Groot Gezin
De media
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

148. Melkert wil basisinkomen via belasting, InterNetKrant, 11-11-1997

In de InterNetKrant van dinsdag 11 november 1997 zien we het volgende, door Huib Zegers samengestelde verhaal:

Iedereen moet voortaan van de fiscus een basisinkomen krijgen van enkele duizenden guldens per jaar. Dit basisinkomen moet de belastingvrije voet vervangen, het deel van het inkomen waarover geen belasting hoeft te worden betaald.

Minister Melkert van Sociale Zaken wil dit idee opnemen in het belastingplan voor de 21e eeuw waarover het kabinet deze weken debatteert. Dat blijkt uit een tot nu toe geheim voorstel van de bewindsman in het kabinet heeft gedaan. Melkert gebruikt daarin niet de politiek beladen term 'basisinkomen', maar 'uitbetaling van de basisaftrek aan iedereen'.

Voor de meeste burgers komt het neer op een vaste korting op hun belastingaanslag, die het opheffen van de belastingvrije voet (voor standaardgevallen 7100 gulden) moet compenseren. De PvdA-minister dreigt met zijn voorstellen de presentatie van het belastingplan, die oorspronkelijk was voorzien op afgelopen Prinsjesdag, verder te vertragen. Melkerts plan komt als een volslagen verrassing voor zijn collega's die er opnieuw over willen praten. Het plan zal daardoor nog enkele weken op zich laten wachten.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.