Groot Gezin
Lees- en kijkhoek
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

30. Diversen


30.1. Bezorgde burgers, Steven de Jong

De heroïsche strijd van één man tegen de wereld

Samuel herstelt bij communicatiebureau Puntjes op de i marketingteksten van 'jonge, dynamische bedrijven'. Dat er met hem niet valt samen te werken begrijpt hij wel, maar dat hij als stille kracht zo weinig waardering krijgt, is onverteerbaar. De nieuweling Christiaan, daarentegen, is als politiek consultant de rijzende ster in de organisatie. Een sociale wervelwind die in Samuels ogen niet meer is dan precies dat.

Opstandig is hij vooral in zijn gedachten, die een uitweg vinden in bijtende ingezonden brieven aan de krant. Ze worden stelselmatig afgewezen. Als hij op een dag de zoveelste reprimande krijgt en ten overstaan van een volle kantine voor paal wordt gezet, knapt er iets. Hij zet het op een drinken in de cafés in het putje van de stad, tot het licht uitgaat en hij zichzelf de volgende dag terugvindt in een gesloten inrichting. Daar moet hij deelnemen aan praatgroepen en zet hij voor ikea showmodellen in elkaar - waar hij verbijsterend goed in blijkt te zijn. Samuel wil echter maar één ding: zo snel mogelijk ontsnappen en die vervloekte maatschappij weer in. Maar hoe?

Bezorgde burgers is een inktzwarte, hilarische roman over de eenzame maar heroïsche strijd van een man tegen de wereld, die herinneringen oproept aan Brusselmans' De man die werk vond en de filmklassieker Falling Down.

30.2. Verbale intelligentie, Jeffrey Wijnberg

Lichaamstaal mag dan veelzeggend zijn, woordkunst is toch vaak de effectiefste manier om mensen te overtuigen, privé of op het werk. Niemand staat graag met zijn mond vol tanden of trekt in conflicten aan het kortste eind omdat hij zijn standpunten niet goed weet te verwoorden. Psychotherapeut Jeffrey Wijnberg reikt u in dit boek een twintigtal gesprekstechnieken aan om beslissend te zijn in het contact. Als professioneel gespreksvoerder heeft hij in de loop der jaren een rijk arsenaal aan verbale vaardigheden ontwikkeld. Zo leert u hoe u gesprekken met meer diepgang voert, hoe u anderen kunt overtuigen en motiveren, en hoe u klagers de baas kunt zijn. Een aanrader voor iedereen die meer wil halen uit zijn contacten en niet omver geblazen wil worden door het verbale geweld van de ander.

Jeffrey Wijnberg is al ruim dertig jaar werkzaam als psychotherapeut. Eerder verschenen o.a. van hem bij Scriptum: Zachte heelmeesters, Horken & heksen, ‘Dat moet ik nog een plekje geven’, Het neurotisch handboek, en, samen met Jaap Hollander, Succes is ook niet alles en Provocatief coachen.

30.3. De Digitale Schaduw, Dimitri Tokmetzis

We maken ons zorgen om onze privacy: de Elektronische Patientendossiers, het rekeningrijden, de OV-chipkaart, de centrale databank met gezichtsscans en vingerafdrukken, alom aanwezig cameratoezicht, het monitoren en aftappen van internet- en telefoonverkeer, enzovoort, enzovoort. In deze informatiemaatschappij hebben we meer te verliezen dan privacy alleen, namelijk ook individuele keuzevrijheid en gelijkheid in levenskansen. Onze digitale gegevens worden continu door anderen gebruikt en verwerkt in risico- en klantprofielen. We worden in categorieen ingedeeld met mensen die op ons lijken. Die categorieen vertegenwoordigen verschillende niveaus van burgerschap, risico, nut of geldelijke waarde. Ze bepalen in welke mate we extra in de gaten gehouden worden, of we ergens wel of niet mogen komen, of we ons kunnen verzekeren en tegen welke voorwaarden en of we in aanmerking komen voor een hypotheek of lening. Dimitri Tokmetzis waarschuwt ons voor de gevaren van een oncontroleerbare digitale identiteit.

