Groot Gezin
Ervaringen meerlingen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

38. Monoamniotische tweeling

Hallo,

Siebren en Thibe is een mono-amniotische tweeling van drie jaar. Monoamiotisch betekent dat zij door een late splitsing in één vlies zaten. Ietsje later splitsing zou een siamese tweeling zijn.

Eigenlijk moeten ze dus als één druppel water op elkaar gelijken, maar er is 3cm., 2 kg. verschil en ook haargroei, schoenmaat, schedelomtrek is verschillend. Soms ben ik bang, en denk dat Thibe (de kleinste) iets tekort had en dat nooit zal inlopen.

Zijn er nog ouders met een monoamiotische tweeling ? Graag uw antwoord.

Groetjes, Tine

Reactie voor op de website?

38.1. Als het beestje maar een naam heeft...

Hallo,

Mijn tweeling is ook eeneiig, zij zaten ook in 1 vlies, hadden 1 placenta en waren via de navelstreng nauwverbonden. Maar dat daar een naam voor was wist ik niet. Dat ze één van de zeldzaamste soort tweeling zijn dat wist ik wel.

Je zegt dat bijvoorbeeld haargroei anders is, dat is bij ons ook zo, de één heeft het kruintje rechts en de ander links. Ik heb het idee dat ze ook gespiegeld zijn, zo heeft de één een kuiltje in de rechter wang en de ander in de linker. Ze lijken wel sprekend, maar er zijn toch ook duidelijk verschillen. De ene is ook iets groter dan de ander, maar dat schijnt normaal te zijn hoor, zelfs bij eeneiige tweelingen.

Yvonne

Reactie voor op de website?

38.2. Informatieve sites tweelingen

Op de website van de Amerikaanse twinslist staat een uitgebreide lijst met faq's (frequently asked questions), waaronder een pagina geheel gewijd aan TTTS (twin to twin transfusion syndrome). TTTS komt alleen voor bij monoamniotische tweelingen. Op deze pagina staat ook weer een link naar de website van de TTTS foundation. Beide pagina's geven informatie over monoamniotische tweelingen en de problemen die daarvan het gevolg kunnen zijn.

Reactie voor op de website?

38.3. Spiegeltje of zoek de verschillen...

Beste Yvonne,

Bedankt voor de reactie. Thibe (kleinste) heeft zowat altijd iets: gaatje in z'n hartje, navelbreuk, heeft Bobahtherapie gehad, een aangeboren verkeerde draai van de luchtpijp, rechterboven- en rechteronderkamer van zijn hartje is groter, hele grote amandelen,.. Daarom denk ik soms dat Thibe altijd een zorgenkindje zal zijn. Op zich niet erg, maar in concurrentie met zijn broers kan dat voor Thibe misschien niet gemakkelijk zijn later(ik heb nog een zoontje, Wietse van 6 jaar). Uiterlijke verschillen zijn inderdaad niet erg, maar een verstandelijk verschil tussen een tweeling, daar ben ik bang voor.

groetjes, Tine

Reactie voor op de website?

38.4. Spiegeltje of.... (2)

Hoi Tine,

Dat is heel vervelend inderdaad, als je kinderen lichamelijk "verkeerd" verschillen. Dat begreep ik niet echt uit je verhaal. Maar je moet je ook niet in een hoekje "tweeling" laten drukken hoor. Want het zijn toch gewoon broertjes of zusjes van elkaar, die allemaal anders zijn. Het ene kind krijgt bijvoorbeeld eerder grote mensen tanden als de ander en met lezen gaat de een sneller en met rekenen de ander. Zo zal het motorisch ook gaan.

Mijn ene zoontje liep een paar weken eerder dan mijn andere, ik hou wel in de gaten dat ze zichzelf niet met elkaar gaan vergelijken. Zo van: "ik ben lekker verder dan jij!!!" Dan grijp ik in. Ieder kind moet zichzelf kunnen zijn en dat moet je ze ook zelf vertellen. Ik heb overigens nog 4 kinderen van 14, 12, 10 en 4 jaar. De tweeling wordt volgende week 7!

Groetjes, Yvonne

Reactie voor op de website?

38.5. Monoamniotische tweeling

Hallo Tine,

Ik ben ook zwanger van een tweeling en nu 12 weken zwanger. Zoals het er nu uitziet wordt het ook een monoamniotische tweeling. Hoe gingen jullie daarmee om? Er zijn nogal wat risico's aan verbonden. Met name het vertrengelen van de navelstrengen vinden wij heel eng. Het duurt nog tot na week 20 voordat dat risico afneemt. Hadden jullie ook last van die 'wetenschap'?

Veel groeten van Ilse

Reactie voor op de website?

38.6. Goede site voor monoamniotische tweelingen

Betreft tweeling

Mijn vriending is op 28 maart 2002 bevallen van een monoamniotische tweeling (jongens). De (engelstalige) site Monoamniotic.Org is een hele leuke site over dit type tweelingen. Ik heb hier zelf ook heel veel belangrijke informatie gevonden, met name over het aantal controles in het ziekenhuis. Hoe vaak ga jij op controle in het ziekehuis bijv.

Reactie voor op de website?

38.7. Verklaring verschil tusen 1-eiigen

Een weetje dat kan verklaren waarom er zo'n verschil tussen een-eiigen kan zijn. Er zijn nml, niet twee soorten (een en twee-eiig) tweelingen maar drie soorten! Hier volgt mijn uitleg:
 1. een-eiig: de eicel splitst zich na de bevruchting, de genen komen geheel overeen met elkaar, heel grote gelijkenis dus.
 2. Ook eeneiig met verschillende spermacellen: de nog niet bevruchte eicel splitst zich en de inmiddels twee cellen worden beiden bevrucht door twee verschillende spermacellen, deze baby's hoeven niet veel op elkaar te lijken, ligt er maar aan welk erfelijk materiaal van de vader er in welke spermacel zit. (kunnen overigens wel in dezelfde vruchtzak zitten)
 3. twee-eiig: twee eicellen komen los en beiden worden bevrucht door twee verschillende soorten spermacellen, baby's kunnnen veel verschillen van elkaar.
Groeten van een tweeling meisje (mijn zus en ik deelden dezelfde vruchtzak lijken in de verste verte miet op elkaar, innerlijk en uiterlijk niet dus een-eiig met een onbevruchte eicel-splitsing.

PS: ik ben verder een leek op dit gebied dus vergeeft me als ik verkeerde terminologie erop na hou, maar het klopt verder wel hoor.

Reactie voor op de website?

38.8. Tweeling deelt dezelfde vruchtzak

Momenteel ben ik 10 weken in verwachting van een zogenaamde monochoriale monoamniotische tweeling. Dat zijn moeilijke termen voor: een tweeling die dezelfde placenta heeft en ook in dezelfde vruchtzak zit, zonder tussenschotje/vlies ertussen. Het komt geloof ik voor bij een op de honderd tweelingzwangerschappen.

Onze gyneacoloog en een andere gyneacoloog die wij via via kennen, opperen beide dat het verstandig is rond de 17-20 weken één van beide kinderen te laten sterven door de navelstreng door te laseren van een van de twee kinderen. Anders zou de kans te groot zijn dat je een of beide kinderen verliest doordat de navelsrengen verknoopt raken.

Emotioneel is dit alles natuurlijk een ramp. De situatie laten zoals hij is, is riskant en kan beide kinderen het leven kosten. Een ingreep is niet zonder risico's en kost sowieso een van de kinderen het leven. Bovendien, rond de 17-20 weken voel je al leven in je buik, het wordt dan al heel concreet.

Ik vraag mij af of iemand die dit leest ervaringen heeft met een dergelijke ingreep, wat de risico's zijn. Wat hebben andere ouders in onze situatie besloten en hoe is dat afgelopen? Alle reacties zijn welkom.

Groetjes, Karin

Reactie voor op de website?

38.9. Ook zwanger van een monoamniotische tweeling!

Hoi Karin, Tine, Yvonne en Ilse,

Ik ben er sinds een paar dagen achter dat ik ook zwanger ben van een monoamniotische tweeling! Ik ben nu 13 weken en een paar dagen zwanger. Het is overigens vandaag 2 april 2006. Ik ben op zoek naar mensen die hetzelfde meemaken, nu, of hebben meegemaakt. Ik heb begrepen dat er inderdaad heel specifieke complicaties zijn bij deze soort van zwangerschappen.

Mijn gynecoloog in het LUMC in Leiden vertelt mij overigens dat het "opofferen" van één van de twee kindjes eigenlijk niet meer gedaan wordt. Dit in reactie op jouw email Karin. Ik weet ook niet of ik dat zou willen... Maar goed.

Ik hoop op een paar reacties. Ik heb inderdaad ook begrepen dat dit soort zwangerschappen in Nederland maar een keer of 7 per jaar voorkomt, dus ik ben erg benieuwd!

Groetjes, Jannelien

Reactie voor op de website?

