Groot Gezin
Ervaringen meerlingen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

20. Mama heeft twee baby's in de buik

Hallo tweelingouders,

Sinds twee maanden weten wij dat we een tweeling krijgen. Eind oktober gaat het gebeuren! We hebben het uitgebreid gevierd met ons dochtertje Pam van twee, want het is toch wel iets heel bijzonders. Tot nu toe genieten we met volle teugen. Leuk ook al die reacties van iedereen! Wel krijg je vaak te horen hoe druk het zal worden. Eerlijk gezegd trekken we ons daar (nog) niet zo heel veel van aan. Het zal best zo zijn, maar dat zien we dan wel weer. Ik heb al iemand gevonden die ons een paar uur per dag komt helpen naast uiteraard ouders, vrienden ed.

Waar ik me wel een beetje zorgen om maak, is de aandacht voor onze oudste. Waarschijnlijk krijgen wij een één-eiïge tweeling (twee meisjes) en nu heb ik gelezen dat die band tussen die twee wel erg hecht is. Samen staan ze sterker en zullen dat op ook binnen het gezin uittesten. Nu is Pam dol op baby's en is helemaal vol van het idee dat mama twee baby's in de buik heeft. Toch denk ik dat het voor haar een enorme verandering zal betekenen nu ze de aandacht moet gaan delen met twee dames en wel twee die elkaar door en door kennen en altijd voor elkaar kiezen.

Klopt dit "in de praktijk" en zo ja hoe kun je hier het best mee om gaan?

Alvast bedankt en iedereen heel veel geluk met twee of meer.

Groetjes, Lilian

Reactie voor op de website?

20.1. Oudste en één-eiïge tweeling

Mijn oudste was 3,5 jaar toen de eerste tweeling geboren werd. Omdat ze dus opgroeien met zijn drieën, zijn ze er aan gewend. Ze zijn niet alleen maar met elkaar bezig geweest en nu nog niet.

Wat wel was, was dat andere mensen in de stad zoveel aandacht schonken aan die twee in de kinderwagen, dat ze de oudste oversloegen. Ook al zijn ze dan een één-eiïge tweeling, de band tussen de verschillende één-eiïge tweelingen is niet te vergelijken. Dat hangt ook af van hun karakters.

Groetjes, Desiree

Reactie voor op de website?

20.2. Bij ons valt het mee

Het is onze ervaring (zoon van bijna vier en twee meiden van ruim twee) dat het, vooralsnog, redelijk meevalt. Wel denk ik dat het, relatief kleine, leeftijdsverschil hierbij een rol speelt. Toen de meiden geboren waren bleek Robin zich zeer makkelijk aan te passen. Hij moest alleen maar even heel hard huilen toen we met ze uit het ziekenhuis kwamen en daarna hebben we nooit meer iets gemerkt van "moeite hebben met".

Ook is het onze ervaring dat er wisselende coalities worden gesloten. Dan weer is het Sanne en Esmee tegen Robin, dan weer Sanne en Robin tegen Esmee, maar even zo makkelijk Esmee en Robin tegen Sanne. Kortom, wij merken er niets van.

Groet, Ronald

Reactie voor op de website?

20.3. Let op

Wij kregen onze tweeling(j/m) toen de oudste vijf was en de tweede twee jaar. Vooral de oudste heeft het moelijk gehad zo erg zelfs dat hij een klas moest blijven zitten, op het moment dat de kids werden geboren. Het eerste half jaar merkten we niks aan hem. Maar na ongeveer een jaar kwam het verhaal dat hij helemaal geen twee babies wilde hebben. Hij is een gesloten jongetje en vindt alles al gauw goed. Maar in dat koppie van hem ging dus genoeg rond. Toch hebben we de oudste twee juist meer aandacht gegeven en betrokken ze overal bij. Maar zo zie je maar...

Groetjes Astrid en veel succes!!

Reactie voor op de website?

