Groot Gezin
Ervaringen meerlingen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

25. Borstvoeding bij tweelingen

Hallo,

Wij zijn in verwachting van een tweeling. We hebben tal van vragen hoe en wat het is om te bevallen en op te voeden. We hebben een dochter van 4 jaar. We lezen alleen maar positieve reaktie's van mensen die al tweelingen hebben (gelukkig maar). Graag zouden wij willen weten hoe het gaat om borstvoeding te geven aan een tweeling, dit willen we zeker doen, daar onze dochter voor veel dingen allergisch is, en dit misschien te verminderen is met langdurige borstvoeding. Zou iemand hier misschien een antwoord op weten?

Kees en Sabine

Reactie voor op de website?

25.1. Het internet

Op het internet moeten we natuurlijk niet vergeten te kijken bij de Nederlandse borstvoedingsorganisaties.

De Vereniging Borstvoeding Natuurlijk geeft goede inhoudelijke informatie.

Bij Welcare vind je informatie over borstpompen en de steunpunten waar je die kunt huren.

Reactie voor op de website?

25.2. La Leche League

La Leche League is opgericht in Amerika en heeft momenteel in enorm veel landen groepen zitten, ook in Nederland. Zij geven avonden, meestal zo 1x in de maand, waar informatie wordt gegeven over bv, maar waar men ook met vragen terecht kan. Ze hebben ook de mogelijkheid om telefonisch vragen te stellen, als je echt direct hulp nodig hebt en niet kunt wachten tot de eerstvolgende info-avond.

vr.gr. Margriet Kuijpers

Reactie voor op de website?

25.3. Mijn aanpak en ervaringen

Meestal groeien je borsten en tepels van af de 8ste week van je zwangerschap, ook worden je tepels donkerder van kleur. En je zult meer vetweefsel opslaan, dit omdat je veel vet zult verbranden tijdens de borstvoeding. De melkklieren gaan opzwellen en hoe meer jouw kleintje(s) drinkt hoe meer melk jouw borsten zullen produceren.

Ingetrokken tepels kunnen problematisch zijn, vaak help een koud washandje al. Of voordat je je kleintje aan legt, kun je 2 minuten van te voren afkolven, zodat jouw kleintje beter grip heeft. Soms zal je kleine zelf vooraf met je tepel spelen, en dan met toezicht en hulp van mama zal je kleine de gehele tepel in haar/zijn mond nemen.

Onze kleintjes waren 3 weken te vroeg geboren. De meeste premature baby's hebben tijd nodig, hun zuigkracht is nog niet zo sterk. Als je borstvoeding niet meteen lukt, moet je niet gelijk opgeven. Gewoon je moedermelk afkolven en het dan via de fles aan je kindje geven (zie ook de rest van de informatie). Zo kunnen ze wennen aan de smaak van de moedermelk.

Net in de begin periode (1ste maand) heb ik ze beide apart aan de borst gelegd, zodat ik kon zien hoe ze de tepel in de mond namen. Zo kom je achter de probleempjes tijdens het voeden. Ik liep tegen het zere tepel probleem aan, omdat Emily de tepel verkeerd beet pakte. Mijn oplossing was de beide meiden apart aan te leggen, zodat ik kon zien en voelen hoe hun dronken, en hun daarbij kon ondersteunen met hun evt. probleem. Na 6 weken kon ze zonder mama pijn te doen moeiteloos drinken.

Het kan voorkomen dat het ene kind beter groeit dan het ander, en dat er dan een 400gr gewicht verschil is of ontstaat. Het enige wat je dan kunt proberen, is het kind dat het minst aankomt per fles te voeden, zodat je kan zien hoeveel zij/hij inneemt. Als dit ook moeilijk gaat, is het verstandig om verschillende flessen uit te proberen. Soms heeft een kleintje zo erg veel last van wind in haar/zijn buikje dat de inname minimaal is. Hiervoor zijn verschillende flessen op de markt: de banaanvorm fles, de Avent fles en Dr Brown fles. Die zijn er allemaal speciaal gemaakt om het koliek tegen te gaan.

Omdat wij een gewichtsprobleem hadden bij Shannon, moesten wij overstappen op flesvoeding. Ze krijgen als "maaltijd" moedermelk of Frisolac (nieuwe mama's moeten niet schrikken als hun baby's ontlasting groen/bruin is. Dit komt door de Frisolac, borstvoeding geeft een geel/mosterd kleur) Als desert (tussendoor) worden ze aan de borst gelegd. Pas als ze allebei sterk genoeg zijn, proberen we de ene dag de borst en de andere dag de fles.

Meestal krijgen beide meiden 's morgen borstvoeding. Als ik een er 1 voed en mijn man de ander, kan ik op mijn zij liggen om een van mijn kleintjes te voeden. Doe ik ze allebei in bed, zorg ik dat mijn hoofdeinde omhoog is getrokken en dat ik een paar extra kussen achter mijn rug leg en gebruik twee dikke kussen om de meiden op te leggen. Als ze beiden borstvoeding krijgen, wissel ik ze per voeding per borst af. Ook leg ik altijd de baby (Emily) die het meest problemen heeft met de tepel beet te pakken, het eerst aan, en daarna leg ik Shannon aan.(voetbal houding)

Tips tijdens het aanleggen, je borsten eerst lekker masseren en goed schoon maken met afgekoeld gekookt water. Zet een fles/beker met drinken voor jezelf klaar, en zorg dat je de afstandbediening bij de hand heb, of een favoriet boek. Want dan gaat de tijd wat sneller. Maar belangrijkste is , "GENIET ER VAN... EN GEEF NIET OP ALS HET NIET METEEN LUKT"

Ik ben sinds kort aan de pil begonnen, maar geef nog wel borstvoeding. Het is waar dat je borstvoeding dan iets achteruit loopt. Blijf je kinderen aanleggen, vooral als ze een wisseldag hebben (om het uur melk willen) en kolf gewoon om de 3 uur af. Dan zal je merken dat je de volgende dag iets meer produceert.

