Groot Gezin
Diversen meerlingen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

9. Van drie naar vijf

Mijn gezin ging in september 93 ineens van 3 naar vijf jongens. Na ons besluit om toch nog een vierde kind te krijgen bleek ik zwanger te zijn van een tweeling. Dat was best wel even schrikken. Maar na de eerste schrik ben ik me er heel erg op gaan verheugen.

Het viel achteraf reuze mee. Omdat je al de ervaring had van de voorgaande kinderen bleek ik in staat te zijn overal op in te springen. Ik moet eerlijk zeggen dat je je instelling wel een beetje moet veranderen. Een tweeling vergt in de eerste maanden toch wel heel veel tijd. Vooral omdat ik besloot ze borstvoeding te gaan geven.

Ik zeg toch nog steeds dat juist die borstvoeding net dat stukje extra werk van flessen uitkoken en voeding klaarmaken wel ontnam en ik zo wel iets meer tijd over hield. Nu mijn jongste knullen vijf jaar oud zijn en natuurlijk ook al naar school gaan, krijg je weer veel meer tijd voor jezelf.

Al weet ik soms niet wat ik met al die extra tijd moet doen. Het krijgen van mijn tweeling vind ik ook achteraf gezien het mooiste wat me is overkomen. Er is iets specaals aan een tweeling wat je bij een eenling niet hebt. En dan bedoel ik niet dat je het veel drukker hebt, maar het dubbelop genieten van de eerste lachjes en de eerste pasjes, het voor het eerst naar de peuterzaal gaan en, niet te vergeten, dubbelop genieten van al die knuffels en kusjes en vraagjes en ook van het in stereo huilen (al is daar op dat moment niets vertederends aan). En dan s'avonds zoals nu zitten met de gedachte dat je "kroost" heerlijk tevreden boven in hun bedden liggen te slapen.

Groetjes van Marina, Albert, Dennis, Sander, Mark, Frank en Robert

Reactie voor op de website?

9.1. Van 3 naar 7

Wij weten hoe het is, wij weten hoe het gaat. Een tweeling is gewoon, een drieling is apart, wat zal een 4 ling zijn!? Wij hebben een 4ling. Moeilijk mee om te gaan als je 4 kindjes tegelijk krijgt. Wij hadden er al drie (Kelly, Sanne en Johan) en wij wilden er nog 1 bij. En je krijgt er meteen 4! Maar het is zo gezellig. Eerlijk waar, de meesten nemen er 2 of 4 maar 7 is nog gezelliger.

groeten Mandy, Pascal, Kelly, Sanne, Johan, Maikel, Rosalie, Anne-Wil en Xavier
4 meiden en 3 jongens redelijk in stijl

Reactie voor op de website?

9.2. Dat "nemen" doet pijn

Mandy,

Kinderen neem je niet, die krijg je. Je beseft hopelijk dat je met dit soort uitspraken mensen ook soms onbedoeld (dat weet ik zeker) pijn kunt doen. Zelf had ik graag net als jij een groot gezin gewild. Helaas mocht dat niet zo zijn. Wel fijn om te lezen als een ander wel zijn droom heeft kunnen verwezenlijken. Jammer dat dat woordje "nemen" me toch even steekt. Ik wens je veel geluk met je gezin, het is een enorme rijkdom.

Groeten, Nancy

Reactie voor op de website?

9.3. van 3 naar 5, anno 2003

Marina & Co.

Heel herkenbaar jouw verhaal.............

Weet sinds 4 weken dat ik in verwachting ben en sinds 3 weken dat we een tweeling erbij krijgen. We hebben al Daniël van 7, Jesse van 3 en Sebastiaan is op 16 juni 1 geworden en nu dan dus een tweeling, uitgerekende datum 29 oktober 2003 (bleek ookal 19 weken zwanger te zijn). Echt een ruim huis hebben we niet en een super-inkomen ook niet (nou ja voor 5 kids dan) maar zijn na de 1ste schrik (zwanger zijn) en tweede schrik (tweeling en al reeds 19 weken zwanger) wel heel erg blij, gelukkig Pieter (echtgenoot) ook, was er zelfs nog sneller aan gewend dan ik en zorgt er ook voor dat ik niet te veel pieker. Want tjeetje in 17 maanden tijd 3 kinderen krijgen.

