Groot Gezin
Ervaringen meerlingen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

26. Wat komt er op me af?

Ik en mijn man hebben van de week te horen gekregen dat we in verwachting zijn van een tweeling. Ik stond perplex, Het komt niet in de familie voor, ik gebruik ook niets van hormonen of dergelijke, gewoon spontaan op 25 jarige leeftijd een tweeling. Er kwamen gelijk wel honderd vragen op me af. Hoe moeten we het doen we hebben al een dochtertje van bijna 2 en die is al zo druk! Ik heb gehuild van verdriet en van geluk, verdriet van dat kunnen we financieel nooit opbrengen en ik wilde er maar twee. Maar daarentegen ben ik nu wel heel blij dat ik er straks drie heb.

Ik ben nu 13 weken en hoop natuurlijk dat alles wel goed blijft gaan. Of het er nu een is of twee zijn, het zijn mijn kindjes, daar mag niets meer mee gebeuren!

Nog een vraagje: mogen er wel 3 kinderen achterin een auto als het geen driezitter is? Dat is dus ook zo'n vraag hoe kunnen we die nou kopen, we werken nu wel allebei maar we gaan volgende week al verhuizen en dat brengt ook al genoeg kosten met zich mee. Dat financiele is het enigste waar ik tegenop zie.

Wij hopen dat er iemand is die ons wat meer kan vertellen over bijvoorbeeld tweedehands zaken, het liefst Noord-Brabant.

Groetjes Albert & Viveke

Reactie voor op de website?

26.1. Zwanger van een tweeling...

Gefeliciteerd met jullie tweelingzwangerschap! Maar tegelijkertijd: ook sterkte gewenst voor de tijd die voor jullie ligt...

Ik kan me voorstellen dat je enorm schrikt, maar tegelijkertijd ook blij bent. De situatie is heel herkenbaar! Wij zijn namelijk op 22 jan. 1999 ouders geworden van een tweeling (2 jongens), de oudste was toen 2 jaar en 3 maanden. We wisten het al bij de standaard (pret) echo. Ik was nog niet eens op controle geweest, maar omdat bij de eerste zwangerschap steeds twijfel bleef over de juiste a terme datum, adviseerde de verloskundige een vroege echo. Surprise, surprise, tranen, hoe moet dat allemaal, hoe verloopt de zwangerschap, je komt in het medische circus terecht (wat me helemaal niet leuk leek maar achteraf erg meeviel), enz. Wat jullie meemaken is denk ik bij iedereen zo, vooral als het zo onverwacht komt.

Mijn zwangerschap was een heel avontuur, met betrekkelijk weinig problemen. Na 38 weken is de bevalling opgewekt en zijn Gjalt en Rutger geboren. Na de eerste paar maanden die zwaar waren, gaat het eigenlijk heel goed. Ook financieel valt het reuze mee. Wij krijgen veel kleren van anderen en kopen "door de weekse kleren" in de tweedehandswinkel. En de markt voor tweedehands spullen is ook redelijk. Zie bijv. Meerlingen Magazine: daar wordt altijd een heleboel aangeboden.

In de zwangerschap zei een andere tweelingmoeder tegen mij dat het echt "heel erg leuk" was, wat ik toen nauwelijks kon geloven. Maar het is echt zo.

Ik wens je een heel goede zwangerschap. Een advies dat ik van de gyneacoloog kreeg: luister naar je lichaam, geef ik bij deze maar door. Vriendelijke groeten (helaas niet uit Brabant maar uit de kop van Drente),

Janny

Reactie voor op de website?

26.2. Geniet er van!

Beste Albert en Viveke,

Ook ik werd spontaan zwanger van een tweeling, het kwam ook bij ons helemaal nog niet in de famlies voor. We vonden het in de eerste instantie heel leuk toen we het op de echo hadden gezien, later pas kwamen de vragen.

Mijn zwangerschap is pefect verlopen en ik ben precies op de uitgerekende datum bevallen van twee mooie zoons. Aan het einde van de zwangerschap was het wel zwaar, ik kon haast niets meer. Alleen voor ons 2 jaar oude zoontje zorgen en eten koken, verder deed ik niets.

Toch heb ik heel erg genoten van mijn zwangerschap. Dat moeten jullie ook doen hoor, niet te veel piekeren, gewoon lekker genieten van jullie bijzondere zwangerschap en ook van de rust die je nu nog hebt! Want het is inderdaad erg druk met een tweeling er bij, maar ook heel erg leuk!

Ik kan jullie geen advies geven over het vervoer met de auto, want we hebben zelf geen auto, helaas. Ik wil alleen zeggen: geniet ervan, ook al vergeet je dat soms door alle vragen die je hebt. Het zal best allemaal goed komen, bij ons tenminste wel!

Angela

Reactie voor op de website?

26.3. Het is heel speciaal!

Hallo Albert en Viveke

Gefeliciteerd met jullie tweelingzwangerschap! Ook ik ben spontaan zwanger geworden van een 1-eiïge tweeling!! En twee jaar geleden, na 39 weken en 5 dagen, zijn Niels en Jasper geboren. Het was een spannende zwangerschap want Niels en Jasper hadden 1 placenta en dat geeft nogal eens problemen... maar genoeg hierover. Ze zijn allbei kerngezond geboren!! Op het moment dat ze geboren werden was onze dochter net twee weken 2, Dus drukte alom. Maar heel gezellig en met een hoop hulp uit de omgeving. De hulp is heerlijk en schroom je niet om hulp te accepteren!!

Wij hebben het vervoer in de auto als volgt opgelost: Niels en Jasper in de maxi-cosi bij de deuren en onze dochter in het midden op de achterbank op een stoelverhoger met kussen op maat gemaakt in haar rug. Alle drie in de gordels dus veilig. Nu zitten Niels en jasper in een autostoel i.p.v de maxi cosi.

Hopelijk hebben jullie hier wat aan en geniet van je zwangerschap, het is heel speciaal!!

Groeten uit Gelderland (op de grens met brabant),

Carolien

Reactie voor op de website?

26.4. Wat een herkenning

Hallo Albert en Viveke,

Het is verbazingwekkend als je open staat voor verhalen van anderen, zoveel herkenning... maar ook wij hebben sinds eind 1999 een tweeling en een oudste kind van net twee jaar. Toen wij naar drie maanden op de echo zagen dat er twee kinderen in zaten stond onze wereld op z'n kop. We woonden in een piepklein huisje en hadden beiden een drukke baan.

Inmiddels zijn de meiden ruim vier maanden, zijn we verhuisd, ben ik weer aan het werk en krijgt langzaamaan alles letterlijk en figuurlijk een plekje. Ik vond het zwanger zijn van een tweeling vreselijk zwaar en heb soms nog emotioneel last van het zware jaar wat achter me ligt. Ik hoop erg dat je een prettige zwangerschap zult hebben, dat scheelt namelijk zoveel voor de begintijd. De eerste drie maanden zijn superzwaar, zeker als je ook moet verhuizen. De kinderen waren zes weken toen we zijn verhuisd. Wel hebben we nu lekker de ruimte en dat geeft tevredenheid. Wij hebben net een nieuwe auto gekocht. We hadden geld over na de verkoop van het huis wat we verkochten. Nu een stationwagen, in allerlei prijsklasses te krijgen en lekker ruim. Als ik je één persoonlijke tip mag geven, blijf werken of ga werken, het geeft naast het drukke leven in de thuissituatie zoveel voldoening om ook een andere rol te kunnen aannemen dan alleen zorgende moeder of vader.

Heel veel succes.

Hermien en Ria

Reactie voor op de website?

26.5. Ook wij krijgen dit jaar een tweeling

Hallo Albert en Viveke

Wij krijgen medio julie ook een tweeling en hebben nu al TWEE zonen (2 en 5 jaar). We gingen voor nummer 3 en kregen nummer 4 kado. Ook ik vroeg mij af wat ik nu met onze auto moest doen. Na wat financiele zaken op orde gebracht te hebben zijn wij nu op zoek naar een bus met dubbele cabine (ook wel aannemers uitvoering genoemd). De keuze zal nu vallen op een Ford Transit (nieuwprijs ca   16,79) of een Volkswagen Transporter (nieuwprijs ca   19,51).

Wat leuk is aan een bus met dubbele kabine (aannemers uitvoering), is dat zij meestal een 3 persoons bank hebben. En voor ons zelfs een twee persoons bank als bijrijders stoel en een gewone stoel voor de chaufeur.

De wegenbelasting komt op ca 140 gld per 3 maanden en daardoor was het voor ons aantrekkelijk om een nieuwe auto te kopen omdat ik momenteel ca 420 gld per 3 mnd (diesel) betaal.

Mischien ook iets voor jullie.......

Ik heb wel gemerkt dat het erg moeilijk is om een goeie (betaalbare) tweedehands bus te vinden. En vaak zie ja dan ook nog dat er veel toeters en bellen op zitten, waardoor de prijs al gauw het zelfde is als het (uitgeklede) nieuwe model.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en veel succes met jullie gezinsuitbreiding.

René

Reactie voor op de website?

26.6. Veel succes

Dag Albert & Viveke,

Proficiat met jullie zwangerschap! Ik ben zelf einde oktober 1999 een trotse mama geworden van een jongen Maxime & een meisje Delphine. Ik had al een dochtertje Magalie die dan juist dag op dag 19 maanden was. Op 38 weken zijn ze gekomen & ze wogen allebie 2.630 kg!

Heel mijn zwangerschap is heel goed verlopen! Ik heb ook nooit moeten platliggen zoals je dikwijls hoort! Ik ben wel blijven werken tot 7 maanden alhoewel ik van de gynaecologe op 20 weken moest stoppen! Ik had het er moeilijk mee om mijn werk op te geven! Ook wij hebben een nieuwe auto moeten kopen. Wij hebben een Citroën Berlingo gekocht! Op de achterbank kan je 3 brede autostoelen plaatsen en de koffer is zeer ruim, wat je wel nodig moet hebben voor de dubbele kinderwagen!

Wij hebben een Emaljunja kinderwagen waar de tweeling naast elkaar zit en waarop een kinderzitje staat voor ons Magalieke! Hij is heel gemakkelijk in gebruik ivm opplooien & weegt niet zo zwaar!

Ik hoop dat je ook zo'n een toffe zwangerschap hebt als die van mij! en nog een goeie bevalling & niet te vroeg, hé!

Chacha

Reactie voor op de website?

26.7. Zorgen

Hallo allemaal,

Gefeliciteerd met de jullie zwangerschap. Ik ben twee weken geleden erachter gekomen dat ik zwanger ben van een tweeling. Hiervoor ging alles goed, ik ben helemaal niet misselijk geweest en dat vond ik natuurlijk wel fijn.Maar nou sinds een week geleden heb ik bloedverlies. Ik hoor alleen maar goede dingen over tweelingzwangerschap, moet ik me hierover zorgen maken, ik heb veder geen pijn in mijn buik en de bloeding is niet hefting, is dit normaal? Ik nu al harde buiken en ik ben pas 14 weken zwanger.

Graag wil ik reacties van andere vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Groetjes,

Reactie voor op de website?

