Groot Gezin
Lees- en kijkhoek
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

3. Het gezin


3.1. De zeven zussen, Lucinda Riley

Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst.

Maia's verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én de glamour van de jaren twintig in Parijs. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen?

De zeven zussen is het eerste deel uit een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.

3.2. Leven tot elke prijs, Kristina Sandberg

Stockholm, 1953. Maj's echtgenoot Tomas trakteert het gezin op een weekend weg. Maj zou gelukkig moeten zijn maar is het niet. Haar kinderen Anita en Lasse zijn veertien en elf en nemen steeds meer afstand van hun moeder. Tomas worstelt met financiële problemen binnen zijn familiefirma. Maj probeert als echtgenote en moeder een ideale huisvrouw te zijn en wringt zich in allerlei bochten om te voldoen aan de eisen van de maatschappij. Hoe harder ze echter de schijn van geluk probeert op te houden, hoe meer druk er op haar gezin komt te staan.

Leven tot elke prijs is de bekroonde Zweedse bestseller over de worstelingen binnen Maj's gezin. Een gedetailleerde, bijna hypnotiserende vertelling over sociale klassen, relaties, moederschap en de veranderende rol van de vrouw in de twintigste eeuw.

3.3. We houden je vast, Lowie Van Gorp

Een lieve vrouw, zes prachtige kinderen en een goede baan. Lowie van Gorp had altijd de wind mee. Tot hij hoorde dat zijn dochter Guusje ernstig ziek was. In 'KanjerGuusje' beschrijft hij de ziekteperiode van zijn dochter. 'We houden je vast' begint op het moment dat Guusje is overleden.

De dood is onomkeerbaar. Guusje wordt gemist. Ze laat een grote leegte achter. Op de wind heb je geen invloed, wel op hoe je de zeilen zet. Drie elementen spelen daarbij een belangrijke rol: kracht, betrokkenheid en trots. Kracht vanuit jezelf, betrokkenheid van de omgeving en trots op de overledene. In dit boek vertelt Lowie hoe hij er samen met zijn gezin in slaagt om de toekomst hoopvol tegemoet te treden.

Met de aankoop van dit boek steun je KanjerGuusje. Deze stichting ondersteunt de zorg voor kinderen met kanker en hun naasten. Voor meer informatie kijk je op stichtingkanjerguusje.nl of op www.facebook.com/kanjerguusje.


3.4. KanjerGuusje, Lowie Van Gorp

KanjerGuusje is het verhaal van een bijzonder meisje met een zeldzame vorm van kanker, meebeleefd en verteld door haar vader. De verdrietige maar ook de mooie momenten tijdens het ziekteproces worden indringend weergegeven. Je wordt niet alleen meegetrokken in alles wat Guusje mee moet maken en beleeft, maar ook wordt duidelijk wat dit betekent voor ouders, broers en zussen, vrienden en vriendinnen en alle anderen die nauw betrokken zijn. Doordat alle gebeurtenissen zo open verteld worden, is het aangrijpend voor iedereen. Het is een boek met een boodschap aan de wereld en het maakt de cirkel rond doordat de opbrengst van die boodschap weer gebruikt zal worden om andere kinderen met kanker te helpen tijdens hun ziekteproces. Een boek dat iedereen van professional tot leek gelezen moet hebben.

Marianne van de Wetering, kinderoncologe

3.5. Socialbesitas, Mayke Calis en Herm Kisjes

'Socialbesitas' is de nieuwste kwaal van deze tijd. Jongeren die eraan lijden kunnen niet meer zonder hun smartphone. Ze raken geïrriteerd en worden boos, ook als anderen iets van hun overmatige telefoongebruik zeggen. In gesprekken zijn ze met hun gedachten bij hun online vrienden. Bang om ook maar iets te missen. De druk om online sociaal te zijn en te reageren op alle berichten is constant aanwezig. Even niet gekeken: 185 berichten op de groepswhatsapp. Soms wordt het te veel, maar stoppen is geen optie. Iedereen doet het zo.

Een 12-jarig meisje: 'Bij het ontbijt kijk ik op Facebook wat ik in de nacht heb gemist.' Een 18-jarige jongen: 'Facebook is zo verslavend. Zo nutteloos en toch blijf ik het voortdurend doen.'

