Groot Gezin
Lees- en kijkhoek
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

15. De kinderen


15.1. Schminken is leuk, Annemiek van Kooten

Zojuist is bij Forte Uitgevers een compleet nieuw handboek grimeren voor kinderen verschenen: Schminken is leuk van Annemiek van Kooten. Eindelijk een praktisch en stevig boek waarin het schminken heel uitgebreid stapsgewijs wordt uitgelegd, en dat voor een mooie prijs! Ouders, leerkrachten en eigenlijk iedereen die met kinderen te maken heeft kan jarenlang plezier aan dit boek beleven.

Kinderen vinden het geweldig om mooi geschminkt te worden. Met dit boek is dat eenvoudig te doen met een fantastisch resultaat. Ieder kind wordt met schmink omgetoverd tot een prinses, een piraat, een spinnenman, een tijger of een van de andere mooie voorbeelden in dit boek.

Met de stap-voor-stap foto’s en handige tips en trucs kan iedere volwassene aan de slag met schminken. Ook voor kinderen die niet zo lang stil kunnen zitten of niet helemaal geschminkt kunnen of willen worden, biedt dit boek handige oplossingen. Wat dacht u bijvoorbeeld van schminken op de hand of de arm!

Een kleurrijk en inspirerend boek waar kinderen graag in zullen bladeren om een leuk fantasiefiguur uit te kiezen dat ze voor een dag willen worden!.

15.2. How2talk2kids, Adele Faber & Elaine Mazlish

Het voortdurende gekibbel en geruzie tussen broers en zussen kan je als ouder tot wanhoop drijven. Toch kun je hier als ouder wel degelijk iets aan doen! How2talk2kids biedt concrete en direct toepasbare vaardigheden om kinderen te coachen bij hun onderlinge communicatie en eventuele conflicten. Hierdoor leren kinderen zelf hun meningsverschillen op te lossen, respectvol met elkaar om te gaan en elkaar de ruimte te geven om verschillend te zijn. Het boek bevat bruikbare communicatievaardigheden, praktijkvoorbeelden en strips.

15.3. Valse salie, Roos Boum

Een moeder die vecht voor het leven van haar dochtertje en haar van arts naar arts sleept. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar soms is niets wat het lijkt. Waarom kunnen artsen maar geen afwijking vinden? Roos' moeder hield niet van haar dochter, maar van de aandacht die zij als moeder kreeg van het medisch personeel. In de autobiografische roman Valse salie blikt Roos Boum terug op een jeugd die verziekt werd door een moeder met het syndroom van Mönchhausen by proxy. Het is een heftig, schokkend en zeer persoonlijk verhaal dat ze vertelt zonder daarin dramatisch te zijn.

15.4. Stotterkit, Carla van Wensen

Stotteren is niet leuk. Eigenlijk kun je bijna nooit zeggen wat je voelt en bedoelt. Dit kan ervoor zorgen dat je het geloof in jezelf verliest. In dit boekje wordt uitgelegd dat wat je denkt over jezelf en hoe je denkt, ook te maken kan hebben met stotteren. Wanneer je weet hoe het stotteren bij jou werkt, kun je er anders mee omgaan. Je zult je daardoor in ieder geval rustiger voelen en meer ontspannen, waardoor het spreken gemakkelijker gaat.

Dit boekje is speciaal geschreven voor stotterende kinderen van circa 7-11 jaar, betrokken ouders en/of hulpverleners. Door middel van opdrachten, spelletjes, tips en verhaaltjes kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het stotteren bij hen werkt. De verhaaltjes kunnen voorgelezen worden of afgeluisterd via de pc/mp3 speler. Wanneer de ouder dit boekje samen met het kind doorneemt, krijgt de ouder meer zicht op wat het stotteren met het kind doet.