Ik heb al twee keer meegemaakt dat als je ziek of verkouden ben, dat mijn moedermelkproductie ook iets naar beneden gaat. Gewoon blijven aanleggen en kolven, in jouw melk zitten afweerstoffen die er voor zorgen dat jouw kleintje(s) niet ziek of erger worden.

Groetjes Elizabeth (mama van Emily Mae en Shannon Ivy, geb.20-03-2000)

Reactie voor op de website?

25.4. 9 maanden borstvoeding

Mijn oudste zoon heb ik 9 maanden borstvoeding gegeven en ik heb daar zeer van genoten. Dus toen ik zwanger bleek te zijn van een tweeling dacht ik er niet eens veel over na, dat ging ik opnieuw doen. Ik kreeg veel negatieve opmerkingen, dat lukt toch niet, dat vergt teveel van jezelf, je kunt nooit eens weg, dat soort dingen. Mijn ervaring is totaal anders.

Tess en Chris zijn geboren met 35 weken 3 dagen. Tess mocht naast mij in een bedje, maar Chris liep een nogal gevaarlijke infectie op in het ziekenhuis. Als gevolg daarvan moest hij in de couveuse en mocht ik tijdelijk geen borstvoeding geven. Omdat ik Tess wel bij me had kwam de melkproductie mooi op gang en kon ik voor Chris kolven. Tess was al enkele weken thuis toen ik eindelijk, na 6 weken, Chris mocht ophalen uit het ziekenhuis. Heerlijk!

Helaas vertelde de verpleging dat het onmogelijk zou zijn om Chris nog aan de borst te krijgen omdat hij gewend was aan een flesje. Ik dacht: jammer, maar ik geef hem dan toch wel afgekolfde borstvoeding in een flesje. Elke voeding legde ik hem eerst even aan de borst. Hij als eerste, zodat de borsten goed vol zaten en ik het er met mijn vingers een beetje uit kon masseren. Hij proefde het en probeerde het heel goed. Daarna gaf ik hem de afgekolfde melk in een flesje. Na 1 week had ik beide kinderen op volledige borstvoeding, hij wilde het flesje er niet meer achteraan.

Ik was daar erg blij mee, borstvoeding beviel me erg goed. Ik heb alleen nooit beide kinderen tegelijk kunnen voeden. Dat is soms lastig, maar stiekum vond ik het wel fijn dat ik zo toch met ieder kindje een tijdje alleen bezig "moest" zijn.

Uiteindelijk heb ik ze ook tot ongeveer 9 maanden borstvoeding gegeven.

Groetjes, Irma

Reactie voor op de website?

25.5. Borstvoeding is mijn stokpaardje

Hoi,

Ik heb ook onze Maurits en Jeroen bv gegeven, alleen niet zolang als bij de oudste (9mnd). Bij M&J hield ik het 6mnd en 7mnd vol. In het begin was het dus kind voeden, afkolven voor de tweede, want die lag op een andere afdeling in de couveuse. Twee keer per dag ging ik Jeroen zelf voeden en daar afkolven voor Maurits. Later moest Maurits naar Nijmegen (hij was toen 4 dagen oud) toen reed mijn man dus met de flesjes naar het Radboudziekenhuis. Toen was ik thuis, een kind in Doetinchem en de andere in Nijmegen en het ging nog steeds goed (de "productie" nam zelfs toe!).

Toen ik ze thuis had werd het makkelijker: twee tegelijk gaat lekker vlot, als het zo uitkwam nam ik ze na elkaar: lekker rustig...... Jeroen kreeg er na een tijdje steeds een flesje na: hij werd te moe en dronk dan niet goed. Na 6mnd begon Mautis me te bijten en hield daar niet mee op, ik dus wel: hij at al brood en pap (uit een bakje/lepeltje) hij kon ook al uit een tuitbeker drinken; dan is die stap dus vlot gezet. Jeroen en ik hebben samen lekker rustig afgebouwd.

Maurits moest op het kinderdagverblijf uit een fles niks hebben, daar waren ze dan wel drie kwartier mee bezig. Hij vond op een bepaald moment de tuitbeker van z'n "grote" broer wel spannend; toen hebben we hem die maar gegeven. Je kunt daar toch ook prima 200 cc in kwijt?

Als dit nog niet voldoende is, ik heb nog veel meer verhalen, en voor vragen sta ik helemaal open: borstvoeding is een stokpaardje, vrees ik........

Groetjes, Hanneke

Reactie voor op de website?