Sociale media brengen ons veel goeds, maar er zit ook een keerzijde aan. In 'Socialbesitas. Sociale media: van vertier tot verslaving' komen de negatieve kanten ervan aan bod. Prestaties worden slechter als mensen zich bijvoorbeeld laten afleiden door sociale media. Jongeren kunnen digitale identiteitsschade oplopen door alles wat over hen op sociale media bewaard blijft. Pesten krijgt door sociale media een extra dimensie. Ook thuis in de vertrouwde omgeving gaat het door. Bijvoorbeeld via een haatpagina op Facebook. Het verspreiden van seksueel expliciete foto's van jongeren onder de achttien jaar kan leiden tot vervolging wegens kinderporno.

Ervaringsverhalen van jongeren en ouders worden in dit boek afgewisseld met de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het gebruik van sociale media.

Mensen met Socialbesitas lijden onder andere aan:
- Phantom Vibration Syndrome: je mobieltje voelen trillen, terwijl dat niet zo is.
- Fear of missing out (Fomo): de angst iets te missen op sociale media.
- Body Dismorphic Disorder: je steeds lelijker voelen omdat iedereen zich online zo mooi en gelukkig presenteert.
- No Mobile Phobia (nomophobia): de angst je smartphone niet te kunnen raadplegen.

Een 24-jarige jongen: 'Als ze niet meteen antwoordde op de whatsapp dacht ik dat er iets was.'

Veel ouders, opvoeders en docenten worstelen met het socialemediagebruik van hun kinderen. Zowel thuis als op school. Ze vragen zich af welke grenzen ze moeten stellen. In dit boek worden tal van adviezen gegeven om hier op een praktische, opbouwende en effectieve manier mee om te gaan. 'Socialbesitas' is kortom een aanrader voor iedere ouder, opvoeder, docent en jongerenbegeleider die inzicht wil krijgen in de gevaren van online vraatzucht voor een offline leven.

3.6. 100% puur jij, Judith Webber

100procent puur jij, altijd en bij iedereen de basis voor duurzame relaties, zakelijk en prive. Wat is er nodig om openheid, vertrouwen en verbinding tussen jou en de ander te realiseren? In hun nieuwe boek dagen Judith Webber en Pauline Sibbel de lezer spelenderwijs uit dieperliggende wensen en verlangens helder te krijgen. Om altijd en bij iedereen puur jezelf te kunnen zijn. Op inspirerende en openhartige wijze nodigen ze je uit om de belangrijkste en meest intieme relatie aan te gaan: die met jezelf! Want 100% jij is de basis voor duurzame relaties met ieder ander, zowel in business als privé.

3.7. De 9 kamers van geluk, Lucy Danziger en Catherine Birndorf

Relatie, kinderen, vrienden, baan, je lijkt alle ingrediënten voor een gelukkig leven te hebben. En toch knaagt er iets. Als ik nou maar wat kilo’s kwijt was... Waarom doen mijn kinderen niet wat beter hun best op school? Mijn werk is de laatste tijd een sleur geworden... Er is altijd wel iets waar je ontevreden over bent. Die onvrede blijft maar sudderen en maakt het moeilijk te genieten van wat er wel goed gaat. Lucy Danziger & Catherine Birndorf gebruiken de metafoor van een emotioneel huis om inzicht te krijgen in de gebieden waar het minder lekker loopt:
 1. De kelder: herinneringen
 2. De woonkamer: familie
 3. De zitkamer: vriendschap
 4. De studeerkamer: werk & geld
 5. De badkamer: uiterlijk & zelfbeeld
 6. De slaapkamer: liefde & relaties
 7. De keuken: verdeling van de huishoudelijke taken
 8. De kinderkamer: kinderen
 9. De zolder: verwachtingen
Ook al ziet je innerlijke huis er geweldig uit, zijn bijna alle kamers schoon en op orde, toch blijf je focussen op dat ene kamertje waar het een puinhoop is. Maar door negativiteit, perfectionisme en zelfsabotage ben je je eigen grootste geluksdief. Na het lezen van dit boek zul je negatieve gedragspatronen sneller herkennen, makkelijker je emotionele rommel kunnen opruimen en genieten van de geluksmomenten in je leven.

Het boek is een vertaling uit het Engels (VS), geschreven door Self Magazine hoofdredacteur Lucy Danziger en psychiater Catherine Birndorf.

Voor meer informatie, zie: www.ninerooms.com/.

3.8. De generatiecrisis, Pieter van Dijk, Heleen Crul en Ger Tielen

We worden geboren niet alleen als kinderen van onze ouders maar ook als kinderen van onze tijd. Het eerste verhaal kennen we, het tweede is weliswaar bekend maar nog nauwelijks vérkend. Dit boek laat zien hoe wij als kinderen van de tijd generaties vormen en hoe ieder van ons in zijn eigen generatie een collectief 'thuis' vindt.

