Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

22. Wat kijken we op de televisie

Hallo,

Ik zou graag willen weten wat de meningen zijn van collega ouders over de zender fox kids. Ik heb hem van de tv af gehaald, ik vind dit niet leuk om te doen omdat mijn zoon het erg leuk vind maar ik ben het regelmatig niet eens met de taal die er in voor komt en ook het geweld.

Andrea

Reactie voor op de website?

22.1. Kijk of ik schiet

Ook ik baal van het aanbod op TV. Zenders als fox kids hebben steeds meer programma's die kinderen dwingen te kijken door het aantal decibel, de indringende flitsende beelden en het grof taalgebruik op te voeren. Het is alsof ze bang zijn anders de aandacht van de kinderen te verliezen. Ik ben het helemaal met je eens, ook hier wordt niet meer naar die zender gekeken.

Ik mis de echt leuke kinderprogramma's. Zelfs in de nieuwere disneyfilms hebben ze het aantal decibel en de hoeveelheid lichteffecten opgevoerd. Bij zenders als kindernet zijn nog wel de betere kinderprogramma's te vinden.

Roos

Reactie voor op de website?

22.2. TV voegt sowieso niet zoveel toe ;))

Hier weinig Tv, meer nog dan ik zou willen, maar goed ;-)) we leven in 2004. Fox kids sowieso niet, dat vind ik echt helemaal niks, inderdaad vreselijk taalgebruik en absoluut onzinnige programma's. Ik zie onze kinderen graag spelen, spel beleven, lekker bezig zijn ipv als zandzakken op de bank hangen. Af en toe mag het, maar liever niet. Ik merk zelf dat de behoefte aan TV veel minder is, als je minder kijkt. Het is toch een soort verslaving om achter dat ding te zitten. Als je het regelmatig doet, wil je steeds vaker ;-))))

Gr Elly mama van 5

Reactie voor op de website?

22.3. t.v.

Fox-kids is bij ons ook een 'verboden zender', hij is nog wel te ontvangen, maar de kids weten heel goed dat ze hem niet aan mogen zetten. Natuurlijk geeft dat wel eens discussie, omdat vriendjes er wel naar mogen kijken, maar goed. Het lastige is dat leuke programma's die vroeger op kindernet waren, nu op Fox worden uitgezonden (Bob de Bouwer en Ernst en Bobbie) dat zijn dus uitzonderingen die ze wel mogen kijken. Verder mogen ze zonder toezicht alleen Ketnet (favoriet!) en Zappelin kijken. Hoewel ik van deze laatste ook niet altijd gecharmeerd ben. Yorin heeft soms ook nog wel leuke tekenfilms, maar dan moet je wel goed kijken wat ervoor en erna komt.

Jenny

Reactie voor op de website?

22.4. TV-kijken

Hier is tv kijken ook beperkt tot bepaalde tijden. Zo-wie-zo NIET voor 16.00 uur en dan nog alleen als er leuk/leerzame programma's op zijn. (en als er niet om gevraagd wordt blijft hij uit!) Dit uurtje kijken geeft mij de kans om eten te koken zonder het gevaar dat ze aan mijn broek komen hangen! Trouwens... zomers gaat de tv niet aan voor het avond eten! Dan spelen ze lekker buiten. En na het eten mag er ook gekeken worden (meestal kijk ik, of mijn man dan mee!)

Ze mogen hier ook niet alles zien. Fox-kids is beperkt tot bepaalde programma's en de kinderen hier weten dat precies! Verder is hier Zeppelin en Ketnet favoriet. Ik ben niet altijd even "blij" met de programma's van Zeppelin. Soms komen er in "vila achterwerk" hele rare programma's. Als de kinderen die per ongeluk aan het kijken zijn, bespreek ik met ze waarom ik het een raar programma vind. Meestal zijn dat (gelukkig) ook niet de programma's die ze zelf het leukste vinden! Maar Klokhuis vind ik bijvoorbeeld wel een goed programma van ze. De meeste onderwerpen spreken de (oudste) kinderen hier ook erg aan. Zo ook het jeugdjournaal (is hier "verplicht" voor de 2 oudste!)

groetjes Sonja

Reactie voor op de website?