Helaas heb ik ook in mijn omgeving gezien de moeite die mensen hebben moeten doen om 1 kindje te kunnen krijgen of die zelf nooit kinderen zullen krijgen (mijn eigen moeder) dus ben absoluut wel heel erg blij met dit kadootje. Maar druk worden zal het wel.

Je zegt dat je bv gegeven hebt, gaf je dat tegelijkertijd aan de tweeling of om en om? En tot hoelang heb je bv gegeven. Hoe klein was jou jongste toen de tweeling kwam. Heb je nog handige tips, op welk gebied dan ook?

Vond je verhaal heel herkenbaar en vooral positief en juist dat positieve heb je nodig volgens mij.

Groetjes Carmen

Reactie voor op de website?

9.4. Ook van drie naar vijf!

Beste Carmen,

Allereerst: van harte gefeliciteerd met jullie tweelingzwangerschap! Ook wij hadden drie kinderen en wilden graag nog een vierde. Toen ik 16 weken zwanger was bleek dat er een tweeling op komst was. We waren er meteen heel blij mee (ik moet zeggen dat ik het al een tijdje "aan voelde komen" dus niet eens heel erg verbaasd was). Op 24 juni zijn onze zoon en dochter geboren en we zijn er heel gelukkig mee. Het is echt een heel bijzondere ervaring!

Toen bleek dat we een tweeling zouden krijgen, was voor veel mensen de eerste vraag "waar we ze te slapen zouden leggen". Wij wonen ook niet echt ruim, maar dat was nou wel het laatste waar wij ons druk om maakten! Een voorspoedige zwangerschap en twee lieve gezonde kindjes zijn toch veel belangrijker!? Bovendien vergeten de mensen dat we al bewust voor een vierde kindje hadden gekozen, en of het er dan uiteindelijk vier of vijf zijn maakt toch niet zoveel meer uit.

Ook een bewuste keuze is het leeftijdsverschil: onze oudste was ruim 4,5 toen de tweeling werd geboren, onze tweede was ruim 3 en onze derde was ruim anderhalf. Wij kregen dus binnen vijf jaar vijf kinderen! Maar zo hebben ze heel veel aan elkaar en als je eenmaal in het kleine-kinderen-gewoel zit weet je niet beter. Ach druk zijn we wel, maar niet TE druk, we kunnen het tot nu toen prima aan.

Ook nu de baby'tjes inmiddels zes weken oud zijn maken mensen nog regelmatig (waarschijnlijk onbedoeld) kwetsende opmerkingen, zo kregen we een paar felicitatiekaartjes waarop stond "veel sterkte". Als we met het vijftal in de stad lopen krijgen we veel bekijks, dat schijnt wel bij een tweeling te horen en is ook wel erg leuk.

Ik geef borstvoeding en hoop het nog een hele tijd vol te houden. Ik voed ze tegelijk, wat me prima bevalt. Als de een komt neem ik de ander erbij en die drinkt dan goed mee. Het scheelt een hoop tijd en nu heb ik eindelijk eens iets aan die toeschietreflex in beide borsten tegelijk!! Ik gebruik een voedingskussen wat wel erg fijn is. En wat een ontzettend mooi gezicht die twee gezichtjes bij elkaar, echt geweldig en iets om je op te verheugen! Carmen, geniet van je zwangerschap en zorg goed voor jezelf. Ik hoop dat het bij jou net zo voorspoedig zal gaan als bij mij en wens je het allerbeste!

Mieke.

Reactie voor op de website?

9.5. Je hebt helemaal gelijk

Hallo Nancy,

Je hebt helemaal gelijk,ik erger me ook dood aan het woord NEMEN,kinderen krijg je en die neem je zeker niet. Zelf heb ik een zoontje van drie jaar (via IUI)en daar hebben we heel lang op moeten wachten,nu ben ik zwanger van een tweeling (via IVF)en dat is ook weer heel bijzonder.

Gelukkig is het bij ons goed gegaan maar ik stoor me ook ontzettend aan mensen die praten over kinderen nemen. Dit wilde ik gewoon even kwijt.

Het beste en de groetjes, Wendy

Reactie voor op de website?