38.10. Mama van een monoamniotische tweeling

Hallo,

In augustus 2004 kregen we plots te horen dat we niet 1 maar 2 kindjes zouden krijgen. Wij waren heel euforisch natuurlijk. Na heel wat onderzoeken kregen we het woord monoamniotisch te horen. Wisten wij veel wat dat betekende. Naarmate de uitleg vorderde kregen we wel meer het gevoel dat dit wel eens slecht zou kunnen aflopen. Ik moest ook onmiddellijk stoppen met werken en platte rust nemen. Wegens mijn voorgeschiedenis (2 miskramen) wilden ze geen risico nemen.

Tijdens mijn zwangerschap moest ik om de 2 weken naar het ziekenhuis voor een echografie om op te volgen of er geen sprake was van het TTS syndroom. Gelukkig ging alles goed en op 28 weken ben ik opgenomen in het ziekenhuis zodat ze kindjes beter zouden kunnen volgen. Daar heb ik ook spuiten voor longrijping gekregen. Iedere dag kreeg ik 3 monitors en 2 keer per week een echografie.

Uiteindelijk zijn we na 32 weken de trotse ouders geworden van perfect gezonde meisjestweeling. Wegens kun gewicht (1660 en 1880 gram) zijn ze nog wel 6 weken op neonato moeten blijven. Onze meiden zijn inmiddels 15 maanden oud en van een eventuele achterstand is helemaal niets te merken (nooit geweest trouwens)

Tijdens mijn zwangerschap heb ik mij wel bewust geprobeerd om mij niet te veel te hechten aan de baby's (al doe je dat toch). Gewoon uit angst om ze allebei kwijt te spelen.

Groetjes Katrien

Reactie voor op de website?

38.11. TTS ook bij bi-amniotische tweeling

Hallo

TTS komt bij monochoriale een-eiige tweelingen voor. Ze kunnen dan een vlies delen of beiden een eigen vlies hebben. Onze tweeling bleek vorige week TTS te hebben. Met een laser behandeling hebben ze gepoogd de boedstroom van de een naar de ander dicht te maken. Helaas is een overleden. Morgen hebben we een echo en hopen we te zien dat onze levende uk het goed doet. Dan wordt het nog een 20 spannende weken.

Ditta

Reactie voor op de website?

38.12. Engeltjes voor mijn dochters

Deze email is vnml bedoeld voor Jannelien.

Gefeliciteerd met je tweelingzwangerschap. Omdat er zoveel negatieve verhalen (helaas) worden vermeld, wil ik jou graag mijn positieve verhaal zenden. Toen ik 24 weken zwanger was werd er bij mij een "pretecho" toegestaan. Ik had bij vorige zwangerschappen twee miskramen gehad (daarna de geboorte van twee keer zonen). Enfin, het leek mij wel leuk om ook van deze laatste zwangerschap een echofoto te hebben.

Wel werd er door meerdere personen aangegeven, goh wat groei je veel. Maar ik was ook bij de zwangerschappen van mijn twee zonen behoorlijk "rond", dus ik zocht daar niet zoveel achter. In onze families komen geen tweelingen voor, ik ging ook niet nadenken over een tweelingzwangerschap.

Totdat ... ik op die vrijdagnamiddag in het ziekenhuis lag voor de echo. Onmiddelijk werd er aangekondigd dat het er twee waren. Superverbaasd natuurlijk. Maar die verpleegkundige bleef maar naar dat scherm turen. Er werd een gynaecoloog bijgehaald. Er werd medegedeeld dat er bij een meerlingenzwangerschap meer kans is op complicaties en er werd gebeld met het Dijkzigthziekenhuis in Rotterdam.

De dinsdag erop hadden we een afspraak voor een uitgebreide echo. Tsja ... je verlaat dan wel een beetje trillend het ziekenhuis weer. Mijn man had het gelijk over een grotere auto die nodig zou zijn voor kindje 3 en 4 erbij. Op dat verwijsbriefje stond de kreet mono-amniotisch met een vraagteken.

Tijdens de uitgebreide en langdurige echo werd van alles bekeken, op zich heel bijzonder vonden we. De linker/rechterkant van de hartjes, de bovenbeentjes etc en gelukkig werd er bij alles genoteerd "normaal". Wederom dat getuur naar dat tussenschot, was het er wel of niet. Die specialist kwam er niet uit. Dus werd een meer ervaren specialist erbij gehaald en volgens haar was er toch een tussenschot te zien.

De controles vonden vervolgens weer plaats in het regionale ziekenhuis door de gynaecoloog. De zwangerschap verliep verder zonder veel bijzonderheden, tjeetje wat een toeter van een buik op het laatst ongelooflijk als ik nu weer de foto's kijk. Het was natuurlijk zwaar met twee jochies van 4 en 1 jaar, zonder hulp van ouders. Toch bleef die gynaecoloog tijdens de vervolg controles ook maar turen en zoeken naar het tussenschot, hoewel hij daar geen expliciete uitspraak over deed.

Na 37.5 week zei de gynaecoloog dat het tijd werd om de bevalling in te leiden, want de meisjes (dat wisten we inmiddels) hadden geen ruimte meer om te groeien. Prima, want dan kon ik oppas regelen voor mijn zoontjes.

Dinsdag 26 juni naar het ziekenhuis, heel raar dat je dan ook de geboortedag van te voren weet. 's Ochtends gebeurde er niet veel, 's middags werden mijn vliezen gebroken en ja de bevalling kwam op gang. De verloskundige was aanwezig, de gynaecoloog nog niet en die kwam ook niet door communicatieproblemen.

Mijn dochter Marga-Lena werd geboren en toen ... paniek! De gynaecoloog was inmiddels gearriveerd en de navelstrengen van beide dochters lagen buiten de baarmoeder. In de stress werd die "ontraffeld" en in mijn beleving dook de gynaecoloog mijn baarmoeder in om de tweede dochter te grijpen mbv een vacuumpomp. Ik deed mijn best om te persen en daar was Leanne, totaal blauw op de wereld. Gelijk werd ze naar de beademing gebracht.

Mijn man stond met tranen in de ogen toe te kijken want de situatie was een en al hektiek en paniek. Leanne werd een poosje later, vrij snel volgens mij, weer op de kamer gebracht. De kinderarts kwam om Leanne na te kijken. Hij zei dat er volgens hem geen bijzonderheden aan de hand waren met haar, maar mochten we niet zeker zijn, dan konden we hem uiteraard bezoeken.

Twee prachtige dochters ... volgens een zeer ervaren verpleegkundige hebben we er engeltjes boven ons gezweven. Grappig detail was dat de dochters exact hetzelfde geboortegewicht(5.5 pond) hadden, dat hadden ze nog nooit meegemaakt in het Ruwaard v. Putten ziekenhuis. De volgende dag gingen we naar huis met onze tweeling dochters.

Achteraf heb ik eerlijk gezegd wel moeite gehad met de twijfels van de gynaecoloog, waarom is er nooit naar een second opion gevraagd. Ik bedoel maar, indien de diagnose 'juist' was gesteld hadden ze hoogstwaarschijnlijk voor een keizersnee gekozen om risico te verkleinen. Ook pleit ik voor standaard echo's bij alle zwangerschappen.

Vandaag is het 6 juni 2006, eind deze maand vieren we hun 5e verjaardag. Wij wonen inmiddels sinds 3 jaar niet meer in Nederland, maar in Nigeria (expats). Het gaat prima met Marga-Lena en Leanne. Het zijn zeer vrolijke, spontane, lieve meisjes. Uiteraard zijn er altijd verschillen in karakter en ze zijn, vind ik, erg lief voor elkaar. Ze lijken wel opelkaar, maar ik zie duidelijk verschillen in uiterlijk. Op school gaat het goed, ze gaan hier naar een internationale school, volledig Engelstalig. Ze kunnen nu al 3 letter woordjes en zinnetjes lezen, daar beginnen ze heel vroeg mee dus in het onderwijssysteem van deze internationale school.

Jannelien, hou je vast aan dit positieve verhaal en ik wens je ook vele engeltjes toe.

Groeten van, Marie.

Reactie voor op de website?

38.13. Moeilijk (re: op Ilse)

Hallo,

Ik weet niet of je bericht actueel is, maar wil toch graag reageren. Ik weet uit ervaring hoe zwaar het is om met dit probleem te worstelen. Wijzelf zaten in hetzelfde schuitje en hebben besloten alles op zijn beloop te laten. Zien hoe het loopt. Tot week 23 hebben wij onder enorme spanning geleefd, toen bleek dat er toch een heel heel heel dun amnion aanwezig was. We waren blij dat we niet hadden ingegrepen en hebben inmiddels 2 gezonde dochtertjes van 7 maanden. Veel sterkte!!

Marianne

Reactie voor op de website?

38.14. Zwanger van een monoamniotische tweeling

Reactie op bericht Ilse:
Ik weet niet of je bericht nog actueel is maar ik wilde toch graag reageren omdat het zo herkenbaar is voor mij. Dolblij waren we nadat bleek dat ik zwanger was van een eeneiige tweeling maar zo onzeker ben ik nu nadat ik afgelopen week te horen heb gekregen dat het een monoamniotische tweeling is (dus zonder tussenvlies). Ben intussen 14 weken en toch proberen te genieten van je zwangerschap zeggen ze dan maar, maar met het idee van alle risico's in mijn achterhoofd, heb ik het gevoel dat het nog een lange en spannende periode wordt.

