Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

69. Hoofdluis

Hoofdluis komt regelmatig voor op de basisschool. Het lijkt wel of het vaker voorkomt, en of het steeds moeilijker uit te roeien is. Lees maar eens het artikel Hoofdluis steekt de kop weer op.

Een goed overzicht kun je vinden op de site van de GGD onder het kopje hoofdluis . En hier vind je algemene informatie.

Hoe voorkom je besmetting en wat moet je doen als het al te laat is? Kijk op de site Kring Apotheek . Ook de drogist heeft allerlei tips, ook tegen hoofdluis: kies aan de linkerkant onder zelfmedicatie.

Wat te doen als het niet lukt om de luizen goed te bestrijden of als je vragen hebt: neem dan contact op met de GGD.

Wat zijn uw ervaringen, hoe voorkom je hoofdluis, en hoe pak je het aan. Graag uw ervaringen en tips!

Wat zijn uw ervaringen met de basisschool als er een hardnekkige besmetting is die keer op keer blijft terugkomen?

Reactie voor op de website?

69.1. Kam-tip

Is uw kind moeilijk te kammen met de stofkam of Nisskakam, maak dan de haren nat en smeer ze flink in met cremespoeling. Zowel de stofkam als de Nisskakam gaan dan moeiteloos door het haar.

Heidy

Reactie voor op de website?

69.2. Tips van Ouders Online

Bij Ouders Online is ook aandacht besteed aan de luizenproblematiek. In het artikel Azijn, stofkammen en eau de cologne lezen we een aantal tips.

De sociale problematiek, vooral op scholen, wordt belicht in het artikel Luizen discrimineren niet. Daarin wordt bovendien verwezen naar de artikelen

van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Reactie voor op de website?

69.3. Azijn, stofkammen en eau de cologne.

Hallo, ik wou even wat vragen over de tea tree olie. Ik hoorde dat dit ook tegen luizen was. Is dat echt zo? En, wij blijven luizen houden en hebben nu BioStop in gebruik. Is dit een goed middel?

groetjes Jackie.

PS. Kijk ook eens bij essentiële oliën.

Reactie voor op de website?

69.4. De basisschool luisvrij

Hallo,

Onze basisschool in Muiden is al ruim 1 jaar, zo goed als luisvrij! Het kost wat moeite maar het is zeker de moeite waard. Wij doen dit als volgt.

 1. Alle jassen, dassen etc. van de kinderen hangen in gekleurde zakken aan de kapstok. Wij gebruiken hiervoor hele leuke tassen van Ikea (à f 7,50) deze strop je dicht met een koord. De evt. luizen die op de kragen en dassen zouden kunnen zitten kunnen nu niet meer overlopen.

 2. Wij hebben een team van vrijwillige luizen-contrôle- moeders die regelmatig ALLE kinderen op school controleren. Als bij een kind luizen en/of neten geconstateerd zijn, dan krijgt dit een brief mee naar huis met tips voor een nodige behandeling. Deze kinderen worden dan elke week gecontroleerd tot de besmetting weer over is.
Op deze manier is onze school redelijk luisvrij. De controles worden nu alleen nog maar gehouden op de maandagen na de vakanties, want de meeste besmettingen gebeuren, zo is gebleken, tijdens de schoolvakanties. Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben, succes!

Marion

Reactie voor op de website?

69.5. Bij ons op school

Het lukt hier niet om de school luisvrij te krijgen. Men is streng tegen zakken waar de jassen in kunnen, te gevaarlijk vindt men. Toch zijn op sommige plaatsen de kapstokhaakjes zo dicht op elkaar dat luizen makkelijk overlopen. Zeker nu met de dikkere winterjassen. De voorgestelde luizencontrole op school stuit steeds op weerstand, en er zijn onvoldoende mensen die zich daarvoor beschikbaar stellen. Het gevecht tegen die kriebelbeestjes lijkt hier een hopeloze strijd.

Roos

Reactie voor op de website?

