Groot Gezin
Ervaringen meerlingen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

3. Zwanger van een tweeling

Het is nu 12 augustus en ik ben 14 weken zwanger van een tweeige tweeling.

In het begin van de zwangerschap had ik last van bloedverlies. In eerste intantie niet alarmerend omdat het oud bloed betrof en ik geen buikpijn had. Maar na 10 dagen zijn we toch doorverwezen voor een echo. Ik was toen 9 weken zwanger.

Omdat ik zelf een van een tweeling ben en mijn moeder in die zwangerschap ook bloedverlies had, vreesden we al voor een tweeling. Eerlijk is eerlijk, ik heb nooit op een tweeling gehoopt. Van mijn moeder wist ik dat het druk was en dat zij vaak het gevoel had zichzelf in tweeen te moeten knippen. Ze heeft altijd gezegd blij te zijn geweest dat zij eerst een eenling had, dat ze toen rustig kon wennen en meer tijd had om te genieten. Zelf droomde ik altijd van een baby op mijn buik terwijl televisie keek of het uren lang verdringen in de blauwe ogen enz. Een tweeling zou voor mij inhouden dat er altijd eentje is die dan geen aandacht krijgt. Ik zou me schuldig voelen denk ik.

De huisarts heeft ons bij de doorverwijzing gevraagd of er veel tweelingen in de familie voorkwamen. Ik kon tenslotte ook een gedeeltelijke miskraam hebben gehad. Eerder noemde ik al dat ik zelf een van een tweeling ben, mijn moeder heeft dus een tweeling gekregen, maar ook mijn oma aan mijn vaders kant. Achteraf blijkt zelfs dat mijn overgrootoma en betovergrootoma ook een tweeling hebben gekregen.

De gyneaceloog verwierp echter het erfelijkheidsverhaal, maar moest bij de echo toch bekennen dat we zwanger zijn van een tweeling. Een beste schrik voor ons. Ik heb veel tijd nodig gehad om er aan te wennen en nu besef ik het nog niet altijd. Ik zie op tegen de financiën. We hebben het niet heel erg ruim, ik heb geen vaste baan, ons net gekochte huis blijkt enorm aangetast door houtworm en houtrot, we zitten midden in de voorbereiding van een rechtzaak, en alles moet opengebroken worden, behandeld en verbouwd enzovoort enzovoorts. Alles kwam even helemaal op mij af.

Nu, intussen 14 weken zwanger, een klein beetje van de schrik bekomen (angsten blijven) ben ik ook weer erg blij met een tweeling. We zullen alle zeilen bij moeten zetten en ik kan alk advies gebruiken. Op dit moment ben ik het meest geïnteresseerd in zwangerschapservaringen. Wanneer kan ik ze voelen enz. Dus iedereen die wil reageren.

Maeike

Reactie voor op de website?

3.1. Zwanger van een tweeling

Maeike, geweldig joh zwanger van een tweeling. En ik kan het weten hoor, ben ook moeder van een tweeling (intussen 9 jaar). Maar mijn zwangerschap zou ik zo over doen, ik heb alleen maar genoten van het getrappel en de bewegingen in mijn als maar groter groeiende buik.

Oké, je buik zit je op den duur wel in de weg. Maar daar vind je dan wel weer iets op. Als ik op bed ging had ik overal kussens liggen en zitten onder mijn buik tussen mijn knieen maar dat mocht de pret niet drukken. Ach ik weet nog dat ik in bad lag ongeveer 8 maand zwanger en dat ik een enorme bobbel op mijn buik zag komen [en voelen], die zo van links naar rechts rolde. Waarschijnlijk hadden ze binnen onenigheid over wie in het warmere gedeelte mocht "zwemmen". Mijn man John vond dat maar niets, hij griezelde bij het idee dat mijn buik zo erg bewoog terwijl ik er van genoot.

We hebben er nooit een punt van gemaakt dat we een tweeling zouden krijgen eigenlijk hebben we helemaal niet hoeven wennen. Op de echo zagen we weleens dat de ene baby met haar voetje bij het gezicht van de andere baby zat, en terwijl wij riepen van ach, schopte de baby er vrolijk op los. Gelukkig zie je er niets van! Het zijn twee mooie meiden geworden hoor.