In Stotterkit combineert Carla van Wensen, ex-stotteraar, haar werkervaring met haar eigen ervaringen met stotteren. Dit boekje is een goede aanvulling op de bestaande stottertherapie en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het positief zelfbeeld van het kind waardoor het anders met zijn stotteren kan omgaan.

15.5. Ik en autisme, Nathalie van Kordelaar

Ieder kind is uniek en dus ook ieder kind met een autisme spectrum stoornis. In dit interactieve boek kunnen kinderen en jongeren met autisme meer over 'hun' autisme vertellen door aan te geven welke informatie bij hen past. De opdrachten, tips en spelletjes kunnen samen met en meelezer uitgevoerd worden. Autisme uit zich bij iedereen op een andere manier, dat komt in dit boek duidelijk naar voren.

Uitgangspunt van IK EN AUTISME is dat kinderen en jongeren met een autisme spectrum stoornis aan anderen duidelijk kunnen maken wat 'hun' autisme inhoudt, waardoor meer begrip ontstaat. Door het maken van de vragen en opdrachten in dit boek leren de kinderen ook zichzelf beter kennen en komen ze meer te weten over autisme. Ook voor ouders, familieleden, studenten en professionals die meer willen weten is het een goede kennismaking met autisme spectrum stoornissen.

IK EN AUTISME is tot stand gekomen in samenwerking met dr. Martine F. Delfos.

15.6. Autisme in mij, Nathalie van Kordelaar en Mirjam Zwaan

Na Ik en autisme, gericht op kinderen op het basisonderwijs, bleek er veel vraag te zijn naar een boek voor jongeren met autisme op het voortgezet onderwijs. De opzet van dit nieuwe boek is gelijk gebleven, maar de voorbeelden en opdrachten zijn aangepast aan de doelgroep.. In dit interactieve boek kunnen deze jongeren meer over hun autisme te weten komen, door aan te geven welke informatie bij hen past. De opdrachten, tips en voorbeelden zijn bedoeld om hen meer inzicht te verschaffen in de manier waarop autisme bij hen tot uiting komt. En op welke manier zij er het beste mee kunnen omgaan.. Daarnaast is Autisme in mij uitstekend geschikt om ouders, familieleden, studenten en professionals kennis te laten maken met autisme bij jongeren.

15.7. De Upside van Down, Eva Snoijnk

Eva Snoijink kwam als fotograaf in contact met Pien, een kindje met het Downsyndroom. Het viel haar op dat Pien net zo was als ieder ander kind dat zij heeft gefotografeerd en dat haar vooroordeel over het Downsyndroom eigenlijk op niets gebaseerd was.

Voor dit boek fotografeerde zij 101 kinderen met het syndroom van Down. Naast de foto's staan korte uitspraken van ouders over het leven met een kind van Down.

Per verkocht boek gaat € 5 rechtstreeks naar de Stichting Upside van Down.

Zie ook: Met een verwijzing naar: Mevrouw Fluitekruidje en: www.deupsidevandown.nl/.

15.8. Jeugdzorgervaringen: De kant van het kind!

Niemandsland beschrijft de ervaringen met Jeugdzorg, maar dan eens bekeken vanuit het kind! Er is ook een uitgebreide beschrijving, en een krantenartikel waarin dit boek nader beschreven wordt.

15.9. Wat kunnen we hieraan doen? Ulco Schuurmans

Wat kunnen we hieraan doen! bevat een selectie uit de 150 meest gestelde vragen die online zijn gesteld aan de Jeugdgezondheidszorg. De vragen zijn beantwoord door jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, psychologen of logopedisten van de GGD Hart voor Brabant. Op elke vraag volgt een helder antwoord, een ruime toelichting en tot slot een verwijzing naar betrouwbare bronnen, online of op papier, voor als u nog meer over zo'n onderwerp wilt weten.

