Groot Gezin
Ervaringen meerlingen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

12. De tweeling als oudste

Ik ben benieuwd naar ervaringen van ouders waarvan de tweeling de oudste zijn in het gezin en hoe dan de relaties gaan naar de jongste. Of ben ik één van de weinigen die na haar twee meiden, weer heel snel een dochter erbij kreeg.

Michelle

Reactie voor op de website?

12.1. Tweeling en een derde?

Hallo Michelle.

Ik heb zelf een tweeling en we willen er graag nog een bij. Maar ik vind het wel moeilijk want hoe zullen de jongens er op reageren. Ze zijn nu bijna twee. Ik hoor graag jouw ervaring. Er zijn (vind ik) weinig mensen die eerst een tweeling kregen en daarna nog een.

Groetjes Isabel

Reactie voor op de website?

12.2. Erbij betrekken

Toen de derde was geboren, was mijn tweeling ong 2.5 jaar. In het begin vonden ze het moeilijk te accepterenm wilden negatieve aandacht en deden dus alles om aandacht te krijgen. Consequent blijven is belangerijk, net zoals de baby een keer naar de oppas brengen om even wat met de andere twee te gaan doen.

Nu hebben ze het wel geaccepteerd, maar zijn er nog wel ruw mee. Maar ja 2,5 jr is ook net een rotleeftijd. Ze begrijpen alles nog niet, maar betrek ze er wel bij. Het is in het begin wel druk.

Nadeel van een derde erbij met een tweeling op deze leeftijd is dat ze het zelf moeilijk hebben met te ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen. En daarbij moeten ze de aandacht delen, en nu dus helemaal met een derde erbij. Voordeel: ze zijn nog klein en de kans is groot dat ze de baby erbij nemen en niet meer anders weten. Als de tweeling wat ouder is, zijn ze al zo lang met zijn tweeën dat ze misschien de derde niet opnemen en deze zich dus altijd allen voelt omdat ze er niet tussen komt. Hier ben ik wel een beetje bang voor, je weet het tenslotte nooit.

Reactie voor op de website?

12.3. Geen oudste of jongste

Ik ben moeder van vijf kinderen. Eerst een drieling. De drieling is er gekomen met kunstmatige bevruchting, want ik bleek onvruchtbaar. Toen onze drieling 5 jaar was, bleek ik toch zwanger te zijn. En nog wel van een tweeling (hoewel dit wel te verwachten was want mijn man is zelf van een tweeling en ook bij mijn kant zijn er tweelingen). Wij hebben er geen moment over getwijfeld de kinderen beiden te houden, wat ons erg verweten werd door mijn schoonouders (jullie hebben nu jullie kinderen, wat moeten jullie er nu nog twee). Erg veel contact hebben we niet meer met hen.

In ons gezin is er dus geen oudste en geen jongste, maar twee bedtijden en kledingmaten. Ik denk dat dit veel conflicten vermijdt, maar soms heb ik wel eens zin in een kindj met zijn eigen verjaardag.

Sandra

Reactie voor op de website?

12.4. Wat kunnen mensen toch moeilijk doen

Hoi Sandra,

Wat kunnen mensen toch moeilijk doen hè!! Ja, het kan dan misschien niet helemaal gepland zijn maar dat maakt toch niet uit, gewild zijn ze en daar gaat het om, ja toch. Het is waarschijnlijk erg druk maar ook heel gezellig, lijkt me. Geniet er maar lekker van en laat ze maar kletsen hoor.

Als ik mensen vertel dat we over een tijdje (1 à 2 jaar) een beslissing nemen of we er nog een (twee, hihi) bij willen, staan ze me met open mond aan te kijken, snappen niet dat we dat nog willen. Als het kwa ruimte, geld en dergelijke zo is, dat het mogelijk is willen we er waarschijnlijk toch voor gaan.

Ik ben toch wel een beetje jaloers op je, een groot gezin is altijd een grote droom van mij geweest. Nou meid het beste ermee.

Groetjes Mireille (Ramon 9,5 jaar en Fenna & Lucas 16 maanden)

Reactie voor op de website?

12.5. Derde na de tweeling

Hoi,

Onze tweeling was net 2 jaar toen onze derde werd geboren. Natuurlijk had iedereen wel een mening en vond men het nodig om die aan ons te melden. Die legden we naast ons neer want we konden er niks mee (Er zaten ook leuke reactie's bij en die neem je mee).

Thomas (onze derde) is geboren via een keizersnee, en dat viel tegen, omdat Amber en Ramon via de normale weg geboren zijn. Het feit dat ik in het ziekenhuis lag was moeilijker te accepteren voor Amber en Ramon, dan dat er een aandacht trekkertje bij was. Aandacht delen waren ze toch al gewend.

Het is ons verder dus 100% meegevallen. Amber en Ramon vinden het geweldig, hij hoort er helemaal bij. De kraam visite mocht hem niet vast houden want "Thomas isse mama". Als Thomas in de wagen licht en hij kreeg aandacht van een voorbijganger, dan stond er altijd wel 1 van de twee bij om te vertellen dat Thomas van ons is. Natuurlijk zijn ze wilt, Zo ligt Amber gedurig bovenop hem, en als ik er wat van zeg, zegt ze verontwaardigd "Ik ben met Thomas aan het praten hoor".

Als Amber en Ramon op de grond spelen wil hij (nu ruim 8 maanden) niet in de box hij wil erbij zijn. Maar dat vinden ze niet altijd leuk want hij tijgert en gaat overal aan zitten.

Wij hebben geen spijt van onze keuze om er een derde bij te nemen met een leeftijds verschil van 2 jaar. We vinden het zelf ideaal, wij hebben ervoor gekozen, in de hoop dat als er minder leeftijds verschil tussen zou zitten ze een derde beter accepteren, en die zich niet altijd buiten gesloten zou voelen.

Groetjes Mireille

Reactie voor op de website?

12.6. Ideale situaties bestaan niet

Beste Isabel,

Ik heb zelf nooit zo goed nagedacht over de ideale grootte van ons gezin. We wilden graag kinderen en dachten in onze onnozelheid 'gewoon' met eentje te beginnen. En daarna zouden we wel zien. Na de vreugde van het in verwachting zijn (kinderen 'neem' je immers niet), bleek het ook nog eens een tweeling te zijn. We stonden perplex. Dat schoot wel lekker op zo...