26.8. "Betaalbare" auto??

Wat nu: Ik wil even reageren op het advies van Rene. Een auto met een dubbele cabine is inderdaad ideaal, vooral vanwege de belasting. Maar.......... hebben jullie ook in de gaten dat daar het volgend jaar verandering kan komen? De grijze kentekens verdwijnen hoogst waarschijnlijk per 1 januari 2001. De dealers zeggen zoiets niet. En reken maar eens uit wat zo'n auto dan doet in de belasting. Ik ben er zelf ook voor weggeweest en omdat ik daar geen concreet antwoord op kreeg, heb ik een personenauto (7-persoons) aangeschaft. Want als ik dan toch de volle mep moet betalen, wil ik ook riant zitten.

Dory

PS: zie ook de discussie over dit onderwerp in de rubriek Vervoer.

Reactie voor op de website?

26.9. Het nieuws EEN TWEELING.

Mijn man en ik zijn net weer thuis van het ziekenhuis, we gingen voor de tweede echo. We waren al en beetje nerveus,want we wilden graag het geslacht weten. Stiekem hoopten we een beetje op een meisje, omdat we al twee jongens hebben, Nigel en Senna. De dokter vroeg ons of er op de eerste echo geen bijzonderheden te zien waren. Daar schrokken we wel wat van, daar ik in de zesde week al wat bloed verloren had. Toen ik zei dat er toen niets te zien was buiten dan dat het een gezonde baby was zei ze, "nou dan heb ik een verrassing, want het zijn twee baby's"!! Nou, het enige wat ik kon doen was giegelen. Nadat we van de eerste schrik bekomen waren, hadden we zoiets van, nou dan is dat ook weer iets anders, we redden het wel.

En sindsdien, hebben we er ook niet meer over gepiekerd, we gaan nu genieten van de zwangerschap en laten alles gewoon op ons afkomen. Ik vind het heerlijk, wat er nu gebeurt, en kan haast niet wachten tot 5 december, want dan ben ik uitgeteld.

De enige raad die ik kan geven is, pieker niet te hard, want je verandert toch niets aan de situatie. En een keer dat de baby's er zijn gaat alles vanzelf, als je zelf maar positief blijft denken, dat is het meest belangrijke.

groetjes van Peggy

Reactie voor op de website?

26.10. Ook wij krijgen een tweeling

Hallo Peggy,

Bij een echo met 6 1/2 week wegens bloedverlies kregen wij te horen dat het om een tweeling zwangerschap ging maar dat een van beiden al geëindigd was in een miskraam. Opgelucht want er zat er toch nog een gingen wij naar huis met een afspraak voor een echo ruim een week later op zak (degene die de echo maakte wilde toch even nakijken of het verder goed ging). Bij de tweede echo bleek het over gebleven kindje niet een maar twee kindjes te zijn. Geen moment zijn we geschrokken.

Onze tweeling is uitgerekend op 15 januari. Ze zijn eeneiïg en delen samen een vlies en dat schijnt erg bijzonder te zijn. Daardoor krijen we als ik 12 weken ben al mijn vierde echo.

We hebben al twee heerlijke kinders (Carmen van bijna 4 en Daan 20 maanden), we wonen op een flat drie hoog zonder lift en hebben inmiddels een vrij huis gekocht. Het valt te verwachten dat de zwangerschap niet zo makkelijk verloopt omdat ik bij Carmen absolute bedrust kreeg en bij Daan aan de wee-remmers moest.

Toch zien ook wij het niet somber in. Ook bij ons is het motto dat we alles simpelweg op ons af moeten laten komen, komt tijd komt raad, en dat we verder moeten genieten van deze bijzondere zwangerschap.

Ik wens je alle goeds!!!

Jolanda

Reactie voor op de website?

26.11. Wij krijgen in november een tweeling.

Aan alle a.s. tweelingouders,

Ook wij krijgen een tweeling. Aangezien we al vier kinderen hebben worden dit dus nummer vijf en zes. Ik ben nu 19 weken zwanger en we vinden het prachtig. Wij krijgen een tweeëïge tweeling, dus alle combinaties zijn mogelijk. We hebben drie meisjes en één jongen. Onze zoon hoopt stiekum dat er één jongetje bij is want hij moet aardig opboksen tegen de meiden.

Ook wij kwamen er toevallig via een echo met veertien weken achter. Er moest een echo gemaakt worden om te zien hoever ik zwanger was aangezien ik nog borstvoeding gaf.

Ik wens iedere tweelingmoeder die moet bevallen een goede bevalling en een fijne kraamtijd.

Groetjes Marjan

Reactie voor op de website?

26.12. Onze tweeling

Aan de tweelingmoeders

Ik ben Monique en ben sinds februari 96 moeder van Bas en Evelien,een twee-eiïge tweeling van inmiddels 4 jaar. Ik heb hormonen gebruikt dus het zat erin. De baby- en peutertijd is heel druk geweest,maar ik heb er ook ontzettend van genoten.

Toen ik er midden in zat, had ik het niet eens zo in de gaten, maar nu ze naar school zijn merk ik hoe hectisch het geweest is. Je moet erop vertrouwen dat alles goed zal komen, overal is wel een oplossing voor te bedenken. Tip: Zoek een goede oppas,zodat je af en toe samen of alleen iets leuks kunt gaan doen. Daar kikker je echt van op.

In het begin lieten we de kraamvisite ook expres rond de voedingstijden van de babies komen zodat ze een voeding over konden nemen of even met de oudste konden spelen. De meeste mensen vinden dat nog leuk ook! Nu de tweeling naar school gaat ben ik ook weer overdag gaan werken. Dat vind ik ook erg leuk.

Ik wens de (a.s.) tweeling-ouders veel geluk met alles, en ik hoop dat ze zich niet te druk maken; alles komt goed!

Groetjes Monique

Reactie voor op de website?

26.13. Amber & Fleur

Hallo allemaal,

Alle aanstaande tweelingmoeders(-en vaders) van harte gefeliciteerd!!!! Wij zijn sinds 28 april de trotse ouders van een 2-eiïge tweeling...; 2 meisjes, Amber en Fleur. Ik heb altijd graag een tweeling willen hebben en mijn droom is uitgekomen (blijken achteraf aan mijn oma's kant 2 tweelingen te zitten). Het is echt geweldig.

Met de drukte valt het echt reuze mee, maar de meisjes zijn ook heel erg rustig. Ze zijn geboren met 34,5 week en waren 2545 en 2625 gram. Een natuurlijke bevalling (tang en stuit)... behoorlijk pittig, maar goed te doen hoor.

Mijn Fiat Seicento heb ik in moeten ruilen, sinds 5 weken rijd ik nu in een Suzuki New Wagon R+. De tweelingwagen kan precies in de kofferbak en door de verhoogde instap kan ik de maxi-cosi's gemakkelijk plaatsen.

Mijn man en ik zeggen nu vaak tegen elkaar: 'wat saai om 1 kind te krijgen' hahaha. Het is genieten, elke dag weer!

Agnes

Reactie voor op de website?

26.14. 28 april

Hallo Agnes (en andere lezers),

Wij hebben ook een tweeling die geboren is op 28 april!! Het zijn twee jongens, Dexter Castor en Steijn Pollux. Castor en Pollux zijn van het sterrenbeeld Tweelingen). Onze boys zijn ook heel rustig, zou dit aan de geboortedag liggen?

In mijn familie komen wel veel tweelingen voor, en bij de twee andere zwangerschappen dacht ik wel: misschien zijn het er twee, maar nu was ik al 15 weken toen ik doorkreeg dat ik zwanger was... Dus geen last van misselijkheid gehad!

De laatste maanden vond ik wel zwaar, maar ik kon tot het laatst toe autorijden, boodschappen doen en de kinderen vorzorgen. Wel ging ik als het kon even 's middags een uurtje slapen. Met 37 weken zijn ze geboren, 2340 en 2610 gram. De zwaarste kwam eerst in hoofdligging en de tweede in stuit. Het persen was een makkie deze keer: een kwartiertje voor twee kinderen (voorheen anderhalf uur voor eentje).

Ik vind een tweeling niet persé drukker dan een eenling, maar andere mensen denken daar heel anders over. Het stoort me weleens dat wildvreemde mensen meteen beginnen te praten over "wel druk zeker, he" en "leuk voor een ander".

Wij hebben een H200 met dubbele cabine. Deze bus rijdt heerlijk, net als een personenauto, maar de ruimte tussen voor en achterbank is erg krap. Een maxi-cosi gaat net achterin, die staat dan klem. Maar in de achterbak is veel ruimte, de tweelingkinderwagen klappen wij niet eens in.

Ik vind een tweeling vooral erg leuk als ze naast elkaar liggen in de kinderwagen of in de box. Twee lachende koppies als ze je hoofd zien.... Verder zie ik ze als twee aparte kinderen, want die van ons zijn zo verschillend!

Agnes, als je eens wilt mailen..., ik zou het leuk vinden, want 28 april 2000 is voor mij een heel bijzondere datum!

Voor iedereen die zwanger is en spoken ziet of nare reacties krijgt van anderen: het is echt heel leuk en laat het maar allemaal over je heen komen!

Groetjes, Francis

Reactie voor op de website?

26.15. Wij krijgen in januari een Tweeling

Hallo Marjan,

Ook wij krijgen een tweeling. We hebben nu drie jongens, Ricardo bijna 7 jaar, Jeffrey 3 jaar en Michael 2 jaar. De oudste hoopt dat het twee jongens zijn, want meisjes huilen en blèren altijd, zegt hij.

Ik ben nu 15 weken. Na 8 weken gingen we naar de verloskundige om een echo te maken hoe ver ik was. Tot onze verbazing waren er niet een maar twee vruchtzakjes te zien. Doordat ik zo aan het lachen was kon Ineke (zo heet onze verloskundige) niet goed meer kijken of er inderdaat maar twee vruchtzakjes waren, want er schoot nog iets door het beeld. Maar bij de controle bij 12 weken bleek dat het er maar twee waren.

Het was wel wennen voor ons omdat er in onze familie geen tweelingen voor komen.

Ik wens je heel veel sterkte toe in november en alle moeders ook.

groetjes Bianca

Reactie voor op de website?

26.16. Schrikkeltweeling

Beste lezers,

Op 29 februari 2000, schrikkeldag, is onze een-eiïge tweeling Iris en Fleur geboren. Ze zijn na een spannende zwangerschap van 33 weken via een keizersnee geboren. Iris woog 2150 gram en Fleur 1690 gram.

3 dagen na de geboorte is Fleur ernstig ziek geworden. Ze bleek een vernauwing in de aorta te hebben en moest direkt geopereerd worden. Een zeer spannende periode waarin we vooral veel lof hadden (en hebben) voor de afdeling neonatologie van het Academisch Ziekenhuis in Groningen. De operatie is uitstekend verlopen en na 4 weken zijn beide meisjes thuis gekomen.

Een week na thuiskomst viel Fleur tijdens het geven van de fles weg. Paniek. Weer naar het AZG. Na wederom 4 weken ziekenhuis bleek dat een storing in de ontwikkeling van de zenuwen deze problemen veroorzaakte en is ze met monitor weer thuis gekomen.

