Groot Gezin
De media
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

99. Thuisbevalling gaat verdwijnen

Overgenomen uit de InterNetKrant van donderdag 22 juni 2000:
    Fusies in de ziekenhuiswereld draaien het Nederlands systeem van thuisbevallen de nek om. Door de sluiting van kleine ziekenhuizen wordt de afstand tussen huis en ziekenhuis zo groot, dat thuisbevallen onverantwoord wordt. Als er bij de thuisbevalling iets mis gaat, duurt het in steeds meer delen van het land te lang voor moeder en kind in het ziekenhuis zijn.

    Dat stelt dr. J.G. Nijhuis in de rede 'De foetus verdient meer', die hij vandaag hield ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar obstetrie (verloskunde) aan de Universiteit Maastricht (UM). Nijhuis verwacht dat thuisbevallingen in de toekomst zullen gaan verdwijnen. Naast fusies van ziekenhuizen dragen de ontwikkelingen rond de praktijken van verloskundigen bij aan het verdwijnen van de thuisbevalling. De verloskundige wil geen werkweken van 80 tot 100 uren meer en gaat op zoek naar groepsvorming of naar een functie binnen het ziekenhuis met normale werkweken.

    In de visie van Nijhuis zal de meerderheid van de verloskundigen in dienstverband in het ziekenhuis gaan werken. Zij of hij blijft daar gericht op de gewone verloskundige zorg en behoudt een eigen autonomie. Pas als er complicaties optreden, wordt de vrouwenarts erbij gehaald. (Bron: Nederlands Dagblad)

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.