Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

20. Groot gezin = gezellig ?!

"Mam", zei mijn dochter, "als ik zeg dat ik uit een groot gezin kom, is de reactie bijna altijd: "Wat gezellig zal dat zijn!" Waarom denkt iedereen dat altijd?

Ja, dat vraag ik mij zelf ook wel eens af. Natuurlijk is het wel gezellig, maar meer kinderen betekent ook automatisch meer geruzie en gekibbel. Een groot gezin kan gezellig zijn, maar is het niet per definitie. En betekent dit dat een klein gezin dan minder gezellig is? Dat hoeft toch niet zo te zijn?

Het is leuk dat wij als grote gezinnen bij mensen een positief gevoel teweeg brengen. Maar als je vraagt waarom men dat denkt, dan weten ze dat niet zo gauw uit te leggen. Meestal komt er dan een verhaal van van, "vroeger bij ons in de buurt woonde ook een groot gezin", of iets dergelijks, en dan komt er een verhaal. Onbewust denkt men dat "een" groot gezin dan ook wel net als hun jeugd-herinnering-gezin zal zijn. Dat grote gezinnen onderling net zo veel verschillen als alle andere gezinnen, beseft men pas als je ze er op wijst.

Maar ondanks dat, ik vind ons gezin meestal wel gezellig, maar als ik 2 of 3 kinderen had, ipv 12 zou ik net zo m'n best doen om het thuis gezellig te maken.

Johanna

Reactie voor op de website?

20.1. Een groot gezin = ja gezellig!

Als eerste mijn petje af voor Johanna. 12 kinderen, wat zal dat een georganiseer zijn.

Mijn man en ik zouden ook graag een groot gezin willen, als ons dat gegeven wordt natuurlijk. We hebben nu 2 jongetjes van 2 en 0 jaar. Nog niet groot maar al wel reuze gezellig. Mijn man en ik komen allebei uit een 'groot' gezin. Wij en al onze broers en zussen maken samen het gezin van Johanna, maar dat vindt men al groot met 6 kinderen. Net als Johanna zegt, het is niet altijd koek en ei, vooral vroeger niet, maar nu zou ik af en toe niet weten wat ik zonder mijn broers en zus zou moeten. Hoe ouder je wordt hoe meer je elkaar waardeert.

Annet

Reactie voor op de website?

20.2. Groot gezin gezellig?

Natuurlijk herinner ik me gezellige tijden van mijn ouderlijk gezin. Die zijn er nu ook nog als we bij elkaar zijn. Maar ik vind, terugkijkend, dat het voor kinderen heel wat gezonder is, op allerlei gebied, op te groeien in een kleiner gezin. Alleen het te kort aan aandacht in je jonge jaren, blijkt later voor behoorlijke problemen te zorgen. En wat te zeggen van de ouders, de druk van de kinderen om aandacht, het opvoeden van al die verschillende karakters.

In deze tijd van een steeds groter aantal mensen op deze planeet (een over-overbevolkt nederland), waar zijn mensen mee bezig om dan nogeens aan grote gezinnen te beginnen!

Gebruik juist je gezonde verstand en hou het bij een paar kinderen, die je veel vreugde kunt geven en daardoor ook aan je zelf, ipv te verdrinken in alle werk dat een groot gezin met zich meebrengt. Ik ben de nr.2 van de 11 en weet waar ik over praat.

met vriendelijke groet Jan Matthijs

Reactie voor op de website?

20.3. Niet TOEN met NU verwarren

Beste Jan Matthijs,

Je maakt een denkfout, die tegenwoordig vaak gemaakt wordt. Laat me beginnen met de tijd van TOEN. Het huishouden was TOEN niet voorzien van dezelfde gemakken als in de tijd van NU! Vaatwassers, wasdrogers zelfs wasmachines waren TOEN niet in alle gezinnen aanwezig, dus werd er vaker beroep op de kinderen gedaan, zelfs ook in kleinere gezinnen. Daarbij was het grote gezin TOEN niet altijd een bewuste keuze. NU zie je veel vaker dat ouders daar heel bewust voor kiezen.

Tekort aan aandacht? Dan mag jij van mij het woord aandacht definiëren. Uit statistieken blijkt namelijk dat in het Nederlandse gezin 60 tot 70% beide ouders economisch actief zijn, in het grote gezin is dat nog geen 30%. Het belangrijkste motief daarbij is dat (meestal) de moeders graag zelf met hun kinderen bezig zijn.

Er zijn nog veel meer argumenten tegen jouw bijdrage, maar toch wil ik je vragen of je het kleine gezin van NU eens wil vergelijken met het kleine gezin van TOEN.

Ik ben benieuwd naar je conclusie!

Nell

Reactie voor op de website?

20.4. Klein of groot gezin

Ik denk dat het niet van de gezinssamenstelling afhangt of het er gezellig is of niet en of een kind/kinderen genoeg aandacht krijgen. Ik ken gezinnen met één kind, waar de ouders er alles aan doen om het kind gelukkig op te laten groeien, maar ik ken ook gezinnen met een kind waarvan ik denk: "Waarom hebben jullie ooit voor een kind gekozen?" Hetzelfde geldt voor grote gezinnen. Ik ken gezinnen waar het de kinderen aan niets ontbreekt en je ziet dat de kinderen gelukkig zijn, maar ook weer gezinnen waarvan je denk: "Waarom zoveel kinderen, jullie kunnen het helemaal niet aan."

Zo zie je maar het is per geval verschillend.

Marie

Reactie voor op de website?

