Groot Gezin
De media
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

35. dr.A. Malthus uit Volthe

Gelezen op NOS teletekst (pag 192), op 31 mei 2003:
    HILVERSUM Een aantal gezinnen heeft een dreigbrief ontvangen waarin geageerd wordt tegen de geboorte van hun derde, vierde of vijfde kind, zo bericht NRC Handelsblad. De afzender noemt zich dr.A.Malthus uit Volthe.

    Een echtpaar uit Utrecht heeft aangifte gedaan. In de brief vol hatelijke taal staat dat het nemen van een derde kind buitengewoon asociaal en egoïstisch is.

    In het Twentse dorpje Volthe woont geen Malthus. De Twentse politie beaamt dat er al jaren dergelijke brieven worden verzonden. Vermoedelijk komt de dader de adressen van zijn slachtoffers op het spoor via geboorteadvertenties.

Ter informatie: Malthus (1766-1834), die 200 jaar geleden het volgende zei: mensen kunnen zich eindeloos voortplanten, in een steeds sneller tempo. De aarde is echter eindig, en steeds meer mensen betekent dus steeds minder grond per persoon, en dus steeds minder voedsel per persoon en minder welvaart, in een onverbiddelijk dalende lijn. De opvattingen van Malthus zijn inmiddels achterhaald door de ontwikkeling van de techniek. Maar zijn geest leeft nog voort.

Zie ook het artikel Haatbrief jaagt groot gezin vaak angst aan.

En, hoe meningen kunnen verschillen blijkt wel uit Nederland overbevolkt? Daarin eerst een betoog van Paul Gerbrands, die vindt dat Nederland overbevolkt is. Daarna de mening van Dick Verheul, die beargumenteert dat het juist milieuvoordelen heeft dat we in de Lage Landen met z'n velen op een kluitje leven. Dat we ons land als vol ervaren, komt volgens hem vooral door de massa spullen die we om ons heen verzamelen.

35.1. Afzien van kinderen teken van verval

Afzien van het krijgen van kinderen is een teken van verval. Als de ene generatie niets meer heeft door te geven aan de volgende, is het einde van een cultuur nabij. Lees het hele verhaal: Geen kinderen? Je kunt jezelf ook te serieus nemen.

dr.A. Malthus uit Volthe

  1. Afzien van kinderen teken van verval
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.