Groot Gezin
Lees- en kijkhoek
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

4. Moeders


4.1. Waarom ik geen strenge moeder ben, Iris Pronk

Ooit nam Iris Pronk zich voor een strenge moeder te worden. Maar in de dagelijkse praktijk van poepbroeken, krijspartijen en kinderruzies blijken haar pedagogische grenzen van elastiek.

Daar besluit ze iets aan te doen. Ze volgt een populaire opvoedcursus, onderzoekt de softe seventies van haar eigen jeugd en vraagt zich af hoe de moderne ouder tot stand kwam: faalangstig, hyper, overbezorgd en slap. Ze spiegelt zichzelf aan de ‘tijgermoeder’, aan de allochtone moeders in de buitenwijken, aan beleefde maar strikte Belgische ouders.

Een verhelderend portret van haar generatie: Kinderen van de jaren zeventig, ouders van nu.

  Mijn medecursisten waren moeders met hoofddoek, moeders met piercings, moeders met alleen lagere school, moeders met een universitaire opleiding, een enkele vader. Een bont gezelschap, met één gemene deler: we hadden allemaal kinderen die klierden, soms onredelijk boos werden, muren met viltstift bekladden en niet luisterden naar ons, hun ouders.
Iris Pronk (1967) is redacteur van Trouw en heeft een wekelijkse column over opvoeden. Ze is moeder van twee dochters.

4.2. Eenvoudig moeder, Marjolijn de Galan

Je bent vrouw en je hebt kinderen; je bent moeder. Je bent daarin niet uniek, miljoenen vrouwen gingen je voor in het moederschap. Hoe jij het moederschap beleeft is echter wel uniek: hoe jij en je partner omgaan met de zorg voor en opvoeding van jullie kinderen, het geregel en georganiseer.

Moeder zijn is soms topsport. Je weet allang dat je geen supermoeder hoeft te zijn. Goed is goed genoeg. Maar dan nog. Je voelt de aanspraken van je kinderen, je partner, je werkgever, je collega's, andere moeders, vriendinnen. Het kan voelen alsof je vele ballen in de lucht hebt te houden, als vrouw, als moeder als partner. De vraag is hoe kom je van balanceren naar balans. Dit boek geeft je 8 inzichten die je helpen snappen waarom sommige dingen zijn zoals ze zijn, helpen je keuzes te maken, los te laten, in contact te blijven met je partner, je omgeving en jezelf en af en toe te zeggen: nu even niet.

Zie www.moederbedrijf.com.

4.3. Leven zonder agenda, Marleen Rechsteiner

Marleen is een hoogopgeleide vrouw, is gelukkig getrouwd en heeft een succesvolle carrière. De geboorte van haar zoon met een ontwikkelingsstoornis stelt haar echter voor dilemma's waarmee ze nooit eerder geconfronteerd was. Wanneer haar man wordt uitgezonden naar het buitenland, besluit zij een streep te zetten onder haar drukke en zelfstandige bestaan.

4.4. Fuck! Ik ben een feminist, Rosa Wouters

Was het feminisme niet iets voor manhatende vrouwen uit de vorige eeuw? Roos Wouters moet er niets van hebben. Zij is de jonge ambitieuze supervrouw die alles weet te combineren: relatie, kinderen, carrière en een rijk sociaal leven. Alles heeft ze onder controle. Totdat ze zomaar haar kind op het schoolplein vergeet. Ze raakt overspannen en werkloos, leest de krant niet meer en draagt nog slechts joggingpakken. De arbo-arts adviseert haar om in de zandbak te gaan zitten en eens goed naar haar kinderen te kijken. Ondertussen verdient haar man weer ouderwets de kost. Hoe heeft dat alles kunnen gebeuren? Fuck! Ik ben een feminist is de zoektocht van een moderne vrouw die constateert dat ouders die werk en zorg willen combineren hopeloos tekortschieten. Wie dat echter aankaart wordt uitgemaakt voor ambitieloze deeltijdfeminist. Roos komt op het spoor van medestanders en lotgenoten. Ze blijkt niet de enige te zijn die het gevoel heeft altijd te vroeg van huis te gaan om toch weer te laat op het werk te verschijnen. Ze concludeert dat het de hoogste tijd is voor een nieuwe vorm van emancipatie: niet tégen maar mét mannen. Tijd voor het femanisme.