25.6. Borstvoeding bij een tweeling... het lukt!

Hallo Kees en Sabine,

Wel gefeliciteerd met jullie zwangerschap. Er staat jullie een grandioze tijd te wachten. Onze tweeling van net 1 jaar zijn ons allesje, samen met hun "grote" broer van 5 jaar. Ze krijgen nu nog 2x per dag borstvoeding, tot 6 maanden hebben ze volledig borstvoeding gehad, zonder iets erbij, daarna zijn ze overgegegaan op fruit, een boterham en een warme hap. Nu krijgen ze 's morgens en 's avonds nog borstvoeding.

Ik geef ze bijna altijd tegelijk. Ik ga in het midden op bed zitten, kussens naast me. Eerst leg ik een kind in de goede positie (nog niet aangelegd), dan leg ik de andere goed neer. Met mijn handen onder hun hoofdjes leg ik ze aan en zo zit ik een half uurtje. Lekker de televisie erbij aan, het is ook een rustpunt voor mezelf. Ik leg ze met hun benen onder mijn armen door, de zogenaamde rugby-houding.

Heel veel succes bij de bevalling en bij het geven van borstvoeding.

Groeten van Hanneke

Reactie voor op de website?

25.7. Mijn verhaal

Meisjes geboren na 33 week, aantal weken ziekenhuis, kolven, volledige borstvoeding tot zo'n 8 maanden, in totaal krap een jaar, toen ze meer zelf gingen eten en ik weer ging werken, hielden ze het op een gegeven moment zelf voor gezien.

Aisha

Reactie voor op de website?

25.8. Het lukt echt, vertrouw je lichaam!

Graag wil ik ook over mijn ervaringen vertellen.

Om te beginnen heb ik tijdens de zwangerschap nooit getwijfeld of ik een tweeling zou kunnen voeden. Het is voor mij zoiets natuurlijks. Ik weet uiteraard wel dat er best uitzonderingen zijn maar als je vol vertrouwen in je eigen lichaam eraan begint, verder nog een dosis informatie hebt, dan moet het haast wel lukken.

Even ons verhaal (het is nogal lang geworden, ondanks dat ik van alles niet heb verteld ...) Onze dochters zijn geboren met 33 weken. Vanwege groeiachterstand van Franca moesten ze worden gehaald, het werd een keizersnede. Eline en Franca gingen direct de couveuse in, behalve te jong (en Franca te klein) hebben ze geen complicaties gehad.

Ik ging pas 48 uur na de geboorte kolven, en ik moet zeggen dat ik er lichamelijk ook niet echt eerder toe in staat was. Ik kreeg het advies 4 keer per dag te kolven. Ik heb altijd met een dubbele kolf gekolfd. Eerst had ik de huurkolf Lactina van Medela. Later heb ik de pump in style gekocht, een geweldig apparaat wat zijn geld dubbel en dwars waard is.

Nu weet ik dat 4 keer eigenlijk veel te weinig is, maar bij mij ging dat prima. Na 1 dag kolven kwamen de eerste mililiters en binnen de kortste keren kolfde ik een liter (of soms wel meer) per dag. Dit betekende een enorme voorraad waar we nog veel plezier van hebben gehad. Ze kregen de melk per sonde toegediend. Veel kangaroeen en na een week of drie probeerden ze ook echt te drinken. Bij eline was het de eerste keer maar 10 mililiter, maar dat werd al snel meer. 2 keer per dag ging ik naar het ziekenhuis om te voeden (en te verzorgen en te knuffelen natuurlijk). Franca begon wat later te drinken maar dronk toen meteen 50 cc terwijl ze volgens schema pas 30 dronk. (binnen de korste keren dronk ze 100 of wel 150 terwijl ze met de fles pas op 80 zat of zo. Ze kregen haar dus echt niet in het ziekenhuisschema :-) ) Ik heb er steeds op aangedrongen dat ze geen fles kregen voor ze goed aan de borst dronken. Ze kregen sonde en cup.

Op een gegeven moment hebben we fles (afgekolfde melk) en borst gecombineerd en dat ging goed. Totdat Eline naar huis kwam en ik nog maar 1 keer per dag Franca ging voeden. Ze kreeg last van tepel-speenverwarring. Dat waren een paar hele zware dagen waarop ik toch 2 of 3 keer probeerde te gaan voeden. Ik heb zitten huilen met Franca op schoot die wel wilde maar verkeerde dingen deed met de tepel. De verpleging stimuleerde me heel goed om door te gaan en zeiden me ook dat ik nu niet moest opgeven. Dat was niet eens in me opgekomen! Na een paar dagen ging de combinatie weer goed.

Toen beide meiden thuis waren hebben we de fles in de kast gezet en alleen de borst gegeven. Achteraf heb ik daar wel spijt van gekregen want toen ze met 5 maanden uit de fles moesten drinken weigerden ze, allebei. Ondanks dat ze af en toe wel een fles dronken en zonder problemen. Misschien had ik de routine er meer in moeten houden. Na 3 maanden wilden ze echt geen fles meer drinken. In die maanden was de fles een wisselend succes, met trucjes lukte het om ze het minimale te laten drinken.

Gelukkig ging Eline al wat meer eten van een lepeltje, dus die kwam de dag redelijk door. Franca ging echter pas vanaf 8 a 9 maanden goed eten. Tot die tijd leefde ze echt van borstvoeding, ik ging vanuit mijn werk 2 keer per dag voeden.

Ik merk dat ik een beetje ga uitweiden, het gaat hier per slot van rekening over borstvoeding.