Toen Esther en Ruben geboren werden, hebben we tot onze stomme verbazing ervaren dat de meeste mensen echt vonden dat ons gezin wel compleet zou zijn: "Een jongen en een meisje? Ben je in een keer klaar!" Want ja, wat zou je nog meer te wensen hebben? Alleen van ouders die al twee kinderen van hetzelfde geslacht hebben, lijkt het geoorloofd om nog een derde kindje te willen. Idioot maar waar.

De beslissing om nog eens te kijken wat moeder natuur voor ons in petto heeft, hebben we niet direct na de geboorte van onze tweeling genomen. Maar toen de kinderen ruim anderhalf waren, hoorde ik opeens de biologische klok tikken. Volgend word ik 36 en als mijn man en ik zelf geen keuze maken, doet moeder natuur dat binnenkort wel voor me. Gelukkig was ik binnen drie maanden weer in verwachting, ditmaal is het er "maar" een. Opnieuw een tweeling was ook welkom geweest, maar een tikkie opgelucht waren we toch wel. Tegen de buitenwereld zij ik daarentegen: "nee, nu gaan we voor een drieling hoor!" Je moet die gezichten dan zien!

Bij onze keuze heeft mijn leeftijd en het feit dat ik tijdens mijn tweelingzwangerschap nooit gedacht heb "dit is de enige keer dat ik kinderen ga krijgen" een belangrijke rol gespeeld. Ik kom zelf uit een gezin van 5 kinderen en ik heb geen moment angst gehad voor negatieve interactie tussen de oudste twee en de jongste. In alle gezinnen met kinderen van verschillende leeftijden komt dat volgens mij wel voor. Het hangt er ook maar helemaal van af wat voor persoonlijkheidjes je kinderen zijn en hoe je er zelf op reageert. Bovendien, de tweeling zelf kan er onderling ook wat van, hoor, zo af en toe. Kome wat komt. Eind januari ben ik uitgerekend en dan is onze tweeling bijna twee en een half.

Tot slot: de grootte van je gezin is helemaal jouw keuze (en die van je man natuurlijk). Daar heeft niemand zich mee te bemoeien: jullie moeten ze per slot van rekening grootbrengen. En ach, ideale situaties bestaan toch niet. Bij kinderen valt er niet zoveel te plannen, is mijn ervaring.

Liesbeth

Reactie voor op de website?

12.7. Na de tweeling snel een derde

Ik ben tijdens pilgebruik zwanger geraakt van onze tweeling, ze worden in maart al weer drie. Ik ben daarna al snel weer zwanger geraakt (alweer tijdens pilgebruik) van onze dochter, zij word in maart twee. Het gaat meestal wel heel goed samen maar je merkt wel van de jongens dat zij net iets anders is. In het spel en het delen: eerst zichzelf dan hun broertje en dan pas hun zusje.

Ze worden nu als drieling versleten door mensen die hen niet zo goed kennen. Maar het verschil is er duidelijk, als de jongens wel naar bv. de peuterspeelzaal mogen en zij niet (wat overigens dan een hoop herrie geeft). Mijn dochter beschouwt zichzelf als een drie-eenheid met haar broertjes, en de jongens voelen zich ook wel eens twee-eenheid met nog een zusje maar ook een drie-eenheid.

Maar de opvoeding valt mee, alles in één lijn is makkelijker dan als er twee of drie jaar tussen zit. Mijn dochter is snel en de jongens lopen achter in ontwikkeling, dat scheelt ook.

Reactie voor op de website?

12.8. Hoe worden de praktische problemen opgelost?

Leuk om het een en ander te lezen over de opvoedingsproblemen e.d. Toch vraag ik me af hoe je sommige praktische dingen hebt opgelost. Ik denk dan bijv. aan het vervoeren in de auto. Het wandelen, fietsen enz. Kan jij of iemand anders mij daar iets over vertellen.

Reactie voor op de website?

12.9. Problemen? overal is een praktische oplossing voor!

Als je ouders wordt van een meerling, komt er veel op je af. Hoe moet dat straks allemaal? En als er dan nog eentje komt (zoals bij ons), hoe moet dat dan weer? Mijn ervaring (moeder van een tweeling van 2,5 en een kindje van 4 weken): overal is een oplossing voor. Gewoon nadenken, om je heen kijken (desnoods mensen aanspreken op straat die een handige oplossing lijken te hebben: "wat zijn jullie ervaringen?") en eventuele oplossingen bespreken met (ervarings)deskundigen, buurvrouwen, vriendinnen, je moeder, enz.

Vaar niet blind op verkopers in de winkel: die hebben vaak zelf geen ervaring met de spullen die ze verkopen en zullen natuurlijk nooit zeggen dat hun spulletjes overbodig zijn, veel te duur of tweedehands niet verkrijgbaar. Kom je er niet meteen uit? Dan nog even wachten, verder piekeren en geen overhaaste beslissingen nemen. En: de duurste oplossing is lang niet altijd de beste. "Tweedehands" oplossingen zijn vaak beter, is mijn ervaring.

Bijvoorbeeld: Ik heb een tweelingkinderwagen en krijg de derde. Hoe ga ik straks met het hele spul naar de winkel? Mijn oplossing: bij Prenatal in de uitverkoop een zogenaamd "nestje" (soort reiswieg voor in een kinderwagen) gekocht voor een prikkie. Met een beetje knutselen paste het in mijn tweelingwagen. Baby in het nestje, ander kind ernaast en nog een kind aan de hand. Dus: geen nieuwe wagen hoeven kopen en ook niet over straat met een (eenling)kinderwagen en twee peuters die "los" lopen. En in een tweelingkinderwagen passen ook veel meer boodschappen dan in een eenlingwagen.

Kleding: koop bij Zeeman of zo goedkoop effen t-shirts, truien, pyama's e.d. Ga vervolgens achter je computer zitten en maak leuke plaatjes, teksten e.d. Of scan het favoriete plaatje van je kinderen. Print deze op speciaal papier (verkrijgbaar bij Hema, Bruna en andere winkels met computeraccessoires) en strijk dat op die shirts, truien e.d. Met een beetje uitkienen passen er wel tien plaatjes of zo op 1 A 4tje van dat speciale papier. Heb je bijzonder originele kleding en niet duur. Of koop tweedehands.