Nu, inmiddels zijn de dametjes 5 maanden oud, doen ze het beiden uitstekend. Het zijn 2 vrolijke makkelijke meiden en samen met onze andere 2 dochters vormen ze een prachtig kwartet. Wel moet Fleur dit jaar nog een keer gedotterd worden omdat er weer een vernauwing in de aorta is ontstaan. Graag zouden we reacties ontvangen van ouders die net als ons een kindje hebben met een aangeboren hartafwijking om met hun ervaringen uit te wisselen.

Reactie voor op de website?

26.17. Het is geweldig!!

Hallo allemaal,

Toen ik 3 maanden zwanger was zagen we op de echo dat er twee kindjes zaten. We hadden al een vermoeden ik groeide nl. nogal hard.

Ik ben op 18 november 1999, precies 37 weken, bevallen van een eeneiïge jongens tweeling, Colin Maris en Dylan Michel. Mijn zwangerschap liep de eerste maanden perfect niet misselijk geweest wel heel moe. Vanaf 5,5 maand begon ik met bloedverlies en dat leidde tot om de week in het ziekenhuis liggen. Dat was niet leuk maar met de kinders ging alles perfect. Met de geboorte wogen ze 2810 gram en 3030 gram.

Ze zijn nu 9,5 maand en ze groeien voorspoedig. Met mij en m'n vriend gaat het ook heel goed, het is ons heel erg meegevallen. Wij zaten ook wel hoe redden we het financieel en er moet een andere auto komen enz. Met de auto is het goed gekomen. We hebben nu een Toyota Carina van ca 10 jaar oud, de kinder-wandelwagen past precies in de achterbak. De jongens zitten prinsheerlijk op de achterbank in hun autostoeltjes en financieel loopt het ook goed.

Zelf ben ik na mijn zwangerschapsverlof weer gaan werken en dat bevalt mij ook heel goed.

Albert en Viveke, maak je geen zorgen het zal best allemaal op z'n pootjes terecht komen. Probeer er zoveel mogelijk van te genieten. Ik mis mijn buik en dat getrappel van 4 kleine voetjes 's avonds nog bijna elke dag.

Succes en alvast veel geluk.
Jessica

Reactie voor op de website?

26.18. Ik wil nog wel een tweeling!!!

Hallo allemaal,

Wat een leuke en herkenbare stukjes om te lezen. Daarom doe ik ook graag mee.

Sinds 15 september ben ik de gelukkige moeder van Didier & Ghislaine. Ik had een heerlijke zwangerschap en zou het zo weer over willen doen. We hadden al een zoon (Alain, 18.4.1994) maar ik heb geen enkel verschil gevoeld met mijn eerste zwangerschap. Ik was ook niet dikker. Ik ben bijna 15 kilo aangekomen en die was ik na de bevalling ook zo weer kwijt, alleen de kilo's die ik van te voren al teveel had zaten er nog aan!

Na 38 weken is de bevalling opgewekt. Dat was geen pretje om aan het infuus te liggen. Bij de bevalling van Alain was me dat ook al gebeurt i.v.m. het breken van de vliezen en stuitligging etc. dus ik vond het wel even afzien, maar daarna was ik weer helemaal fit.

Tijdens mijn zwangerschap gebruikte ik wel veel supplementen, mineralen en vitaminen. Bijv. Q10 voor alle extra inspanningen die energie vragen en calcium/magnesium. Bijkomend voordeel van magnesium: ik heb i.t.t. tot mijn eerste zwangerschap 's nachts geen enkele keer last gehad van kramp in mijn kuiten.

Nu zijn ze alweer bij een jaar. En nu ik moeder van 3 kinderen ben zou het mij niets uitmaken als er nog een vierde (èn vijfde) bij zou komen. Ik vind het steeds leuker worden om een groter gezin te hebben. Helaas zal dat wel niet gebeuren want ik ben dit jaar 40 geworden. Ik was 34 toen Alain kwam en 39 toen de tweeling werd geboren.

Ik werk 30 uur (8/8/4/6/4) per week, waarbij ik standaard 4 uur verlof heb op vrijdag (ik had nog héél veel verlofdagen over). Alain zit nu in groep 3 en hij gaat naar de naschoolse opvang op maandag en dinsdag en op woensdagmiddag 1 uurtje. Op donderdag haal ik hem om half vier op van school. Didier en Ghislaine gaan naar het KDV 2 hele dagen op maandag en dinsdag, op woensdagmorgen en op donderdag tot half vier.

Ik kan iedereen aanraden om te blijven werken buiten de deur. Hoe meer kinderen, hoe beter dat is voor jezelf. Je bent er dan uit en hebt eens wat anders dan alleen maar huishouden en kinderverzorging. Gelukkig heb ik wel hulp in de huishouding. Daarvoor werk ik dan ook graag een extra morgen op kantoor zodat me de vaste klusjes van het huishoudelijk werk uit handen wordt genomen door iemand anders.

Groetjes van Hanneke

Reactie voor op de website?

26.19. Tweelingzwangerschap

Hallo, allemaal

Ik ben 6 en 1/2 week zwanger van een tweeling en doodsbenauwd. Niet zo vreemd in mijn situatie, aangezien ik in april een tweeling-miskraam heb gehad en daarvoor een baby heb verloren en nog een miskraam.

Alles bijelkaar zit ik dus in de medische hoek! Zijn er meer vrouwen nu zwanger van een tweeling en lijkt het je leuk om daarover te mailen? Mijn adres is

Reactie voor op de website?

26.20. Ook net zwanger van een tweeling!

Hallo Hélène,

Aangezien jij het een en ander weet, wat weet jij van het tussenschot wat tussen de baby's kan zitten. Bij mij is het niet gevonden en ze blijven er naar op zoek. Weet jij hier meer over? Ik ben inmiddels 13 weken zwanger en vind het erg spannend allemaal.

Daniëlle

Reactie voor op de website?

26.21. Twin To Twin Transfusion Syndrom

Ik wil je absoluut NIET ongerust maken... maar blijf bij de les. Als er inderdaad geen tussenschot is, dan houdt dat toch wel bepaalde risico's in. Bijvoorbeeld dat met draaien de navelstrengen elkaar zouden kunnen afknellen.

Wat een groter risico is, en dat moet je echt even in de gaten houden, is dat ze samen een placenta delen, en dat er sprake kan zijn van Twin To Twin Transfusion Syndrom (dit heeft verschillende namen) maar het komt er op neer dat 1 baby alle voedingsstoffen krijgt, en de 2e baby krijgt dan wat er over blijft via de 1e baby, met zijn/haar afvalstoffen erbij......

Voor beide babies is dit heel riskant.

Waarschijnlijk zullen ze hierom ook zoeken naar dat tussenschot!!

Heel veel succes!!

Erika
Mams van Ruben en Danique (06-12-96)

Reactie voor op de website?

26.22. Nog alerter zijn!

Het klopt als een bus wat Erika zegt! Dit is voor gynaecologen een reden om NOG alerter te zijn dan dat ze normaal al zijn bij een tweelingzwangerschap. Het ontbreken van een tussenschot KAN tot complicaties leiden.

Je zal daarom extra in de gaten gehouden worden. En mischien ook extra uitgebreide echo's krijgen.

Joyce

Reactie voor op de website?

26.23. Bij mij gaat het goed

Inderdaad klopt het wat Erika zegt. Ik ben zwanger van een eeneiïge tweeling met 1 placenta met alleen een dun vlies. Ik loop in het AMC omdat ze bij ons in Almere de controles niet doen vanwege te grote risicos. Ik mocht wel bevallen in Almere, maar dat wil ik zelf niet.

Ik werd/word streng in de gaten gehouden. Ik moest vanaf het moment dat we het wisten iedere 2 weken komen. Ze worden/werden helemaal onderzocht. Gelukkig gaat bij alles goed en de gyn staat er bij ons van te kijken dat het zo goed gaat. Alleen kan ik niks meer, en houd ik vocht vast, echt vreselijk.

groetjes Rebecca

Reactie voor op de website?

26.24. Vreemd

Hallo Rebecca,

Ik was 2 jaar geleden ook zwanger van een 1 eiïge tweeling, 2 meisjes. Ik had dus inderdaad ook een dun vlies tussen de kinderen en 1 placenta. Ik vind het een beetje vreemd dat ze bij jou zo veel extra doen, ik ben gewoon in ons streekziekenhuis bevallen, en nix geen extra controles of echo's hoor! Ook ik hield veel vocht vast, ben ruim 37 kg aangekomen. En met 35 wk. opgenomen ivm zwangerschapsvergiftiging. Ik ben pas v.a. 5 maand naar de gynaecoloog gestuurd, en pas vanaf toen elke maand (!!) een echo.

Vreemd, het lijkt me dat je dan banger wordt gemaakt, alsof het iets heel medisch is. Lijkt mij dan he. En inderdaad het wordt pas echt spannend als er geen tussenschot tussen zit, dan is geen enkele controle overbodig!

Sucses ermee, Caroline

Reactie voor op de website?

26.25. Twin to twin transfusion syndrome

Hoi allemaal,

6 jaar geleden was ik zwanger van wat ik dacht dat mijn vierde kindje zou zijn. 9(!) uur vóór de bevalling werd mij medegedeeld, na een echo van 3 kwartier, dat het een tweeling zou zijn. Ik had 40 weken zwangerschap erop zitten en was nooit voor een echo geweest. Ik was maar 9 kilo gegroeid.

Op 2 november is onze tweeling geboren, na een natuurlijke bevalling in het ziekenhuis. Het bleek te gaan om een eeneiïge tweeling in 1 vlies met 1 placenta, zonder tussenvlies. De eerstgeborene heeft het, doordat hij het benauwd kreeg, inderdaad bloed afgegeven aan de ander, waardoor de ene baby na een uur bleek was en de ander donkerroze. Ze wogen 3400 en 3660 gram!

Niemand heeft het ooit over risico's gehad, misschien beter ook. Ik had me dan meer zorgen gemaakt. Maar als ik nu sommige dingen lees denk ik wel eens: ik wist niet eens wat het allemaal inhield. En alles is goed gekomen, het zijn 2 heel gezonde jongens die deze week 6 jaar worden.

Geniet lekker van jullie zwangerschappen en probeer het ook in de babytijd. Uit ervaring weet ik dat het helaas niet lukt, maar gauw genoeg heb je alles in de hand en dan is het prachtig hoor.

Groetjes, Yvonne

Reactie voor op de website?

26.26. Achtergronden

Wat ik weet, heb ik uit een folder van het meerlingenregister:

Er kunnen zich 4 verschillende situaties voordoen wat betreft placenta en vliezen.

placenta'sbuiten
vliezen
binnen
vliezen
één-eiïge
tweelingen
twee-eiïge
tweelingen
22219%58%
2, tot 1
samengegroeid
2214%42%
11263% 0%
111 4% 0%

Misschien hoort ze wel bij deze laatste 4 procent?

Annie

Reactie voor op de website?

