Groot Gezin
De media
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

136. Gemeentelijke heffingen maken vakantie flink duurder

In de InterNetKrant van zaterdag 24 juli 1999 lezen we:
    Vakantie vieren in Nederland dreigt fors duurder te worden doordat de lokale overheid de lokale lasten steeds verder verhoogt.

    In toeristische trekpleisters als Bloemendaal, Haarlem, en Valkenburg zijn deze lasten de afgelopen drie jaar zelfs met 40 procent omhoog gegaan. Dit betekent dat de recreatie-ondernemer deze bedragen, die per ondernemer kunnen oplopen tot 344.000 gulden per jaar, moet doorberekenen aan de klant. Volgens de Recron, de organisatie waarbij 1360 recreatie-ondernemers uit ons land zijn aangesloten, jaagt de overheid de toerist door deze maatregelen naar het buitenland. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek dat namens de Recron is uitgevoerd onder de verschillende gemeenten en recreatie-bedrijven in ons land.

    Iemand die in Nederland voor een sta-plek voor zijn caravan zo'n 2000 gulden per jaar betaalt, moet door de enorme lastenverhoging straks rekenen op een verhoging van ruim 800 gulden. Dit is voor de lagere inkomens in ons land echt niet op te brengen. Zij zullen dus niet meer met vakantie gaan of op zoek gaan naar goedkopere plekken vlak over de grens. Volgens de Recron krijg je dan in de toeristische sector hetzelfde als nu met het tanken van benzine gebeurt. Door de komst van de euro is het immers erg gemakkelijk om prijzen te vergelijken en als het elders goedkoper is, gaat de recreant gewoon een deur verder, vreest de Recron-directeur.

    Sinds een aantal jaren mogen de gemeenten zelf de bedragen bepalen die ze berekenen voor de lokale lasten als rioolrecht, onroerend zaakbelasting, reinigingsheffing en toeristenbelasting. Hierdoor zijn de verschillen tussen de gemeenten erg groot. Hierdoor kan het zelfs zijn dat de verhoging in een bepaald gebied 10 procent is, terwijl een camping die net onder een andere gemeente valt een verhoging van 40 procent moet betalen. Op laatstgenoemde plek is het overnachten dan ook veel duurder en is concurreren tussen ondernemers erg moeilijk. Uit het onderzoek blijkt dat de toeristenbelasting in drie jaar tijd gemiddeld met 28,6 procent is gestegen, het rioolrecht steeg met 31,1 procent en de reinigingsheffing met maar liefst 55 procent.

    De toeristische sector in ons land is goed voor een omzet van 42 miljard gulden per jaar, maar als de overheid zo door blijft gaan, stort de sector echter volledig in elkaar. Het zal dan niet lang meer duren of het is goedkoper om naar het buitenland te vliegen dan vakantie te houden in eigen land. (Bron: Telegraaf )

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.