Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

72. We draaien lekker

Het grootbrengen van een gezin kost veel energie. Wat kun je nu doen om de kwaliteit van je relatie op peil te houden, ondanks de drukke werkzaamheden.

Reactie voor op de website?

72.1. Vertrouwd

Ja, ook bij ons draait het lekker. Eigenlijk beter dan ooit. We hebben echt het gevoel, na 17 jaar bij elkaar (waarvan 10 met kinderen) dat we elkaar door en door kennen, en dat de irritaties ook afnemen. We weten wat we aan elkaar hebben, kennen elkaars zwakke en sterke punten, en vullen elkaar daarbij ook mooi aan. Hebben veel plezier om de kinderen en kunnen echt met eenblik van verstandhouding op dezelfde opmerking reageren.

Natuurlijk zijn er nog wel wat problemen maar die hebben dan meer te maken met bv. het werk. Alles is in principe goed geregeld, maar als de nood aan de man komt heb ik wel eens het idee dat Jos zijn werk dan toch even belangrijker vind. Dat is het soms misschien ook wel, uiteindelijk verdient hij daarmee het hoofdinkomen (en het geld vliegt er soms met bakken tegelijk uit), maar ik moet het dan maar geregeld zien te krijgen. Nou ken ik hier weer meer mensen dus een echt probleem is het meestal niet, en na zo'n aanvaring denkt Jos de keren die erop volgen meestal wel weer goed mee bij het bedenken van een oplossing.

Verder zijn onze avonden samen nog niet helemaal weg, de oudste is 10, maar zo langzaamaan gaan we dat wel merken, vooral in de zomer gaan ze gewooon laat naar bed.

We gaan in ieder geval 1 keer in de (ongeveer) 3 maanden samen een dag weg. Mijn schoonouders passen dan op, en wij kunnen samen winkelen, uit eten en naar de film. Dat we dan alleen maar dingen voor de kinderen kopen, en het over ze hebben is niet zo erg, er hoeven tussendoor geen luiers of flesjes verzorgd te worden. We genieten dan echt, en kunnen er weer even tegen. Wij hebben bovendien de luxe, dat Jos wel een heel drukke baan heeft, maar dat hij niet op een vastgestelde tijd hoeft te beginnen. Soms begint hij dus pas om 11 uur en kunnen we dus als de oudste 5 op school zitten nog even koffie drinken terwijl de jongste 2 thuis zijn.

Tegenover anderen grap ik wel eens als hij erg veel werkt "ach kunnen we ook geen ruzie maken", maar zo simpel is het natuurlijk niet. Als je geen tijd hebt om kleine irritaties uit te praten worden het volgens mij eerder grote ergernissen, waar ruzies uit voortkomen die het helemaal niet meer in verhouding staan tot het eerst probleem(pje).

Wij hebben sinds 1,5 jaar ook "het grote rode dagboek". Omdat we elkaar ook wel eens mislopen of weinig tijd hebben schrijven we daar even wat in. Als Jos bv. vroeg begint, dat is hij al om 6 uur de deur uit, en hebben we elkaar niet gesproken, maar als ik dan beneden kom staat er iets in het boek. Een praktische mededeling, maar vaak ook even een lief krabbeltje. En dat voelt gewoon lekker, heb je toch niet het gevoel dat je langs elkaar heen leeft. En als hij vroeg naar bed gaat, en ik nog even bezig ben doe ik dat ook. Voor ons werkt het zo prima.... kortom... we draaien lekker!

Ingrid

Reactie voor op de website?

72.2. Maatjes

Hallo,

Ons standpunt is dat ons (medium-grote, 4 kinderen onder de 6) gezin staat of valt met onze relatie. Dat is de basis waar alles op rust. Als die goed is dan kan er een heleboel fout gaan zonder dat dat grote problemen geeft. Je springt voor elkaar in als dat nodig is. Zet allebei de schouders er even onder en alles draait weer zoals het hoort. Daarom nemen we regelmatig tijd voor elkaar: om de strakke organisatie weer eens door te spreken of ook gewoon om te merken dat je nog samen kunt giebelen, heerlijk toch! Je moet dat wel heel bewust doen want na een dag hard aanpoten is de verleiding groot om in een boek te duiken of achter de t.v. te gaan zitten als het grut in bed ligt en de klussen zijn geklaard.

We proberen dus regelmatig 's avonds even bij te praten (dat kan nog nu de kinderen klein zijn), hebben een abonnement op de schouwburg en gaan minstens eens per jaar met zijn tweetjes een paar dagen weg. Ik weet wel zeker dat het daardoor komt dat onze band ondanks de drukte alleen maar sterker wordt.

Dag, Monique

Reactie voor op de website?