26.27. Neem geen risico

Hallo Rebecca,

Ik vind het goed van je arts dat hij je zo goed in de gaten houdt, want ik ben 4 jaar geleden bevallen van een eeneiïge tweeling met het transfusie syndroom. Ze hebben het wel gered, maar het was heel kritiek. Er was toen nog niet veel over bekend. Maar nu wel! Laten ze het maar goed controleren.

Ik hoop dat je zwangerschap goed gaat en je moet maar denken: het is het allemaal waard.

Thera

Reactie voor op de website?

26.28. Niet-identieke, ééneiïge tweeling

Ook ik ben 4 jaar geleden bevallen van een jongenstweeling die tijdens de 17de zwangerschapsweek het twin to twin transfusiesyndroom kregen. Ze werden geboren op 27 weken en hoewel ze ééneiïg zijn, lijken ze niet echt op elkaar. Ze hebben wel maandenlang in de couveuse gelegen en het zou kunnen dat de vorm van hun hoofdje anders ontwikkelde doordat ze zolang hebben stil gelegen. En ook het feit dat één van hen visueel gehandicapt is, doet ze er verschillend uitzien.In lengte schelen ze tegenwoordig bijna 12!cm en in gewicht 6 kg. Geen mens die me vraagt of het een tweeling is en soms vind ik dat een beetje jammer....

Lieve

Reactie voor op de website?

26.29. Fantastisch

Hallo allemaal,

Wat leuk om al die reacties te lezen van mensen die net te horen hebben gekregen dat ze een tweeling krijgen. Ook wij kregen in jan. dit jaar te horen dat we een tweeling zouden krijgen, zonder dat het in de familie zit. Ik ben 25 jaar en het zijn onze eerste kindjes. Ik ben de 1e 4 maanden erg misselijk geweest, maar dat ben ik al weer vergeten want we hebben zulke fantastische kinderen gekregen. Ik moet zeggen dat ik allemaal heel erg vind meevallen. Als je jezelf niet gek laten maken is het prima te doen zonder hulp. Als het volgende kindje weer een tweeling zou zijn zou ik dat heel erg leuk vinden.

Ze zijn 16-8-2000 geboren alles is goed gegaan, ze groeien als kool en ik ga in januari weer 3 dagen werken.

Allemaal gefeliciteerd met jullie zwangerschap en geniet ervan want het is zo voorbij!

Groetjes Martine

Reactie voor op de website?

26.30. Eeneiïg of tweeëiïg

Onze tweeling Max en Tjerk zijn geboren op 5 december 1999. Ze zijn alweer bijna een jaar dus. Ze zijn geboren met 34 1/2 week en de bevalling is perfect geggan. Ik zag er erg tegenop want bij mijn eerste zoon heeft de bevalling 33 uur geduurd. Max en Tjerk waren er al na 5 uur dus het waren echt sinterklaas kadootjes. Bij de geboorte leken ze niet op elkaar maar des te ouder ze worden des te meer gaan ze op elkaar lijken.

Tijdens de zwangerschap zeiden ze in het ziekenhuis dat ze tweeëiïg waren, dat konden ze zien aan het tussenschot en de 2 placenta's. Maar we gaan toch wel twijfelen. Iedereen vergist zich en zelfs ik als moeder heeft zich al eens vergist. Ik ben eigenlijk benieuwd of er andere moeders zijn die dit verhaal herkennen.

Sandra

Reactie voor op de website?

26.31. Informatie over Twin to Twin transfusion syndroom

Wie kan mij wat meer informatie geven over het tweelingen transfusie syndroom dat voorkomt bij eeneiïge tweelingen?

Ik heb helaas maar 1 site daarover kunnen vinden: Twin To Twin Transfusion Syndrom.

Yolanda

Reactie voor op de website?

26.32. Nog wat sites

Heel heldere uitleg vind je bij het Leids Universitair Medisch centrum.

Verder kun je terecht op meerling.nl.

Het Zwangerschapsdagboek van de fam Snellen, hun tweeling blijkt het transfusie syndroom te hebben.

Zeer diepgaand kun je terecht bij twin2twin (engelstalig).

Theo

Reactie voor op de website?

26.33. De tweeling is geboren!

Hoi allemaal,

Een aantal maanden geleden mailde ik dat we in november een tweeling kregen. Ze zijn inmiddels geboren! Met een zwangerschap van 39 weken zijn onze dochters Annika en Ingeborg geboren. Ze zijn op woensdag 15 november 2000 geboren. Annika om 19.10 uur in één perswee en Ingeborg om 19.18 met de volgende perswee. Het was een superbevalling en alles ging zo goed dat er geen hechtingen nodig waren. De kinderen wogen 3260 en 2900 gram. Het zijn twee prachtige meiden en kerngezond.

Iedereen die nog moet bevallen van een meerling wens ik net zo'n bevalling toe dan ik heb gehad.

Groetjes Marjan

Reactie voor op de website?

26.34. Gefeli!!

Ik herken jouw verhaal zo ontzettend! Onze oudste was 1,5 jaar toen ik zwanger werd van onze tweeling, best schrikken inderdaad. Ook wij hadden last van het financiele probleem, mijn man verdiende   830,42 netto per maand en we hebben een huur van   499,16 (incl gas, water, licht). Bovendien wonen we op een drie-kamer bovenwoning.

Wat wel handig is, is dat er bij het NVOM een lijst in de omloop is waarbij je naar verschillende bedrijven een (kopie van het) geboortekaartje kan sturen zodat je een aantal producten gratis krijgt, zoals bijv. blikken voeding, potjes fruit en groenten enzo. Bij acties van bv. luiers waarbij je een streepjescode in moet sturen kun je altijd vermelden dat je een tweeling hebt, meestal krijg je dat wat extra's. Verder let ik altijd op de aanbiedingen, doe 1 keer per week boodschappen en aten mijn kinderen al vrij gauw met de pot mee.

Na ongeveer een jaar had ik eigenlijk wel genoeg van het thuiszitten, ik ben 22 en zit al 4 jaar thuis te moederen. Dus ben ik op zoek gegaan naar een part-time baan, waarvan 1 dag op zaterdag, scheelt weer in de oppas. Voordat ik zwanger werd, studeerde ik HTS Werktuigbouwkunde. Maar mijn interessegebied is wat verschoven, dus werk ik nu 3 dagen per week bij de Prenatal, waardoor ik boven op de kortingsacties zit en nog eens een KBB pas krijgt, goed voor 15% korting bij veel zaken: alle extra's zijn meegenomen. Verder zet ik mijn moeder vaak achter de breinaalden of naaimachine en kun je daardoor hele mooie replica's maken van bestaande (merk)kleding.

Voor de rest wil ik je een hele goede zwangerschap wensen en echt waar alles komt financieel gezien goed, wij hebben goddank nog nooit zonder eten of luiers ofzo gezeten. En er is nog iemand daarboven die een oogje in het zeil houdt.

Heel veel groetjes, Tonnie

Reactie voor op de website?

26.35. Bedankt voor jullie reakties

Ik wil graag iedereen bedanken die mij een reaktie op mijn vraag had gegeven van wat komt er op mij af!. Nou het is allemaal op me afgekomen en ik ben nu moeder van een zoon Cas en dochter Evi. Zoals ik al in een vorige brief vermeldde, had ik al een dochtertje die nu 2,5 jaar is en mijn tweeling is nu 4,5 maand.

Ik heb alles inderdaad gewoon afgewacht en alles was zo perfekt. Ik kreeg alleen wat bekken-instabiliteit tijdens mijn zwangerschap maar daar kon ik goed mee omgaan en het heeft gelukkig een natuurlijke bevalling met 38 weken niet in de weg gestaan.

Cas en Evi zijn twee hele makkelijke kinderen ik hoor ze nooit behalve als ze lachen en dat doen ze zeer veel. Ik moet zeggen dat ik het me heel wat zwaarder had voorgesteld maar eerlijk ik vind het een makkie. het is wel druk met de voedingen maar eerlijk waar ik weet dat ik het getroffen heb met zulke makkelijke kinderen.

Ik hoop voor iedereen die inverwachting raakt van een tweeling zulke kinderen mag krijgen als ik. Dan mag je gewoon niet mopperen.

Groetjes Viveke

Reactie voor op de website?

26.36. Hoeveel kans op twin to twin transfusion syndroom?

Ik ben nu 13 weken zwanger van een tweeling. op de echo (9 weken) zag de echografiste 1 grote moederkoek, en waarschijnlijk een dun tussenschotje. Ik lees graag over iedereens ervaringen, maar ik schrok best wel van het transfusie syndroom. Kan iemand vertellen hoe groot de kans is daarop is?

Iets heel anders, ook twijfel ik of ik 1 grote box, of 2 boxen zal aanschaffen.

Ik hoop dat iemand me wat tips kan geven. Alvast erg bedankt!

Paula

Reactie voor op de website?

26.37. 1 box of 2 boxen

Hoi Paula,

Ik heb zelf een tweeling van vijf maanden en heb 2 boxen staan. In het begin lagen ze samen in 1 box maar naarmate ze ouder worden, slaan ze elkaar. Met 2 boxen heb je het probleem opgelost. Wanneer je de ruimte hebt zou ik je 2 boxen aanraden.

Groetjes, Marjan

Reactie voor op de website?

26.38. TTTS

Hoi Paula,

ik heb een 1 eiige tweeling, en gelukkig hebben ze geen TTTS (twin to twin transfusion syndroom) ontwikkeld. Ik weet niet hoevaak het voorkomt, maar ik denk dat het vaker niet voorkomt dan wel. Ik raad je dan ook aan om het wel in de gaten te laten houden, maar ga er niet heel erg over piekeren, het lost toch nix op. Geniet ervan!!

Over de boxen, ik heb 1 box gekocht, na een paar maand een 2e erbij geleend. Ideaal, scheelt ook in de kosten!

Groetjes van Caroline

Reactie voor op de website?

26.39. 2 boxen

Hoi,

Ook ik adviseer je om 2 boxen te nemen. Met een tweeling heb je een box wat langer nodig dan met één baby (je kunt ze niet steeds allebei mee de kamer uitnemen) en mijn zoon en dochter van ruim een half jaar kan ik echt niet meer samen in 1 box leggen: ze puilen er uit en doen elkaar (onbedoeld) pijn. Je kunt vrij gemakkelijk aan tweedehands boxen komen, alleen moet je er natuurlijk wel de ruimte voor hebben!

Succes met je zwangerschap. Het is geweldig om een tweeling te hebben!

Evelyne

Reactie voor op de website?

26.40. Ook TTTS

Hallo,

ik ben Isabel en ik heb ook een tweeling die het TTTS hebben gehad. We kwamen er met 16 weken achter en ik ben met 19 weken gelasert in Leuven, Belgie. Mijn jongens, Justin en Colin, zijn met 33 weken gehaalt met een keizersnee. Ze hebben daarna nog 3 weken in het ziekenhuis gelegen. Het zijn twee echt hele lieve kerels en het is helemaal niet druk (vind ik). Ze zijn nu 19 maanden.