Ik moet me nu elke week melden voor een echo en elke week dat het goed is, is er eentje gewonnen, zegt de gyn. Hoe gingen jullie daar mee om?

Alvast bedankt, Monique

Reactie voor op de website?

38.15. Geen tussenvlies

Deze reactie is voor iedereen dienu zwanger is van een monoamiotische tweeling. (oktober 2006).

Je hoort veel negatieve verhalen over een tweeling zonder tussenvlies en de goede verhalen missen. Wij hebben in juli ook een monoamiotische jongens tweeling gekregen. Er is echt een wonder gebeurt want ze zijn supergezond en wogen elk dik 2800 gram. Met de keizersnee op de wereld gekomen (37 week)

De controles in het ziekenhuis hebben wij gewoon om de 3 weken gedaan. Elke week lijkt mij niet nodig want je kunt verder toch niet veel doen en om één te laten weghalen heeft onze arts niet eens over gesproken. Zou dit ook echt nooit doen! Het was natuurlijk wel een spannende zwangerschap maar heb er toch wel van genoten. t'is toch wonderelijk dat er twee mensjes in je groeien.

Ik hoop dat de aanstaande tweeling moeders toch een beetje van de zwangerschap gaan genieten,positief denken is zowieso beter voor de babies. Groetjes Marja

Marja

Reactie voor op de website?

38.16. Ook zwanger van een monoammniotische tweeling

Wat ben ik blij om hier een beetje positieve reacties te lezen. Ik ben nu 9 weken zwanger van een drieling waaronder een eeneiige tweeling. Sinds twee weken zitten de gyno's zich al af te vragen of er wel twee vruchtzakjes zijn of niet. Sinds vorige week woensdag blijkt dat dat niet zo is.

Ik vind het heel erg spannend mede doordat de gyno's zo weinig vertellen en ik nog te overdonderd was om vragen te stellen. Hebben jullie tips of dingen die ik zeker moet vragen als ik over twee weken weer eem echo krijg?

Alvast bedankt, Tamara

Reactie voor op de website?

38.17. Monochoriale tweeling

Ik ben zwanger na een IVF poging. Ze hebben bij mij 2 embryos teruggeplaatst. Eentje is gaan delen en ik ben nu 8 weken zwanger van een monochoriale monoamniotische tweeling.

Na 2.5 jaar geprobeerd te hebben om zwanger te geraken, zal ik nog geen gewone zwangerschap kunnen meemaken. Mijn gyn heeft me niet veel hoop gegeven: verhoogde kans op miskraam, veel complicaties. Ben dus altijd blij met pos verhalen.

Hadden jullie ook zoveel angst dat er iets zou misgaan?

Kim

Reactie voor op de website?

38.18. Ervaring

Ik weet er alles van. Had ook monochoriale tweeling, die kregen ook nog eens TTS. Bij 18 wkn ben ik gelaserd en heb nu twee prachtige zonen, dus ook als mis gaat is er hoop!!

Gr G

Reactie voor op de website?

38.19. Moed houden

Hoi, ik wou je even een hart onder de riem steken. Wij zijn 21 mei 2007 de trotse ouders geworden van 2 gezonde dochtertjes. Sinds januari 2007 wisten we dat het om een monochoriale monoamniotisch 2-ling zwangerschap ging. We zijn toen naar Gasthuisberg in Leuven geweest en daarna werden we door een prof uit Leuven in Wilrijk wekelijks opgevolgd.

We wisten dat het heel spannend zou worden en de dokter sprak telkens van 'We zijn er nog niet, maar we blijven hopen op een goede afloop'. We wisten dus dat we ze elk moment allebei zouden kunnen kwijtraken. Maar kijk, 12 weken later liggen ze hier zalig in hun bedje.

Weet wel dat ik op 28 weken al opgenomen ben en dagelijks 3x aan de monitor moest en enkele keren per week kreeg ik een dopler (om te kijken of de doorstroming door de navelsstrengen nog ok was). Onze kindjes zijn geboren op 32 weken en 2 dagen en ze wogen 1620 en 1710 gram. Ze zijn nog 7 weken op de neanotologie gebleven maar op 7 juli 2007 hebben we ze allebei mee naar huis mogen nemen. Het zijn hele spannende maanden geweest, maar we zijn positief blijven denken, we hebben alle dagen een kaarsje gebrand en we hoopten natuurlijk dat het geluk ons meezat, en ja hoor!!

Weet dat het kan en bestaat om ze allebei te houden, maar natuurlijk is dat een beslissing van jullie en de artsen.

Ik wens jullie veel moed en sterkte, Marie-Anne

Reactie voor op de website?

38.20. Houd de moed erin!

Ook wij zijn dit jaar de trotste ouders geworden van 2 schatten van dochters. Toen ik 26 weken zwanger was, werd ik ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Daar kreeg ik 3 keer per dag een monitor en 2 keer per week een echo. Op 6 juni 2007 ben ik in UZ Gasthuisberg bevallen. Ik was toen 30 weken en 2 dagen zwanger van een monochoriale-amniotische tweeling. Gyneacologen hadden me gezegd dat ik tot 32 weken zwanger kon zijn, maar dat heb ik dus niet gehaald. Op de monitor hadden we problemen gezien. We namen dus geen enkel risico en er werd een spoedkeizersnede gedaan. Mijn dochtertjes wogen net geen 1700 gram en verbleven na hun geboorte nog 7 weken op neonatologie. Toen ik de foto van de knoop van de navelstrengen zag, wist ik het: dit was een wonder!!! Tijdens mijn zwangerschap kregen we meermaals de vraag of we er wel mee door wilden gaan. Geen moment hebben mijn man en ik getwijfeld om de strijd voor onze 2 schatten op te geven en maar goed ook! Ze doen het alletwee meer dan goed!!!

Emotioneel is dit een hele zware zwangerschap geweest. Halen ze het of niet? Daar heb ik dikwijls mee in mijn hoofd gezeten. Het was vooral moeilijk, omdat alles zo bruusk gedaan kon zijn. Van het ene moment op het andere kon die knoop zo aangetrokken worden dat fataal zou aflopen. Het was 1 kans op 2 vertelde de dokter. We hebben er alles voor gedaan. En met resultaat! De meeste mensen vragen me of het niet te zwaar en te vermoeiend is om een tweeling op te voeden, maar niets is moeilijker dan die zwangerschap. Nu ben ik blij dat ik voor mijn twee poppemiekes kan zorgen. Veel werk of weinig werk, zwaar of niet zwaar, vermoeiend of niet vermoeiend. Nu is het volop genieten.

Hou de moed er in! Sara

Reactie voor op de website?

38.21. ook een monoamniotische tweeling

Hallo,

Ik ben nu 9 weken zwanger van een tweeeiige drieling. De eeneiige tweeling hiervan is ook monoamniotisch. Alleen weet ik bij 12 weken pas of er èèn een groei achterstand zal krijgen, en de ander te snel zal groeien. Eerst de schok van een drieling en dan dit. Ik vind het heel spannend allemaal, omdat ook nog niet zeker is of het derde kindje het zal redden.

Groetjes Kim

Reactie voor op de website?

38.22. Zwanger van een ééneigen tweeling en een éénling

Hallo

Sinds vorige week ,weet ik dat ik zwanger ben van een ééneiige tweeling en een éénling, via hormonen pillen en menopur. Mijn gynaecoloog raadde me aan om naar Leuven te gaan om een reductie. Eerst hebben ze een echo gemaakt. Alles leek toch normaal. Maar ze raden me toch aan om de tweeling eruit te halen omdat ze kans hebben op tts. Helaas zegt mijn hart anders, en zou ik dan liever de éénling er uit laten. Zou ik op mijn gevoel kunnen vertrouwen? Zijn er mensen die dit ook al hebben meegemaakt?

Caroline

Reactie voor op de website?

38.23. Update na meer dan 2 jaar

Na meer dan twee jaar kijk ik terug: toen ik 10 weken zwanger was, plaatste ik hier een bericht omdat ik zwanger was van een monoamniotische (en dus ook monochoriale) tweeling. Wat ben ik blij dat we die tijd goed doorgekomen zijn!

De zwangerschap was inderdaad (zoals ook Sara schreef) enorm moeilijk. Elke ochtend stond ik op met de gedachte: voel ik ze nog wel allebei bewegen. En bij elke beweging denk je dan weer: laat dit niet de 'fatale' beweging zijn die de knopen te strak aantrekt.

Inmiddels zijn onze prachtige tweelingdochters alweer bijna twee jaar oud. Ze zijn, nu bijna twee jaar geleden, geboren via een keizersnee met 32 weken en 1 dag. Nog altijd denk ik met bewondering én dankbaarheid terug aan onze gynaecoloog in ziekenhuis Rijnstate, die ons gedurende de zwangerschap begeleidde en moed insprak, en aan de zorgzame medewerkers van de afdeling neonatologie. Onze meisjes zijn daar fantastisch opgevangen.