30.4. Vriendschap – een tweede ik, Catharina de Haas

Ons nieuwe boek Vriendschap – een tweede ik is zojuist verschenen. Is vriendschap een kostbaar bezit vol onzekerheden? Of zelfs méér dan dat: is vriendschap een illusie, ‘een pakketje schroot, met een dun laagje chroom’? Kún je van bezit spreken als het over vriendschap gaat? Deze en andere vragen worden in dit boek beantwoord, met behulp van filosofische beschouwingen en teksten van filosofen, met een vleugje psychologie en sociologie, met literaire voorbeelden ter illustratie.

Het boek is zowel in fysieke vorm (9789055948840) als in ebook vorm (9789055949007) verschenen. Zie hier.

30.5. Wat heb jij gedroomd vannacht? Nicoline Douwes Isema en Cathelijne Esser

De auteurs van het boek Wat heb jij gedroomd vannacht? brengen vier verschillende digitale 'shortcuts' uit. Een shortcut is een ebook dat vier artikelen uit het boek Wat heb jij gedroomd vannacht? bevat. Elke shortcut is toegespitst op een speciale doelgroep en bedoeld om de lezer in korte tijd inzicht te geven in hoe te denken in je slaap. Een shortcut is te downloaden voor € 2,99.

De centrale vraag in dit boek is: wat is dromen nu eigenlijk? Volgens de auteurs is dit 'denken in je slaap'. In hun boek onderbouwen ze deze visie met de laatste wetenschappelijke onderzoeken. Bovendien bieden ze de lezer praktische handvatten om inzicht te krijgen in zijn of haar eigen dromen.

Afgeleid van Wat heb jij gedroomd vannacht? brengen de auteurs nu vier zogenoemde shortcuts uit. Deze ebooks bevatten elk vier artikelen afkomstig uit het fysieke boek. Het doel van deze nieuwe manier van uitgeven is om de lezer in korte tijd te voorzien van, alleen voor hem/haar, relevante informatie. Handig voor lezers die weinig tijd hebben en alleen willen lezen over het onderwerp van hun interesse.

De shortcuts hebben alle vier de titel Denken in je slaap gekregen. De ondertitel geeft aan voor wie welke shortcut bedoeld is. Zo zijn er shortcuts voor avonturiers, doordenkers, partners en ouders. Elke shortcut bevat twee artikelen over denken in je slaap en dromen, en biedt na die basiskennis een selectie op maat. Zo gaan de auteurs in de shortcut voor ouders in op hoe je met kinderdromen en nachtmerries om kunt gaan en krijgt de lezer in de shortcut voor partners inzicht in de betekenis van gemeenschappelijk dromen.

De vier shortcuts zijn te downloaden voor €2,99 bij online boekhandels en scriptum.nl. Elke shortcut is ongeveer 3 MB en wordt als ePub aangeboden.


30.6. Opkrabbelen nadat je op je bek bent gegaan, Karin Ramaker

Na vallen komt opkrabbelen
Zojuist is het boek ‘Opkrabbelen nadat je op je bek bent gegaan’ van Karin Ramaker verschenen. Een no-nonsense zelfhulpdoeboek met bijzondere vormgeving dat lezers uitdaagt anders naar hun dip te kijken. Door middel van originele doe-opdrachten trekt Karin Ramaker de lezer spelenderwijs uit zijn of haar dip. En met de QR-codes in het boek kan de lezer de resultaten van deze opdrachten online delen en met andere lezers in contact komen. Karin Ramaker is creatief ondernemer.

Aan de hand van valpartijen uit Karins eigen leven en dat van 5 meeschrijvers geeft het boek tips hoe je om kunt gaan met de tegenslagen in je leven. Belangrijk onderdeel van het boek zijn de creatieve krabbel- en doe-opdrachten, want erover lezen is één ding, maar er praktisch wat aan doen is een volgende stap. Door middel van QR-codes kunnen lezers de resultaten van de opdrachten met elkaar delen op de bijbehorende website. Zo zie je dat je niet de enige bent: vallen en opkrabbelen doen we allemaal!

