Groot Gezin
Ervaringen meerlingen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

23. Commentaar!

Wat krijg je vaak opmerkingen, bijvoorbeeld wanneer je met je meerling op stap bent. Soms een heel leuke opmerking, maar soms ook erg vervelend of afgezaagd. En hoe reageer je op zo'n opmerking? Hier willen we bundelen wat je zoal in Nederland en België aan opmerkingen tegen kunt komen. En, weet je er een leuke reactie op, dan zetten we die er ook graag bij!

Reactie voor op de website?

23.1. Ze lijken niet op elkaar

Ja meestal zijn het redelijk standaard opmerkingen, maar ik krijg ook zeer afwijkende vragen omdat wij een twee-eiïge tweeling hebben zoals:
  Nou tussen die twee zit niet veel leeftijdsverschil........
  Mijn antwoord is standaard: nee klopt er zit 1 minuut precies tussen..... Oh.....????? is dat een tweeling? Ze lijken niet op elkaar....
Wat ik hiermee wil zeggen is dat mensen een tweeling duidelijk verbinden met hetzelfde uitzien oftewel een-eiïg...

groetjes, Marlyn

Reactie voor op de website?

23.2. Deze aai kost u 0,50 ct

Hallo,

Sinds 5 januari 1999 zijn wij de trotse ouders van Amber en Ramon een m/j tweeling van nu alweer ruim 1,5 jaar. Amber en Ramon zijn echt twee uitersten in gedrag en in uiterlijk daar Amber blond haar heeft en blauwe ogen, heeft Ramon bruine ogen en donker blond haar. Geen mens die gelooft dat het broer en zus is laat staan een tweeling. Ik zit daar niet mee maar het commentaar is erg irritant, mensen die voor mijn neus een discussie aan gaan of het een tweeling is of niet. En mensen die vragen of het een tweeling is, en als ik dan ja antwoord "dat geloof ik niet" roepen. Ook vinden mensen een tweeling openbaar bezit en vinden het de gewoonste zaak van de wereld om aan ze te zitten. Leuk als ze net in slaap zijn gevallen en dan wakker worden met een vreselijk humeur.

Al 1,5 half jaar krijg ik het stomste commentaar te horen en schiet ik niet op als ik snel een boodschap met ze wil doen. Tegenwoordig zeg ik als iemand weer aan ze zit "ja deze aai kost u 0,50 ct". Je moet de gezichten dan eens zien. En opmerkingen met een tweeling ik moet er niet aan denken beantwoord ik met "het zou jou ook niet staan".

En nu ben ik zwanger van onze 3e kindje, een kindje dat erg welkom is èn gepland. Nou ik heb de mensen weer gevoerd. Zeker niet gepland he. Ja hoor zeker wel, nou ze zijn gelijk stil. Maar niemand die je feliciteert. Toen ik zwanger was van Amber en Ramon riep iedereen o wat zal je het druk krijgen e.d. Nu krijg ik weer de stomste opmerkingen.

Wij zijn opzoek naar leuke teksten en ideeën voor een geboortekaartje. Amber en Ramon zijn net 2 als dit kindje word geboren, en wij hebben bewust gekozen voor dit leeftijds verschil maar dat begrijpt niet iedereen. Dus als iemand leuke teksten weet dan ontvangen wij die graag.

Ik zou ook graag willen horen hoe andere ouders reageren op opmerkingen van derden. Natuurlijk zijn er ook leuke opmerkingen maar mijn ervaring is dat dat vaak van mensen is die zelf een tweeling in hun omgeving hebben. En zelf als enig kind zijnde vind ik het geweldig om een tweeling te hebben, twee mensjes van zo'n jonge leeftijd die zo in elkaar opgaan en alles al voor elkaar over hebben. Als je Ramon corrigeert of nee zegt tegen hem en hij gaat huilen dan krijg je gelijk een grote mond van Amber. Ze houden ontzettend veel van elkaar, vandaar dat wij nu al voor een derde kindje hebben gekozen, wij waren bang dat als we te lang zouden wachten dat het derde kindje (wat net zo goed weer een tweeling kon zijn) echt een eenling zou wezen.

Groetjes Mireille

Reactie voor op de website?

23.3. Nee hoor dit is een kopietje!

Hallo,

Mijn eeneiïge tweeling Lex en Rick zijn ondertussen alweer vier jaar maar wat een commentaar ik nog steeds krijg vaak reageer ik al niet eens meer omdat het toch geen nut heeft.

Een enkele keer als ik toch al eens norsig ben of haast heb wil ik nog wel eens sarcastisch antwoorden als mensen vragen of het een tweeling is en het is er wel eens uitgefloept: een tweeling neeee hoor volgens mij ziet u dubbel.. of nee joh, dat is een kopietje, dat zie je toch zo!

Tegenwoordig geven ze zelf gelukkig al antwoord en als iemand dan aan ze vraagt: "zijn jullie tweeling", dan zijn ze beledigd en zeggen ze heel duidelijk wie ze zijn en hoe ze heten maar zeg nooit tweeling tegen ze hoor... gelukkig zien ze zichzelf ook als ieder een apart mensje met een eigen persoonlijkheid...

Groetjes Ingrid

Reactie voor op de website?

23.4. Ongevraagd commentaar

Hallo,

Soms word ik echt niet goed van het commentaar wat ik krijg op onze jongen/meisje tweeling (bijna 1 1/2). Het enige wat ze gemeen hebben is hun geboortedatum. Verder is alles anders. Amber is groter en zwaarder dan Bram, Bram heeft bruine ogen, Amber blauwe enz. Nu stond ik laatst bij de plaatselijke supermarkt bij de kassa. Toen ik betaald had en de kinderwagen vol stond te laden, zei de mevrouw achter mij tegen de kassiere: ik ben blij dat dat mijn neus voorbij is gegaan, het lijkt me helemaal niks om een tweeling op te moeten voeden. Als ik dit hoor KOOK ik! Ik heb mezelf aangeleerd om niet meer te reageren want dan wordt ik nog bozer. Waarom doen mensen dit toch? Laat ons toch met rust en laat ons gewoon onze dagelijkse boodschappen doen. Ik vind het echt niet altijd leuk.

Hanneke

Reactie voor op de website?

23.5. Twee is geen één

Nou, ik heb ook een jongen en meisje van 22 maanden. De een heeft bruine ogen, de andere blauw. Daar vragen ze heel vaak naar.

En de mensen komen erg vaak aan je kinderen, zomaar zonder te vragen. Als je er wat van zegt, worden ze gewoon kwaad. Af en toe word ik er gewoon niet goed van. Die opmerking van een moeder hierboven vind ik goed zeg. Als je voor iedere aanraking 50 cent vraagt, nou dan kan het hoog oplopen.

Vaak zeggen mensen zeggen: "leuk hoor, maar wel heel druk zeker." Ik zeg dan altijd: "valt wel mee want het zijn mijn eerste en ik weet niet beter." Ik zou het niet weten wat het is als je er één hebt. Maar tot nu toe valt het bij mij heel erg mee, mijn zoon en dochter zijn heel erg gemakelijk, gelukkig maar.

Dan zijn er ook nog mensen die zeggen: "leuk maar niet voor mij."

Anja

Reactie voor op de website?

23.6. Maar die andere heeft krullen?!!?

Ook ik heb een tweeëïge tweeling, twee jongens. Ze lijken totaal niet op elkaar, De een is erg druk, heeft spriethaar en heeft een heel lichte huid, en is wat tenger van bouw, de ander is rustig, wat steviger van bouw en heeft een grote bos krullen, en is ook wat donkerder qua huid.

Net als wat Marlyn al zei, tweeling zijn word altijd onherroepelijk verbonden met ééneiïgheid, oftewel één en de zelfde koppies. Enerzijds vind ik het wel makkelijk dat men dit denkt en onze jongens zo verschillend zijn. Ik word meer met rust gelaten dan toen ze nog kleine babies waren. Nu vragen ze minder vaak of ze een tweeling zijn. Omdat ze niet op elkaar lijken durft men niet te vragen. Ik vind dat prima zo.

Het allerergste vond ik toen ze er net waren en ik met ze aan het winkelen was, iedereen op me afkwam. Vreselijke vragen werden afgevuurd. Ze moesten wel te vroeg geboren zijn, er werd nl. gezegd: 'hoeveel weken zijn ze te vroeg geboren? 4? 6 weken?' Alsof geen enkele tweeling na de achtendertigste week geboren kunnen worden. Mensen gingen vragen hoe de bevalling was gegaan (keizersnede zeker?). En 'zware bevalling zeker...' Etc etc, en dan werd er ook nog verwacht dat je braaf ging antwoorden.

Men ging zelfs vertellen dat het zielig was dat ze tegenover elkaar lagen (dupla-twin), want dan lag de ene altijd op de wind en tocht. Ik uitleggen dat dát reuze meeviel. Toch werd er nog even gezegd: 'en toch vind ik het zielig'. Wat moet je anders zeggen dan "sodemieter toch op!".

Enfin, ik vind het wel makkelijker worden nu mensen ze wat minder snel voor een tweeling aanzien. Aangezien een duowagen ook nog erg veel lijkt op een Dupla, val ik niet meer zo op :-)))

Groetjes,
Jolanda

Reactie voor op de website?

23.7. Reacties

Ik heb ook een tweeëiïge tweeling,twee jongens. De oudste is inderdaad ook het langst. De mensen zeggen inderdaad vaak: "goh die heb je vlot op elkaar gekregen." Ik antwoord dan meestal:"ja om precies te zijn zo'n 18 minuten".

Ik was een keer met een vriendin aan het wandelen en er kwam een vrouw aan die onmiddelijk in de kinderwagen dook en riep: "oh een tweeling wat schattig. Oh het zijn zeker een jongen en een meisje want de een heeft een rode jas aan en de andere een blauwe". Mijn vriendin duwde de wagen, dus van haar werd een antwoord verwacht. Ik gaf antwoord en toen ik dus zei dat ik ze wel vaker verschillend kleedde, werd ik aan gekeken als een ontaarde moeder.

Toen de boys ouder waren en ze in een tandembuggy zaten en dezelfde vriendin weer een keer meeging werd zij zeer kwaad. Elke keer werd er verrukt uitgeroepen: "oh het zijn er twee". Zij antwoordde: "nee hoor er zit nog een kind in het bagagenet onderop". Dit viel ook niet echt in de smaak maar zelf kon ik er enorm om lachen.

Catharina

Reactie voor op de website?

23.8. Zomaar een gesprek...


- goh ben je weer zwanger?
@ ja inderdaad
- nou zo te zien ben je bijna uitgeteld...
@ nee hoor ben net over de helft
- HUH?!?
- weet je zeker dat het er geen twee zijn dan?
@ het zijn er inderdaad weer twee...
- nee...
@ ja!
- echt waar?
@ echt waar!
- o jeetje!
@ hoezo?
- dan zul je het wel....
@ welnee joh!!!
- ben je er wel blij mee dan
@ natuurlijk, hardstikke blij
- nou jij liever dan ik...
@ inderdaad!!

groetjes Joyce

Reactie voor op de website?

23.9. Eeneiïge tweeling, niet identiek

Hallo allemaal,

4 jaar geleden is onze tweeling Camille en Yasmin geboren. Omdat zij het transfusie syndroom hebben gehad, weten we dat ze eeneiïg zijn. Maar ze zijn dus echt niet identiek. Sterker nog, ze lijken uiterlijk niet echt op elkaar. Je kan wel zien dat het zusjes zijn maar het scheelt 4 kilo en 3cm.

Wie heeft er ook een eeneiïge tweeling die niet op elkaar lijkt

groetjes Thera

Reactie voor op de website?