Ik heb altijd met veel plezier gevoed, ik vond het niet zwaar, ik werd er niet heel erg moe van en was blij dat ik 's nachts lekker kon aanleggen en geen flesjes hoefde te maken.

2 dagen voor haar eerste verjaardag wilde Eline niet meer, ik heb haar nog een week de borst aangeboden maar ze had geen interesse. Ze negeerde de borst of werd zelfs boos. Ik gaf haar nog af en toe afgekolfde melk. Franca drinkt nog steeds bij me. Ze drinkt praktisch niets uit een fles/tuit of beker. Ze is volledig afhankelijk van mij voor haar drinken. Gelukkig eet ze wel goed, dus op dagen dat ik werk komt ze de dag wel door met fruit, pap en warme hap. Drinken doet ze dan bij mij, ook 's nachts. De belasting daarvan vind ik trouwens minimaal, vooral sinds Eline niet meer bij me drinkt, het wordt dan echt een peuleschil.

Franca mag bij me blijven drinken zolang als zij dat nog wil. Van mij hoeft ze nog niet te stoppen.

Ik vind het voeden van mijn twee meiden een geweldige ervaring, die ik nooit had willen missen.

Als mensen meer willen weten, mail me dan. Ik wil graag anderen helpen, steunen waar ik dat kan.

,
mama van Franca en Eline, geboren op 20-04-1999

Reactie voor op de website?

25.9. Gemakkelijk

Onze twee dochters (bijna 8 weken) krijgen bijna volledige borstvoeding. Tegelijk aanleggen lukt me niet en als ik alleen ben (we hebben nog twee zoons van 6 en 3 jaar) neem ik rustig de tijd om ze na elkaar te voeden. Maar zodra er een volwassene bij mij is, geven we aan 1 kindje een flesje.

Lieke en Anouk zijn dus allebei gewend en vinden het prima en ik kies voornamelijk voor het gezondste en het gemakkelijkste voor mezelf. Veel succes!

groetjes Willeke

Reactie voor op de website?

25.10. Het is echt heel erg leuk

Hallo,

Eerst wil ik jullie van harte feliciteren met jullie tweeling. Wij hebben zelf ook een tweeling van alweer 22 maanden (ook meisjes). Wat leuk dat je borstvoeding geeft. Ik wilde eerst geen borstvoeding geven maar toen ik in het ziekenhuis erge last van stuwing had, wilde ik er graag mee beginnen. Maar op dat moment kreeg ik absoluut geen kans om er een aan te leggen; ze zeiden dat ik daar gelijk mee had moeten beginnen en ze wilden me niet helpen. Dat vond ik erg jammer maar had er niets tegenin te brengen.

Ik hoop dat jullie net zo gaan genieten van de meiden als wij doen. Dan zul je nog heel veel plezier beleven, want het is echt heel erg leuk. Je krijgt ook veel meer aandacht dan als je maar één kindje in de wagen hebt.

Nu heb ik nog even een vraagje, ik ben een enorme fan van tweelingen en spaar dan ook alles wat met tweelingen te maken heeft. Hebben jullie misschien nog een geboortekaartje over van de meisjes? Ik wil de portokosten graag vergoeden!!

Laten jullie het me even weten??

Groetjes,

Reactie voor op de website?

25.11. Tweeling borstvoeden

Mijn twee jongens zijn nu 1 maand en krijgen allebei volledige borstvoeding. Ik vind het erg zwaar, want een van de twee huilt bijna constant en volgens zo'n beetje iedereen in mijn omgeving zegt dit dat hij dan wel niet genoeg binnen zal krijgen, notabene ook mijn eigen partner! En dat terwijl ze iedere dag dik aankomen... Erg ondermijnend, ik sta er gewoon alleen voor. Maar ik blijf ervoor gaan. Laat iedereen maar kletsen, mijn dochter van bijna 3 heeft ook 10 maanden borstvoeding gehad, en als moeder vind ik dat je het hoe dan ook moet proberen zo lang mogelijk vol te houden. De voordelen winnen het ruimschoots van de nadelen.

Celine

Reactie voor op de website?

25.12. Laat je niet gek maken

Beste Celine,

Ik kan alleen maar zeggen: laat je niet gek maken. Mensen zeggen zo gauw dat kinderen niet voldoende binnen krijgen. Ik vraag me dan af of ze zelf borstvoeding hebben gegeven.Ik zelf heb vier kinderen, nummer vijf en zes worden in November geboren. Ik heb alle vier de kinderen borstvoeding gegeven en ik ben ook van plan om de tweeling borstvoeding te geven. Mijn tweede dochter was een huilbaby, maar ik heb haar wel ruim een half jaar borstvoeding gegeven en zij kwam maar een paar onsjes per maand aan. Dat kwam juist doordat ze zoveel huilde. Ze is nu 12 jaar oud en is goed gezond.

Verder wens ik je een fijne tijd toe met de tweeling en zolang je je zelf er lekker bij voelt moet je niet opgeven.

Groetjes, Marjan

Reactie voor op de website?