Vallen en opkrabbelen
Iedereen maakt valpartijen en struikelmomenten mee in het leven, maar weinigen durven ervoor uit te komen. Jammer, want het helpt als je weet dat je niet de enige bent en dat je er echt wat aan kunt doen. Karin Ramaker (1973), creatief ondernemer, schreef het boek dat ze zelf had willen lezen toen ze in een dip zat, maar niet kon vinden.

Niet lullen maar poetsen
In haar recht-voor-z’n-raap schrijfstijl laat Karin, die creatieve, praktische blogworkshops geeft en inspirerende exposities en evenementen organiseert, zien hoe je je door moeilijke periodes heen kunt slaan. ‘Niet lullen maar poetsen’ luidt haar devies. Juist door doelgerichte actie te ondernemen kun je opkrabbelen nadat je op je bek bent gegaan.

Verkrijgbaar
Het boek is vanaf 6 december verkrijgbaar in alle boekhandels in Nederland en Vlaanderen. Meer informatie is te vinden op www.scriptum.nl of www.opkrabbelen.info.

Opkrabbelen nadat je op je bek bent gegaan
Karin Ramaker
ISBN 978 90 5594 840 6
Winkelverkoopprijs €19,95
Uitgeverij Scriptum

30.7. De EersteHulpCoach, Ilse Ariëns

Het ehbo-boek "De EersteHulpCoach, nooit meer in paniek bij wondjes en ongelukken" gaat over eerste hulp aan mensen van alle leeftijden, maar bevat veel informatie over eerste hulp aan kinderen. Wat doe je als je kind hete thee over zich heen krijgt? Of als het een kraaltje in z’n neus heeft gestopt? Een heel handig boek voor in de gezinsbibliotheek. Voor meer informatie, zie www.eerstehulpcoach.nl.

30.8. De mythe van het glazen plafond, Marike Stellinga

De mythe van het glazen plafond
De mythe van het glazen plafond
Marike Stellinga

Marike Stellinga verzet zich met feiten en cijfers tegen clichés over de werkende vrouw. Kern van haar gloedvolle betoog: Nederlandse vrouwen kunnen bereiken wat ze willen. De kinderopvang is niet te duur, vaders zijn geen luie varkens en het old boys network is zo macho niet. Maar waarom zijn er dan zo weinig topvrouwen? Omdat Nederlandse vrouwen niet naar de top wíllen, blijkt uit stapels onderzoeken, ze zijn tevreden met hun deeltijdbaan.

30.9. Aan slag met de Huishoudcoach, E. Jacobs

Aan de slag met de Huishoudcoach
Aan de slag met de Huishoudcoach
E. Jacobs

Ben je zonder opruimtalent ter wereld gekomen? Of is je huis(houden) versloft en verstoft? En wil je graag opgeruimd leven, maar heb je geen idee wáár je moet beginnen en hoe je snel resultaat boekt? Geen nood, DE HUISHOUDCOACH® weet raad!

De werkmethoden in dit boek zijn de meest eenvoudige en meest haalbare, geïnspireerd door ervaringen van verwoede verzamelaars, slordige sloddervossen en chronische chaoten. Het beschrijft de vier basismethoden voor succesvol opruimen, administreren, agenderen en poetsen. Met haalbare weekopdrachten kan iedereen er direct mee aan de slag.

De HuishoudCoach® vertelt niet alleen hoe het moet, maar ook hoe je het doet! Waar moet je in vredesnaam beginnen en hoe ga je vanaf daar verder? Via 4 x 12 weekopdrachten kan de lezer meteen aan de slag met opruimen, administreren, agenderen en schoonmaken.

Niet in één keer alles veranderen! Dit boek helpt om gaandeweg nieuwe gewoonten in de dagelijkse gang van zaken in te slijten. Zo leert de sloddervos of chaoot opruim- en poetsklussen in het huis op de automatische piloot te doen.