20.4. Niemand denkt iets over mij

Onze zoon Nick was ook 2,5 toen Tess en Chris zijn geboren. Wij hebben alles gedaan zoals hierboven staat. Ik ging 's middags als de babies sliepen met Nick blokken bouwen of knutselen, ondanks dat ik zelf eigenlijk een dutje goed kon gebruiken. Altijd schoven we hem naar voren. Al het bezoek had een kadootje voor hem meegenomen, etc.

Pasgeleden (hij is bijna 8) moest hij op school een beschrijving maken van hoe andere mensen over hem denken. Hij had geschreven: "Niemand denkt iets over mij, iedereen denkt alleen over Tess en Chris, want die zijn een tweeling en dat is bijzonder."

Zoals je begrijpt heeft ons dat erg veel pijn gedaan, juist omdat we zo ons best hebben gedaan voor hem. Misschien hebben we wel teveel ons best gedaan. Wie zal het weten.

Groetjes, Irma

Reactie voor op de website?

20.5. Van de Amerikaanse twinslist

 1. Tricia, 3 dochters waaronder identieke tweeling:
  Ze spelen alle drie leuk samen en vormen ook vaak een twee tegen een. Meestal ligt dan een van de tweeling eruit.

 2. Ann, oudste dochter en identieke meisjes-tweeling:
  Ze spelen ook graag ieder afzonderlijk en gaan door fasen waarin ze met elkaar spelen. De oudste wordt echter nooit bewust buitengesloten.

 3. June, 2 oudere kinderen, toen identieke tweeling:
  Mijn kinderen spelen alle 4 gezellig samen. Vaak is het zo dat de oudste met een van de tweeling speelt en de tweede met de andere. Die passen qua karakter ook beter bij elkaar.

 4. Michelle, 2 oudee kinderen, toen tweeling:
  Onze tweeling speelt helemaal niet samen. Ze slapen wel samen, maar spelen vrijwel nooit samen. Wel met hun oudere broer en zus.

 5. Connie, Anna & Christie 11, en Grace 9:
  Ik zou zeggen dat je er geen punt van moet maken totdat je weet hoe ze op elkaar reageren. Misschien zal het wel nooit een punt worden. Het zijn toch allemaal zusjes/broetjes en ze zullen toch familiebanden voelen. Je kinderen moeten gewoon leren elkaar te respecteren en van elkaar te houden.

Reactie voor op de website?

20.6. Tweeling en genoeg aandacht voor de oudste

Beste Lilian

Ons gezin bestaat uit 4 kinderen. Wij hadden twee dochters van 6 en 3,5 jaar toen onze tweeling geboren werd. Onze dochters vinden hun zus en broer erg lief en leuk maar toen ze net geboren waren hadden ze best wel moeite met alle mensen die je aanhielden op straat om een duik in je wagen te nemen. Iedereen kent je ineens en iedereen wil een praatje met je maken. Ik ben op een bepaald moment bepaalde mensen gaan negeren of vertelde gewoon dat ik nu even geen tijd had.

Ik denk dat het voor je dochter ook heel plezierig zal zijn dat je de twee baby's als twee individuen zal benaderen. Dus liever niet altijd dezelfde kleren aan, ga als dat een keer kan met je dochter wandelen en neem dan één baby mee.

Wij hebben het thuis ook nooit over de tweeling maar over Meike en Koen. Ik wens je nog een fijne zwangerschap toe en ik hoop dat je iets met mijn ervaringen kunt.

Elze

Reactie voor op de website?

20.7. Tweeling alleen maar leuk??

Leuk, al die enthousiaste verhalen over tweelingen. Ook wij hebben een tweeling en hadden al een meisje van net 1 jaar toen ze geboren werden. Ik ben hardstikke blij met alledrie de dochters en ook met de vierde die 1,5 jaar later volgde, maar soms had ik wel gewild dat de tweeling niet tegelijkertijd geboren was. Dan had ik dat eerste jaar na de geboorte veel meer van ze kunnen genieten, denk ik. Ik was dan ook erg blij dat nummertje vier alleen kwam en niet ook een zusje meenam. Ik heb haar in dat eerste jaar veel sneller en beter leren kennen dan de tweeling, die steeds de aandacht moesten delen. En ik had natuurlijk ook veel meer tijd over om te genieten in plaats van te moeten zorgen.