25.13. Als de moeder zich maar goed voelt

Ik ben ontzettend blij ben met onze tweeling, wn vind de drukte erg meevallen. En verder wil ik kwijt dat ik er af en toe niet goed van word dat er zo word gezeurd over borstvoeding. Ze zeggen dat je het lang moet geven want het is zo goed voor de kinderen. Maar ik denk dat het het beste voor de kinderen is dat de moeder zich goed voelt. Ik kon (helaas) maar 3 weken borstvoeding geven de tweeling viel enorm af en ik was volledig uitgeput. Er werd aangeraden ze wat vaker aan te leggen, dat was praktisch onmogelijk ivm. 2 andere kinderen. Het was voor mij enorm rustgevend dat ik flesjes ben gaan geven. Ook voor de tweeling, die sliep daarna bijna gelijk door, en ze waren een stuk rustiger.

groetjes van een heel gelukkige moeder

Reactie voor op de website?

25.14. Lang borstvoeding

Hallo,

Onze tweeling is nu op 17 maanden. Tot vorige week hebben ze nog 2 keer borstvoeding gehad. Elke keer maakte ik met mezelf een afspraak: vóór de vakantie stop ik ermee. En dan was het vakantie en dan dacht ik: waarom zou ik ermee stoppen. Ze vinden het nog zo lekker. En zo bleef ik uitstellen.

Nu geven ze zelf aan niet meer te willen. Ze vinden de fles net zo lekker en het geeft me wat meer vrijheid. Mooi dat ze het zelf aangeven.

Groeten van Hanneke

Reactie voor op de website?

25.15. Borstvoeding aan 2-lingen: tips gevraagd

Het is geweldig als je een tweeling wel 17 maanden de borst kunt geven. Ik moet nog bevallen van een tweeling in februari 2001, maar ik vroeg me af hoe je een tweeling nou het beste de borst kunt geven. Heb jij ze allebei tegelijk gevoed of achter elkaar? Ik wordt namelijk overspoeld met informatie over borstvoeding met 1 kindje tegelijk, maar het lijkt me een stuk efficienter als ze allebei tegelijk kunnen drinken.

Groetjes Anne

Noot redactie: kijk ook even bij Borstvoeding.

Reactie voor op de website?

25.16. Borstvoeding toch doorgezet

Ik heb twee jongens. Zij zijn inmiddels alweer drie jaar. R&M waren precies drie weken te vroeg geboren. Robin was zwaar ondervoed en moest naar de onmiddelijk na zijn geboorte naar de kinderafdeling. Toen zijn broer 18 minuten later werd geboren mocht hij vrij snel daarna aangelegd worden. De verpleegkundige vertelde me dat de borstvoeding niet zou gaan lukken omdat mijn tepels te plat waren. Gesteund door mijn moeder ben ik toch begonnen met voeden.

De eerste dag lukte het redelijk. De ene verpleegkundig was positief de andere weer negatief. Ik wou zelf graag beide jongens voeden en vroeg om een kolfaparaat. Ik ging de tweede dag voor Robin kolven. Dit ging goed. De melk stroomde verschrikkelijk. Ik kreeg tepelschelpen omdat ik niet normaal door de gang kon lopen zonder een melkspoor achter te laten. Op een gegeven moment tijdens een van de elf dagen dat wij in het ziekenhuis, waren hoorde ik de verpleging praten over mij. Ze vonden dat ik moest stoppen met borstvoeding. Ze vonden dat het teveel van mij vergde.

Ik heb niet laten merken dat ik dat gehoord had. Alle pogingen om mij over te halen van hun kant heb ik afgekapt.

Ik heb eerst met Robin moeite gehad om hem uit de borst laten drinken maar eenmaal thuis heb ik het met hulp van een vriendin die kraamverzorgster is het voor elkaar gekregen. Martijn is altijd een grote drinker geweest en Robin werd dat toen hij eenmaal aan de borst dronk.

In het begin liet ik hen om de beurt drinken maar na een paar weken dronken ze allebei tegelijk, ondersteund door kussens, mijn armen en handen. Ik heb de borstvoeding ruim drie maanden vol kunnen houden. Daarna heb ik afgebouwd omdat ik het lichamelijk niet meer kon volhouden.

Ik kijk met veel plezier op deze periode terug ook al vond ik het later ook handig dat ik een ander de jongens ook eens kon laten voeden.

Groet Catharina

Reactie voor op de website?

25.17. Borstvoeding aan 2-ling: tips

Leuk, een tweeling en nog leuker dat je ze allebei zelf wilt voeden! Ik heb mijn eigen tweeling zes maanden lang volledig zelf gevoed en daarna nog drie maaden lang afgebouwd. Al met al hebben ze dus negen maanden borstvoeding gehad. Leuk, het gaf veel voldoening, maar het was ook ongelooflijk zwaar. Gelukkig had ik al ervaring met borstvoeding geven: mijn oudste dochter had ik al zeven maanden zelf gevoed (waarvan zes volledig), toen gestopt omdat ik weer in verwachting was. Enige tips: En verder, heel veel sterkte, maar ook veel plezier!!!

Marjolein

Reactie voor op de website?

25.18. Hoe ik mijn tweeling borstvoeding geef

Wij hebben sinds 15 november een tweeling. Ik wou ze heel graag borstvoeding geven aangezien ik mijn andere vier kinderen ook zelf gevoed heb. Ingeborg wou gelijk al geen borst pakken. Ik bleek te grote tepels te hebben voor haar mondje dus na drie dagen klungelen en geen natte luiers overgegaan op de fles. Ik kolfde voor Ingeborg en Annika dronk uit de borst. Annika was voornamelijk 's nachts heel onrustig. Zo erg dat ze elk uur kwam. Wat bleek: ze kon 's nachts niet genoeg in één keer drinken doordat ze daar de kracht niet voor had.