23.10. Aandacht

Ook wij hebben een twee-eiïge jongens tweeling van nu 9 mnd. Echt op elkaar lijken doen ze niet maar het is duidelijk dat het broertjes zijn. Toen ze nog heel klein waren was alle aandacht wel een behoorlijk irritant. Even naar de winkel, of de andere kinderen naar school brengen was er niet bij. Naast hele vervelende reacties (jij liever dan ik etc.) ook hele lieve reacties. En hoewel ik het vaak heel vervelend vind, haast enzo, is het ook wel weer erg leuk die aandacht.

Wat zou het jammer zijn als niemand er wat van zou zeggen. En het is toch ook druk, als er één ziek is, wordt de ander ook ziek, etc.

Maar druk wil nog niet zeggen dat het niet leuk is. Als mensen mij vragen of het druk is, zeg ik altijd dat het gezellig druk is!! En toen ik zelf nog geen tweeling had, vond ik het ook altijd erg vertederend zo'n tweeling.

De aandacht word nu al wat minder, en ik sluit me altijd maar weer af voor de vervelende opmerkingen. Waarvan ik denk dat meer dan de helft heel goed is bedoeld.

Janne

Reactie voor op de website?

23.11. Commentaar!

Ik ben sinds 30 december 1998 een zeer trotse en gelukkige moeder van een twee-eiïge tweeling (jongen en meisje) Rutger en Lianne, en wil even reageren op "Commentaar". Ik snap een boel reacties niet helemaal, van moeders die ook een tweeling hebben, dat ze zich zo ergeren aan uitspraken van buurtgenoten, wandelaars en dergelijke. Je moet wel begrijpen dat een tweeling voor "buitenstaanders" nog steeds iets heel bijzonders is, wat ik overigens ook vind.

Ik heb ook nog een zoontje Sander van 4 jaar en als ik met hem ging wandelen als baby/peuter en iemand stopte even om naar hem te kijken, was ik bijzonder trots. Dus waarom zou ik dat met mijn twéé kleine peutertjes dit niet ook zijn. Laat ze maar naar hun kijken en laat ze maar denken en laat ze maar commentaar geven.

Jij weet toch precies hoe het is om een tweeling groot te brengen. Het enige wat ik inderdaad wel eens vervelend vind, is dat ze mijn kinderen even moeten aanraken, je weet immers nooit waar die handen daarvoor aan hebben gezeten.

MIJN ADVIES: laat de buitenwereld toch commentaar geven en geniet van je tweeling/drieling (maar ook natuurlijk eenling), en laat zien dat je van ieder moment met hen geniet.

Gretha

Reactie voor op de website?

23.12. Nog even dit!

Hoi Gretha,

Tuurlijk heb je gelijk dat, als iemand even naar je kindje kijkt en daar een leuke opmerking over maakt, dat je dan trots bent. Alleen als je een tweeling hebt ben je (zeker als ze klein zijn) een bezienswaardigheid en dat is toch vaak best vervelend. Zeker als je even snel de supermarkt in wilt duiken waar je vroeger met je eenling zo doorheen gesjeest was, word je nu door diverse mensen aangesproken die je niet kent en waar je soms geen tijd en geen zin in hebt. Dus de opmerkingen van alle tweelingmoeders vind ik helemaal niet zo gek, sterker nog, ik denk ook zo !

Ik ben superblij met mijn twins maar daarom zijn ze nog geen openbaar bezit dus vind ik het niet prettig als jan en allemaal aan ze zit of je tegen houdt voor een praatje. En zeg nou eerlijk, vind jij het prettig als vreemde mensen aan je kinderen zitten.

Ingrid mama van Bob (92), Sanne (94), Lex en Rick (96)

Reactie voor op de website?

23.13. Reactie op meerling

Ik heb een tweeling van bijna 5 jaar. Twee meisjes die totaal niet op elkaar lijken. De één is klein, heeft krullend haar en een rond gezichtje en de ander steil haar en een langwerpig gezichtje bovendien is deze laatste ruim 2 maten groter en forser. Ik krijg dan ook meestal de opmerking "Wie is nu ouder"? Als ik dan zeg dat het een tweeling is geloven ze het niet dus zeg ik meestal dat de grootste ouder is. "Dat kan je wel zien" zeggen ze dan (waarom vragen ze het eigenlijk??) Of "wel druk hé, twee van die kleintjes". Dan zeg ik dat het wel mee valt en er thuis nog drie heb. Meestal is het dan wel stil. Inderdaad ben ik nu wel gewend aan de stomste vragen en opmerkingen over tweelingen en het feit dat je een groot gezin hebt. De meest stomme was nog wel "Lekker voor de kinderbijslag".

Kop op meerlingouders en ouders van een groot gezin, er zijn ook nog genoeg leuke reacties. Ruggemergreflexen komen in iedere laag van de bevolking voor.

groetjes Habiba

Reactie voor op de website?

23.14. Gewoon blijven lachen

Hoi allemaal,

Nou ik wilde ook wel even reageren op al dat commentaar, van al die mensen. Tuurlijk is het ontzettend leuk dat je allemaal aandacht krijgt van al die mensen. Ik heb ook een tweeling, twee-eïg, een jongen en een meisje. Maar af en toe ben je het gewoon ook wel eens zat, gewoon zelf een keertje wandelen lekker op je zelf, zonder altijd maar eeuwige verantwoording af te leggen tegen de buitenwereld, en altijd maar vriendelijk te moeten lachen tegen jan en alleman, als je een keertje in je eentje lekker wil genieten van je rondje buiten. Er komt altijd wel iemand langs die een onzinnige vraag stelt (en maar blijven lachen anders heb je dadelijk nog kapsones ook).

Wij waren een keer met het gezin naar centerparcs en dan zit je in het overdekte centrum lekker koffie te drinken met je man en kinderen. Meestal zit je dan langs de doorstroom van mensen, en de mensen komen gewoon aan je tafeltje staan, terwijl je lekker met je man en kinderen zit te genieten, nou zo ontzettend brutaal gewoon. Ik bedoel het is leuk als ze mijn kinderen leuk vinden hoor, maar er is een grens.

En inderdaad, we kunnen bijna een praatgroep gaan beginnen van de frustraties die wij hebben over al die opmerkingen die de mensen vaak nog goed bedoelen ook. Maar de mensen zeggen maar wat omdat ze gewoon verrekte nieuwsgierig zijn en ze alles willen weten. Dan maken ze maar weer een domme opmerking: heb je het druk???? ooh is dat een tweeling!!!! goh wel breed hè zo'n wagen (ja ik kan ze moelijk stapelen mevrouw). Waren opa en oma aan het sleeën, weer zo'n voorbijganger die snakt naar een praatje: ach ook leuk dat de oudste de jongste vasthoudt. Nou daar krijg je het toch van. Maarja gewoon blijven lachen.

groetjes Carola

Reactie voor op de website?

23.15. Ja, het is een tweeling

Hallo allemaal,

Ook ik kom af en toe niet meer bij van al die mensen die boven onze tweelingwagen hangen. Ik ben Chantal en sinds 20 sept. 2000 de trotse moeder van een pracht dochter Samara en zoon Jeran. De mooiste opmerking die ik heb gehoord is:

    -zijn het 2 jongens of 2 meisjes?
IKnee een jongen en een meid
-O, ik dacht dat het een tweeling was?
Lachen he. Ook de conclusies "zeker wel druk he!" en "he, ze hebben helemaal niet dezelfde kleertjes aan" komen regelmatig voorbij. Ook de opmerkingen die eerder genoemd zijn klinken me bekend in de oren. Maar trots dat ik ben en ach waar maken we ons druk om het is toch het mooiste dat er is. Kinderen. Als iemand pardoes op je dak laat vallen dat zij gelukkig geen tweeling hoeft op te voeden. Denk ik altijd: Ach, ja daar zal onze lieve heer ook wel een reden voor hebben. Ik citeer "je moet het maar aan kunnen".

Ik sluit me aan bij de rest. Geniet van je kids voor je het weet is het voorbij, en zijn ze groot. En voor alle mamma's: goed gedaan hoor, zwanger zijn en bevallen van een meerling is een hele prestatie.

groetjes van Chantal

Reactie voor op de website?

23.16. Mireille heeft er een zoon bij !!!!

Mireille, van het stukje Deze aai kost u f 0.50 heeft er een zoon bij! Op 15 februari is Thomas met een keizersnede gehaald. Wel bijzonder hoor, Amber en Ramon heeft ze zelf op de wereld gezet en nu was er helaas hulp bij nodig. Op de 10e dag mocht Thomas gelukkig naar huis waar zijn broer en zus heel trots op hem zijn.

Annemiek, een vriendin van Mireille

Reactie voor op de website?

23.17. Eeneiïg, niet identiek

Hoi Thera,

Wij hebben een drieling van 15 maanden: 2 jongens en 1 meisje. De jongens zijn 1-eiïg (bij keizersnede was te zien dat ze het buitenste vlies deelde). Pieter en Jasper lijken ook niet op elkaar. Ze wogen wel allebei bij de geboorte 1660 gram. Je kan ook wel zien dat het broers zijn, maar Pieter lijkt op mijn man en Jasper op mij. Het karakter is ook verschillend. Pieter is heel rustig en ondeugend, Jasper is toch wat drukker en heeft veel meer aandacht nodig. De kinderarts uit het VU zei dat 1-eiïge tweelingen niet perse identiek hoefde te zijn.

Dus ook wij hebben een 1-eiïge tweeling die niet op elkaar lijkt. Maar ik ben ook benieuw of er hier meer over bekend is. Of dat dat veel voorkomt.

Groetjes Ingrid

Reactie voor op de website?

23.18. Commentaar: positief en negatief

Ik ben moeder van Ramon geb.14-02-92,en Fenna en Lucas geb.23-04-00. Ook ik krijg veel reacties van allerlei mensen. Hieronder een paar die regelmatig voorkomen:
 1. Gezellig wandelen, Fenna een jurk aan en Lucas een broek, "zijn het 2 jongens of 2 meisjes". Mijn reactie is tegenwoordig "kijk eerst maar eens goed naar m'n kinderen voordat u die vraag stelt"
 2. Als er mensen aan m'n kids willen zitten vraag ik of ze al toestemming gevraagd hebben of ik zit bij de mensen aan hun wang en/of hand. De meesten schrikken daarvan en zijn vaak beledigd. Mmaar er zijn ook mensen die het fijn vinden dat ik hun daar op attendeer omdat ze het nooit zo bekeken hebben.
 3. Fenna is klein en fijn,donkerblond en zeer pittig in haar karakter, Lucas is groot fors, rossig en witblond van haarkleur en erg rustig. Mensen zeggen mij regelmatig dat ze geen tweeling kunnen zijn of dat ze het juist leuk vinden om zo'n groot verschil te zien.
 4. Soms blijven mensen al een paar meter van mij vandaan stilstaan en verwachten dat ik dan ook stil ga staan bij hun, zodat ze even kunnen kijken. Deze mensen staan je al van verre toe te lachen om alvast contact te maken,. Soms blijf ik inderdaad staan. Maar als ik er geen zin in heb, lach ik naar de mensen net zo hard terug en loop snel voorbij alsof ik niet begrijp dat ze willen kijken en kletsen. Soms zeg ik wel eens "lief hè" bij het voorbijlopen.
 5. laatst was ik in de supermarkt, ik ging in de rij staan en kwam per ongeluk tegen de kuit van een man aan. Ik verontschuldigde me ervoor, de man keek weer naar de kassa en draaide zich ineens om. "Dat neemt de pijn niet weg hoor, zo'n excuus" zei hij. Ik moest mijn wagen beter beschermen zodat ik anderen er geen pijn mee kon doen en ik moest voortaan beter uitkijken. Ik heb hierbij m'n excuus ingetrokken en ben niet in discussie gegaan (wilde hij wel).

  Toen deze man eenmaal weg was, stond er nog een vrouwtje voor me die mij opmerkte "ik vind dat die man gelijk heeft en je wagen is ook veel te breed, daar kan je nooit normaal mee lopen" (mountain terrein wagen). Ik heb tegen die vrouw gezegd dat ze heel snel weg moest gaan omdat ik haar anders voor HAAR voeten zou lopen, en dat als ik een tandemwagen zou hebben hij zeker weer te lang was. Waar halen de mensen de brutaliteit vandaan.