En nog wat anders: tweelingen zijn natuurlijk bijzonder omdat het niet vaak voorkomt dat er twee baby's tegelijk ontstaan. Maar ik vind niet dat onze (twee-eiïge!!) tweelingmeiden meer met elkaar op hebben dan twee willekeurige zusjes met erg weinig leeftijdsverschil. Wordt de band tussen twee-eiïge tweelingen niet vaak overdreven door ouders en omgeving? Is het niet gewoon het geval dat ze goed met elkaar overweg kunnen omdat ze in dezelfde levensfase zitten, in plaats van dat ze (bijvoorbeeld) een speciale band zouden hebben omdat ze elkaar al negen maanden langer kenden?

Ik ben erg benieuwd of er andere tweelingouders zijn die ook wel eens spelen met deze overwegingen.

Marjolein

Reactie voor op de website?

20.8. Dikke vriendjes

Ik wil even reageren op dat verhaal van Marjolein. Ik heb een tweeling (j/m) van bijna 2 jaar en ze spelen natuurlijk veel met elkaar. Maar om nu echt te zeggen dat ze een bijzondere band met elkaar hebben, nee, ik vind van niet. Mischien is het omdat een jongen en een meisje zijns, ze hebben toch andere interesses, zij speelt graag met poppen, en hij doet gooit liever met een bal door de kamer.

Ze zijn natuurlijk even oud, en (zoals Marjolein al mailde) ze zitten in dezelfde leeftijdsfase. Ze groeien samen op, dus vandaar dat ze dikke vrienden zijn. Dat kleine leeftijdsverschil kan natuurlijk nooit met 2 1-lingen.

Misschien verandert het als ze wat groter zijn, maar nu zien wij ze meer als dikke vriendjes dan als 2 kinderen die een speciale band hebben.

Groetjes Yvonne

Reactie voor op de website?

20.9. Idem dito

Een reactie op het verhaal van Lilian.

Ik ben 16 weken zwanger van een tweeling en half oktober 2001 ben ik uitgerekend. Ook ik heb een dochter van net twee jaar, Anouk, en zij vindt het maar wat leuk, 2 babies in mama's buik. Ze vertelt het tegen iedereen die maar half wil luisteren.

Ik ben ook wel bang dat ik Anouk tekort doe wat betreft aandacht als de tweeling is geboren. Maar erg druk hierover maak ik me nog niet want de ervaring leert dat je eerst moet ondervinden hoe het is, een ouder kind en een tweeling, om te bepalen waar je tekortschiet (als dat al het geval is). Ik denk altijd maar zo; je houdt toch van je kind, dus dan doe je vaak op gevoel de juiste dingen. Kop op en succes!

Groetjes,
Jolanda

Reactie voor op de website?

20.10. Toch wel moeilijk: zusje van tweeling

Hallo tweelingouders,

Bedankt voor jullie reacties op mijn vraag van inmiddels bijna twee jaar geleden. Wat vliegt de tijd en vooral met zo'n wonder als een tweeling. Onze dames (1,5 jaar) rennen en klimmen inmiddels door het hele huis en maken elke dag tot een feest. Heerlijk!... Echter mijn vraag blijft: hoe ga je om met de 'grote zus'?

Onze oudste dochter wordt binnenkort vier jaar. Ze is dol op haar zusjes maar vindt het moeilijk dat ze de aandacht moet delen. Soms weet ze er echt geen raad mee. Ze wil wel lief doen maar dat eindigt altijd in pesten, duwen, dingen afpakken. Heeft veel behoefte om met papa en mama alleen te zijn. We doen er alles aan om het voor haar ook zo leuk mogelijk te maken, maar dat wil niet altijd lukken.