Nu kolf ik en krijgen de meiden allebei borstvoeding uit de fles. Ik ben er zelf ook wat rustiger mee en, omdat er nog vier kinderen rondlopen die het ook leuk vinden om eens een flesje te geven, vang ik twee vliegen in één klap. Het kolven doe ik dus tussendoor en dat is voor mij heel handig. Ook 's nachts zijn we dan ook eerder klaar doordat mijn man en ik er allebei één pakken.

Groetjes Marjan

Reactie voor op de website?

25.19. Borstvoeding bij drieling

Ik ben trotse moeder van een drieling, Iris, Pieter en Jasper. Zij zijn met 30 wkn en 5dgn zwangerschap geboren. Ik ben in het ziekenhuis zelf gestart met het afkolven van moedermelk. Op de verlos/kraam-afd. werd mij er niets over gevraagd/verteld totdat ik zelf er om vroeg. Op de couveuse-afd. reageerden ze verrast en enthousiast dat ik moedermelk afkolfde.

Ik heb de kinderen alle 3 de eerste drie maanden volledig afgekolfde moedermelk kunnen geven. Daarna heb ik nog twee maanden heel langzaam afgebouwd. Ik had genoeg voeding, had best nog door kunnen gaan, maar omdat ik geen hulp had, werd het me te druk om door te gaan. Ik kolfde toch al snel 6-8x per dag (en nacht) ca 30-40 min. per keer. De kinderen zijn er goed op gegroeid.

In het ziekenhuis heb ik ze weleens aan de borst laten drinken, maar ik wist niet hoe ik dit thuis aan moest gaan pakken, zonder hulp. Alleen als er een van de drie onrustig was legde ik hem/haar aan ipv de fles te geven.

Aan iedereen met een drieling (of een-/tweeling): JIJ kan het ook!

succes Ingrid

Reactie voor op de website?

25.20. Borstvoeding natuurlijk

De vereniging Borstvoeding natuurlijk heeft ook een speciale afdeling met ervaringen met Borstvoeding voor een meerling.

Reactie voor op de website?

25.21. Borstvoeding aan 2 tegelijk. Zo simpel.

Ik heb zelf een tweeling van 6 maanden nu.Ik heb ze allebij volledig borstvoeding gegeven tot ik terug aan het werk moest. Ik persoonlijk vond het erg gemakkelijk om ze allebei tegelijk aan te leggen. Ik deed dit in de sofa, met veel kussens voor handen. Je kan ze met de hoofden naar elkaar toe leggen of allebei in dezelfde richting met hun benen.

Je legt eerst diegene aan met de grootste honger of degene die het beste de borst neemt. Je stopt er kussens onder, zodat hij niet weg kan zakken en je hebt terug je beide handen vrij voor de tweede aan te leggen. +/- 30 minuten en je bent klaar. Na enkele keren word je er erg handig in hoor. Achteraf niet vergeten te knuffellen met allebij apart, want dat kan niet als je ze samen voedt.

Marcha

Reactie voor op de website?

25.22. Borstvoeding tweeling

Hoi,

Zelf geef ik mijn tweeling (van 4 maanden) ook borstvoeding, eerst volledig, nu met fles erbij. Ik had tijdens de zwangerschap veel aan het blad van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, de uitgave borstvoeding aan meerlingen. Barstensvol ervaringen en tips. Zeker doen!!

Succes, Saskia

Reactie voor op de website?

25.23. Borstvoeding tweeling

Hallo Kees en Sabine,

Mijn naam is Saskia, en ik heb een tweeling van 3 maanden (Daan van Lucas) en een dochtertje van bijna 4 jaar (Lisa).

Ik geef ook borstvoeding. Eerst volledig en nu sinds 2 weken ook een flesje s'middags. Dit heb ik gedaan zodat mijn man ook de tweeling eens kon voeden en ik eens wat kon gaan doen met Lisa alleen.

Het is echt heel goed te doen. De eerst 7 weken zat ik nog op 8 voedingen per etmaal en daarna (nu nog steeds) op 7 voedingen. Ik heb nu nog 1 nachtvoeding.

Omdat het toch best wat energie vraagt en vooral tijd (ik voed ze na elkaar, zodat ik juist even tijd voor elk kind afzonderlijk heb)is het wel van belang dat je op mensen terug kunt vallen.

Als het jullie eerste kindjes zijn kun je natuurlijk even rusten als de baby's slapen, maar als je al een kindje hebt, zoals ik, dan is het fijn dat opa's, oma's of vrienden en bekenden af en toe even wat leuks met de oudste doen, zodat je even kunt rusten.

Wat ik ook regelmatig doe is na de voeding van 19.00 uur om ongeveer 20.30 uur naar bed, zodat ik nog even kan slapen voor de 23.00 uur voeding. (ze krijgen nu om 07.00, 10.00, 13.00, 16.00, 19.00, 23.00 en 03.00 uur)

Het vraagt wel wat begrip van je man want het is niet zo gezellig, maar dit is allemaal maar tijdelijk. Het belangrijkste is dat je je kinderen het beste van het beste kunt geven. En wat is er nu mooier dan 2 kinderen te zien groeien van jouw melk.

