Groot Gezin
De media
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

91. Onderzoek onder jeugd in Europa en Centraal-Azie

De resultaten van het grootste opinieonderzoek ooit onder kinderen en jongeren in Europa en Centraal-Azie uitgevoerd, zijn door het Unicef op 15-05-2001 gepubliceerd. Voor Nederland is de conclusie: Nederlandse kinderen zijn gelukkig en goed geïnformeerd (over de resultaten voor België wordt niet gerept). We citeren over Nederland:
    Uit een eerste, voorlopige analyse blijkt dat kinderen en jongeren in Nederland over het algemeen gelukkig zijn (83%). Ze hebben een goede relatie met hun ouders; 78% van de kinderen mag meepraten over beslissingen die hen aangaan. Gevraagd naar de belangrijkste waarden die ze meekrijgen in hun opvoeding, geeft 73% van de Nederlandse kinderen aan dat hun ouders vooral respect voor anderen willen bijbrengen. Ze voelen zich veilig in de eigen omgeving (88%) en de meerderheid heeft veel of behoorlijk wat informatie over Hiv/Aids, seksuele relaties en kinderrechten.

    School is voor 46% van de kinderen de voornaamste bron van stress en verdriet, samen met problemen binnen het gezin (35%). Bijna de helft van de ondervraagden zegt dat kinderen met een handicap, kinderen van andere culturen en kinderen van armere gezinnen, volgens hen onrechtvaardig worden behandeld in Nederland (deze groepen zijn aan hen voorgelegd, het betreft geen spontane antwoorden). 69% Van de kinderen zegt thuis wel eens agressief gedrag mee te maken, waarbij in 22% van de gevallen iemand binnen het eigen gezin wordt geslagen. Bijna de helft van alle ondervraagden zegt dat (lokale) politici totaal niet of niet voldoende naar hen luisteren, met name niet over activiteiten in hun vrije tijd.

    Zangers en zangeressen vormen de belangrijkste rolmodellen: 35% van de Nederlandse kinderen en jongeren tussen de 9 en 17 jaar noemt hen als meest geliefde persoon of personen, en 17% noemt hierbij een topsporter. Jongeren willen later het liefst werken in de medische sector (17%), in de wetenschap- of onderzoeksector (11%); in het bedrijfsleven (10%) of het onderwijs (7%).

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.