Als je zelf een beetje positief bent ingesteld dan denk ik dat je heel erg zal genieten van je tweeling, je zal het wat drukker hebben maar ik hoop dat je er net zo van zal genieten als ik heb gedaan. Weet je waar ik ook zo van kon genieten? Met ons viertjes in bed liggen, 2 van die kleine kruimels tussen je in, tevreden slapend na dat ze hun buikjes hadden gevuld. Dan keken we elkaar wel eens aan en dan zeiden we: "wat deden we ooit zonder hen!"

Natuurlijk waren de gebroken nachten niet leuk, en twee borstvoeding geven ook wel eens pijnlijk, en het gehuil ook wel eens onuitstaanbaar. Maar ik deed het zo weer over. John en ik hebben na de tweeling nog twee meisjes gekregen, ook dat zegt genoeg dacht ik zo. Want als het ons erg tegen was gevallen waren we vast niet aan nog meer kinderen begonnen toch?

Nog een laatste tip: maak iedere maand een foto van je mooie buik! Ik wens je een voorspoedige en fijne zwangerschap toe en ik hoop oprecht dat je er van kunt genieten.

Groetjes chantal...

Reactie voor op de website?

3.2. Zwanger van een tweeling

Lieve Maaike,

Misschien zie je alleen de nadelen en niet de voordelen! Ik heb in het begin ook bloedverlies gehad en later ook nog een keer, inwendig onderzocht en echo's gehad! Toen was ik juist bang om er een kwijt te raken. Want zeg eerlijk, nu je het weet wil je er ook geen een meer kwijt toch?

Het is wel zwaar, tenminste zo heb ik het ervaren. Je hebt alles twee keer. Zo moet je het zien. Dubbele traantjes, dubbel vermoeid zijn, ik was niet misselijk maar moest niet aan vlees denken. Iedere zwangerschap is anders. Ik heb er een dagboek op na gehouden, dat is wel heel leuk hoor.

Mijn meiden zijn bijna 2jaar. M'n bevalling zal ik je besparen. Je kan er beter niet naar vragen, want die is ook bij iedereen anders en vrolijkt vaak niet op. Ik zal eens even denken, ik heb ze voor het eerst gevoeld met m'n pretecho 3d met 27 weken. Ook staat erin dat ik erge dorst had, ook in melk! Kreeg het ook heel zuur en had vaak last van een slapende arm, gek he! Maar dat komt allemaal nog. Heb geduld, doe vooral wat je lichaam vraagt en niet je baas.

En als ze er eenmaal zijn kan je leuke spulletjes kopen voor weinig en moet je altijd naar tweelingkorting vragen (TIPJE). En zeg nou eerlijk, dat heeft dus ook voordeel. Anders had misschien voor een tweede gegaan en had je ook weer opnieuw je dingetjes aangeschaft. Je moeder heeft gelijk, je wordt vaak in tweeen getrokken. Maar als ik 's morgens TWEE heerlijke koppies uit dat bed omhoog zie komen is dat dubbele vreugde.

Ze spannen nu samen en doen net of ze me niet nodig hebben! (snik), maar hebben wel een vriendin (hoop ik) voor het leven! En ja, als je de ene aan het verschonen bent en de ander valt is dat lastig. Maar als je een beetje met humor en een knipoog door het leventje gaat komt alles wel goed. En ook jullie gaan het redden en vooral ook jij zwangere. Want ik heb altijd gezegd: vroeger hadden veel ouders een gezin met wel 10 kinderen en daar moet ik weer niet aan denken! Stel je eens voor 10 keer zwanger.

groetjes en een dubbele aai over je buik. van Anouk

Reactie voor op de website?

3.3. Meerlingen zwangerschap voelbaar in het begin?

Mijn vraag aan de moeders van meerlingen is of ze in het begin iets gevoeld hebben aan hun baarmoeder. Ik heb namelijk al een kind, ben vermoedelijk weer zwanger, maar het lijkt wel of ik af en toe al harde buiken krijg (onmogelijk, maar zo voelt het wel). Ik vraag me dan af of dit met een heel snel groeiende baarmoeder te maken kan hebben?

Reactie voor op de website?

3.4. Re: meerlingzwangerschap voelbaar

Je zegt dat je vermoedelijk zwager bent? Hoeveel weken denk je dat je zwanger bent? Een tweeling zwangerschap geeft meestal een baarmoeder die al wat hoger zit dan een eenling zwangerschap. Harde buiken kunnen wijzen op een zwangerschap die wel wat verder is dan drie maand. Waarom denk je dat je zwanger bent van een tweeling?