Bovendien is het bij een tweeling vaak zo dat visite flessenbaby's gaat voeden, terwijl het in het begin juist zo belangrijk is dat de ouders dat doen. Als je borstvoeding geeft zijn ze nog even lekker van jou alleen. Ze worden al zo snel groot.

Ik wil zelf gaan afbouwen tot 2 flesvoedingen per dag en de rest borstvoeding, zodat ik straks met 1 x per dag kolfen weer aan het werk kan gaan (voor 2 dagen).

Ik wens jullie heel veel succes toe en heel veel borstvoedingplezier (er is niets mooiers).

Groetjes Saskia

Reactie voor op de website?

25.24. Lang B.V.

Die van mij kregen met die leeftijd al uit een tuitbeker en ze aten met de pot mee. Dat wil zeggen, 's avonds warm eten dat geprakt was en eentje hoefde het alleen maar in stukjes gesneden te hebben. Het zijn hele makkelijke eters geworden. Met 17 maanden zou ik ze geen fles meer geven. Een tuitbeker vanaf een jaar is veel beter. Ook voor de mondmotoriek.

Olga

Reactie voor op de website?

25.25. Afkolven 2-ling Medela of Ameda?

Hallo,

Ervaringsvraagje aan tweelingmoeders. Mijn intentie is om borstvoeding te gaan geven aan onze toekomstige tweeling (1 okt.05-40 weken in verwachting). Ik ben me nu aan het oriënteren mbt het huren of kopen van een afkolfset. Wat zijn jullie ervaringen met de afkolfset van Medela (pump in style) t.o.v. Ameda? Er zit een groot prijsverschil tussen deze merken. Is dat het waard? Na mijn zwangerschapsverlof zal ik 3 dagen in de week gaan werken. Alvast bedankt voor jullie reaktie.

Groetjes

Jeannette

Reactie voor op de website?

25.26. Afkolven 2-ling dedela of ameda

Ik heb 10 weken lang gekolfd en heb toen de electrische kolf bij de thuiszorg gehuurd waar ik beiden borsten tegelijk kon kolven. Deze vond ik prettig en handig. Ook was de kolf heel krachtig en was ik zo klaar. De kolf van medela (de kolf koste 7 euro per week en daar kreeg ik nog een van vergoed door mijn verzekering).

succes, groetjes Moniek

Reactie voor op de website?

25.27. Borstvoeding en de pil

Als moeder van een tweeling en verpleegkundige ben ik zeker voor borstvoeding, maar, de pil slikken en borstvoeding geven zou ik persoonlijk geen ideale combinatie vinden i.v.m. hormonen en de invloed daarvan op een klein kinderlijf.

Tineke

Reactie voor op de website?

25.28. Reactie op: als de moeder zich maar goed voelt

Via deze weg wil ik graag reageren op "Als de moeder zich maar goed voelt".

Tijdens de zwangerschap en vooral toen wij er achterkwamen dat het er twee waren heb ik mij voorgenomen om het geven van borstvoeding zeker te proberen, maar als het om de een of andere reden niet zou lukken ik mij daarbij zou neerleggen. Het is fijn om al die verhalen te lezen dat het zo goed gelukt is, maar dat wil niet zeggen dat dat voor iedereen geldt.

Het begon al in het ziekenhuis, de morgen na de keizersnee mochten de meisjes aan de borst zonder enige uitleg, dus lukte het niet erg. De jongste dronk vanaf het begin al erg moeilijk en een paar keer ben ik toch overstuur al naar de zusters gestapt. Dat heeft ons niet veel goed gedaan, want ‘s nachts 4 zusters die zowel aan jou borsten zitten te trekken en ook nog je kind overstuur maken werkt niet erg bevordelijk, met alle vermoeidheid en hormonen die erbij komen kijken.

Eenmaal thuis aangekomen dus vol goede moed, met rust en steun van je man, maar het lukte niet. 2 weken lang geprobeerd, en dan ook nog de verhalen dat de voeding niet genoeg is etc. etc. Iedereen weet het beter, maar wat schiet je er mee op. Vooral ‘s nachts. Doordat de kleinste niet goed dronk was ze zo lang bezig dat wanneer zij eindelijk klaar was de volgende al weer aan de beurt was. En mijn man machteloos.

Kolven ook geprobeerd, zowel handmatig, met een handmatig pomp als de “automatische” maar ook dat kwam niet op gang. Na 2 weken besloten om te stoppen met borstvoeding. Niet slim natuurlijk zo abrupt met de gevolgen hele pijnlijke stuwingen etc. Maar dat voor gelukkig maar 1 dag. En toen de regelmaat, borstvoeding op de rustige periodes van de dag, afgewisseld met flesvoeding, zodat iedereen kon helpen. Ja de rust was wedergekeerd en vanaf dien ging alles goed en verliep alles soepel en kon ik genieten van die twee kleine mooie meisjes.

Ja borstvoeding is goed voor de kinderen, maar niet ten koste van de moeder waardoor dat weer teruggespeeld wordt op de kinderen. De laatste 2 dagen voordat ik overstapte op combinatie voeding, wilde ik alleen maar dat de kinderen sliepen en hun mond dichthielden, dat is toch geen gevoel voor een kersverse moeder. Nee ik weet het zeker dat overstappen op combinatie voeding voor ons allemaal en vooral voor die twee kleine dames de beste keuze is geweest.

