Groot Gezin
De media
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

126. Nooit gedacht dat ik 16 kinderen zou krijgen

In Ouders van Nu, Nr. 8, aug 1998, staat een interview met Fenny (42) en Ynze (45) over hun gezin van 16 kinderen. De oudste is 16, en de jongste een tweeling van 6 maanden. Hun gezin bestaat uit 7 meisjes en 9 jongens (waaronder ook een tweeling van 8). Typische uitspraken zijn:
  1. Niemand gelooft het, maar het is waar: met mijn 16 kinderen heb ik minder stress dan menige werkende moeder met een klein gezin.

  2. Teamwork! Zonder dat red je 't niet: terwijl wij de kleinsten naar bed brengen, ruimen de groten de tafel af.

  3. Binnenkort verhuizen we naar een groter huis, maar we hebben zonder problemen in een gewoon rijtjeshuis gewoond.
Fenny en Ynze vullen elkaar perfect aan, en ze stralen een intense tevredenheid uit. Ze geloven in de eigen kracht: "wat je gelooft, dat kun je". Dus als je 16 kinderen krijgt, is dat goed, en zul je ook de kracht krijgen om ze groot te brengen. Ze zijn erg op de kinderen gericht: ze gaan altijd voor, en er wordt snel op ze gereageerd. De kinderen zijn gemakkelijk, vrolijk, levenslustig en dol op elkaar. Maar ze helpen ook goed mee in huis.

Ynze heeft het met zijn werkgever kunnen regelen dat hij 2 dagen per week thuis werkt. Via de ouderschapsverlof-regeling zou Ynze langer dan viereneenhalf jaar thuis kunnen blijven, maar dat wil hij zijn baas niet aan doen; vandaar deze regeling. Hierdoor kunnen Fenny en Ynze alles samen doen, waarbij Ynze ook helpt met het huishouden.

Belangrijk is de kinderen te leren elkaar iets te gunnen. Soms is dat moeilijk, maar dan moeten ze het toch eerst zelf proberen. Fenny en Ynze zijn niet overdreven streng, maar ze hebben wel regels. Opvoeden is intensief werk, je kunt niet zeggen: "nu heb ik even geen zin". Grenzen aangeven is belangrijk. Als er maar liefde is!

Voor een groot gezin is een goede relatie ontzettend belangrijk. Het gezin is dan de kroon op je werk. Van belang is dat je beiden op dezelfde golflengte zit, jezelf kunt zijn bij elkaar, en elkaar 100% vertrouwt. Bij Fenny en Ynze ontaarden meningsverschillen nooit in ruzie, ze kunnen alles uitpraten. Bij een verschil in inzicht ga je eerst bij jezelf te rade, of je misschien ergens niet duidelijk geweest bent. Ga er nooit automatisch van uit dat de ander schuld heeft. Stel je je beiden zo op, dan kom je er samen altijd uit.

Ook belangrijk is dat je gezond en lichamelijk sterk bent. Maar door een ontspannen en gelukkig leven word je dat. Fenny en Ynze willen dat hun kinderen het goed hebben, en dat ze goede burgers worden. Dat vinden ze een zinvol doel om hun leven voor in te zetten. Om dat te kunnen doen heb je wel een instelling nodig waarbij je geen eisen voor jezelf hebt. Als je voortdurend tijd voor jezelf zou willen hebben, dan zou je ongelukkig worden. En de kinderen dus ook.

De drijvende kracht van Fenny en Ynze is hun overtuiging dat God het is die alle leven wekt en bestuurt, waaraan zij zichzelf ter beschikking stellen. Dat kan uitmonden in geen, 1 of 2 of meer kinderen. De consequentie hiervan is dat wie zijn vertrouwen op de levende God heeft gesteld, onder al die omstandigheden rustig is, vol vertrouwen in de toekomst en daardoor een uiterst ontspannen en leuk leven heeft, kan genieten van zijn kinderen, heeft ook zijn dagelijkse zorgen maar weet een weg waar hij die zorgen bekend kan maken. Deze achtergrond ligt achter het groot gezin van Fenny en Ynze.

Een citaat:

    "Ze geloven in de eigen kracht: "wat je gelooft, dat kun je". De gedachte "wat je gelooft, dat kun je" heeft zijn basis in de Bijbel (U geschiede naar uw geloof), wij geloven namelijk niet in de eigen kracht, maar in een kracht die God geeft om onze taak naar zijn wil uit te voeren. Het aanvaarden van alle kinderen die God ons gegeven heeft, is vanuit menselijk oogpunt niet "leuk" en "...dat doe je wel even". Mensen die geen geloof in God hebben, zien zoiets doorgaans helemaal niet zitten en grijpen daarom zelf in bij of in hun eigen lichaam. Vanuit menselijk oogpunt een niet onbegrijpelijke reactie.
 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.