Dan heb ik nog een vraag: Is er iemand die ervaring heeft met een tweeling en een baby? We willen nog graag een baby. Je mag mij ook e-mailen.

Groetjes

Reactie voor op de website?

26.41. Twin to twin transfusie syndroom

Wie o wie heeft meer informatie voor ons over dit syndroom. Dit is vastgesteld bij mijn neefje. Hij is nu 14 maanden oud en helaas is zijn tweelingbroertje tijdens de zwangerschap overleden. Alvast heel hartelijk bedankt!

Patrice

Reactie voor op de website?

26.42. TTTS bij mijn zoontjes

TTTS bij mijn zoontjes heeft er helaas toe geleid dat ze te vroeg geboren en gestorven zijn, na te zijn gelaserd in Londen. Volgens mijn gyn. konden we maar beter niet een tussenschot hebben. Wij hadden dat wel, en het ene kindje zat helemaal vastgeplakt tegen de buikwand, had helemaal geen vruchtwater. Het andere kindje had veel te veel: mede daardoor zijn de weeën veel te vroeg (20 weken) op gang gekomen. Ze zijn geboren en gestorven in Londen, een absoluut verschrikkelijke ervaring. Hoop voor jullie allen een betere uitkomst..!

Groetjes Anne-Marie

Reactie voor op de website?

26.43. Beweging van tweeling tijdens zwangerschap

Ik ben nu 25 weken zwanger van een tweeling, en het is net of ik de bewegingen maar op 1 plek voel, altijd een beetje links in mijn buik. Rechts in m'n buik voel ik niks. heeft iemand anders ook die ervaring?

alvast bedankt, Marie

Reactie voor op de website?

26.44. Beweging van 2ling tijdens zwangerschap

Ik had dit gevoel vaak ook, maar dan ineens voel je weer de andere kant en die kant die je eerst voelde ligt als het ware stil.

Een aanrader is om je zwangerschap week voor week bij te houden via de site meerling.nl.

Beth

Reactie voor op de website?

26.45. Beweging van tweeling op 25 weken

Mijn Boellekkes schoppen er lekker op los! Ik ben nu 25 weken zwanger en denk soms dat ik verschil voel tussen de twee. Tot vorige week leek alles van één plek te komen. Nu lijkt het alsof ik de twee kan voelen. Mijn vriend maakt zich zorgen of ik wel genoeg proteïnen binnen krijg, ik ben nl de laatste drie weken nauwlijks aangekomen.

Maité

Reactie voor op de website?

26.46. Beweging

Ik ben paar dagen geleden naar de gyneacoloog geweest. De linker lag met z'n hoofd naar beneden en de rechter lag schuin met de voeten achter de linker. Maar nu liggen ze volgens mij weer anders want ik voel nu beide kanten lekker trappen.

Ik kom juist erg veel aan, ik ben nu ruim 26 weken en ben 17 kilo aangekomen, en het blijft eraanvliegen. Maar mijn nichtje is over 5 weken uitgerekend, en die is totaal 1.8 kilo aangekomen, maar 1 kind, maar het kind groeit wel goed. Als je je zorgen maakt zou ik het gewoon vragen.

groetjes, Marie

Reactie voor op de website?

26.47. Vertrouwen hebben

Ik ben dit jaar bevallen van een twee-eiige tweeling en heb me tijdens de zwangerschap veel zorgen gemaakt. Ik kreeg ook al snel harde buiken en vond dit vreselijk. Maar eigelijk kwam dit omdat ik gespannen was. Aan het eind van m'n zwangerschap moest ik bedrust houden in het ziekenhuis omdat m'n zoon groei-achterstand had. Uiteindelijk is alles goed gekomen maar op dat moment voelde ik me helemaal niet lekker en erg onzeker. Ik heb hier spijt van, ik had meer vertrouwen moeten hebben in de natuur. Probeer je niet te druk te maken want het levert niets op. Ik wens je veel geluk. groetjes

Desiree

Reactie voor op de website?

26.48. Wij zijn zwanger van een tweeling, wat nu???

Sinds afgelopen donderdag weten we dat mijn vrouw zwanger is van een tweeling. Het was even schrikken toen we de echo zagen. Nog steeds bekruipt me het gevoel van: "Hoe gaan we dit allemaal regelen en organiseren". Want ik kan me goed voorstellen dat er een heleboel bij komt kijken. Zijn er lezers die ons wat "gerust" kunnen stellen? Praktische tips etc.

Groeten Gerwin

Reactie voor op de website?

26.49. Geniet er van!

Hoi Gerwin (en Vrouw),

Gefeliciteerd met jullie tweeling zwangerschap. Geniet er van, dat is het eerste wat ik wil zeggen. Praktisch gezien zou ik me niet te druk maken, ga niet een dubbele uitzet aanschaffen. Kijk ook eens op tweelingbeurzen voor een kinderwagen of in het meerlingen magazine. Het is overigens wel leuk om daar abonnee van te worden. Daar staat ook een hoop herkenning in en veel advertenties.

Zodra de tweeling er is, sla dan niet zomaar alle hulp af. Want het is wel lekker als je eens iets uit handen kunt geven. De eerste 2 jaar zijn het moeilijkst, daarna wordt het steeds makkelijker.

Wees niet bang om het ene kind meer aandacht te geven dan het andere en maak je niet druk als het etenstijd is. Ze wachten heus wel op hun beurt, zo niet kan je ze altijd tegelijk geven. Maar meestal is er in de tweeling eentje met iets meer geduld. Ook met het badje geldt, laat je niet "opfokken" door anderen, desnoods doe je de ene dag het ene kindje en de andere dag de andere, of één 's morgens en één 's avonds. Onder de douche kan ook, maar dan moet je met zijn tweetjes zijn. De één eerst en als je die aankleedt de ander.

Voorlopig zou ik lekker genieten en gewoon rustig blijven. Mijn ervaring met een tweeling is dat je een cadeautje krijgt! Want het blijft heel bijzonder.

Groetjes, Yvonne (moeder van 6 kinderen, waarvan een tweeling van 7 jaar)

Reactie voor op de website?

26.50. Tipssssssss!!!

Hallo,

ik ben Lidia en samen met mijn vriend Howard zijn we uitgerekend voor een eeneiïge tweeling op 14 oktober 2002. Nu ik van de schrik ben bekomen merk ik ook dat het allemaal zo super bijzonder is dat ik me tegelijkertijd ook wel een beetje druk maak. Zo af en toe en het lijkt me leuk om contact te maken met ouders of moeders die zwanger zijn van een tweeling en bijvoorbeeld ook in Amsterdam wonen. Verder voel ik me soms gewoon best raar want tja ik ben nu 15 weken zwanger en het is zo nieuw. Als ik pijntjes in mijn buik voel denk ik al: ojee is dit goed... Of als ik geborrel in me buik hoor, dan denk ik: oooooh oh. Ik bedoel, ik geniet wel, maar het lijkt wel hoe meer je leest des te meer het allemaal zo spannend wordt. Zo spannend dat ik nu bijvoorbeeld al weer een echo zou willen maken zodat ik ze weer even kan zien. Ze zijn zo lief. Het worden 2 jongens of 2 meisjes. Spannend hoor. Mensen, als jullie me willen mailen of contact onderhouden lijkt het me super. Groetjes van 2 super blije en trotse ouders.

Reactie voor op de website?

26.51. Veel succes

Beste Lidia,

Gefeliciteerd met het jullie tweeling zwangerschap. Ook ik heb erg moeten bijkomen toen we op de echo zagen dat het er twee werden. Inmiddels zijn onze jongens 9 maanden oud en echt twee grote schurken. Ik had de eerste 13 weken van mijn zwangerschap de angst: als het maar geen miskraam wordt, en na de echo kon ik alleen nog maar denken aan dat ik ze zo lang mogelijk bij me moest houden. Uiteindelijk hebben ze me met 40 weken ingeleid maar is het toch een keizersnee geworden. De jongens wogen allebei 7 pond. Echt kanjers.

De maanden erna waren zwaar met weinig slaap en veel huilen en een moeder de hersteld van de operatie. Maar als ik terug denk aan mijn zwangerschap kan ik alleen maar denken aan hoe trots ik was op mijn dikke buik en hoe gezellig dat gespartel in mij was. Die volgende echo komt sneller dan je denkt. Wij hebben er in totaal 6 gehad, elke even bijzonder. En nu is het elke dag meer genieten. Tweelingen zijn bijzonder en om te zien hoe ze alles samen ontdekken en streken uithalen. Kostelijk.

Heel veel succes en geniet er echt van.

Groetjes Bernice

Reactie voor op de website?

26.52. Eventjes schrikken...

Hey,

Ik ben mama van Pauline, nu 20 maanden, en 11 weken zwanger van ... een tweeling. Ik weet het nog maar sinds vanmorgen en ben nu eventjes de kluts kwijt. Gelukkig bestaan er in zo'n geval site's zoals deze!

Groetjes Martine

Reactie voor op de website?

26.53. Gun jezelf de tijd

(Reactie op Eventjes schrikken)

Ik ben op dit moment 13 weken zwanger van een tweeling en ook moeder van een meiske van 26 maanden. Ik weet het nu sinds 3 weken en nu pas kan ik de charmes van alles in gaan zien. Ik heb net mijn eerste echo bij de geneacoloog gehad en het was gewelding om te zien.... twee lijfjes met alles er op en er aan. Oke het zal veel van me vergen maar als deze kleintjes maar de helft van de waarde aan m'n leven toevoegen als mijn kleine meid dan is dit al heel erg veel!!! Echt heel erg verheugen doe ik nog niet maar daar heb ik gelukkig nog even de tijd voor. Gun jezelf de tijd om aan deze situatie (verandering) te wennen!

Sofia

Reactie voor op de website?

26.54. "onverwacht" bevallen van een tweeling...

hai hai Martine,

Hardstikke gefeliciteerd met je aanstaande gezinsuitbreiding. Ik ben ook trotse mama, van een zoon van 4, Stijn, en een tweeling die aanstaande vrijdag 1 wordt, Jesse en Mik.

Ik kan me heel goed voor stellen dat je even helemaal de kluts kwijt was. Bij ons liep het nog gekker, Ik ben vorig jaar 19 juli om 17.14 uur bevallen van mijn tweede zoontje Jesse en toen vertelde mijn gynaecoloog me dat Jesse veel te klein was voor mijn buik. Ze hebben er toen heel snel een echoapparaat bij gehaald en toen bleek dat er nog een babietje in mijn buik zat. 14 minuten later hadden we ineens 3 in plaats van 2 kinderen.

Ik heb met acht weken een echo gehad maar dat was achteraf gezien eigenlijk alleen maar een goed-nieuws-echo omdat ik net voor deze zwangerschap twee miskramen had gehad en heel erg misselijk was. Alles bleek in orde, er was hartactiviteit, we zagen het duidelijk kloppen, dus het echo-apparaat ging weer uit.

