Groot Gezin
Lees- en kijkhoek
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

2. Het grote gezin


2.1. Broere, Bart Moeyaert

De Oudste, De Stilste, De Echtste, De Verste, De Liefste, De Snelste En Ik

Bart Moeyaert vertelt verhalen over een kleine jongen die het geluk heeft op te groeien met zes grote broers. Die kleine jongen was hij zelf.

'Moeyaert bewijst overtuigend dat ook een gelukkige jeugd een goudmijn kan zijn voor een schrijver. Met opmerkingsgave, verbeelding en stijl is het mooi liedjes fluiten - zo laat Moeyaert met Broere zien.' de Volkskrant

'Broere is een boek dat je met mondjesmaat leest, om na elk verhaal even in de verte te turen en jezelf te wentelen in je eigen kinderlijke schatkamer.' HUMO

2.2. Cheaper By The Dozen 1 & 2, Piper Perabo

- Cheaper by the Dozen: 'De Bakers', een familie bestaande uit maar liefst 12 kinderen, verhuizen naar de stad wanneer Tom Baker zijn droombaan krijgt aangeboden om zijn favoriete voetbalteam te coachen. Ook zijn vrouw ziet haar droom in vervulling gaan: haar boek wordt uitgebracht! Terwijl zij op promotietour is, heeft Tom de zware taak om het huis en de kinderen in het gareel te houden maar ook om zijn team te coachen, waardoor het gezin ineens op stelten staat...

- Cheaper by the Dozen 2: Tom Baker en echtgenote Kate brengen het hele gezin bijeen voor een fantastische grote zomeruitstap. Maar hun droomvakantie draait uit op een concurrentiestrijd met het haast perfecte, overijverige gezin van Toms rivaal, Jimmy Murtaugh. Met alle Baker- kinderen van de eerste film.

2.3. Een Huis Vol Herrie, Marianne Witte

Bij Jozefien thuis verveel je je nooit. Want ze heeft wel zeven broers en zusjes! Dat is natuurlijk heel gezellig, maar soms ook een beetje druk. Het is vaak een huis vol herrie!

2.4. Het Laatste Geheim, Ursula Sachau

Het Avondland spreekt er schande van: Katharina von Bora, een weggelopen non, trouwt met een voormalige monnik, de zestien jaar oudere Martin Luther. Katharina in een toegewijde echtgenote en een zorgzame moeder. Met vaste hand leidt ze het huishouden in het 'Zwarte Klooster' van Wittenberg, waar tal van studenten een kosthuis vinden en geleerden en hooggeplaatste vaak te gast zijn.

2.5. Voordeliger per dozijn, Frank en Ernestine Gilbreth

Twee van de twaalf kinderen van een ouderpaar dat zich bezighoudt met bewegingseconomie (efficiešntie), beschrijven het leven van het gezin waarin ze aan het begin van deze eeuw in Amerika opgroeiden. Hun vader genoot ervan om in zijn grote gezin het middelpunt te zijn en tevens vond hij hier een gewillig luisterend publiek voor zijn ideeešn. Wat betreft zijn bewegingsstudie vond hij in zijn gezin ook een prima veld voor experimenten. In deze bewegingsstudie hield hij er zich nl. mee bezig om allerlei werkzaamheden met zo min mogelijk handelingen te laten verrichten. De moeder van het twaalftal was psychologe en stond haar man in zijn werk terzijde. Een aardig verhaal dat zich prettig laat lezen en met gevoel voor humor is geschreven. Hoewel het een nieuwe uitgave is van een boek dat al in 1949 in een Nederlandse vertaling verscheen, zal het ook nu nog steeds wel lezerspubliek trekken.

2.6. Afke's Tiental, Nynke van Hichtum

In een klein dorp op het Friese platteland wonen moeder 'Mem' Afke en vader 'Heit' Marten met hun tien kinderen. Het jongste kind is pas geboren en voor Afke is het verschrikkelijk moeilijk iedere dag weer alle monden te voeden.

2.7. Hier is je bruidegom, Hannah Yakin

Tegen de achtergrond van de geschiedenis van Israël en het dagelijks bestaan in hartje Jeruzalem vertelt Jardena het meeslepende verhaal van haar gezin met al zijn hoogte- en dieptepunten. Tegelijk is Hier is je bruidegom het levensverhaal van Jardena zelf, een moedige, warme, bij tijden koppige vrouw die zich staande weet te houden in een jong en onrustig land.

2.8. Arend en Sofie, Anne Borsboom

Olga groeit op als oudste dochter van een groot katholiek gezinin de jaren vijftig en zestig. De relatie van haar ouders Arend en Sofie komt door het hectische gezinsleven, maar ook door bemoeienissen van buitenaf, steeds meer onder druk te staan. Wanneer alle kinderen de deur uit zijn en Arend en Sofie alleen overblijven, ontwikkelt hun situatie zich op dramatische wijze en rijst de vraag in hoeverre het geloof, een benepen dorpsleven en hun bewogen verleden daarop van invloed zijn geweest.