Ga zo snel mogelijk naar een verloskundige en laat een echo maken om te bepalen hoelang je zwanger bent. Harde buiken horen ook bij een tweelingzwangerschap niet in een vroegstadium. Als je wat langer zwanger bent en je weet dat het een tweelingzwangerschap is kun je beide kindjes voelen bewegen. Het hangt er wel van af hoe ze liggen.

Jessica

Reactie voor op de website?

3.5. zwanger van een tweeling

Hoi Maeike, Na twee keer zwanger te zijn geweest en moeder te zijn geworden van twee gezonde jongens (ondertussen 6 en 4) wilden we nog heel graag één kindje erbij. Bij de eerste controle echo bleken er dus twee hartjes te kloppen! In eerste instantie natuurlijk schrik! We hebben er al twee, nog twee erbij... alle praktische problemen gaan dan door je hoofd. Na de eerste schrik heb ik eigenlijk alleen nog maar genoten van het zwanger zijn. Ik was wat sneller moe, groeide sneller en werd uiteindelijk natuurlijk ook een stukje dikker dan bij de eerste twee zwangerschappen, maar ik zou het zo weer overdoen!

Heb alleen de "normale" zwangerschapskwaaltjes gehad (zuurbranden, krampen). Het gewoel in mijn buik is dan ook het eerste wat ik mis aan het niet meer zwanger zijn. Ik kon de twins al vrij vroeg in de zwangerschap voelen (rond de 14e week), maar dit had ik bij de vorige twee zwangerschappen ook. Na een zwangerschap van 38 weken en 5 dagen ben ik op 14 oktober bevallen van een gezonde zoon en dochter! Om 13.00 uur in de auto naar het ziekenhuis vertrokken, werd de eerste om 13.30 uur geboren en de tweede een kwartier later. Om 18.00 uur zaten we met de nieuwe wereldburgers weer in de auto naar huis. Je ziet, het isniet altijd kommer en kwel.

Ondertussen zijn we drie weken verder en het valt me tot nu toe alleen nog maar mee. Ik ben na drie dagen wel gestopt met de borstvoeding omdat ik het zelf voeden van die twee wel erg intensief vond. De fles kan ik ook af en toe uit handen geven, wat vooral bij de nachtvoeding fijn is. We voeden er allebei één en binen een half uur liggen we allemaal weer lekker te slapen.

Als er 's ochtends bezoek wil komen, vraag ik ze rond bad/ en voedingstijd te komen, zodat ze kunnen helpen. Gelukkig vind bijna iedereen dat ook leuk om te doen! Wat ook nog een idee is (wat wij achteraf waarschijnlijk ook beter hadden kunnen doen) is één kraamfeest te geven, zodat je niet doorlopend kraambezoek hebt.

Nog een tip: kijk voor spulletjes ook eens bij verhuur (babyrent) Ook al ben ik nu best druk met 4 kids, ik geniet elke dag met volle teugen! En ook al is het financieël af en toe een beetje passen en meten, ook daar vind je je weg wel in! Ik wens je een voorspoedige zwangerschap, een vlotte bevalling, een gezellige kraamtijd en vooral veel liefde,geluk en wijsheid voor de toekomst!
Groeten, Karin Sasbrink

Reactie voor op de website?

3.6. Zwanger?

Hallo iedereen,

Ik heb even een paar vragen aan jullie, hopelijk kunnen jullie mij helpen.

Ik ben in oktober 2008 gestopt met de pil. Ik ben 1 december 2008 laatste keer ongesteld geweest. Sinds dat ik ongesteld ben geweest heb ik de volgende klachten/symptonen:

- heel erg moe
- mijn buik is erg groot.. als ik mijn hand net onder mijn borsten leg, dan lijkt het net zo als dat mijn buik is opgeblazen..
- ik hou vocht vast
- vandaag bruine afscheiding gehad
- heel veel dorst
- last van lage rug pijn
- ik ben snel buiten adem

Jenny

Reactie voor op de website?

3.7. Re: 3.6

Hoi Jenny,

Als ik jouw was zou ik even een test kopen het goedkoopste is dat via L10.nl te doen.

Zou er echt niet te lang mee wachten want mocht je wel zwanger zijn dan het je verloskundige hulp nodig.

Groetjes en susses ermee!

Marijke

Reactie voor op de website?

3.8. Reactie voor Jenny

Zwangerschapstest geeft uitsluitsel of je zwanger bent of niet. Maar wist niet dat veel dorst hebben ook bij zwangerschapskwalen kan horen. Dan denk ik meer in de richting van suikerziekte.