Bij De HuishoudCoach® ligt de lat lekker laag! Ze heeft namelijk niet tot doel de lezer naar een perfect ingerichte woning te coachen. Dit boek beoogt vooral een praktische handleiding zijn om een stoffig, rommelig en overvol huis om te vormen tot een comfortabel, fris en gastvrij thuis.

Over de auteur: Els Jacobs startte in 2006 haar bedrijf De HuishoudCoach®. Ze adviseert mensen bij het op orde brengen van hun huis(houden), onder andere via een 'vliegende start' aan huis, e-mail coaching, opruimcursussen, workshops en lezingen.

30.10. De Lastige Burger - Dienstverlening in een tijd van ontbrekend burgerschap

Het boek De Lastige Burger - Dienstverlening in een tijd van ontbrekend burgerschap van Steven de Jong (ISBN 978-90-8965-017-7) bespreekt zowel de ergernissen van burgers als die van ambtenaren, bestuurders en politici. Gevoelens die soms uitmonden in een onheuse bejegening van ambtenaren aan het loket of cynisme tegenover bestuur en politiek.

De nadruk ligt op de spagaat waarin de moderne ambtenaar momenteel verkeert: enerzijds moet hij klantvriendelijk zijn, anderzijds wordt hij als uitvoerder van beleid geacht binnen de geldende wetten en regels te handelen. Dat is moeilijk. Vooral voor de uitvoeringsambtenaar, het eerste gezicht van de overheid, die de reacties op beleid moet opvangen. En te maken heeft met mondige burgers die stuk voor stuk hun eigen gelijk komen opeisen.

De ruggengraat van dit boek vormt het debat dat zich afspeelde op de website www.lastvandeburger.nl. Een digitaal loket dat ik heb opgericht om ambtenaren een spreekbuis te geven buiten de formele kaders. Hun brieven, die opgenomen zijn in het boek, geven een inkijkje in wat ambtenaren aan hinder ondervinden van lastige burgers. De reacties van burgers op die brieven laten zien dat het schort aan begrip voor de positie van overheidsdienaren.

Ik heb de vrijheid genomen om in het boek uitgebreid mijn eigen bespiegelingen los te laten op de relatie ambtenaar-burger. Dat doe ik aan de hand van het welbekende burgerschapsideaal. Kunnen we van de burger verlangen dat hij oog heeft voor het algemeen belang? Moet hij altijd sportief zijn verlies nemen als een vergunning of uitkering niet toegewezen wordt? Allemaal vragen waar de overheid een sturende rol kan innemen. Ook op het gebied van de communicatie: want wie de burger een klant noemt, moet niet raar opkijken als de burger zich ook als klant gaat gedragen.

Anders dan de titel doet vermoeden, blijft de overheid dus niet gespaard in dit boek. Dat blijkt vooral uit het hoofdstuk waarin ik verslag doe van mijn andere onderzoek naar de behandeling van burgerplannen. Want, zo bleek, een burger die werkelijk burgerschap toont – iets wil betekenen voor zijn omgeving – moet opboksen tegen bestaand beleid en ambtenaren die niet met initiatieven vanuit de samenleving kunnen omgaan.

Uiteraard is dit boek ook maar een mening van een burger, misschien zelfs een lastige burger. En daarom moedig ik u van harte aan het als discussiestuk te verspreiden onder uw collega’s, vrienden en kennissen. Het laatste woord is immers aan u.

Hoe bestelt u dit boek? Dat gaat nog makkelijker dan het aanvragen van een vergunning. U hoeft alleen maar uw adresgegevens + aantal exemplaren te replyen op deze mail. Ik zorg er dan voor dat uw bestelling binnen enkele werkdagen bezorgd wordt. Dit kan nu tegen een actieprijs van 19,90 euro. Verzendkosten worden niet in rekening gebracht.

U kunt het boek ook anoniem bestellen via de volgende link.

