Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

13. Mening huisarts 5e kindje??

Ik zou graag wat meningen hebben over het volgende: Ik ben Petra, moeder van 4 kindjes. Na de laatste bevalling heb ik, mede dankzij factoren van buitenaf, een flinke postnatale depressie gehad. Nu, 2 jaar later zit ik weer beter in mijn vel, heb hard aan mezelf gewerkt. Mijn man en ik willen ook graag een groot (?) gezin, liefst met 5 kindjes. We waren dus ook dolblij toen een paar weken geleden bleek dat ik zwanger was. Helaas is de zwangerschap afgelopen Pinksterweekend geeindigd in een miskraam.

Ik ben gisteren naar mijn huisarts geweest omdat ik nogal veel buikpijn had. Die vertelde mij doodleuk dat hij eigenlijk wel blij was dat de zwangerschap voorbij was, want dan moest ik er nog maar eens goed over nadenken..... ook vroeg hij of het gepland was, en zei hij dat hij het niet zo`n goed idee vond.

Ik was echt verbijsterd. Ok, het is druk, mijn man vaart, dus ik sta er vaak alleen voor, maar we hadden het er goed over gehad. Ik zou bijvoorbeeld als de borstvoeding niet zou lukken, overgaan op flesvoeding en niet zoals de vorige keer, koste wat kost een jaar borstvoeding geven.

Nou wil ik mij absoluut niet verdedigen. Ik ben altijd thuis bij de kinderen (is ook niet altijd leuk) als het even kan verzorg ik alles zelf, ik heb hier geen familie om op terug te vallen. Ik `val ook niemand lastig` dacht ik zo eigenlijk. Verder hebben we er goed over gesproken over de voors en tegens van een zwangerschap en een 5e kindje.

Nou weet ik dat veel mensen negatief reageren op een zwangerschap van (denk ik) 3e/4e/5e (of meer) kindjes, maar zelfs een huisarts? Ik begrijp dat iemand zijn twijfels heeft, op zich logisch, maar op deze manier??

Ik heb al verdriet genoeg, temeer omdat mijn man pas over 2 weken thuiskomt. Daarom ook dit berichtje voor de site, omdat jullie ook grote gezinnen hebben, hoe gaan jullie met dit soort dingen om?

Alvast bedankt voor jullie reacties!

groetjes Petra

Reactie voor op de website?

13.1. Mening huisarts 5e kindje

Allereerst, wat erg voor je dat je een miskraam hebt gehad. Sterkte met het verwerken daarvan.

Ik vind de reactie van jouw huisarts eerlijk gezegd maar raar, voor jouw is het verdrietig dat de zwangerschap fout is gelopen daar moet hij toch rekening mee houden.

Uit ervaring weet ik dat de reacties vaak niet zo leuk zijn bij een 3e, 4e of 5e zwangerschap zijn. Na onze derde, die na twee jongens een meisje was, vonden andere mensen dat we nu dan toch wel klaar waren. Toen er nog een vierde kwam, woonden we inmiddels ergens waar grotere gezinnen vaker voor kwamen, dus waren de reacties wat positiever.

Maar toen de vijfde zich vorig jaar aandiende heb ik maar weinig positieve reacties gehad en wat mij heel veel pijn heeft gedaan is dat er maar een handje vol mensen de moeite heeft genomen om op kraamvisite te komen.

Voor mij was de vijfde zwangerschap mijn makkelijkste, ook doordat ik heel goed in mijn vel zat. Ik heb het alleen in het begin moeilijk gehad, ik was heel erg misselijk, maar mischien kwam dat wel omdat ik nog aan het idee moest wennen, het was voor ons n.l. geen bewuste keuze.

Zelf vind ik dat het niet uitmaakt of je nu voor vier of vijf kinderen moet zorgen. Ik geniet ontzettend van ons vijfde kindje en ben heel blij dat we hem er nog bij hebben gekregen.

Het kan me nu dan ook niets meer schelen als iemand negatief op mijn grote gezin reageert. Ik ben blij met mijn gezin en vind dat het belangrijkste.

Trek je dus niets aan van dergelijke lompe reacties, als jullie er voor willen gaan moet je dat gewoon doen.

groetjes Bianca

Reactie voor op de website?

13.2. 5e kindje: voor Petra

Hoi Petra

Altijd als ik de vragen leest over het aantal kinderen moet ik altijd aan de geweldige raad geven die een oude man mij gaf: Kind, doe wat je hart je ingeeft! Dat heeft mij al door veel problemen en vragen heen geholpen.

Zelf hebben we 5 kinderen (jongens) en heb drie weken geleden ook een miskraam gehad. Vond dat erg jammer. Je krijgt dan van die reactie van: je hebt er toch al 5. Weet ik wel maar elke zwangerschap staat op zich.

