Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

45. Kids 2 om 2

Hallo medegrootgezinners,

Hartstikke leuk om al die grootgezin-verhalen te lezen! We zijn dus niet de enigen die moeite hebben met alles 'aan kant', 110% aandacht voor elkaar enz. te hebben.

Nou, toch eventjes voorstellen. Wij, Jan en Margriet, wonen met onze 4 kids in een gewoon gezellig huis. Dirk-Jan en Annelies zijn resp. 14 en bijna 13 jaar, Emma is 4 en Loes 1,5 jaar. Tussen de oudste twee en de 'kleintjes' zit dus 9 jaar. Bere-gezellig, vermoeiend en druk dus. 's Morgens om half 7 verschijnen de eerste kids en 's avonds tegen half 10 'verdwijnen' de laatsten en hebben wij even tijd voor onszelf.

Zijn er meer gezinnen met, zoals wij dat zeggen, kids-2-om-2?! Soms vragen we onszelf af bij de opvoeding (of in leven houden ...) hoe we-ditofdat-vroeger-deden, gemakzuchtiger of krampachtiger met sommige zaken worden, enz. Een paar dingen zijn wel zeker voor ons: heel veel was, leve de vaatwasmachine en kijk uit waar je loopt!

Groetjes, Jan en Margriet!

Reactie voor op de website?

45.1. Kids 3 om 3

Hoi Jan en Margriet,

Jullie situatie komt me zeer bekend voor, alleen is het bij ons drie om drie. Mijn oudste dochter Simone is 15 jaar. Daarna komt er een dochter Sabine van bijna 13. Na mijn twee dochters komt een zoon Peter. Hij is 9 jaar. Tussen mijn zoon en onze volgende dochter zit 8 jaar. Emily is anderhalf. Tenslotte hebben we twee dochtertjes Annika en Ingeborg van ruim twee maanden. Het is inderdaad heel druk maar ó zo gezellig. Daar komt bij dat er regelmatig vriendjes of vriendinnetjes blijven slapen en eten dus het is hier altijd een heel huis vol.

Bij ons begint het 's morgens om zes uur en inderdaad 's avonds rond half tien gaat de laatste naar bed. Iedereen heeft bij ons thuis een eigen taak. De een dekt de tafel, de ander ruimt af en de derde ruimt alles in de vaatwasser. De jongste drie zijn over een paar jaar aan de beurt. Het is heel gezellig en ik zou beslist niet willen ruilen met mensen die (maar) twee kinderen hebben. Ik hoef geen carriëre te maken op het werk. Mijn carriëre is mijn gezin en dat is met geen bonus in geld uit te drukken.

Groetjes, Marjan

Reactie voor op de website?

45.2. Kids 2 om 2

Hallo x om x gezinnen,

Wij hebben er dus vier, zoals de titel laat zien: Maurice (11), Carien (9), Henri (5) en Kimberley (2 maanden). We herkennen heel veel van wat jullie vertellen. Wij hebben aan het prikbord (ook zoiets...) een corveelijst voor de hele week hangen. Daarop staan wijzelf en de oudste twee. Er zijn drie taken voor elke dag: tafel dekken, tafel afruimen en Timmie (ons hondje) uitlaten. Henri vinden we nog iets te klein om mee te doen. We moeten zeggen dat deze lijst een heleboel geruzie voorkomt. We hebben er later nog een kolommetje bijgezet, namelijk "Nintendo". Om te voorkomen dat ze de hele dag achter de Nintendo 64 liggen, en daarom natuurlijk de nodige ruzies uitvechten, hebben we afgesproken dat elke dag 1 uur met de Nintendo gespeeld mag worden door één kind. (Hieraan mag Henri dus wel meedoen!)

Hoe het straks zal worden als Kimberley groot wordt kunnen we al een beetje aan jullie verhalen aflezen, maar druk is het nu al! Is helemaal niet erg, en beregezellig. Ik (Gert) heb voor Kimberley ouderschapsverlof gekregen (1 vrije dag in de week) en ik moet zeggen: dat is beslist geen overbodige luxe. Alice werkt full time thuis, maar kan toch best een extra handje gebruiken.