Ruimte in huis: paal een stuk van je woonkamer af met een groot hek. Een hek waar je zelf gemakkelijk over heen kunt stappen, maar veilig genoeg is voor kinderen tot ongeveer 1,5 jaar. ER zijn speciale hekken in de handel, maar zelf maken kan natuurlijk ook. Bedek deze ruimte met goedkope dekbedovertrekken, die je opvult met oude slaapzakken of zo. Zet desnoods de box in deze ruimte, voor als de kinderen elkaar niet met rust kunnen laten. Heb je aldus een of meer mooie ruimtes voor je kinderen om te spelen en je kan zelf rustig even weglopen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan!

Liesbeth

Reactie voor op de website?

12.10. Ook zwanger na een tweeling!

Hallo,

Als ik zo de berichtjes hier boven lees denk ik: Ja je kiest er zelf voor om je gezin extra uittebreiden met nog 1(2) ukkies. Ik ben op dit moment zwanger en heb ook al een tweeling van 20 maanden, Samara en Jeran.

Het is inderdaad een crime om te horen hoe andere mensen oordelen over het feit dat je (nu je eigelijk wel klaar bent, Koningswens enzo) je er toch voor kiest om je gezin ietsje uit te breiden. Zeker nu ik net weer zwanger ben kan ik er niet zo goed mee omgaan (hormonen,toch!)

Ik vind het leuk om te lezen dat er meerdere mensen zijn die ook hebben gekozen voor nog een kindje na de tweeling,het geeft me weer een beetje moed en dat heb ik nu wel even nodig.

Een wat die praktische problemen betreft: Goeie tips Liesbeth. Van die strijkpatronen ik ga het snel proberen. Echt nooit aan gedacht? En dat hek hebben wij inderdaad ook gedaan toen de kleintjes kleiner waren en net gingen omrollen enzo. Ideaal, ze kunnen nergens heen en het is helemaal kind-vriendelijk ingesteld/ingericht.

Alle mama's: sucses met de kids.
groetjes Chantal

Reactie voor op de website?

12.11. Precies zo'n ervaring als Mireille

Het verhaal van Mireille zou mijn verhaal kunnen zijn. Mijn tweeling was 3,5 jaar toen nummer 3 werd geboren. Vanaf de allereerste dag hoorde hun kleine zus bij hen. We zijn inmiddels een jaar verder en nog steeds zijn de meiden apetrots op hun kleine zus.

Ik vond het wel ideaal dat de oudsten al zindelijk waren, scheelt een hoop tijd en geld. Kleine zus is behoorlijk bijdehand en kan zich goed verweren. Moet ook wel met 3 moeders. Ook ik heb in het ziekenhuis gelegen vanwege een keizersnede. Het feit dat ik weg was van huis was moeilijker voor de oudsten dan dat er een baby bij was gekomen.

Groetjes, Astrid

Reactie voor op de website?

12.12. Tweeling en een derde?

Wij hadden al een tweeling (j+m 08-03-1999) en wilden er ook graag een derde bij. Nu, die hebben we. Op 5 augustus 2001 werden we opnieuw trotse ouders van: RICK + KYLIAN + NOELLE een DRIELING!!!

We hebben nu vijf van die hummels en ik moet zeggen dat het, behalve dat het druk is, beregezellig is. En de tweeling vindt het prachtig.

Ik merk dat heel veel mensen er negatief tegen aankijken, je krijgt van die reactie's: leuk maar wel druk zeker? of: ach wat lief maar jij liever dan ik. Soms word ik daar weleens kriebelig van, want laten we wel zijn, of je er nou 1 hebt of 15, ze zijn allemaal even lief en je wilt er geeneen missen.

Henrieke

Reactie voor op de website?

12.13. 10 jaar na de tweeling opnieuw zwanger

Hoi,

Ik heb een tweeling van 10 uit mijn eerste huwelijk, en ben nu (onverwacht) opnieuw zwanger. Ik vraag me af hoe de jongens zullen reageren, en of ik het allemaal wel aankan nu ik 35 ben en uitkeek naar een 'rustiger' gezinsleventje..

Inge, mama van Nicholas en Benjamin

Reactie voor op de website?

12.14. Heerlijk om nog een kleintje te hebben

Hallo,

Allereerst: gefeliciteerd met je zwangerschap!!

Ik kan me je gevoel goed indenken want mijn situatie is ongeveer gelijk: ik ben moeder van een jongen/meisje tweeling van nu 12 jaar en mijn jongste spruit is nu 8 maanden oud. Op zich heb ik nooit de angst gehad dat de oudste twee het niet leuk zouden vinden, een klein broertje of zusje erbij. Ik wist van te voren dat m.n. mijn dochter het geweldig zou vinden.

Ik heb ze er heel erg bij betrokken zodra wij wisten dat we gingen proberen om een kleintje te krijgen. Nu is dat in jouw geval niet meer mogelijk, maar je kunt ze erbij blijven betrekken: laat ze meedenken over een naam ( uiteindelijk ben jij toch degeen die beslist), over het kamertje voor de kleine. Misschien willen ze wel een mooi schilderij maken voor in het kamertje. natuurlijk mee winkelen om spulletjes te kopen, mee naar de vk/gynaecoloog. Veel lezen over baby's krijgen etc. Ze komen wellicht zelf ook met vragen van hoe of wat: wees daar op voorbereid.

De kans dat je jongens straks je grootste hulp zijn is enorm groot!! vaak vinden ze het prachtig om mee te helpen wassen, voeden, maar ook knuffelen troosten, etc. Ik heb vaak mijn dochter en zoon moeten helpen herinneren dat wij de ouders waren en niet hun!!

Mijn ervaring met de kinderen was dat ze het heerlijk vonden zo'n kindje erbij, de aandacht was dan niet meer alleen voor hun, een stukje rust voor ze.

En een rustiger gezinsleven? Met twee aankomende pubers?? Geloof dat maar niet, hahaha!!

Ikzelf (maar ik praat nu echt voor mijzelf hoor) vind het heerlijk dat nu mijn oudsten twee al zo groot en onafhankelijk zijn, ik nog dat kleine kereltje heb om voor te zorgen en voor nodig te zijn.

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn antwoord, en ik wens je een hele fijne zwangerschap en een wolk van een baby.

Mocht je nog vragen hebben, mag je mij altijd mailen.

groetjes, Christa, mv Eric & Nicky 21-3-90, en Baby Jack, 24-12-2001.

Reactie voor op de website?