Wat die dokter betreft, wie denkt die man dat hij is om daar een oordeel over te vellen! Natuurlijk is het hebt erg vervelend en ingrijpend als je een post.depr. hebt gehad maar dat wil niet zeggen dat je geen kinderen meer kan krijgen. Als jij en je man er achter staan dan is het goed en ik heb altijd sterk het gevoel dat als er weer een kindje geboren wordt, dat je ook de kracht er voor zal krijgen om het te verzorgen en op te voeden. En mag een moeder van 5 kinderen of meer af en toe niet even in een hoekje staan te janken. Ja hoor, dat mag echt, des te meer moed heb je weer om verder te gaan.

Petra, ik wens je veel succes met je keuze, en denk aan de raad van het oude mannetje.

groetjes Margriet

Reactie voor op de website?

13.3. Wat een herkening

Hoi Petra

ik ben 24 moeder van een zoon van bijna 4 en een meisje van ander half jaar en zwanger van nummer drie kort om ik ben een jonge moeder maar ik heb hier zelf voor gekozen samen met mijn man.

Wij willen ook een groot gezin (5 a 6 kinderen). Wij kregen na onze dochter al te horen 'je bent nu toch klaar? Je hebt een zoon en een dochter, wat wil je nog meer?' Aan wie is dat te bepalen zeg, kom op, waar bemoeien we ons mee tegenwoordig.

Wij weten dat ik binnen een jaar of 2 a 3 weer zwanger zal zijn van een volgend kindje (als alles goed gaat). Ik maak me nu al druk over wat mensen dan zullen gaan zeggen. Wij winden er ook geen doekjes om heen en mensen weten dat wij voor een groot gezin gaan. Dit doen we expres omdat ik liever nu de nare dingen te horen krijg dan dat ik net zwanger ben en niet veel kan hebben met die hormonen in mijn lijf.

Ik krijg vooral te horen van mensen: 'hoe ga je dit betalen? En wat als ze studeren gaan?' Dan denk ik: dat is toch zeker onze zaak en niet die van een ander?

Over die reactie van die huisarts, ik zou er gewoon wat van zeggen. En als hij door blijft gaan, zeggen dat je een klacht in gaat dienen. Want dit mag en hoort een huisarts niet tegen jou te zegen.

Groetjes Didi

Reactie voor op de website?

13.4. Zie het als een kans

Hoi Petra,

Ik heb zelf geworsteld met de meningen van de buitenwereld, het deed me zeer het maakte me onzeker. Daarbij moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat ik de positieve reacties niet zo zwaar liet meetellen, die kreeg ik namelijk ook volop. Veel mensen mogen ons gezin heel graag, vinden onze kinderen leuk en waarderen mij als moeder en toch......

Ik bleef het me aantrekken totdat mijn man zei: "Renske dit is jouw mogelijkheid om eindelijk helemaal voor jezelf te gaan", die kwam helemaal binnen bij mij. Geweldig ik heb daar veel aan gehad, ik ben ook gaan mediteren dat heeft me ook veel sterker gemaakt. Je kunt je afvragen of jij geen betere huisarts verdient die respect voor jou toont, en jou gevoel heeft jou volgens mij al genoeg signalen gegeven.

Kortom zoek het niet meer buiten maar binnen in je en grijp de kans om hierin te groeien.

Groetjes Renske

Reactie voor op de website?

13.5. 22802727 Weet het echt niet meer

Wat erg van die miskraam. Ik heb zelf vier kleine kinderen. Een meisje van zes, een zoon van bijna zes, een zoon van vier en een zoon van ruim ander half. Mijn man laat zich donderdag tegen ons gevoel in steriliseren. Tijdens mijn vorige zwangerschap heb ik een ernstig depressieve periode doorstaan. Wat veel woorden en herrie heeft gegeven. Maar wij willen diep in ons hart zo graag een vijfde kindje. Nu heb ik me aangemeld voor een deeltijd opleiding en een stageplek geregeld. Maar weet het niet meer

Sylvia

Reactie voor op de website?

13.6. Alleenstaand en zwanger van een vijfde kindje

Beste allemaal,

Ik ben en te oud (46)... en alleenstaand, maar ook oermoeder van 4 kids; 2 van 7, 10 en 12 Nu ben ik dus weer zwanger, 8 weken en weet, dit is ook mijn kindje. Ik run al jaren mijn gezin alleen, de vader ver op de achtergrond. Deze zwangerschap is van een nieuwe relatie, maar de relatie is heel erg pril. Ik weet niet wat te doen, wat zal iedereen van me zeggen, begrip voor een groot gezin is al zo beperkt, laat staan voor mij. Moet ik dan maar abortus, ik? Mijn god wat een dilemma, kan ik dat? Wil ik dat? Heeft iemand me iets te bieden, alsjeblieft? ik wil, kan het nog niet delen met vriendinnen.

