Groot Gezin
De media
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

58. Fulltime moeder ben je altijd

In het Limburgs Dagblad van 9 mei 1998 wordt, naar aanleiding van moederdag, de moederrol nader bekeken. Is die nog wel zo uniek, vader kan het toch ook? De schrijver, Sante Brun, maakt een invertarisatie.

De rondreis begint op het internet bij deze site Groot Gezin, en volgt de discussies rond het hete hangijzer Tijd voor jezelf, en het thema Combinatie zorg en werk.

Dan gaat het verder in het forum Fulltime moeder lijkt me niks van Ouders Online. Hierin een felle discussie tussen voor- en tegenstanders van deze stelling.

En dan volgt, zoals de schrijver het noemt, de barre werkelijkheid buiten het Internet, via een interview met Barbara en Gerard, de ouders van een gezin van 7 kinderen met de 8ste op komst. De eerste 8 jaren was Gerard huisman, daarna werden de rollen omgedraaid. Het grote gezin was niet gepland, het ging eigenlijk vanzelf. Met nieuwe ontwikkelingen (bijvoorbeeld de kabel-tv) doen ze niet zomaar mee. Vakantie is gewoon lekker in de tuin of het bos aan de overkant. Toch zijn ze niet achtergebleven, ze hebben zo hun eigen dingen. Of, zoals ze het zelf uitdrukken: "wij hebben ons aangematigd een soort autonomie over ons leven te hebben".

Barbara vindt zichzelf geen moederdier, ze heeft wel degelijk haar activiteiten buitenshuis. Voor haar zelfverwerkelijking hoeft ze het huis niet uit, maar dat kan wel eens lekker verfrissend zijn voor je hoofd. Het principe is dat altijd een van de ouders bij de kinderen is. Zelfs een babysit komt niet in aanmerking. Aan een carriëre denkt Barbara niet, maar ze vindt het wel een luxe dat ze geen geld hoeft te verdienen.

Dan komen we bij Chantal en Herman. Zij hebben 4 eigen, en 2 geadopteerde kinderen. Chantal werkt zo af en toe als invalkracht, maar ze wil niet geregeld gaan werken wanneer ook het jongste kind naar school gaat. Er moet iemand thuis zijn, dat geldt voor middelbare scholieren misschien nog wel sterker. Daarnaast, je moet je concentreren op de kinderen, dan kun je ze beter volgen, en zie je eerder als iemand niet goed in zijn vel zit. Chantal vergelijkt het gezin met een bedrijfje.

Niet dat moeder thuis hoort te blijven. Maar mocht je toch moeten werken, dan zegt Chantal dat je het wel goed moet organiseren. Ook zij kan wel weg, maar je moet veel meer organiseren dan wanneer vader weg wil. Met zijn tweeën er op uit vereist zoveel georganiseer dat het niet leuk meer is.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.