Herkenbaar? En zo ja wie heeft er tips?

Groeten, Lilian

Reactie voor op de website?

20.11. Even alleen

Hoi Lilian,

Het blijft een enorme stap voor zo'n kleine grote meid om ineens alle aandacht te moeten delen met 2 andere kleintjes. Mijn zoon was al ruim 8 jaar toen mijn dochter en zoon geboren werden. Ook hij was dol op ze maar vond het ook moeilijk. Wat wij hebben gedaan was af en toe met hem alleen wat gaan doen en vaste tijden inplannen voor hem.

Als je dat doet weet zij altijd van te voren wanneer zij tijd voor haar zelf krijgt met jullie. Dat scheelt echt hoor. Verder komt dat allemaal wel weer goed,zeker als ze straks op school zit kun je de kleine koters bijvoorbeeld leren om zelf te gaan spelen en na schooltijd eerst even tijd te hebben voor je oudste dochter. Het is echt gewenning maar het wordt steeds makkelijker. Ik hoop dat je probleem snel wordt opgelost.

groetjes Mireille

Reactie voor op de website?

20.12. Soms moeilijk

Hoi, ik ben Sandra en ik ben 27 jaar ik heb een zoon van 6 jaar en een m/j tweeling van 3 jaar. Onze tweeling heeft ook een hele sterke band met elkaar. Ze hebben ook hun eigen taal gehad. Ik denk dat het meer aan de karakters van de kinderen ligt dan dat ze een of tweeëiïg zouden zijn. Mijn oudste gaat vaak bij vriendjes spelen of de vriendjes komen hier naar toe.

Groetjes Sandra

Reactie voor op de website?

20.13. Reageren op..

Hallo allemaal,

Hhet is wel leuk om al die verschillende reactie's te lezen. Ik ben zelf in verwachting van een tweeling en mijn zoontje is tegen die tijd dat ze worden geboren 5 jaar. Ik ben dus ook heel benieuwd hoe hij gaat reageren. Maar ik denk dat ik gewoon moet afwachten hoe het gaat.

Groetjes Paloma

Reactie voor op de website?

20.14. Het komt allemaal goed....

(18) Lilian, Paloma en alle andere as. tweelingouders,

Maak je niet te veel zorgen. Een kind heeft heel veel aanpassingsvermogen. Natuurlijk is het wennen in het begin. Onze zoon van 3 moest in het begin best heel wat aandacht inleveren. Hij heeft het hier uiteraard wel eens moeilijk mee gehad. In ons geval heeft zich dat geuit in veel huilen, lelijk doen tegen zijn zusjes en negatieve aandacht vragen. Boos worden heeft geen zin. Het is een logische reactie.

Probeer het volgende eens; betrek je kind bij het voeden (fles aangeven), verschonen (luier aangeven en doekjes) en naar bed brengen (muziekdoosje aanzetten en welterusten zeggen) van de tweeling. Wij hebben dat als zeer positief ervaren.

Wanneer de kleintjes op bed liggen dan is alle aandacht voor de oudste. Natuurlijk gaat het huishouden door, maar waarom zou je niet met zijn tweeen de was opvouwen? Slabbetjes, rompertjes genoeg om te vouwen! Onze zoon vond het altijd hartstikke leuk!

Als we op straat lopen dan gaat automatisch altijd alle aandacht naar mijn meiden. Dat kan onbedoeld hard aankomen bij de oudere broer of zus. Schuif de vraag eens door naar je kind en laat hem de vraag beantwoorden of het twee meisjes of jongens of wat dan ook zijn.

Kortom, betrokkenheid is denk ik de sleutel. Zorg ervoor dat het kind een vaste plek binnen het gezin heeft en niet half vast-half los zodat het zich compleet verloren en achtergesteld gaat voelen. Bij ons functioneert het opperbest.

Maak je geen zorgen, het komt allemaal goed...... Geniet van de aankomende tijd!

Groet Daphne

Reactie voor op de website?