Dank alvast. Lies

Reactie voor op de website?

13.7. Andere mensen hebben sowieso een mening

Beste Lies,

Als je je wat van andere mensen moet aantrekken dan heb je geen leven meer. Het is jouw beslissing, jouw (moeder)gevoel. Andere mensen hebben sowieso een mening en willen graag dat er iets te roddelen is want dan zijn hun eigen problemen minder relevant. Ook het kindje van 2 jaar kreeg je niet op jeugdige leeftijd. Dus je weet dat je dit kan. De prille relatie kan overgaan maar ook een relatie van jaren kan overgaan. Als je ervan uitgaat dat je dit alleen kan doen dan lijkt mij de keus makkelijker gemaakt. Sterkte met je beslissing.

Ellen

Reactie voor op de website?

13.8. Re. 4.6

Dag Lies,

Bel anders eens met het VBOK ( www.vbok.nl) voor hulp aan moeder en kind, ze kunnen je in ieder geval horen en luisteren naar je vragen en dilemma. Ik ben zelf helemaal niks van deze klub maar het lijkt me dat je bij hen een hoop kwijt kan. sterkte.

Mama Miep

Reactie voor op de website?

13.9. Voor Lies

Hoi Lies,

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Als ik jou was zou ik het zeker niet weg laten halen zeker niet omdat je zegt een echte oermoeder te zijn dan zou je met een gevoel van gemis, verdriet, leegte, schuld en wie weet nog meer achter blijven. De mensen praten toch wel of je nu 26 of 46 bent, je kunt het heus wel en een baby is altijd druk of het nu je eerste of je 5e is. Geniet ervan zou ik zeggen het is zo weer voorbij.

Fijne jaarwisseling en succes met je keuze.
groetjes Conny (moeder van 4)

Reactie voor op de website?

13.10. voor Lies

Een prille relatie, 46 jaar oud en weer zwanger? Hoeft iemand die zichzelf een "oermoeder" noemt haar verstand niet te gebruiken?

Als je die relatie een serieuze kans wilt geven, denkt aan je leeftijd, en het feit dat er al 4 kinderen zijn zonder vader, dan lijkt mij de keus niet echt moeilijk toch??

Anna

Reactie voor op de website?

13.11. Ook voor Lies

Ha Lies,

Ik ben toch nieuwsgierig hoe het gaat met je! Je kent de klappen van de zweep wel qua kinderen krijgen en opvoeden. Ik kan me voorstellen dat de gedachte abortus door je hoofd schiet bij zo'n onverwachte zwangerschap. Ik heb er zelf ook eens aan gemoeten, en het tekent je voor de rest van je leven. Of je nou 21 of 46 bent. Of het je eerste "kind" of je "vijfde" is.

Je moet wel heel, heel goed weten dat je altijd achter de keuze moet blijven staan. Dat heeft niets met je omgeving te maken. Dat heeft alles met jou te maken, hoe sterk jij in je schoenen staat.

Destijds was ik dus 21, totaal onverwacht zwanger en veel, veel te laat achtergekomen. Ook omdat ik studeerde en mijn toenmalige vriend er niet aan wilde, heb ik de keuze genomen om de zwangerschap af te breken. Ieder jaar herdenk ik dit nog, nu al bijna 10 jaar geleden. Maar als ik dit niet gedaan had, was ik niet gekomen waar ik nu ben. Moeder van drie met hopelijk een vierde op komst en een fantastische vent.

Ik ben supergelukkig nu, maar ik denk er nog vaak aan. Op ieder medisch dossier komt het terug. En nu ik het een keer gedaan heb, zeg ik: Ik doe het NOOIT meer. Want de periode van verwerking duurt enorm lang. Het slijt. Vergeten doe je het nooit.

En wat gebeurt er als je prille relatie wel standhoudt en je vriend er na een paar jaar achterkomt dat ie wel een kindje wilt, of deze wel? Ik weet dat het een moeilijke is, en ik ga je er zeker niet om veroordelen. Mensen die dit wel doen, zijn of nog nooit in die positie geweest, of willen er domweg niet over nadenken.

Heel veel succes, ik hoop nog te lezen hoe het is met je!

Liefs, D

Reactie voor op de website?