Dezelfde dag ben ik met ernstige uitdrogingsverschijnselen opgenomen in het zieken huis. Na 4 dagen mocht ik weer naar huis en ze hebben me daar ook nog even het hartje laten horen met de doptone. Nog geen twee weken later weer opname omdat ik opnieuw aan het uitdrogen was, ik was alleen maar aan het overgeven en hield helemaal niets binnen... Na 9 weken ging het gelukkig beter, mijn misselijkheid was over, er kwamen bekkenklachten voor in de plaats dus op naar de fysio.

Het hielp allemaal niets en ondertussen had ik het gevoel dat mijn buik wel erg groot werd. en dat er ook veel beweging was, dat vond mijn eerste verloskundige ook maar ze wilde toch even tot de volgende controle afwachten.. "Niets aan de hand", zei een andere verloskundige, "je navel zit erg laag en daardoor lijkt je buik groter." De volgende, jawel weer een andere, vroeg nog wel of er al een echo gemaakt was en dat was met 8 weken gebeurd dus er was verder geen reden om er nog een te laten maken.

Ik had zelf ondertussen steeds sterker een vermoeden dat het er mogelijk wel eens meer dan een zou kunnen zijn, heb dat ook bij verschillende verloskundigen aangegeven maar ja er was toch al een echo gemaakt he.

Verhuizing achter de rug en op naar een nieuwe verloskundigenpraktijk. Ook daar aangegeven dat ik mijn buik toch wel groot vond zeker in vergelijking met mijn oudste, maar er werd toen gezegd dat een tweeling me zeker erg leuk leek of dat het mijn hormonen wel zouden zijn.

Op een gegeven moment had ik zelf het idee dat het "kindje" in stuit lag, er zat een bolletje onder mijn ribben dat de boel daar gewoon kneusde. Mijn oudste had ook in stuit gelegen tot net voor de uitgerekende datum vandaar dat ik dat gevoel herkende. "Nee", zei de verloskundige "dat is het kontje, reken er maar op dat het een zware baby wordt, wel 7 pond". Nou bij elkaar klopte dat redelijk dat is toch iets. Ik kon me toen zelf echt geen voorstelling van de grootte van mijn baby maken maar dacht aan een reuzenbaby.

Op een gegeven moment voelde ik zelfs boven en onder de hik, kan je nagaan. Toen had ik en paar dagen later, week 37,5, het idee dat mijn vliezen gebroken waren, hup naar dezelfde verloskundige die dat bevestigde en er nog aan toevoegde dat de "kleine" in het vruchtwater had gepoept en dat ik dus in het ziekenhuis moest gaan bevallen..

's-Avonds opgenomen en de volgende dag door de gynaecoloog bekeken die achteraf gezien erg veel vragen stelde over de omvang van mijn buik en het geboortegewicht van mijn oudste. Hij constateerde 2 centimeter ontsluiting en besloot dat we niet langer op het beginnen van een natuurlijke bevalling zouden wachten.

Na de bevalling van mijn twee kanjers bleek trouwens ook nog dat de vliezen niet gebroken waren en dat het dus ook niet meconiumhoudend vruchtwater was geweest. Gelukkig was en is alles goed met Jesse en Mik, ze zijn nu bijna 1 en langzamerhand ben ik ook een beetje aan het idee gewend geraakt dat we echt drie kinderen hebben.

Maar ik vind het ergens toch ook wel heel erg dat er zo slecht geluisterd wordt naar wat zwangere moeders aangeven, ik moet er ook niet aan denken dat er met een van de twee iets zou zijn gebeurd tijdens de zwangerschap.

Maar jij weet het ruim op tijd en kunt je nu vast voor gaan bereiden op een hele leuke maar zeker ook drukke tijd. En het is ook echt niet altijd leuk maar dat was ook mijn ervaring met de oudste.

Geniet van je zwangerschap en ik wens je heel veel geluk voor de toekomst to en wie weet mailen we elkaar nog wel eens.

Caroline

Reactie voor op de website?

26.55. Ook een verrassing!!!

Hoi Caroline,

Wat een herkenbaar verhaal zeg! Van mij is het inmiddels al ruim 7 jaar geleden, maar Joeri had een verrassing bij zijn geboorte en wel Brian! Zij waren mijn 4e en 5e kindje. De gynaecoloog heeft zelfs nog aan een derde gedacht bij die laatste echo, 9 uur voor hun geboorte. Ik heb ze 40 weken gedragen.

Ik had ook steeds een andere verloskundige, die inderdaad steeds zeiden dat het mij zeker heel leuk zou lijken een tweeling. Het zou zeker een baby van 11 pond worden, ze wogen 3400 en 3600 gram, de verloskundige zat er dus 3 pond naast, hihihi.

Ik heb zeker 2 jaar de tijd nodig gehad om aan het idee te wennen, zoals jij ook al zegt. En nog bij het lezen van jouw verhaal, springen tranen weer in mijn ogen. Een kindje is zo bijzonder en dan liggen daar ineens twee complete kindjes...

Ik wens je heel veel plezier met jouw kindjes en echt het wordt steeds makkelijker.

Groetjes, Yvonne

Reactie voor op de website?

26.56. Ook 28 April 2000!

Hoi Agnes,

Voor mij is 28 April ook een hele belangrijke datum, want toen zijn ook onze tweeling geboren. In precies 6 minuten en 2 keer persen waren we een tweeling rijker (twee meiden genaamd Lisanne en Alysia). Ze zijn met 32 weken geboren en wogen allebij 4 pond.

Het is alleen heel erg jammer dat ik er het eerste anderhalf jaar niet van heb kunnen genieten. Ik heb namelijk een postnatale depresie gehad waardoor ik heel veel heb gemist, maar nu gaat alles weer goed en geniet ik dubbel zoveel van ze, en ben ik soms verwonderd over de dingen die ze samen doen en al kunnen. Het is alleen soms heel erg zielig voor onze zoon (hij is nu 5 jaar), hij word soms compleet onder de voet gelopen door ze. Maar toch genieten we nu van ons gezinnetje zo met z`n vijven en ik wil er geen minuut van missen.

Groetjes Ilonka

Reactie voor op de website?

26.57. Niet indentieke, eeneiïge tweeling

Hallo Lieve,

Ondanks het feit dat mijn tweeling dan tweeeiïg is en daarom niet indentiek zijn, herken ik wel veel in je verhaal. Ook jongenstweeling, geboren met ook 27 wkn en ook 1 kindje visueel gehandicapt. Ze zijn net 5 jaar. Mijn droom spatte erg uiteen omdat, ook al zijn ze tweeling, hun wereldjes liggen door de handicap van het ene kindje zo ver uit elkaar. Mijn ene zoontje moet zelfs naar speciaal onderwijs en een eind reizen. Ik had ze zo graag samen naar school gebracht, en dat is dan nog maar 1 ding. Vaak worden ze niet als een tweeling gezien.

Groetjes Jeanet.

Reactie voor op de website?

26.58. Tussenschot

He die Daniëlle,

Ik wilde graag eens even reageren op je vraag over het tussenschot. Het tussenschot is eigenlijk alleen maar een afscheiding tussen de twee vruchtzakken (zoals bij de tweeling van mezelf). Mijn vriendin heeft ook een tweeling, bij haar was dit tussenschot niet aanwezig. Gevolg twee kinderen in een vruchtzak. Twee kinderen die dus super-eeneiïg zijn.

Bij mijn vriendin is dit goed gegaan dankzij de nodige controle in het ziekenhuis. Waarom? In het ergste geval (niet van uitgaan) kun je namelijk een siamese tweeling krijgen door verkeerde samenmelting van de vruchtjes in het beginstadium. Daarom zullen ze je ook vaker op controles een echo geven. Normaal krijg je geloof ik elke 14 dagen een echo (na ongeveer 20 weken).

Ik hoop dat je een beetje wijzer bent geworden. Ik hoop wel een reactie van je te krijgen, en eventueele vragen wil ik je best navragen of beantwoorden.

Nog een fijne zwangerschap toegewenst door Fannij uit Kerkrade.

Reactie voor op de website?

26.59. TTTS

Patrice,

Op dit moment heb ik een dochtertje van bijna twee. Ook haar zusje is tijdens de zwangerschap overleden als gevolg van het TTTsyndroom. Na het overlijden van het kindje ben ik in Duitsland gelaserd omdat de bloedvaten zo fout zaten en mijn dochtertje die nog in leven was anders een hartkwaaltje had kunnen ontwikkelen. Een nare en emotionele ervaring. Mijn dochter is overigens gezond geboren. Ze is nu bijna twee en het gaat heel goed met haar.

Erna

Reactie voor op de website?

26.60. Info TTS voor Yolanda

Hoi Yolanda,

Volgens mij zijn al de berichten die in deze rubriek staan al vrij oud maar toch. Info over het tweeling transfusie syndroom kun je vinden op onze website www.ttservaring.nl. Helaas is het bij ons niet goed afgelopen. Hoop dat je er iets aan hebt of misschien heb je al lang en breed alle info die je zocht.

Groetjes Saskia

Reactie voor op de website?

26.61. Info over twin transfusion syndrome

Ook wij hebben helaas 7 jaar geleden een tweeling verloren aan ttts, informatie hierover is moeilijk te vinden en als het er al is dan in het engels. Als je meer wilt lezen zoek dan in google naar ttts. Ikzelf zou heel graag mijn ervaring willen delen met lotgenoten.

groetjes

PS: kijk eens naar het artikel Het Twin-to-Twin Transfusie Syndroom, of het artikel een passie voor meerlingen.

Reactie voor op de website?

26.62. Wij ook!

Hi,

Wij zijn momenteel ook 19 weken ver in de zwangerschap en zijn ook in behandeling voor het ttts bij Dr Lewi in leuven. Momenteel moeten we dagelijks naar de dr voor een echo. De toestand van de kindjes is voorlopig goed, één lazer behandeling moet echter toch gebeuren. Maar ze zien momenteel geen plaats voor een veilige toegang. Kan jij misschien ons even jou ervaring vertellen over de behandeling?

Bedankt alvast

Reactie voor op de website?

26.63. Wij ook, tav Ronny

Hallo

Ik ben ook even in behandeling geweest bij Dr. Lewi in Leuven (1/07/2004)(5/07/2004) . Mijn kindjes hadden ook het TTTs syndroom ontwikkeld en ze vonden ook geen toegang tot de baarmoeder doordat de moederkoek in de weg zat. Met de kindjes ging het toen al niet zo goed meer, want het ttts was al héél vroeg in de zwangerschap begonnen en veel te acuut opgetreden. Ik heb de kans niet gehad om nog een operatie te laten doorgaan want bij de volgende controle bleken beide kindjes overleden te zijn (5/07/2004). Ik ben op 9 juli 2004 bevallen van mijn tweelingmeisjes, op 16 weken zwangerschap.

Ik hoop echt dat jullie kindjes het nog goed blijven doen en dat jullie die operatie kunnen laten uitvoeren.

Groetjes Sandra

Reactie voor op de website?

26.64. Nekplooimeting

Hallo Allemaal,

Op dit moment ben ik 12 weken zwanger van een eeneiige tweeling. In het ziekenhuis is een nekplooimeting gedaan. Bij een van de kindjes is een plooi van 5mm geconstateerd. Het andere kindje lag niet goed om het te kunnen meten.