Met dit boek geven de auteurs een nieuwe kijk op het samenleven en op de rol van generaties daarin.

3.9. De jungle van de jeugdzorg, Truus Barendse

Ouders gaan soms naar een Bureau Jeugdzorg omdat zij zelf vinden dat hun kind een probleem heeft. Soms belt iemand uit de omgeving met de afdeling AMK die elk Bureau Jeugdzorg heeft (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling). Bureau Jeugdzorg neemt dan contact op met ouders.

Je kunt het prima treffen op Bureau Jeugdzorg. Je kunt het ook slecht treffen op Bureau Jeugdzorg. Het is een gok. Deze gids zorgt ervoor dat ouders voorbereid naar de gesprekken kunnen gaan, weten wat zij beter wel en niet kunnen zeggen, op de hoogte zijn van de (bezwaar)procedures en hun rechten. Die kennis en materialen stellen ouders in staat inderdaad gebruik te maken van de opvoedingsondersteuning die Bureau Jeugdzorg kan bieden en ook goed door het traject heen te komen..

Dit boek is bedoeld voor mensen met kinderen onder de 18 jaar, voor doorsnee ouders. Dus voor ouders die niet verwaarlozen en niet mishandelen en die toch in een vervreemdende situatie terecht kunnen komen.

3.10. De liefdesladder, ElseMarie van den Eerenbeemt

De kracht van familiebanden, deze kunnen zowel positief als negatief werken. En ook de invloed op volgende generaties.

3.11. Gezin eerst, Dr. Phil MacGraw

Stap voor stap naar een harmonieuze sfeer in huis. Wat betekent familie echt voor je? En waarom is familie zo belangrijk? Dr. Phil is van mening dat je familie in het middelpunt van je leven en dat van je kind dient te staan. In zijn nieuwe boek toont hij je de knelpunten in familiebanden die je misschien zelf nooit hebt kunnen ontdekken.

3.12. Ouders: kleine filosofie van een riskante levensvorm, Dieter Thomä

Waarom worden mensen ouders? Zijn ouders ook mensen? Zijn ouders nog wel vrij, en waarin ligt dat bijzondere geluk dat in het gezin ervaren kan worden? Een diepgaande maar toch luchtige analyse van het ouderschap en het gezin.

Dieter Thomä biedt in dit boek meer dan filosofie, zelfs meer dan een humorvolle duiding van de ervaringen van ouders en kinderen. Hij slaagt erin grote thema's als geluk, vrijheid en eindigheid op de levensvorm van het gezin te betrekken. In het gezin wordt een mens nog direct als mens gezien, zonder voor die (h)erkenning iets bijzonders te hoeven presteren. En het gezin functioneert als de 'speelruimte' waarin vrijheid niet meer louter individuele geldingsdrang is, maar productief wordt als een kans op leven in een gemeenschap.

Bij het gezin gaat het niet om de 'natuurlijkste zaak van de wereld', maar om een subtiele, fragiele, riskante levensvorm. In een geslaagd samenleven van volwassenen en kinderen ontstaat een gemeenschap, waarin je je kan laten gaan, zonder dat men je laat vallen, waarin je mee kan doen, zonder steeds weer je plaats te moeten veroveren.

Zie ook de bespreking in Trouw: Het secundaire geluk van het ouderschap.

3.13. Tien mythen over het gezin, Peter Cuyvers

Verlangt u nog terug naar de jaren vijftig? Niet nodig, want zoveel is er helemaal niet veranderd sinds die tijd. De familie Doorsnee bestaat nog steeds, en nog altijd zijn de rollenpatronen traditioneel. Moeder fulltime thuis, vader fulltime naar zijn werk, twee kinderen keurig op school, een hond en een kat, een huis met tuin, (slechts) één auto voor de deur.

Waar vind je dat nog in Nederland? Het traditionele gezin heeft plaatsgemaakt voor de tweeverdieners die zich in de files tussen crèche en kantoor storten. De jeugd zit niet langer braaf op school of thuis, maar loopt op straat met de mobiele telefoon in de aanslag. Thuis wacht de magnetron, de spelcomputer en op elke kamer een televisie. Bovendien blijft oma op zondag eenzaam in het bejaardentehuis. En wat te denken van die miljoenen jonge alleenstaanden, die een swingend bestaan leiden.

