Groot Gezin
Lees- en kijkhoek
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

18. Zwangerschap en bevalling


18.1. Weer fit na je bevalling, N.M. ten Hoor-Aukema e.a.

Zwangerschap en bevallen zorgen voor emotionele en lichamelijke veranderingen. Terwijl het lichaam negen maanden de tijd krijgt voor het voorbereiden op de bevalling nemen we na de bevalling vaak onvoldoende tijd voor het “herstel” van het lichaam.

Dit boek geeft allerlei tips om de herstelperiode zo gunstig mogelijk te laten verlopen.

Voedingstips: Diëtiste Nienke ten Hoor-Aukema geeft adviezen om zo snel mogelijk weer het oude gewicht terug te krijgen. Oefentherapie: Annelies Kamerbeek-Buisman en Carin de Moet geven de cursus:”Vitaal voor en na de bevalling”.

Het boek is ruim voorzien van gezonde recepten die je weer terug op gewicht brengen. Er is volop aandacht voor de emotionele aspecten van de kraamperiode. Daarnaast geeft het boek veel tips voor de juiste houding, mét of zónder je baby:

Het boek is voorzien van mooie, sprekende foto’s. Deze zijn gemaakt door Bonnita Postma.

18.2. Bevallen, een eerlijke kijk op bevallen, Karen Wolters en Sabine Beekhuijzen

Het boek is geschreven door Karen Wolters (moeder van 3 kinderen en tekstschrijver) en door Sabine Beekhuijzen (moeder van 2 kinderen en verloskundige). Daarnaast hebben ze hulp gekregen van gynaecologen, verloskundigen, een kinderarts en een kraamverpleegkundige.

Het boek bevat vele unieke ervaringsverhalen, afgewisseld met alle feitelijke details over en rond de bevalling. Ook nemen de auteurs een stukje geschiedenis mee: “Hoe bevielen vrouwen 5000 jaar geleden?” De visies van allerlei deskundigen op pijn bij bevallen worden uitgelegd. Bij een ongecompliceerde zwangerschap kun je in Nederland kiezen tussen thuis of in het ziekenhuis bevallen. Het boek geeft een uitgebreide lijst van benodigdheden bij een thuisbevalling, artikelen voor de baby en voor in de kraamtijd. Ook een lijst met de nodige spullen voor een ziekenhuisbevalling ontbreekt niet.

De auteurs geven uitgebreid uitleg over termen als CTG, de knip, soorten weeën maar ook over de inleiding en de geschiedenis van de inleiding en het breken van de vliezen. Alle aspecten rond de normale bevalling en het kraambed komen in het boek aan bod. De mogelijke complicaties worden op een eenvoudige manier beschreven. De indeling is heel overzichtelijk. In het boek kom je weinig overbodige, of langdradige informatie tegen.

Vooral de ervaringsverhalen maken het boek een levend geheel en samen met de heldere manier van het weergeven van de feiten en eventuele complicaties is dit boek een aanrader voor mensen met vragen over bevalling en de eerste tijd daarna.

18.3. Zwanger uitgerekend rond je 40ste, Willy Slingerland, Marlies van der Velde

Zwanger, uitgerekend rondje veertigste. Voor sommige vrouwen betekent dat een lang gekoesterde wens die toch nog in vervulling gaat. Voor anderen is het een nieuwe levensfase die zich onverwachts aandient. In dit boek vertellen vrouwen die op oudere leeftijd de keuze hebben gemaakt om kinderen te krijgen hun verhaal. Naast vijftien interviews met vrouwen die rond hun veertigste zwanger werden, bevat het boek beknopte statistische informatie over ouderschap op latere leeftijd en geven enkele deskundigen hun mening over het onderwerp.

18.4. Een nieuw leven in beeld. Van bevruchting tot geboorte, A. Tsiaras en B. Werth

Het beeldmateriaal uit dit bijzondere boek geeft stap voor stap, tot in de kleinste details, alle geheimen rond de ontwikkeling van de baby in je buik prijs.

De laatste decennia zijn de mogelijkheden tot het "zien" van de ongeboren baby toegenomen. Van deze technieken is bij het samenstellen van dit boek gebruik gemaakt op een bijzondere manier. Het resultaat is verbluffend. Dit boek is een 'must' voor iedere nieuwsgierige zwangere, zowel de vader als de moeder.