Maandag mag ik naar Rotterdam zodat ze daar opnieuw een echo kunnen maken en evt. een vlokkentest. De uitslag duurt dan nog twee weken. Natuurlijk probeer ik er rustig onder te blijven, maar ik ben dodelijk ongerust!

Heeft iemand hier ervaring mee?

Groetjes, Mariana

Reactie voor op de website?

26.65. Ervaring met nekplooimeting

Ja,

Ik heb hetzelfde vorig jaar gehad met de zwangerschap van mijn drieling. Er was tijdens de zwangerschap ook al te zien dat het om een eeneiïge tweeling ging en een eenling. Doordat er bij de eeneiïge tweeling werd gezocht naar een tussenwand werd behalve deze wand ook een nekplooi gemeten die behoorlijk afweek van de norm. Dit gold trouwens voor beide en zelf ook een klein beetje voor de eenling.

Wij schrokken hier ook enorm van. We hebben veel met elkaar gesproken over wat we wilden doen. Of we verder gingen onderzoeken of niet. Uiteindelijk hebben we wel gekozen om het te laten onderzoeken, omdat wij een gezin met een tweelingen en een drieling waarvan twee eventueel "down" zouden hebben niet aankonden. Maar het bleef wel vreselijk door mijn hoofd spoken. Alleen al om over zulke beslissingen na te denken. En ik weet nog steeds niet zeker wat ik uiteindelijk bij constatering van "Down" gedaan zou hebben. Het is vreselijk en onmenselijk om voor zo'n beslissing te staan. Soms denk je wel eens dat het niet goed is alles te weten.

Bij mij is in de 15e week een vruchtwaterpunctie gedaan. We hadden de uitslag versneld, binnen 36 uur weer terug en gelukkig bleek alles goed te zijn. Gelukkig blijkt dat de wetenschap en ook best vaak naast zit en het blijft een behoorlijke kans dat het wel goed is.

Na de puncties volgden er trouwens nog meer testen om de overige risico's uit te sluiten. Maar dit was gelukkig ook allemaal goed. Ik ken trouwens nog meer mensen die hetzelfde hebben meegemaakt wat uiteindelijk toch goedkwam. Maar uiteraard is dit natuurlijk geen garantie voor jullie.

Ik wens je heel veel sterkte voor de komende periode. Ik hoop dat ik wat heb kunnen helpen.

Groet, Lianne

Reactie voor op de website?

26.66. Voorzichtigheid

Het is vreemder dat er zo laconiek met jouw zwangerschap is om gegaan dan de voorzichtigheid waarmee de zwangerschap van Rebecca wordt behandeld. Er worden met voorzichtigheid geen signalen afgegeven van dat er evt wat mis zou zijn. Juist doordat iedereen weet dat een tweelingzwangerschap meer risico's met zich mee kan brengen is dit toch super! Als moeder wil je de risico s toch beperken en evt complicaties voor zijn

Nicole

Reactie voor op de website?

26.67. Nekplooimeting

Ik ben op dit moment 13 weken zwanger en wij zitten sinds bijna 3 weken ook al in spanning omdat bij de ene baby dus ook een vele dikkere nekplooi is geconstateerd. Het bericht dat het een tweeling zou worden sloeg wel in als een bom maar ik hoop nu zo dat alles goed zal komen en dat ik twee gezonde baby's op de wereld mag zetten!

Gisteren hebben we voor de tweede keer een echo gehad en het bleek nu dat de nekplooi al veel minder dik was als twee weken geleden. Toen ze naar de "gezonde" baby keek zag ze dat deze nu ook een beetje vochtophoping bij het nekje had! In de eerste instantie was deze echo bedoeld om te kijken of ze alletwee nog leefden en dan zouden we gelijk een afspraak maken voor een vruchtwaterpunctie maar doordat het zich blijkbaar toch verbeterd heeft wil ze me over twee weken weer zien en dan beslissen of die punctie nog nodig is.

Zijn er mensen die dit verhaal herkennen want ik maak me vreselijke zorgen en weet totaal niet waar dit op uit kan draaien.

Alice

Reactie voor op de website?

26.68. TTS

Ik ben op dit moment 22 weken zwanger van een een-eiige tweeling met TTS en onder strenge controle in Leiden. De laser-behandeling is bij mij al geprobeerd, maar helaas konden ze nergens bij. Gelukkig blijft 't tot nu toe stabiel en doen ze het allebei nog goed. Er is een verschil in ontwikkeling van ca. 2 weken, de kleine heeft net genoeg vruchtwater om te drinken en te plassen en de grote heeft eigenlijk te veel vruchtwater (maar nog niet schrikbarend veel). Ik hoop maar dat 't zo door blijft gaan en dat ik zeker de 28 weken haal, maar hoe langer hoe beter natuurlijk. Mij is verteld (in Leiden) dat TTS bij zo'n 15% van de gevallen voorkomt. Graag lees ik over de ervaringen van anderen.

Groetjes, Petra

Reactie voor op de website?

26.69. Ik ook...

Hoi!

Ik ben nu 8 1/2 week zwaner van een tweeling. Hoewel... ik hoop dat ik nog steeds zwanger ben van een tweeling, ben zo bang dat als ik straks terug kom voor de 2e echo over 1 week dat er 1'tje is verdwenen! Ben verder niet misselijk, wel een slaperig. Ik maak me soms toch een beetje zorgen om alles...

Groetjes Carolien

Reactie voor op de website?

26.70. TTS

Reactie op alle getuigenissen i.v.m. tts in het bijzonder op 24.68 Ik ben op dit moment 20 weken zwanger van een een-eiige tweeling met tts. Er is een verschil in ontwikkeling van ca. 2 weken. De kleinste van de twee heeft nog voldoende vruchtwater en zijn blaasje was nog goed gevuld. De grootste heeft meer vruchtwater maar zijn blaasje heeft nog een normale grootte. Mijn gyn. vindt het op dit ogenblik niet nodig om in te grijpen.

Ik ben in behandeling bij een Prof.gyn. verbonden aan het UZ Antwerpen. Hij heeft al laten blijken niet voor laseren te zijn en overweegt indien nodig om in te grijpen met een vruchtwaterpunctie om vruchtwater weg te nemen maar ook om het tussenschot te doorprikken. Hoe komt het dat er nergens in de getuigenissen reactie is op de behandeling via punctie? Is er bij Petra ooit sprake geweest van een punctie? Is om de twee weken een echo voldoende om de toestand van de tweeling op te volgen? Wordt de laser-behandeling in België alleen in Leuven uitgevoerd?

Annick

Reactie voor op de website?

26.71. TTS en laserbehandeling

Hallo Annick

Ik ben nu 23 weken zwanger van een een-eiige tweeling met TTS. Op 28 sept. (ik was toen 16 weken en 5 dagen) ben ik naar Leiden gestuurd en daar heb ik de volgende dag een laser behandeling gehad. Bij mij was er ook sprake van dat de 1 meer vruchtwater had en de ander bijna niets meer en die had ook geen blaasvulling meer. Ik ben toen direct doorverwezen naar Leiden. Daar adviseerden de artsen mij de laser behandeling. Waarom is jouw gyn. niet voor laseren? Bij mij gaat het nu goed en de kindjes groeien goed. Wel sta ik onder controle in Leiden en waarschijnlijk beval ik daar ook.

Ik ben zeer benieuwd hoe het nu bij jou gaat. En welke behandeling je ondergaat.

Liefs Patricia

Reactie voor op de website?

26.72. Bekkeninstabiliteit

Hallo,

Ik ben nu 16 weken zwanger van een eeneiïge tweeling. Zij worden mijn tweede en derde kindje. Bij de zwangerschap van mijn eerste kindje heb ik veel last gehad van mijn bekken BI oftewel(bekkeninstabiliteit). Zijn er mensen die ervaring hebben met BI tijdens een tweede zwangerschap en dus met name van een tweeling? Ik begin nu namelijk ook weer last te krijgen van mijn bekken en wordt al superdik.

Volgens mijn gynaecoloog wordt het bij deze zwangerschap nog veel slimmer. Graag zou ik hierover wat ervaringen en eventuele tips ontvangen.

groetjes Wendy

p.s. Ik krijg binnenkort een uitgebreide echo, kunnen ze hierop ook zien of je kindjes het t.t.t.s. syndroom hebben?

Reactie voor op de website?

26.73. Wendy - bekkeninstabiliteit

Hoi Wendy,

Allereerst van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Een tweeling is toch bijzonder, he? Bij mijn 1e zwangerschap kreeg ik last van mijn bekken rond de 20e week, dit keer rond de 10e week. Dat was mijn eerste aanwijzing dat er wellicht meer dan 1 zat...

Het is gedurende de zwangerschap steeds erger geworden, tot ik niet veel meer kon lopen of doen. Ik had hulp via de thuiszorg voor het huishouden, de laatste 3 maanden en de eerste 3 maanden met de kindjes. De verzorging van onze zoon kon nog wel, maar hij was toen wel bijna 3.5.

Ik had mensendieck maar zou een volgende keer wel weer voor fysio kiezen (zoals ik de eerste keer had). Na de bevalling ging het, net als bij de eerste, vrij snel over (gelukkig!).

Let op je houding, let op wat je wel of niet kiest te doen, om het zo zo lang mogelijk vol te houden. Over 1-eiïg kan ik je niet veel vertellen, die van mij zijn 2-eiïg. Ben je al lid van de NVOM?

Sterkte en geniet ook! Marjon

Reactie voor op de website?

26.74. Ook Twin to Twin

Ook wij hebben een tweeling gekregen met TTS. Helaas kan ook ik niet echt een positief verhaal vertellen. Het verhaal van Ilse is ook het eerste met een 100% goede afloop dat ik lees.

Ik ben met 26 weken en weeën terecht gekomen in het VU Ziekenhuis in Amsterdam met de mededeling dat het een tweeling was en dat het niet goed was (ze dachten dat ze die dag wel geboren zouden worden).

In het VU aangekomen is uitgelegd dat ze TTS geconstateerd hadden en dat de vooruitzichten niet goed waren. Voor laseren was de zwangerschap al te ver gevorderd en dus werd er de volgende dag 0,75l vruchtwater afgetapt. Dat gaf wel wat verlichting.

Uiteindelijk is dat nog 2 keer gebeurd en zijn mijn meiden na 29 weken geboren. Louise woog 1030 gram en Marjan 637 gram. Helaas is Marjan na 1,5 dag moedig strijden overleden.

Louise heeft nog 6 weken in Amsterdam gelegen en later nog 3 weken in Dirksland om te groeien. Ze is nu bijna 4 en heeft wat lichte hersenbeschadiging opgelopen waar ze gelukkig niet echt veel last van heeft.

Het probleem bij ons was dat de tweelingzwangerschap en TTS veel te laat ontdekt werd. Wat ik wel begrepen heb van de gyneacologen en neonatologen in het VU is dat men gewoon niet goed weet hoe ze dit probleem moeten behandelen. Dus was alles vroeger ontdekt, dan was dat nog geen garantie geweest voor een gunstigere uitkomst.