69.6. De werking van natuurproducten

Gelezen op NOS teletekst (22 april 2000):
  m e d i s c h

  Hoofdluis vormt op vrijwel elke basisschool een terugkerend probleem.De behandeling bestaat uit het gebruik van lotions met malathion,permetrine of de combinatie van bioalletrine met piperonylbutoxide.Bij juist gebruik zijn er geen bijwerkingen te verwachten

  Toch worden schooldirecties,docenten en ouders hiervoor gewaarschuwd door fabrikanten van 'natuurlijke' hoofdluis middelen op basis van o.a.kokosnoot-, tarwekiem- en zonnebloemolie.De werkzaamheid van deze natuurproducten is echter volstrekt onvoldoende aangetoond Hierdoor wordt het hoofdluisprobleem groter in plaats van kleiner.

  Bron:Geneesmiddelenbulletin/04.2000

Reactie voor op de website?

69.7. Bah! Hoofdluis...

Op de site Bah! Hoofdluis... veel informatie. De site is vooral bedoeld voor kinderen, maar ook voor hun ouders en leraren.

Reactie voor op de website?

69.8. De luizencape

Bescherm je jas aan de kapstok, zodat de luizen niet kunnen overlopen. Kijk bij de Luizencape voor meer informatie.

Reactie voor op de website?

69.9. Jas in de zak

De kleuterklas waar ik stage loop heeft ook zakken. Ideaal en niet gevaarlijk ook. En zou het gevaarlijk zijn, dan zouden wij het zeker met onze kinderen niet hebben: het is namelijk een zmlk school.

Reactie voor op de website?

69.10. Bestrijding hoofdluis op scholen

Kent u ook de luizenproblematiek? Deze valt nu grotendeels op te lossen met de luizencape. De luizencape is een nylon hoes welke over de jas heen gehangen dient te worden aan de kapstok. Men hangt de jas in de hoes en ritst de hoes dicht. De cape beschermt de jas tegen het overlopen van luizen (luizen kunnen niet springen of vliegen) doordat de jassen nu niet meer tegen elkaar aan hangen. Tevens is het probleem van het wegproppen van natte jassen in plastic tassen ook verleden tijd. Indien er in de klas een plaag uitbreekt dan kunt u deze binnen afzienbare tijd uitroeien indien de jassen beschermt worden met de luizencape.

Ook preventief zal de luizencape een positieve bijdrage leveren in het voorkomen van een luizenplaag.

Voor meer informatie kunt u terecht op onze website. U kunt ook de luizencape kopen bij alle drogisterijen en apotheken in Nederland. Indien u als school wilt bestellen, dan kunt u ook terecht bij onze distributeur: Kruunenberg, School- en kantoorinrichting v.o.f. Haverstraat 57 2157 GD Nieuw Vennep Telefoon: (0031) (0)252-673122 Fax: (0031) (0)252-620598

Reactie voor op de website?

69.11. Strijd tegen luizen kan gewonnen worden

Lees op Ouders Online hoe de strijd tegen luizen gewonnen kan worden!

Reactie voor op de website?

69.12. Niskakam

Ik heb een dure niskakam, die absoluut noodzakelijk is met 4 schoolgaande kinderen. Nu zag ik laatst bij de dierenwinkel een vlooienkam, hetzelfde principe, ander model maar veel goedkoper. Echt gebruiken hoor, 2 dagen kammen en plukken, wassen met tee tree shampoo (ook preventief, of wat tee tree olie in de shampoo) en je bent er van af. Zorg echt dat de neten weg zijn, gewoon handmatig, dan weet je het ook zeker.

Arjanne

Reactie voor op de website?

69.13. Hardnekkige luizen

Ik ben een moeder van drie dochters (waaronder en tweeling) en een zoon. Helaas heb ik al vanaf november vorig jaar bijna constant luizen. Niska kam gekocht, en kam iedere dag. Alle middelen al gebruikt niets helpt. Mijn zoon heeft geen luizen, hij gebruikt veel gel. Een van de tweelingdames heeft het minst last van luizen. Hoe kan dat?