Roos Wouters (1974) is politicoloog, publicist en debatleider. Ze is bestuurslid van de stichting Werkende Ouders en van het Alternatief voor Vakbond, waar ze werkende ouders in haar portefeuille heeft. Ook is ze aanvoerder van een denktank voor de emancipatie van het ouderschap bij women Inc., platform van vrouwen voor verandering.

4.5. Hypermama, Sanne Bloemink

Waarom hebben moeders het idee dat het nooit goed genoeg is? Waarom voelen zoveel moeders zich altijd schuldig? Of ze nu thuis zijn met hun kinderen, een volledige baan hebben of juist een deeltijdbaan, moeders schieten altijd tekort.

Sanne Bloemink woont op Manhattan, waar ze zich wijdt aan de opvoeding van haar kinderen en waar ze zich verbaast over het gedrag van collega- moeders. In Hypermama analyseert ze de cultuur van 'intensive mothering' zoals ze die in New York en in Amsterdam om zich heen ziet. Met hilarische anekdotes en vol zelfspot laat zij zien hoe veeleisend het moederschap is geworden. Moeders die in een staat van continue waakzaamheid verkeren om hun kinderen te behoeden voor ziektes, ongelukken en bacteriën. Moeders die zich gedwongen voelen superkinderen te kweken, klaargestoomd voor de competitieve samenleving.

Veel moeders vinden het moeilijk om de opvoeding van kinderen te combineren met betaald werk. Juist hoogopgeleide vrouwen verleggen hun ambities en storten zich na het krijgen van kinderen op het gezinsleven.In Hypermama koppelt Bloemink de discussie over de arbeidsparticipatie van vrouwen aan de heersende cultuur van hypermama's. Ze neemt het, in tegenstelling tot Heleen Mees, op voor al de hardwerkende moeders. Hypermama is een persoonlijke, geestige en intelligente analyse van de huidige moederschapsideologie in de Verenigde Staten en Nederland. Sanne Bloemink is even grappig als Sylvia Witteman en Fiona Neill (Het geheime leven van een ploetermoeder) en Hypermama is even diepgravend als Judith Warners Gekkenwerk.

Sanne Bloemink is schrijver en journalist, en woont in New York. Zij werkte vijf jaar als advocaat in Amsterdam en New York, en drie jaar als juridisch adviseur bij de gemeente Amsterdam. Op haar website www.motherland-sanne.blogspot.com schrijft ze over haar ervaringen als moeder op Manhattan.

4.6. Geboren moeders, Anita van Gerner

Geboren moeders, een boek met ervaringen van moeders

Het moederschap verandert je leven behoorlijk. De auteur, Anita van Gerner, laat in haar nieuwe boek negen moeders aan het woord over hun leven als moeder.

Het moederschap is een veel besproken onderwerp. Zet een groep moeders bij elkaar en er zal geen ongemakkelijke stilte vallen. Bij het lezen van ’Geboren moeders’ zullen veel vrouwen zich in de verhalen herkennen. Het moederschap heeft leuke en minder aantrekkelijke kanten. Toch is er geen rol zo afwisselend en aan verandering onderhevig als de moederrol.

“Op een mooie zondag in april kwam ik op het idee om een boek te schrijven over het moederschap. Toen ik de onderwerpen op papier ging zetten, bedacht ik dat het leuk zou zijn om andere moeders te laten vertellen over hoe zij het moederschap ervaren. Iedereen beleeft het moederschap toch weer anders. Zelf heb ik nog helemaal geen ervaring met pubers en daar kan ik uit eigen ervaring dus niet over schrijven”, vertelt Anita.