Met verve ontzenuwt Peter Cuypers deze en negen andere hardnekkige mythen over het gezin in onze dynamische samenleving. Menigeen zal na het lezen van dit boek zijn mening over bijvoorbeeld de asociale jeugd van tegenwoordig en de wijdverbreide criminaliteit onder allochtone jongeren moeten bijstellen.

Peter Cuyvers is pedagoog, en werkte jarenlang bij de Nederlandse Gezinsraad, waar hij onderzoek heeft gedaan naar partner- en ouderschap. Momenteel heeft hij een eigen adviesbureau (Family Facts). Hij verzorgt daar ondere andere relatie- en ouderschapscursussen.

3.14. Van maatje naar mamma, van partner naar pappa, Peter Cuyvers

Pedagoog Cuyvers verzorgt onder andere relatie- en ouderschapscursussen. Inzicht in de verhouding met je partner en schoonfamilie bevordert een 'samen'-gevoel; begrip voor de biologische en sociale verschillen tussen de seksen maakt dat geliefden de moeilijke beginfase van de gezinsuitbreiding (en de daarmee verbonden reorganisatie van gewoonten en behoeftebevrediging) gemakkelijker overleven.

De partnerkeuze is tegenwoordig wel zorgvuldiger: ouders blijven immers veel langer bij elkaar dan paren zonder kinderen. Veel aandacht wordt verder besteed aan geinternaliseerde opvoedingselementen die door een eigen kind worden geactiveerd en de soms daarmee verbonden generatieconflicten en grensverleggende situaties.

Goed ouderschap beschermt vooral, het kind wil zich gezien en belangrijk weten en zo zelfvertrouwen verwerven.

3.15. Familie, huwelijk en gezin in West-Europa, T. Zwaan

Een overzicht van de verhoudingen tussen mannen en vrouwen en tussen ouders en kinderen in de Westeuropese cultuur.

3.16. De geboorte van een gezin, Daphne Deckers

Daphne Deckers vertelt in dit boek over de eerste vier jaar met haar kinderen. Dit boek is een vervolg op:

waarin Daphne vertelt over haar zwangerschap en voorbereiding op het moederschap.

3.17. Huiselijk, huwelijk, gezin leven in de 20e eeuw, Pieter Stokvis

In zijn boek bespreekt Pieter Stokvis de ontwikkelingen in levensstijl vanaf 1920, met name gericht op huishouden, huwelijk en gezin. Lees ook de boekbespreking van de Open Universiteit.

3.18. Geschiedenis van het gezin in Nederland, Dirk Damsma

Op de achterkant lezen we:
  In dit boek laat de auteur zien hoe de opvoedingsfunctie het karakter van het gezin heeft bepaald. Opvallend is hoe zich in Nederland al vroeg een modern gezinspatroon ontwikkelde. Dat uitte zich bijvoorbeld in het kleiner worden van de gezinnen, zodat ouders meer zorg aan hun kinderen konden besteden. Kameraadschap liefde en huiselijkheid golden al vroeg als grondslagen voor een gelukkig huwelijks- en gezinsleven. In hoeverre die hooggestemde idealen te rijmen vallen met de `sorge, smart en arbeyt' verbonden aan het opvoeden van kinderen, is een vraag die ook menig ouder van nu bezighoudt.

3.19. Herinneringen aan mijn Rijke Roomse Jeugd, Martin Ros

Na enkele herdrukken was Martin Ros’ meesterwerk over zijn Rijke Roomse jeugd enige tijd uit druk. Vanaf nu is dit schitterende boek, over zijn opgroeien in de Hilversumse buurt Klein Rome, in de schaduw van de Vituskerk, weer leverbaar. In zijn geheel eigen toon weet meesterverteller Martin Ros, die iedere zaterdag door honderdduizenden boekenliefhebbers beluisterd wordt voor de radio, zijn opgroeien in deze oude volksbuurt te schetsen. Straten vol kinderrijke gezinnen doemen op, als hij vertelt over zijn jeugdliefdes, zijn schooltijd, de invloed van kerk en ouders, de ontdekking van de leeswolf en natuurlijk het eeuwige wielrennen.

3.20. Het bevindelijke nest, W. Verboom


3.21. Verborgen dynamiek van familiebanden, Hellinger

Hoe zitten familiebanden in elkaar, en welke rol spelen ze wanneer problemen in het gezin ontstaan?