Liesbeth

Reactie voor op de website?

69.14. Kammen, kammen en nog eens kammen

Niet alle haarsoorten zijn even gevoelig voor luizen. Het ene kind heeft nu eenmaal eerder last van luizen dan het andere kind. Zijn alle mogelijke "bronnen" (zoals beddengoed, jassen en knuffels) schoongemaakt?

Verder helpt maar één ding, en dat is kammen, kammen en nog eens kammen. Liefst 's morgens en 's avonds. Luizencontrole als er gel in de haren zit is moeilijk. De luizen blijven 'plakken' aan de gel. Veel kammen, en na het haren wassen een druppeltje azijn erdoor. Ook als de luizen straks verdwenen zijn regelmatig blijven kammen.

Roos

Reactie voor op de website?

69.15. Luizen probleem

Hallo,

Ik wou ff zeggen dat er een nieuw middel is tegen luizen. Het heet millium, is nieuw en verkrijgbaar bij da drogisterijen. Ook een oplossing is: hele haren insmeren met groene zeep en uitspoelen met azijn. Heel effectief, maar natuurlijk niet zo fris. Maar als je ze echt niet kwijt komt, is dat wel een goede oplossing.

groetjes Ilona

Reactie voor op de website?

69.16. Luizen op het web

Nog wat handige links:

Reactie voor op de website?

69.17. Millium

Ja, dat millium ben ik gaan halen bij DA drogist vanmiddag (wel erg duur maar goed). Onze oudste kampt sinds kort ook erg met dit probleem. Dat van die azijn ga ik ook eens proberen.

Denise

Reactie voor op de website?

69.18. Hoofdlius

Geachte lezer, hierbij vraag ik aan u: hoe kan ik het beste hoofdluis voorkomen en bestrijden? Hoe en wat kan ik er aan doen? Hoe kan ik voorkomen dat mijn kinderen het krijgen?

Bedankt alvast, ik hoor spoedig van u.

groetjes Anita

Reactie voor op de website?

69.19. Hoofdluis bestrijden

Mensen,

Ik heb laatst een hoofdluis bestrijdingspakket besteld op www.thuistesters.nl. Het is een goed pakket, vooral de kam doet goed zijn werk. Pikte alle eitjes eruit. Vooral gezinnen met jonge kinderen doen er goed uit.

Succes

Petra

Reactie voor op de website?

69.20. Hoofdluis voorkomen

Hallo,

Ik heb ook een groot gezin, 4 dochters.

Om goedkoop luizenzakken te bestellen surf je naar Coatesafes. Wanneer je met een paar gezinnen of bijvoorbeeld een school een doos van 50 stuks besteld dan bespaar je extra.

Groetjes, Chantal

Reactie voor op de website?

69.21. Luizenzakken coatessafe veel te duur

Chantal, dan heb je een hele dure leverancier gevonden. Op www.luizenzakken.nl koop je dezelfde zak 50 stuks voor €1,75 per stuk is totaal € 87,50. Op www.luizenzakken.com kun je ze per stuk bestellen voor € 1,95 komt dan nog wel €3,50 verzendkosten en €0,35 voor ideal betaling bij. Deze laastste firma heeft ook de licesafe zakken voor € 7,50 per stuk.

groetjes Lyda

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Hoofdluis

 1. Kam-tip
 2. Tips van Ouders Online
 3. Azijn, stofkammen en eau de cologne.
 4. De basisschool luisvrij
 5. Bij ons op school
 6. De werking van natuurproducten
 7. Bah! Hoofdluis...
 8. De luizencape
 9. Jas in de zak
 10. Bestrijding hoofdluis op scholen
 11. Strijd tegen luizen kan gewonnen worden
 12. Niskakam
 13. Hardnekkige luizen
 14. Kammen, kammen en nog eens kammen
 15. Luizen probleem
 16. Luizen op het web
 17. Millium
 18. Hoofdlius
 19. Hoofdluis bestrijden
 20. Hoofdluis voorkomen
 21. Luizenzakken coatessafe veel te duur

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.