De leukste reacties krijg je van mensen die zelf ook iets met een tweeling te maken hebben of hadden. Ook van anderen hoor. Ik blijf regelmatig even kletsen met mensen, ik ben erg trots op m'n kinderen. Ik krijg ook regelmatig de opmerking van "wat ben jij gezegend met zoveel moois tegelijk". En tegen m'n oudste zeggen ze vaak "wat zal jij trots zijn op dat kleine grut in de wagen" en "wat boffen ze toch weer met zo'n grote broer als jij". Kijk dat is leuk om te horen. Ik geniet gewoon lekker veel van mijn kroost.

Groetjes Mireille H (andere Mireille dan hierboven)

Reactie voor op de website?

23.19. Alleen maar aannames

Hallo,

Ik, Nicole (32 jr) ben op 11 december 2000 bevallen van een prachtige zoon en een dochter (Gill & Zoe). Ze zijn nu 6md. Met 38 wk hebben we (mijn man en ik) besloten om ze laten halen omdat de zwangerschap bijna niet draaglijk meer was. Gill was 3070 gram en Zoe 2810 gram toen ze geboren waren. We hebben al een zoontje Luc van nu 3jr en 9mnd. En we vinden het heerlijk om een tweeling bij te hebben. Ze zijn totaal verschillend: hij vol en zij slank en lang. 2 totaal verschillende karakters: hij wil actie (net zoals Luc) en zij vindt alles wel best. Vrijwel altijd vrolijk.

Alleen word ik soms zo moe van sommige reacties van mensen. Als openingszin van: "je zult het wel heel druk hebben." Ik zeg dan altijd "laat dat heel er maar van af", en dat is ook zo. Misschien dat dit komt omdat we er al 1 hebben en nu veel rustiger zijn, en bovendien Gill & Zoe heel gemakkelijk zijn. En daarbij zeg ik ook dat we niet beter weten of we nu een 2e erbij hadden of 2 en 3. Wel begrijpelijk dat sommige mensen zo reageren want ze weten niet wat het is om een 2-ling erbij te hebben. Maar na de zoveelste vraag, denk je toch bij jezelf: "hier word ik toch zo moe van." Of ze weten al precies of je nu van bijscholingen komt van je werk of niet (ik werk 15 uur erbij, aerobic-instructrice, administratie). Zo van, ene collega, ze komt wel, andere collega ze komt niet, heeft het veel te druk. Anderen gaan voor je bepalen waar je wel of niet aan toe komt. Terwijl ik zelf het heerlijk vind om thuis te zijn, maar het ook lekker vind om te gaan werken. Moet er wel bijvertellen dat wanneer ik werk mijn man thuis is of mijn zus of mijn moeder bij ons is.

Vorige week stond ik bij de supermarkt en mijn zoontje van 3 had een zak chips laten vallen, vraag vriendelijk (met praten kom je het verst) om het op te rapen, wil hij dus niet, aanhouder wint, en dat ben ik. Hoor ik achter mij gefluister, een mevrouw tegen een andere mevrouw: "Ze moet wel want ze heeft er 2-ling bij". Sorry mag ik even overgeven. Of dat ik wanneer ik alleen een zoontje van 3 had, niet consequent zou zijn en het nu wel moet. Gek hoor hoe mensen denken.

In diezelfde week sta je bij het tankstation, mijn man, ik en Luc waren wezen uiteten, krijg je een ongewild commentaar van: "Ja, je moet er af en toe ook eens uit he!, je kunt nu weer naar de drukte toe", waarop ik antwoorde: "welke drukte? Heeft u het druk dan?" (deed net of ik gek was) waarop ze antwoordde: "nu niet meer maar vroeger wel!" Toen zei ik: "heeft u dan een 2-ling!" Toen zei ze nee en hield er mond. Ik weet wel dat het goed bedoeld is, maar op een gegeven moment word je steeds sarcastischer.

Nog steeds in diezelfde week, had ik een vergadering met ouders van bij Luc uit de crÍche, hadden ze het over bevallen, dat het zo erg was. Bla bla bla, elke bevalling is zwaar. Ik reageerde niet, maar ze bleef door zeuren dat ze er wel 5 had gewild maar niet meer durfde. Ik draaide me lachend om en zei, maar goed dat je niet bent bevallen van een 2-ling. Haar reactie: "Als ik wist dat ik er 2 zou krijgen dan had ik gehuild." Ik dacht dat ik kookte van binnen, waarop ik zei dat ze niet wist waar ze had over had. Ik keek naar mijn kleintjes want die had ik bij en zag die lieve gezichtjes (ben maar snel weg gegaan voor dar het oorlog was). Elk kind is bijzonder of je er nu 1 of meer krijgt. Je bent al bevoorrecht om gezonde kinderen te krijgen.

Dit neemt niet weg dat we ook het merendeel leuke reacties krijgen (iedereen heeft altijd al een 2-ling willen hebben) en dat je inderdaad aan de aandacht niet kunt ontsnappen. Maar juist die minder leuke cq goed bedoelde reacties leveren toch ergenissen bij je, waar ik nu geen verspilde tijd en energie meer insteek.

WANT ZE HEBBEN ALLEEN MAAR AANNAMES.
Dit wou ik toch even kwijt!

groetjes, Nicole

Reactie voor op de website?

23.20. Over domme opmerkingen gesproken..

Met interesse en een hoop jaloezie lees ik jullie berichten. Mijn tweelingzoontjes zijn tijdens de bevalling gestorven, toen ze wegens het transfusiesyndroom veel te vroeg werden geboren. De ergste, akeligste maar ook domste opmerking die ik later kreeg: "och, je had toch geen tweeling willen hebben, vééél te druk". Nou vraag ik je....

groetjes en veel geluk met jullie kinderen!
Anne-Marie

Reactie voor op de website?

23.21. Stomme opmerkingen

 1. Zo daar zit ook niet veel leeftijdsverschil tussen?
  - nee precies 10 minuten!
 2. goh is dat een tweeling
  - ja hoor!
 3. twee jongens of twee meisjes?
  - een jongen en een meid!
 4. maar ze lijken helemaal niet op elkaar!?
  - nee twee verschillende vaders!
Werkt echt geweldig... bijna iedereen loopt meteen weg!

groet, Eva

Reactie voor op de website?

23.22. Wees maar trots

Waarom vinden jullie het zo erg als mensen goedbedoelde maar misschien domme opmerkingen maken? Jullie mogen toch blij en trots zijn dat jullie kinderen zoveel vertedering oproepen?

Ik ken ook een andere kant... mensen die zien dat je een gehandicapt kindje hebt en gauw omdraaien of wegkijken, dat doet pas echt pijn!

Antoinette

Reactie voor op de website?

23.23. Opmerkingen

Hoi,

Ik ben nu in verwachting van een tweeling en word af en toe al gek. Ik woon in een dorp en volgens mij weet iedereen het al dankzij de trotse aanstaande oma's. Het gevolg is wel dat ik minstens 5x per dag wordt aan gesproken. Heel veel mensen die het geweldig vinden en ook die het ongeveer een ramp voor je vinden: al die drukte en of ik er niet tegenop zie. Je word er soms bijna bang van. Ik moest in het begin aan het idee wennen, maar ik zou nu echt niets anders willen. ik vind het juist geweldig.

Het verhaal over de kinderwagen van Mireille vind ik belachelijk. Dat mensen zo onnozel reageren. Mag je je kinderen nergens mee naar toe nemen? Het is wel te begrijpen dat je steeds sarcastischer wordt als je van die opmerkingen krijgt die ik bij jullie allemaal lees! Ik hoop dat ik over een paar maanden net zoveel mag genieten van mijn tweeling als jullie!

groetjes, Marie

Reactie voor op de website?

23.24. Opmerkingen soms zo onnozel en pijnlijk

Ik wil nog even reageren op de bijdrage van Antoinette.

Je hebt wel gelijk hoor Antoinette, dat we trots mogen zijn als we gezonde kinderen hebben, maar dat neemt niet weg dat sommigen zulke onnozele en soms zelfs pijnlijke opmerkingen kunnen geven. Ik ben namelijk enorm trots op al mijn kids en de ervaringen eromheen. Als ik trots met mijn dochter aan één handje loop en ze iedereen aankijkt van KIJK EENS HOE GOED IK KAN LOPEN vind ik het erg pijnlijk als iemand mij een opmerking toesnauwt van KRIJG JE DAT GELAZER STRAKS OOK NOG EENS MET DAT ANDERE KIND.

Ik kom tegenwoordig ook niet meer bij een supermarkt bij mij in de buurt want die vonden het voor de ene keer (kwam er iedere dag) dat er een tweelingwagen of een rolstoel doorheen moest het niet nodig om de brede doorgangkassa open te doen. Lekker klantvriendelijk, vinden jullie niet!!!

Ik heb met een kennis van mij ook de andere kant ervaren, haar zoontje is gehandicapt en ze draaien inderdaad soms gewoon hun hoofd om er niet aan te hoeven denken dat ook deze kinderen bestaan. Waarom kunnen mensen niet gewoon wat positiever zijn met hun opmerkingen. Antoinette (en misschien nog anderen), als ik je ermee gekwetst heb vind ik dit heel vervelend want dit is zeker niet de bedoeling geweest.

Nog even een positieve reactie:
Liep vanmorgen terug naar huis van de markt, zegt ineens een vrouwtje: "Meid wat een prachtige wagen (DMT) daar alleen al voor zou ik nog wel een tweeling willen krijgen maarja mijn man wilt niet meer, zonde hè!" Dit vrouwtje bleek na een tijdje geklets te hebben al 78 jaar te zijn. Moest er enorm om lachen. Heerlijk zo'n opmerking, doet me erg goed.

Groetjes Mireille

Reactie voor op de website?

23.25. Goed bedoelde opmerkingen

Ik heb vanmiddag voor het eerst deze website eens gelezen, ik had er tot nogtoe geen tijd voor genomen. Wij hebben vier kinderen, een meisje van 11, een meisje van 9 en een tweeling, twee jongens van 6. Redelijk druk gezin dus. De komst van de tweeling was een grote verrassing. Er zijn geen tweelingen in de familie en we hadden er nooit over nagedacht dat het ons zou kunnen overkomen. Door middel van een echo wisten we het zeker na 15 weken zwangerschap, tijd genoeg om ons geestelijk voor te bereiden.

Wat mij opvalt na het lezen van een heleboel ingezonden reacties dat er zoveel negatief gestemde opmerkingen zijn. Er wordt inderdaad veel gezegd door mensen op straat, in een winkel, op een camping maar je moet er vanuit gaan dat mensen het niet rottig bedoelen. Ik kan me van al die jaren maar twee keer een stomme opmerking herinneren en die waren nog van een vriendin ook.

Ik vind het juist wel leuk dat mensen vragen of dat een tweeling is, we hebben dus iets wat opvalt ! Ik denk dat het meer een kwestie is van niet weten hoe te reageren, mensen hebben geen idee wat het is om een tweeling te hebben en over het algemeen zijn mensen geneigd om lastige zaken van zich af te praten: jij liever dan ik. Ik denk dan: inderdaad ik liever dan jij want ik heb iets speciaals en jij niet.

Een tweeling is erg intensief, zeker als je nog meer kinderen hebt die ook jong zijn en als je man veel weg is maar uiteindelijk komt alles goed, je overleeft een heleboel als je het maar een beetje naast je neer kunt leggen. De periode van twee en een half tot vier jaar vond ik afschuwelijk intensief maar daarvoor en daarna is het goed te doen. Als ik zie wat die twee met elkaar hebben dat is toch geweldig.

Groeten Heleen en allemaal sterkte met je tweeling.

Reactie voor op de website?