3.22. Tijd van wereldoorlogen en crisis 1900-1950, Arie Wilschut

Onze kinderen lazen in 'De tijd van wereldoorlogen en crisis', een mooi uitgevoerd en prettig leesbaar (studie) boek uit de serie 'kleine geschiedenis van Nederland'.

De hoofdstukken van dit boek behandelen de economische, sociaal-culturele en de politieke ontwikkelingen zowel binnenlands als buitenlands, tussen 1900 en 1950. Illustraties en heldere beschrijvingen van gebeurtenissen en invloedrijke personen maken het boek levendig. Een treffende foto van een kinderrijk gezin uit de beginjaren van de vorige eeuw, ontbreekt niet!

Dit boek is geschikt voor onderwijs, maar ook te gebruiken als leesvoer voor weetgrage pubers met interesse voor geschiedenis en maatschappij.

3.23. Te berg, te dal - wij voeren overal, Harry de Groot

Te berg te dal - wij voeren overal'. Zo kan je het leven van veel schippersechtparen samenvatten. Met name in de tweede helft van de vorige eeuw. Het hebben van 'personeel' was niet meer vanzelfsprekend. Technische verbeteringen verlichtten het werk aan boord dat daardoor steeds vaker samen of in gezinsverband werd gedaan.

Gerrit Schouwstra en zijn vrouw Ank, lieten in 1961 een Rijnschip bouwen. De 'Drechtstad' kreeg kempenaarsmaten, was voorzien van een direct omkeerbare motor van 375 pk en werd uitgerust om te slepen, wat hij ook enkele jaren heeft gedaan. In 1987 kwam door ziekte een einde aan het varende leven van de Schouwstra's. Maar hun reizenboek en herinneringen namen ze mee aan wal. Gerrit Schouwstra schreef die herinneringen op voor zijn kinderen en kleinkinderen. Die notities waren de basis voor dit boek. Zonder opsmuk vertelt Schouwstra over het leven aan boord, zijn reizen over Rijn, Moezel, Main en Neckar. De gevaren van de Boven Rijn, waar hoge stroomsnelheden het varen in voorspan noodzakelijk maakten. Maar ook het varen over Zeeland naar België of graan laden in Nieuweschans, om eens een hele andere hoek te noemen. Ze kwamen werkelijk overal waar hun schip maar kon komen.

Al lezende ervaar je hoe ingrijpend de binnenvaart veranderde gedurende de jaren die hier zijn beschreven. Dit boek is een serieus verhaal en gelijkertijd een document, dat, op een vlot geschreven manier, inzicht geeft in het reilen en zeilen in de binnenvaart van die tijd. Het varen in daghuur, de jaren bij de N.P.R.C. en het opereren op de vrije markt. De strijd om de beurs en de opmaat naar de afschaffing ervan. Deze beleving van een stuk recente geschiedenis brengt herinneringen naar boven die nooit vergeten mogen worden. Honderden foto’s ondersteunen het geschreven woord en maken het verhaal compleet.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Het gezin

 1. De zeven zussen, Lucinda Riley
 2. Leven tot elke prijs, Kristina Sandberg
 3. We houden je vast, Lowie Van Gorp
 4. KanjerGuusje, Lowie Van Gorp
 5. Socialbesitas, Mayke Calis en Herm Kisjes
 6. 100% puur jij, Judith Webber
 7. De 9 kamers van geluk, Lucy Danziger en Catherine Birndorf
 8. De generatiecrisis, Pieter van Dijk, Heleen Crul en Ger Tielen
 9. De jungle van de jeugdzorg, Truus Barendse
 10. De liefdesladder, ElseMarie van den Eerenbeemt
 11. Gezin eerst, Dr. Phil MacGraw
 12. Ouders: kleine filosofie van een riskante levensvorm, Dieter Thomä
 13. Tien mythen over het gezin, Peter Cuyvers
 14. Van maatje naar mamma, van partner naar pappa, Peter Cuyvers
 15. Familie, huwelijk en gezin in West-Europa, T. Zwaan
 16. De geboorte van een gezin, Daphne Deckers
 17. Huiselijk, huwelijk, gezin leven in de 20e eeuw, Pieter Stokvis
 18. Geschiedenis van het gezin in Nederland, Dirk Damsma
 19. Herinneringen aan mijn Rijke Roomse Jeugd, Martin Ros
 20. Het bevindelijke nest, W. Verboom
 21. Verborgen dynamiek van familiebanden, Hellinger
 22. Tijd van wereldoorlogen en crisis 1900-1950, Arie Wilschut
 23. Te berg, te dal - wij voeren overal, Harry de Groot

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.