Groot Gezin
De media
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

64. Een rijk bezit, Vrij Nederland, 25 okt. 1997

In het artikel Een rijk bezit van Elma Drayer worden 2 grote gezinnen beschreven, gekozen uit een selectie van 14 door de fotografe Annie van Gemert uit het Gemeentearchief van Amsterdam. Dit archief bevat ruim 2000 gezinnen met 5 of meer kinderen. Ze nemen de volgende tabel over van het Amsterdamse Bureau voor Onderzoek en Statistiek (cijfers per 1 januari 1996):

Marokkanen 1591
Surinamers 226
Div. niet-geindustrialiseerde landen 226
Turken 126
Nederlanders 75
Div. geindustrialiseerde landen 30
Zuid-Europeanen 17
Antillianen 16
Totaal 2307

De houding ten aanzien van het grote gezin blijkt wisselend bij verschillende culturele achtergronden. Reacties kunnen soms nogal grof zijn, maar buitenlanders staan vaker positief tegenover het grote gezin. Negatieve reacties: het grote gezin is asociaal en/of elitair.

In het verhaal worden 2 autochtone grote gezinnen beschreven. In beide gevallen gaat het om ouders die uit overtuiging een groot gezin hebben. Je zou het alsvolgt kunnen karakteriseren.

  1. Het hoofd boven water houden, blijkt de grootste moeite te kosten, niet in het minst door maatschappelijke tegenwerking. Zo hebben deze grotestadsgezinnen een enorm gebrek aan ruimte, ze wonen in kleine huizen.
  2. Je staat verbaasd van de enorme innerlijke kracht van deze mensen. Ze zijn zeker niet elitair, en asociaal zijn ze juist bij uitstek niet!
 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.