We kunnen nog wel uuuuuuren doorgaan, maar misschien kunnen we met elkaar wel meer ervaringen uitwisselen.

Groetjes van ons, en succes in het GG-management!
Gert en Alice

Reactie voor op de website?

45.3. 2 om 3

Het leek ons ook zo leuk 2 setjes van 2. Maar je kunt niet alles plannen. Nadat we in 1981 en 1983 een dochter en zoon hadden gekregen gingen we 8 jaar later weer aan de slag met als gevolg een dochter in 1991 en als klap op de vuurpijl een tweeling in 1993 jongen en meisje. Het meisje (de laatstgeborene) beschouwen we als extra kadootje wat er anders hoogst waarschijnlijk niet was gekomen.

Ik ben jong begonnen, op mijn 20ste de eerste. Dus in de praktijk hadden we 3 X 2 ook nog moeten kunnen redden. Zou ik wel leuk gevonden hebben en ik weet dat bij ons de oudste het heel bewust hebben meegemaakt en het over het algemeen heel leuk vinden.

Groetjes, Ingrid

Reactie voor op de website?

45.4. Kids 2/3 om 2/3 - alledaags

Beste Gert-Alice, Marjan, Ingrid en andere GG-managers!

Bedankt voor jullie reacties. 't Is prettig om via GG ervaringen te kunnen uitwisselen. Wij vonden het idee van Gert-Alice (per dag 3 taken voor een redelijk-te-verantwoorden persoon) niet gek. Iets dergelijks kennen wij ook, maar dan minder uitgesproken ('t zal er wel ingeslopen zijn): tafel dekken/afruimen, eigen kamer opruimen, enz. Ooit hebben we heel concreet voor de oudsten een kamerlijst opgesteld: 'n stuk of 7 ergernissen als 'lampen uit-niets onder je bed-bureaublad leeg-geen kleren op de vloer-echt vuile was richting wasmand-papierafval in een papierbakje', enz. Alles werd door ze afgevinkt gedurende de week en op zaterdag was het 'payday': iets vreselijk lekkers halen bij de banketbakker voor bij de koffie/cola door henzelf. De beloningen zijn er nu van af gehaald, omdat het aardig gewoon is geworden (met zeperds af en toe).

We zijn wel 'hoeders' voor het afschuifsysteem: ach, die oudsten doen ditofdat wel even zodat wij onze handen even vrij hebben. Alleen als Dirk-Jan en Annelies echt zelf met hun jongere zusjes bijvoorbeeld een boodschap willen doen, is 't okee. Maar ja, in een extreem geval (acuut ziekenhuisbezoek of, zoals laatst, dat een van ons met een lege benzinetank stond ..) moet je wel even. Plannen doen wij in het alledaagse alleen op een rooster dat in de keuken hangt: het wie-wat-waar-hoe-rooster.

Maar even nog reageren op 2/30m2/3: we merken nu heel erg de waarde van het samen opgroeien van de jongste twee. Uitgestelde aandacht, in sociaal opzicht, verwenning of niet, speelmaatjes, 't is voor ons heel natuurlijk. Rijk gevoel, echt wel! Zoveel te doen: denken over een stapelbed, driewieler, Engels overhoren, pak luiers kopen, tijd nemen om te studeren ....

Groetjes, Jan en Margriet.

Reactie voor op de website?

45.5. 2 om 2, komen net kijken...

Hoi Jan en Margriet,

Al komen wij nog maar net kijken, wij hebben de kids ook twee om twee. Ik ben Marielle, 29 jaar en getrouwd met Erwin. Erwin werkt als proces operator in de 5-ploegendienst (33,8 uur/wk) en zelf werk ik drie dagen per week als boekhoudster.