Het was voor de auteur niet moeilijk om moeders te vinden die wilden meewerken. Zij vertelde haar idee aan een paar vrouwen met wie zij in contact kwam en spontaan boden deze zich aan voor de interviews. “Ik heb ervoor gezorgd dat alle leeftijdsgroepen van de kinderen vertegenwoordigd zijn. De moeders hebben kinderen van 0 tot 18.”

De uitgever is Boekscout te Soest. Het boek kan besteld worden via www.boekscout.nl, maar ook bij de boekhandel met opgave van het ISB-nummer: 978-90-8834-257-8. De prijs van ‘Geboren moeders’ is EUR 15,95. Tijdens de introductieperiode die eindigt op 29 december 2007 wordt het boek aangeboden voor EUR 13,45.

Anita van Gerner (1969) is professional organizer en werkt zelfstandig onder de bedrijfsnaam Space Organizing. Zij is getrouwd en moeder van Iven (1999), Ticho (2000) en Eloy (2002). In februari 2007 verscheen haar eerste boek ‘Geboren in mijn hart’ (Uitgeverij Eigen Boek) In dit boek beschrijft zij de adoptieprocedure van haar jongste zoon. Eloy is geboren in Panama en heeft een motorische handicap. In 2004 reisde het gezin naar Panama om Eloy op te halen

4.7. Mama moet werken, M. Borgdorff

Een praktisch boek dat werkende moeders een steuntje in de rug geeft in de alledaagse ratrace.

Niet gebaseerd op protocollen, verwachtingen of politieke ontwikkelingen, maar op het volgen van hun eigen gevoel. Het geeft informatie en tips en spreekt de lezer waar nodig weer moed in. Of het zwakt de te hoog gespannen verwachtingen af door te concluderen dat niemand perfect is en dat humor veel teleurstellingen verzacht.

‘Mama moet werken!’ beschrijft het leed en het geluk van werkende moeders en is bedoeld als bron van herkenning en erkenning van al die vrouwen die moederschap en werk tegelijkertijd ambiëren. Het laat zien dat er geen panklaar recept is voor een succesvol bestaan als werkende moeder, maar dat er nog wel het een en ander te verbeteren is in de randvoorwaarden. Praktisch uitgewerkt met interviews, voorbeelden, achtergronden, etc.

Martine Borgdorff is freelance journalist voor onder andere Trouw en Ouders Online.

4.8. Geen zin in m'n gezin, Yolan Witterholt

Geen zin in m'n gezin (wat doet een burn-out met je relatie, gezin en zelfbeeld?)
Yolan Witterholt

De lezer wordt door Witterholt meegenomen in het ontstaan van een burn-out. Wat doet een burn-out als die de moeder van een gezin betreft? De schaamte voor, het schuldgevoel rond en de acceptatie van de burn-out worden heel helder beschreven. Het boek geeft een duidelijk overzicht van 25 mogelijke verschijnselen die kunnen wijzen op een burn-out en zet de verschillende fasen van een burn-out op een rij.

Daarna volgt de zoektocht naar herstel. In het boek staan meerdere methodes beschreven. De mistige bureautjes met hun enorme prijskaartjes passeren een voor een de revue. Gelukkig is er ruim aandacht voor de haal- en betaalbare mogelijkheden. Tijdens het lezen wordt de lezer meegenomen in de effecten van de burn-out op de relatie en het gezin. Ook de fases van de herstelperiode, met het vallen en opstaan, komen uitgebreid aan bod. Op een humoristische en herkenbare manier beschrijft Witterholt de confrontaties waarin de angst voor het verlies van de controle een belangrijke rol speelt.

Eigen ervaringen worden afgewisseld met informatieve hoofdstukken. De informatie komt uit onderzoek, het boek geeft daarbij verwijzingen naar verdere informatie. Het boek: "Geen zin in m'n Gezin" is informatief en door de afwisseling met eigen ervaringen prettig leesbaar.

4.9. Het Mama Masterplan, Christine Pannebakker

Kinderen staan in de top drie van de belangrijkste stressveroorzakers. Dit boek laat zien dat het anders kan en toont de kansen en mogelijkheden in de eerste jaren met je kinderen. De periode waarin ze leven in jouw buik, je vinger omklemmen, nog aan jouw hand door het leven willen gaan. Want dat zijn de jaren dat je het fundament legt voor hun hele verder leven.

