willen weten hoe alles verloopt m.b.t. zwangerschapsverlof en eventueel ziekteverlof. Is er extra verlof voor een tweeling? Blijf je tijdens je ziekte- en zwangerschapsverlof ook vakantiedagen opbouwen? Weet iemand een site waar ik meer informatie hierover kan vinden?

Alvast hartelijk dank! groeten, Muriel

Noot redactie: Kijk eens naar de Wet Arbeid & Zorg.

Reactie voor op de website?

36.7. Verlof

Hallo Pascale, ik ben Linda 27 jaar oud en 17 weken in verwachting van een tweeling. Ik werk 32 uur per week als verpleegkundige maar kan nu al niet meer fulltime werken. Ben in korte tijd enorm aangekomen en voel me vreselijk moe. Ik heb me dus ziek gemeld en de bedrijfarts had hiervoor alle begrip. Ik werk nu op AT basis 2a 3 dagen in de week. Ik had hier veel moeite mee omdat ik ook het gevoel had dat ik me aanstelde en ben ook nooit ziek. Maar weet je, een zwangerschap van een tweeling is gewoon dubbel zo zwaar. Je moet goed naar je lichaam luisteren. Ik heb dat gedaan en ben enorm opgelucht. Ik hoop dat je hier iets aan hebt succes ermee

Linda

Reactie voor op de website?

36.8. Verlof

Ik moest van de gyn stoppen met werken met 30 weken omdat het allemaal te zwaar werd. Onze tweeling is geboren met 39.5 weken dus ge woon heel de zwangerschap uitgelopen. Ze wogen allebei 2410 gram. Het is een jongen en een meisje.

Anja

Reactie voor op de website?

36.9. Vraag over ontslag indienen tijdens de zwangerschap

Wie kan mij helpen aan een goed advies, Ik zit met een vervelend probleem. Ik ben nu 22 weken zanger en zou graag na mijn zwangerschap ergens anders willen gaan werken i.v.m de lange reistijden (nl. 1 uur en 15 min) en de reiskosten die ik niet vergoed krijg. Het kost me nu zo'n 450 euro in de maand en dat is niet meer op te brengen als ik straks partime wil gaan werken.

Maar, wanneer kan ik nu het beste mijn ontslag indienen? Ik kan het natuurlijk niet te vroeg doen voor het geval er iets mis gaat tijdens de bevalling, maar ook niet te laat in verband met mijn opzegtermijn van 3 maanden (volgens mijn contract). Wat ik natuurlijk weer niet zie zitten als die kleine er straks is.

Daarom zou ik graag een goed advies krijgen van iemand die hier het antwoord op weet of het misschien zelf heeft meegemaakt.

Alvast bedankt, Ilze

Reactie voor op de website?

36.10. Ontslag indienen, Ilze

Zowiezo wachten tot na de bevalling met het indienen van je ontslag, afhankelijk van je relatie met je leidinggevende/personeelszaken, kun je het in overleg met hen doen. Tijdens je verlof bouw je wellicht ook nog verlofdagen op, je kunt ouderschapsverlof gebruiken om die drie maanden opzegtermijn te kunnen overbruggen. Vaak zijn werkgevers ook best genegen om die termijn niet zo strikt te hanteren. Het best is te overleggen met PZ of je leidinggevende over deze situatie.

succes!

Marjon

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Wanneer neem je zwangerschapsverlof?

  1. Let op jezelf
  2. Zwangerschapsverlof
  3. Zwangerschapsverlof bijtijds aankondigen
  4. Stop op tijd (wanneer je gevoel het zegt)
  5. Wanneer stoppen met werken?
  6. Verlof
  7. Verlof
  8. Verlof
  9. Vraag over ontslag indienen tijdens de zwangerschap
  10. Ontslag indienen, Ilze
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.