Met vriendelijke groet,
Auteur ‘De Lastige Burger – Dienstverlening in een tijd van ontbrekend burgerschap’

30.11. Erwtensoep in augustus: Kinderen en armoede, Kees Opmeer

Erwtensoep in augustus
Erwtensoep in augustus
http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_AffiliateMap-Start?LinkType=Product&Section=BOOK_NL&PrdID=1001004005532626

Vijftien waargebeurde verhalen over kinderen en jongeren die met honger naar bed gaan, thuis geen verwarming hebben, tweedehands kleren moeten dragen, nooit op vakantie kunnen. En dat in één van de rijkste landen ter wereld!

30.12. Family survival planner

De Family Survival Planner / 2008
De Family Survival Planner / 2008
Rinskje Koelewijn, T. Westenberg & T. Westenberg

De kalender loopt van sept 2007 tot en met dec 2008. Een nieuwe kalender is online te verkrijgen. Voor meer informatie, kijk op de website van de familie planner.

30.13. Medisch Handboek (Winkler Prins)

Hoofdredacteur: Prof. Dr.Frans J. Meijman

Dit is een boek zoals we de boeken van Winkler Prins kennen: Mooi geïllustreerd, uitgebreide en heldere teksten. Het medisch handboek oogt compleet en bij nadere inspectie blijkt het ook compleet te zijn. Het bijzondere van het boek is dat het geheel is samengesteld door Nederlands/Vlaamse auteurs met Nederlands/Vlaams materiaal. Het is geen vertaald materiaal. De opbouw van het boek:

Algemeen oordeel: Dit boek verdient een 9+. Het is een naslagwerk dat bij iedereen in de boekenkast thuis hoort.

30.14. Valse salie, Roos Boum

Valse salie
Valse salie
Roos Boum

Een moeder die vecht voor het leven van haar dochtertje en haar van arts naar arts sleept. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar soms is niets wat het lijkt. Waarom kunnen artsen maar geen afwijking vinden? Roos' moeder hield niet van haar dochter, maar van de aandacht die zij als moeder kreeg van het medisch personeel. In de autobiografische roman Valse salie blikt Roos Boum terug op een jeugd die verziekt werd door een moeder met het syndroom van Münchhausen by proxy.

30.15. Humor en (groot) gezin

Dat het familieleven een grote bron van humor is weten ze in de wereld van het Cabaret allang. Kijk eens op: comedyclips.nl. Daar zie je veel Nederlands cabaret, met als onderwerp familie: de humor van het (grote) gezinsleven volgens cabaretiers.

Groeten, Jan-Willem Aikens beheerder ComedyClips.nl

30.16. Jurgens tuinboek, J. Smit

Jurgens tuinboek
Jurgens tuinboek
Jurgen Smit

Van de presentator van het SBS6 programma.

30.17. Regel zelf je scheiding, Saskia Knaven

Regel zelf je scheiding
Regel zelf je scheiding
S. Knaven

Als het niet anders kan, hoe maak je dan goede afspraken met elkaar?

30.18. Voel je goed in je lijf, Dr. Phil Macgraw

Voel je goed in je lijf
Voel je goed in je lijf
Dr. Phil MacGraw

Zeven sleutels voor de oplossing van je gewichtsproblemen

30.19. 97 manieren om te snacken zonder dik te worden!, Huub Buijssen

97 manieren om te snacken zonder dik te worden
97 manieren om te snacken zonder dik te worden
Huub Buijssen

Het boekje gaat op allerlei aspecten van overgewicht in en begint met het belangrijkste aspect: De motivatie! Allerlei redenen worden genoemd maar de beste is dat je je beter wilt voelen en actiever wilt leven!

Verder gaat het boek in op het kiezen van een voedingspatroon dat bij je past en hoe een gezonde voeding moet zijn opgebouwd. Er worden veel praktische en makkelijk realiseerbare tips gegeven om je bewegingspatroon aan te passen. Er zijn allerlei alternatieve manieren om op speelse wijze aan je conditie en je gewicht te werken, die maken een fitnessclub overbodig.

De voedingstips zijn leuk en praktisch: Bijvoorbeeld: Lightprodukten helpen prima bij het afslanken van je portemonnee, maar je valt er niet van af. De teksten zijn helder, kort en to the point! Het boek bevat geen recepten maar vooral veel praktische tips.