Christine Pannebakker vroeg zich af: wie wil ik zijn als moeder? Wat wil ik voor mijn kind? Ze ontdekte hoe je je zwangerschap positief kunt beïnvloeden. Waarom zelfvertrouwen het grootste geschenk is dat je aan je kind kunt geven. En wat een kind jou leert. Dat alles wat je doet een voorbeeld is voor een volgende generatie. Hoe je grote dromen verandert in concrete doelen. Hoe combineer je een druk leven met een gezin? Het staat allemaal in dit boek.

Enige reacties:


4.10. Wie wil er nog moeder worden? C. Brinkgreve & E. Velde

Dit boek zou de spreekwoordelijk verplichte kost moeten zijn voor veel politici en media. Want het boek maakt indringend duidelijk wat er fundamenteel mis is gegaan.

4.11. Hoe het werkt met kinderen, W. Portegijs

Steeds meer vrouwen vinden enkel het moederschap te beperkend, en hechten veel waarde aan een betaalde baan. Als zij kinderen krijgen, blijven de meesten dan ook werken. Wel schroeft vrijwel iedereen het aantal arbeidsuren drastisch terug.

Uit dit onderzoek onder tweeduizend moeders van jonge kinderen blijkt dat dit zelden is omdat ze geen opvang kunnen krijgen of betalen. Veel belangrijker is dat de moeders de opvang grotendeels, of geheel, in eigen hand willen houden. Voor kinderopvang zien de moeders slechts een bescheiden rol weggelegd. Als derden worden ingeschakeld, is dit slechts voor hooguit een paar dagen per week en de voorkeur gaat meestal uit naar opvang door familie of bekenden. Met name grootouders worden gezien als een betrouwbaar opvangadres. Veel minder vrouwen willen hun kind toevertrouwen aan de formele opvang. Meer of goedkopere formele opvang zal dan ook niet zonder meer leiden tot verhoging van de arbeidsparticipatie van moeders. Als arbeidsinstrument zal kinderopvang pas dan een grotere rol kunnen spelen, indien de opvattingen over de zorg voor kinderen veranderen.

Wilt u meer weten, raadpleeg dan de website van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

4.12. Zwanger van een tweeling, Marga Schiet


4.13. 1001 zwangerschapstips, M. Kennedy

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, tot de dag dat je bent uitgerekend, zul je eindeloos veel vragen hebben.

4.14. Moeders zijn loeders, Jan Verhulst

Een schreeuwende titel die mijn nieuwsgierigheid oproept. Het gaat over de invloed die moeders op hun kind kunnen hebben. En ondanks de schreeuwende titel is de inleiding zeer genuanceerd. De mythe van het moederschap is niet iets vanzelfsprekends. Een goede moeder worden gaat niet vanzelf, het vraagt zelfinzicht, het vraagt zelfevaluatie maar het belangrijkste is en blijft het opvoeden vanuit je hart.

In het boek worden acht types beschreven, maar de beschrijvingen roepen afkeer op. Er worden extreme situaties beschreven die absoluut geen herkenning geven. Toch denk ik dat iedere moeder (ook de ideale) wel eens een 'boze', een 'engel', een jaloerse, vernederende, slaafse etc. moeder in zich heeft. En gelukkig komt in het laatste hoofdstuk de vader ook nog aan bod.

Het boek leest makkelijk. Het voorwoord, de inleiding en het slot geven stof tot nadenken. Het boek laat vooral zien hoe belangrijk het is dat je als moeder/vader beseft hoe groot je invloed op een kind kan zijn.

4.15. Nieuwetijds moederen: handboek voor de thuisblijfmoeder, Nicole Orriëns

Eindelijk een boek voor moeders die kiezen voor de fulltime zorg voor hun kinderen. Ik ben zeven jaar thuisblijfmoeder en was op zoek naar informatie over deze keuze, maar alle boeken richten zich op de combinatie van kind-baan. In het kader van persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing heb ik daarom zelf een boek geschreven! En ik heb een uitgeverij gevonden, die samenwerkt met Ouders Online. Het boek is ook leuk om te lezen voor moeders die kind en baan combineren en is nadrukkelijk niet een aanval op vrouwen die deelnemen aan het arbeidsproces.