23.26. Ja het is een tweeling

Hallo allemaal,

Leuk om alle reacties te lezen die je krijgt als je een tweeling hebt. Onze tweeling is inmiddels al weer 2,5. We hebben twee meiden. Ook deze dames lijken totaal niet op elkaar. Toen ze nog in de kinderwagen lagen zag iedereen dat het een tweeling was en ook ik kon niet even snel boodschappen doen.

De meest brutale vraag die ik heb gekregen is of het natuurlijk was gebeurd of met ivf. Alsof dat iemand aangaat.

En het brutaalste wat mensen deden was de dekens optillen om te zien hoe de meiden met de voeten tegen elkaar lagen, ongevraagd uiteraard en gewoon de speen terug in de mond stoppen.

Op een dag stond ik in de supermarkt met wel vier mensen vol bewondering om me heen toen ik een moeder tegenkwam die ik kende van het cb. zij vroeg wat er mis was met haar prachtige kind, omdat niemand naar haar baby keek.

Ik denk dat het heel verschillend is hoe je op anderen reageert, de ene dag kun je er beter tegen dan de anderen. Persoonlijk vind ik dat mensen met hun handen van mijn kinderen af moeten blijven ik aai hun toch ook niet zomaar over hun bol of knijp ze in hun wang. Ik heb er wel eens over nagedacht om te doen. Maar om nou ruzie te krijgen. Ik zeg er wel iets van. Ik zeg altijd tegen mensen dat ik niet wil dat ze ongevraagd aan mijn kind zitten, want hoe moeten mijn meiden anders leren dat vreemden niet aan hen mogen zitten, als mensen het wel doen waar ik bij ben. Mensen schrikken daar meestal wel van en roepen meteen dat ze daar nog niet over nagedacht hadden. Nou bij deze dan. Nu gebeurt het bijna niet meer, omdat mensen meestal denken dat ze snel na elkaar geboren zijn, en zijn mijn dochters dus niet meer zo interessant. En de meeste mensen weten nu wel hoe ik er over denk.

groetjes Margriet

Reactie voor op de website?

23.27. Echte tweeling

Ik heb eens een opmerking gekregen, waar ik even 1,2,3 niets op wist te zeggen: "U heeft wel een échte tweeling. Een j/m tweeling is tweeeiig dus uit twee eitjes en een ééneiige tweeling is alleen maar een foutje van de natuur!" Nou ja, zeg!

Groetjes van Inge

Reactie voor op de website?

23.28. Eeneiïge tweeling niet identiek

Hoi Thera

Wij hebben twee meiden van 9 maanden. Wel eeneiïg, maar niet hun postuur: er zit bijna 2 kilo en 3 cm tussen, en de een is kaal de ander heeft haar. Iedereen zegt: dat kan niet omdat het gewicht niet hetzelfde is. Maar het komt omdat er een op de toevoer van de ander lag. Mij maakt het niet uit, maar je wordt er zo moe van, die mensen die er over zeuren.

groetjes Suzan

Reactie voor op de website?

23.29. Ik vind het wel grappig dat commentaar

Hallo,

Ik ben Liesbeth en ik heb een dochter van 8 en een tweeling van 3, een jongen en een meisje. Wat ik grappig vind om hier te lezen is dat de meisjes vaak blauwe ogen hebben en blond zijn, en de jongens donkere ogen hebben en donker haar. Bij mij is dat precies zo. Mijn meisje heeft ijsblauwe ogen en blond haar, en mijn ventje heeft donker haar en donkerblauwe ogen.

Wat de mensen ook op het verkeerde been brengt is dat mijn meisje veel kleiner is dan haar broertje (ze blijft wat achter in de groei). Ik kan er nog steeds om lachen als mensen na veel aarzelen het toch durven te vragen: "is het een tweeling", en dan ook oprecht verbaasd zijn. Maar ja, het lijkt ze ook erg raar dat de kinderen zo vlak achter elkaar zijn geboren. En heel soms zeg ik "nee hoor, er zit 3 maanden tussen", gewoon om de reactie te zien! Hahaha, aangezien dit niet echt mogelijk is zeggen toch nog mensen dan nog ooh!

Naar ik geniet van ze en dat vind ik het belangrijkste. En wat mensen ook zeggen, het is een rijk bezit. En ja, het is druk en veel werk maar je krijgt er ook veel voor terug!

Liesbeth

Reactie voor op de website?

23.30. U heeft zeker IVF gedaan?

Hallo,

Ik ben Annemieke, moeder van een eeneiïge tweeling: twee jongens Rick en Lucas. Elke keer als ik met ze aan het wandelen ben, wordt mij de vraag gesteld of het op de normale manier is gegaan of IVF of KI of KID? Waar halen mensen het lef vandaan om dat te vragen! Het is dat ik zelf spontaan zwanger ben geraakt. Maar hoe moeten die vrouwen reageren die het via het medische circuit is gelukt. Graag wil ik weten of ik nou de enige ben die deze vraag krijgt gesteld.

Annemieke

Reactie voor op de website?

23.31. Niet de enige

Hoi Annemieke,

Je bent niet de enige hoor! Ook ik heb dit soort vragen wel eens gekregen.Ja het is inderdaad heel erg prive maar ik probeer me er zo min mogelijk aan te storen. Het is net of mensen graag iets willen zeggen en niet goed weten wat. Zo kreeg ik laatst van iemand te horen: Die twee heb je zeker niet van sinterklaas gekregen? Waarop ik heb geantwoord: Nee van mijn man als ik ze van sinterklaas had gekregen was mijn man er niet blij mee geweest. En inderdaad voor mensen die de medische molen in zijn geweest is het zeer confronterend. Mijn vriendin heeft IVF gehad en daar liep ze beslist niet mee te koop. Kreeg een gezonde zoon maar ik denk zeker dat zij het heel vervelend zou vinden als iedereen zou vragen is dat met IVF gebeurt?

Marjan

Reactie voor op de website?

23.32. In 1 keer klaar!

Mijn tweeling is inmiddels 8 jaar. Ook een jongen en meisje. Ze zijn de jongste twee van 5 kinderen. Toen het nog baby's waren had je regelmatig mensen die ongevraagd met hun hoofd in de kinderwagen doken. Eén keer stak iemand zelfs zijn pink in de mond van één van de twee baby's. Als je er iets van zegt kijken ze je heel verongelijkt aan. Opmerking die ik vaak kreeg na het beantwoorden van de vraag "wat zijn het?" was "O, een jongen en een meisje nou dan ben je in één keer klaar." Ik antwoordde dan steevast: de andere 3 zitten thuis.

De opmerking van jij liever dan ik heb ik ook vaak gehad, tijdens de zwangerschap begon dat al. Ikzelf heb het vanaf het moment dat ik het voor het eerst hoorde geweldig gevonden, geen moment van twijfel gehad. En nu 8 jaar later, ondanks het feit dat ik het na het overlijden van mijn man alleen moet doen, vind ik het nog steeds geweldig.

Ingrid

Reactie voor op de website?

23.33. Opnieuw zwanger na mijn tweeling.

Ik ben Chantal en ben moeder van Samara en Jeran M/J. Zij zijn een prachtige tweeling van 19 maanden. Ik heb net ondekt dat ik weer zwanger ben en zit weer even op mijn roze wolk.

Totdat mensen in mijn omgeving hun mond gaan open trekken. Ik ben gewoon verbaasd en geschokt wat mensen allemaal niet durven te zeggen, als je vertelt dat je er graag nog een kindje bij zou willen. Natuurlijk weet ik ook dat ik er niet naar moet luisteren, maar toch.

Zomaar even wat opmerkingen:

Er zijn vast wel meer meiden die dit hebben meegemaakt. Ik bedoel opnieuw zwanger zijn na een tweeling. Wat zijn jullie ervaringen? Ik heb echt wat ruggesteun nodig.

Alvast bedankt en groetjes van Chantal

Reactie voor op de website?

23.34. Voor Chantal

Hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap, wat zou het leuk zijn als het er weer twee zijn! Beetje druk misschien, maar een beetje moeder die al ervaring heeft met 2, draait haar hand er niet voor om toch...

Hoe jullie dat financieel doen, dat gaat helemaal niemand wat aan. Ik was zwanger, na de tweeling, van het 6e kindje, natuurlijk was ik gek (volgens iedereen om me heen), maar ik zie het liever als prettig gestoord. Ik hoopte ook op nog een tweeling, helaas was het er "maar" 1. En op de opmerking, "jij liever dan ik" zei ik weleens heel hard dat sommige mensen gewoon minder kunnen hebben. En ja wat er met de kinderen gebeurt als jou wat overkomt, dat is met 2 kinderen ook al een "probleem" denk ik, dan zou je niet eens aan kinderen moeten beginnen als je daar bij stil moet staan. Iedereen gaat er toch vanuit dat ie oud wordt.

Geniet lekker van je zwangerschap en misschien is dit niet eens je laatste... maar dat hoeven anderen niet voor jou te beslissen.

Heel veel groetjes, Yvonne (moeder van Linda 14, Wendy 13, Erwin 10, Joeri 7, Brian 7 en Marco 5)

Reactie voor op de website?

23.35. Ook ik wil weer

Hoi Chantal,

Ook ik wil weer graag zwanger worden. Onze tweeling wordt in November 2 jaar. En ook hadden we er al 4 voordat de tweeling kwam. En ja ik zeg bewust nog niets over het feit dat we er graag nog 1 of misschien wel 2 bij willen want dan worden we voor gek verklaard. Iedereen kan wat overkomen daar hoef je niet speciaal een moeder van een groot gezin of meerling voor zijn. Mijn moeder is overleden toen ik 5 jaar was. En ik kom niet uit een groot gezin. We waren maar met 2 kinderen. Ik denk het zal wel jaloezie zijn. Ze weten niet wat ze missen.

Groetjes,Marjan

Reactie voor op de website?

23.36. Verbaasd

Ik ben verbaasd naar de reacties van mensen. Ik heb geen tweeling (ik ben moeder van 4 kinderen) maar het lijkt me heerlijk om er twee tegelijk te krijgen. Mijn eerste zoon was er eigelijk een van een tweeling maar een gaf het al vroeg op in mijn buik. Helaas.

Ellen

Reactie voor op de website?

23.37. Wat mag jij je gelukkig prijzen

Sinds februari 2002 zijn wij de gelukkige ouders van onze dochters Britt en Lynn. Ze lijken totaal niet op elkaar. De een lijkt op papa, de andere op mama. We kleden ze dan ook niet gelijk.

Mensen kunnen het niet laten om in de kar te kijken. Wij hebben dan snel de neiging om de kar de andere kant op te sturen. Maar soms ontkom je er niet aan.

Laatst stond ik in de rij voor de kassa. De vrouw voor mij stond al verheerlijkt in de kar te kijken. "Meid", zei ze, "wat mag jij je gelukkig prijzen met een jongetje en een meisje". Waarop ik antwoorde dat ik ook heel gelukkig ben met mijn 2 MEISJES.

Ruby

Reactie voor op de website?

23.38. Herkening

Ik zit bijna de hele tijd te gniffelen om al de bekende verhalen. Ik heb zelf een meisje [Selina] van 6 jaar en waarschijnlijk een eeneiïge tweeling Sem en Frenk van 19 maanden. De jongens zijn wel vaak ziek, maar zodra ze weer beter zijn geniet ik weer met volle teugen. Vandaar dat het ook zo herkenbaar is dat je niet wil dat andere mensen ze aanraken bijv. in de winkel. En als ik naar de supermarkt moet voor een vergeten iets, dan kan ik daar rustig een uur voor uittrekken. Ik zet ze dan samen in een winkelwagentje.

Je krijgt echt altijd commentaar, zo van "o, een tweeling? zeker eeneiïg", ik: "ik weet het niet zeker maar we denken het wel", zij: "nou ik weet het wel zeker hoor, ze lijken zo veel op elkaar." Nou die heeft er dus blijkbaar meer verstand van dan ik. Als ze dat allemaal maar zo kunnen zien. En ook nog dat je kar zo vol lijkt dat ze er wel 1 willen meenemen. Jaja dat zouden ze wel willen maar dat gebeurt dus mooi niet.

