Groot Gezin
Ervaringen meerlingen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

7. Ruzie(fase)

Ik (Bram) en mijn vriendin (Karin) zijn al anderhalf jaar de trotse ouders van een tweeling. Twee jongens: Teun en Guus. Na een moeilijk eerste jaar met veel slaapgebrek kwamen we in rustiger vaarwater. Meer tijd dus om te genieten van de jongens die het prima met elkaar konden vinden.

Nu zijn we sinds een week of twee in een fase beland dat de jongens elkaar continu in de haren vliegen (letterlijk en figuurlijk). Slaan, bijten aan de haren trekken. Ik denk dat het een fase is waar ze doorheen moeten en waarin gewoon een competentiestrijd wordt uitgevochten. Het wisselt ook erg wie er als sterkste tevoorschijn komt en de overhand heeft. Ik heb door tijdgebrek nog niet uit kunnen zoeken (via internet) of het inderdaad gewoon een fase is waar ze doorheen moeten en ben daarom zeer benieuwd naar ervaringen van andere tweelingouders (meerlingouders):

Is het een bekend verhaal? Begon deze fase bij andere ouders ook vanaf anderhalf? Hoe lang heeft dit geduurd? Hoe hebben andere ouders dit gestuurd/begeleid? Andere wetenswaardige dingen?

Groeten en bij voorbaat dank voor jullie reacties

Bram

Reactie voor op de website?

7.1. 't Hoort erbij

Ik weet dat zo'n fase erbij hoort, 't vraagt wel veel van de ouders. Toch hebben kinderen die fase nodig voor de ontwikkeling, maar het hangt van de begeleiding af wat ze leren in zo'n fase. Het steeds maar weer geduld opbrengen om rustig te reageren, duidelijk maken wat wel en niet kan. Af en toe een time-out, vooral opletten dat niet steeds dezelfde het onderspit delft. En vooral als ouder af en toe diep zuchten, tot 10 tellen en denken dat deze fase ook weer overgaat.

Succes, Nell

Reactie voor op de website?

7.2. Toch belangrijke fase

Hoi Nell,

Wat jij nu schrijft is precies wat ik ze mee wilde geven. Li Na en Ning Na hebben wat afgeknokt omdat ze zo dichtbij elkaar staan, maar het gaat echt over en wij hebben hen niet één keer geslagen of teruggebeten, wat je ook wel eens leest. Nu ze beter gaan praten, leren ze zich beter uiten, kunnen nu ruilen, en onderhandelen ze de halve dag! Ik vind het een heel moeilijke fase, maar ook erg goed voor hun ontwikkeling en in sociale zin liggen ze echt voor op eenlingen merk ik. Ze hebben die fase echt nodig gehad. Het is meer de buitenwereld die er raar op reageert en dat maakt het wel eens lastig...

groetjes, Annemarie

Reactie voor op de website?

7.3. Ook "wij" zitten in die ruziefase

Wij hebben een j/m tweeling van net 2 jaar (geb.29-01-2001), Britt en Tom. Zij zitten net als de jongens van Bram in zo'n ruzie-fase, en dat is erger geworden sinds ze bijna 5 weken geleden er een broertje bij gekregen hebben! Heel moeilijk vind ik dit, hoe moet je ermee omgaan en hoe zorg ik dat niet altijd de een het onderspit delft zonder de ander "aan te hoefen pakken"? En natuurlijk wel op een kind-vriendelijke manier, dus zonder de spreekwoordelijke tik op de vingers?

Hoe lang duurt die fase (ongeveer)? Alle tips en adviezen zijn welkom.

Alvast bedankt!! Groetjes Mica

Reactie voor op de website?

7.4. Haren trekken

Zelf heb ik ook een jongenstweeling van 2.5 jaar. Het haren trekken is ook hier gebeurd en dan ging Rob gewoon op Erik zitten en begon aan zijn haren te trekken. Een hoop gegil was elke keer het gevolg. Toen heb ik Erik en Rob helemaal gekortwiekt zodat het in ieder geval niet meer kon. Voordat het haar weer enigszins een normale lengte kreeg was je 4 maand verder en toen was het afgelopen. Om ze continue uit elkaar te halen was geen optie omdat het ook op de slaapkamer gebeurde. Op dit moment slapen ze beiden in een eigen kamer en dat scheelt ook veel.

Petra

Reactie voor op de website?

7.5. Ieder een eigen dag

Hallo,

Als de kinderen wat groter zijn kun je ze een eigen dag geven, waar ze dan anders ruzie om maken mag dan degene beslissen die die dag zijn of haar dag heeft. Bij ons thuis heet het 'het koekiemonster zijn'. Het koekiemonster mag die dag 'belangrijke' keuzes maken en echt, het scheelt een hoop ruzie om weinig. Toch hoort ruzie er wel bij, ze leren er ook een hoop van, ik probeer ze altijd zo veel mogelijk de dingen zelf te laten oplossen en als ik merk dat ze er samen niet uit komen stuur ik een beetje bij. Nu ze drie zijn worden de ruzies er niet minder op, wel anders, mede dankzij het koekiemonster.....