Onze oudste zoon wordt in nov. 7 jaar, zijn broertje wordt in dec. 6 jaar, die twee schelen dus 13 maanden. Tussen de tweede en de derde zit bijna 5 jaar. Onze dochter is nu 14 maanden en ons jongste spruitje is 7 weken, die schelen dus 12 maanden. Voor ons is dit een perfecte combinatie. Doordat de "oudsten" naar school gaan hebben we best veel aandacht voor de "kleintjes". We moeten er alleen wel bewust op letten dat de oudsten ook voldoende aandacht krijgen.

Tot nu toe kan ik niet zeggen dat het erg druk is, maar de jongste is dan ook een makkelijk ventje wat best veel slaapt. Uit ervaring weet ik al dat ik nog wel anders ga piepen als de jongste gaat kruipen en staan. Gelukkig weet ik inmiddels ook uit ervaring dat die fase weer voorbij gaat en dat scheelt een hoop. :)

Hihi, over de eindeloze stapel was kunnen we mee praten. Net zoals de kar met een kop erop in de supermarkt, pfff... Boodschappen doen is tegenwoordig een intensief karwei terwijl die gasten van ons nog maar klein zijn en de jongste nog op de BV zit (dat geeft dus weinig hoop voor de toekomst). Hoe vaak doen jullie boodschappen en wie doet dat?

Echte vasten taken in huis hebben we nog niet, dat begint nu pas een beetje op gang te komen. Wel kleden de oudsten zich 's morgens zelfstandig aan, maken hun schooltassen zelf klaar en smeren zelf hun brood (terwijl we allemaal aan tafel zitten). Verder helpen ze wel regelmatig mee met allerlei hand en span diensten, maar niet in een vast rooster.

Omdat mijn man in de ploegendienst werkt en ik zelf ook werk is de agenda voor ons heel belangrijk. Ik heb mijn eigen agenda en we hebben in de keuken een gezamelijke kalender. Hihi, tegenwoordig plannen we zelfs een hele week eten vooruit. D.w.z. dat we zondag onder het eten met z'n allen plannen wat we de rest van de week zullen eten. De "oudsten" mogen dan ieder 1 dag bepalen wat we eten. Voordeel van dit systeem is dat je heel gericht boodschappen kunt doen en niet meer iedere dag hoeft te verzinnen wat je nu weer eens zult eten. En de oudsten zeuren niet meer dat het eten niet lekker is doordat ze er veel meer bij betrokken worden en zelf ook een dag mogen verzinnen.

Erg leuk vind ik de variatie qua levensfase, we hebben nu een baby, dreumes, kleuter en een lagere schooljongetje. Ieder op een andere manier weer heel erg leuk. Hihi, op naar de pubers zou ik haast willen zeggen, maar we moeten eerst hier nog "even" van genieten.

Nou de jongste telg (lees de directeur) wil even wat aandacht, dus ik maak een einde aan mijn "verhaal".

Groetjes Marielle

Reactie voor op de website?

45.6. Een beetje jaloers

Bij het lezen van jullie verhalen over jullie grote gezinnen word ik wel een beetje jaloers. Zelf had ik ook graag veel kinderen gewild, maar mijn man vond twee kinderen genoeg en heeft zich meteen na de geboorte van de tweede laten steriliseren. Ik ben hier heel erg verdrietig door geweest. Ik vind het knap van jullie dat jullie dus denken aan wat jullie graag willen en dat jullie je niet laten leiden door de kosten en dergelijke. Mijn man vond het te duur worden als we meer kinderen zouden nemen, maar ik had graag een paar stapjes teruggedaan. Dan maar niet op vakantie, uiteten, merkkleding, een dure auto etcetera, maar helaas, ik zal nooit een groot gezin krijgen.

Tuurlijk ben ik tevreden met mijn twee gezonde (!!) kinderen, maar toch blijf ik vaak aan een groot gezin denken... Ik wens jullie heel veel succes met jullie gezellige grote gezinnen en wees er maar trots op!

Veel liefs Anila

Reactie voor op de website?