Het begin van de zwangerschap is van dag tot dag in beeld gebracht. Op het beeldmateriaal is de ontwikkeling van de organen beter te volgen dan op welke echo ook. Als de aanleg 'voltooid' is gaat het boek verder met beeldmateriaal dat de groei van week tot week in beeld brengt. Het laatste gedeelte van de zwangerschap is zo prachtig in beeld gebracht dat je 'pasgeboren' baby een vervolg is op het boek.

De tekst in het boek geeft uitleg. Het beeldmateriaal is zo sprekend en duidelijk dat er weinig tekst bij de beelden nodig is.

Mocht je dagelijks een kijkje willen nemen bij je ongeboren baby dan moet je dit boek gezien hebben.

18.5. Je bent zwanger. Alles over de zwangerschap en de bevalling

Auteurs: Er zijn vele boeken over zwanger worden, zwanger zijn en bevallen geschreven. Maar zelden heb ik zo'n compleet boek over dit onderwerp gezien.

Het boek bespreekt de dilemma's van nú, een mooi voorbeeld daarvan is de openingszin: Zwanger worden: wil ik -willen wij- dat wel? Wanneer...? En dan...?

De eerste 20 pagina's zijn gewijd aan de voorbereiding: Een goede start, stoppen met voorbehoedsmiddelen, een gezonde voeding, maar ook IVF en ICSI komen aan bod.

De zwangerschap wordt besproken in 3 uitgebreide hoofdstukken:

  1. De eerste drie maanden,
  2. De 4de, 5de en de 6de maand
  3. De laatste 3 maanden.
Ieder hoofdstuk is opgebouwd uit de volgende onderdelen: Na de hoofdstukken over de zwangerschap worden de bevalling en de kraamtijd op dezelfde informatieve manier besproken.

Het boek is een aanrader voor (aanstaande) ouders die bewust bezig zijn met alles rond de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

18.6. Hoe bevalt Nederland, Julia van Bohemen en Marja Boonstra

Julia van Bohemen en Marja Boonstra zijn beiden journalist en hebben onlangs dit boek geschreven.

Wat vind je van dit boek? Kun je het andere grootgezinmanagers aanbevelen? Graag horen we je mening!

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van het boek:
Auteur(s):
ISBN:

Korte boekbespreking:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is: . Het is voldoende het cijfer in te vullen.


18.7. Kraamzorg in Turkse en Marokkaanse gezinnen, V. Huijbregts

Als kraamverzorgende kan ik je een boekje aanbevelen. Ik dacht dat ik het boekje had, maar ik denk dat ik het destijds toch via de bib. van de thuiszorg heb gelezen. Dus ik weet geen isbn nummer. De titel is zoiets als: Kraamzorg in 7 "Nederlandse" culturen.

Ik heb wel een ander klein boekje:

Kraamzorg in Turkse en Marokkaanse gezinnen / druk 1
Kraamzorg in Turkse en Marokkaanse gezinnen / druk 1
V. Huijbregts


uitgegeven door ELSEVIER en kraamsupport. Elsevier Postbus 1110, 3600bc Maarssen. Veel succes ermee,

Georgine

Wat vind je van dit boek? Kun je het andere grootgezinmanagers aanbevelen? Graag horen we je mening!

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van het boek:
Auteur(s):
ISBN:

Korte boekbespreking:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is: . Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Zwangerschap en bevalling

  1. Weer fit na je bevalling, N.M. ten Hoor-Aukema e.a.
  2. Bevallen, een eerlijke kijk op bevallen, Karen Wolters en Sabine Beekhuijzen
  3. Zwanger uitgerekend rond je 40ste, Willy Slingerland, Marlies van der Velde
  4. Een nieuw leven in beeld. Van bevruchting tot geboorte, A. Tsiaras en B. Werth
  5. Je bent zwanger. Alles over de zwangerschap en de bevalling
  6. Hoe bevalt Nederland, Julia van Bohemen en Marja Boonstra
  7. Kraamzorg in Turkse en Marokkaanse gezinnen, V. Huijbregts
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.