12.15. Eerst een tweeling, net bevallen van een derde

Hoi Isabel!

Britt en Tom, mijn oudste twee kinderen, zijn nu net twee jaar (geb. 29-1-2001) en ik ben bijna vijf weken geleden bevallen van Iain, mijn derde. Ik kom inderdaad ook weinig mensen tegen die eerst een meerling krijgen en dan nog een derde er achteraan. Ik kreeg tijdens mijn zwangerschap dan ook vaak de vraag waar ik aan begonnen was! Natuurlijk is de jongste nog maar pas een nieuwe wereldburger, maar ik moet zeggen dat het allemaal best meevalt! Britt en Tom reageren niet anders op een nieuw gezinslid als ieder ander kind. En dat alles dubbel komt ben je ook gewend, dat geldt met dit ook zo! Ik ben echt heel blij dat ik (wij) die keuze toch gemaakt hebben, het is echt heerlijk. Heel vertrouwd en toch zo anders. Ik zou zeggen, ga ervoor! Succes!

Groetjes Mica

Reactie voor op de website?

12.16. Eerst 2 nu 1!

Hallo Isabel,

Wat een onzin kramen sommige mensen eruit. Je zult het wel druk hebben enz. Ik zal je wel vertellen, het is druk, MAAR leuk druk. Ik ben moeder van Charlotte & Matthijs (Febr.00) en van Jochem (dec. 02). Wij hadden dus 3 kinderen onder de drie jaar. Nu zijn de oudste net 3. En hoe alles loopt.... ik weet het niet, het loopt gewoon lekker.

Ook wij hebben tegenslag gehad met Jochem ernstig ziek ziekenhuisopname enz. Dat zijn tijden, die zijn bijzonder druk, maar dat maakt niet uit of je er 1 of 3 hebt. Praktische problemen lossen zich vanzelf op. Je kunt van te voren wel van alles bedenken, maar vaak wijst de praktijk anders uit. En komen de oplossingen vanzelf. 1 tip als je wat moet kopen, koop het tweedehands (bijv. www.marktplaats.nl).

Bij ons gaat het zo lekker dat ik zelfs weer 1 dag ben gaan werken. Heerlijk. Mijn leidraad voor de dag is: Niet hoe kom ik de dag door MAAR hoe gaan we er vandaag een gezellige dag van maken. En dat werkt echt.

Groeten Inge

Reactie voor op de website?

12.17. En het is een jongen!

(zie Ook zwanger na een tweeling!)
Samara en Jeran hebben op 23 jan. 2003 een broertje en hij heet Rowan. Hij is helemaal gezond. Hij woog 4075 en was maar liefst 54cm lang. Na die 2 kleintjes van 5 pond best een enorme baby (vond ik). Ik krijg nog steeds blikken en opmerkingen van mensen,maar dat deert me niet meer Ik ben harstikke trots op mijn kroost. Ik moet wel zeggen dat even wennen is om 1 baby te verzorgen, maar wel erg leuk en genieten. Bedankt voor de reacties.

Groetjes Chantal

Reactie voor op de website?

12.18. Je hebt KATTEKWAAD en kattekwaad!

Hallo,

Ik ben op zoek naar moeders van tweelingen die mijn probleem herkennen.

Mijn tweeling wordt in september 3 jaar. Sinds kort is er een derde bij gekomen.(zoals jullie mischien al gelezen hebben in een vorig bericht) Voordat de baby kwam was alles oke. Er werd wel eens kattekwaad uit gehaald maar het was te overzien. Maar nu de baby er is, is het schering en inslag. Wat er in de laatste 5 en halve maand allemaal al gebeurd is. Niet te filmen.

De eerste dag dat ik alleen was met de baby en de 2-ling, was meteen al een ramp. Ik ging naar beneden maar moest de baby ook meenemen de tweeling ging mij voor. Er zat nog geen 5 min tussen en het was al raak. Ik kom beneden deed de deur open en zag tot mijn grote schrik en verbazing, 2 brede grijnzende koppies allebei een doos met waspoeder in de hand en een hele woonkamer vol met waspoeder, op de bank, dressoir, tafel, stoelen, enz. De 2-ling riep in koor "kijk mamma het heeft gesneeuwd".

Daar sta je dan. Oke kattekwaad hoort erbij. Maar deze dingen gebeuren bij mij dus dagelijks. Ook al zit ik er bovenop. De stofzuigerzak mollen en de rommel door de kamer gooien (weer sneeuw) De keuken blank zetten. Alle bloemen/planten in de tuin af plukken "kijk mij werken in de tuin poeh mij nu wel moe hoor". Om over het mollen van zus en baby broertje nog maar te zwijgen en alle kleine dingen die ze uit halen.

De aanstichter is mijn zoontje. Hij vind zijn speelgoed stom en alles waar hij niet aan mag komen heel erg interessant. Ik leg alles weg, berg alles op in hoge kastjes. En hij pakt dan gewoon een stoel en klimt op de aanrecht of nog hoger als het moet. Als je later terug kijkt is het best grappig en realiseer je je dat het een heel intelligent mannetje moet zijn om al die oplossingen te bedenken om toch te krijgen of te doen wat hij wil. Maar het is ook erg gevaarlijk en wil ik hem toch behoeden voor ongelukken die hier van kunnen komen.

Ik probeer echt van alles,maar met mijn hormoon huishouden van dit moment is het af en toe erg afzien. Ik realiseer me best dat het de leeftijd is,en dat er ontdekkings fases zijn maar zo extreem? Wij zeggen altijd: ik ben 2 en ik zeg NEE, ik ben 3 en ik doe het nog niet!

Ik heb mij ook gerealiseerd dat drie kids best druk zou zijn maar ook gezellig en dat is nou net het probleem, het is niet meer gezellig en ben ik doorgaans heel gestrest en de heledag aan het puin ruimen.

Zijn er moeders die dit herkennen en willen reageren.

Groetjes Chantal, mamma van Samara & Jeran en Rowan.

Reactie voor op de website?