Persoonlijk heb ik als baby, wegens omstandigheden geen borstvoeding kunnen krijgen en heb daar geen hinder aan ondervonden, ben niet meer ziek geweest als kind en ook niet op latere leeftijd. Het geven van combinatievoeding heb ik ongeveer 5-6 maanden volgehouden. De overstap na de zwangerschapsverlof naar de creche was toen ook makkelijker. Tot 14.00 uur flesvoeding en daarna borstvoeding, zodat ik het dus toch nog bijna 6 maanden heb kunnen doen.

Twee kinderen tegelijk borstvoeding geven is ook niet echt gelukt. Je kan dan ook niet echt aandacht besteden aan het kind dat je voedt. Dus veel prettiger 1 kind aan de borst, zodat je die alle aandacht kan geven. Met het voeden van 2 tegelijk was ik alleen maar bezig om te kijken of het allemaal wel lukte en ze vast te houden etc. etc.

Ik heb bewondering voor alle moeders bij wie het wel gelukt is om de borstvoeding te geven maar voor toekomstige moeders wil ik toch het advies geven dat als het niet lukt, wacht niet te lang totdat je helemaal overstuur bent want dat kan toch ook niet goed zijn voor twee of meer van die kleine hummels.

Verder nog de complimenten voor deze site, ik vind elke keer iets nieuws en het is zo herkenbaar al die verhalen.

Groetjes Renate

Reactie voor op de website?

25.29. Borstvoeding tweeling

O wat ben ik blij dat er toch nog moeders zijn die hun tweeling gewoon bostvoeding geven. Ik doe het zelf ook en het gaat prima. Tegelijk voeden lukt niet zo, dan maar wat langer voeden. Het kan best, twee voeden want er wordt net zoveel weer aangemaakt dan eruit gaat.

Het is toch een wonder dat je zelf 2 mensjes groot kunt laten worden door je eigen voeding !

Marja

Reactie voor op de website?

25.30. Vraag als reactie op: borstvoeding tweeling van Saskia

Reactie op Borstvoeding tweeling

Mijn naam is Mirjam en heb een tweeling van 9 weken en een dochter van bijna 3. Tot nu toe geef ik volledige borstvoeding. Het gaat goed en ik geniet er nog steeds van, maar het begint me ook een beetje op te breken. Ze krijgen nu 7 voedingen, precies hetzelfde 'schema' als saskia. Alleen de voeding van 700 is bij mij vaak al om 6 uur of half 7 en om 7 uur is mijn dochter wakker.

Al met al krijg ik toch wat te weinig slaap. Nu wil ik graag 2 voedingen vervangen door flesvoeding, in de hoop dat ze wat langer doorslapen en ik nog maar 1 keer gewekt wordt. Heeft iemand een tip hoe ik dat het beste kan doen? Welke voedingen kan ik het beste vervangen? p> Graag jullie reactie!
Groetjes, Mirjam

Reactie voor op de website?

25.31. Borstvoeding bij een tweeling - gelukt dankzij geweldig voedingskussen

Reactie op Reactie op: als de moeder zich maar goed voelt

Hallo,

Mij naam is Ingrid en ik ben 3 maanden geleden bevallen van een tweeling. eerst maakte ik mij grote zorgen of het voeden wel zou lukken. Mijn vriendin is kraamhulp en zij vertelde mij van een nieuw voedingskussen voor het voeden van een tweeling. Ik heb het meteen gekocht en ben er erg blij mee. Ik kan het alleen aanraden. Ben nu al drei maanden met plezier aan het voeden en het gaat tot nu toe erg goed zo. Voor iedereen van jullie die ook op zoek zijn naar een voedingskussen voor het voeden van je tweeling hier de site: www.hiphap.nl.

Aan alle andere moeders: veel succes en plezier met je dubbele boundle of joy!!!

Groetjes, Ingrid

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Borstvoeding bij tweelingen

 1. Het internet
 2. La Leche League
 3. Mijn aanpak en ervaringen
 4. 9 maanden borstvoeding
 5. Borstvoeding is mijn stokpaardje
 6. Borstvoeding bij een tweeling... het lukt!
 7. Mijn verhaal
 8. Het lukt echt, vertrouw je lichaam!
 9. Gemakkelijk
 10. Het is echt heel erg leuk
 11. Tweeling borstvoeden
 12. Laat je niet gek maken
 13. Als de moeder zich maar goed voelt
 14. Lang borstvoeding
 15. Borstvoeding aan 2-lingen: tips gevraagd
 16. Borstvoeding toch doorgezet
 17. Borstvoeding aan 2-ling: tips
 18. Hoe ik mijn tweeling borstvoeding geef
 19. Borstvoeding bij drieling
 20. Borstvoeding natuurlijk
 21. Borstvoeding aan 2 tegelijk. Zo simpel.
 22. Borstvoeding tweeling
 23. Borstvoeding tweeling
 24. Lang B.V.
 25. Afkolven 2-ling Medela of Ameda?
 26. Afkolven 2-ling dedela of ameda
 27. Borstvoeding en de pil
 28. Reactie op: als de moeder zich maar goed voelt
 29. Borstvoeding tweeling
 30. Vraag als reactie op: borstvoeding tweeling van Saskia
 31. Borstvoeding bij een tweeling - gelukt dankzij geweldig voedingskussen

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.