Reactie voor op de website?

3.9. 7 weken

Hallo allemaal,

Ik ben morgen 7 weken zwanger en nou hebben we dinsdag gehoord dat we een tweeling verwachten. Helaas om de schrik te boven te komen en alle angsten los te laten ben ik op het internet gaan zoeken hoe anderen met hun zwangerschap omgaan. De 1 na de andere miskraam wordt op het netwerk gezet en daarnet heb ik gelezen dat 1 op de 8? meerlingzwangerschappen eindigt in een enkele.

Met tranen in mijn ogen en angst in mijn lijf zit ik te kijken naar de echo van onze geschenken en ik weet het zeker, ik wil er geen een kwijt!

Hopelijk kan ik de angst weer loslaten en vertrouwen hebben in mijzelf en onze kinderen. Voorlopig zal ik niet meer zoeken naar informatie van vroeg zwangeren ...

Fijn om dit even kwijt te zijn. Dank jullie wel voor het lezen. Groetjes El

Reactie voor op de website?

3.10. Ook 7 weken

Hallo allemaal

Ik ben deze week ook 7 weken zwanger (na 2,5 jaar 'proberen') en heb vanmorgen te horen gekregen dat we een tweeling verwachten! Ik ging met bibberende benen naar huis. Ik kon het niet geloven! Ik had één kind ook heel spannend gevonden.

Ik herken het verhaal van El heel erg en had precies dezelfde gedachte. Maar zoals de verpleegkundige al zei: Nu is het zo, dus geniet er maar van. En dat ben ik van plan om te doen. Genieten! El, heel veel sterkte met je zwangerschap en geniet ervan.

Groetjes, Maris

Reactie voor op de website?

3.11. re: 7 weken

Ik heb ook de fout gemaakt om te gaan zoeken op internet nadat ik wist dat we een meerling kregen. Vergeet niet dat alleen de "slechte" verhalen op internet komen. Waarom zou je ergens iets neerzetten als het goed gaat?

Waar ik veel goede info kon krijgen was bij www.nvom.nl Op het forum daar weet iedereen wat je meemaakt.

Ik heb met de gyn uiteindelijk de afspraak gemaakt dat hij niks mocht zeggen als het niet ernstig was. Ik hoef niet te weten wat er kan gebeuren ik wil het weten als het gebeurt.

Ingeborg

Reactie voor op de website?

3.12. Drieling

Hallo,

ik ben dus 9 weken zwanger van een drieling en heb dus licht bloedverlies. Volgens iemand hoort dit vaak bij een meerling zwangerschap. Vroeg me af of dat ook klopt.

Saskia

Reactie voor op de website?

3.13. Re: drieling

Hoi Saskia,

hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap! Ikzelf heb geen meerling, maar ben wel 6 keer zwanger geweest. Ik heb nu 4 gezonde kinderen in de leeftijd van 8-6-4 en 4 weken. In al mijn zwangerschappen heb ik licht bloedverlies gehad, helaas 2 maal geresulteerd in een miskraam. Een keer spontaan met 6 weken (erg veel bloedverlies gehad, meer dan een heftige menstruatie), en een keer met 10 weken, en ben toen gecuretteerd. Ik weet niet of het je eerste zwangerschap is, maar licht bloedverlies is voor mij normaal in de zwangerschap. Volgens de verloskundige de laatste keer, is licht bloedverlies een haarvaatje dat gesprongen is. Dit is niks ernstigs, en komt bijv. door tillen, maar kan ook zomaar gebeuren.

groetjes, en veel succes, Marieke

Reactie voor op de website?

3.14. Misselijk en angstig

Hoi allemaal, ten eerste gefeliciteerd aan alle zwangeren en moeders! Ik ben nu 13 weken zwanger van een tweeling en vind het ook doodeng om eerlijk te zijn. Ik heb al een jongen van acht en vlak voordat ik wist dat ik zwanger was van de tweeling kreeg ik te horen dat mijn uitstrijkje sterk afweek. Ook ben ik vreselijk misselijk en heb al twee keer een week in het ziekenhuis gelegen vanwege uitdroging. Je hebt wanwege het op bed 'moeten' liggen alleen maar tijd om nog meer te piekeren. Over financien, vroeggeboorte, heb ik wel genoeg ruimte, kan ik wel van twee baby's tegelijk houden enz. Kennen jullie ook deze zorgen of ben ik erg extreem hierin?

groetjes van een dankbare maar bange aanstaande moeder

Reactie voor op de website?