9.6. Ikke ook van 3 naar 5 kids

Hoi,

Ik had dus 3 kinderen, 2 jongens van 10.5 en 9 jaar oud en een meisje van 2.5 jaar, en eigenlijk waren we "klaar". Ik had dus een mirena laten plaatsen, en deze heeft slechts 1 jaar z'n werk gedaan. Want op oudejaarsdag 2002 bleek ik zwanger te zijn, geheel onverwachts. En toen ik op controle moest vanwege de mirena, waren op de echo 2 vruchtzakjes zichtbaar. Wat een schok ging er door ons heen. Maar na een paar weken zijn we van de schok bekomen en konden we aan de baby's uitzet beginnen. Want ik had inmiddels al bijna alles weggedaan, moest alles weer opnieuw aanschaffen.

En op 25 juli 2003 zijn mijn 2 meiden geboren, na een zwangerschap van 35,5 wkn, middels een KS.

En tja, die blikken he, als je dus met 5 kids door het winkelcentrum loopt, die blikken van, "nou jij liever dan ik". En dan die mensen die continue zeggen:" Druk, zeker he?" Dan zeg ik:"Nee, niet zo druk als mensen die maar 1 kind hebben..."

We hebben het wel druk, maar prettig druk.

We hebben besloten dat ik voorlopig thuis blijf, ik wil de zorg zeker niet aan iemand anders geven, vind het zelf veel te leuk. Want dit is definitief mijn laatste zwangerschap, ik heb me tegelijkertijd met de KS laten steriliseren.

Groetjes Sammy

Reactie voor op de website?

9.7. Even een vraagje!

Hoi Mandy,

Ik heb even een heel vreemd vraagje misschien. Ik ben werkzaam in een kinderdagverblijf, op een babygroep. Nu zijn wij al geruime tijd op zoek naar een 4-ling kinderwagen. Heb al bij meerdere fabrikanten geinformeerd maar zijn niet (meer) leverbaar. Nu is mijn vraagje hoe heb jij dat opgelost? En weet jij eventueel een adresje waar we aan die wagen kunnen komen?

Alvast bedankt, ik hoop antwoord van je te krijgen, kunnen we tenminste lekker naar buiten!

Groetjes

Reactie voor op de website?

9.8. Re: even een vraagje/ 4-ling wagen

Hoi Ariejanne

Ik zag je vraag aan Mandy over een vierling wagen. Ik neus nogal eens op het internet en kom zo heel wat tegen misschien heb je wat aan mijn tips.

Volgens de website van www.babyrent.nl verhuren ze daar de inglesina wandel wagen voor 4 kinderen, en volgens mij moet die toch dan ook wel ergens te koop zijn.

Dan heb je nog de bolderwagen van anndur, deze wordt ook veel gebruikt door kinderdagverblijven ( www.anndur.nl). En dan weet ik nog dat het mannetje in Haarlem (een fietsenmaker) pas een nieuwe bakfiets heeft ontwikkeld speciaal voor dagverblijven waar mee je 9 kinderen kunt vervoeren ( www.tmannetje.nl).

Ik hoop dat je hier wat mee kan, succes met zoeken.

Groetjes van Gonny

Reactie voor op de website?

9.9. Van twee naar vier

Lieve ouders van "van drie naar vijf",

Twee weken geleden kreeg ik te horen dat ik een tweeling verwacht. Ik heb reeds een dochter van bijna 7, een zoon van 4 en een engelendochtertje die nu 8 1/2 maand zou geworden zijn. Toen ik hoorde dat ik zwanger was van een tweeling, was het wel even énorm schrikken. Papa, die er al direct blij mee was, heeft me eerst wat moeten geruststellen. Maar na jullie berichtjes te lezen, zie ik het helemaal zitten. Nu hoor ik eens wat positiefs dan alleen maar druk, succes, sterkte, ... En zelfs de borstvoeding zie ik na jullie schrijven ook wel zitten! Bedankt!

Inge

Reactie voor op de website?

9.10. Ook van 3 naar 7 kinderen

Bij hierboven (9.1) zie ik een reactie van een gezin wat drie kinder had en er 4 kinderen in een keer bij kreeg. Wij zijn nl ook zo'n gezin. We hadden een meisje van 10, een jongen van 8 en jongen van 2 en besloten dat ons gezin compleet zou zijn met een vierde kindje, de laatste in de rij. Na 12 weken zwangerschap bleek dat ik 3 kindjes in mijn buik had. Een hele schrik en vooral bezorgdheid.