12.19. Weer genieten

Hallo Chantal

Ik weet precies wat je bedoelt, ik heb hier ook zo'n stel: Sophie en Davy 2 1/2 en Christiaan 1 1/2. Het is soms om gek van te worden. We hadden in mei hun kamertje opgeknapt omdat ze naar boven zijn verhuisd. Nog geen 3 dagen later 1 muur helemaal onder de poep. Waarop Davy onze bijdehandste zegt "mijn luier vies". We zijn gelijk met zindelijktraining begonnen waarop Christiaan de enige is die zijn luier uitdoet als hij moet plassen maar wel steeds de pot of wc vergeet, ma maar dweilen. We hebben ook van alles geprobeerd om de luiers om te houden met plakband, de rompertjes met veiligheidsspelden vast zetten dat laatste werkte en Sophie en Davy houden nu hun luiers weer aardig om. Of afgesproken of niet, de een gaat de laatjes leeghalen en de ander de vriezer en nummer 3 zijn beker drinken omgooit.

Ook ik ben de hele dag bezig met schoonmaken. Ik kom alleen niet aan de slaapkamers toe en die zijn hard aan een grote beurt toe. Als ze dan s'avonds eindelijk slapen, ben ik ook meestal een uur mee bezig, heb ik geen energie meer, en vragen de 2 oudsten, Beau 11 en Kenneth 8, ook nog hun aandacht. En als ik dan niet uitkijk zit ik tussen hun ruzie in, omdat ze op die manier hun aandacht vragen.

Toch helpen ze gelukkig wel met de kleintjes door ze ook in de gaten te houden ook nemen ze ze af en toe mee naar het speeltuintje in de straat. Zij mogen nu het vakantie is tussen 21.00 en 21.30 naar bed, ook vanwege de warmte. Dan is het tijd voor de baas die wil ook nog even kletsen, niet alles is voor kinderoren bestemd. Voor zover mogelijk helpt hij ook een handje mee en dat geldt ook voor Beau en Kenneth. Die moeten de honden uitlaten en 's avonds de afwas.

Het was zelfs zo erg dat ik helemaal doordraaide, doordat ik geen tijd voor mezelf neem en maak. Ik ben naar de huisarts gegaan en heb medicijnen gekregen zodat ik rustig blijf. Met de kleintjes moest ik uit gaan kijken. Want wat ik ook deed of zei, het leek geen indruk meer te maken. Ik ben een tegenstander van slaan dus werd het heel moeilijk.. Vooral als je er toch aan begint uit pure onmacht.

Ben direct naar het consultatieburo gegaan en daar de boel uitgelegd en een stortvloed aan tranen daar gebracht. Ik ben heel goed geholpen de wijkverpleegkundige komt 1x per week langs. Ik sta op de wachtlijst voor gezinshulp, omdat ik hier niemand in de buurt heb om op terug te vallen. Ik kan nu zelfs weer genieten en het gezellig vinden, dit al in 2 maanden tijd.

Ik raad je aan om het ook op het consultatieburo voor te leggen. Wie weet haalt dat de druk van de ketel en kan je ook weer eens genieten, want dat zijn ze gewoon waard en jij ook trouwens. Ik dacht al dat ik de enige was die in zo'n situatie zat. Ik lees overal hoe leuk het is en gezellig zo'n groot gezin terwijl ik er aan twijfelde. Toch wil ik ze niet missen nou ja een dagje misschien of een nachtje en dan eens lekker uitslapen. Alleen durf ik dat weer niet aan. Want stel dat ze bij een ander ook zo doen, ik zou me dood schamen. Heel veel sterkte en ik hoop dat er snel leuke tijden komen.

groetjes van Monique moeder van Beau 11, Kenneth 8, Sophie en Davy 2 1/2 en Christiaan 1 1/2.

Reactie voor op de website?

12.20. Spelenderwijs opruimen

Het lijkt mij dat alle kinderen kattekwaad uithalen. Vroeger stond ik ook voorop als er wat gebeurd was. Bij ons is waspoeder niet te pakken voor de kinderen. Je hebt nog mazzel dat ze het als sneeuw gebruiken. Het kan ook suiker zijn of zo iets in hun ogen. Opbergen dus. Volle stofzuigerzakken direkt weggooien helpt ook. Bij ons wordt ook wel op de kinderen gemopperd omdat ze soms niet willen opruimen.

Jaloezie op onze 2ling is er nog niet. Misschien komt dat omdat we onze 2 oudste er erg bij betrekken. Neem ze mee om ze in bad te doen en laat ze zogenaamd helpen. bijv. washandje pakken of een handdoek. Neem ook een nep fototoestel mee naar boven dan kunnen ze fotoos maken.

Verder moet je ze als ze niet luisteren niet teveel zeggen. Spelenderwijs opruimen wil ook nog wel eens helpen. bijv. eerst de rode dingen dan de groene enz. veel succes.

Groetjes van een vader.

Reactie voor op de website?

12.21. Opruimen: dat doet ze gewoon niet!

Bij ons is de situatie eigenlijk een beetje omgekeerd, dat wil zeggen dat we een dochter van bijna 5 hebben en nu een tweeling van 4,5 maand. Onze dochter is degene die je constant in de gaten moet houden. Je kunt haar geen moment alleen laten want ze bezorgt je handenvol werk waardoor het hebben van een tweeling wel erg druk wordt (als ze een dagje logeren is, dan is het heerlijk rustig).

Ik kan niet merken dat ze jalours is op de baby's, ze is juist hartstikke gek met ze. Maar af en toe doet ze wel heel vreemde dingen: prikkeldraad spelen met zijn polsje, bijten in zijn neusje dat de tanden erin staan! En als je haar daarvoor straft lijkt het of ze zich van geen kwaad bewust is, eerlijk!

Gelukkig strooit ze geen waspoeder door het huis, maar ze weet wel de hele vloer te bezaaien met speelgoed, knutselwerk, papiersnippers, etc. en opruimen dat doet ze gewoon niet! Ben inderdaad benieuwd of meer ouders dit herkennen.

Linda

Reactie voor op de website?

12.22. Tweeling als oudste

Ook wij hebben een tweeling als oudste en toen zij 10 maanden waren was ik alweer in verwachting van nummer drie. Dus toen de tweeling 19 maanden was, kwam onze volgende zoon, twee jaar later onze dochter en 3 1/2 jaar later onze volgende dochter. Wij vonden het heerlijk zo dicht op elkaar en onze zonen kunnen het dan ook prima vinden met elkaar, want er zit maar weinig leeftijds verschil in. Nu hebben onze twee oudste zonen sinds kort een eigen huis en gaan onze dochters logeren bij hun twee broers, schitterend toch. Ik denk dat het scheelt dat ze qua leeftijd dicht bij elkaar zitten. En als we alles over mochten doen, zou ik daar toch weer voor kiezen.