Nou iedereen die een tweeling heeft of krijgt nog maar heel veel plezier er mee.

gegroet Loes

Reactie voor op de website?

23.39. Reactie

Oh, echt goed!!!!!!

Denise

Reactie voor op de website?

23.40. Kermisattractie

Wanneer ik met mijn tweeling van drie en half (j+m) en onze drieling van 1 jaar (m+j+j, de jongens zijn indentiek) op stap ben, voel ik me net zo'n kermisatractie. En dan krijg je van die vragen: "zo nu ben je wel klaar he?" Mijn antwoord is nu steevast:
  Ik zei eerst NEE,
  en kreeg er TWEE.
  Toen zei ik JIPPIE,
  en kreeg er DRIE.
  Nu zeg ik HIERRRRRRRR,
  en misschien worden het er wel VIER!
Niet dat dat de bedoeling is hoor, haha, ik vind het wel welletjes zo (voorlopig).

groet Henrieke

Reactie voor op de website?

23.41. Ook ik kan er van meespreken

Hallo,

Wij hebben een zoon van 10 jaar en een drieling, twee jongens en één meisje van 7 jaar.

Het domste wat ik ooit meemaakte ?

Er komt thuis iemand binnen, onbekend, en ze vraagt zijn de jongens een tweeling? Neen, het is een drieling. (ze stonden alle vier in de buurt). Alé deze is toch een stuk groter, en ze wees op de oudste. Neen, samen met haar vormen ze een drieling. Alé bestaat dat dan, ik dacht altijd dat een twee- of drieling van hetzelfde geslacht waren.

Dan: toen ik vroeger met onze baby's ging wandelen en de oudste was er bij vroegen de mensen iedere keer weer op nieuw: welke baby mogen we meenemen. Oplaatste was mijn zoontje het zo beu dat hij gewoon iedereen die dicht bij de kinderwagen kwam, een mep verkocht. En dan kwam natuurlijk de reactie: amai wat is hij jaloers (wat helemaal niet was, hij was en is heel fier op zijn broers en zus.)

Groetjes en ik wens iedereen veel geluk!
Anja

Reactie voor op de website?

23.42. Kokend bloed

Je zou ze toch, grr. Daar begint bij mij het bloed ook van te koken! Wat een akelige tijd moet dat voor jullie geweest zijn. Nu nog denk ik. Als ik er aan denk dat ik een van mijn kinderen kwijt was geworden dan zou ik acuut nu een potje kunnen gaan janken. Hoe kom je in vredesnaam de tijd door na zo'n moeilijke periode. Tjonge zeg, ik heb er geen woorden voor.

Succes! Angelique

Reactie voor op de website?

23.43. Carbon

De leukste reactie die ik heb gekregen is: je hebt zeker carbonpapier gebruikt?

Groetjes Jacqueline

Reactie voor op de website?

23.44. Tweeëiïge tweeling, bijna identiek

Wij hebben ook een tweeling, twee meisjes. Ze zijn tweeëiïg, maar lijken vreselijk veel op elkaar. Iedereen in de buurt, groot en klein, noemen ze "zus". Op straat trekken we ook erg veel bekijks (ze zijn nu 2,5 jaar) vooral als ze naast de wagen lopen. Mensen zie je soms zo stom kijken als er een zelfde voorbij komt lopen. Je krijgt dan inderdaad van die domme vragen. Maar meestal loop ik dan gewoon door en geef ik al lopend mijn antwoord, want om een half uur te doen over 1 net vergeten boodschapje is niet leuk meer! Het is al druk genoeg (we hebben ook een zoon van vijf).

En op de vraag of het een tweeling is, zeg ik toch nog steeds vol trots: "ja". Ze lijken op elkaar, maar het karakter is heel verschillend. Ze zijn bijna tegelijk geboren, maar het zijn twee hele verschillende mensjes!

groetjes Ilonka (de meiden heten trouwens Lisanne en Alysia, en mijn zoon wesley).

Reactie voor op de website?

23.45. Over domme en kwetsende opmerkingen en daden

Hoi, ik ben Wendy, ik ben twintig en ik heb twee zusjes die evenoud zijn als ik. Alle bovenstaande verhalen heb ik lachend zitten lezen, ik weet er alles van. Vooral de term 'kermisattractie' is erg herkenbaar voor me, want ik weet hoe het voelt.

Mijn zusjes en ik lijken erg veel op elkaar, maar we zijn toch echt drie verschillende individuen. Helaas snappen sommige mensen dat niet. Ik haat het als mensen ons aanspreken als 'de drieling', zelfs als je ergens in je eentje loopt. Ook word ik ziek van de termen daar is 'nummer 1' of ' ben jij wendy1 of wendy2?'

Het ergste vind ik nog dat sommige mensen gaan wijzen en staren. Het is me zelfs ooit overkomen dat een mevrouw zei: 'Wat jammer dat ik mijn fototoestel niet bij me heb!!' Waarom zou ik willen dat een vreemde mij en mijn zusjes fotografeert??!! Op zulke momenten voel ik me als een beest in de dierentuin. Komt dat zien!!!

Als mensen een foto zien waar mijn zusjes en ik samen opstaan, gaan ze ons vergelijken alsof we geen mensen, maar 'dingen' of 'dieren' zijn. Zo van 'die lijkt het meest op deze'. Alsof we geen naam hebben. Dit vind ik erg kwetsend, maar vooral dom en onnadenkend.

Ook verwachten mensen altijd een verklaring als ze mij apart leren kennen en er achter komen dat ik van een drieling ben. Moet ik echt onze hele levensloop vertellen aan vreemde mensen? Ik vraag toch ook niet wat hun andere broers en zussen allemaal doen??

Nog een hele domme opmerking die ik MOET openbaren: 'Vergeet je nooit wie je zelf bent?' En: 'Merk je daar nou veel van, van dat leeftijdsverschil?' Ook zijn er nog altijd mensen die vragen, nadat ze er achtergekomen zijn dat we een drieling zijn, of we ook op dezelfde dag jarig zijn...haha.

Toen we geslaagd waren voor de havo (tegelijkertijd) had een leraar van onze school de krant gebeld. Wij wilden helemaal geen interview, maar hij zei dat die mensen er nu op rekenden, dus konden we er niet onderuit. Ik heb toen in dat interview gezegd dat ik het belachelijk vond dat wij daarom in de krant kwamen, want het is van iedereen die toen geslaagd was toch een even goede prestatie??!!!

Door het bovenstaande lijkt het net of ik het niet leuk vind om twee even oude zusjes te hebben, maar om eerlijk te zijn, worden de enige momenten dat ik ervan baal veroorzaakt door andere mensen, onder andere door voorvallen als hierboven beschreven. Ik weet dat ik er eigenlijk helemaal niet mee zou moeten zitten. Mensen die zulke dingen zeggen, hebben meestal niet eens in de gaten hoe kwetsend ze overkomen. Meestal is het gewoon domheid.

Ik zou niet anders willen, ik zou denk ik erg eenzaam zijn zonder mijn zusjes. Ik kan me geen leven voorstellen zonder hen. Ik zou nooit met een ander willen ruilen!

Ik heb trouwens ook een standaardzin bedacht voor de opmerking 'zijn jullie een tweeling/drieling', namelijk: ' Nee, wij zijn dubbelgangers, en we zijn elkaar net toevallig tegengekomen. Leuk he?'

Ik vond het erg leuk om deze opmerkingen te lezen, als iemand nog afpoeiertips voor dergelijke stomme opmerkingen voor me heeft: ze zijn altijd welkom!

Groetjes, Wendy

Reactie voor op de website?

23.46. Het allerstomste

Hier ben ik nog even, want ik ben het allerstomste voorval vergeten te vertellen.

Twee jaar geleden waren we met de hele familie op vakantie, en waren we uit eten in een chinees restaurant. De ober begon vragen te stellen, eerst gewoon the usual, maar het werd steeds stommer. ("Do you all have the same boyfriend, yes?") Het toppunt was dat hij in de keuken blijkbaar gezegd had dat wij daar zaten, dus na tien minuten stond het gehele personeel (echt waar!!!) voor onze tafel naar ons te loeren en te lachen en te wijzen.

Dat was echt teveel voor me, ik barstte in tranen uit, midden in dat restaurant. Aangezien die mensen wel in de gaten hadden dat zij mijn tranen veroorzaakt hadden, kwamen ze me daarna een radijsje in de vorm van een roos aanbieden op een sate-prikker...

Dit was voor mij wel echt het toppunt!!!

Groetjes Wendy

Reactie voor op de website?

23.47. Ongelooflijk!

Hoi Wendy

Ik las net jouw verhaal, ongelooflijk!!! Ik heb zelf drie dochtertjes die verleden week 2 jaar zijn geworden. Ik krijg ook enorm veel opmerkingen, en ik zou blij zijn als dat over zou zijn. Maar nu realiseer ik me dat het voor onze dochtertjes ook niet afgelopen zou zijn met de opmerkingen in de toekomst, als ik jou verhaal lees. Heel erg vervelend zeg ,ook voor jou, en je zussen.Hoe ervaren zij dit? Ik vind het heel bijzonder dat ze met z'n drieen zijn, ze hebben heel veel aan elkaar, maar ze hebben het ook vaak knap moeilijk. Elke keer de strijd met je zusje.

Groeten Petra

Reactie voor op de website?

23.48. Commentaar op tweeling

Hallo,

ik heb een twee-eiïge meisjestweeling van 11 weken (Laura en Marjolein). Ze zijn qua uiterlijk totaal verschillend: Marjolein is donker qua haar en huidtint, en is fijngebouwd, Laura is licht qua huid, heeft enigszins rossig haar en is wat grover gebouwd. Daarnaast heb ik nog twee dochters en 1 zoon: Lotte (bijna 2), Ruben (3,5) en Lisanne (bijna 5).

Behalve de leuke opmerkingen zoals: wat een rijkdom, geniet er maar van, krijg ook ik opvallend veel aandacht. Inderdaad gaan veel mensen net zolang stilstaan bij me in de buurt totdat ze mijn aandacht hebben en dan komen de geijkte vragen: zijn het meisjes of jongens, hoe oud zijn ze, is het "spontaan" gelukt (nou ja zeg, nee ik heb voor alle 5 de kinderen hormoonbehandelingen gehad, maar daar heeft toch niemand iets mee te maken).

Als ik weleens vertel dat ik niet spontaan zwanger ben geraakt, maar bewust 4 maal hormoonbehandelingen heb gehad, slaat men steil achterover van verbazing, wie gaat er nou meer dan 2 keer naar het ziekenhuis om zwanger te raken (hoezo, is 2 de norm of zo). Als ik alleen met de tweeling loop en men vraagt of het wel druk is met 2 kinderen dan zeg ik dat ik er nog 3 heb. Hoe oud is de oudste dan? 4 jaar? Nee, ik bedoel de oudste? Ja, dat zeg ik toch: de oudste is 4 jaar (wat zeg je me nou?....)

Verder krijg ik toch voornamelijk rotopmerkingen die ik me op dit moment erg aantrek (wellicht nog de hormonen?), ik snap niet dat mensen dit doen, ik zou er zelf niet aan denken om wat dan ook op te merken, maar ja.... Als ik met 5 kinderen loop, dan hoor ik: wat een optocht zeg..., of men ergert zich aan mijn brede wagen. Of krijg recht in mijn gezicht te horen: ben je katholiek? Je weet toch dat je van meneer pastoor tegenwoordig niet zoveel kinderen meer hoeft te krijgen (nou, dan sla ik op tilt hoor!). Of: nou je kunt wel een voetbalelftal beginnen. Of: je werkt zeker niet meer? Jawel, hoor, ik werk nog 5 ochtenden en heb ook nog 2 honden. Hoe doe je dit dan, met kinderen naar school brengen en zo? Men vergeet dat er ook nog een man is die bij ons de kinderen naar school brengt, en 's avonds en in het weekend zijn alle taken fifty-fifty verdeeld hoor (ja, mijn man doet de was, kan koken, luiers verschonen etc..., waarom ook niet?), daarnaast bestaat er ook voor de man ouderschapsverlof hoor.

