Groot Gezin
Diversen meerlingen
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

4. Ontwikkeling van tweelingen

Hallo,

Ik ben op zoek naar literatuur over tweelingen. Ik ben o.a. geinteresseerd in de ontwikkelingspsychologie van tweelingen. Ook zou ik graag informatie willen over hoe één-en twee-eiïge tweelingen onstaan, wat de verschillen zijn en of dat ook voor de latere ontwikkeling van invloed is. Overal waar ik zoek, vind ik alleen praktische tips over hoe het leven eruit ziet met een tweeling.

In wil weten hoe die kinderen zich ontwikkelen, in hoeverre ze daar elkaar voor nodig hebben. Wie kan mij helpen?

Reactie voor op de website?

4.1. Reactie ontwikkelingen tweelingen

Ik kan je helpen aan een aantal titels van Engelstalige boeken over dit onderwerp. Ik kan ze op dit moment niet aan je opgeven, want de boeken liggen in de slaapkamer van ons thans slapend tweetal! Laat maar even weten of je geïnteresseerd bent.

Reactie voor op de website?

4.2. Psychologie van meerlingen (voor eindwerk school)

Bij deze doe ik dus eigenlijk ook een oproep om informatie te verschaffen over dit onderwerp. Bij mij is het wel nogal dringend! Als er iemand nederlandstalige boeken weet over de psychologie of enkele goede sites mag je het mij altijd laten weten! Ik heb er al veel naar gezocht maar het is niet zo gemakkelijk om er iets over te vinden.

Ook resultaten van mogelijke onderzoeken die zijn gevoerd zijn welkom! Bedankt

Reactie voor op de website?

4.3. Info gevraagd

Hallo, ik ben op zoek naar informatie over de ontwikkelingen van tweelingen. Mijn twee jongens zijn nu 15 maanden en ik heb enkele vragen over hun ontwikkeling.

Hartelijk dank, Caroline

Reactie voor op de website?

4.4. Ontwikkeling van de tweeling

Hallo, mijn oudste dochter heeft een tweeling, jongen en een meisje. Ze zijn op dit moment 18 maanden. Het meisje heeft een motorische achterstand van ongeveer acht maanden, ze krijgt ergo- en fysiotherapie en gaat wel goed vooruit.

Maar ik wou weten of meer tweelingen problemen hebben met hun ontwikkelingen. Alvast mijn dank.

oma van een tweeling

Reactie voor op de website?

4.5. Ontwikkeling van tweeling

Hallo, ik ben een moeder van een tweeling, geboren 31 december 2002, na zwangerschap van 39 weken, met een “geplande” keizersnee, de meisjes groeiden niet meer en werden te klein bevonden, geboortegewichten 2360 om 2190. Ze zijn 1 dag ter observatie in de couveuse geweest maar alles was goed.

De jongste (Tisha) had wel problemen bij het voeden en ik ben snel overgestapt op combinatie borstvoeding en flesvoeding, waarna de rust enigszins in huis was teruggekeerd. De oudste (Demi) begon al te volgen met 5 weken, waarna je vol verwachting wacht op het moment dat Tisha dat ook zou doen. Helaas gebeurde dat niet.

Nu ruim 2 jaar en verschillende onderzoeken verder is het bevestigd dat Tisha een hersenbeschadiging heeft en dus achter is in ontwikkeling, zowel motorisch, visueel als geestelijk. De verwerking en acceptatie zijn moeilijk maar door haar vrolijke karakter en alle kleine ontwikkelingen/vooruitgang die wij dagelijks mogen meemaken pas je je automatisch aan dit situatie.

Tisha staat nu op de wachtlijst voor de creche voor vroegbegeleiding en verwacht wordt dat zij te zijner tijd wel zal lopen en praten. Qua ontwikkeling is zij nu ongeveer net na 1 jaar. Demi ontwikkelt zich als een normale peuter en zorgt nu voor haar zusje zoals een peuter voor een pasgeboren baby zou zorgen, wat dus erg vertederend is om te zien.