Iedereen die zwanger raakt van een monoamniotische tweeling, krijgt vervelende statistieken onder ogen. Helaas gaat het vaak óf goed, óf slecht. Tot week 26 kunnen artsen niet veel doen. Daarna kunnen ze wel wat doen: veel controles uitvoeren, liefst meerdere malen per dag. Zo zijn de eerste alarmsignalen te ondervangen, als de kinderen door navelstrengverknoping in nood raken. Ik heb erg veel gehad aan de site die iemand anders hier ook al noemde: www.monoamniotic.org. Daar wisselen lotgenotes (en hun partners) hun ervaringen uit. Ook zijn daar onderzoeken te vinden die je kunt downloaden, over dit soort zwangerschappen.

Heel veel sterkte en vooral succes, als je zwanger bent van een monoamniotische tweeling. Bedenk vooral dat het 100% goed kan aflopen.

Groetjes, Karin

Reactie voor op de website?

38.24. Gezocht vrouwen die nu een monochoriaal-monoamniotisch tweeling verwachten

Hallo,

Ik heb zojuist te horen gekregen dat ik 11 weken zwanger ben van een monochoriaal-monoamniotische tweeling (er zitten dan 2 vruchten zonder tussenschot in 1 vruchtzak, en ze delen 1 placenta). Het is nu 21 juli 2008. Ik zoek vrouwen die ook nu zwanger zijn van een dergelijke tweeling.

Bij mijn eerste kindje was de placenta te klein voor de duur van de zwangerschap wat leidde tot een dysmatuur (op tijd maar te licht). Nu dus twee kindjes van één placenta.. maak me erg ongerust en weet niet of ik wel of niet blij moet zijn met deze zwangerschap.

Durf het bijna niet te vertellen aan mensen, want stel je voor dat.. en de zwangerschapshormomen helpen daar ook nog eens bij, haha.

Positieve verhalen natuurlijk ook meeeer dan welkom.

groeten, Kirsten

Reactie voor op de website?

38.25. Re: Gezocht vrouwen die nu een monochoriale tweeling verwachten

Hi kirsten.

Las net je berichtje, ben nu bijna 13 weken zwanger van een mm tweeling. (het is nu 29 juli 2008) Fijn te weten dat ik niet de enige ben.

Onze oudste dochter is geboren met 32 weken, 4 weken in de couveuse gelegen. Ze weten niet wat de oorzaak was. Ik denk dat bij mij gewoon alles anders gaat... haha..

Was inderdaad schrikken, toen we het nieuws kregen. Ben deze zwangerschap begonnen met een operatie. Had een kieste op mn eierstok (nav de bevruchting). Dokters verzekerden me dat de zwangerschap weg zou zijn. Maar ja, ze zitten er nog!

Dokters zijn nu ook weer niet positief, heb nu een specialist uit het VU, zij is gelukkig wel positief. De kindjes zijn gezond, groeien goed, tot nu toe niks zorgwekkends. Krijg nu om de week een echo en met 26 weken ga ik het ziekenhuis in.. Mijn gevoel zegt dat het allemaal goed komt. Je moet positief blijven, ook al heb je er geen vat op.

Ik hoop dat het goed met je gaat en dat je doorzet! Je moet het toch gewoon kunnen vertellen aan mensen, het is een hele bijzondere zwangerschap. Ik probeer er nu ook maar van te genieten (mn buik groeit aardig) ook al leef je van echo naar echo.

sterkte, groetjes Vanessa

Reactie voor op de website?

38.26. re: gezocht vrouwen die monochoriale tweeling verwachten

Wat goed om de herkenning te lezen. Ik ben nu (15 aug 08) 12,5 week zwanger van een eeneiige tweeling die de placenta deelt en waarschijnlijk ook het vruchtzakje. Tot nu is het vliesje dat de vruchtzakjes zou moeten scheiden nog niet op de echo gezien, we begrepen dat de kans ook wel steeds kleiner wordt dat het wel te zien zou zijn.
Wij vinden het ook zeer spannend, zeker omdat op 1 maart van dit jaar ons derde dochtertje met 35 weken zwangerschap in mijn buik is overleden. We zijn erg blij met deze zwangerschap maar het wordt ons wel moeilijk gemaakt zo.

We blijven hoop hebben. Graag hoor ik van de laatste schrijvers voor mij hoe het met jullie nu gaat. Sterkte allemaal, Esther

Reactie voor op de website?

38.27. reactie op gezocht vrouwen die nu een monochoriale tweeling verwachten

Hi Esther,

Ben nu inmiddels ruim 15 weken, het gaat nog steeds goed met de kids, ze groeien als kool (en gelijk) kan nu eindelijk een beetje genieten... Het is erg fijn dat we zo goed onder controle staan.

ik hoop dat het goed met je gaat! Sterkte, groetjes Vanessa

Reactie voor op de website?

38.28. Reactie op oproep monochoriaal monoamniotische tweeling

Hoi Vanessa, fijn om van je te horen en dat het zo goed met je gaat. Vorige week is bij mij toch een tussenschotje tussen de twee kinderen gevonden, het is dus geen monoamniotische tweeling meer. Een opluchting voor ons.

Ben nu 14 weken zwanger. Vanmiddag weer een echo, ben benieuwd of ze weer zo goed gegroeid zijn.

gr. Esther

Reactie voor op de website?

38.29. Gezocht :zwanger van een monochoriale tweeling

Hoi Kisten,

ik las net je oproep. Wat fijn om te horen dat er momenteel nog vrouwen zwanger zijn van een monoamniotische tweeling. Omdat het percentage zo laag is (1%) dat dit je overkomt is het dus wel fijn om hier met iemand over te kunnen praten. Ik ben nu 18 weken zwanger en kijk uit naar de dag dat ik op 28 weken opgenomen zal worden zodat alles goed opgevolgd kan worden in UZ Leuven.

Het is zo eng dat je nu enkel maar kan afwachten, zo machteloos. Wij kunnen niet wachten tot onze meisjes geboren zullen worden en eindelijk kunnen genieten in plaats van ongerust te zijn.

Tanja

Reactie voor op de website?

38.30. Nog eentje

Beste Kirsten, Vanessa, Esther en Tanja,

Het is nu 30 september 2008 en ook ik ben -nu 7 weken en een paar dagen- zwanger van een mm-tweeling. We wachten de volgende echo nog af en als er dan nog leven is worden we doorverwezen naar de VU in Amsterdam. Spannend allemaal, veel positieve reacties op deze site, maar dat knagende gevoel van onrust gaat niet weg...

Jeetje, je kind verliezen met 35 weken lijkt me een nachtmerrie! Hoop heel erg voor je dat het deze keer allemaal goed gaat.

Wil jullie verhalen graag blijven volgen!

Groeten, Sandra

Reactie voor op de website?

38.31. Reactie monoamniotische tweeling

Beste Vanessa, Tanja en Sandra,

Al ben ik niet meer zwanger van een mono-amniotische tweeling omdat bij ons een flinterdun tussenschotje is gevonden, leef ik wel nog met jullie mee. Het is inderdaad heel spannend, maar het gaat gelukkig ook vaak goed. Onze gynaecoloog gaf aan dat het tussenschotje vaak pas laat gezien wordt, dus Sandra dat zou zomaar nog kunnen. En Tanja, jij bent al hartstikke ver, 18 weken. In ons ziekenhuis, wordt je met 26 weken al opgenomen met een mono-amniotische tweeling. Als je dat graag zou willen zou ik daar zeker om vragen in jouw ziekenhuis.

Heel veel sterkte... en probeer er ook van te genieten! Dat probeer ik ook...

gr. Esther

Reactie voor op de website?

38.32. Re: gezocht vrouwen die nu een monochoriale tweeling verwachten

Hi Meiden,

Ben vandaag (3 oktober) 22 weken, het gaat nog steeds allemaal goed. De kindjes zitten ver boven de groeicurve. Dat is alleen maar fantastisch natuurlijk. Nog 8 weken en dan word ik opgenomen in het VU. Vanaf 28 weken moet ik dagelijks voor controle, mag gelukkig nog thuis blijven. Het einde is wat dat betreft in zicht... sterkte allemaal!

gr, Vanessa

Reactie voor op de website?

38.33. Aftellen van de weken

Hoi ,

waw Vanessa, ben blij dat alles ook nog steeds goed gaat met jullie allemaal en dat de baby's zo goed groeien! Hoeveel gram zijn ze nu ongeveer? Wat ongelooflijk spannend allemaal he!

Ik ben 20 weken nu en onze meisjes stellen het ook wel. Eentje heeft wel problemen met het blaasje wat ook voor een reactie op de niertjes zorgt maar de professoren weten zelf niet hoe de vernauwing gevormd is van de blaas. Allemaal heel erg akelig vind ik het als een professor je zelfs niet kan vertellen wat er aan de hand is. Woensdag moet ik alweer terug voor verdere opvolging.