Succes ermee allemaal,

groetjes, Dianne

Reactie voor op de website?

7.6. Kindje-van-de-dag

Hallo,

Sinds kort hanteren wij het 'kindje-van-de-dag-systeem'. Wij hebben 4 kinderen, twee meisjes van 5 en 3,5 en twee jongens van net 2. Het werkt als volgt; in de keuken hangt een magneetbord, waarop elke dag wordt veranderd wie er vandaag het-kindje-van-de-dag is. Die mag vandaag kiezen. In alles, wel te verstaan, bij die worden het eerste de haren gedaan, die mag de deur opendoen als de bel gaat, als eerste de trap op of als eerste... noem maar op.

Dat scheelt echt een boel ruzie en zo ontstaat er ook niet over alles een strijd, wat dat is wat je als ouder zo'n berg energie kost: om half negen 's ochtends kun je er al heel wat ruzies achter de rug hebben en dan moet de dag nog beginnen. Natuurlijk moeten ze dan nog steeds wel ook zelf akkefietjes oplossen maar het scheelt enorm! Het proberen waard!

Jackeline

Reactie voor op de website?

7.7. Ruzie(fase)

Hallo

Ruzie tussen kinderen komt natuurlijk in elk gezin voor. Onze tweeling jongens hebben elkaar toen ze anderhalf waren ook flink gebeten, gekrabt, geslagen. Ik heb als het om bijten ging dit aangepakt door degene direkt aan te spreken dat het niet mag en hem vaak even ergens anders neergezet. Met het krabben is het natuurlijk ook handig om de nagels zo kort mogelijk te houden, dan blijft de schade beperkt. Niet dat je dit gedrag goed moet keuren hoor.

Ze zijn nu vier en als ze elkaar echt pijn doen dan moeten ze van mij echt sorrie zeggen. Dit gebeurt nu ook wel spontaan als ze elkaar pijn doen. Ook bij ruzie over speelgoed. Dan zet ik gewoon de ovenwekker op een kwartier, en dan mag de ander met het speeltje. Ze zeggen nu zelf wel eens: mam mag het klokje aan.

Maar over het algemeen mag ik niet klagen hoe de kinderen hier met elkaar omgaan (eigelijk heel lief). Volgens mij is het ook de leeftijd dat ze echt snappen dat je een ander pijn doet. En af en toe wat ruziemaken hoort toch bij het leven, is goed voor hun ego. Als ouder zijnde heb je er waarschijnlijk meer last van dat de kinderen ruzie maken dan de kinderen zelf. Als de kinderen wat ouder zijn en zelf ook goed kunnen praten en dus kenbaar aan een ander kunnen maken hoeven wij er als ouder ook niet steeds tussen te spingen als er weer een eens een ruzie onstaat. Het is voor kinderen ook belangrijk om samen of zelf met een oplossing te komen (moeten ze op school ook). Maar af en toe vooral als ze moe zijn worden wij er ook wel eens moe van die ruzietjes om niets.

Jessica

Reactie voor op de website?

7.8. Wij geraken er ook moeilijk doorheen

Onze tweeling (j/m) zijn nu 1,5 jaar en hebben al van kleins af aan dit probleem. Ons meisje is zeer dominant en onze jongen moet het onderspit delven op alle gebied. Zij laat hem zelden met rust, neemt bijna alles af van hem, een hele dag door. Als zij ziek is, herleeft onze jongen. Dan zie je hem genieten als geen ander.

Wij proberen zo correct mogelijk te reageren maar je kan niet altijd ingrijpen en je hebt niet atlijd alles gezien. Wij hebben schrik dat het karakter van onze zoon helemaal gevormd gaat worden doordat zijn zus hem alles afneemt. Hoe frusterend!

Groeten, Annemie

Reactie voor op de website?

7.9. re:7:8 voor annemarie

Annemarie wat jij schrijft klinkt mij heel bekend in de oren. Mijn dochter is ook veel dominanter dan haar tweelingbroer. Zij beet hem zelf in de fietskar etc. pakte altijd alles af. Nu wordt het wat minder maar steeds als haar broer iets nog niet geheel goed kan zoals knippen dan doet zij dat wel even. Ik heb ze bewust in aparte klassen gedaan in groep 1 en 2.

Nu hebben ze eigen vriendjes en vriendinnetjes (ze worden 6 jaar in juli) en gaat het een stuk beter. Ze spelen zelfs nu ook zonder ruzie te maken.

groetjes Lyda

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Ruzie(fase)

  1. \'t Hoort erbij
  2. Toch belangrijke fase
  3. Ook "wij" zitten in die ruziefase
  4. Haren trekken
  5. Ieder een eigen dag
  6. Kindje-van-de-dag
  7. Ruzie(fase)
  8. Wij geraken er ook moeilijk doorheen
  9. re:7:8 voor annemarie
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.