45.7. Verdrietig zijn

Hoi Anila,

Ik herken me echt in je verhaal. Bij mij is de reden alleen iets anders. Mijn man kan de druk niet aan om eventueel een ziek kind te krijgen (we hebben veel ziektegevallen in onze vriendenkring) en hij wil eindelijk meer beginnen doen. Niet enkel met de draagzak naar de Ardennen gaan (we wonen in Vlaanderen) maar echt verdere oorden opzoeken. Ik heb hem echt onder druk gezet. Dat derde kind is echt mijn doel in het leven. Ik heb namelijk zo'n levenlust en ik wil het me later niet beklagen dat ik iets niet gedaan heb.

Hoe ben jij met dat verdriet omgegaan. Ik heb het er echt moeilijk mee. Ik had ook graag een druk en gezellig gezin gewild.

Groeten
Sofie

Reactie voor op de website?

45.8. Nog niet verwerkt

Hoi Sofie,

Gelukkig is er ook nog iemand die mij begrijpt. Iedereen in mijn omgeving zegt botweg: Wees blij met je twee kinderen, waarom zou je er meer nemen? Ik vind dat zo vreselijk als iemand dat tegen me zegt. Ik ben weg van mijn kinderen, ze zijn echt alles voor me, maar ik blijf het gevoel houden dat er "iets" (nou ja, meer iemand) mist. Vaak hoop ik dat ik toch misschien wel zwanger ben (het zou misschien mislukt zijn die sterilisatie, ja zo naief ben ik dan).

Ik ben erg bang dat dit me de rest van mijn leven zal blijven achtervolgen. Altijd dat gemis. Soms vraag ik me ook af of ik ook met hem getrouwd zou zijn als ik dit van tevoren had geweten, maar ja, daar zal ik nooit achterkomen. Ik hou ontzettend veel van hem hoor, maar dit zal voor altijd een probleem voor ons zijn.

Ik wens je heel veel sterkte en hoop dat jij het wel op de een of andere manier van je af kan zetten

Groetjes Anila

Reactie voor op de website?

45.9. 3 om 2

Ook ons gezin bestaat uit setjes, letterlijk en figuurlijk. Eerst 3 meiden 15, 12 en 11 jaar en dan 2 jongetjes van 4 en 3 jaar. 2 soorten pubers hele echte en kleuterpubers.

Het leuke van zo'n gezin is dat er altijd wel iemand thuis is, je heel erg bij blijft van zaken op de peuterzaal, kleuterschool, basisschool en middelbare scholen. De kinderen zelf ervaren het bijna altijd wel als gezellig, ruzie komt volgens mij niet meer voor dan bij een 2 kinder gezin. Ze leven erg met elkaar mee, en kunnen goed met elkaar overweg.

De oudsten passen regelmatig op de kleinsten, die dit beiden heel gezellig vinden. Als ouders heb je het gewoon lekker druk, neem de wasmand die nooit leeg is, de boodschappen die alweer op zijn of er is wel weer iemand die iets aan kleding nodig heeft.

Het moeilijkst vind ik het verdelen van de aandacht, je wilt vaak alles bijhouden maar dat lukt niet altijd. We hebben daarom een flinke familie kalender in de wc hangen waar iedereen zijn belangrijkste en/of bijzondere zaken op kan invullen. Dit is een ideale oplossing om zo van iedereen de belangrijkste zaken van de dag te weten en er naar te informeren. Maar boven al vind ik ons grote gezin elke dag weer een nieuwe uitdaging.

groetjes Cora

Reactie voor op de website?

45.10. Commentaar van de buitenwereld

Hoi,

Ook wij hebben een 2x2 gezin. De meiden zijn 11 en 10 en onze jongens zijn net 2 geworden. Het commentaar van buitenaf (nu nog!) is onvoorstelbaar.

De jongens hebben wij niet kado gekregen, daar is 5 jaar ziekenhuisbezoek aan vooraf gegaan. Waarom we dat gedaan hebben? Omdat ik vond dat ons gezin nog niet compleet was. De meiden had ik op jonge leeftijd gekregen en het verschil met de jongens is gigantisch. Alles veel bewuster meemaken en echt genieten.

Ja het is druk. Dat is iets wat je niet zomaar mag zeggen want je wilde het toch zelf? Maar laat ze maar kletsen, als 's-avonds iedereen gewassen en gestreken in bed ligt zijn wij enorm gezegend met zoveel pracht!