Ik tel de weken al af totdat ik zal opgenomen worden op 28 weken. Ook al gaat het vreselijk saai zijn toch gaat de rust heel erg welkom zijn en hopelijk werkt het ook stimulerend voor de groei van de baby's want ze zijn nu een beetje aan de kleine kant.

Zijn er nog vrouwen van jullie die in Leuven worden opgenomen dit jaar nog? Zou wel leuk zijn om de tijd wat te verdoen door gezellig te babbelen over de babytjes.

Krijgen jullie de praktische zaken zo ook geregeld? Zijn er nog mama's die kiezen om borstvoeding te geven via de sonde aan de couveuse-baby's? Of die hier reeds ervaring mee hebben ?

Vele lieve groetjes en veel succes aan iedereen!

Reactie voor op de website?

38.34. reactie op gezocht vrouwen die nu een monochoriale tweeling verwachten

Hi meiden,

Bij mij is het helaas mis gegaan... Ik ben opgenomen omdat mn baarmoedermond korter werd. Ik heb al eerder vroeggeboorte gehad. Ik heb een week plat gelegen in het VU. Er was een lichtpuntje, mijn baarmoedermond was weer hersteld!
Echter had ik veel last van harde buiken, en slijmverlies. Afgelopen dinsdag bleek dat ik al 10 cm ontsluiting had... mn baarmoeder trok het niet meer. (ondanks de remmers) De professor heeft er alles aan gedaan. Ik ben bevallen van 2 prachtige jongetjes, allebei 700 gram en ruim 30cm lang. Hun longetjes waren echter nog niet af, dus helaas was er geen overlevingskans voor mijn mannetjes...

Eigenlijk is de tweeling zwangerschap helemaal goed verlopen, het wordt nu onderzocht dat ik waarschijnlijk niet een zwangerschap kan voldragen. Ik was zo dik als 32 weken, mn dochtertje is met 32 weken geboren. Gelukkig hebben we haar, ze is wat dat betreft het zonnetje in ons leven...

Houd moed allemaal! veel sterkte, lieve groetjes Vanessa

Reactie voor op de website?

38.35. reactie op vrouwen gezocht met mm tweeling

Lieve Vanessa,
Wat een vreselijk bericht. Het ging zo goed in je zwangerschap, de vorige keer dat je mailde was je nog zo positief, en dan nu dit. Ik vind het echt heel erg voor jullie. Ik heb zelf op 1 maart met 35 weken ons dochtertje verloren, en weet dat er nu zo veel op jullie afkomt. Neem de tijd voor al je verdriet!

Ik mail zelf nu op www.lieve-engeltjes.nl. Dat biedt mij steun en troost. Nogmaals heel veel sterkte, ik denk aan jullie. liefs Esther

Reactie voor op de website?

38.36. lieve Vanessa

Lieve Vanessa,

wat erg te horen dat het zo fout is gelopen voor jullie jongetjes . Het lijkt me vreselijk om dit door te maken en ik weet ook totaal niet wat ik je kan zeggen om te steunen.
Ik hoop idd dat jullie dochtertje jullie verdriet mee opvangt en nu twee beschermengeltjes naast haar zijde heeft voor het leven.

Wij verloren echter ook een kindje , maar dit was na 8 weken ,dus ik kan niet begrijpen hoe jij je moet voelen na je twee jongetjes gezien te hebben en vastgehouden te hebben. Dit moet onbeschrijflijk veel pijn doen .

Lieve Vanessa en familie ik wou dat alles anders was gelopen voor jullie. Ik wens jullie veel sterkte toe.

Lieve groetjes Tanja

Reactie voor op de website?

38.37. Verdriet en geluk

Beste Vanessa,

Ook ik leef erg met je mee. Wat moet het vreselijk zijn om na zoveel weken wachten dit verdriet te moeten doormaken. Ik wens je heel veel sterkte en ben heel blij voor je dat je al een dochtertje hebt.

Esther, je had gelijk: ook bij mij is later geconstateerd dat het niet eens om een mono-amniotische tweeling gaat, maar er waren zelfs twee vruchtzakken te zien! We waren erg opgelucht, maar maken ons nog steeds zorgen om TTS. Ik ga over twee weken over naar de VU, waar ik hoop beter begeleid te worden. (ben nu 15 weken zwanger) Hoe is het met jou?

En Tanja, hoe gaat het nu met jou? Ben erg benieuwd! Succes!

Sandra

Reactie voor op de website?

38.38. De laatste loodjes wegen het zwaarst

Hoi ,

dit zal één van de laatste keren zijn dat ik kan mailen voordat ik opgenomen zal worden. maandag 1 december zal mijn start zijn van 4 weken hospitalisatie te Leuven.

Onze meiden wogen op 26weken elk 580 gram. Het lijkt onmogelijk dat hun gewicht de volgende maand minimum zal verdubbelen.Alluwel ik pas nu een énorme eelust krijg en zelfs om 3 uur 's nachts uit bed moet om te eten. Dat bewijst natuurlijk hoe hard je lichaam werkt ook al slaap je zelf.

Nu is het vol ongeduld afwachten naar de dag van opname en dan natuurlijk van de keizersnede die zal doorgaan op 29 december of begin januari.Afhankelijk of alles nog goed loopt dan.

Hoe gaat het met jullie zwangerschappen? Kirsten , Ester, Sandra, ...? Is er al meer nieuws qua gewicht , geslacht, .... Ik kijk uit naar jullie nieuws. En indien het mij niet meer lukt om te mailen voor de bevalling dan wens ik iedereen al prettige feesten.

Tanja

Reactie voor op de website?

38.39. Reactie mm tweeling

Beste meiden,

Vanessa, hoe gaat het nu met jou? Het is een zware tijd voor je, hoop dat je steun bij jezelf en in je omgeving kan krijgen!

Sandra, wat fijn voor je dat je nu minder risico's loopt omdat er toch een tussenschotje is gevonden! Fijn ook dat je nu beter begeleid gaat worden. Ik ga (ook omdat onze vorige zwangerschap fout is gelopen) vanaf 13 weken, wekelijks op controle. Intensief, maar voor mij wel prettig. Ik ben nu (18 nov) 26 weken zwanger en het grootste risico op TTS is nu voorbij. Een hele opluchting. Een kindje heeft wel iets meer vruchtwater en is ook iets groter, maar dit wijst nog niet op TTS.

En Tanja, met jou alles goed?

gr. Esther

Reactie voor op de website?

38.40. Ook zwanger van een mm tweeling

Hallo allemaal,

als reactie op jullie boeiende en vooral toch ook heel positieve verhalen met bijna altijd een goede afloop voeg ik eraan toe dat ik ook zwanger ben van een mm tweeling, het is nog pril maar op 6 weken waren de hartjes toch al ferm aan het kloppen.

Mijn gyn zei ook dat het een risicozwangerschap is en ik ben al doorverwezen naar een gespecialiseerde gyn/prof.

Ik hoor heel veel dat jullie in het ziekenhuis van leuven belanden, is er niemand uit omgeving gent die zwanger is van een mm tweeling? Zou wel leuk zijn..

Ik ben nl van gent en zal ook bevallen in het uz Gent. Verder hoop ik uit de grond van mijn hart dat alles heel goed gaat met elk van ons en dat er prachtige schatten van baby's geboren worden!

Veel succes toegewenst!
groetjes Nina

Reactie voor op de website?

38.41. Volledige rust

Hoi allemaal ,

Hoe gaat het met jullie? Esther 26 weken dat is al super ver ook en dus zal alles deze keer goed opgevolgd worden , dan ben je zelf ook geruster hé!

Bijna is het zover voor ons . Overmorgen ga ik binnen in Leuven , wat fijn zeg. Ik heb er zo naar uitgekeken naar het moment van zo goed opgevolgd te worden omdat ik dacht dat het me zou geruststellen maar nu heb ik toch ook wel een beetje bang hoor. Zoveel controle, het gaat drie keer per dag met de neus op de feite gedrukt worden en de hoop dat er op de echo en monitor niets abnormaals te zien is.

Maar ja, de laatste maand voor de geboorte van onze 2 engeltjes is aangebroken, ....

Spannend is het enigste wat ik zowat kan zeggen aangzien ik zelf niet weet wat er ons te gebeuren staat.

Ik wens jullie alvast het allerbeste toe met jullie kleine hummeltjes en wens dat het voor ieder van jullie goed afloopt!

Veel succes meiden

Tanja

Reactie voor op de website?

38.42. Verslag week 1

Hoi iedereen,

ik hoop dat het met jullie allemaal goed gaat en zo ook met de bolle buikjes! Vanessa hoe voel je je? Ik denk nog steeds aan je.

Ik ben ondertussen mijn eerste weekje in het ziekenhuis. Leuk is anders, en voor diegenen die hetzelfde te wachten staat zou ik zeggen neem zo veel mogelijk lectuur mee en andere bezigheidstherapie want je hebt echt niets om handen.

Emotioneel is het enorm moeilijk vind ik omdat je ten eerste je geliefde en kindje achterlaat. En werkelijk alles uit handen moet geven. Aangezien ik net zoals vele andere vrouwen graag controle heb over alles, heb ik het dus enorm moeilijk om anderen beslissingen over mijn zoontje te laten maken. En hem niet dagelijks te kunnen te zien . Ik mis hem zo !!!