3.15. Zwanger van een tweeling

Hallo zwangeren onder ons, ik ben 28 weken zwanger van een tweeling. Wij kregen bij de 20 weken echo te horen dat we een tweeling kregen. De eerste weken leefde ik in een roes en had veel vragen. Nu ben ik rustig en heb vertrouwen in mijn lichaam. Je staat streng onder controle van het ziekenhuis en niet alles is van te voren te plannen hoe iets loopt. Probeer vooral te genieten want het is en blijft iets zeer bijzonder. Bespreek je vragen met deskundigen want op internet lees je vaak uitzonderlijke situatie's maar gelukkig zijn er ook veel gezonde tweeling zwangerschappen.

groetjes en veel succes en gezondheid.

jackiegirl

Reactie voor op de website?

3.16. 3.16. Zwanger

Hallo iedereen,

Ik was vorige week woensdag naar gynacoloog geweest ze had uitgerekend dat ik 6 weken en 3 dagen was omdat het zo vroeg was had ze een inwendig echo gedaan ze zei dat ze een tweeling zag maar helaas konden we het hartje niet horen.

Ik mocht afspraak maken voor over 2 weken om nog een echo te laten maken. Ik was ook eerst geschokt toen ik tweeling hoorde maar voor mij is het nog onduidelijk en moet nog een week wachten. Op internet heb ik gelezen dat je rond de 5 a 6 weken zwanger het hartje al hoort, nou maak ik me zo zorgen of het wel goed gaat met mijn baby's.

Ik vraag me af of er nog moeders zijn die ook wel zoiets hebben meegemaakt.

groetjes

Sally

Reactie voor op de website?

3.17. Helpp

Reactie op Zwanger van een tweeling

Hallo, ik heb een vraag, help me aub. Vandaag had ik last van me buik maar geen bloedverlies. Wij naar ziekenhuis, heb ik te horen gekregen dat we een tweeling krijgen (6 weken). Maar de hartjes kloppen niet, ik moet dinsdag weer een echo laten doen. Dan hoor ik het of het goed is. Voel me zo rot. Heeft iemand ervaring? Is het normaal dat je met 6 weken de hartjes niet hoort? De arts gaf aan dat het niet goed zat, ik moest me voorbereiden op slecht nieuws.

Cello

Reactie voor op de website?

3.18. Eeneiig tweeling

Hallo dames,

Ik maak me ook immens zorgen. Heeft iemand dit ook meegemaakt? Kben vandaag 8w4d zwanger van een eeneiig tweeling. Toen ik 7w1d was heb k een bloeding gekregen, naar spoed gereden (toen wisten ze niet dat t een tweeling is) geen hart te zien. Waarschijnlijk te vroeg zeiden ze. Op 8w2d eennecho bij de gyn. Ze zagen 2dooierzakjes. Een tweeling dus. Maar weeral geen hartjes te zien. Gyn zei dat dit 90% op een miskraam ging eindigen. 5november moet ik terug voor echo. Dan ben k 9w2d als echobeeld zelfde is dan wordt het een curretage.

Kan dat dat je bij een tweeling de hartjes later ziet?

Maak me zooo zorgen pfff

Groetjes venuske

Reactie voor op de website?

3.19. reactie op 3.18

Als de volgende echo weer geen hartactiviteit laat zien en het vruchtje kleiner is, verschrompeld, dan zal de zwangerschap niet verder gaan. Je hoeft niet persé een curretage, je kunt ook afwachten tot het vanzelf afkomt. Mocht er toch nog leven zijn, dan geef je het ook een kans...

Els

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Zwanger van een tweeling

 1. Zwanger van een tweeling
 2. Zwanger van een tweeling
 3. Meerlingen zwangerschap voelbaar in het begin?
 4. Re: meerlingzwangerschap voelbaar
 5. zwanger van een tweeling
 6. Zwanger?
 7. Re: 3.6
 8. Reactie voor Jenny
 9. 7 weken
 10. Ook 7 weken
 11. re: 7 weken
 12. Drieling
 13. Re: drieling
 14. Misselijk en angstig
 15. Zwanger van een tweeling
 16. 3.16. Zwanger
 17. Helpp
 18. Eeneiig tweeling
 19. reactie op 3.18

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.