Joke

Reactie voor op de website?

12.23. Tweeling als oudste, derde?

Beste Joke,

Onze tweeling, Floor en Olivier, zijn vandaag precies 7 maanden. Wij denken ook al een tijdje over een derde. Tot nu toe is alles echt van een leie dakje gegaan. Wat mensen ook zeggen; 'ik zeg altijd maar: over een jaar is het zwaar, maar over twee jaar ook." Jullie zullen ongetwijfeld ook veel 'commentaar' hebben gehad. Hebben jullie nog tips voor bv de kinderwagen?

Groetjes Eveline

Reactie voor op de website?

12.24. Tweeling als oudste

Hoi Eveline,

Wij hebben onze derde een tijd in een draagzak op de buik gedragen en later, toen hij groter werd, in een rugdrager. De oudste twee leerden wel al vrij snel het meelopen langs de kinderwagen, toen ze eenmaal wat groter waren. Ze zijn nu 19 en onze zoon die eronder komt, 17 1/2, en ze hebben een ideaal contact. Ik kan het alleen maar aanraden. Veel succes.

Joke

Reactie voor op de website?

12.25. Buikdrager inderdaad optie

Beste Joke,

Bedankt nog voor je reactie. Wij hebben buikdragers en dat zou inderdaad een een optie zijn. Aangezien ik wel een keizersnede krijg zal dat de eerste twee maanden wel moeilijk (pijnlijk) zijn. Ik kan je het goede nieuws ook vertellen dat ik inmiddels weer zwanger ben. Pas acht weken, maar toch. De tweeling is nu 10,5 maand. Spannend dus!

Groetjes Eveline

Reactie voor op de website?

12.26. Een derde, doen!

Na de jongens (mrt00) kreeg ik vaak te horen zo gelijk klaar, maar we wilde gaag nog een kindje en dat zei ik ook gewoon. Ik wilde er wel graag een en een meisje, ja wat een eisen, maar ik ben weer zwanger geraakt toen de jongens net twee waren en in jan 03 hebben we een meisje gekregen dus we zijn op onze wenken bediend.

We hebben geen problemen gehad met de jongens, als je ze erbij betrekt, ze hebben wat gepraat met de baby, en bij de verloskundige zeiden ze zelfs door de doptone dat de baby nu maar moest komen, is ze thuis geboren. Als engeltjes werden ze pas wakker toen ik gedouchd en wel was. Zagen de baby en het was echt "wauw" daarna zijn ze weer gaan slapen en de volgende ochtend zat ik op bed een flesje te geven en ik was klaar en gelijk zat een van haar broers nu ik en strekte zijn handjes uit. Ik heb haar toen ook gewoon gegeven en hij is altijd heel beschermend over haar geweest.

Nu is ze inmiddels twee en kan het er hard aan toe gaan, ze wordt wel eens gemolesteerd maar het is een pittige tante die goed van zich af kan bijten en ze kunnen heel leuk samen spelen. Ze doet ook overal aan mee en als ze weleens een klapper maakt, wat dan ook bijna niet anders kan, hoor je haar niet eens. Het is een echte bikkel.

Haar broers pesten haar wel eens en pakken dingen af maar als iemand anders dat doet nemen ze het altijd voor haar op. Dus het kan heel goed gaan.

O ja nog een laatste tip: als je er voor gaat zorg dan met de kraamtijd dat je aan mensen die je goed kent vraagt of ze ook een kadootje voor de tweeling mee willen menen en zorg dat je zelf ook een paar dingetjes hebt liggen. Dit maakt al een groot verschil. En laat ze helpen met de baby, al zijn het maar kleine dingen, dat neemt een hoop problemen weg.

Natasja

Reactie voor op de website?

12.27. Na 2-ling nog 2 kindjes

Wij hebben een jongens 2-ling mogen krijgen. Na 3jaar dokteren we waren er en nog intens gelukkig mee. Het waren super lieve babys, erg gemakkelijk, en ik heb ze tot 17 mnd borstvoeding mogen geven. Vanwege allerlei problemen met baarmoeder, eierstokken en hormonen, was en is de kans extreem klein dat wij op de natuurlijke manier zwanger konden raken. We hoefden zelfs geen voorbehoedsmiddelen te gebruiken.

Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Toen de twee jongens net 3 jaar waren ben ik bevallen van een geweldige dochter, super. En toen onze dochter ong 16mnd was, was ik weer spontaan zwanger. Even wel schrikken vanwege ernstige medische belemmeringen. Maar toen we bij de gync. zaten en ze tegen ons zei dat ze het liever anders gezien had, maar dat alles een reden heeft en dat dit kindje toch nog ergens verstopt zat in mij, en dat het gewoon bij ons wilde zijn. Het is gewoon een groot wonder. En ze zei ook dat dit kindje nergens beter terecht kon komen dan bij ons, we zorgen er gewoon voor dat alles goed komt.

Toen ze dat zei tegen ons, hadden we meteen zo iets van: ja dat is zo en dit babytje hoort ook bij ons ondanks dat we best negatieve reacties hebben gekregen. Want ik snap nog niet dat mensen je zo kunnen kwetsen. Bij de 1ste zwangerschap was iedereen super blij voor ons. Bij de 2de zwagerschap al zo van een 3de!! En dan bij de 3de zwangerschap krijg je ineens van die opmerkingen die ik nog niet durf te zeggen tegen iemand!

Maar wij waren superblij want dit was toch wel altijd mijn grote wens geweest, een "groot" gezin, al vanaf dat ik klein was wilde ik mama worden van veel kindjes. Nou flink wat weekjes te vroeg is ons vierde wondertje, een zoontje, geboren. Helemaal compleet voel ik me, wat een gelukzalig en super trots gevoel. We hebben ook hele leuke reacties gekregen hoor. Mensen die me al wat langer kennen zeiden allemaal dat het helemaal bij mij past en dat ze het knap vinden hoe we het doen met 4 kinderen.

En natuurlijk het mooiste compliment dat het lieve en leuke vrolijke kinderen zijn. Geweldig toch want dat betekend dat we het goed doen. En de jongens zijn super blij dat ze nog een zusje en broertje bij hebben gekregen. Ze zijn allamaal gek met en van elkaar, nooit jaloers, maar natuurlijk ook wel eens herrie met elkaar. Maar dat is gelukkig niet vaak.

groetjes van een heel gelukkige trotse mama van 4

Reactie voor op de website?