72.3. Vrienden voor het leven

Wij zijn 7 jaar bij elkaar en vooral in het begin was het erg moeilijk. Hij is buitenland-chauffeur en is altijd weg.We hebben wel 4 kinderen en er is er nog een onderweg. Dus in principe sta ik er alleen voor. Maar als hij eenmaal thuis is, dan gaan we natuurlijk als eerste met ons gezin leuke dingen doen, zoals naar het bos, lekker wandelen. De kinderen kunnen lekker ravotten, wij lekker uitwaaien. We praten lekker bij. Ook 's avonds zijn we lekker knus samen en zo eens in de zoveel tijd moet je saampjes de deur uit, even alles van je af zetten. En inmiddels zijn we op een punt gekomen dat alles bespreekbaar is en weten we dat we vrienden voor het leven zijn.

Esther en Dick

Reactie voor op de website?

72.4. Wij draaien lekker !!!!!!!!!

HOI,

Ons gezin bestaat uit 7 personen. Wij hebben 5 kinderen in de leeftijd van 10, 8, 5, 2, en 9 mnd. Als mensen horen dat wij 5 kinderen hebben, is hun reactie meteen: "wat zal jij het druk hebben". De reactie is nooit: "wat is dat gezellig". Want dat is het, heel erg gezellig. Wij hebben ook op 3 dagen in de week 2 oppaskinderen. Deze komen in leeftijd overeen met onze kinderen, zij zijn namelijk 3 en 6 jaar.

Dit jaar gaan wij voor het eerst met de hele bende op vakantie, 3 weken kamperen. Het enige waar ik wel wat tegen op zie is de reis er naar toe. Wij gaan namelijk naar Zuid Frankrijk. Heeft iemand tips hoe dit zo soepel mogelijk kan verlopen?

Verder veel groetjes, en de bedenkster van deze site: chapeau!

groetjes Marisa

Kijk voor tips in de rubriek vrije tijd.

Reactie voor op de website?

72.5. Tips voor Marisa

Hoi Marisa,

Ik ben Emily, moeder van vijf kinderen (13, 11, 10, 8 en 4) en mijn man heeft ook drie kinderen (13, 9 en 8). Deze kinderen zijn allemaal uit onze vorige relatie. Dat doet er nu even niet toe, want jij vraagt om tips voor een vakantie naar Zuid-Frankrijk. Omdat de zomervakantie voor ons zowat het hoogtepunt van het jaar is, omdat we dan drie weken of langer met z'n tienen kunnen zijn, gaan we met z'n allen kamperen. Omdat we nog niet zo heel lang zo'n groot gezin zijn (sinds 2,5 jaar) hebben we geen ervaring van jaren, maar ieder jaar leren we wel van het voorgaande. Zo zijn we het eerste jaar samen wezen kamperen in Friesland. We hadden toen geen kampeerspullen, geen tent, geen stoelen, niks, we hadden maar wat bijelkaar gepakt en een incomplete stacaravan te leen. Omdat het toen bijna constant regende, was dat niet zo'n groot succes.

Het jaar daarna wilden we het beter doen. We kochten de grootste tent die we konden vinden, waar we dus met z'n allen in zouden slapen en schaften nog meer spullen aan (alleen het hoognodige) en gingen op zoek naar de zon. Bij het meer van Geneve strandden we op een goedkope camping, aan het meer, en daar zijn we toen de rest van de vakantie gebleven. Dit jaar waren we nog beter voorbereid, en zijn 3,5 week naar Zuid-Frankrijk geweest.

Laat je door niemand gek maken: Frankrijk is zo duur als je het zelf wilt maken. Koop een campingboekje en zoek thuis campings op waar je eventueel naar toe zou willen. Wij hebben geen camping besproken. Thuis hebben we campings tot aan een bepaald bedrag omkringeld. Omdat we met z'n tienen zijn, gingen we met twee auto's. Dat is niet gezellig voor ons als ouders, voor de kinderen was het geen probleem. We reden achterelkaar aan en hadden een rampenplan voor als er met ons afzonderlijk iets zou gebeuren (We hoefden het niet te gebruiken).

We zijn in twee etappes naar het zuiden gereden. Omdat we daar zo snel mogelijk wilden zijn, hebben we onderweg twee nachten overnacht op de eerste de beste camping (toen maar even niet op de prijs gelet). We hadden allebei toen twaalf uur autogereden en hadden niet veel fut meer om nog uitgebreid een camping te zoeken. Na de tweede etappe kwamen we in Zuid-Franrijk aan. In de omgeving waar we naar toe wilden, hebben we onze aangekruiste campings afgereden, en als je een camping oprijdt, voel je vaak intuitief wel of het een goede is. We informeerden eerst naar de prijs en toen we een bedrag per dag waren overeengekomen, zetten we de tent op en bleven vervolgens daar. Zolang de kinderen plezier hadden, hadden we het ook.