13.12. Vijfde kindje

Hoi medegrote gezinnen

Ik ben een moeder van 38 en heb nu vier kinderen en de vijfde opkomst. Als ik dat tegen iemand zeg krijg ik van die rare opmerkingen, dat was al bij mijn derde kindje zo. Ik heb zoiets: laat ze maar denken en zeggen, wij weten dat we er bewust voor gekozen hebben voor een groot gezin en we voelen ons koning te rijk met al ons kids. De leeftijden zijn 2 meisjes van 16 en 15 en 2 jongens vqn 4 en bijna 2 en nr vijf weten we nog niet.

Elke

Reactie voor op de website?

13.13. Een 5e kindje

Hoi,

Gefeliciteerd met je zwangerschap, ik zie zo vlug geen datum, dus kan zijn dat het al een poosje geleden is dat je dit berichtje hebt geplaatst.

Die huisarts moet zijn mening voor zich houden! En je steunen in je verdriet.

Toen ik zwanger van mijn 1e was (nu 4kids, ik was toen bijna 18), kwam ik met mijn vriend (nu man) bij de huisarts en die begon direct over abortus. Belachelijk toch! Hoe ze hun mening zo willen opdringen. Kom je notabene met vriend.... grr

Een abortus doen om anderen.... Hoop dat je dat niet doet!! Als ik je lees, zie ik dat je je kindje wilt houden :-)

Heel veel succes met je beslissing...zwangerschap...

kus Barbi ;-)

Reactie voor op de website?

13.14. Meningen

Ik ben zwanger van de tweede en hoorde vandaag al de opmerking: nu ben je zeker klaar.... trek je er niks van het is jouw keuze en jouw leven.

Manuela

Reactie voor op de website?

13.15. Voor Lies

Hallo Lies,

Ik weet niet of het nog actueel is, ik kan geen datum ontdekken maar ik wil even het volgende zeggen: Ik ben ook 46 jaar en heb 2 gezonde prachtige zonen (7 en 5 jaar). Ik zou heel graag nog een 3e kindje willen. Ik heb 3 jaar geleden mijn kindje verloren na een zwangerschap van 23 weken en sinds toen heb ik 2 keer een miskraam gehad (waarvan ik op de hoogte was dat ik zwanger was).

Wij hebben elkaar op latere leeftijd pas leren kennen dus daarom ook pas op latere leeftijd aan kinderen begonnen.......

Nog steeds hoop ik op een klein wondertje dat ik zwanger mag raken van een derde gezond kindje. Ik weet dat er mensen zijn die vinden dat ik te oud ben maar het is mijn gevoel en mijn leven. Ik weet dat ik een goede moeder ben en dat mijn kinderen gewenst en welkom zijn. Wij hebben onze kinderen zoveel te bieden maar vooral de liefde die wij voelen voor onze kinderen en ik denk dat dat het allerbelangrijkste is. Ik kan jouw niet adviseren bij jouw keuze, die moet je zelf maken (samen met je partner?) maar ik zeg heel eerlijk: ik benijd jou en ik hoop dat ook ons dat nog 1 keer mag overkomen: zwanger zijn!

Greetz en liefs,
46 jaar en hoop nog op een zwangerschap

Reactie voor op de website?

13.16. voor Lies

Hai Lies, Ook ik kan niet achterhalen hoe recent je berichtje is. Hoe is het met je?

Wat een enorm herkenbaar verhaal.... ik ben ook 40+, oermoeder van 4 kinderen, 5e heeft nooit geboren mogen worden maar eindigde in n miskraam (de natuur heeft gelukkig voor mij de onmogelijke keus gemaakt; wel of geen abortus... mijn ex dwong me daar min of meer toe), inmiddels alleenstaand en nu dus net zwanger van m'n 6e kindje in een prille relatie van anderhalf jaar jong.

Ik heb hetzelfde gevoel.... oh mijn god, wat moet ik doen? wat zal m'n omgeving/familie wel niet zeggen (... die is rijp voor het gesticht..). kan ik wel laten aborteren, wil ik dat wel, mag ik dat wel? Mijn hart schreeuwt keihard NEE, maar m'n verstand roept evenhard terug...JA.

dikke kus van radeloze moeder

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Mening huisarts 5e kindje??

 1. Mening huisarts 5e kindje
 2. 5e kindje: voor Petra
 3. Wat een herkening
 4. Zie het als een kans
 5. 22802727 Weet het echt niet meer
 6. Alleenstaand en zwanger van een vijfde kindje
 7. Andere mensen hebben sowieso een mening
 8. Re. 4.6
 9. Voor Lies
 10. voor Lies
 11. Ook voor Lies
 12. Vijfde kindje
 13. Een 5e kindje
 14. Meningen
 15. Voor Lies
 16. voor Lies

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.