12.28. Nu al een derde!

Opnieuw zwanger! Voor mij was het schrikken en veel te snel. Van mijn tweeling (11 maanden) geniet ik volop. Maar een de derde erbij.... ik zie er best tegen op.

Enkele beren die ik zie: Geen derde slaapkamer dus de zolderkamer moet worden ingericht als kinderkamer. De aandacht die moet worden verdeeld over drie afhankelijke kindjes. Niet meer lekker fietsen als moeders alleen (tot ze zelfstandig kunnen fietsen). Maar voor al ook het vertellen aan familie (die bij de zorg betrokken zijn) en vrienden die het nu al zo druk vinden. De verwachte reacties zijn negatief terwijl wij hun hulp goed kunnen gebruiken.

Ik ben blij met de verhalen op de site en hoop dat er nog meer positieve reacties en tips komen.

Groet Monique

Reactie voor op de website?

12.29. Derde na een tweeling

Hallo,

Ik heb een tweeling van bijna 5 en nog een derde jongetje van bijna een half jaar. Bewust de keuze gemaakt voor deze derde toen de tweeling naar school ging. In 1 woord het is HEERLIJK Heerlijk om eens met 1 kindje te tutten. Wat druk? Ik noem dit genieten! Druk, oke dat is het wel, maar dat is het ook met alleen de tweeling.

Nu de keuze voor nog eentje! Graag! Maar dan wel weer als de jongste ook op school zit. Hoe de tweeling reageert? Heel erg goed, geen enkel probleem mee gehad. Ik betrek ze erbij, zeg ook dingen tegen de baby over hun(zodat zij dat horen) zoals: Jij mag nog niet computeren, daar moet je een grote jongen voor zijn. En je ziet ze gewoon groeien!

Ga ervoor! doe wat je hart je ingeeft!

Groetjes Amber

Reactie voor op de website?

12.30. Tweeling

Wij hebben een dochter van 5 jaar en een tweeling(meisjes) van bijna twee jaar oud. Ik had een vraag aan iemand die het zelfde denkt als mij: is de kans groot dat je na een 1e en een tweeling nog een tweeling kan krijgen? Wie kan mijn vraag beantwoorden?

Cindy

Reactie voor op de website?

12.31. Kans op weer een tweeling

De kans dat je bij een 2e zwangerschap weer een tweeling krijgt is 10% meer dan bij vrouwen die nog niet eerder een tweeling hebben gehad.

Groetjes Femke, moeder van tweeling en zwanger van de 3e!

Reactie voor op de website?

12.32. Wat geef je door

Onze dochter wil graag weten hoe groot de kans is dat zij ook een tweeling krijgt Haar moeder heeft een tweeling twee-eiïg en haar moeder is zelf ook een van een tweeling. Ik weet nog steeds niet of we een- of twee-eiïg zijn. We spiegelen eigelijk. Wie weet hier meer over?

Er werd vaak gezegd dat het een geslacht over zou slaan, maar dat ging niet op in mijn geval. Mijn tweelingzus heeft geen tweeling. Zijn er generaties met de combinatie, grootmoeder een tweeling, moeder een tweeling en kleindochter een tweeling? Heeft iemand dit in de familie?

Jessica

Reactie voor op de website?

12.33. Nummer drie binnen een jaar op komst!

Onze tweeling wordt bijna een jaar, en we genieten dubbel en dwars van ze. Onze droom is uitgekomen, want we hebben er jaren voor moeten "vechten". Je bent zo rijk met twee gezonde ukkies, dat je de drukte snel vergeet!

Nu zijn de wonderen de wereld nog niet uit, ik ben er net achter dat ik 5 weken zwanger ben van ons derde kindje! Ik/wij kunnen ons geluk niet op! Van negatieve reakties trek ik me niks aan, ik kan alleen maar genieten van het wonder in mn buik!

Voor alle mammas: Geniet van van je kindjes, iets mooiers is er niet!

Moon

Reactie voor op de website?

12.34. 4de kind na tweeling en oudere zus

Hallo

Ik ben mama van een dochter van 2.5 jaar en van jongenstweeling van 18 maanden. Ik heb een super zware tweeling bevalling gehad met het geluk nog te mogen leven. Maar mijn hart verlangt zo hard naar een 4de kindje, ik voel me dan pas volmaakt. Maar iedereen vind dat ik zot ben en vinden maar dat ik gelukkig moet zijn met 3 gezonde kindjes. Natuurlijk ben ik gelukkig, maar niet volmaakt.

Wat denken jullie ga we voor dat 4de kindje? Heb ik nu meer kans op weer een 2-ling (niet dat ik het erg vind). Onze gynaecoloog raadde aan om te wachten tot onze jongens 2 jaar worden, wegens medische redenen na de zware bevalling. Ik ben ondertussen tip top in orde en voel me super in mijn vel, maar ben zo triest omdat iedereen een 4de kind negatief inziet. Moet ik mijn geluk opzij zetten voor anderen?

Reactie voor op de website?

12.35. Doen!

Als je het mij vraagt,ik zoe het gewoon doen, zeker als je partner het ook wil, maar ik zou wel het advies van je gynacoloog opvolgen die heeft er verstand van en ik niet. Mensen zeuren toch wel wij hebben er ook vier en mensen vragen gewoon of ze een foutje/ongelukje is,.... Belachelijk! Of ze zeggen: nu heb je er toch wel genoeg? Dat laat ik dan maar in het midden want dat gaat niemand wat aan toch?

Volgens mij heb je niet meer kans op een tweeling.

Succes met je beslissing en laat je omgeving maar kletsen, dat doen ze toch wel.

groetjes Conny

Reactie voor op de website?

12.36. Ook hier

Hoi mama van een meisje van 2,5 en jongenstweeling,

Ik herken je gevoel helemaal en de reacties van je omgeving ook. Wij hadden het idee dat het gevoel van die vierde minder zou worden met de tijd, maar bij ons is het gebleven.

Wel moet ik eerlijk zeggen dat mijn zwangerschappen en bevallingen soepel zijn gelopen en dat dit dus geen twijfel punt is voor mij. als de gyn zegt dat het zou kunnen dan zou ik er gewoon voor gaan.