15.10. Verliefd op internet, Justine Pardoen en Remco Pijpers

'Verliefd op internet' biedt een onthullende blik in de digitale jeugdcultuur van dit moment, die voor de meeste volwassenen nog grotendeels verborgen is. De auteurs schetsen een helder beeld van de ontluikende seksualiteit van pubers, en de manier waarop ze daar online mee experimenteren. Daarnaast geeft het boek een praktisch antwoord op de vraag hoe je daar als ouders het beste mee om kunt gaan. Zie ook de beschrijving bij Ouders Online.

15.11. Kinderen en gezondheid (Praktisch medisch handboek van 0 tot 12 jaar)

De auteurs van dit boek hebben medewerking gekregen van het Voedingscentrum, het Nederlands Instituut voor Sport en Beweging (NISB) en van Annemarie Keja (huisarts) en Kim Schuitevoerder (kinderarts).

Het boek is heel overzichtelijk opgebouwd:

 1. Het boek begint met een hoofdstuk over "Voeding en Beweging". De algemene tips in het boek zijn vooral praktisch gericht.
  • Bij het onderdeel baby en voeding veel tips over het geven borstvoeding en/of flesvoeding en wat te doen bij darmkrampjes.
  • Hoelang kun je voeding bewaren en hoe kun je voeding het best opwarmen?
  • Ook de overgang naar vast voedsel wordt duidelijk en met veel praktische tips beschreven.
  • Vele ouders bogen zich al over de vraag: "Eet mijn peuter wel voldoende?" Dit boek geeft richtlijnen voor de voeding voor kinderen van alle leeftijden. Naast enkele tabellen hebben de auteurs ook een dosis gezond verstand gebruikt: Geen kind is hetzelfde en dat geldt ook voor de behoefte aan voeding.
  • Suggesties voor gezonde traktaties zijn ruimschoots te vinden in het boek.
  Naast de praktische tips reiken de auteurs ook allerlei oplossingen aan voor specifieke problemen/vragen over het eten bij kinderen en natuurlijk komt ook overgewicht aan bod.

  Bij gezonde voeding hoort ook gezond bewegen. Niet alleen het nut van bewegen wordt uitgelegd, ook de praktische tips worden uitgebreid besproken.

 2. Hoofdstuk 2 gaat over kinderziektes. Iedere ouder heeft zich wel eens afgevraagd of de dokter nu wel of niet gebeld moest worden. Die vraag kan geen enkel boek beantwoorden. Toch is de basisinformatie uit dit boek handig om te raadplegen wanneer men zelf de vragen wil beantwoorden.

 3. Hoofdstuk 3 handelt over eerste hulp bij ongelukken. Het boek laat zien hoe je snel en correct kunt handelen bij bepaalde situaties. De gifwijzer ontbreekt niet, net zoals de tips over hoe je een veilige omgeving voor je kinderen kunt creëren.

 4. Hoofdstuk 4 geeft een overzicht van vaak voorkomende problemen die een invloed hebben op het welbevinden van een kind. Richtlijnen voor het omgaan met ADHD, bedplassen en vroege puberteit worden in dit hoofdstuk besproken.

 5. Het boek sluit af met een overzicht van handige websites voor meer informatie.
Dit boek hoort in de boekenkast van iedere ouder. De nuttige basisinformatie geeft een antwoord op de vele vragen van ouders gedurende de eerste 12 levensjaren van een kind.

15.12. 97 vragen voor eigenwijze kinderen, Gregory Stock

Een handig klein boekje met allerlei vragen die kunnen leiden tot interessante discussies met je (eigenwijze) kind.

Er is maar een vereiste, je moet eerlijk antwoorden. De vragen zijn verdeeld in 6 categorieën:

Enkele voorbeelden in de categorie: De 97 vragen uit het boekje zijn leuk en gevarieerd. Ze kunnen zeker een aanleiding zijn voor een leuke discussie met je kinderen.