22.5. Laat de kinderen toch gewoon genieten!

Hier mogen de kinderen (Allessandro-6j,Selena-4j, en senne-1,5j) gewoon kijken naar fox kids en eigenlijk alles wat ze leuk vinden. Dat taalgebruik stoort mij niet en de kinderen zeker niet. Ze horen het zelfs niet. Pas als je er teveel belang aan hecht, gaan ze het merken en die woorden ook speciaal vinden. En ik denk dat kinderen vandaag evenveel geweld op school of op straat tegenkomen.

Mijn kinderen kunnen daartegen. Het zijn geen 'watjes'. Ze weten dat de wereld nu eenmaal gewelddadig kan zijn en ze kunnen daarmee om. Een beetje geweld op tv kan hen zelfs amuseren; ze weten immers dat dat niet echt is. Zo leren ze beter om te gaan met echt geweld in het echte leven.

Om eerlijk te zijn, weet ik zelf niet echt waar de 2 oudste naar kijken. Ze hebben zelf geleerd om met tv om te gaan, en weten zelf heel bewust wat ze willen kijken, en wanneer. En dat zijn echt wel verantwoorde kinderprogramma's, door die vrijheid die wij hun geven leren ze zelf de goede keuzes maken.

Ze mogen ook kijken wanneer ze willen, als ze zin hebben om tv te kijken, mogen ze die gewoon zelf aanzetten. Zo kunnen wij 's morgens uitslapen en hebben we overdag ook een paar uurtjes gerust. Echt zalig, zowel voor ons als de kids.

Een groter gezin is een grote verantwoordelijkheid, dus is het toch beter dat de ouders af en toe gewoon hun kinderen laten genieten van tv, zodat zijzelf kunnen genieten van de rust.

Hans

Reactie voor op de website?

22.6. Goed zo Hans....

Goed gedaan Hans, lap de kijkwijzer maar aan je laars. Ja, handig die tv, vooral als jij wilt uitslapen. Waar je kinderen naar kijken is niet van belang want ze zien zelf wel dat het niet echt is. Helaas zien ze dat tot een bepaalde leeftijd niet. Dus zien ze zelfs een Disney film voor echt aan. Die van 4 en 1,5 zien echt niet het verschil tussen echt niet tekenfilm. En daar is onderzoek naar gedaan, dat heeft niets met "watjes" te maken maar met de belevingswereld van kinderen. God zij dank hebben kinderen die fantasie nog. Vroeg opstaan is een van de dingen die de meeste ouders moeten doen. Natuurlijk kan je ze aan hun lot overlaten, maar is niet heel handig. Ze kunnen een stoel verschuiven ze kunnen op een stoel klimmen ze kunnen het gas aanzetten.... Heel handig dat uitslapen, misschien slaap je dan wel heeeeel lang.

Ellen

Reactie voor op de website?

22.7. TV de kamer uit...

Misschien een heel goed idee om de tv de kamer uit te doen. Zo'n 8 jaar geleden waren mijn man en ik het zat. Er is zoveel rommel op de tv. Ook voor onszelf. Dat ding dus naar boven en alleen kijken als het belangrijk is. Dat is even een ingrijpende gebeurtenis voor allemaal. (man vrouw 8 kinderen.) We moesten echt afkicken, wat doe je met je vrije tijd?

Maar ik moet zeggen, spijt hebben we nooit gehad en als er eens iets bijzonders is (wanneer is er weer een elfstedentocht?) dan staat dat ding voor één dag beneden.

Ons gezinsleven bloeide ervan op. Pubers maakten of huiswerk of de grootse lol beneden, er werd weer een gitaar gepakt, boekenlezen, spelletjes doen, hele mime uitvoeringen en toneelstukken worden weer bedacht. Er gaat weer een kind koekjes bakken. En vooral de gesprekken over allerlei zaken, die ons bezighouden. De (a.s.) schoonkinderen voegden zich erin en het is nog steeds een weldaad.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan vast. Want engelse films zien ze minder bijv., dus die taal krijgen ze minder mee.

Maar het weegt niet op tegen de rust. Ik kan het van harte aanbevelen...

Elizabeth

Reactie voor op de website?

22.8. Niet echt!

Hallo hans,

Hans ben jij zo kort door de bocht? Volgens mij hang jij nu gewoon een verhaaltje op dat mensen hier zo op reageren. Maar als je het wel echt meent vind ik dit wel erg gemakkelijk om je kinderen naar alles te laten kijken. Bij ons staat de televisie ook geregeld aan hoor, maar er zit ook een uit-knop op, en als ik denk nu is het genoeg geweest dan gaat hij wel uit(de televisie, computer, xbox). En op de leeftijd van jouw kinderen liet ik die van mij niet alles alleen kijken, er staat niet voor niets bij de tekenfilms 6jaar en ouder en meekijken gewenst. Alles wat jouw kinderen zien nemen ze letterlijk, en alles wat ze zien vinden ze normaal. Dus hup dat bed uit en onderneem wat met je kinderen (zwemmen, het bos in) want ze zijn zo groot.

groetjes Maureen, mamma van 5 kids.