Daarnaast heeft men vaak medelijden met mijn zoontje omdat hij de enige zoon is tussen 4 meiden. Ik zeg dan altijd: hoezo, hij kan later kiezen tussen alle vriendinnen die thuiskomen, dus hij krijgt het heel goed. Ik lees in de mailtjes dat de vervelende opmerkingen blijven doorgaan, ik hoop dat ik hier in de toekomst wat beter tegen zal kunnen.

Groetjes, Els

Reactie voor op de website?

23.49. Onechte tweeling

Krijgen jullie ook soms zo van die dwaze opmerkingen over jullie twee- of meerlingouderschap? Hier mijn ervaring van onlangs:
A een tweelingske?
Ja.
Zijn 't twee dezelfde?
Nee, 't is een jongen en een meisje.
A, dan is 't geen échte tweeling...
Ik heb geantwoord (nogal kort denk ik haha): "nee geen echte, 't één is écht mijn kindje, maar 't ander is eigenlijk een babypop omdat ik het tof vind om met een tweelingenvoiture rond te rijden." Da mens keek mij groen aan en is 't (tot mijn groot jolijt) in speedtempo afgetrapt! Sommige mensen kunnen toch dwaze opmerkingen geven he!

Zijn er hier nog die geen échte tweeling hebben? (Da's een rethorische vraag he, je moet daar nie op antwoorden he haha)

Groetjes, Sandra (met de onechte tweeling Ian en Ayla...)

Reactie voor op de website?

23.50. Valse tweeling

Ik denk dat de vraag begrijpelijk is als het van een franstalige persoon zou komen: 1-eiïg is dan "vrai jumeaux" en 2-eiïg noemen ze "faux jumeaux"...

Ik heb in een franstalige kliniek gelegen en keek ook de eerste keer op toen ze vroegen of het een echte of "valse" tweeling was hihi.

Noëlla
Axel&Raymond (03/11/01)

Reactie voor op de website?

23.51. Heerlijk... zo herkenbaar

Wat een verademing. Allemaal mensen die exact begrijpen wat het is om elke keer weer dezelfde opmerkingen en reacties van mensen te krijgen als je met een meerling op straat loopt! En het feit dat vreemden altijd zoeken naar gelijkenissen (familie en vrienden zoeken juist naar verschillen!). Ik moet lachen om verhalen van "lotgenoten" puur omdat ik weet hoe het is, en hoe je je kunt voelen.

Ik heb nu weer zo'n periode van opmerkingen als "je zult je handjes wel volhebben". Ik heb een j/m tweeling om en Britt)van net 2 jaar EN een baby (Iain) van bijna 5 weken. Het schijnt dat ik mijn jongste zoon niet had mogen krijgen, want ik heb toch al een jongen en een meisje? Ik dacht eigenlijk nu Britt en Tom wat ouder waren dat ik wel een beetje van die reacties af zou zijn, en nu begint het opnieuw! Maar ja het bederft het plezier in mijn tweeling en mijn eenling erbij niet!

Wat ik zeggen wil, laat ze maar kletsen met z'n allen, wij weten wel beter!!!

Groetjes Mica

Reactie voor op de website?

23.52. Onvoorstelbaar!!

Ik heb een zoon van 18 maand en 2 dochters van 6 weken. Toen ik voor het eerst zwanger was begon het verbazingwekkende brutale gedag van mensen mij al te irriteren. Mensen gaan zomaar aan je buik zitten!! Toen ik met mijn zoon in de kinderwagen liep konden mensen het niet nalaten om ongevraagd advies te geven en opmerkingen te maken. "Goh het is precies z'n vader". Ik zei meestal: "Tja dat was voor mij ook een opluchting".

Vervolgens kregen we zes weken geleden onze prachtige dochters. De zwangerschap verliep prima maar uiteraard weer niet zonder alle opmerkingen.
"Jij krijgt het druk!!"
"Straks heb je helemaal geen tijd meer".
"Ga je zeker verhuizen".
"Je stopt zeker met werken."
"IVF?."

Nu de dames (uiterlijk twee heel verschillende meiden) geboren zijn kreeg ik ook al de nodige reactie's.
"Goh, da's een mooie".
"Die ene heeft haar". (waarop ik zei "U toch ook?".
Helemaal debiel is de reactie boven de kinderwagen: "Is het een tweeling?" (nou als u goed geteld hebt wel).

Een dame vroeg op het kraambezoek aan mijn zoontje: "Welke baby zullen wij meenemen?" Het mannetje reageerde nogal heftig door in paniek van haar naar mij te kijken en begon heel hard te huilen. Dat was voor haar genoeg om een hele rode kop te krijgen.

Mensen bedoelen het waarschijnlijk goed maar suggereren zoveel en hebben echt niet door dat ze vreselijk domme dingen zeggen. Een tweeling betekend voor ons DUBBEL GELUK.

Anoeska

Reactie voor op de website?

23.53. Domme opmerkingen

Hoi Annemarie

Mocht je dit lezen: wat goed dat je reageert en wat afschuwelijk inderdaad zo'n opmerking. Jij bent moeder en kunt je twee wondertjes niet groot zien groeien en verzorgen en begeleiden en dan zo'n reactie.

Ik vind het zo moedig dat je andere mensen veel geluk toewenst terwijl je zelf zo'n groot verlies hebt geleden. Knap dat je die ruimte kennelijk hebt en nogmaals: goed dat je reageert.

Ik hoop van harte dat het verdriet en gemis dragelijker zal worden en dat je dierbaren je zoontjes en jouw moederliefde voor hen nooit zal vergeten.

Hartelijke groeten Lia

Reactie voor op de website?

23.54. De opmerkingen van anderen

Ook ik moet hier even op reageren. Ik ben moeder van een dochter van 5 een dochter van 3 en een tweeling van 3 maanden. Als je wist hoeveel domme opmerkingen ik al niet heb aangehoord. Mensen gaan zelfs stilstaan als we eraan komen.

Wij hadden nooit verwacht dat ons laatste kindje een tweeling zal zijn. Het zit bij ons niet in de familie en ik ben nog niet boven de 30. Het is gewoon stom toeval. De mensen van buitenaf kunnen dan zulke rare dingen zeggen.. en vragen, niet te geloven. Laatst liepen we in de stad toen een oudere dame riep: "kijk dat krijg je van al dat ivf." Ik schaamde me dood. Dat zeg je toch niet. Moet je voorstellen zaterdagmiddag bomvolle stad. Dat mens zou je toch ik weet niet wat doen.

Ik heb al gelezen dat ik met de tweeling nog een lange weg te gaan heb. Terwijl ik hoopte dat als ze uit de reiswiegjes zijn het commentaar minder zou worden. Nu moet ik voor het boodschappen een half uur langer uittrekken om iedereen zijn vragen te beantwoorden. Ze doen net of wij niet van deze planeet komen.

Ik wens iedereen succes ermee. Ik moest ook even reageren.

Groetjes Bonny

Reactie voor op de website?

23.55. Moment van bezinning (nav opmerkingen van anderen)

Regelmatig lees ik op de diverse meerlingforums over hoe lastig men het vindt dat men aan hun dikke buiken zit, wanneer geboortekaartjes te bestellen, wat een domme opmerkingen mensen soms maken als je een tweeling hebt. Allemaal waar, zeer zeker en ook terecht dat zal ik niet ontkennen. Ik, als tweelingmoeder van meisjes van 4, ben door de wol geverfd.

Echter, recent hebben 2 aanstaande moeders die ik ken via een forum hun drieling en tweeling verloren door een vroeggeboorte en miskraam. Deze vrouwen hadden maar wat graag die domme opmerkingen gehad (over IVF want wat maakt het uit, als je ze op die manier verkrijgt ben je dolgelukkig en zal wat een ander zegt je een zorg zijn), over hun buik geaaid willen geworden, als ze hun baby's nog maar hadden gehad.

Het krijgen van een tweeling is niet iets vanzelfsprekends, tuurlijk het gaat veel vaker goed dan fout. Maar als het dan fout gaat, sta ik daar altijd bij stil. Mijn tweeling kwam net 26 weken zwangerschap, wogen minder dan een kilo. We maken ons vaak zo druk om dingen die zo onbelangrijk zijn, tweelingergenissen, terwijl als we goed nadenken we allemaal goede bofferds zijn, nogmaals een tweeling is niet iets vanzelfsprekends, het is een groot geschenk. Iets wat ik die twee lieve vrouwen van harte had gegund. Iets wat ik alle zwangere aanstaande tweelingmoeders gun, een mooie voorspoedige zwangerschap en daarna 2 prachtige gezonde kinderen.

Laten we die opmerkingen zien als iets wat er nou eenmaal bij hoort dat maakt het veel makkelijker.

Groetjes, Nancy

Reactie voor op de website?

23.56. Identiek, maar die ene is toch mooier...

'k Heb een keer of twee meegemaakt dat mensen, na vergelijking van mijn babydochters, meenden te moeten meedelen dat ze 'die ene' veel mooier vonden dan 'die andere'. Mijn (identieke) dochters hebben lang in de couveuse gelegen, waardoor ze een iets verschillende vorm van hoofd hebben. Het verschil moet trouwens miniem zijn, want zelfs na 6 jaar slaagt nauwelijks iemand er in om onze dochters uit elkaar te houden. Wat ik jammer vind, vooral als het om familieleden gaat.

De meesten vinden het grappig of speciaal, zo 2 'dezelfde' kinderen en doen niet echt veel moeite om hen als individuen te zien. Ik stoor mij vooral aan al die mythes, vooroordelen en populaire verhalen over tweelingen, waar onze kinderen dan geacht worden aan te beantwoorden. Als de ene chocomelk wil, krijgt de andere dat ongevraagd ook, want tweelingen willen toch altijd precies hetzelfde? Dat soort kleine, maar ook grotere dingen.

Ze worden voortdurend vergeleken en tegen elkaar afgewogen. Als de ene wit is, is de andere noodgedwongen zwart. Eén van onze dochters is grappig en ad rem, dus is de andere volgens veel mensen ernstig en verlegen. In vergelijking met haar tweelingzus misschien wel, maar in vergelijking met andere kinderen?? Wat doen dergelijke voortdurende vergelijkingen op de duur met je persoonlijkheid?

Petra

Reactie voor op de website?

23.57. Het valt wel mee als je het aan de tweeling vraagt

Ik wil toch even reageren op Petra. Want als je het de tweeling vraagt, dan zullen ze er zelf niet zo'n probleem mee hebben. Onze jongens-tweeling (ook identiek) is nu 9 jaar. Maar hebben er geen problemen mee als iemand ze verwisselt (ze doen het soms zelfs met opzet). Ze hebben zelf ook wel dat ze zichzelf niet herkennen op foto's. En dan lachen we er altijd om.

Wat betreft de identiteit is het misschien een beetje vreemd, maar toch zijn ze samen 1 karakter zeg ik altijd. En dat klopt ook wel, ze zijn een aanvulling op elkaar als ze samen zijn. Toch heeft ieder zijn eigen klas, zijn eigen vriendjes en vriendinnetjes, lust de ene liever dit en de ander dat. Maar dan nog zullen zij er geen probleem van maken als ze wel als 1 worden beschouwd. Want ze kunnen namelijk ook niet zonder elkaar. Als er 1 ziek is, dan voelt de ander dat ook. Als er eentje ruzie heeft, dan wil de ander zich daar automatisch mee bemoeien. Ze dragen net zo lief dezelfde kleren als dat ze ieder iets anders dragen. Soms vinden ze beiden hetzelfde leuk en wie ben ik om dan te zeggen "dat mag niet" omdat ze een eigen smaak moeten hebben.

