Groot Gezin
De media
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

92. Maatregelen om geboortecijfer op te voeren niet langer taboe

In de Volkskrant van 24 april 2001 lezen we Maatregelen om geboortecijfer op te voeren niet langer taboe. Een korte samenvatting.
    In Duitsland lijkt een heel andere waardering voor kind en gezin op gang te komen. Steeds meer Duitsers zien het krijgen en opvoeden van kinderen als een belangrijke bijdrage aan de samenleving. Dus niet, zoals dat in Nederland regelmatig naar voren komt, worden kinderen als een soort hobbie gezien.

    De zeer populairetelevisiejournaliste Gabi Bauer stopte met de presentatie van Tagesthemen, om de eerste tijd helemaal voor haar kinderen te zorgen. Daaraan geeft ze de voorkeur boven het uithangen van de super-carrièrevrouw. Deze beslissing van Gabi dwong alom groot respect af, ze groeide uit tot een boegbeeld voor het nieuwe gezinsdenken.

    Het geboortecijfer in Duitsland is volgens (West)Europese normen aan de lage kant. Dat wordt door bestuurders als een tijdbom voor de sociale verzekeringen gezien (3,8 kind gemiddeld is daarvoor nodig, maar momenteel is het 1,2 kind per Duitse vrouw). Vandaar het voorstel Duitsland kindvriendelijker te maken, maar dan vooral door financiele maatregelen (zoals kinderbijslag en belastingmaatregelen) en uitbreiding van de kinderopvang (bijvoorbeeld scholen die de kinderen de hele dag bezighouden).

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.