En wat ik al dacht over de babys is het erg zenuwslopend omdat ik drie keer per dag een de monitor ga. Elke keer is het afwachten of alles goed gaat. Bij mij is er altijd wel iets lijkt het. Of er is niet genoeg variatie in de hartslag (als de babys slapen) of ze bewegen net te veel zodat ze telkens onder de doppen van de monitor onderuit glippen en de hartslag niet geregistreerd word. Of de hartslag gaat even zo laag zodat de monitor niet geldig word verklaard en we hem terug kunnen overdoen ter controle of alles goed gaat. En wat nog het meest angstaanjagendste is, is als er maar 1 hartslag word gevonden, dit is typisch voor een monoamniotische tweeling omdat ze zoveel plaats hebben.

Onze meisjes verhuizen een aantal keer per dag van plaats van positie in mama's buikje. Wat op zich goed is natuurlijk, dat ze veel bewegen, maar als er dan maar even 1 hartslag wordt gevonden en de dokter direct echo komt doen om de hartjes te controleren; nou ja dan word je zo ongerust dat je er gek van wordt!

Vooral de eerste dag was het schrikken voor me! Het is natuurlijk een hele zegen dat je zo goed wordt gevolgd maar als moeder maak je je toch zorgen. Ik begrijp maar al te goed dat ik in goede handen ben en de verpleging doet alles om het ziekenhuisverblijf zo aangenaam mogelijk te maken!

Onze babytjes zijn nog steeds klein rond de 900 gram. Maar ze stellen het wel en dat is het belangrijkste! Echt voorbereiden kan je niet doen neem ik aan, maar de rondleiding op neonatologie en de baby van 1 kg die we zagen gaf ons toch al een iets realischtischer beeld van hoe onze meisjes er zouden uitzien als ze nu geboren zouden worden. Verschrikkelijk klein, echt verschrikkelijk klein , maar dat overkomen de babytjes wel.

Enorm spannend dus om van monitor naar monitor en van echo naar echo uit te kijken en onze meisjes te horen en te zien! Wij hopen alvast dat ze nog enkele weken blijven zitten zodat ze toch een beetje sterker zijn.

Vele groetjes voor jullie allemaal

Tanja

Reactie voor op de website?

38.43. TTTS mono amniotische tweeling

Ik was zelf ook zwanger van een monoamniotische tweeling en in de 16e week is ook ttts bij mij geconstateerd Ben dezelfde dag nog gelaserd waarbij de vliezen zijn gebroken. Gelukkig heb ik het, ondanks de gebroken vliezen, weten te redden tot de 27e week.

Exact op de 27e week werden onze twee dochters Lizzy en Zoë geboren. Lizzy woog 943 gram en Zoë slechts 707 gram. Na veel up-s en downs(waarbij soms gevreesd werd voor hun leven) kan ik zeggen dat onze beide dochters nu 5 weken oud zijn en het naar omstandigheden erg goed doen.

Toch blijft het nog lang een enge tijd en zijn we er nog lang niet. Toch blijven we hoop houden dat we ze over een paar maandjes thuis kunnen verwelkomen. Mochten er ouders zijn die ook TTTS hebben doorgemaakt/ maken en graag ervaringen willen delen dan geven ze maar een gil, samen sta je tenslotte sterk toch?

mvg Saskia

Reactie voor op de website?

38.44. Wat nu?

Hallo,

Ook ik heb vandaag (12/12/2008) te horen gekregen dat ik zwanger ben van een monochoriale tweeling. Ik ben 7 weken ver, en Nina, woon ook in Gent. Mijn gynaecoloog heeft me niet doorverwezen naar een gespecialiseerde arts.

Mag ik vragen bij wie jij op consultatie gaat? Het zou een geruststelling zijn te weten dat de zwangerschap zo goed mogelijk wordt opgevolgd. Vooral nu ik met zoveel angsten worstel. Blijkbaar is het ene kindje kleiner dan het andere en klopt het hartje trager. De gynaecoloog geeft me vijftig procent kans dat het kindje zich herpakt. Zoniet is er ook veel kans dat ik het andere kindje verlies.

De kindjes liggen heel dicht bij elkaar en de gynaecoloog vermoedt dat de dooierzakjes aan elkaar hangen, wat kan wijzen op een siamese tweeling. Mijn man en ik hebben het gevoel dat er zo weinig kans is dat alles goed komt. Het doet wel deugd om hier enkele positieve verhalen te lezen, want die zijn niet gemakkelijk te vinden.

Ik wens iedereen het beste, Maaike

Reactie voor op de website?

38.45. mm tweeling

Hoi Tanja,

wat fijn voor je dat je nu goed gecontroleerd wordt, en ja ook wel erg dubbel en spannend natuurlijk. Zenuwslopend zelfs soms. Maar houd er vertrouwen in, je bent al zo ver en je kindjes doen het blijkbaar heel goed.

Ik lig inmiddels ook al twee weken in het ziekenhuis omdat mijn baarmoedermond behoorlijk ingekort was en ze bang waren voor een vroeggeboorte. Inmiddels is het stabiel en ik hoop voor kerst nog even naar huis te mogen gaan. Ben nu 30 weken. Ik mis m'n dochters ook enorm. Snap helemaal wat je voelt!

Voor de andere meiden, succes met jullie zwangerschap en houd moed!

gr. Esther

Reactie voor op de website?

38.46. mm tweeling

Hallo, ik weet sinds 2 weken dat ik zwanger ben van een mm tweeling. We schrokken enorm omdat de gyn geen doekjes wond om de gevaren. Eerst ben je super blij dat je zwanger bent, dan hoor je dit en maak je je toch wel ernstig zorgen. Ik ben morgen 8 wk zwanger en we moeten morgen naar de specialist die hopelijk een tussenvlies ontdekt. Dat zou mijn grootste ongerustheid wat wegnemen.

Goed om te lezen dat het ook goed kan gaan, maar ook heel triest om te lezen hoe fout het kan gaan. Zijn er toevallig meer mensen zwanger van een mm tweeling uit Friesland (NL)?

Gr Erna

Reactie voor op de website?

38.47. Geen mm tweeling

Gister heb ik een reactie gezet. Vandaag is geconstateerd dat het niet om een 2ling zwangerschap gaat maar er is er nog 1. 1 heeft besloten niet mee te doen. Ik was erg opgelucht. Ik wens iedereen die hiermee te maken heeft/ krijgt heel veel sterkte en succes. Ik heb heel even gevoeld welke spanning dit met zich meebrengt.

Groet Erna

Reactie voor op de website?

38.48. Goed nieuws!

Lieve iedereen,

Zalige Kerst voor jullie allemaal en de beste wensen! Ik breng hoop voor iedereen dat alles toch ook wel eens goed kan aflopen en er dus ook succes storys zijn voor onze buitenbeentjes!

Na amper twee weken in het hospitaal te liggen werd op 12 december tijdens de ochtendmonitor gemerkt dat 1 hartslag 70 was en de ander 198.Gemiddeld zou dit tussen de 120 en 140 moeten zijn! Onze meisjes herpakten zich na enkele minuten terug en stabiliseerden. De monitor werd aan de professor getoond met de vraag of ik direct een echo nodig had.Zijn anwoord was dat ik direct naar de verloskamer mocht komen om de kindjeste nemen en geen verdere risico's te nemen!

De assistent, co-assistent en de vroedvrouwen stelden me gerust en zeiden dat de kindjes binnen dit en twee uur geboren moesten worden , dus ik belde nog snel mijn man (die nog 1.5 uur onderwegen moest zijn ).

Tien minuten later had ik een infuus gekregen en operatiekleed aan en lag ik al in de verloskamer voor de epidurale verdoving. Er kon niet gewacht worden op de papa en dankzij het geruststellende woord van de professor had ik nog niet echt in de gaten dat het erop of eronder ging zijn!

Dit besef ik nu pas, vele later!

Een half uurtje later werd ons eerste dochtertje geboren, Savannah, 1 kg130. Amper 1 minuut later kwam ons tweede meisje, Sira, 950 gram. Ik was zo opgelucht dat ik ze direct hoorde huilen!!!! Onbeschrijflijk dat gevoel! Ik heb ze niet direct gezien, ze zijn eerst in de couveuse lekker warm gelegd en verzorgd!

Onze meisjes zijn beide gezond, dertig weken, véél te vroeg, maar oh zo welkom! Ze konden zelfstandig ademen, ze kregen wel gedurende een kleine week sepap. Dit is door een buisje in de neus druk die op de longen word gegeven zodat het hun minder energie kost om zelf te ademen. En Sira kreeg een paar uurtjes extra zuurstof, Savannah twee dagen. Nu ademen ze sinds een week zonder sepap, hebben geen extra zuurstof, en ze doen het gewoon fantastisch! Nu enkel nog groeien! Nu vandaag zijn ze terug op hun geboortegewicht.