Maar zolang ze er samen en apart geen zichtbare nadelen aan overhouden en gelukkig zijn, dan is het mij allemaal best.

Yvonne

Reactie voor op de website?

23.58. Stiekem toch GEEN tweeling!!

Terwijl ik al die verhalen lees, moet ik denken aan al die keren dat ik met mijn zoontje en oppaskindje ben gaan winkelen. De twee mannetjes schelen vier weken, maar mijn oppaskindje is vrij klein voor zijn leeftijd, terwijl mijn zoontje juist erg groot is. Het komt erop neer dat je weinig verschil in grootte ziet wanneer ze samen in de tweelingbuggy zitten met hun jasjes aan en mutsje op. Vier donkere oogjes staren je dan aan vanuit twee ronde koppies. Beide jongetjes zijn half Surinaams, dus het is misschien wel niet zo gek dat ze toch een beetje op elkaar lijken! Een paar maal al werd me dus gevraagd: Oh, wat lijken die twee broertjes op elkaar! Zijn ze allebei precies even oud? Waarop ik antwoordde dat ze vier weken schelen! Mensen sloegen verbaasd hun hand voor hun mond, waren met stomheid geslagen... hoe kon dat nou, VIER WEKEN?!?

Ik raadde hun gedachten natuurlijk wel en vertelde ze lachend dat het geen tweeling is, maar een kindje van mij en eentje van mijn vriendin.!

Zo kun je ook heel grappige dingen meemaken als je kindjes juist geen tweeling zijn, maar wel veel op elkaar lijken. En buiten dat heb ik nog heel veel leuke opmerkingen van mensen gehad, maar nooit echt negatief!

Alice

Reactie voor op de website?

23.59. Bemoeizucht

Waar ik me, als moeder van een identieke tweeling (nu zijn ze bijna 10) vooral aan stoorde toen ze nog klein waren was de vraag: "Is het een tweeling?" Ik had dan vaak de neiging om te zeggen: "Nee een vierling, de andere twee liggen thuis te slapen." Verder bemoei ik me alleen met kinderen van een ander als het me gevraagd word.

Eveline

Reactie voor op de website?

23.60. Helemaal mee eens!

Via via ben ik op deze site gekomen en heb het een het andere gelezen, maar ben het helemaal met Nancy eens. Wij zijn ook trotse ouders van een tweeling 2 meisjes en omdat wij ook al een zoon en een dochter hebben, hebben ook wij al die reactie gehad en nog steeds de tweeling zijn net twee jaar. Maar wij weten ook dat het niet altijd gaat zo als jij het wilt onze dochter van 6 is al 2 maal geopereerd aan een hersentumor en dan gaat er heel wat door je heen. Toen ik zwanger was van de tweeling was het in het begin even schrikken maar wat ben je dan weer blij als ze gezond ter wereld komen dan zijn al die reactie van al die mensen niet belangrijk, ik kan er zelfs soms van genieten en geef nou toe als je een andere tweeling ziet dan kijk je zelf toch ook.

groetjes en nog heel veel tweeling plezier Astrid

Reactie voor op de website?

23.61. commentaar

Help, ik ga (als ze niet eerder komen) 17 juni as. bevallen van een tweeling, en ik heb net alle stukjes gelezen over commentaar. Ik zie er erg tegenop om straks met mijn kinderen (ik heb ook nog twee jongens van 3,5 jaar en 1,5 jaar) te gaan wandelen vanwege dat commentaar. Het is nu al zo erg! "Jij loopt zeker op alledag!" en "wat zul jij het druk krijgen!" "heb je IVF gehad?" en een keer liep ik met de tweelingwagen met mijn oudste twee erin in het winkelcentrum, er zit dus TWEE jaar leeftijdsverschil tussen, en wel DRIE mensen vroegen: "Is dat een tweeling"? Dus de derde keer zei ik: "ja met 2 jaar leeftijdsverschil!" En me dan nog dom aankijken of ik het meen...GRRRRRRRRRR

Jacqueline

Reactie voor op de website?

23.62. Ik ben dus niet de enige

Ook ik heb al hopen commentaar gekregen om mijn tweeling (robin en bjorn nu 4,5 jaar. En soms werkt het ook op mijn zenuwen als ze de 7 fouten aan het zoeken zijn. En dan de vragen die ze er bij stellen. Meestal zijn robin en bjorn verschillend gekleed, maar het gebeurt ook wel eens dat ik ze hetzelfde aan doe, en dan loop ik zo fier als ik kan door de winkelstraten en dan denk ik bij mezelf, "kijk maar mensen, want dit heeft niet iedereen". Natuurlijk zie je dan de mensen kijken en lachen, hoe leuk ze het wel vinden en misschien zijn ze een beetje jaloers.

En op zulke momenten kan ik echt genieten van mijn jongens en vergeet ik de drukke dagen die ik met hun heb gehad. Want geloof me ze weten echt niet wat een tweeling hebben is, laat staan wat die opmerkingen voor ons betekenen. De mooiste opmerking die ik heb gekregen is van een man die mij voorbij liep, "een tweeling, prachtig". En ik denk nog dikwijls aan zijn woorden, wel.... hij heeft gelijk, het is prachtig!

Miranda

Reactie voor op de website?

23.63. 3 identieke kleine meisjes

Hallo iedereen,

Vond het heel leuk om alle reacties te lezen op dit forum. Ik zelf ben een 24 jarige moeder van een drieling en voel me ook wel regelmattig bekeken waneer we over straat lopen. Ik heb het ideale trukje gevonden op domme vragen, beantwoord ze met nog een dommer antwoord

 1. Is dit een drieling?
  Nee hoor ik zie er maar eentje hoor; denken ze dat je gek bent.
 2. Zijn het jongetjes?
  Ja hoor vandaar dat ze kleedjes dragen
Een voorvalletje: We gingen naar de winkel met 2 kinderwagens, 1 tandem en een wagen apart. Sta aan te schuiven en twee mensen voor mij. Och hoe lief, een tweeling. Ondanks dat ik heel fier ben op men meisjes verzweeg ik lekker dat de derde zich in de wagen achter mij bevond.

Als moeders van tweelingen of meerlingen is het niet altijd makkelijk om te gaan met reacties van omstaanders. Regelmatig krijgen we leuke reacties maar ook minder leuke. Hoorde ooit iemand zeggen: die zijn zeker gek.

Toch voel ik me soms schuldig dat anderen geen kinderen kunnen krijgen, en prijs ik me gelukkig met alle nadelen van dit mooie leventje. Waar ik me het meest aan stoor is dat iedereen alsmaar denkt dat het kunstmatig was. Wel laat het geweten zijn, het was een wonder ook voor mij toen bleek dat zij met 3 wouden zijn.

En nu zijn de meisjes 21 maand, en wanneer blikken men weg kruisen, lach ik heel fier en ben ik blij om de aandacht die ze krijgen. Want geef toe, zou maar triestig zijn moest iedereen het vanzelfsprekend vinden!

vele groetjes Katrien

Reactie voor op de website?

23.64. Ook niet identiek!

Mijn hemel... dat ik dit nog mag meemaken... Ik ben al erg lang op zoek naar mensen die hetzelfde meemaken als wij! Onze twee jongens geboren 12 mei 2003 zijn nu ook voor de tweede keer ééneiïg getest en lijken dus wel wat op elkaar maar zijn zeker niet identiek! Hebben waarschijnlijk ook de laatste maanden transfusie syndroom gehad. Sterker nog... de één is roodharig en de ander is lichtblond!

Dit kan ook komen doordat de deling heel vroeg is geweest en door een chemische reactie er een chromosoom verandering heeft plaatsgevonden. Ik ben zeer benieuwd naar een foto en jouw verhaal over jouw tweeling.

Groetjes Mirjam

Reactie voor op de website?

23.65. Alleen

Hoi, is mooi om te lezen hoe ze één zijn, ik ben nu 37 en heb al heel mijn leven zonder mijn identieke 2-ling moeten leven . Wees inderdaad blij dat ze één kunnen zijn.

Dirk

Reactie voor op de website?

23.66. …éneiïge tweeling niet identiek

Hallo,

ik ben zelf een eeneiïge tweeling maar niet identiek. Nou verschilt niet alleen ons uiterlijk maar ook het geslacht! Voor school ben ik er een onderzoek naar aan het doen maar het schiet niet op! De gynaecoloog die het onderzocht heeft is overleden en heeft het niet in ons dossier opgeschreven. Nou heb ik heel veel rondgebeld en iedereen blijft beweren dat het niet kan. Als ik dan vraag of ze het willen onderzoeken zeggen ze ijskoud: er valt niks te onderzoeken want het kan niet. Erg irritant! Zouden mensen die ook een eeneiïge niet identieke tweeling hebben mij misschien willen mailen? Want ik ben echt hard op zoek naar "bewijs" dat het wel kan! Want ik wil nu voor mezelf ook wel eens weten. Als iedereen zegt dat het niet kan, is het dan wel zo? Want die gynaecoloog is overleden dus daar heb ik niks aan. Nou denken sommige mensen misschien van wat maakt het nou uit of je het weet of niet, het maakt voor de band tussen mijn broer en mij niets uit! Maar er zal er maar een ziek worden. Het is erg handig om te weten of je hetzelfde dna hebt of niet! Sowieso wie wil nou niet weten of jouw dna 100% kan overeen komen met een ander.

groetjes,

Reactie voor op de website?

23.67. Tweeling

Hoi,

bij een eeneiïge tweeling is er in het begin van de zwangerschap maar een eicel bevrucht met een spermacel, maar deze zygote deelt zichzelf in twee. Het genetisch materiaal is dus identiek. Het is eventueelwel mogelijk dat het uiterlijk van de twee kinderen/ mensen enigzins verscilt, omdat dit ook bepaald wordt door externe factoren, maar het geslacht van een eeneïge tweeling is sowieso hetzefde, omdat ze dezelfde chromosomen hebben (wordt bepaald door het DNA, dat sowieso al identiek is, XX of XY). Het is dus helaas echt onmogelijk dat jullie een eeneiïge tweeling zijn. Vermoedelijk heeft de gyn. een foute diagnose gesteld, of, aangezien het niet in jullie dossier is opgenomen, is de informatie verkeerd overgebracht door een verpleegster of andere arts.

Jullie DNA zal dus even verschillend/gelijkend zijn als dat van gewone broers en zussen, alleen hebben jullie een tweelingband mee, en dat is er een die door de wetenschap niet kan worden onderzocht.

Marie H2 19-08-2005 190805 Ook op zoek naar niet identieke ééneiige tweeling Al geruime tijd. Twee jaar en drie maanden, ben ik op zoek naar mensen die ook een ééneiige tweeling hebben die niet identiek zijn. Ik heb ook het materiaal opnieuw laten bekijken omdat ik zeer twijfelde. De een is n.l. roodharig en de ander witblond. De onderzoekers van tweeling registratie, kwamen tot de conclusie dat het vaker voorkomt, soms ook met verschillende kleur ogen. Transfusie sydroom kan ermee te maken hebben. Graag zou ik jouw tweeling eens op de foto zien, dan stuur ik jou uiteraard ook fotootjes. Ik vind het best leuk dat ze niet op elkaar lijken, het is wel lastig met de reactie van de mensen om te gaan als je zegt dat ze ééneiig zijn, vooral de familie doet alsof je het zegt om bijzonder te zijn of zo... ik wou graag een bevestiging van het ziekenhuis zodat ik het ze later kan uitleggen waarom ze niet identiek zijn.

Groetjes , ik hoop wat van je te horen.

Reactie voor op de website?

23.68. Ook ff spuien

Ach ja al die opmerkingen over meerlingen..... Ik kan er een boek over schrijven. De meest erge dan maar. "goh zeker een keizersnede???" Mij reactie: en dat zonder goeie morgen te zeggen of zo iets? Ja ziek werd ik er van.