20.15. Kort op elkaar

Beste Marjolein,

Je verhaal sprak me erg aan omdat je oudste dochter ook pas 1 jaar was toen de tweeling geboren werd. A.s september ga ik bevallen van een tweeling en dan is ons zoontje net 13 maanden. Ik denk dat de band tussen tweelingen inderdaad overdreven wordt. Ik ben zelf tweeling met een zus en heb met haar geen beter contact dan met de andere 3. Ik zou je graag willen vragen of je eerste dochter al kon lopen toen de tweeling geboren werd. En hoe je dit qua vervoer opgelost hebt. Ik ben nog maar 10 weken zwanger en ondanks dat ze meer dan welkom zijn maak ik me ook zorgen over de praktische zaken en over het feit of ik ze allemaal voldoende aandacht kan geven.

Ik hoop op een reactie. Het was al fijn om te lezen dat iemand je voor is gegaan.

Veel groeten en dank, Nicole.

Reactie voor op de website?

20.16. Zwanger van een drieling en dochter van net 1 jaar

Hallo!

Ik ben 33 jaar, wij hebben een dochtertje van net 1 jaar en heb onlangs te horen gekregen dat ik zwanger ben van een drieling. Ondertussen 12 weken. In eerste instantie dacht ik dat ik een miskraam zou krijgen ivm een bloeding, maar bij de eerste echo bleek dat ik een tweeling zou verwachten. De keer daarop bleek het geen tweeling maar een drieling te zijn. Helemaal spontaan zonder dat er ook maar iets van meerlingen bij ons in de familie zit.

In eerste instantie best wel even schrikken maar na een beetje gewend zijn aan het idee wel heel bijzonder hoor. Maar ook wel spannend vind ik, vooral de zwangerschap. Als alles maar goed gaat.

Momenteel hebben wij al een dochtertje van net 1 jaar. Zal dus best zwaar worden maar dat zien we wel, hoe dat loopt. Zou het wel heel leuk vinden om met mensen te mailen die hetzelde hebben, dus vier kinderen waarvan één drieling.

Misschien hebben jullie wat tips voor ons? Alle informatie is natuurlijk welkom want ik weet helemaal niet wat me te wachten staat.

Groetjes

Reactie voor op de website?

20.17. Kort op elkaar

OOk wij kregen een tweeling, onze oudste dochter was toen 19 maanden. Mijn ervaring is dat hoe jonger het kind, hoe makkelijker het zich aanpast. Onze oudste dochter, nu 2 jaar en 4 maanden, weet niet beter of ze heeft nog 2 zusjes die aandacht nodig hebben. Ik probeer wel zoveel mogelijk de tijd dat Nanda en Merel liggen te slapen, met Leonie door te brengen. Kleuren, lezen.. het huishouden moet maar wachten tot in de avonduren.

Het is best een hele klus, maar ik vind het geweldig om met mijn meiden bezig te zijn. De momenten voor jezelf zijn helaas zeer zeer schaars en daar moet je je op voorbereiden. Maar dat zou ook zo zijn als er maar 1 kindje bij zou komen. Het enige waar ik moeite mee heb, is om de aandacht eerlijk te verdelen tussen allemaal. Als ze allemaal een vieze luier hebben, moet je toch een keus maken wie er eerst aan de beurt is!

Janne

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Mama heeft twee baby's in de buik

 1. Oudste en één-eiïge tweeling
 2. Bij ons valt het mee
 3. Let op
 4. Niemand denkt iets over mij
 5. Van de Amerikaanse twinslist
 6. Tweeling en genoeg aandacht voor de oudste
 7. Tweeling alleen maar leuk??
 8. Dikke vriendjes
 9. Idem dito
 10. Toch wel moeilijk: zusje van tweeling
 11. Even alleen
 12. Soms moeilijk
 13. Reageren op..
 14. Het komt allemaal goed....
 15. Kort op elkaar
 16. Zwanger van een drieling en dochter van net 1 jaar
 17. Kort op elkaar

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.