Groot Gezin
Lees- en kijkhoek
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

6. Grootouders


6.1. Kleinkind onbereikbaar, Cornelie van Well

"Grootouders, uw kleinkinderen hebben u nodig." Duidelijker dan dit citaat uit de inleiding van Else-Marie van den Eerenbeemt kan het thema van dit boek niet verwoord worden. De kroon op het leven van veel ouders is de komst van kleinkinderen. Relatieproblemen of slechte communicatie kunnen deze droom wreed verstoren. Vele duizenden grootouders komen elk jaar in de situatie dat zij geen contact meer kunnen hebben met hun kleinkinderen. In dit boek leest u de verhalen van die grootouders, en die van de ouders en de kleinkinderen. Het zijn schrijnende verhalen, niet alleen van de grootouders, maar ook van de kleinkinderen en de ouders. Deskundigen geven hun mening en adviezen.

Dit boek is bestemd voor grootouders en hun omgeving, maar zeker ook voor hulpverleners. Dit is het zevende boek van Cornelie van Well (1952). Haar eerdere boeken gaan over uiteenlopende onderwerpen, zoals schizofrenie, mantelzorg, achondroplasten en ex-gedetineerden. In alle boeken staat de mens en zijn beleving van het onderwerp centraal. De verhalen zijn vaak indringend, en worden aangevuld met adviezen uit de praktijk. Vaak is Cornelie van Well zelf betrokken bij het onderwerp waarover zij schrijft, zo ook bij dit boek. Cornelie van Well (humanisticus) heeft naast het schrijven van boeken een praktijk voor levensvragen.

6.2. 97 adviezen voor oma's en kleinkinderen, Gerrie Lemmen en Luuk de Suijck

Het boek opent met de woorden: Hoera een kleinzoon of kleindochter! Het lijkt nog maar zo kort geleden dat je zelf moeder werd. Ongetwijfeld komen allerlei herinneringen bij je naar boven.

Oma's en kleinkinderen zijn erg belangrijk voor elkaar. Dit boekje geeft allerlei tips, maar ook weetjes, liedjes, rijmpjes en citaten.

De tips: Laat je (schoon)dochter vooral delen in de positieve herinneringen aan je eigen zwangerschap en kraamtijd. Zoek eens wat foto's, brieven of aantekeningen op uit die tijd. Noteer de leuke gebeurtenissen die je meemaakt tijdens de zwangerschap van je (schoon)dochter.

Het boekje geeft ook een recept voor een echte kraamcake, kraamchocolaatjes, maar ook tips om de wieg opnieuw te bekleden. Ook wordt het belang van positieve waardering voor de ouders benadrukt, ook al doen ze het anders dan je zelf zou doen.

Bekende liedjes worden van generatie op generatie doorgegeven, daarbij is de rol van oma belangrijk. Het boekje geeft de teksten van een aantal liedjes en rijmpjes.

En tot slot een aantal spreuken, bijvoorbeeld "Omgaan met kinderen is gezond voor de ziel!"

6.3. 97 adviezen voor opa's en kleinkinderen, Gerrie Lemmen en Luuk de Suijck

Het boek opent met de woorden: "En dan ineens ben je opa! Een nieuwe fase in je leven. Je schuift een generatie op, dat is wel even slikken."

Het boekje heeft allerlei leuke tips voor opa, bijvoorbeeld: Bewaar de krant van de geboortedag en van de verjaardagen van je kleinkind.

Het boekje laat zien dat de opa-rol bijzonder is, ouders hebben het altijd druk, druk, druk. Maar opa's kunnen makkelijker tijd voor hun kleinkind vrijmaken, vooral omdat ze niet de fulltime zorg over hun kleinkind hebben.

Het boekje benadrukt het belang van waardering uitspreken naar de ouders, ook al zou je het zelf soms anders doen.

Het boekje volgt in grote lijnen de ontwikkeling van het kleinkind, maar wijst ook op de risico's. Ga eens kruipend met je kleinkind door het huis, en let op alle loshangende snoeren, draden enz.

Natuurlijk staan er in het boekje de teksten van een aantal leuke kinderliedjes, en ook de EHBO-tips ontbreken niet.

Tot slot nog een aantal spreuken, die het belang van een opa omschrijven.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Grootouders

  1. Kleinkind onbereikbaar, Cornelie van Well
  2. 97 adviezen voor oma\'s en kleinkinderen, Gerrie Lemmen en Luuk de Suijck
  3. 97 adviezen voor opa\'s en kleinkinderen, Gerrie Lemmen en Luuk de Suijck
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.