30.20. 100% zelfvertrouwen, Frank Schaper

100% zelfvertrouwenHoe raak je het kwijt - hoe krijg je het terug

Zelfvertrouwen, je geloof in eigen kunnen, is een momentopname. Het laat zich in je hele lichaam en geest voelen, maar is niet constant. Als het in ruime mate aanwezig is, zie je zaken in een positief licht en kun je de hele wereld aan. Als het ontbreekt, ben je angstiger en kwetsbaar, en onderschat je je eigen vermogens. Gelukkig kun je je zelfvertrouwen managen.

Volgens Frank Schaper wordt ieder mens geboren met 100% zelfvertrouwen. Als je op enig moment minder hebt, ben je het dus ergens kwijtgeraakt. Aan de hand van tientallen praktijkvoorbeelden beschrijft hij drie mogelijkheden om je zelfvertrouwen kwijt te raken, drie manieren om het weer terug te krijgen en drie manieren om het te onderhouden. Een inspirerend boek en een must voor iedereen die zijn of haar zelfvertrouwen wil verhogen of een ander daarbij wil helpen.

Frank Schaper (54) is een zelfstandig personal coach, trainer en auteur. Hij combineert zijn inzichten uit zijn huidige praktijk en vorige boeken over leiderschap, persoonlijkheid, stress en vermoeidheid met zijn ervaringen als voormalig KLM-manager en uitvinder van de perfect ronde voetbal. Zijn eigen zelfvertrouwen benut Schaper door zijn veelzijdigheid volop de ruimte te geven en daarbij telkens nieuwe uitdagingen aan te gaan.

30.21. En, waar blijven de kinderen, Yvonne Prins

De maatschappelijke druk om kinderen te krijgen, is vooral voor vrouwen groot. Mensen verwachten dat op een zekere leeftijd of na een relatie van een bepaalde tijd de kinderen als vanzelf komen en maken met het grootste gemak opmerkingen als: wanneer komt de eerste? Of: welke kamer wordt de babykamer?

Maar kinderen krijg je niet op bestelling. Om uiteenlopende redenen kan een kinderwens onvervuld blijven, soms tijdelijk en soms definitief. En hoe ga je dan om met onnadenkende vragen? Wat vertel je en aan wie?

Op serieuze, maar tegelijk luchtige wijze steekt Yvonne Prins met haar nieuwe boek En, waar blijven de kinderen? haar lezers een hart onder de riem en laat ze zien dat een leven waarin (nog) geen kinderen zijn geen ‘treurig’ leven is of hoeft te zijn. Yvonne Prins is psycholoog, coach en auteur. Zij had graag kinderen gewild, maar heeft ze niet.

Diversen

 1. Bezorgde burgers, Steven de Jong
 2. Verbale intelligentie, Jeffrey Wijnberg
 3. De Digitale Schaduw, Dimitri Tokmetzis
 4. Vriendschap – een tweede ik, Catharina de Haas
 5. Wat heb jij gedroomd vannacht? Nicoline Douwes Isema en Cathelijne Esser
 6. Opkrabbelen nadat je op je bek bent gegaan, Karin Ramaker
 7. De EersteHulpCoach, Ilse Ariëns
 8. De mythe van het glazen plafond, Marike Stellinga
 9. Aan slag met de Huishoudcoach, E. Jacobs
 10. De Lastige Burger - Dienstverlening in een tijd van ontbrekend burgerschap
 11. Erwtensoep in augustus: Kinderen en armoede, Kees Opmeer
 12. Family survival planner
 13. Medisch Handboek (Winkler Prins)
 14. Valse salie, Roos Boum
 15. Humor en (groot) gezin
 16. Jurgens tuinboek, J. Smit
 17. Regel zelf je scheiding, Saskia Knaven
 18. Voel je goed in je lijf, Dr. Phil Macgraw
 19. 97 manieren om te snacken zonder dik te worden!, Huub Buijssen
 20. 100% zelfvertrouwen, Frank Schaper
 21. En, waar blijven de kinderen, Yvonne Prins

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.