Reactie voor op de website?

22.9. Je eigen keuze

Hallo,

Ik denk dat het belangrijk is dat we allemaal een eigen keuze maken. Ik was heel benieuwd hoe andere dachten over Fox kids maar ik weet dat niet iedereen er zo over denkt en dat mag ook. De verantwoordelijk ligt bij jezelf. Bij ons is nu al een paar weken geen Fox kids te zien en mijn oudste zoon is 10 en gaat weer lezen. Dit vind ik erg prettige ervaring.

Andrea

Reactie voor op de website?

22.10. Ggeen fox kids in mijn huis

Een jaar terug konden wij de keus maken of we een groot of klein aantal zenders via de kabel wilden ontvangen. Die keus was snel gemaakt, geen fox kids meer in huis, dus ook geen gezeur hierover. Er zijn nog heel veel zenders overgebleven, zapplin en ketnet, zodat er genoeg keus voor dat uurtje per dag dat er maximaal gekenen mag worden tussen half zes en half zeven. Daarna gaan we eten, soms wel jammer voor de oudste dat er geen tijd is voor het jeugdjournaal, maar soms wil je ze deze afschuwelijke nieuwsfeiten ook liever onthouden. En wat mij betreft gaat de televisie helemaal de deur uit, maar ik krijg mijn man nog niet zover.

groetjes Petra

Reactie voor op de website?

22.11. Reactie op hans

Hallo hans,

Ik kan je gedachtengang wel volgen hoor. Hier zijn ze met zijn zevenen, en ook hier kijken ze tv, foxkids is nu eenmaal favoriet. De oudste bij ons is dertien en de jongste 9 mnd.

Ik denk dat opvoeding meer invloed heeft dan de tv op de kids, het is maar net hoe je er zelf mee omgaat. Zolang ze zelf geen ruzie hebben en het gezellig hebben, soms met 6 kids op de bank, de kleine op schoot of in zijn wipstoel voor de tv erbij, stelen wij ook wel eens een uurtje in het weekeinde hoor. De oudste twee kijken altijd automatisch naar de kleintjes om. Heel de week zijn we druk met en voor ze in de weer en trouwens in het weekeinde ook, en dat weten ze, maar zo af en toe even voor jezelf mag ook hoor, we zijn tenslotte ook maar mensen, en wat nieuwe energie door even wat voor je zelf te doen, dat is voor de een wat langer slapen, en de ander trekt er alleen even op uit, of b.v een goed boek lezen, dat hebben we toch allemaal nodig is mijn visie.

groetjes Margreet

Reactie voor op de website?

22.12. SpongeBob

Onze jongetjes-tweeling, 4½, PPD-NOS, 15 hulpverleners in 2 jaar, speciaal onderwijs enzovoort, kijken regelmatig naar filmpjes van SpongeBob, iets wat mama en papa liefst gillend het huis uit zou doen vluchten.

Zij spreken soms nog hun eigen taaltje, articuleren slecht, geen zinnen van meer dan 4 woorden, al 2 jaar wekelijks logopedie, maar... SpongeBob SquarePants, Sandy Cheeks, OctoTentakels, Mr. Krabs komt vloeiend en in perfect Amerikaans over hun lippen.

Hoezo... slechte invloed van de TV?

Reactie voor op de website?

22.13. Invloed van tv

Hallo,

Ook bij ons geen Fox-kids meer, de druppel was het woord "sukkel" wat ik steeds tegenkwam, de oudste van 4 begon de middelste van 3 uit te schelden, ook gekke karatetrappen kwamen voor. "Heilig zijn ze niet", maar Fox-kids eruit!! De tv staat aan als er gekookt wordt en 's avonds na het eten nog eventjes kindertijd. En wat betreft uitslapen, de komende jaren om en om.

Anne

Reactie voor op de website?

22.14. Geen tv

Daar kan ik me prima in vinden. Sinds wij getrouwd zijn, hebben we nooit een TV gehad, en onze vier kinderen zijn dus ook niet anders gewend. En het is werkelijk genieten als je ze ziet spelen!!