Wij wonen in Suriname en ik ben via via wel al in contact gekomen met verschillende mensen in Nederland maar zou toch graag nog ervaringen/gevoelens willen uitwisselen. Wij hebben heel veel steun van familie en vrienden waar wij ook heel erg dankbaar voor zijn en waardoor zowiezo het opvoeden van een tweeling een stuk makkelijker is.

Verder nog een algemene reactie: ik ben eigenlijk vandaag pas bij deze site terecht gekomen en vind het heerlijk om al die reacties op verschillende situaties te kunnen lezen. Sommigen zullen helaas in ieder geval nu niet bij ons van toepassing zijn. Maar toch komen ook heel veel dingen herkenbaar over. Ik heb ergens gelezen dat de vermelding van de datum van de ingezonden stukken makkelijker zouden zijn en daar ben ik het zeker mee eens. Bedankt voor de mogelijkheid om dit te plaatsen, En voor alle meerlingouders en toekomstige meerlingouders alle succes en geniet ervan.

Renate

Noot van de redactie: Kijk voor de datum van ingezonden stukjes naar de veel gestelde vragen: Waarom geen datum bij een bijdrage?

Reactie voor op de website?

4.6. hulpverlening psychologie/ontwikkeling tweelingen

In de praktijk lopen zeer veel opvoeders, gezins- of familieleden of anderen uit de omgeving van meerlingen aan tegen ontwikkelingsvragen, opvoedingsvragen en vragen op psychologisch gebied met betrekking tot de specifieke levenssituatie van meerlingen. Hierbij hebben we de meerlingen zelf nog niet eens meegerekend!

Wij hebben een hulpverleningspraktijk die gespecialiseerd is in deze "meerlingenproblematiek". Zowel wat betreft de psychische hulpvragen als wat betreft de opvoedingsondersteuning.

Wij hebben deze specialisatie ooit opgepakt vanuit onze eigen achtergrond als meerling. We weten hoeveel vraag ernaar is en hoe weinig hulpverleners deze specifieke hulpvragers daadwerkelijk begrijpen en er gerichte hulp op kunnen verlenen. Wij hebben ons specifiek op deze doelgroep gericht omdat we weten hoe belangrijk goede begeleiding is en ook om geholpen te worden door iemand die weet waar je over praat uit ervaring.

Voor meer informatie: www.twinsight.nl

Reactie voor op de website?

4.7. Stappen nog niet

hey,
ik vroeg me af wat dat de reden is.
Ik heb een tweeeige tweeling, een jongen Brayan en een meisje Colyne. Ze zijn nu 18 maanden en ze staan wel recht en zo, maar ze stappen nog niet. Wel met hulp. Moet ik me zorgen maaken of niet?

groetjes Valerie

Reactie voor op de website?

4.8. Meerlinghangertje

Hallo, ik ben een jonge moeder van 20j. Wij kregen de schrik van ons leven toen we een vierling verwachtten, want we hadden al toen drie kinderen onder de de vijf jaar. Onze vierlingmeisjes zijn 2 maanden te vroeg geboren maar lijken gezond te zijn, gelukkig. Alleen waren ze een beetje klein, maar hun gewicht viel mee.

Na 3 maanden in ziekenhuis gelegen te hebben mocht ik ze meenemen naar huis, Ze zijn een maand thuis en alles gaat goed. Ik krijg gratis thuishulp, kinderverzorgster voltijds en een poetsvrouw halftijds. Dat help veel. Verder gaat het met onze kinderen goed, ze zijn nu 5 jaar, 3 half, 2 half jaar, en onze meisjesvierling van 4 maanden.

groetjes Vanessa

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Ontwikkeling van tweelingen

  1. Reactie ontwikkelingen tweelingen
  2. Psychologie van meerlingen (voor eindwerk school)
  3. Info gevraagd
  4. Ontwikkeling van de tweeling
  5. Ontwikkeling van tweeling
  6. hulpverlening psychologie/ontwikkeling tweelingen
  7. Stappen nog niet
  8. Meerlinghangertje
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.