Hier volgen enkele tips, misschien zijn ze heel logisch en had je het zelf ook al bedacht, maar dat moet je dan maar voor lief nemen.

Ik kan nog wel een tijdje doorgaan, maar ik stop maar even. Ik hoop dat je er wat aan hebt, maar je moet het toch op je eigen manier doen. Ook al hadden we alles vrij strak geregeld, ik heb maar 1 boek in de vakantie kunnen lezen, want zodra we gingen zitten, was dat voor de kinderen het sein dat we beschikbaar waren om te gaan vissen, zwemmen, kikkers vangen enz. En ach, dat is eigenlijk ook heel erg leuk...

Emily

Reactie voor op de website?

72.6. Tips voor een vakantie naar Zuid-Frankrijk

Hoi Marissa,

Hier nog een paar kleine tips als aanvulling op Emily die al veel tips gaf.

 1. Toen onze kinderen klein waren hadden wij mini-kadootjes ingepakt, bij elke stop mochten ze een pakje openmaken.

 2. Bij ons waren ook de game-boys een uitkomst.

 3. Langs de Autoroute du Soleil heb je diverse speelplaatsen de meest bekende is de Air de Jugy, laat ze lekker spelen.

 4. In Frankrijk hebben wij de Lidl ontdekt een soort Aldi, met Frisdrank scheelt het heel veel geld.

 5. Eet lekker gemakkelijk, met veel vers fruit, dat is niet duur in Frankrijk en bovendien gezond.

 6. Neem vooral snoep mee uit Nederland, want dat is erg duur in Frankrijk.

 7. Stel dat je een keer uit eten wilt, ga dan bij de grote supermarkten in het cafetaria, goedkoop, zeker de kindermenuutjes.

 8. Ga nooit bij de MacDonalds naar binnen, schreeuwend duur.

 9. Wij nemen zelf altijd pannenkoekenmix mee, want kinderen vinden pannenkoeken altijd lekker.

 10. Koop geen patat in Frankrijk, voor een kleine portie op de camping betaal je zo 15 frank (ong f. 5,00!!!)

 11. Mijn tip, neem een koelkastje mee, dan hoef je niet zo vaak boodschappen te doen, dat scheelt altijd geld.

 12. Vlees kopen wij altijd bij de grote Supermarkten, vooral kalkoenfilet (heel gezond en niet duur), je kan er heerlijke sate van maken voor op de barbeque.
En voor de rest zou ik zeggen, een hele fijne vakantie, enne probeer je niet zoveel zorgen te maken, want de voorpret van een vakantie is ook al heel leuk.

groetjes Gerda.

Reactie voor op de website?

72.7. Tips

Tips om de kinderen rustig te houden vind je bij Ouders Online. Maar pas op, er staan wel erg vreemde tips tussen.

Reactie voor op de website?

72.8. Kampeer tips

Wij kamperen al jaren lang. In het begin was dat met 4 kinderen. De laatste jaren bleef er nog maar 1 over + vriendin. In het begin kwamen er soms ook nog een vriend of nicht mee. Onze reis naar Z. Frankrijk is nog veel langer, want die begint in Londen!

Hier zijn nog enkele tips die ik wil toevoegen.

 1. Wanneer je met je hele hebben en houden bent geïnstalleerd, neem dan eens de tijd om al die spullen op een lijstje te schrijven. Wat er staat dat eigenlijk niet nodig is dat streep je af en wat je goed had kunnen gebruiken maar niet meegebracht hebt dat voeg je aan die lijst toe. Over de jaren hebben we de wandelwagen en het potje doorgestreept en zwemvliezen toegevoegd.
 2. Wanneer je thuis komt dan berg je die lijst zorgvuldig op, want dat maakt het pakken volgende keer veel eenvoudiger. Oh, en wat een koelkast betreft, die hebben we niet, maar we hebben vaak ter plaatse een koekast per dag kunnen huren. Die staan meestal in een toren van enkele tientallen bij elkaar en je krijgt je eigen sleutel.
Wij hebben een enorme oude tent waarin er 6 comfortabel kunnen slapen en waarin er eventueel nog meerderen in de voortent zouden kunnen liggen. Het enige nadeel is dat we er wel 2 uur over doen voordat hij staat. Breng wat kleine eenvoudige tentjes mee die vlug staan als je overnacht. Het enige probleem bij ons is dat we toch altijd de hele aanhangwagen opnieuw moeten inpakken, want de tafeltjes liggen altijd onderaan!