Annabel

Reactie voor op de website?

45.11. Verdriet vanwege geen groot gezin.

Hoi Sofie en Anilla,

Ook ik herken jullie gevoelens iets te missen. Ik heb een dochter van bijna 6 en een zoontje van bijna 4 jaar. Vanaf mijn 15e heb ik geroepen dat ik later 4 kinderen wil en dat gevoel heb ik nog steeds. Wegens omstandigheden is mijn man thuis bij de kinderen en werk ik sinds kort 4 dagen per week (voorheen 3,5 dag).

Mijn man heeft zich na de geboorte van ons 2e kindje laten steriliseren. Argumenten hiervoor waren: ik moet er voor zorgen, weet je wat dat allemaal kost, hoe moet dat later als ze allemaal willen studeren. Dit zit mij dwars. Ik kan er niets aan doen dat ik moet werken om de kost te verdienen, ik was liever thuis gebleven bij de kids maar had geen keus. En als ze willen studeren ben ik degene die de kosten moet dragen. Ik heb dat er graag voor over.

Ondanks mijn baan heb ik weinig van de kids gemist. De eerste woordjes, de eerste stapjes etc. Met alles hebben ze gewacht tot mama thuis kwam. En nu zit ik met een probleem. Mijn verdriet en de keuze van mijn man staat tussen ons in. Ik weet inderdaad dat ik gelukkig mag zijn dat ik al 2 kinderen heb maar dat veranderd niets aan dat lege gevoel van binnen en aan het verdriet dat ik voel wanneer ik met de babie van mijn vriendin knuffel. Ook ik vraag me wel eens af hoe het zou zijn als ik met een andere man was getrouwd. Ik vind dit dus niet raar, ik begrijp het wel.

Groet, Miranda

Reactie voor op de website?

45.12. Het kriebelt

Hallo,

Ben eigenlijk toevallig op deze site terechtgekomen en ja, ik lees alle reacties enzo hier heel graag. Ik ben 22 en ik wil graag 4 kinderen (mijn ouders kregen er zelf 3, maar ik heb het niet zo voor "oneven", is er zo vaak eentje 3de wiel aan de wagen, bij wijze van spreken): liefst ook 2 om 2. Lijkt me veel gezelliger, waarom weet ik niet. Ik zeg het al een tijdje.

Ik heb 1,5 jaar een relatie en met deze persoon wil ik kinderen, zeker weten. Nog één jaar moet ik studeren, dan jaartje werken of zo, maar langer wil ik toch niet wachten. Als ik zwangere vrouwen zie, kriebelt het zo hard, ook zo als ik babykleertjes zie in winkels. Over het laatst ging ik in de winkel samen met mijn lief zwangerschapskledij passen. Teleurgesteld moest ik het weer weghangen, ik ben nog niet in verwachting, zucht...

Els

Reactie voor op de website?

45.13. Kids 3 om twee

In vier en een half jaar drie kinderen. Toen ze 9, 8 en 5 waren besloten wij voor een vierde kindje te gaan. Het werden er twee. Ze zijn nu 14, 13, 10 en twee van 4. De oudste twee dus echte pubers, die van 10 nog net niet en de tweeling nog kleuter.

Wij vinden het alleen maar leuk om zulke verschillende leeftijden in huis te hebben. En als ik kijk hoe de pubers met de drie jongsten omgaan is het helemaal geweldig.Onze pubers liggen vaak in een deuk hoe vooral de jongsten reageren op bepaalde zaken(weten niet meer dat ze dat zelf ook zo hebben gedaan, echt lachen dus). Onze zoon van 10 zit veel bij die pubers maar kan ook goed met de tweeling. Soms is het voor hem wel moeilijk van ik hoor nog net niet bij de oudste twee en eingelijk ben ik weer te oud voor de tweeling. Gelukkig heeft hij genoeg vriendjes van zijn eigen leeftijd om mee te spelen.