Annita

Reactie voor op de website?

22.15. Tja

Ik ken ook ouders die zo denken. Ja, het is alleen jammer, als ze dan bij mij komen spelen met mn kinderen, dat ze dan maar een ding willen: TV KIJKEN!!!!!!!!! Misschien beter ze thuis een beetje meer te laten kijken voor ontspanning, zodat ze bij een ander een beetje normaal sociaal contact hebben en geen open mondje voor de tv.

Yvonne

Reactie voor op de website?

22.16. Geen foxkids/jetix

Ook bij ons geen foxkids of jetix. Eerst nog wel met kromme tenen. Totdat de kinderen ineens de broek lieten zakken in de speeltuin. Kwam door een tekenfilm van foxkids. Sindsdien geen foxkids meer.

Ze mochten van mij Lord of the Rings ook niet kijken en toen gingen ze bij een vriendje kijken. Laatst heb ik samen met hun het eerste deel gekeken. Konden we er samen over praten en kon ik uitleggen waar het over ging. Voor het afgelopen was was de een al weer aan het spelen en de rest hebben nooit gezien.

Gezina

Reactie voor op de website?

22.17. Bloot op tv

(Zondag 16 oktober 21:01 nederland 3 op tv) Uw onderwerp is goed, wat ik alleen jammer vind, is dat ook in dit programma zo nodig blote kinderen moeten voorkomen. Waarbij je soms zelfs alles ziet. Mensen laten hun kinderen tegenwoordig maar naakt op tv komen, zeer ver vind ik dit gaan, aangezien een kind het zich niet bewust is en maar te kijk wordt gezet. Ze kunnen er niet bewust zelf voor kiezen. Kinderen worden groter en moeten er dan maar blij mee zijn. Omdat ze schattig en kwetsbaar waren. Ik zou woest worden, als mijn ouders me zo op tv hadden geknald. Het lichaam is van het kind, niet van tv kijkend nederland of zo.

Ik ben er van overtuigd dat u ook een goed programma kunt maken, zonder dit soort dingen. Bloot is gewoon, maar dit gaat over tv en over het feit dat zo'n kind er niet om vraagt. Er wordt alleen aan ouders gevraagd en die zijn zo trots dat ze maar alles doen en absoluut niet stilstaan, of zo'n kind dit later we fijn zal vinden.

Reactie voor op de website?

22.18. Wat mijn kinderen van mij mogen kijken

Ik ben een vader van twee kinderen, een van 15 en een van 13. Bij ons thuis mag de jongste (13) van minder kwetsende programma's kijken dan de oudste (15). Ik vind dat je gewoon goed naar het kind moet kijken. Je ziet zelf aan een kind wat je ze kan laten zien. De jongste is gewoon wat gevoeliger voor bv. tmf mtv de clips daarop. Daar komt wat bloot in voor enzo. Maar mijn oudste zoon die leest is redelijk inteligent, leest de krant (kidsweek wat een goede krant is en de ad) en kijkt heel vaak nog vaker dan wij doen het journaal.

Toen het elf september was had een dag vrij van school, hij zat tv te kijken naar cnn en was er bij dat alles instortte enzo. Hij had er zijn eigen mening over, sterk onderbouwd met zijn argumenten. Wij laten hem bv. gewoon naar temtation island kijken. Hij vindt het een gewoon programma. Af en toe wat bloot maar dat is gewoon de werkelijkheid. Dit is gewoon de toekomst misschien voor veel mensen, ouderen en ouders niet rooskleurig, maar wel de werkelijkheid. En ik vind dat je dat ze niet mag afpakken.

Als mijn zoon rare dingen gaat doen door die programma's dan ga ik gewoon een goed gesprek met hem aan. Kinderen van die leeftijd zijn slim genoeg om dat te begrijpen. Wij hebben nog nooit problemen door gehad. Onze zoon kijkt ook eigenlijk niet eens naar jetix dat vindt hij gewoon kinderachtig, kinderen moet je gewoon de waarheid vertellen. Ik noem even een voorbeeld: in Krimpen heb je de zwarte kousenkerk die vinden dat in biologieboeken seksualiteit in gekuiste vorm moet uitgelegt worden.