20.5. Bewust ervoor kiezen om je kinderen voor te laten gaan

Zelf ben ik de jongste van 6 kinderen. Mijn moeder heeft het verschrikkelijk druk gehad. Ik had niet graag met haar willen ruilen. Bovendien vond ze het heel belangrijk dat het huis schoon was. Voor mijn gevoel was ze altijd aan het werk en had daardoor weinig tijd voor ons.

Mijn vader had bijbaantjes om voor genoeg geld te zorgen. Hij hielp mijn moeder daardoor weinig met de opvoeding van ons gezin.

Ik ben moeder van 5 kinderen. De leeftijden van de kinderen zijn 14, 12, 10 en een tweeling van 7 jaar. We hebben er bewust voor gekozen dat ik thuis blijf voor de kinderen. Omdat het mij zo tegen stond dat mijn moeder altijd in het huishouden bezig was, laat ik gemakkelijker klusjes liggen om meer tijd te hebben voor de kinderen. Voor mijn gevoel krijgen onze kinderen genoeg aandacht en liefde.

Om mij heen zie ik ook gezinnen met minder kinderen, waar de ouders het veel drukker hebben met andere dingen. Het is daardoor niet gezegd dat een kind uit een klein gezin meer aandacht en liefde krijgt dan een kind uit een groter gezin.

Anita

Reactie voor op de website?

20.6. Aandacht en liefde in een klein gezin

Hallo,

Even een reactie op Anita. Ik herken veel in haar verhaal over vroeger bij haar thuis. Met wel een verschil. Mijn ouders hadden maar twee kinderen. Mijn moeder was ook altijd druk met de huishouding (en gestressd en sjaggrijnig omdat ze het zo 'druk' had) en mijn vader altijd aan het werk. Daarom was er weinig tijd en positieve aandacht voor mij en mijn broer. Het maakt dus niks uit of je een groot gezin hebt of een klein gezin!

Ikzelf heb vijf kinderen (nou ja, bijna dan), werk 1 dag per week buiten de deur en 's avonds thuis, heb best veel 'werk' in de huishouding met zo'n groot gezin maar ben stukken makkelijker dan mijn eigen moeder. Mijn kids gaan voor! Dan maar de afwas even laten staan of een dag geen bedden opmaken!

Groetjes, Sandra.

Reactie voor op de website?

20.7. Egoistisch

Waarom reageert niemand echt op de bijdrage van Jan Matthijs? 30% van de moeders uit een groot gezin is economisch actief. Wees er maar trots op!! Die moeders met al die kinderen zijn dus afhankelijk van die mannen. Mochten die ervoor kiezen om er met hun secretaresse vandoor te gaan dan zitten ze met hun kindjes in de bijstand. En wat te denken van de belasting voor het milieu door al die extra mensen? Het is meer dan voldoende als ieder gezin twee kinderen krijgt en dus zichzelf voortplant. Onze planeet gaat dan als snel genoeg naar de verdommenis. Ik vind een groot gezin hebben egoistisch en kortzichtig.

Sandra (een andere dus).

Reactie voor op de website?

20.8. Reactie op egoistisch

Beste Sandra

Als moeder van 4 kinderen heb ik een 'iets-groter-dan-gemiddeld'-gezin. Ik weet dat een derde van de huwelijken kapot gaat maar heb je er wel eens over nagedacht dat als je taak thuis ligt je gemakkelijker tijd voor elkaar kunt maken. Als ik naast mijn werk thuis(en op school en in de kerk en in de buurt(vrijwillig)ook nog een betaalde baan moest hebben dan zou het moeilijk worden om voor mijn huwelijk te zorgen.

En dan lijkt het mij overdreven om te zeggen dat het milieu beter af zou zijn met wat kleinere gezinnen. We weten toch dat de grootste vervuilers niet de gewone mensen zijn. Wat dacht je van de uitstoot van vliegtuigen. Daar redden die filters op auto's het niet mee. En een auto op waterstof wordt moedwillig tegen gehouden vanwege die alleszaligmakende economie (de portemonnee van de grote wereldleiders.)

En dan de wapenhandel. Waarom denk je dat Amerika om de haverklap een oorlogje begint? Al deze destructie word echt niet tegen gehouden door het krijgen van minder kinderen. Ik hoop dat je nog eens nadenkt over egoisme en kinderen. Een goede ouder is niet egoistisch, of hij/zij nou een of 12 kinderen heeft.

Alice

Reactie voor op de website?

20.9. Hoezo egoistisch?

Ik heb bovenstaande met verbazing gelezen. Ik begrijp niet wat mensen op deze site doen die zo reageren op mensen met meer dan 2 kinderen? Ik zelf vind dat je ieder in zijn waarde moet laten (ook dus degenen die hier zo fel op reageren), en dat ieder zelf verantwoordelijk is voor de grootte van zijn/haar gezin. Begrijp me niet verkeerd, ik respecteer hun mening, ik vraag me alleen af of het nodig is om op zo`n site als deze te reageren? Waarom zoek je het dan op? Om je af te reageren?

Ik vind het juist een prettige site, voor mensen die elkaar begrijpen en steunen. Laten we het dan vooral positief houden voor zover de onderwerpen dat toelaten!! Er is al zoveel ellende!!

groetjes Petra

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Groot gezin = gezellig ?!

  1. Een groot gezin = ja gezellig!
  2. Groot gezin gezellig?
  3. Niet TOEN met NU verwarren
  4. Klein of groot gezin
  5. Bewust ervoor kiezen om je kinderen voor te laten gaan
  6. Aandacht en liefde in een klein gezin
  7. Egoistisch
  8. Reactie op egoistisch
  9. Hoezo egoistisch?
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.