Groot Gezin
De media
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

66. Het gezin als statussymbool, HP de Tijd, 15-8-1997

Het artikel Het gezin als statussymbool wordt alsvolgt geopend:

In dit artikel gaat Auke Kok op zoek naar het waarom van grote gezinnen. Bij het bekijken van statische gegevens wordt dit niet duidelijk. Daarom interviewt hij een viertal grote gezinnen uit het Gooi. Hij komt tot de conclusie dat het groot gezin gezien kan worden als een statussymbool in de betere kringen.

66.1. Reactie van Anja, moeder van 4 kinderen

In jullie rubriek 'media' worden de artikelen Het gezin als statussymbool en Gezinnen worden groter besproken, waaruit blijkt dat men kinderen als 'statussymbool' gaat beschouwen, vergelijkbaar met een dure ski-vakantie of zo. Ik vind het erg dat de 'anderen' die indruk hebben. Ik denk wel , dat je in deze samenleving niet te arm kunt zijn om vele kinderen groot te brengen. Misschien komen ze dan materieel teveel tekort. In zekere zin heeft de welvaart binnen ons gezin ertoe bijgedragen meer dan twee kinderen te 'kiezen'. Wat zijn mijn eigen argumenten geweest? Overigens: mensen zouden zich moeten realiseren, dat je niet ervoor 'kiest' om wel kinderen te nemen, maar ervoor 'kiest' om ze niet te nemen. Om ze te krijgen hoef je als man en vrouw verder niets te doen (behalve..) maar om ze niet te krijgen zijn allerlei acties nodig.

Gezin als statussymbool? Groot gezin vervuilend? Als ik in mijn omgeving zie, hoe 'kinderlozen'in mijn naaste omgeving hun geld besteden aan dure vakanties (Mexico, Indonesie, Thailand) veel en dure kleding, exclusieve slaapkamers, peperdure auto's, dure hobbies. Als ik dan zie hoe wij slechts af en toe met vakantie kunnen; mijn man en ikzelf een keer in de vier jaar een winterjas kunnen kopen, wij op de grond slapen omdat de bedden voor de kinderen voor gingen, De kinderen en wijzelf ook soms in tweedehands kleding lopen.(Behalve onze puberdochter. Voor haar vind ik het belangrijk dat ze goed gekleed gaat). Dat doen wij echt niet voor de 'status' maar omdat we van hen houden en in hen geloven. Wist je dat we in al die jaren (oudste 13 en jongste 4) meer dan honderd-duizend gulden aan kinderopvang hebben betaald? Niet aftrekbaar van de belasting (ong. duizend gulden per maand per kind). Als baby werden ze thuis opgepast, als peuter naar de opvang) Ik zeg dit niet om te klagen (alhoewel, je mist toch wel de erkenning), maar om aan te tonen dat dat 'statussymbool' slechts zeer zelden van toepassing is.

Het gezin als statussymbool, HP de Tijd, 15-8-1997

  1. Reactie van Anja, moeder van 4 kinderen
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.