Na 20 weken zwangerschap bleek tijdens een pretecho dat er geen 3, maar wel vier kindjes in mijn buik groeiden. Nog meer schrik.

Vier meisjes en ze zijn in december 2003 geboren na 31 weken zwangerschap. Een hele zorg, maar alles is gezond en inmiddels zijn de dames al weer een jaar. Ik vind het een hele taak 7 kinderen, waaronder 4 kleintjes, maar alles gaat goed.

Ons leven is enorm veranderd, we staan steeds weer in de belangstelling, een spontane vierling zie maar 1 keer in je leven, moet eenieder wel denken. We worden voortduren bewonderd en aangesproken, door gewone mensen, maar ook de pers benaderde ons tig keren, en nog steeds.

Ik was op zoek naar een gezin wat op de onze zou lijken en ben erg benieuwd hoe het daar gaat. Ik zou dan ook graag in contact komen met het gezin wat hierboven een reactie heeft gegeven.

Groetjes

Reactie voor op de website?

9.11. 5 kinderen

Er zijn ook mensen die 5 kinderen hebben hoor! Ik stel voor dat julie op deze site leuke geboortekaartjes met 5 KINDEREN zetten!

Sureyya

Reactie voor op de website?

9.12. Van 3 naar 5

Hallo,

Ik ging ook van 3 naar 5. Leuk te lezen dat ik niet de enige ben. Ik heb 5 meisjes waarvan de jongste, de tweeling nu 6maand is. Femke is 6 Emma 5 en Jana 3. Alle met Ivf. Zoals jullie wilden we nog een vierde kindje. Jullie verhalen zijn zoals de mijne. Een tweeling is speciaal en met 5 kinderen gaan winkelen een attractie. Steeds dezelfde vragen "lief maar veel werk zeker".

Ik denk ook inderdaad dat ouders met 1 kind soms meer werk hebben. Ik geef ook borstvoeding, dat ging heel goed al ben je er wel een tijdje mee bezig en kan je het niet eens een ander laten doen zoals met flesjes. Als ze nog kleiner waren vond ik het moeilijk ze tegelijk te voeden maar nu gaat dat prima al heb je geen hand vrij om iets voor de anderen te doen. (iets open maken, neus poetsen). Ik ben heel blij en fier op mijn 5 meiden ookal zeggen vele dat we zoveel kinderen hebben omdat we een jongen wilden. Ook als we er nog een bij adopteren nemen we een meisje.

vele groeten van helga, met Femke, Emma, Jana, Jolien en Sanne

Reactie voor op de website?

9.13. Snel weer zwanger

Mijn dochtertje is 6,5 maand nu en tot grote schrik ben ik erachter dat ik net weer zwanger ben. Ik had mijn leventje wel weer helemaal op de rails, mijn lichaam, figuur en conditie weer zoals het altijd was (nog wat lichter in kilo's dan vroeger eigenlijk) en ja we wilde wel snel een 2de maar ook weer niet ZO snel! Ik pieker me nu suf en vraag me af; is het wel goed voor mijn lichaam, kan ik dit wel allemaal aan en met mijn dochtertje en kan ik haar nog alle aandacht blijven geven etc. Van de andere kant zwaar is het altijd in het begin of ik nu zwnager ben of over 4 maanden, maar ik pieker zo enorm nu! Heeft iemand ervaring hiermee?

Eva

Reactie voor op de website?

9.14. Van 1 naar 5 kinderen

Ik heb zelf een zoon van 11 jaar en heb 10 jaar alleen met hem gewoond (gescheiden toen hij 1,5 was). Nu woon ik sinds een jaar samen met mijn partner die 3 kinderen heeft (4, 8 en 10 jaar), en samen hebben we een zoontje van bijna 6 maanden.

Dus ben in 1 jaar tijd van 1 naar 5 kinderen gegaan, een hele verandering. heel veel leuke dingen, maar ook dingen waar je tegen aan loopt. Zou het leuk vinden om contact te krijgen met een ander groot gezin, met liefst ook kleine kinderen.