15.13. Muizenfeest, Studio Zwaan

Een kind wil graag zien wanneer het jarig is. "Muizenfeest" is een prachtig geïllustreerde kaart met 14 luikjes. Elke dag, vanaf twee weken voor het feest, mag er ééntje opengemaakt worden. Het grote luik het laatst. Zo ziét het kind zijn of haar verjaardag dichterbij komen en leert het geduld te hebben. Achter elk luikje zit weer een kleurig muizentekeningetje. De grootste tekening komt te voorschijn op de verjaardag zelf. Zo beleeft het kind, net als de anderen in huis, twee weken lang voorpret. Leuk om te geven door iedereen met een jong gezin of met kleine kinderen in de familie of de vriendenkring.

De kaart is geïllustreerd door Helen van Vliet, Zij illustreerde 75 kinderboeken o.a. voor Carry Slee, Midas Dekker en Karel Eykman. Tekent voor Sesamstraat (de Inge-verhalen van Ben Kuipers), voor kranten (Algemeen Dagblad) en tijdschriften (Psychologie en Tina). Tweemaal winnares van de BNO-prijs-categorie Boek.

De kaart heeft een formaat van 21 x 30 cm en kost 4,75 euro.

Voor meer informatie: www.nog14nachtjes.nl Telefoon 075 - 657 23 91


15.14. Boek over zorgenkinderen

Dit boek van J. van Acker kan nuttig zijn om te lezen.

Wat vind je van dit boek? Kun je het andere grootgezinmanagers aanbevelen? Graag horen we je mening!

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van het boek:
Auteur(s):
ISBN:

Korte boekbespreking:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is: . Het is voldoende het cijfer in te vullen.


15.15. Bedplassen daar wil je vanaf, Z. Mulder

Kijk bij het Kennis Centrum Bedplassen voor een bespreking van dit boek.

Wat vind je van dit boek? Kun je het andere grootgezinmanagers aanbevelen? Graag horen we je mening!

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van het boek:
Auteur(s):
ISBN:

Korte boekbespreking:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is: . Het is voldoende het cijfer in te vullen.


15.16. Boek over autisme in het gezin

Ik heb een boek geschreven over autisme in het gezin. Dit naar aanleiding van de problemen waar ik tegen aan liep toen een van mijn zoons (tweeling) PDD-NOS bleek te hebben. 'Uit de mist' omvat acht ervaringsverhalen van ouders die een kind hebben met een stoornis uit het autisme spectrum. Het boek is nu met korting te koop. Zie hier.

Wat vind je van dit boek? Kun je het andere grootgezinmanagers aanbevelen? Graag horen we je mening!

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van het boek:
Auteur(s):
ISBN:

Korte boekbespreking:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is: . Het is voldoende het cijfer in te vullen.


15.17. Sinterklaas, wie ben ik?

Sinterklaas, wie ben ik? is geschreven vanuit het perspectief van autisme binnen het gezin.

Echter, het kind dat het woord voert bestaat niet. Sinterklaas, wie ben ik? toont namelijk de vele gezichten die autisme kan hebben. In ieder hoofdstuk komt een kind aan het woord dat zijn/haar problemen verhaalt met betrekking tot Sinterklaas en de spanningen die dat met zich meebrengt.

Wanneer het boekje gelezen wordt als ware het de zienswijze van één kind, dan zou je Rainman menen te herkennen. Maar zo'n kind bestaat niet. Elk kind met autisme is anders. Dat is tegelijkertijd het antwoord op de vraag Sint, wie ben ik?

Met dit boekje is ernaar gestreefd op een toegankelijke manier uit te leggen hoe een kind met autisme zomaar het spoor bijster kan raken. Immers, als je een autistisch kind hebt gaat niets vanzelf en "zomaar" iets vieren - of dat nou Sinterklaas is of een verjaardag of een gezamenlijk dagje uit - vergt veel meer van een gezin dan je zou denken.

Niets is namelijk vanzelfsprekend. Dat wil dit boekje vertellen: autisme heeft geen gezicht en aan het gezicht herken je geen autisme.