Meiden, echt waar laat jullie goed opvolgen! Dankzij de snelle reactie van de prof en het ander personeel zijn onze meisjes gezond en wel! Tijdens de keizersnede werd er gezien dat ze een grote knoop hadden gemaakt in hun navelstreng. Indien ze langer hadden gewacht of ik niet in het hospitaal had gelegen dan hadden we onze dochtertjes waarschijnlijk beide verloren!

Het is een zenuwslopende tijd en hoe je er ook tegenop ziet doe het gewoon voor jullie kindjes!!!!

Ik zal eeuwig dankbaar zijn aan UZ Leuven en professor Devlieger die hun leven redde!

Zalige Kerst aan iedereen!!!!!!

Tanja

Reactie voor op de website?

38.49. Monoamiotische tweeling

Lieve Tanja,

wat een geweldig nieuws! Van harte gefeliciteerd met je prachtige dochters. Wat fijn dat ze het zo goed doen en dat ze al zelf kunnen ademhalen, knap hoor bij pas 30 weken. Geniet van deze mooie tijd!

Ik lig inmiddels al 6 weken in ziekenhuis, heb al aan weeenremmers gelegen, maar nu weer rustig. Ben nu 33 weken. Krijg er ook steeds meer vertrouwen in dat het wel goed komt.

gr. Esther

Reactie voor op de website?

38.50. 12 jaar geleden

Een positief verhaal voor alle monochoriale monoamniotische zwangerschappen: 12 jaar geleden was ik zwanger van een tweeling in 1 vruchtzak. De gynecoloog heeft ons nooit gezegd dat ze samen in 1 vruchtzak zaten, hoewel we dat meermaals gevraagd hebben. Hij draaide telkens wat rond de pot en zei dat hij het niet zag. Wel gaf hij me van halverwege de zwangerschap een dopplertoestel mee om naar de harttoontjes te luisteren met de opdracht om bij verminderde hartactiviteit direct naar het ziekenhuis te komen. Ik vond dit niet verontrustend maar eerder sympatiek en dacht dat hij dit deed omdat ik zelf in de medische sector werk.

Alles is heel de zwangerschap goed gegaan, ik heb voltijds gewerkt tot 36 weken; daarna steeg mijn bloeddruk teveel en heb ik de laatste weken vooral liggend doorgebracht. Onze meisjes zijn op 39,5 weken (na inductie omdat ze niet zelf wilden eruit komen!) via een gewone bevalling ter wereld gekomen. Zodra ze geboren waren slaakte de gynecoloog een diepe zucht van verlichting en kon hij eindelijk zijn "geheim" opbiechten: namelijk dat ze samen in 1 vruchtzak zaten en dus een levensbedreigende zwangerschap doormaakten.

Als ik jullie verhalen lees, kan ik alleen maar heel blij zijn voor de goede afloop van ons verhaal én voor de wijze beslissing van onze gynecoloog om onze gemoedsrust te helpen bewaren! Maar ja, toen bestond het internet nog niet, terwijl we heden ten dage wellicht ook overal zouden gaan surfen, meer zouden te weten komen en de gevaren zouden beseffen. Ik vraag me wel af wat nu eigenlijk het meeste voordelen/nadelen heeft: het angstig weten of het rustige niet-weten?

Veel sterkte aan alle zwangeren, bewaar je gemoedsrust zo goed als mogelijk en geloof erin dat een goede afloop perfect mogelijk is!

Patricia

PS onze meisjes zijn nu ruim 12j en zijn erg trots op hun "bijzonder" tweelingzijn...

Reactie voor op de website?

38.51. Goed nieuws is fijn

Beste Tanja, wat heel erg geweldig dat je dochtertjes het goed maken! Bedankt voor je verhalen over het verloop van alles, dat was heel interessant om te volgen. Ik zie wat mij in eerste instantie bespaart blijft doordat er toch een tussenschotje is, net als bij Esther. Wat en gewledige afloop voor jullie, al zal het heud nog even sannend blijven met couveuse e.d. Een feest als je straks eindelijk met z'n allen naar huis mag!

Esther, ik denk dat het met jou en je baby'tjes vast goed komt, je bent nu al zo ver! Wat moet het vervelend zijn, zolang in het ziekenhuis. Maar inderdaad is die controle zo belangrijk! Ik word nu goed gevolgd in de VU en de echo's zijn prachtig om te zien. Ik ben nu (5jan) 22 weken zwanger en alles ziet er nog stabiel uit. We weten dat het jongetjes zijn en omdat we al twee meisjes hebben, is dat extra leuk, al was alles goed geweest, als ze maar gezond zijn.

Hoe is het met de andere vrouwen: Erna, Maaike en Nin (de laatste 2: Hebben jullie elkaar gevonden?) en Saskia: wat een verhaal! Hoe is het nu met jullie meisjes?

Veel groeten en tot de volgende update!

Sandra

Reactie voor op de website?

38.52. Monochoriale tweeling

Lieve Sandra, Tanja en anderen,

Ik ben op 9 januari bevallen van twee prachtige jongens, Loek en Freek. Met 34 weken braken mijn vliezen en kwam de bevalling snel op gang. Freek is uiteindelijk nog met een spoedkeizersnee gehaald omdat mijn placenta losliet na de geboorte van Loek. Alles bij elkaar dus nog heel spannend. Maar ze zijn nu 1 week thuis, na 3 weken in het ziekenhuis gelegen te hebben, en doen het hartstikke goed. We genieten er volop van. Wij hadden ook al twee meiden Sandra, toevallig!

In totaal heb ik 8 weken in het ziekenhuis gelegen, soms erg moeilijk.. maar als je het resultaat ziet, ben je dat weer snel vergeten en weet je dat het zeker de moeite waard was. Dus houdt allen vol!

groeten Esther

Reactie voor op de website?

38.53. Gefeliciteerd

Hoi Esther,

Van harte gefeliciteerd! Gek hè dat het ineens allemaal zo snel kan gaan, fijn dat het zo goed gaat!

Groetje Astrid

mama van Niels (25-5-04) en Rick en Lars (27-8-05)

Reactie voor op de website?

38.54. Aan Maaike

Hallo, (re op Maaike),

wel ik ben ondertussen 19 weken zwanger maar in het uz werd er dan toch een tussenschot gevonden. Dus is het geen monoamniotische tweeling maar een diamniotische. En ik wordt in het uz van Gent gevolgd door goede dokters. Het zijn niet echt profs, maar ik voel me toch erg op m'n gemak bij hen. Ik hoop dat alles voor jou heel goed mag verlopen, en maak je niet te druk, hopelijk komt alles goed!

groetjes en veel sterkte, Nina

Reactie voor op de website?

38.55. Super energiek

Hoi iedereen,

Eindelijk vind ik tijd om alle verhalen te lezen! Wat leuk dat iedereen het tot nu toe goed stelt, en Esther WAW twee flinke jongens. Proficiat, zeer leuke namen trouwens!

Wat goed dat er toch mensen deze site nog gevonden hebben, ik vond hem pas na een heuse zoektocht en wat was ik blij om verhalen te lezen. Want iedereen gaat zo een moeilijke periode door, de onwetendheid, de angst, het verlangen,...

Onze meisjes lagen nog 13 weken in de couveuse, wat echt verdomd lang is, want je wilt immers alleen maar je kindjes meenemen en knuffelen, en 's ochtends hun kleedjes uitkiezen en wassen, en weet je wel de dingen die in een andere omstandigheid gewoon doodnormaal zijn! Ja dat miste ik het ergste, ook het alleen zijn met de meisjes, niet omringd worden door personeel.

Sira is inmiddels 3.800 en Savannah 4.300 kg en ze zijn 6 maanden oud. Het groeiproces gaat zeer traag, ze komen dan ook al van zover. Maar het zijn echte prinsesjes waar ik super trots op ben! Hier is foto's plaatsen niet mogelijk maar op facebook staan er genoeg op (zoeken bij Tanja Gilis), indien er iemand graag wenst te praten of vragen heeft over de periode waar ze doorgaan mag je ook altijd via facebook contact opnemen!

Vele groetjes Tanja

Reactie voor op de website?

38.56. Onzeker over dokter?

Hallo,

ik ben Linda, ben nu 9.5 week zwanger van een tweeling. Ik krijg een monoamniotische monochoriale eenling. Erg zeldzaam dus zoals ik het overal lees. Nu ben ik vandaag bij de gynaecoloog geweest. Heb een soort intake gesprekje gehad omdat ik nu bij hem onder behandeling kom. Heb ook een echo laten maken, mijn 3e al, maar hij wou graag zelf ook even kijken. (Was 1e keer bij hem) Hij kon geen tussenwandje vinden helaas en verwacht dit ook niet echt meer...

Verder heb ik er een beetje een dubbel gevoel over. Hij was heel neutraal over alles, terwijl ik op internet lees dat mijn zwangerschap maar 10 keer per jaar voor komt (als alles blijft zoals het er nu voorstaat) en vol risico's zit. Dit ook gezegd, waarop hij zei dat eenling-zwangerschappen inderdaad niet vaak voorkomen. Mja, dat bedoelde ik niet.. ik bedoelde zonder tussenwandje. Maar hij zei dr eigenlijk niets over.....