Dat vind ik onzin, ikzelf werk bij de GGD rotterdam en heb de gegevens van Krimpen gezien. Daar stond in dat de stad is met de meeste geboortes per inwoner. Dat zegt wel wat vind ik. Daar is alles gekuist met veel onverwachte zwangerschappen terwijl bij ons is het niet gekuist en zijn er minder zwangerschappen. Door onbeschermde seks.

Dat was mijn mening over kinderen en tv. Jan.

Reactie voor op de website?

22.19. Vechten en nasynchronisatie

Nou ben ik geen moeder en eigenlijk pas net 'kind-af' (ben 22), maar ik vind wel dat er voor kinderen echt niet veel leuks op televisie is (denk aan Dora, Het zandkasteel). Ook voor tieners vind ik het tv aanbod niet veel voorstellen. Vroeger zat ik echt bijna elke vrije minuut voor de tv omdat er zoveel leuke programma's waren. Nu zijn er hooguit 2 of 3 series die ik nog volg. Sinds kort ben ik weer volledig geobsedeerd door de tekenfilmpjes die ik in de jaren '90 keek en ik vind de meeste nog steeds geweldig. Ik heb ook veel tekenfilms en tv series waar ik naar keek op dvd of video aangeschaft (paar centen in kringloop of internet), zodat als ik kinderen krijg zij deze tekenfilms en series ook kunnen zien.

Naast het feit dat het nu voornamelijk om vechten gaat om het vechten en het vroeger altijd een moreel verhaaltje had (vechten tegen de slechterikken om bedreigde dieren of de aarde te redden) vind ik het ook erg betuttelend dat alle series (tekenfilm of niet) allemaal in het Nederlands worden uitgezonden. Vooral Fox kids maakt zich daar de laatste jaren erg schuldig aan. Ik weet nog dat ze eerst heel veel tienerseries en tekenfilms uitzonden in het originele engels en dat ik daardoor ook altijd vrij goed en snel engels leerde. Nu is alles nagesynchroniseerd en nieuwe series als Hanna Montana is niets meer aan enkel en alleen maar omdat de nasynchronisatie gewoon zo ongelofelijk overdreven is (wat de serie dus volledig ongeloofwaardig maakt voor -pre- tieners).

Echt zonde, hoor in Nl amper over de serie, terwijl het in de US zo'n hit is. Maar mijn toekomstige kinderen kunnen tenminste nog naar leuke tekenfilmpjes kijken waar nog een boodschap in zit en waarmee IK in elk geval een verstandige volwassene mee ben geworden. Want ookal zou je het nu niet meer zeggen: van tekenfilms valt een hoop te lere

Saskia

Reactie voor op de website?

22.20. Walgelijk

Gisteren zat ik bij mijn vriendin op de bank. Haar jongste van 12 zat een tekenfilm te kijken. Ongemerkt dwaalt je hoofd toch telkens even naar het beeld en krijg je flarden mee.

Ik erger me al aan de vele scheldwoorden tegenwoordig in tekenfilms, maar wat ik nu zag was echt walgelijk. Er werd in die tekenfilm geroepen: "Wat gaan we met ze doen?" Het antwoord was: "We gaan ze verkrachten en gebruiken hun bloed als glijmiddel." Ik geloofde m'n ogen en oren niet. Dit gaat me echt veel te ver.

Maar massa's kinderen kijken er naar. Het schijnt er allemaal bij te horen tegenwoordig. Raar hè, dat veel kinderen gewoon niet meer sporen.

Toon

Reactie voor op de website?

22.21. @Toon

Zo, dat is heftig! Ben erg benieuwd welke zender en tekenfilm dat was. Stel dat mijn kinderen op dat moment ook net keken, ik moet er niet aan denken.

Ben het helemaal met je eens dat er enorm veel rotzooi op tv is tegenwoordig en alles moet maar kunnen en mogen.

Gr. Diana

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Wat kijken we op de televisie

 1. Kijk of ik schiet
 2. TV voegt sowieso niet zoveel toe ;))
 3. t.v.
 4. TV-kijken
 5. Laat de kinderen toch gewoon genieten!
 6. Goed zo Hans....
 7. TV de kamer uit...
 8. Niet echt!
 9. Je eigen keuze
 10. Ggeen fox kids in mijn huis
 11. Reactie op hans
 12. SpongeBob
 13. Invloed van tv
 14. Geen tv
 15. Tja
 16. Geen foxkids/jetix
 17. Bloot op tv
 18. Wat mijn kinderen van mij mogen kijken
 19. Vechten en nasynchronisatie
 20. Walgelijk
 21. @Toon

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.