Voor ons als ouder geld hier natuurlijk ook dat de jongsten al vroeg naar bed zijn en dat de oudste twee wel wat langer op willen blijven, dus je wat minder tijd voor elkaar hebt. Dit is soms wel vervelend.

Jessica

Reactie voor op de website?

45.14. 4 kinderen in 3 1/2 jaar

Hallo allemaal,

Wij hebben 4 kinderen van 4, 5, 6 en 7 jaar. We hebben een paar drukke jaren achter de rug maar ook erg leuk. We kunnen heerlijk met zijn allen op pad. De oudste hoeft niet te wachten todat de jongste zijn slaapje gedaan heeft want hij slaapt niet meer s'middags. We kunnen heerlijk met zijn zessen samen dingen ondernemen. Ik voel me harstikke rijk, 4 gezonde kinderen zo snel gekregen zonder al te veel complicaties.

Groetjes Gwen

Reactie voor op de website?

45.15. Reactie op Mareille

Dag Mareille,

Wat herken ik mij in jouw situatie. Ik heb een zoon van 8jaar, een dochter van 7 jaar (er is een leeftijdsverschil van 11maanden en 14dagen). Dan heb ik nog een zoon van bijna 2jaar en een dochter van bijna 1jaar (er is een leeftijdsverschil van 11maanden en 10dagen). Dus 4 kinderen 2 om 2. Zalig!

Het weinige leeftijdsverschil tussen 1 en 2, alsook 3 en 4 is een ideaal. Soms wel eens druk voor de mama en papa, maar wat hebben de kinderen veel aan elkaar. Anderzijds is het ook tof dat er een groot leeftijdsverschil heerst tussen 'groepje 1' en 'groepje 2'. Op deze manier kan je alles beter afstemmen.

Ik vind dat je ruimte kunt creëren om met beide groepjes, elk op hun niveau, dingen te doen. Bv de kleinste kinderen krijgen extra individuele aandacht op het ogenblik dat de grootste kinderen naar school gaan en de grootste kinderen kunnen genieten van extra individuele aandacht op het ogenblik dat de kleinste een dutje doen of vroeger in bed liggen.

Tja, ik blijf het een heel goede keuze vinden. Ik geniet ervan.

Groetjes, Ann

Reactie voor op de website?

45.16. 2 om 2 of alle 4?

Zo ook hier in Huize Helahomaar! Onze oudste dochter is 3 en scheelt net 11 maanden met haar jongere broer. Er is dus een periode dat ze 5 weken in het jaar allebei (straks) 3 zijn. Dan is er nummer drie, weer een meisje, zij wordt in september 1 jaar, terwijl ik in februari hoop te bevallen van nummer 4 (en toegegeven: een jongetje zou heel erg leuk zijn in de lijn der verwachtingen, hahaha!)

Dus we hebben er hier dan 4 onder de vier jaar. En nu al zijn de oudste(!) twee al zo groot... en erg leuk om te zien dat onze jongste zo meegezogen wordt in het reilen en zeilen van haar broer en zus. Ik hoop dat de jongste twee straks net zo'n sterke band hebben als het oudste duo.

O ja, natuurlijk is het enorm druk, maar de gezelligheid spat er wel vanaf. Juist nu begrijpen ze nog de nukken van de jongste en straks, als nummer vier er is, dan "is dat leuk voor Anastasia, want dan ligt zij ook niet meer alleen op de kamer!" Aldus mijn oudste.

Groet, Dees

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Kids 2 om 2

 1. Kids 3 om 3
 2. Kids 2 om 2
 3. 2 om 3
 4. Kids 2/3 om 2/3 - alledaags
 5. 2 om 2, komen net kijken...
 6. Een beetje jaloers
 7. Verdrietig zijn
 8. Nog niet verwerkt
 9. 3 om 2
 10. Commentaar van de buitenwereld
 11. Verdriet vanwege geen groot gezin.
 12. Het kriebelt
 13. Kids 3 om twee
 14. 4 kinderen in 3 1/2 jaar
 15. Reactie op Mareille
 16. 2 om 2 of alle 4?

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.