Dus ik kreeg het gevoel dat óf hij er niet echt het fijne van weet ofzo, óf dat ze er daar gewoon inderdaad neutraal over doen en er verder niet echt een issue van maken.. ofzo. Maar vindt het zo raar... tis uniek wat ik nu blijkbaar heb... maar dat lijkt hij allemaal wel te vinden meevallen ofzo..

Ik lees overal dat vrouwen doorgestuurd worden naar academische ziekenhuizen enz. maar hij heeft het er gewoon over als een normale tweeling zwangerschap.. Hebben jullie misschien ervaringen hierin?? Ik weet niet zo goed wat ik hier mee moet. Maar gewoon zo laten, of actie ondernemen om naar een ander ziekenhuis met gespecialiseerde dokters gaan???

Reactie voor op de website?

38.57. Re: onzeker over dokter

Ik herken Linda's verhaal heel goed. Momenteel zijn wij ruim 24 weken zwanger van een monochoriale monoamniotische tweeling. Het ziekenhuis in Den Bosch heeft ons overgedragen aan het Maxima Ziekenhuis in Veldhoven met het advies om klinisch opgenomen te worden en om 2 maal daags een CTG te doen. Dit advies was afkomstig uit Nijmegen, waar de behandelend dokter uit Den Bosch te rade is geweest.

In het Maxima Ziekenhuis willen ze mij wel opnemen, maar ik mag ook thuisblijven als ik wil (!). Dit mag ik zelf kiezen. De CTG's en echo's zouden maar een schijnveiligheid zijn. Ik voel mij op het moment dan ook weer een tikkende tijdbom, maar probeer toch positief te blijven.

Maar ik heb echt geen idee wat ik nu moet doen: opname of niet? Naar Veldhoven gaan of beter een verwijzing vragen naar het Radboud ziekenhuis. Groetjes van 2 (beetje wanhopige) "ouders"

Rachel

Reactie voor op de website?

38.58. Mono-amniotische tweeling

Hallo, wij zijn al reeds dertien jaar de trotse ouders van een eeneiige tweeling die in hetzelfde vlies hebben gezeten. Ze lijken sprekend op elkaar, ook qua karakter zijn er geen grote verschillen. Maar ze zijn wel een zogenaamde spiegeltweeling. De ene is linkshandig, de ander rechtshandig. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en hebben bijna nooit ruzie. Bovendien zijn ze gezond en is de zwangerschap zonder complicaties verlopen.

Els

Reactie voor op de website?

38.59. Monochoriale monoamniotische tweeling

Toen ik hoorde dat ik verwachting was van een monochoriale monoamniatische tweeling kreeg ik vrijwel tegelijkertijd te horen dat ik de zwangerschap beter kon afbreken. Hier mocht ik een week over nadenken. Mijn partner en ik besloten om er toch voor te gaan. Doordat de navelstrengen van de tweeling al bij 10 weken verstrengeld waren, werd gedacht dat het overlijdensrisico zeer groot was.

Bij 12 weken is er een opname gemaakt van de tweeling en deze is naar het Radboud-ziekenhuis toegestuurd (naar prof. Vanderbussche). Enkele weken daarna kregen we te horen dat deze professor onderzoek had gedaan naar deze zwangerschapsvorm en dat hij bezig was om nieuw beleid te schrijven inzake deze zwangerschap. Zijn conclusie was dat het overlijdensrisico tussen de 10-20% lag, waarvan nog 4% na 32 weken. Weliswaar nog steeds een "hoog risico"-zwangerschap (en dus nog steeds spannend!), maar minder risico als ons voorheen was voorgespiegeld.

Met 26 weken ben ik opgenomen in het Radboud en kreeg ik tweemaal daags een CTG en tweemaal per week een echo, waarvan eenmaal met doppler. Ook ben ik voorbereid op een keizersnede bij 32-34 weken. Zover is het niet gekomen, want met 31 weken en 5 dagen kwam uit de CTG naar voren dat de tweeling in nood was en zijn ze middels een spoedkeizersnede op de wereld gekomen. Na enkele "opstartproblemen" zijn we de gelukkige ouders van een hartstikke gezonde meisjestweeling.

Zelfs in het ziekenhuis en bij het consultatiebureau kunnen ze niet geloven dat het in een "prematuur"-tweeling betreft! Voor alle ouders die in verwachting zijn van een monochoriale monoamniotische tweeling wil ik zeggen: houd moed! De kans dat het wél goed gaat is hartstikke groot! O ja, wij hadden iedere week eenmaal een echo. Er is ons eerlijk gezegd dat ze -voor 26 weken- niks kunnen doen als ze zien dat het fout gaat. Maar iedere week dat je ziet dat het goed gaat is er weer een week bij en groeide ons geloof op een goede afloop. Voor ons was dit erg fijn!

Rachel

Reactie voor op de website?

38.60. Monochoriale Monoamniotische Tweeling

Hallo allemaal, ik heb geen idee hoe oud deze berichten al zijn. Maar ik ben zelf 9 weken zwanger van een mm tweeling, heeel spannend dus. Ik heb wel een heel sterk goed gevoel hierover en dat alles goed gaat komen. Het doet me goed al deze positieve verhalen te lezen.

Wietske

Reactie voor op de website?

38.61. ééneinige tweeling

Hallo iedereen, ik ben nu 20 weken zwanger en moet 2 keer per week naar het ziekenhuis voor een echo omdat we het risico lopen op tts. We zijn verschrikkelijk bang wat er ons te wachten staat.

Lien

Reactie voor op de website?

38.62. Mono mono tweeling

Reactie op Monoamniotische tweeling

Hi Wietske

Ik weet niet hoe oud je bericht is maar ik heb ook een mono mono tweeling. Diego en Bradley ze zijn 2 1/2 jaar. Hoe oud zijn jou jongens nu?

Bianca

Reactie voor op de website?

38.63. Mono-mono tweeling

Ook ik heb zo'n tweeling. Pas 18 geworden. Geboren met 35 weken, 6 pond stuk, gezond. Morgen beide uitslag van vwo examen(zeker weten geslaagd, denk ik). Dus alles goed verlopen en 4 handen op 1 buik, dus kan dus heel goed gaan!

noël

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Monoamniotische tweeling

 1. Als het beestje maar een naam heeft...
 2. Informatieve sites tweelingen
 3. Spiegeltje of zoek de verschillen...
 4. Spiegeltje of.... (2)
 5. Monoamniotische tweeling
 6. Goede site voor monoamniotische tweelingen
 7. Verklaring verschil tusen 1-eiigen
 8. Tweeling deelt dezelfde vruchtzak
 9. Ook zwanger van een monoamniotische tweeling!
 10. Mama van een monoamniotische tweeling
 11. TTS ook bij bi-amniotische tweeling
 12. Engeltjes voor mijn dochters
 13. Moeilijk (re: op Ilse)
 14. Zwanger van een monoamniotische tweeling
 15. Geen tussenvlies
 16. Ook zwanger van een monoammniotische tweeling
 17. Monochoriale tweeling
 18. Ervaring
 19. Moed houden
 20. Houd de moed erin!
 21. ook een monoamniotische tweeling
 22. Zwanger van een ééneigen tweeling en een éénling
 23. Update na meer dan 2 jaar
 24. Gezocht vrouwen die nu een monochoriaal-monoamniotisch tweeling verwachten
 25. Re: Gezocht vrouwen die nu een monochoriale tweeling verwachten
 26. re: gezocht vrouwen die monochoriale tweeling verwachten
 27. reactie op gezocht vrouwen die nu een monochoriale tweeling verwachten
 28. Reactie op oproep monochoriaal monoamniotische tweeling
 29. Gezocht :zwanger van een monochoriale tweeling
 30. Nog eentje
 31. Reactie monoamniotische tweeling
 32. Re: gezocht vrouwen die nu een monochoriale tweeling verwachten
 33. Aftellen van de weken
 34. reactie op gezocht vrouwen die nu een monochoriale tweeling verwachten
 35. reactie op vrouwen gezocht met mm tweeling
 36. lieve Vanessa
 37. Verdriet en geluk
 38. De laatste loodjes wegen het zwaarst
 39. Reactie mm tweeling
 40. Ook zwanger van een mm tweeling
 41. Volledige rust
 42. Verslag week 1
 43. TTTS mono amniotische tweeling
 44. Wat nu?
 45. mm tweeling
 46. mm tweeling
 47. Geen mm tweeling
 48. Goed nieuws!
 49. Monoamiotische tweeling
 50. 12 jaar geleden
 51. Goed nieuws is fijn
 52. Monochoriale tweeling
 53. Gefeliciteerd
 54. Aan Maaike
 55. Super energiek
 56. Onzeker over dokter?
 57. Re: onzeker over dokter
 58. Mono-amniotische tweeling
 59. Monochoriale monoamniotische tweeling
 60. Monochoriale Monoamniotische Tweeling
 61. ééneinige tweeling
 62. Mono mono tweeling
 63. Mono-mono tweeling

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.