De afwisseling tussen de jeugdherinneringen van Olga en het verhaal rond haar ouders geven deze zowel met humor als ironie geschreven roman een bijzondere spanning.

Anne Borsboom (1948) debuteerde in 2001 met de roman Otto. Daarna verschenen drie dichtbundels van haar hand, waaronder Brussels kant. Evenals in haar eerdere boeken verstaat zij ook in Arend en Sofie de kunst om zeer aangrijpende gebeurtenissen op een lichtvoetige manier te beschrijven. Haar debuutroman Otto, over een man met Alzheimer, werd onlangs opnieuw uitgegeven door Uitgeverij de Brouwerij, waar ook de dichtbundel Brussels kant verscheen.

2.9. Dorsvloer vol confetti, Franca Treur

De 12-jarige Katelijne groeit op als het enige meisje tussen zes broers in een streng (bevindelijk) gereformeerd Zeeuws boerengezin eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Het intelligente, fantasievolle kind voelt zich een buitenbeentje, als meisje wordt ze nauwelijks betrokken bij het boerenwerk, en omdat het in het gezin over weinig anders gaat, wordt ze vaak buitengesloten. Ze vlucht weg in fantasie en verhalen: bijbel- en bekeringsverhalen, kerk- en dorpsroddel, familieverhalen, maar ook boeken. Sprookjes, verboden 'omdat het leugens zijn die haar kunnen afhouden van de waarheid' leest ze stiekem toch. Voorzichtig zet ze de eerste schreden in de 'buitenwereld'.

Een goed geschreven, boeiende debuutroman over opgroeien als meisje in een reformatorisch Zeeuws boerenmilieu, treffend, kritisch, met humor maar ook liefdevol verbeeld door Treur die zelf zo opgroeide. Met haar vrouwelijk perspectief vult deze veelbelovende jonge auteur het rijtje Siebelink, 't Hart en Wolkers mooi aan. Voor een breed publiek.

Franca Treur (1979) studeerde Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden en schrijft voor NRC Handelsblad en nrc.next.

2.10. Fijne familie: verhalen uit een groot gezin, Hugo Hoes

Als jongste uit een gezin met acht kinderen heeft Hugo Hoes de continue stroom komische en bijzondere familieperikelen tijdens zijn jeugd nauwlettend gadegeslagen én onthouden. Hun drukke vader – behalve pater familias ook leraar, raadslid en voorzitter van de lokale voetbalclub in Silvolde – zorgt ervoor dat het thuis nooit saai is. De kinderen Hoes worden als campagnemedewerkers ingezet wanneer vader de politiek in wil, winkelen met Monopoly-geld en gaan met oude rapporten langs bij hun oma. Moeder ziet het allemaal hoofdschuddend gebeuren. De vakanties, dorpsfeesten, Kerstmis en andere familiebijeenkomsten zijn een vrolijk feest der herkenning voor iedereen die is opgegroeid in de jaren zestig of zeventig.

2.11. Alleen met velen: het verhaal van mijn moeder, Gerarda Mak

Alleen met velen is een prachtig portret van een vrouw die opgroeide tijdens de moeilijke jaren van het interbellum, en een voor velen zeer herkenbare geschiedenis van een groot katholiek gezin na de Tweede Wereldoorlog.

2.12. Het zwijgen van Maria Zachea, J. Koelemeijer

Maria Zachea is moeder van 12 kinderen. Een terugblik op haar leven en haar moederrol. Lees ook de uitgebreide beschrijving.

2.13. KINDERRIJK, grote gezinnen in Nederland en Vlaanderen, A. van Gemert B. Straatman

In sfeervolle zwart-wit foto's portretteerde de fotografe zo'n 34 grote gezinnen met elk tussen de acht en zestien kinderen. Het boek wil een neutraal beeld geven van kinderrijke gezinnen. De foto's worden begeleid door een tiental interviews met voornamelijk moeders van grote gezinnen, waarbij ingegaan wordt op de vraag hoe de moeders hun moederschap zien en omgaan met hun rol als huisvrouw binnen een maatschapppelijke context die arbeid buitenshuis stimuleert.

Het grote gezin

 1. Broere, Bart Moeyaert
 2. Cheaper By The Dozen 1 & 2, Piper Perabo
 3. Een Huis Vol Herrie, Marianne Witte
 4. Het Laatste Geheim, Ursula Sachau
 5. Voordeliger per dozijn, Frank en Ernestine Gilbreth
 6. Afke\'s Tiental, Nynke van Hichtum
 7. Hier is je bruidegom, Hannah Yakin
 8. Arend en Sofie, Anne Borsboom
 9. Dorsvloer vol confetti, Franca Treur
 10. Fijne familie: verhalen uit een groot gezin, Hugo Hoes
 11. Alleen met velen: het verhaal van mijn moeder, Gerarda Mak
 12. Het zwijgen van Maria Zachea, J. Koelemeijer
 13. KINDERRIJK, grote gezinnen in Nederland en Vlaanderen, A. van Gemert B. Straatman

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.