Is het werkelijk nodig om met zijn allen + spullen uren lang in een auto te zitten? Als de kinderen wat ouder worden dan is het beter om er enkelen met openbaar vervoer te laten komen. Een volwassene zou eventueel ook met 1 of 2 kinderen na kunnen komen, maar dan kom je een chauffeur te kort.

En nog een nuttige tip. Breng een grote pressure cooker mee. Dat spaart veel gas uit, het eten kookt snel en met vlees, bonen, uien en kruiden en een goedkope royale hoeveelheid wijn die je daarbij doet kun je verrukkelijk, gezond en snel koken.

Wat wij meestal ook doen op de heenreis en soms terugreis is een verblijf van 2 of 3 dagen (hangt af van het weer) in een ander gebied. De kastelen in de Loire zijn een goed idee.

Prettige vakantie!

Anna Lines

Reactie voor op de website?

72.9. Nog meer kampeertips

Een aantal tips wanneer je gaat kamperen:
 1. Maak van te voren een lijst met zaken die je echt nodig hebt om te kunnen koken, eten, drinken en slapen.
 2. Neem een EHBO uitrusting mee en vergeet ook niet wat eerste hulp medicijnen in te pakken. Dit kun je het beste in overleg met je apotheek doen.
 3. Wanneer er in het gezin mensen zijn die op regelmatige basis medicijnen gebruiken, vraag dan een medisch paspoort aan de huisarts.
 4. Denk aan regenkleding en laarzen.
 5. Neem wat spelletjes mee die niet teveel ruimte in beslag nemen. Van diverse spelletjes zijn er ook reisversies in de handel.
 6. Neem niet teveel kleding mee, zeker niet wanneer je naar een warmer land gaat.
 7. Neem schoonmaakspullen mee voor de douche, zeker wanneer je jonge kinderen hebt en neem dan ook een dweil mee zodat de kinderen daar op kunnen staan wanneer ze zich aankleden.
 8. Om zwemmerseczeem te voorkomen kun je met badslippers aan (laten) douchen.
 9. Ga niet te dicht bij de toiletgebouwen zitten, want dan kun je ook in de stank komen te zitten. Bovendien kan dat vooral in de avond lawaai geven.
 10. Ga er ook niet te ver vandaan zitten, want anders blijf je wandelen met kinderen die daarbij begeleid moeten worden.
 11. Een grote jerrycan voor water is niet handig, want je sjouwt je een breuk. Een kleinere en dan telkens even vullen wanneer je toch "die kant op moet" is beter voor je rug.
 12. Ga je langer kamperen, dan is het handig wanneer er wasmachines zijn.
 13. Let op of je een camping wilt met juist wel of juist geen "honden toegestaan".
 14. Neem campingmargarine mee, al het andere wordt vloeibaar wanneer het maar even mooi weer is. En bewaar je het in de koelkast, dan kun je het niet meer goed op je boterham smeren.
 15. Neem twee bakken mee voor je handwas, want niet altijd is het zo dat de wasbakken een stop hebben.
 16. Neem een waslijn en wat knijpers mee.
 17. Wanneer je een Tupperware-emmer hebt neem die dan vooral mee, die is heel geschikt voor de camping was.

Ina

Reactie voor op de website?

72.10. Tips voor op lange autovakantie

Onze familie en vrienden wonen ook op 1,5 tot 2 uur afstand rijden.

Sofrane

Reactie voor op de website?

72.11. Kampeertips 3

We kamperen al jaren eerst in een 2 persoonstent nu in een 6 persoonstunneltent. Wel een investering maar kan erg klein opgevouwen worden en staat erg snel. (gebruiken hem niet om 1 nachtje op te zetten dat vinden we toch te veel werk.) Blijven ook 2 weken opzelfde camping. Sofrane

Reactie voor op de website?

72.12. Nog een kamper tip

Neem oude sokken, ondergoed, oude vaatdoekjes, theedoeken mee of oude t.shirts die weg kunnen. Je kunt ze dan een keer gebruiken en gelijk weggooien. Scheelt ook weer een paar keer wassen. Ik doe dit al jaren. Als er in in een t.shirt een klein vlekje zit of een klein gaatje leg ik ze meestal op zolder bij de vakantie spullen. Zo kunnen ze dan op de vakantie een of twee keer gebruikt worden en dan gooi ik het weg. Scheelt soms ook een hoop was met veel kinderen.

Veel vakantie plezier, Diana

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

We draaien lekker

 1. Vertrouwd
 2. Maatjes
 3. Vrienden voor het leven
 4. Wij draaien lekker !!!!!!!!!
 5. Tips voor Marisa
 6. Tips voor een vakantie naar Zuid-Frankrijk
 7. Tips
 8. Kampeer tips
 9. Nog meer kampeertips
 10. Tips voor op lange autovakantie
 11. Kampeertips 3
 12. Nog een kamper tip
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.