Mijn leven is totaal veranderd en alle contacten die ik heb is met mensen met grotere kinderen (groep 7/8 basisschool)dus zoek contacten om ervaringen te delen en leuke dingen te doen! Ik woon in Apeldoorn, er moeten toch meer grote gezinnen in apeldoorn en omgeving wonen?

Groetjes

Reactie voor op de website?

9.15. Ook wij hebben 5 kinderen

Wij hadden inmiddels een dochter en een zoon toen ik zwanger was van een tweeling. Deze tweeling is met 29.6 weken geboren een drukke, spannende tijd maar alles goed. Hierna raakte ik weer zwanger en onze 4e zoon werd geboren.

Nu zijn de kids 14-12-9-9 en 7 jaar oud en nog steeds vind ik het super geweldig om zo'n groot gezin te hebben. Tuurlijk is het soms druk en zwaar maar volgens mij heb je dat ook met 2 of 3 kinderen.

Dus geniet ervan want ik vindt wel dat de kinderen zo snel groot worden.

groetjes Laura.

Reactie voor op de website?

9.16. Van 4 naar 6

Leuk om al deze verhalen te lezen; afgelopen zomer ontdekten wij dat onze 4 jongens (10, 8, 6 en 3) nog een broertje of zusje zouden krijgen. Groot was de verrassing toen tijdens de termijnecho bleek dat er niet 1 maar 2 kindjes in mijn buik groeiden.

Inmiddel dromen we over onze grote gezin en weten we oor bijna 100% zeker (door de vele echo's) dat er in april 2008 nog 2 zusjes bij gaan komen. De opmerkingen in onze omgeving zijn niet van de lucht, en op de vraag of het gepland was geven wij inmiddels als antwoord; "natuurlijk, we hadden er al 4 en dachten we doen er nog 2 bij :-)" op domme opmerkingen moet je domme antwoorden terug geven.

We zien deze zwangerschap als een gift van God en dan zijn ze niet gepland maar gekregen/gegeven.

Simone

Reactie voor op de website?

9.17. Snel weer zwanger

Beste Eva,

Bij ons duurde het 10 maanden voordat we zwanger waren van onze 1e, dus toen we haar kregen, wilden we alvast (mijn oudste was 4 maandjes oud)aan de tweede beginnen. We hadden zoiets van: misschien duurt het weer een jaar, dan schelen ze 2 jaar. Maar nee hoor, het was meteen raak. Mijn oudste was 13 maanden toen ik van de tweede beviel.

In het begin was het best pittig aangezien de oudste ook nog eens traag was in alles. Laat kruipen, laat lopen, laat praten. Maar toen de tweede eenmaal geboren was, ging alles vanzelf. Ik had alle babyspulletjes natuurlijk nog, dus dan hoefde je niet opnieuw te beginnen, maar gewoon doorgaan.

Het valt reuze mee hoor. Hartstikke leuk eigenlijk. 1 aan het handje en 1 in de kinderwagen. Inmiddels zijn ze 8 en 9 en ze zijn onafscheidelijk van elkaar.

Geniet ervan.
Groetjes Saskia

Reactie voor op de website?

9.18. Ook 5 kinderen

Ik had al 3 jongens toen ik me huidige vriend leerden kennen, graag wilden wij ook een kindje van ons samen vrij snel raakte ik zwanger en beviel van 1 meisje 4 jaar later esloten we om voor nog een kindje samen tegaan ook nu vrij snel zwanger en bevallen van en meisje.

Er zijn momenten dat het erg druk en hectis is maar het is vooral heel gezellig. Ze zijn nu Jongens 14/11/7 jaar de Meisjes & 5 jaar

mama van 5

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Van drie naar vijf

 1. Van 3 naar 7
 2. Dat "nemen" doet pijn
 3. van 3 naar 5, anno 2003
 4. Ook van drie naar vijf!
 5. Je hebt helemaal gelijk
 6. Ikke ook van 3 naar 5 kids
 7. Even een vraagje!
 8. Re: even een vraagje/ 4-ling wagen
 9. Van twee naar vier
 10. Ook van 3 naar 7 kinderen
 11. 5 kinderen
 12. Van 3 naar 5
 13. Snel weer zwanger
 14. Van 1 naar 5 kinderen
 15. Ook wij hebben 5 kinderen
 16. Van 4 naar 6
 17. Snel weer zwanger
 18. Ook 5 kinderen

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.