Groot Gezin
De media
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

55. Oppassen en afwassen

In de Gelderlander van 27 juni 1998 doet Ronald Peters een onderszoek naar bijbaantjes en vakantiewerk, met name door 13- en 14-jarigen. Sinds 2 jaar mag je ook in deze leeftijdscategorie een bijbaantje hebben. Op een grote school in Nijmegen blijkt meer dan de helft van de 2e-klassers een bijbaantje te hebben. Met folders bezorgen kun je zo'n 150 á 200 gulden per maand verdienen.

De consequentie van bijbaantjes is dat de animo voor buitenschoolse activiteiten hard terugloopt.

Dan volgen een aantal voorbeelden van mistoestanden en wat er mis kan gaan. Ook wordt uitgelegd wat voordelen zijn van wit werken tegenover zwart werken (zoals doorbetaling bij ziekte, vakantiedagen en vakantiegeld).

Tenslotte komt de schooldirecteur (Vromen, Kadinsky-college) weer aan het woord. Naast het nadeel dat kinderen soms slaperig in de klas zitten, zijn er ook voordelen: Zo moeten we bij sommige kinderen echt knokken om ze op tijd op school te krijgen. Bij een baas blijkt dat dan ineens heel vanzelfsprekend te zijn. Vanzelfsprekend om op tijd te komen, om keurig gekleed te gaan, om er verzorgd uit te zien. Werken heeft op die manier ook een aantal positieve sociale aspecten.

Kijk ook bij de rubriek pubers.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.