Gelukkig komt de afwijking niet veel voor en ik wens iedereen die hier mee te maken heeft heel veel sterkte.

Lianne

Reactie voor op de website?

26.75. Niet-identieke eeneiige tweelingen

Hallo,

Ik moet voor school een werkstuk over niet-identieke eeneiige tweelingen maken en ik wou vragen of u misschien weet hoe dat kan--> een eeneiige tweeling die totaal niet op mekaar lijkt. In mijn klas zitten een jongen en een meisje die een niet-identieke maar toch eeneiige tweeling zijn. Kunt u me hier mee helpen? Alvast bedankt

groetjes

Reactie voor op de website?

26.76. Voelen van de babies 25.43

Het ligt er volgens mij aan waar de placenta zit op die plek voel je de bewegingen minder!

groetjes maaike

Reactie voor op de website?

26.77. TTS in 29e week, spannende tijd

Hallo,

Zo'n 3 weken geleden (week 29 in de zwangerschap) wisten we dat eentje een groeiachterstand had. Maar dit kwam vaker voor. 1 week geleden (week 31 in de zwangerschap) bleek de kleinste niet gegroeid. Na opname in een regioziekenhuis, kwam er een opname in het AZM. De CTG bleven goed maar de kleine heeft zowat geen vruchtwater en het vlies zit om de kleine heen. We zitten nu in de 32e week. Zeer onzeker is de tijd nu. Worden ze wel op tijd gehaald? Gaan de CTG's wel goed? Het wordt nu van dag tot dag bekeken. Spannende tijden. Het vervolg is nog niet bekend. Mijn vrouw is nu 32 weken en 1 dag zwanger, ondanks dat de kleinste geen bewegingsvrijheid heeft, en geen vruchtwater, geeft de arts aan dat de beste couveuze nu nog de buik van mijn vrouw is. De tijd nu is verschrikkelijk en we hopen dat alles zijn tij dgegunt wordt en dat ze zonder complicaties en op tijd gehaalt worden.........

Groetjes Pieter & Yvonne Berkers

Reactie voor op de website?

26.78. 3 kinderen achterin

Lieve Pieter en Yvonne!

Als je achterin de auto twee normale gordels en in het midden 1 heupgordel hebt, mogen er gewoon 3 kindjes achterin. Ik heb strax ongeveer het zelfde. Wij krijgen een kindje en ik was aan het uitzoeken of ik de maxicosi voorin mijn bedrijfsbus, waar ik 3 plaatsen heb, mag hebben. p.s. als ik iets van 2dehands zaken tegen kom zal ik aan jullie denken.

veel liefs en succes, Marco en Daphne.

Reactie voor op de website?

26.79. 4 kinderen is dat niet teveel?

Sinds afgelopen woensdag weet ik dat ik zwanger ben van een tweeling. Wat ben ik geschrokken zeg! Dit had ik echt nooit verwacht.

We hadden het een tijd lang al over een derde kindje gehad, maar besloten dit toch niet te doen. Na deze beslissing bleek ik al enige tijd zwanger te zijn en na 11 weken kreeg ik deze week mijn eerste echo. En wat blijkt? Zijn het er ineens twee! Nou dat is dubbel slikken. Ik weet namelijk niet of ik dit wel aankan, ineens 4 kinderen.

Op dit moment denk ik dat ik dan nooit meer een nacht zal doorslapen. Mijn man werkt meer dan fulltime (eigen zaak), dus ik sta er ook nog eens helemaal alleen voor. Ik ben bang dat ik zal doordraaien. Ik wwet echt niet meer wat ik moet doen?

Esther

Reactie voor op de website?

26.80. Even wennen

Hallo,

Wij kregen ook totaal onverwachts een derde en vierde (geen tweeling, twee ongeplande zwangerschappen). Van de derde zwangerschap heb ik erg genoten, toen ik eenmaal van de schok bekomen was! De vierde zwangerschap heb ik maar uitgezeten, om eerlijk te zijn heb ik daar niet echt van genoten en ook toen ons vierde kindje er eenmaal was, had ik direct ook een moedergevoel, net als bij de andere drie, maar het was toch ook flink wennen, die eerste maanden.

Het is en blijft druk, maar ik zou mijn vier bollekes niet meer kunnen missen

Reactie voor op de website?

26.81. Snel gewend!

Beste Esther,

Nu 2,5 jaar geleden kregen ook wij een derde en een vierde kindje spontaan, en gingen wel voor een derde. Mijn andere twee (meiden) waren toen 6 en 5.

Wij waren er erg blij mee en ik moet zeggen dat je als ze er zijn ze echt nooit meer kwijt wil want het is een unieke ervaring!!

Natuurlijk is het druk maar je moet je niet druk laten maken (voornamelijk doen andere dit voor je). De 3 R's aanhouden, Rust, Regelmaat en Reinheid helpt echt.

Het zijn nu twee heerlijke kereltjes van 2,5 en geniet echt iedere dag van ze het zijn echte "boeven"!

Ik wens je een goede zwangerschap toe en veel wijsheid en geluk en je mag mij altijd mailen.

Succes! Natascha

Reactie voor op de website?

26.82. Wat nu?

Ook ik heb net gehoord dat ik, i.p.v. de zeer gewilde eenling, zwanger ben van een tweeling. Ik leek in één klap in een zwart gat te vallen, want meer dan één kind zag ik niet zitten. Ik zie vreselijk op tegen de stress en we hebben weinig geld. Dat laatste vind ik trouwens minder belangrijk dan het idee een overspannen moeder te worden. Ik ben er nog niet uit en heb ongeveer twee weken de tijd om tot een besluit te komen (de zwangerschap af te breken, één vrucht laten aborteren).

Ik zou niet weten waarom je niet eerlijk mag zeggen hoe je tegenover zo'n dilemma staat. Het gesprek met mijn verloskundige was gelukkig niet veroordelend en het luchtte mij voor het moment in elk geval op te weten dat er alternatieven zijn. Natuurlijk zal ik het besluit zo kalm mogelijk gaan nemen, en vertrouw ik op een goede keuze.

Ik heb veel aan jullie verhalen (en de boodschap dat je blij en tevreden moet zijn, gaat er bij mij echt niet in...). Vandaag ben ik 8 weken zwanger en ik hoop dat ik het goede gevoel van vóór het tweelingnieuws weer terug zal krijgen. Reacties zijn welkom!

Flor (31)

Reactie voor op de website?

26.83. Andere kijk

Hoi Flor,

Ik denk inderdaad dat het goed is om eerlijk te zijn naar je gevoel. Alleen de richting van jouw oplossing vind ik erg schokkend. Abortus kan voor mij echt niet.

Zelf hebben we naast vier eenlingen ook een tweeling. Misschien dat je wat aan mijn ervaring hebt. Mijn ervaring is dat ze het eerste jaar samen niet voor twee tellen. Twee in bad doen is echt niet dubbel zoveel werk als één enz. Je zult ook tal van andere andviezen kunnen vinden om tijd en energie te besparen. Toen de tweeling bij ons ging kruipen en lopen vond ik het wel drukker worden. Je hebt twee boefjes die allebei hun eigen kant op gaan om de wereld te verkennen.

Maar aan de andere kant heb je ook twee geweldige mensjes, die een deel van jou zijn. Die ook nog eens op elkaar reageren. Na een jaar of twee en half gaan ze samen spelen. Bij mij spaart dat veel energie. Ik hoef ze niet altijd te vermaken want ze hebben altijd elkaar. Ze gaan bij mij ook niet naar de peuterspeelzaal. Ze spelen met elkaar (en de andere kinderen hier). Voor een wagen en spullen hoef je echt niet veel kwijt te zijn. Dat is maar wat je er zelf van maakt. De echte kosten komen pas veel later als ze groot zijn. Maar dan zijn jullie ook weer jaren verder.

Ik ga niet zeggen dat het niet druk is. Maar ik hoop dat je de moed hebt om een andere oplossing te zoeken. Ze zijn er echt wel.

Heel veel sterkte en wijsheid en ik hoop echt dat je er van zult gaan genieten, Je maakt toen iets heel bij zonders mee!

groetjes José

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Wat komt er op me af?

 1. Zwanger van een tweeling...
 2. Geniet er van!
 3. Het is heel speciaal!
 4. Wat een herkenning
 5. Ook wij krijgen dit jaar een tweeling
 6. Veel succes
 7. Zorgen
 8. "Betaalbare" auto??
 9. Het nieuws EEN TWEELING.
 10. Ook wij krijgen een tweeling
 11. Wij krijgen in november een tweeling.
 12. Onze tweeling
 13. Amber & Fleur
 14. 28 april
 15. Wij krijgen in januari een Tweeling
 16. Schrikkeltweeling
 17. Het is geweldig!!
 18. Ik wil nog wel een tweeling!!!
 19. Tweelingzwangerschap
 20. Ook net zwanger van een tweeling!
 21. Twin To Twin Transfusion Syndrom
 22. Nog alerter zijn!
 23. Bij mij gaat het goed
 24. Vreemd
 25. Twin to twin transfusion syndrome
 26. Achtergronden
 27. Neem geen risico
 28. Niet-identieke, ééneiïge tweeling
 29. Fantastisch
 30. Eeneiïg of tweeëiïg
 31. Informatie over Twin to Twin transfusion syndroom
 32. Nog wat sites
 33. De tweeling is geboren!
 34. Gefeli!!
 35. Bedankt voor jullie reakties
 36. Hoeveel kans op twin to twin transfusion syndroom?
 37. 1 box of 2 boxen
 38. TTTS
 39. 2 boxen
 40. Ook TTTS
 41. Twin to twin transfusie syndroom
 42. TTTS bij mijn zoontjes
 43. Beweging van tweeling tijdens zwangerschap
 44. Beweging van 2ling tijdens zwangerschap
 45. Beweging van tweeling op 25 weken
 46. Beweging
 47. Vertrouwen hebben
 48. Wij zijn zwanger van een tweeling, wat nu???
 49. Geniet er van!
 50. Tipssssssss!!!
 51. Veel succes
 52. Eventjes schrikken...
 53. Gun jezelf de tijd
 54. "onverwacht" bevallen van een tweeling...
 55. Ook een verrassing!!!
 56. Ook 28 April 2000!
 57. Niet indentieke, eeneiïge tweeling
 58. Tussenschot
 59. TTTS
 60. Info TTS voor Yolanda
 61. Info over twin transfusion syndrome
 62. Wij ook!
 63. Wij ook, tav Ronny
 64. Nekplooimeting
 65. Ervaring met nekplooimeting
 66. Voorzichtigheid
 67. Nekplooimeting
 68. TTS
 69. Ik ook...
 70. TTS
 71. TTS en laserbehandeling
 72. Bekkeninstabiliteit
 73. Wendy - bekkeninstabiliteit
 74. Ook Twin to Twin
 75. Niet-identieke eeneiige tweelingen
 76. Voelen van de babies 25.43
 77. TTS in 29e week, spannende tijd
 78. 3 kinderen achterin
 79. 4 kinderen is dat niet teveel?
 80. Even wennen
 81. Snel gewend!
 82. Wat nu?
 83. Andere kijk

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.