Groot Gezin
De media
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

60. Een kind wil warmte en regels, De Gelderlander, 24-1-1998

Dit artikel van Hélène van Beek werpt een vooruitblik op de drie-delige televisie documentaire Het beste voor mijn kind van de KRO. Een aantal thema's die in elk gezin een rol spelen zijn: In het artikel komen de deskundigen achter de eerste twee delen van de documentaire aan het woord.
In de eerste aflevering staat Jan Gerris (hoogleraar pedagogiek) centraal, in deel twee Jan Janssens (hoogleraar opvoedings- en gezinsondersteuning).

Jan Gerris wijst op het belang van een stabiel gezin, en dat kinderen op hun ouders moeten kunnen rekenen. Daarvoor moeten ouders mentaal aanwezig zijn bij het kind. De drie kenmerken van een goede gezinsopvoeding zijn:

Ouders moeten hun kind accepteren, ook al gaan zij tegen hun verwachtingen in. Maar correctie is wel belangrijk, mits in samenhang met warmte en ondersteuning. Veelvuldige afwezigheid van ouders is gevaarlijk, vooral bij tieners. Ouders doen het momenteel best goed, maar dat ouders steeds meer gaan werken in onze 24-uurs economie is wel een gevaar.

Jan Janssens wijst op de centrale rol van goede communicatie bij de opvoeding. Belangrijk bij problemen is: bespreekbaar maken en goed luisteren. Hierbij zijn een aantal valkuilen voor ouders:

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.