Zie ook de boekbespreking bij Ouders Online.


4.16. Moederschap, een natuurlijke geschiedenis, J. Smit

Het boek Moederschap, een natuurlijke geschiedenis van Sarah Blaffer Hrdy geeft een heel eigen visie op het moederschap (zie de boekbespreking in de Gelderlander van 30-3-2000, zie ook de engelstalige bespreking, of een uitgebreidere). Volgens haar bestaat het moederinstinct niet, maar is het moederschap een compromis tussen overleven en voortplanten. Moederschap is dus het resultaat van een proces van afweging.

Zo is het grote gezin ook een afweging, namelijk van de vraag: Wat is beter: veel nakomelingen produceren en weinig per kind investeren, of er slechts een paar produceren en een heleboel per kind investeren.

De uitkomst van dit soort afwegingen hangt af van de omstandigheden. Een cruciale vraag is: kunnen vrouwen op de steun van anderen rekenen bij het grootbrengen van haar kinderen? Vanaf het moment dat ze daarop konden rekenen, steeg het aantal geboorten.

Hierbij zijn vaders erg belangrijk, maar ook erg onbetrouwbaar. Daarom worden ook andere verzorgers ingeschakeld. De menopauze speelt een belangrijke rol, het levert de oma als betrouwbare helpende hand.

Het moderne alternatief, kinderdagverblijven, kunnen hier niet aan tippen, ze kunnen niet tippen aan de zorg van verwanten.

4.17. Moeder zijn is toch een rare, eenzame job, Dorothé Duijves

In de NRC van 27 nov 1999 een bespreking van het boek Het moedergevoel: vrouwen vertellen over hun nieuwe leven als moeder van Dorothé Duijves, (Uitgeverij Kosmos/Z&K Uitgevers Bv,

Dit boek bevat een bespreking van de ware aard van het moederschap, waarin ook de negatieve kanten aan bod komen, als tegenwicht van het veel te rooskleurige beeld dat meestal van het moederbeeld gegeven wordt. Er blijkt zo weinig informatie hierover beschikbaar, dat vrouwen eigenlijk onvoorbereid aan het moederschap beginnen. En die realiteit valt heel erg tegen, soms is sprake van een terugslag. Hiervoor is de vereniging Selene in het leven geroepen.

Het lezen van het boek van Duijves zal vrouwen die over het moederschap denken nog heel veel stof tot nadenken en twijfelen geven.

4.18. Als hij maar gelukkig is, Robin Norwood

Boek over vrouwen die zich tegen beter weten opofferen voor een man.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Moeders

 1. Waarom ik geen strenge moeder ben, Iris Pronk
 2. Eenvoudig moeder, Marjolijn de Galan
 3. Leven zonder agenda, Marleen Rechsteiner
 4. Fuck! Ik ben een feminist, Rosa Wouters
 5. Hypermama, Sanne Bloemink
 6. Geboren moeders, Anita van Gerner
 7. Mama moet werken, M. Borgdorff
 8. Geen zin in m\'n gezin, Yolan Witterholt
 9. Het Mama Masterplan, Christine Pannebakker
 10. Wie wil er nog moeder worden? C. Brinkgreve & E. Velde
 11. Hoe het werkt met kinderen, W. Portegijs
 12. Zwanger van een tweeling, Marga Schiet
 13. 1001 zwangerschapstips, M. Kennedy
 14. Moeders zijn loeders, Jan Verhulst
 15. Nieuwetijds moederen: handboek voor de thuisblijfmoeder, Nicole Orriëns
 16. Moederschap, een natuurlijke geschiedenis, J. Smit
 17. Moeder zijn is toch een rare, eenzame job, Dorothé Duijves
 18. Als hij maar gelukkig is, Robin Norwood

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.