Gelukkig is het een stuk minder als de kinderen zelf kunnen lopen. Ik ben wel eens op een industrieterrein gaan wandelen om rust te hebben.

groeten van een drieling moeder Wilma

Reactie voor op de website?

23.69. Foutje!

Een grappige voorval.

Mijn tweelingbroer en ik lijken erg op elkaar al zijn we dan J/M.

Nu was er een voorval toen we ongeveer 2 maanden waren, mijn moeder had ons allebij een luiertje aangedaan, met luier aan waren we erg moeilijk uit elkaar te houden.

Telefoon ging, 't was voor mijn moeder, dus onze vader ging ons verder aankleden. Op de gok, met als gevolg, dat ik een blauw pakje aankreeg en mijn broer een roze jurkje.

We gingen op de foto bij de fotograaf, en pas na het maken van de foto's, bij het verschonen van de luiers werd de fout opgemerkt. De foto hangt nog steeds in de woonkamer van onze ouders. En voor vreemden die langskomen is het altijd een leuk verhaal.

Mijn vader schaamt zich nog steeds dat hij ons zo door elkaar had kunnen halen.

Becca

Reactie voor op de website?

23.70. Leuke opmerkingen

Hoi Antoinette

Ik vind het superleuk als mensen ons aanspreken. Ik wil wel tegen iedereen vertellen 'KIJK IK HEB EEN TWEELING DIE SUPER OP ALKAAR LIJKT EN BEN ZO TROTS OP ZE"

Marja

Reactie voor op de website?

23.71. De andere kant.....

Reactie op Moment van bezinning.

Ben het helemaal eens met Nancy. Als een moeder haar baby's verliest of als het slecht gaat met een te vroeg geboren twee/drieling dan zou zo'n moeder er alles voor over hebben om allerlei opmerkingen (positieve als negatieve) naar haar hoofd geslingerd te krijgen tijdens een wandelingetje. Is het nou echt zo erg om die dingen aan te horen? Jeetje, als moeder van een meerling kan je toch wel wat hebben? Mijn man en ik hebben samen een dochter van 16, zoon van 12, zoon van 1,5 en een premature jongen/meisje tweeling die met 30 weken is geboren.

Ik kreeg vooral tijdens mijn laatste zwangerschap veel opmerkingen, vooral die van "wat krijg jij het druk", maar daar weet ik wel mee om te gaan. Wat moeilijker is om mee om te gaan, is als ik mijn kleine meisje en kleine jongen in de couveuse zie vechten voor hun leven....dan denk ik vaak: hopelijk kan ik straks met een gezonde tweeling lekker gaan wandelen...

Liesje

Reactie voor op de website?

23.72. Soms...

Mn schoonmoeder en ik zaten met mijn twee jongens (2-eiig)op de gang in het ziekenhuis te wachten tot wij de echokamer in konden. We moesten een echo laten maken van hun heupjes (stuitliggertjes)

Komt er een wat oudere dame in een scootmobiel langs, trapt op de rem en vraagt; is het een tweeling? Dus ik zeg euh, ja! Zegt ze; is wel druk zeker, denk je nooit van nou 1 was ook genoeg geweest? Ik al mijn woede in houden en zeg netjes; nee eigenlijk nooit! Ze reed weg en mn schoonmoeder kijkt mij aan en zegt; zo jij kan je netjes houden. Ik was zoooo boos!

Twinsz

Reactie voor op de website?

23.73. Tweeling j-m

Reactie op Ze lijken niet op elkaar

Ik heb een twee eigen tweeling van nu 7 maanden, een jongen en een meisje, en ook die lijken totaal niet op elkaar, alleen de neus. De een heeft groene ogen de andere blauwe ogen. De jongen is groter en zwaarder dan het meisje. Ook heeft de meisje een groeiachterstand in mijn buik gehad. Ze zijn met 37 en halve week gehaald wegens groeiachterstand van het meisje. Alles is goed gegegaan. Het meisje lag in stuit.

Ook ik word vaak aangesproken in winkels of op straat: o, is het een tweeling? Pfff echt, en ook de opmerking: je zal het wel druk hebben. Nou ik zeg dan: nee hoor, valt wel mee, heb nog twee kids, een van 3 en een van 7.

Mariek

Reactie voor op de website?

23.74. Druk. kan er nog wel 1 bij....

reactie op tweeling j-m

hoi,

ik heb ook een 2-eiige tweeling. ze zijn nu 3 jaar en 9 mnd. geboren na 35+2 spontaan. mijn dochter had ook in mijn buik een groeiachterstand en is nu nog steeds klein voor haar leeftijd. ze is 3 kilo lichter dan haar broertje. heb in totaal ook 4 kinderen (1 van 10 en nog 1 van 13 mnd) en vooral bij de tweeling vinden ze dat die het minst op elkaar lijken. ik krijg dus nog steeds verbaasde reacties. Bij de komst van de jongste waren er veel mensen verbaasd: je had het al zo druk met de tweeling en dan nog een baby... nou ik vind het wel meevallen. de eerste weken bij de tweeling moesten we in een goed ritme komen met de voedingen, maar dat was snel in orde... je wordt best snel handig met 2 babies tegelijk, en met de jongste was het bijna zo van: wat rustig maar 1 tegelijk voeden..... we denken nu aan een 5e... onze omgeving zal wel geschokt zijn....

Bianca

Reactie voor op de website?

23.75. er kan er nog wel eentje bij

Hallo Bianca, Gezellig hoor 5 kinderen, en commentaar, dat krijg je zo ie zo. het gaat er om wat jullie ervan vinden. Maar gezien de tijd op dit moment wordt het wel allemaal erg duur, je mag wel een zeker inkomen hebben en houden, anders wordt het allemaal wel krap. Nu valt het nog wel mee maar als ze straks allemaal willen studeren, dan kost het een vermogen. Maar, het weerhoudt je wellicht niet van nog een kindje. heeft het ons destijds ook niet gedaan hoor. wij hebben ook 4 kinderen, waarvan de oudste nu 21 is en de jongste 13 onwijs leuk en gezellig. we genieten er elke dag van. succes met alles. en onthoud, goed doe je het toch nooit in de ogen van een ander.

Mariska

Rubriek: mervaar - Discussie: 100800

Reactie voor op de website?

23.76. Zomaar wat commentaar!

Mijn oudste is op dezelfde dag geboren als zijn neefje, scheelt 10 uur. Aangezien mijn moeder op de beide mannen ging oppassen hebben we een tweelingwagen gegeven, zo kon ze toch nog even de deur uit. Kostelijk die opmerkingen:

- Een tweeling zeker?
* Nee
- Niet?
* Nee, neefjes
- Schelen ook niet veel dan.
* Nee klopt op de zelfde dag geboren
- DAT kan niet!!!
* UHHH jawel dus.
- Oh, nou fijne dag nog.

Na mijn oudste kregen we dus wel een tweeling, de brutaliteit van mensen verbaasde me enorm. Zomaar een aantal vragen:

- Wanneer ga je met verlof? (12 weken zwanger)
* Niet, ik moet nog 30 weken...
- Zo dan wordt je echt dik.
* Pardon!!!

- Goh een tweeling, hoe doe je dat financieel?

* Dat gaat u niks aan, maar ik ga op zoek naar een heeeele rijke vent (HALLO, dat vraag je toch niet, ben trouwens gelukkig getrouwd)

- Goh een tweling, je eerste?

* Nee we hebben er al een rond rennen

- Oh, moet je niet verhuizen dan?

* NEE, ONS huis GROOT genoeg (pfff al woon ik 3 hoog achter, wat maakt dat nou uit, daar zijn stapelbedden voor uitgevonden)

- Tjee drie jongens, op voor een meisje?

* Nee, blijkbaar heb ik een abonnement op jongens.

- Jammer dat het geen meisje is zeker???

* UHHHH, wat???

- Zeker druk zo

* Ja, dat is het zeker!

- Zou ik niet kunnen hoor

* Tja, ik kan er moeilijk eentje wegdoen

- IVFJE zeker?

* Nee, een beetje van mezelf en een grapje van moeder natuur!!!

- OH, sorry

- GOH, zou ik met IVF ook een tweeling kunnen krijgen, dat wil ik ZO graag.

* PARDON??? Ten eerste is het geen afhaalloket bij de IVF, ten tweede is het niet zonder risco zo'n zwangerschap, laat staan de belasting van alle onderzoeken (geen ervaring mee). Rare mensen bestaan er toch.

De meest irritante opmerking vind ik persoonlijk: OHHHH wat LEUK een tweeling, dat HAD ik ook ZO graag gewild, lijkt me ENIG!!! Dan denk ik maar: JAHA ,moet je eens op een doordeweekse werkdag binnenkomen, na een nacht amper slapen, 3 jankende kinderen, ENIG

Het is soms vermoeiend al die aandacht, mensen moeten toch even kijken, mening geven of ineens hun eigen ervaring kwijt. Maar ik voel me reuze trots op zo'n moment. Die kereltjes pakken iedereen in met 1 blik. En ik doe het toch maar even...

Nan

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Commentaar!

 1. Ze lijken niet op elkaar
 2. Deze aai kost u 0,50 ct
 3. Nee hoor dit is een kopietje!
 4. Ongevraagd commentaar
 5. Twee is geen één
 6. Maar die andere heeft krullen?!!?
 7. Reacties
 8. Zomaar een gesprek...
 9. Eeneiïge tweeling, niet identiek
 10. Aandacht
 11. Commentaar!
 12. Nog even dit!
 13. Reactie op meerling
 14. Gewoon blijven lachen
 15. Ja, het is een tweeling
 16. Mireille heeft er een zoon bij !!!!
 17. Eeneiïg, niet identiek
 18. Commentaar: positief en negatief
 19. Alleen maar aannames
 20. Over domme opmerkingen gesproken..
 21. Stomme opmerkingen
 22. Wees maar trots
 23. Opmerkingen
 24. Opmerkingen soms zo onnozel en pijnlijk
 25. Goed bedoelde opmerkingen
 26. Ja het is een tweeling
 27. Echte tweeling
 28. Eeneiïge tweeling niet identiek
 29. Ik vind het wel grappig dat commentaar
 30. U heeft zeker IVF gedaan?
 31. Niet de enige
 32. In 1 keer klaar!
 33. Opnieuw zwanger na mijn tweeling.
 34. Voor Chantal
 35. Ook ik wil weer
 36. Verbaasd
 37. Wat mag jij je gelukkig prijzen
 38. Herkening
 39. Reactie
 40. Kermisattractie
 41. Ook ik kan er van meespreken
 42. Kokend bloed
 43. Carbon
 44. Tweeëiïge tweeling, bijna identiek
 45. Over domme en kwetsende opmerkingen en daden
 46. Het allerstomste
 47. Ongelooflijk!
 48. Commentaar op tweeling
 49. Onechte tweeling
 50. Valse tweeling
 51. Heerlijk... zo herkenbaar
 52. Onvoorstelbaar!!
 53. Domme opmerkingen
 54. De opmerkingen van anderen
 55. Moment van bezinning (nav opmerkingen van anderen)
 56. Identiek, maar die ene is toch mooier...
 57. Het valt wel mee als je het aan de tweeling vraagt
 58. Stiekem toch GEEN tweeling!!
 59. Bemoeizucht
 60. Helemaal mee eens!
 61. commentaar
 62. Ik ben dus niet de enige
 63. 3 identieke kleine meisjes
 64. Ook niet identiek!
 65. Alleen
 66. …éneiïge tweeling niet identiek
 67. Tweeling
 68. Ook ff spuien
 69. Foutje!
 70. Leuke opmerkingen
 71. De andere kant.....
 72. Soms...
 73. Tweeling j-m
 74. Druk. kan er nog wel 1 bij....
 75. er kan er nog wel eentje bij
 76. Zomaar wat commentaar!

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.