Groot Gezin
Lees- en kijkhoek
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

23. Rouwverwerking


23.1. Leven zonder ouders, Daan Westerink

Leven zonder ouders
Leven zonder ouders
Daan Westerink

Je ouders verliezen betekent: onvoorwaardelijke liefde verliezen. En hoe de band ook was – de dood van je vader of moeder is het definitieve einde van het kind-zijn. Leven zonder ouders is het eerste boek waarin volwassen zonen en dochters zelf vertellen hoe het was toen zij – op verschillende leeftijden – hun ouder(s) verloren. En welke gevolgen het verlies later in hun leven had.

Over jonge kinderen die hun vader of moeder verliezen wordt steeds meer geschreven. Daan Westerink vraagt in haar boek echter aandacht voor de verhalen van ‘volwassen’ kinderen, die op verschillende leeftijden hun ouder(s) verloren. Sommigen waren kind of puber, anderen studeerden of waren net aan het werk, weer anderen waren veertigers of zelfs vijftigplussers toen hun ouder stierf. Zij vertellen in dit boek wat er gebeurde en wat de gevolgen kunnen zijn.

Rouwzorgverleenster en journaliste Daan Westerink (39) verloor zelf op 14-jarige leeftijd haar moeder; haar vader overleed toen ze 32 was. Ze werkte tien jaar als redacteur bij verschillende televisieprogramma’s. Na de dood van haar vader koos ze voor de rouwzorg. Ze geeft nu voorlichting over rouw en rouwzorg bij een landelijke stichting en begeleidt een gespreksgroep voor volwassenen die hun ouders verloren.

23.2. Helpen bij verlies en verdriet, Manu Keirse

Helpen bij verlies en verdriet
Helpen bij verlies en verdriet
Manu Keirse
Helpen bij verlies en verdriet is een onmisbare gids voor al wie rouwende mensen en mensen met verdriet wil helpen. Het boek biedt vele bruikbare inzichten en is geïllustreerd met talrijke herkenbare voorbeelden uit het dagelijkse leven. Naast verlies door de dood besteedt de auteur ook aandacht aan andere verliessituaties, zoals verlies van de gezondheid, van het werk, van een perspectief.

Helpen bij verlies en verdriet is een gids die thuishoort in elke huiskamer en op elke werktafel, niet om in één keer door te lezen, maar om telkens weer ter hand te nemen wanneer je geconfronteerd wordt met verdriet. Het is een uitstekend geschenkboek voor wie zelf verdriet heeft of wie anderen wil helpen, doordat het doorheen het verdriet perspectieven biedt om opnieuw te leren houden van het leven.

23.3. Verdriet dat niet verdwijnt, Marinus van den Berg

Verdriet dat niet verdwijnt
Verdriet dat niet verdwijnt
M. van den Berg

Het sterven van een kind veroorzaakt een verdriet dat niet verdwijnt. Dat geldt voor allen die achterblijven: ouders, grootouders, broers en zussen, vrienden. Dit verdriet kent veel verschijningsvormen. Veel hangt af van de levensfase waarin de nabestaande verkeerde toen de dood toesloeg.

In de opzet van zijn boek volgt Marinus van den Berg de levensloop. Hoe beïnvloedt de dood van een kind het leven van de familieleden? Hoe grijpt het in bij een ouder, grootouder, bij een broer of zus? Ook gaat hij na welke waarde vriendschap en levensbeschouwing hebben in deze omstandigheden. De auteur besteedt veel aandacht aan mensen die - op jonge leeftijd of later - een broer of zus hebben verloren. Dat is volgens hem een sterk onderschat verlies.

Marinus van den Berg schrijft met onderscheidingsvermogen en gebruikt veel voorbeelden uit zijn pastorale praktijk. Naast korte, beschouwende hoofdstukken bevat het boek een groot aantal poëtische teksten, die herkenning oproepen. De auteur onderhoudt nauwe contacten met de Vlaamse en Nederlandse verenigingen voor ouders van een overleden kind; daaruit zijn veel van zijn gedachten en teksten voortgekomen.

23.4. Ik hou je nog even vast, Riet Fiddelaers-Jaspers

Ik hou je nog even vast
Ik hou je nog even vast
Riet Fiddelaers-Jaspers

Een boek gescherven door iemand die je graag wil troosten.

23.5. Mijn herinneringsboek, Claire vanden Abbeele

Mijn herinneringsboek
Mijn herinneringsboek
C. vanden Abbeele

Voor meer informatie, zie de site Zonder Ouders.

23.6. We hadden haar Anna willen noemen

We hadden haar Anna willen noemen / druk 1
We hadden haar Anna willen noemen / druk 1
Ida de Vries

Het dagboek van een vrouw die na 6 maanden een miskraam krijgt. Wat er allemaal gebeurt, hoe ze het ervaart, hoe ze het met haar omgeving deelt. Heel erg herkenbaar voor hen die dit ook meemaakten.

23.7. Geen ooievaar in de tuin

Geen ooievaar in de tuin
Geen ooievaar in de tuin
Els van Amstel

Boek over rouwverwerking van iemand die 2 kinderen verloor, en daarnaast ook meerdere miskramen had. In het boek staan geloof en vertrouwen centraal.

23.8. Verliezen en toch winnen

Verliezen en toch winnen?
Verliezen en toch winnen?
P.J. Weij

Vanuit ervaringen in zijn pastorale praktijk en ingrijpende gebeurtenissen in zijn eigen gezin bespreekt de auteur openhartig concrete ervaringen en veelgestelde vragen rond sterven en rouwverwerking.

Rouwverwerking

  1. Leven zonder ouders, Daan Westerink
  2. Helpen bij verlies en verdriet, Manu Keirse
  3. Verdriet dat niet verdwijnt, Marinus van den Berg
  4. Ik hou je nog even vast, Riet Fiddelaers-Jaspers
  5. Mijn herinneringsboek, Claire vanden Abbeele
  6. We hadden haar Anna willen noemen
  7. Geen ooievaar in de tuin
  8. Verliezen en toch winnen
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.