Jolanda van der Meijden woont in Drenthe. Zij is moeder van vier kinderen waarvan er twee een diagnose hebben binnen het autistische spectrum. Een deel van dit boekje berust derhalve op de werkelijkheid zoals die zich afspeelt binnen het gezin ten tijde van de viering van Sinterklaas en andere feesten.

Jolanda geeft het boekje 48 blz uit in eigen beheer.
ISBN 97890-8570-335-8
Uitgeverij Boekenbent

15.18. Een veilig nest, Sandra Petit

Een gezin met 7 kinderen, maar 4 blijken autistisch te zijn. Autobiografisch relaas van een moeder die vier autistische en drie andere kinderen opvoedt.

Wat vind je van dit boek? Kun je het andere grootgezinmanagers aanbevelen? Graag horen we je mening!

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van het boek:
Auteur(s):
ISBN:

Korte boekbespreking:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is: . Het is voldoende het cijfer in te vullen.


15.19. Kinderen van de Kannerschool, Julia van Bohemen

Julia van Bohemen heeft het boek geschreven, over kinderen, gezin en autisme. Beide boeken hebben met gezin, moederschap, kinderen etc. te maken.

Wat vind je van dit boek? Kun je het andere grootgezinmanagers aanbevelen? Graag horen we je mening!

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van het boek:
Auteur(s):
ISBN:

Korte boekbespreking:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is: . Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Zie hier voor een overzicht van boeken over autisme.

15.20. Millennium 5: De man die zijn schaduw zocht, David Lagercrantz

Lisbeth Salander zit voor korte periode in de gevangenis. Ze probeert zich zoveel mogelijk afzijdig te houden van haar medegevangenen om conflicten te vermijden. Wanneer ze het toch opneemt voor een jonge vrouw uit Bangladesh in de cel naast haar, wordt ze onmiddellijk uitgedaagd door de bendeleidster Benito.

Holger Palmgren bezoekt Lisbeth en vertelt haar dat hij documenten heeft ontvangen over hoe slecht ze als kind door de autoriteiten is behandeld. De sporen leiden naar een zekere Leo Mannheimer, partner van een welgestelde effectenhandelaar. Hoe is zijn verleden verbonden aan dat van haar? Lisbeth vraagt Mikael Blomkvist, zonder verdere toelichting, onderzoek naar deze Leo te doen. Ondertussen worden de dreigingen van Benito en haar bende aan Lisbeths adres steeds serieuzer.

In DE MAN DIE ZIJN SCHADUW ZOCHT vertelt David Lagercrantz een razend spannend verhaal over het misbruik van autoriteiten, eremoord en de schaduwen uit Lisbeths jeugd die haar nog steeds achtervolgen.

De kinderen

 1. Schminken is leuk, Annemiek van Kooten
 2. How2talk2kids, Adele Faber & Elaine Mazlish
 3. Valse salie, Roos Boum
 4. Stotterkit, Carla van Wensen
 5. Ik en autisme, Nathalie van Kordelaar
 6. Autisme in mij, Nathalie van Kordelaar en Mirjam Zwaan
 7. De Upside van Down, Eva Snoijnk
 8. Jeugdzorgervaringen: De kant van het kind!
 9. Wat kunnen we hieraan doen? Ulco Schuurmans
 10. Verliefd op internet, Justine Pardoen en Remco Pijpers
 11. Kinderen en gezondheid (Praktisch medisch handboek van 0 tot 12 jaar)
 12. 97 vragen voor eigenwijze kinderen, Gregory Stock
 13. Muizenfeest, Studio Zwaan
 14. Boek over zorgenkinderen
 15. Bedplassen daar wil je vanaf, Z. Mulder
 16. Boek over autisme in het gezin
 17. Sinterklaas, wie ben ik?
 18. Een veilig nest, Sandra Petit
 19. Kinderen van de Kannerschool, Julia van Bohemen
 20. Millennium 5: De man die zijn schaduw zocht, David Lagercrantz

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.