De fase tussen 3-4 valt me nu overigens wel iets zwaarder. De oudste gaat naar school, maar heeft wel extra zorg nodig. De tweeling gaat nog niet naar school, maar is er al wel heel erg aan toe... Ik vind het de "vermoeiendste" periode tot nu toe. Misschien wel iets om rekening mee te houden? Wij gaan er waarschijnlijk binnekort wel voor en hopelijk verwachten wij in de zomer van 2010 onze 4de. Met de kinderen die dan al naar school gaan is de rust er wat meer en hoop ik mijn aandacht voldoende te verdelen ;-)

En ja, iedereen verklaart ons voor gek en de reacties zijn overwegend negatief. het wil soms heel verhelderend zijn om met ouders van grote gezinnen van gedachten te wisselen. Over zowel de positieve als negatieve aspecten (vervoer, ruimte in huis etc.)

Of je weer kans op een tweeling hebt? Ja wel als het een twee-eiige tweeling is, bij eeneiigheid is de kans een stuk kleiner. Overgewicht en leeftijd (ouder) spelen wel een rol in de kansen: als je ouder bent of zwaarder bent heb je iets meer kans op een tweeling.

Groetjes Astrid
mama van 1 van 4 en 2 van 3

Reactie voor op de website?

12.37. Reactie op hulp en steun

Ik wil de mensen bedanken voor hun reactie op mijn vraag of we voor dat 4de zouden gaan. En ja ik twijfel er eigenlijk ook niet aan om door te gaan, maar de papa soms wel, maar dat zal ik wel in orde krijgen hoor. hi hi. Mensen hebben inderdaad geen recht van spreken over wie hoeveel kinderen wil. Dat ze in hun eigen tuin onkruid wieden en niet bij anderen.

Bedankt voor de steun, als ik iets terug kan doen? En ik hoop voor jou Astrid dat je de zomer van 2010 inderdaad goed nieuws hebt. Ik zal duimen voor jou en stiekem voor mezelf ook dan. In november worden onze tweeling 2 jaar dus misschien zijn we wel samen zwanger van een vierde spruit.

Bedankt iedereen
Dolores (mama van meisje van 2.5 jaar en 2-ling van 18 maanden)

Reactie voor op de website?

12.38. Het word steeds makkelijker...!

Zelf ben ik in het rijke bezit van 4 zonen, een 2ling van bijna 15, nog eentje van 8 en de jongste van 4 jaar!

Ik heb gemerkt dat ik door de jaren heen zelf steeds makkelijker ben geworden. Vroeger eiste ik teveel van de kinderen en mijzelf, waardoor je gestresst en uitgeblust raakt. Ik wou mijn huis aan kant houden (want je zou toch onverwacht bezoek krijgen!!), druk sociaal leven en werken moest ook nog gebeuren, want dat hoort erbij:()

Totdat ik zware vermoeidheidsklachten kreeg en bleek dat mijn schildklier het had opgegeven. Toen heb ik echt geleerd wat belangrijk was/is... Ik zet het er simpel neer maar het heeft zware lichamelijke gevolgen gehad waardoor ik mijn werk als kapster niet meer kan uitvoeren.

Ik heb een hele stap terug moeten doen, ook financieel omdat ik niet meer werk. Maar ik ben blij dat het is gebeurd en ben nu zoveel relaxter,ook omdat het moet. Ik geniet van mijn pubers en kan stiekem glimlachen om het haantjesgedrag van ze en de hormonen gieren hier door het huis... En wat kan ik genieten van de jongste 2 om met ze de knutselen spelletjes en rustig de tijd nemen als ze dingen willen weten en bekijken, hele weekeinden op het voetbalveld hangen want fanatiek zijn ze (heerlijk).

Het opruimen doen we gezamelijk en heb ook veel steun aan de 2 oudste, ze zijn zo stoer maar zoooo lief.... Nee, ik kan oprecht zeggen dat ik heel trots en blij ben met mijn grote mannengezin. Ondanks alle commentaar die ik heb gehad van mensen die 2 toch echt genoeg vonden, voel ik mij supertrots wanneer ik met mijn man en 4 knullen ergens loop. Dan weet ik ''ách zo slecht doen we het eigenlijk nog niet'...

groetjes een trotse moeder... Monique

Reactie voor op de website?

12.39. Binnen 1 jaar 3 kinderen

Reactie op De tweeling als oudste

Hallo allemaal,

Ja, jullie lezen het goed, Ben 27 juni 2016 bevallen, nu is het zo dat ik 2 maanden later weer zwanger was ( van een tweeling)..

Ik maak me er helaas enorm veel zorgen om, Ben bang voor de bevalling, de opvoeding , de tijd energie.. Is er iemand die dit heeft ervaren? Hoe was het? Hoe waren jullie lichamelijk en psychisch? Hebben jullie tips? Ik hoor het graag!

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

De tweeling als oudste

 1. Tweeling en een derde?
 2. Erbij betrekken
 3. Geen oudste of jongste
 4. Wat kunnen mensen toch moeilijk doen
 5. Derde na de tweeling
 6. Ideale situaties bestaan niet
 7. Na de tweeling snel een derde
 8. Hoe worden de praktische problemen opgelost?
 9. Problemen? overal is een praktische oplossing voor!
 10. Ook zwanger na een tweeling!
 11. Precies zo\'n ervaring als Mireille
 12. Tweeling en een derde?
 13. 10 jaar na de tweeling opnieuw zwanger
 14. Heerlijk om nog een kleintje te hebben
 15. Eerst een tweeling, net bevallen van een derde
 16. Eerst 2 nu 1!
 17. En het is een jongen!
 18. Je hebt KATTEKWAAD en kattekwaad!
 19. Weer genieten
 20. Spelenderwijs opruimen
 21. Opruimen: dat doet ze gewoon niet!
 22. Tweeling als oudste
 23. Tweeling als oudste, derde?
 24. Tweeling als oudste
 25. Buikdrager inderdaad optie
 26. Een derde, doen!
 27. Na 2-ling nog 2 kindjes
 28. Nu al een derde!
 29. Derde na een tweeling
 30. Tweeling
 31. Kans op weer een tweeling
 32. Wat geef je door
 33. Nummer drie binnen een jaar op komst!
 34. 4de kind na tweeling en oudere zus
 35. Doen!
 36. Ook hier
 37. Reactie op hulp en steun
 38. Het word steeds makkelijker...!
 39. Binnen 1 jaar 3 kinderen

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.